ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Tercius

#776 Re: ZOBS

Post by Tercius »

Image

http://en.wikipedia.org/wiki/Automatic_ ... ecognition

Vjerovatno kada nase drustvo a samim tim i policija kao dio svega toga dosegne jedan nivo,i kada se sve uveze u jednu elektronsku bazu podataka nece biti zaustavljanja na svakojakim mjestima,i kako to neko rece peglanja od strane policije.Sve dok je ovako kako je sad policija ima puno pravo da vas zaustavi u saobracajnoj traci,na trotoaru,zbog obicne kontrole ili nekog preksaja koji je uocen.
Tercius

#777 Re: ZOBS

Post by Tercius »

Vidjao sam i takve situacije, da ljudi stoje pored svojih vozila na sred saob.trake dok je jako frekfento, sto po meni nije uredu sa aspekta bezbjednosti.
Tercius

#778 Re: ZOBS

Post by Tercius »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Tercius wrote:Vidjao sam i takve situacije, da ljudi stoje pored svojih vozila na sred saob.trake dok je jako frekfento, sto po meni nije uredu sa aspekta bezbjednosti.

pa ja,ali mene je praktički natjerao da napravim prekršaj
Nema veze da si ti na vrijeme mislio o prekrsajima nebi bio zaustavljen ;)
M.P.

#779 Re: ZOBS

Post by M.P. »

Da li postoji zvanicna knjiga (prirucnik) za polaganje vozackog ispita u BiH koja obuhvata teorijski dio polaganja za automobil? Ako ne postoji, koji prirucnik ili izdanje predlazete za buduce vozace?
Mislio sam na neku knjigu u stampanom izdanju a ne na on-line verzije za racunar.
daxon

#780 Re: ZOBS

Post by daxon »

M.P. wrote:Da li postoji zvanicna knjiga (prirucnik) za polaganje vozackog ispita u BiH koja obuhvata teorijski dio polaganja za automobil? Ako ne postoji, koji prirucnik ili izdanje predlazete za buduce vozace?
Mislio sam na neku knjigu u stampanom izdanju a ne na on-line verzije za racunar.
Zvanično odobrena knjiga, odnosno, priručnik za polaganje vozačkog ispita, ne postoji. Ono što autoškole i mi instruktori imamo na raspolaganu, to je objavljeno na stranici monks.ba, riječ je o testovskim pitanjima i odgovorima. Na osnovu tih testovskih pitanja i odgovora, te važećeg ZOBS-a, urađena je nekakva knjiga testova. Zašto sam napisao "nekakva knjiga"? Naime, ta knjiga testova zvanično ni od koga nije potpisana, nema svog urednika, izdavača, odobrenje ministarstva, recenzente i sve ostalo što priručnik iz jedne tako važne oblasti treba da ima, ona se umnožava u nekakvoj kopirnici i mi je tu nabavljamo. Dakle, od 2007. kada je stari priručnik izdavača Svjetlost - SARS stavljen van snage, nadležno ministarstvo do današnjeg dana nije izdalo novi priručnik, vjerovatno su neki talovi u pitanju, ko će kupiti kajmak od prodaje istog i sl., pa se ne mogu dogovoriti, jer stari priručnik koji se upotrebljavao do 2007. koštao je 30 KM, što nije malo.

Što se tiče ove knjige koju danas koriste autoškole u Sarajevu, slobodno mi se javite na PP, pa Vam mogu dostaviti jednu, naravno, ukoliko ste u Sarajevu.
kakavdanakneiskustvu

#781 Re: ZOBS

Post by kakavdanakneiskustvu »

.
kakavdanakneiskustvu

#784 Re: ZOBS

Tercius wrote:
Tercius wrote:Vidjao sam i takve situacije, da ljudi stoje pored svojih vozila na sred saob.trake dok je jako frekfento, sto po meni nije uredu sa aspekta bezbjednosti.

