Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post Reply

Ko ima "posteniji" odnos prema BIH?

IVO JOSIPOVIC
216
86%
BORIS TADIC
36
14%

Total votes: 252

palermo

#776 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by palermo »

Banksy wrote:
ultima_palabra wrote: Evo šta kaže fra Jeleč za e-novine, dosta je ljepše to oblikovao od Borića...
I preciznije ...
Osobno :D draži mi je Mesić od Josipovića, ali mislim da ovaj drugi vodi pametniju, promišljeniju, mirniju politiku prema BiH.
.
Rano je za davati ocjene......ali pametnija i promišljenija politka ne znači nužno i politka koja ide u korist Bosne i hercegovine i svih onih koji je osjećaju kao svoju domovinu.

Kog su guje ujedale, i guštera se boji.....s pravom, rekao bih
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#777 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by PipiDugaDevetka »

ultima_palabra wrote:
* Kako vidite politiku srbijanskog predsjednika Tadića i hrvatskog predsjednika Josipovića prema Bosni i Hercegovini?

Što se tiče politike predsjednika Borisa Tadića prema BiH, ja bih je ukratko definirao kao politiku licemjerja, gdje Tadićeve na prvi pogled lijepe riječi o Bosni i Hercegovini uopće ne prate njegova djela. Tadić više nego aktivno podržava Milorada Dodika koji javno tvrdi da ga Bosna i Hercegovina ne zanima i koji sve radi na dezintegraciji ove zemlje. Skandalozno je, s druge strane, da predsjednik Srbije dolazi na predizborni skup jedne političke partije u RS-u, da se po BiH šeće bez potrebe da o tomu konzultira središnje državne institucije u glavnom gradu te zemlje, itd. O njegovoj tobožnjoj proeuropskoj politici napisani su odlični tekstovi upravo na vašem portalu, a Srđa Popović lucidno je razotkrio svu lažnost i licemjerje politike Tadićeve administracije.

Predsjednik Ivo Josipović, osim prvoga dolaska u BiH prilikom kojega je održao zapažen govor u Parlamentu BiH i posjetio neka mjesta stradanja naših naroda, vodi isto tako vrlo problematičnu politiku prema BiH koja ozbiljno dovodi u pitanje iskrenost njegovih postupaka. Upada u oči Josipovićeva potreba da se svidi svima, politika tobožnjega nemiješanja u bh prilike i nezauzimanja jasnih stavova koje onda svatko može tumačiti na svoj način, što se moglo vidjeti upravo prilikom njegova nedavna posjeta Mostaru i nakon izjava Dragana Čovića, te opširnog izvještaja SRNE kako se „Hrvatska više ne iscrpljuje u jalovom jurišanju na Republiku Srpsku, kao što je to činila za vrijeme dok je hrvatski predsjednik bio Stjepan Mesić, nego će Zagreb podržati stvaranje hrvatskog entiteta, odnosno federalne jedinice u Bosni i Hercegovini”. Nalazimo se pred prividnim apsurdom: čovjek, koji je izrazio žaljenje zbog Tuđmanovih postupaka prema BiH u devedesetim godinama, svojom dosadašnjom dvojbenom i nejasnom politikom zapravo najviše ide na ruku upravo podržavateljima takve hrvatske politike iz devedesetih godina koja i dalje najveću štetu nanosi bosanskim Hrvatima i interesima ove zemlje. Jednako mi je potpuno neobjašnjiva Josipovićeva potreba da višekratno daje izjavu kako je Milorad Dodik „ispunio sve što je obećao“. Bio bi red da se javnosti prikaže što je to Milorad Dodik obećao, a što je pak ispunio. Josipović bi trebao znati kako i tijekom ove godine Republika Srpska iz svoga proračuna nije izdvojila niti jednu konvertibilnu marku za povratak Hrvata na njihova ognjišta (je li i to Dodik obećao i ispunio svoje obećanje?). Osobno više vjerujem svojim očima i svjedočenjima ono malo povratnika u Posavinu od Doboja, Dervente, Bosanskog Broda, Šamca, Modriče itd. koji na svojoj koži odlično osjećaju svu „ispunjenost tih Dodikovih obećanja“. Kad se sve to ima u vidu, onda je sasvim razumljivo da su Kopanjine i Dodikove Nezavisne novine ovih dana upravo Josipovića nagradile kao ličnost godine, a repriza te nagrade slijedi uskoro u Mostaru, gdje mu se po svoj prilici smiješi i Čovićev Večernjakov pečat za iste zasluge. Znam da europska (odnosno britanska) politika forsira priču o potrebi za regionalnom suradnjom, protiv koje osobno nemam ništa pod uvjetom da ona bude postavljena na zdravim principima i osnovama i da se postojeći problemi ne guraju pod tepih. U tom kontekstu treba tumačiti ove učestale susrete Josipović-Tadić, pa i Josipovićeve pohvale Dodiku. Volio bih da se varam, no sve me to podsjeća na neke već viđene scenarije i bojim se kako se ovakva politika ne znam koji put vodi preko leđa Bosne i Hercegovine i njezinih interesa. Taj me proces zabrinjava i smatram kako se predsjednik Josipović u čitavoj ovoj priči o „regionalnoj suradnji“ nije prema BiH ispravno postavio, za razliku, recimo, od predsjednika Stjepana Mesića koji je zapravo prvi udario temelje za suradnju između Hrvatske i Srbije, pokrenuo proces pomirenja i izrekao riječi isprike srpskom narodu, ali je pritom vodio principijelnu politiku prema BiH i nije radio ništa nauštrb Sarajeva, Podgorice, Prištine... Čini mi se kako je „stavljen na led“ i od strane predsjednika Josipovića i predsjednika Tadića i to jedino zbog toga što je kritizirao licemjernu politiku koju prema BiH vodi predsjednik Tadić, što se postavio ispravno glede samostalnosti Kosova i što je Miloradu Dodiku rekao ono što mu očito nikada neće reći nijedan od njih. Zbog svega toga im je Milorad Dodik nedavno u Banja Luci upravo preko Nezavisnih novina iskazao svoju veliku zahvalnost.
Evo šta kaže fra Jeleč za e-novine, dosta je ljepše to oblikovao od Borića...
zavrzlama wrote:mnogi ce biti iznenadjeni Josipovicem...cut ce se uskoro.... :wink:
Miss RX

