Neka visi Harald!Atticus Finch wrote:Harald Turner, SS-ovac u Srbiji?
Kviz "Historija"
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- nellington
#776 Re: Kviz "Historija"
- bruce lee
#777 Re: Kviz "Historija"
hmmm... da nije harald turner?Pera Trta wrote:Bio je u vrhu vojne uprave jednog od dijelova okupirane Jugoslavije. Najviše na njegovu inicijativu formiran je kvislinški režim na tom području.
Iako je bio u vojnoj upravi, nije bio pripadnik Wehrmachta, već jedne druge organizacije.
Prezime asocira na jednog medijskog mogula. Ali priznaću samo ako kažeš i ime, makar ga izguglo
...nema lupanja
- nellington
#778 Re: Kviz "Historija"
Otkud se njega sjeti?bruce lee wrote:hmmm... da nije harald turner?Pera Trta wrote:Bio je u vrhu vojne uprave jednog od dijelova okupirane Jugoslavije. Najviše na njegovu inicijativu formiran je kvislinški režim na tom području.
Iako je bio u vojnoj upravi, nije bio pripadnik Wehrmachta, već jedne druge organizacije.
Prezime asocira na jednog medijskog mogula. Ali priznaću samo ako kažeš i ime, makar ga izguglo
...nema lupanja
![]()
Fkt, Atticuse, postavljaj pitanje!
- Atticus Finch
#779 Re: Kviz "Historija"
evo bruce lee će on je naoružan pitanjima došao, ajde živ i zdrav bio! 
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#780 Re: Kviz "Historija"
Ah, već je Atikus odgovorio
Da, dr Harald Turner, šef upravnog štaba vojnog zapovjednika Srbije (štab koji se bavio civilnim dijelom poslova oko upravljanja okupiranom Srbijom). Po činu je bio SS general. Jedan od inicijatora formiranja Nedićeve vlade, jako je podržavao istu, zbog čega je na sebe navukao gnijev radikalnijih elemenata njemačke uprave u Srbiji (posebno višeg policijskog vođe SS generala Augusta Meisnera, poznatog po izjavi "samo mrtav Srbin je dobar Srbin"). Zbog toga je smijenjen krajem 1942.
Tezu o njegovom britanskom porijeklu iznosi Krakov, savremenik događanja u Srbiji tokom okupacije, u svojoj (pristrasnoj) knjizi o Milanu Nediću, ali se na njega kao izvor pozivaju i respektabilni istoriografi (Tomasevich).
Nešto naučismo
Haj'mo dalje!
Da, dr Harald Turner, šef upravnog štaba vojnog zapovjednika Srbije (štab koji se bavio civilnim dijelom poslova oko upravljanja okupiranom Srbijom). Po činu je bio SS general. Jedan od inicijatora formiranja Nedićeve vlade, jako je podržavao istu, zbog čega je na sebe navukao gnijev radikalnijih elemenata njemačke uprave u Srbiji (posebno višeg policijskog vođe SS generala Augusta Meisnera, poznatog po izjavi "samo mrtav Srbin je dobar Srbin"). Zbog toga je smijenjen krajem 1942.
Tezu o njegovom britanskom porijeklu iznosi Krakov, savremenik događanja u Srbiji tokom okupacije, u svojoj (pristrasnoj) knjizi o Milanu Nediću, ali se na njega kao izvor pozivaju i respektabilni istoriografi (Tomasevich).
Nešto naučismo
- Atticus Finch
#781 Re: Kviz "Historija"
ih mnogo smo naučili na ovim kvizovima, to je definitivno!
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#782 Re: Kviz "Historija"
To i jeste najbolja stvar vezano za njih i zato i ne volim kada neko postavi "teško" pitanje, da odmah svi odustajemo. Treba ganjati, dok neko ne nađe odgovor, onda svi nešto naučimoAtticus Finch wrote:ih mnogo smo naučili na ovim kvizovima, to je definitivno!
- nellington
#783 Re: Kviz "Historija"
Iz tog razloga sam ih i osnovaoPera Trta wrote:To i jeste najbolja stvar vezano za njih i zato i ne volim kada neko postavi "teško" pitanje, da odmah svi odustajemo. Treba ganjati, dok neko ne nađe odgovor, onda svi nešto naučimoAtticus Finch wrote:ih mnogo smo naučili na ovim kvizovima, to je definitivno!
- Atticus Finch
#784 Re: Kviz "Historija"
jel može neko da postavi, bez ideje sam totalno?
@Nellington.