nisam napravio nikakav prekršaj
holowey

#785 Re: ZOBS

Post by holowey »

Tercius wrote:
po nalogu sluzbene osobe i u zabranu, i kroz crveno, i preko pune jer je sluzbena osoba glavna, nikakav znak, nikakav semafor, nista, samo sluzbena osoba tako da on tebe nije natjerao da napravis nikakav prekrsaj...
kakavdanakneiskustvu

#786 Re: ZOBS

Tercius wrote:
po nalogu sluzbene osobe i u zabranu, i kroz crveno, i preko pune jer je sluzbena osoba glavna, nikakav znak, nikakav semafor, nista, samo sluzbena osoba tako da on tebe nije natjerao da napravis nikakav prekrsaj...[/quote]

znam
holowey

#787 Re: ZOBS

Post by holowey »

Tercius wrote:
po nalogu sluzbene osobe i u zabranu, i kroz crveno, i preko pune jer je sluzbena osoba glavna, nikakav znak, nikakav semafor, nista, samo sluzbena osoba tako da on tebe nije natjerao da napravis nikakav prekrsaj...

znam[/quote]

zasto se onda bunis zbog zaustavljanja?
kakavdanakneiskustvu

#788 Re: ZOBS

Tercius wrote:

znam[/quote]

zasto se onda bunis zbog zaustavljanja?[/quote]

ne bunim se,samo navodim da ima čudnih situacija,nisam napravio nikakav prekršaj,na mag. putu me zaustavlja tako da moram ići preko pune linije,a nije imao nikakav razlog,u blagoj krivini je to bilo,mogla se dogoditi i nezgoda,i sve ok,znam da ima pravo da me zaustavi,par minuta je gledao u dokumente,auto,i znam da nisam napravio prekršaj,i kažem mu da i ja radim u mup-u i odmah mi dade dokumente,nemam ja problema s time što me je zaustavio,nego što sam imao utisak da je očekivao da mu dadnem šta para
drug_profi

#789 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

A to su ti privatnici.
Tercius

#790 Re: ZOBS

Post by Tercius »

Ljepo je kad "kolege" prejudiciraju stvari i imaju takva misljenja jedni o drugima ;) nema sta, ako ti nije trazio novac na osnovu cega zakljuci ti tako nesto bolan bolan.
kakavdanakneiskustvu

#791 Re: ZOBS

Tercius wrote:Ljepo je kad "kolege" prejudiciraju stvari i imaju takva misljenja jedni o drugima ;) nema sta, ako ti nije trazio novac na osnovu cega zakljuci ti tako nesto bolan bolan.

po njegovom ponašanju,pregledao mi auto detaljno,imaš li ovo,imaš li ono,i na kraju kad je počeo blijedo gledati u mene i pitati me šta ćemo kažem ne znam šta bi trebali,nema prekršaja,imam svu opremu,znam da sam uredan,upita me imam li šta za njih
Tercius

#792 Re: ZOBS

Post by Tercius »

Tercius wrote:Ljepo je kad "kolege" prejudiciraju stvari i imaju takva misljenja jedni o drugima ;) nema sta, ako ti nije trazio novac na osnovu cega zakljuci ti tako nesto bolan bolan.

po njegovom ponašanju,pregledao mi auto detaljno,imaš li ovo,imaš li ono,i na kraju kad je počeo blijedo gledati u mene i pitati me šta ćemo kažem ne znam šta bi trebali,nema prekršaja,imam svu opremu,znam da sam uredan,upita me imam li šta za njih
Cek de se malo preispitaj, "jesil stekao utisak, da je ocekivao da mu das nesto para", ili ti je rekao "imali sta za nas", dva tvoja posta i dosao si u kontradiktornost.Mada ja mislim da nije ni jedno ni drugo vec nesto trece pa si ti to malo prilagodio;)
kakavdanakneiskustvu

#793 Re: ZOBS

Tercius wrote:

Cek de se malo preispitaj, "jesil stekao utisak, da je ocekivao da mu das nesto para", ili ti je rekao "imali sta za nas", dva tvoja posta i dosao si u kontradiktornost.Mada ja mislim da nije ni jedno ni drugo vec nesto trece pa si ti to malo prilagodio;)

pitao me "ima li šta za nas",nije mi bukvalno tražio pare,ali valjda je svakom jasno šta znači "ima li šta za nas"
drug_profi

#794 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Trebao si im po bombon dati.
DonVito

#795 Re: ZOBS

Post by DonVito »

shlauf wrote:Image

Šta reći na ZOBS ???
Ispod petlje na Mostarskom raskršću frajer ga smotao na glavnu džadu (2trake) i pravac Ilidža :x

Aleeee aleeeeeeee :dance:
Ovo je u Krajini normalno :D
mayab

#796 Re: ZOBS

Post by mayab »

Moze li iko da objasni sva pravila oko popunjavanja PUTNOG NALOGA za motorno vozilo firme :?:
Jos bolje, da napise koji je to zakon ili kakav drugi sluzbeni dokument gdje je opisana ta problematika!
Bio bi i ja , a i mnogi drugi sigurno puno zahvalni, jer , po meni to oko putnog naloga je neiscrpan izvor za sikaniranje vozaca od strane dokonih policajaca!
gongon22

#797 Re: ZOBS

Post by gongon22 »

da li mi moze neko reci da li je doslo do izmjena ili nadopuna u zakonu o voznji poslije 23h ?

za mjesec dana cu napuniti 23god ,vozacku dozvolu imam vec sedmicu-dvije ..da li cu moci voziti poslije 23h nakon sto napunim 23god ?

par "strucnih" osoba mi je reklo da cu moci voziti poslije 23h ,dok mi je par osoba reklo da vec sad mogu voziti poslije 23h lol ...

bio bi zahvalan na odgovoru :-)
drug_profi

#798 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Mislim da je to izbaceno iz ZOBS-a u dopuni iz 2010, jer ogranicava slobodu kretanja i raspolaganja imovinom.
Imas na prethodnim stranicama linkove na ZOBS, pa procitaj.
_Reds_

#799 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

gongon22 wrote:da li mi moze neko reci da li je doslo do izmjena ili nadopuna u zakonu o voznji poslije 23h ?

za mjesec dana cu napuniti 23god ,vozacku dozvolu imam vec sedmicu-dvije ..da li cu moci voziti poslije 23h nakon sto napunim 23god ?

par "strucnih" osoba mi je reklo da cu moci voziti poslije 23h ,dok mi je par osoba reklo da vec sad mogu voziti poslije 23h lol ...

bio bi zahvalan na odgovoru :-)
Moze da vozis kad hoces, i gdje hoces. Moras imati P slovo, i ni traga alkohola.
Tercius

#800 Re: ZOBS

Post by Tercius »

mayab wrote:Moze li iko da objasni sva pravila oko popunjavanja PUTNOG NALOGA za motorno vozilo firme :?:
Jos bolje, da napise koji je to zakon ili kakav drugi sluzbeni dokument gdje je opisana ta problematika!
Bio bi i ja , a i mnogi drugi sigurno puno zahvalni, jer , po meni to oko putnog naloga je neiscrpan izvor za sikaniranje vozaca od strane dokonih policajaca!
Zakon o cestovnom prometu FBiH, i njegove izmjene i dopune.
Vozači tmv-a moraju imati putni nalog obrazac pn-3,da ne citiram zakone sad neg da odma prevedem moras ga ispunjavati svaki dan kada radis i to svaki put novi ( ni slucajno na jucerasnji dopunjavati) ;) koji se po zavrsetku vracas u firmu gdje se ulaze u arhiv ;) I nije uopste nikakav izvor za sikaniranje jer je veoma jednostavna stvar za obaviti da budes okej.Poz.
Post Reply