#778 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by Miss RX »

Kad je Josipovic pobjedio mislila sam da ce biti naklonjen jedinstvenoj Bosni ,medjutim kako vrijeme odmice sve vise vidm da je licemjer.On vodi zlu politiku prema BiH ali u rukavicama dok B.Tadic otvoreno pokazuje koga podrzava u Bosni.Jadni mi sa ovakvim komsijama.
Banksy

#779 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by Banksy »

ultima_palabra wrote:
Banksy wrote:
ultima_palabra wrote: Evo šta kaže fra Jeleč za e-novine, dosta je ljepše to oblikovao od Borića...
I preciznije ...
Osobno :D draži mi je Mesić od Josipovića, ali mislim da ovaj drugi vodi pametniju, promišljeniju, mirniju politiku prema BiH.
Dok se Tadić i dalje agresivno i previše bavi Bosnom, Josipović se, čini mi se, njome bavi premalo, iako je fizički vrlo prisutan.
Možda, zapravo, baš tako i treba.
Prošla su vremena kad je Hrvatska mogla značajno uticati na događanja u BiH.

To Josipović zna, pa pokušava dobiti par "pomirbenih" poena od EU preko druženja sa Tadićem.
Stoga :D neka se izvinjavaju i jedni i drugi i treći, to nije iskreno i nema utjecaja na duboko ukopane pozicije ovdje.
Da, to je tačno i to je najvažnije.

Tačno. Ali koliko se god nama povraća od tog njihovog međusobnog lizanja i uvlačenja, toliko se, kažu istraživanja, to Hrvatima (u Hrvatskoj) sviđa. Biće da su im rane manje, a biće i da su spremniji za oprost. Pa, neka ih onda, nek se ližu ...
Vjerovatno nije sasvim iskreno, ali sigurno ima uticaja. Bar u psihološkom smislu izvinjenja i oprosti su djelotvorni i poželjni i korisni za opštu međunarodnu i međudržavnu relaksaciju. E, sad, šta će ko iz toga izvući i ko će to i kako politički kapitalizirati, to je već pitanje kvalitete i znanja ovih koji su na vlasti u Hrvatskoj, Srbiji i BiH.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#780 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by PipiDugaDevetka »

Prije nego li ja nekome nešto oprostim, taj neko mora upitati, na primjer:
''Da li bi mi oprostio? Činio sam loše stvari prema tebi, sve ću uraditi da popravim što se da popraviti.
Neću više činiti zlo prema tebi.''