-
Pera Trta
#785 Re: Kviz "Historija"
nellington wrote:Iz tog razloga sam ih i osnovaoPera Trta wrote:To i jeste najbolja stvar vezano za njih i zato i ne volim kada neko postavi "teško" pitanje, da odmah svi odustajemo. Treba ganjati, dok neko ne nađe odgovor, onda svi nešto naučimoAtticus Finch wrote:ih mnogo smo naučili na ovim kvizovima, to je definitivno!
- nellington
#786 Re: Kviz "Historija"
Od mene nešto baš lagano - koliko je točkova imao naš najpoznatiji špijun?
- bruce lee
#787 Re: Kviz "Historija"
nemam ni ja municije.. al' ev' jedan quicky jer upravo ugledah knjigu u regalu: koji poznati evropski drzavnik je dobio nobelovu nagradu za literaturu? jako lako, ocekujem odgovor u roku od 2 minute
- nellington
#788 Re: Kviz "Historija"
Čerčl, aj sad moje 
-
Pera Trta
#789 Re: Kviz "Historija"
Špijun? Neki bosanski James Bond?nellington wrote:Od mene nešto baš lagano - koliko je točkova imao naš najpoznatiji špijun?
- bruce lee
#790 Re: Kviz "Historija"
ne kontam, ali pretpostavljam da je neko vozilo pa cu lupiti da su cetiri 
- nellington
#791 Re: Kviz "Historija"
Kad kažem naš - mislim jugoslovenski (ali nije služio Jugoslaviji). Nisu četiri.Pera Trta wrote:Špijun? Neki bosanski James Bond?nellington wrote:Od mene nešto baš lagano - koliko je točkova imao naš najpoznatiji špijun?
- bruce lee
#792 Re: Kviz "Historija"
da nije onda avion? tri?
mogu ja 'vako do sutra sve brojeve nagadjati
mogu ja 'vako do sutra sve brojeve nagadjati
- nellington
#793 Re: Kviz "Historija"
Nije avion, ali jeste tri. Trebao sam tražiti njegovo ime kao odgovor 
- nellington
#794 Re: Kviz "Historija"
Hajde eto, nađite još ime Jamesa Bonda na tri točka (koji je kažu volio seks u troje).
-
Pera Trta
#795 Re: Kviz "Historija"
Aha.
Sjećam se da sam nekada čitao u "Politikinom Zabavniku" o nekom "našem" što je špijunirao za Saveznike u WW2 i, navodno, bio jedna od inspiracija Flemingu za Jamesa Bonda, ali ubij me ako se sjećam kako se zvao
A možda i nije to taj...
Sjećam se da sam nekada čitao u "Politikinom Zabavniku" o nekom "našem" što je špijunirao za Saveznike u WW2 i, navodno, bio jedna od inspiracija Flemingu za Jamesa Bonda, ali ubij me ako se sjećam kako se zvao
A možda i nije to taj...
- nellington
#796 Re: Kviz "Historija"
To je taj, Pero - išao je dokumentarac o njemu prije par godina na BHT i RTS 
- nellington
#797 Re: Kviz "Historija"
Preziva se kao jedan slavni plivač i jedna loša marka votke 
- Atticus Finch
#798 Re: Kviz "Historija"
Duško Popov, ali nek neko drugi postavi 
- nellington
#799 Re: Kviz "Historija"
Duško Popov (rođen 1912. u Titelu, Austro-Ugarska, danas Srbija, umro 1981. u Londonu, Velika Britanija) imao je tajno (kodirano) ime Tricikl, ali istovremeno tako se nazivala i špijunska mreža u koju je on bio uključen. Prema Nešenel Inkvajeru, autor Ijan Fleming po ugledu na njega zasnovao je poznati lik tajnog agenta Džejmsa Bonda.
Fleming je radio u Britanskoj pomorskoj obaveštajnoj službi tokom Drugog svetskog rata i bio zadužen da prati ovog harizmatičnog špijuna, koji je bio regrutovan da radi kao dvostruki agent za Britance. Duško Popov je bio mladi, bogati jugoslovenski biznismen, koji je uspeo da nastavi karijeru plejboja čak i u ratno vreme dok je sprovodio svoju smrtno-opasnu misiju za Ujedinjeno Kraljevstvo.
Zavrbovan da radi za naciste na početku rata, Popov, koji ih je mrzeo, istog trenutka je ponudio svoje usluge i Britanskoj obaveštajnoj službi. Oni su ga prihvatili kao dvostrukog agenta (tajno ime Tricikl) i on je otišao da živi u London. Njegove međunarodne poslovne aktivnosti obezbedile su mu paravan za posete neutralnom Portugalu, koji je bio povezan sa Velikom Britanijom slabašnim civilnim vazdušnim saobraćajem skoro sve vreme rata.
