M.P. wrote:Da li postoji zvanicna knjiga (prirucnik) za polaganje vozackog ispita u BiH koja obuhvata teorijski dio polaganja za automobil? Ako ne postoji, koji prirucnik ili izdanje predlazete za buduce vozace?
Mislio sam na neku knjigu u stampanom izdanju a ne na on-line verzije za racunar.
Zvanično odobrena knjiga, odnosno, priručnik za polaganje vozačkog ispita, ne postoji. Ono što autoškole i mi instruktori imamo na raspolaganu, to je objavljeno na stranici monks.ba, riječ je o testovskim pitanjima i odgovorima. Na osnovu tih testovskih pitanja i odgovora, te važećeg ZOBS-a, urađena je nekakva knjiga testova. Zašto sam napisao "nekakva knjiga"? Naime, ta knjiga testova zvanično ni od koga nije potpisana, nema svog urednika, izdavača, odobrenje ministarstva, recenzente i sve ostalo što priručnik iz jedne tako važne oblasti treba da ima, ona se umnožava u nekakvoj kopirnici i mi je tu nabavljamo. Dakle, od 2007. kada je stari priručnik izdavača Svjetlost - SARS stavljen van snage, nadležno ministarstvo do današnjeg dana nije izdalo novi priručnik, vjerovatno su neki talovi u pitanju, ko će kupiti kajmak od prodaje istog i sl., pa se ne mogu dogovoriti, jer stari priručnik koji se upotrebljavao do 2007. koštao je 30 KM, što nije malo.
Što se tiče ove knjige koju danas koriste autoškole u Sarajevu, slobodno mi se javite na PP, pa Vam mogu dostaviti jednu, naravno, ukoliko ste u Sarajevu.