Međutim,...
hercegovac_pravi

#781 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by hercegovac_pravi »

Auuu hebem te politiko.. :?
Pa zar je teško shvatiti da ovo Josipović radi zbog Hrvatske a ne zbog BiH? Padne li vama ikada napamet koliki je kvantitet otvorenih pitanja koja postoje na relaciji BiH-Hrvatska i Hrvatska-Srbija...a sve su pitanja bez kojih Hrvatska NE MOŽE zatvoriti poglavlja koja su potrebna za gladak ulazak u EU?
kako i na koji način ostvariti "dobrosusjedske" odnose po principima EU-a ukoliko se ne razgovara sa svojim okruženjem? A to je jedan od osnovnih principa koji MORA biti ispunjen ako želiš pristupiti u EU. Pa pogledajte kako prolazi Srbija pokušavajući da ide glavom kroz zid...sve šamar iza šamara.
Josipović je mnogo suptilniji ...ništa ni manje ni više od toga..Josipović je samo vodonoša politike SDP-a u Hrvatskoj i ništa drugo. E sada ako iko misli da je Milanović zagovornik etno-torova onda mu ja zaista ne mogu pomoći.
luckypot

#782 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by luckypot »

japijem wrote:
Miss RX wrote:Kad je Josipovic pobjedio mislila sam da ce biti naklonjen jedinstvenoj Bosni ,medjutim kako vrijeme odmice sve vise vidm da je licemjer.On vodi zlu politiku prema BiH ali u rukavicama dok B.Tadic otvoreno pokazuje koga podrzava u Bosni.Jadni mi sa ovakvim komsijama.
josipović vodi hrvatsku politiku, ne znam zašto to nekog iznenađuje, pitanje je tko i kako vodi bošnjačku politiku i ima li je uopšte.
ima ima samo što je previše prirodna i normalna da bi je ti skontao :D
dogovor

#783 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by dogovor »

japijem wrote:
Miss RX wrote:Kad je Josipovic pobjedio mislila sam da ce biti naklonjen jedinstvenoj Bosni ,medjutim kako vrijeme odmice sve vise vidm da je licemjer.On vodi zlu politiku prema BiH ali u rukavicama dok B.Tadic otvoreno pokazuje koga podrzava u Bosni.Jadni mi sa ovakvim komsijama.
josipović vodi hrvatsku politiku, ne znam zašto to nekog iznenađuje, pitanje je tko i kako vodi bošnjačku politiku i ima li je uopšte.
Žao mi je je ali vi Bošnjaci uopće ne shvaćate hrvatske komuniste a Josipoviće je prije svega to.
Banksy

#784 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by Banksy »

NOĆAS SPALJUJEMO ILUZIJE

FRUSTRACIJA HRVATA - PORIJEKLO BOLESTI

Senad Avdić

Ozbiljnu sam grešku napravio u prošlom broju na istom ovom mjestu. Napisao sam da Klub hrvatskih zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo broji dva člana (Ivan Brigić, Ivica Šarić), međutim, istina je da je taj broj dvostruko manji - jedini Hrvat u Kantonalnoj skupštini je Ivan Brigić; Šarić se na izborima kao kandidat Stranke demokratske akcije nije uspio plasirati u Kantonalnu skupštinu. Dakle, klub hrvatskih zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo se sastoji od predsjednika tog kluba Ivana Brigića, te člana kluba Brigić Ivana. Valjda je to razlog da je bez većih trzavica i otpora taj klub prvi konstituiran. Šta hoćete, toliki je brojčano, ponaosob, i klub Srba i Bošnjaka u Zapadnohercegovačkoj županiji u kojoj je prije rata živjelo taman toliko nehrvata - dvojica konstituvnih i još jedan iz reda ostalih.
(Napravio sam još jednu grešku, malu za ovaj tekst a ogromnu za mene, tvrdeći da na mjesto šefa bošnjačkih zastupnika u Kantonu pretendira moj omiljeni sportski radnik Elmedin Konaković, a zapravo se ta odgovorna dužnost čuva za Kemala Ademovića, bivšeg direktora tajne bošnjačke policije AID iz vremena kada su se dešavali užasni zločini pod okriljem te službe. „Svi znaju ko je Kemal Ademović“, kazat će predsjednik SDA Sulejman Tihić. Znaju, kako ne bi znali, samo ne znam zna li Tihić. Ako ne zna, neka pročita pravomoćnu presudu sarajevskog suda u kojoj stoji da sam za sve loše što sam napisao o Ademoviću imao argumente.)