Odatle je Popov uputio Nemcima dovoljno informacija odobrenih od strane britanske službe MI5, tako da su Nemci bili zadovoljni njime i bogato ga nagrađivali za njegove usluge. Obaveštenja koja su mu pri tome davali u sklopu njegovih zadataka bila su od velikog značaja za Britance u predupređivanju neprijateljskih planova kao i u sopstvenom planiranju i razmišljanju. Popov je bio izmešten u Sjedinjene Države od strane Abvera radi dobavljanja novih informacija. On tada stupa u kontakt sa FBI-jem i objašnjava im za šta je bio zadužen da ih pita. Jedna od stavki sa njegove liste bila je i informacija o Perl Harburu.
Popov je bio ozloglašeni ženskaroš, i stekao je svoj nadimak Tricikl izgleda zbog svoje sklonosti da vodi ljubav sa dve žene odjednom. Međutim, bliže je istini da je njegovo ranije tajno ime Skot promenjeno u Tricikl kada su zaposlena još dve njegova subagenta ("Balon" i "Želatin"), tako da su oni funkcionisali kao tri točka na triciklu. Imao je aferu sa glumicom Simone Simon.
Nažalost, šefu FBI, Edgaru Huveru, verovatno i iz prethodno navedenih razloga nije se sviđao Popov i zato je ignorisao informacije koje mu je on dostavljao. Popov je odsedao u najboljim hotelima, posećivao najbolje kockarnice, i bio bonvivan. Umro je 1981. godine u svojoj 69. godini, ostavljajući iza sebe udovicu i tri sina.
A ja odoh spavati
Fleming je radio u Britanskoj pomorskoj obaveštajnoj službi tokom Drugog svetskog rata i bio zadužen da prati ovog harizmatičnog špijuna, koji je bio regrutovan da radi kao dvostruki agent za Britance. Duško Popov je bio mladi, bogati jugoslovenski biznismen, koji je uspeo da nastavi karijeru plejboja čak i u ratno vreme dok je sprovodio svoju smrtno-opasnu misiju za Ujedinjeno Kraljevstvo.
Zavrbovan da radi za naciste na početku rata, Popov, koji ih je mrzeo, istog trenutka je ponudio svoje usluge i Britanskoj obaveštajnoj službi. Oni su ga prihvatili kao dvostrukog agenta (tajno ime Tricikl) i on je otišao da živi u London. Njegove međunarodne poslovne aktivnosti obezbedile su mu paravan za posete neutralnom Portugalu, koji je bio povezan sa Velikom Britanijom slabašnim civilnim vazdušnim saobraćajem skoro sve vreme rata.
Odatle je Popov uputio Nemcima dovoljno informacija odobrenih od strane britanske službe MI5, tako da su Nemci bili zadovoljni njime i bogato ga nagrađivali za njegove usluge. Obaveštenja koja su mu pri tome davali u sklopu njegovih zadataka bila su od velikog značaja za Britance u predupređivanju neprijateljskih planova kao i u sopstvenom planiranju i razmišljanju. Popov je bio izmešten u Sjedinjene Države od strane Abvera radi dobavljanja novih informacija. On tada stupa u kontakt sa FBI-jem i objašnjava im za šta je bio zadužen da ih pita. Jedna od stavki sa njegove liste bila je i informacija o Perl Harburu.
Popov je bio ozloglašeni ženskaroš, i stekao je svoj nadimak Tricikl izgleda zbog svoje sklonosti da vodi ljubav sa dve žene odjednom. Međutim, bliže je istini da je njegovo ranije tajno ime Skot promenjeno u Tricikl kada su zaposlena još dve njegova subagenta ("Balon" i "Želatin"), tako da su oni funkcionisali kao tri točka na triciklu. Imao je aferu sa glumicom Simone Simon.
Nažalost, šefu FBI, Edgaru Huveru, verovatno i iz prethodno navedenih razloga nije se sviđao Popov i zato je ignorisao informacije koje mu je on dostavljao. Popov je odsedao u najboljim hotelima, posećivao najbolje kockarnice, i bio bonvivan. Umro je 1981. godine u svojoj 69. godini, ostavljajući iza sebe udovicu i tri sina.
A ja odoh spavati
-
Pera Trta
#800 Re: Kviz "Historija"
Jeste, to je taj o kome sam čitao