Glumac Josip Pejaković najavljuje teatralno, a kako bi drugačije, da će se iseliti iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine zbog zuluma koji trpi od ovdašnjih vlasti i institucija. To je glupost i to je laž (pokušao ukrasti tuđi stan, pa bijesan što je uhvaćen u djelu), istina je, međutim, da kada po sili zakona Pejaković ode u penziju, a to će se ubrzo desiti, u dramskom ansamblu Narodnog pozorišta u Sarajevu neće biti niti jednog uposlenog glumca Hrvata. Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen u intervjuu Oslobođenju polemizira sa njemačkim Der Spiegelom, koji je Sarajevo portretirao kao „evropski Teheran“. „Neka se Spiegel pogleda u špiglo“, trapavo „poentira“ gradonačelnik Behmen. Ne znam u kakvim je trenutačno odnosima Behmen sa vrhom svoje stranke, Socijaldemokratske partije BiH; ako je u dobrim, onda su mu Zlatko Lagumdžija i Željko Komšić nakon posjete Berlinu morali prenijeti nedvosmislenu poruku njemačke kancelarke (prema Wikileaksu, Teflonke) Angele Merkel: „Formirajte vlast kakvu god hoćete, ali ne igrajte se sa bh. Hrvatima“!

Sirovim, neprikrivenim i neobuzdanim izbornim inženjeringom, majorizacijskom ohološću, Željko Komšić je ponovno izabran za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Nije uopće problem što Komšić ne zaslužuje da bude hrvatski član Predsjedništva BiH, drama je u tome što on prema svojim objektivnim kapacitetima ne zavređuje da bude bilo što! Za šta Hrvatima Bosne i Hercegovine, a i ostalim građanima koji su ga izabrali, uopće služi Željko Komšić? Da sjedi sa Lagumdžijine desne strane kada SDP BiH pregovara sa hrvatskim strankama. (Lijevo od Vođe u tim je seansama redovno nazočna, sve dok ne ode u velesposlaničku misiju u Brisel, Lidija Korać.)
Boravio je početkom ove nedjelje predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Josipović je obišao Jajce, podijelio muku sa tamošnjim Hrvatima i podijelio simbolične blagdanske darove dječici koja su ga dočekala i doživjela kao Svetog Nikolu. Potom se Josipović zaputio u Banju Luku, poveo sa sobom respektabilnu grupu hrvatskih poduzetnika podrijetlom iz Bosne i Hercegovine i predstavio ih predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Govorilo se isključivo o povratku Hrvata u ovaj bosanskohercegovački entitet, tražila su se „održiva“ rješenja, reciprociteti, imovinske finese...

Gdje je za to vrijeme bio hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić?. Službeno: boravio je u inostranstvu „zbog ranije preuzetih obaveza“. Neslužbeno, ali istinito: Komšić se odmarao/zajebavao po slovenačkim zimskim centrima u krugu familije. Imam li dokaza za takvu tvrdnju? Nemam, odakle mi, neću ih imati sve dok se ne bude znalo ko piše i potpisuje putne naloge bilo kojem članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pa tako i gospodinu Komšiću. Ili dok u nekom ženskom časopisu ne izađe raskošno opremljena reportaža koja će posvjedočiti kako se bračni par Komšić, supruga Sabina (koju je i privrženost porodici omela u studiranju još tokom prvog semestra) te suprug Željko sa djetetom uživaju u zimskim radostima.

Ni u prethodnom četvorogodišnjem mandatu Komšić se nije pretrgao od posla, letao je i tamo i 'vamo, ko muha bez glave. Da ne bude zabune, nije jednostavno utvrditi ko je više ponizio hrvatsko biračko tijelo u Bosni i Hercegovini: da li Lagumdžija kada je ponovo predložio Komšića da Hrvate u BiH predstavlja u Predsjedništvu, ili Dragan Čović kada je na istu tu dužnost kandidirao svoju priručnu barbiku Borjanu Krišto, iza koje stoji ogroman stvaralački opus u Livnu gdje je pravno i i po zakonu duboko sahranila matičnu tvrtku Livno-trans.

Šta je prekjučer trebao raditi hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine? Ne odvajati se od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i gospodarstvenika podrijetlom iz Bosne i Hercegovine koji iz nekih čudnih razloga žele investirati u povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu. Šta je jučer trebao činiti hrvatski član Predsjedništva BiH? Obići poplavljena područja, najprije u Posavini, a potom u Hercegovini, obećati pomoć/potporu ljudima koji su ostali bez igdje ičega i učiniti sve da to obećanje bude vjerodostojno. Šta je danas morao uraditi hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine? Morao je iz sveg glasa vrisnuti protiv užasne nepravde, pravnog nonsensa do sada nepoznatog u planetartnoj sudskoj praksi, presude Tribunala u Haagu kojom se poništava prethodno donesena pravomoćna presuda protiv monstruma Veselina Šljivančanina, KOS-ovog krvnika iz Vukovara.
Hrvatski je puk, i u Hrvatskoj i u BiH, ali i svaki čovjek sa elementarnim refleksom za pravdu i pravednost u BiH, sa ogromnim razlogom senzibiliran na zločine počinjene u Vukovaru i nikada neće prihvatiti da su Gotovinini „topnički dnevnici“ važni za Tužiteljstvo u Haagu, a nemilosrdni višemjesečni uragan JNA-ovog topništva nad građanima Vukovara (i pokolji koji su se desili nakon pada toga grada) manje-više usuglašen sa prihvaćenim „principima i običajima ratovanja“.

Ništa u svim pobrojanim stvarima (od poplava, do povratka Hrvata, pa do presude Šljivančaninu) hrvatski član Predsjedništva BiH ne može po ustavno definiranoj poziciji i ovlaštenjima promijeniti, niti riješiti. Jedino što može jeste da svojim aktivizmom pokaže da nije izvan toka/tijeka stvari, da ga, što bi rekao pjesnik, “sve rane mog naroda bole“. Željko Komšić je, očito, u toku - rijeke Drave u Sloveniji gdje se odmara od burnih, turbulentnih političkih pregovora u kojima Lagumdžija dogovara sa Hrvatima vlast bez Hrvata....
Za to vrijeme njegove poslove u BiH obavlja Ivo Josipović, član Predsjedništva BiH iz reda Republike Hrvatske.

student001

#785 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by student001 »

Po čemu zaključuješ tu glupost da Josipović vodi licemjernu politiku prema Bosni i Hercegovini ??? Veće gluposti nisam odavno pročitao, oprosti ali tako je...
luckypot

#786 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by luckypot »

Gata wrote:
student001 wrote:
Po čemu zaključuješ tu glupost da Josipović vodi licemjernu politiku prema Bosni i Hercegovini ??? Veće gluposti nisam odavno pročitao, oprosti ali tako je...
Sto se toliko uzbudjuješ?Pa na forumu "mora" biti i bošnjačkog nacionalizma pa makar i u tragovima.
nikakav to nije bošnjački nacionalizam...šjor ivo misli da popravi položaj hrvatske EU i održi uticaj hrvatske na balkanu putem srpsko hrvatskog analnog sexa - ali gospodin dejton i bošnjačka većina mu stoji na putu...e sad - šjor ivo je takodje još uvijek u 20 vijeku i misli da ako se dogovori sa srbima, sve će biti u redu - medjutim skontao je ubrzo da nema resursa za efikasno djelovanje :D
cyprus

#787 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by cyprus »

luckypot wrote: nikakav to nije bošnjački nacionalizam...šjor ivo misli da popravi položaj hrvatske EU i održi uticaj hrvatske na balkanu putem srpsko hrvatskog analnog sexa - ali gospodin dejton i bošnjačka većina mu stoji na putu...e sad - šjor ivo je takodje još uvijek u 20 vijeku i misli da ako se dogovori sa srbima, sve će biti u redu - medjutim skontao je ubrzo da nema resursa za efikasno djelovanje :D
YOK :oops:
luckypot

#788 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by luckypot »

cyprus wrote:
luckypot wrote: nikakav to nije bošnjački nacionalizam...šjor ivo misli da popravi položaj hrvatske EU i održi uticaj hrvatske na balkanu putem srpsko hrvatskog analnog sexa - ali gospodin dejton i bošnjačka većina mu stoji na putu...e sad - šjor ivo je takodje još uvijek u 20 vijeku i misli da ako se dogovori sa srbima, sve će biti u redu - medjutim skontao je ubrzo da nema resursa za efikasno djelovanje :D
yok ti :D šta bi možda bošnjaci trebali da ispunjavaju želje hrvatskom predsjedniku koji predstavlja interese hrvatske, plus i interese hrvata u bosni koji su protiv BiH?

jel ti možda misliš da su bošnjaci sebe našli na ulici? ako se svako brine za sebe, onda se i bošnjaci brinu za sebe što znači i za BiH - jer svi ostali imaju matične države i nek se njima obrate za pomoć, sretan im rad i sretan im put :D
Simon Kir

#789 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by Simon Kir »

luckypot wrote:
cyprus wrote:
yok ti :D šta bi možda bošnjaci trebali da ispunjavaju želje hrvatskom predsjedniku koji predstavlja interese hrvatske, plus i interese hrvata u bosni koji su protiv BiH?

jel ti možda misliš da su bošnjaci sebe našli na ulici? ako se svako brine za sebe, onda se i bošnjaci brinu za sebe što znači i za BiH - jer svi ostali imaju matične države i nek se njima obrate za pomoć, sretan im rad i sretan im put :D

Hm trebaće vremena da se shvati da je i BiH država Srba i Hrvata i da i oni imaju isto pravo da je uređuju. A ovo bold je bilo i 92 pa svi znamo kako se završi.
Geronimo81

#790 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by Geronimo81 »

Banksy wrote:
NOĆAS SPALJUJEMO ILUZIJE

FRUSTRACIJA HRVATA - PORIJEKLO BOLESTI

Senad Avdić

Ozbiljnu sam grešku napravio u prošlom broju na istom ovom mjestu. Napisao sam da Klub hrvatskih zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo broji dva člana (Ivan Brigić, Ivica Šarić), međutim, istina je da je taj broj dvostruko manji - jedini Hrvat u Kantonalnoj skupštini je Ivan Brigić; Šarić se na izborima kao kandidat Stranke demokratske akcije nije uspio plasirati u Kantonalnu skupštinu. Dakle, klub hrvatskih zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo se sastoji od predsjednika tog kluba Ivana Brigića, te člana kluba Brigić Ivana. Valjda je to razlog da je bez većih trzavica i otpora taj klub prvi konstituiran. Šta hoćete, toliki je brojčano, ponaosob, i klub Srba i Bošnjaka u Zapadnohercegovačkoj županiji u kojoj je prije rata živjelo taman toliko nehrvata - dvojica konstituvnih i još jedan iz reda ostalih.
(Napravio sam još jednu grešku, malu za ovaj tekst a ogromnu za mene, tvrdeći da na mjesto šefa bošnjačkih zastupnika u Kantonu pretendira moj omiljeni sportski radnik Elmedin Konaković, a zapravo se ta odgovorna dužnost čuva za Kemala Ademovića, bivšeg direktora tajne bošnjačke policije AID iz vremena kada su se dešavali užasni zločini pod okriljem te službe. „Svi znaju ko je Kemal Ademović“, kazat će predsjednik SDA Sulejman Tihić. Znaju, kako ne bi znali, samo ne znam zna li Tihić. Ako ne zna, neka pročita pravomoćnu presudu sarajevskog suda u kojoj stoji da sam za sve loše što sam napisao o Ademoviću imao argumente.)

Glumac Josip Pejaković najavljuje teatralno, a kako bi drugačije, da će se iseliti iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine zbog zuluma koji trpi od ovdašnjih vlasti i institucija. To je glupost i to je laž (pokušao ukrasti tuđi stan, pa bijesan što je uhvaćen u djelu), istina je, međutim, da kada po sili zakona Pejaković ode u penziju, a to će se ubrzo desiti, u dramskom ansamblu Narodnog pozorišta u Sarajevu neće biti niti jednog uposlenog glumca Hrvata. Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen u intervjuu Oslobođenju polemizira sa njemačkim Der Spiegelom, koji je Sarajevo portretirao kao „evropski Teheran“. „Neka se Spiegel pogleda u špiglo“, trapavo „poentira“ gradonačelnik Behmen. Ne znam u kakvim je trenutačno odnosima Behmen sa vrhom svoje stranke, Socijaldemokratske partije BiH; ako je u dobrim, onda su mu Zlatko Lagumdžija i Željko Komšić nakon posjete Berlinu morali prenijeti nedvosmislenu poruku njemačke kancelarke (prema Wikileaksu, Teflonke) Angele Merkel: „Formirajte vlast kakvu god hoćete, ali ne igrajte se sa bh. Hrvatima“!

Sirovim, neprikrivenim i neobuzdanim izbornim inženjeringom, majorizacijskom ohološću, Željko Komšić je ponovno izabran za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Nije uopće problem što Komšić ne zaslužuje da bude hrvatski član Predsjedništva BiH, drama je u tome što on prema svojim objektivnim kapacitetima ne zavređuje da bude bilo što! Za šta Hrvatima Bosne i Hercegovine, a i ostalim građanima koji su ga izabrali, uopće služi Željko Komšić? Da sjedi sa Lagumdžijine desne strane kada SDP BiH pregovara sa hrvatskim strankama. (Lijevo od Vođe u tim je seansama redovno nazočna, sve dok ne ode u velesposlaničku misiju u Brisel, Lidija Korać.)
Boravio je početkom ove nedjelje predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Josipović je obišao Jajce, podijelio muku sa tamošnjim Hrvatima i podijelio simbolične blagdanske darove dječici koja su ga dočekala i doživjela kao Svetog Nikolu. Potom se Josipović zaputio u Banju Luku, poveo sa sobom respektabilnu grupu hrvatskih poduzetnika podrijetlom iz Bosne i Hercegovine i predstavio ih predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Govorilo se isključivo o povratku Hrvata u ovaj bosanskohercegovački entitet, tražila su se „održiva“ rješenja, reciprociteti, imovinske finese...

Gdje je za to vrijeme bio hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić?. Službeno: boravio je u inostranstvu „zbog ranije preuzetih obaveza“. Neslužbeno, ali istinito: Komšić se odmarao/zajebavao po slovenačkim zimskim centrima u krugu familije. Imam li dokaza za takvu tvrdnju? Nemam, odakle mi, neću ih imati sve dok se ne bude znalo ko piše i potpisuje putne naloge bilo kojem članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pa tako i gospodinu Komšiću. Ili dok u nekom ženskom časopisu ne izađe raskošno opremljena reportaža koja će posvjedočiti kako se bračni par Komšić, supruga Sabina (koju je i privrženost porodici omela u studiranju još tokom prvog semestra) te suprug Željko sa djetetom uživaju u zimskim radostima.

Ni u prethodnom četvorogodišnjem mandatu Komšić se nije pretrgao od posla, letao je i tamo i 'vamo, ko muha bez glave. Da ne bude zabune, nije jednostavno utvrditi ko je više ponizio hrvatsko biračko tijelo u Bosni i Hercegovini: da li Lagumdžija kada je ponovo predložio Komšića da Hrvate u BiH predstavlja u Predsjedništvu, ili Dragan Čović kada je na istu tu dužnost kandidirao svoju priručnu barbiku Borjanu Krišto, iza koje stoji ogroman stvaralački opus u Livnu gdje je pravno i i po zakonu duboko sahranila matičnu tvrtku Livno-trans.

Šta je prekjučer trebao raditi hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine? Ne odvajati se od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i gospodarstvenika podrijetlom iz Bosne i Hercegovine koji iz nekih čudnih razloga žele investirati u povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu. Šta je jučer trebao činiti hrvatski član Predsjedništva BiH? Obići poplavljena područja, najprije u Posavini, a potom u Hercegovini, obećati pomoć/potporu ljudima koji su ostali bez igdje ičega i učiniti sve da to obećanje bude vjerodostojno. Šta je danas morao uraditi hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine? Morao je iz sveg glasa vrisnuti protiv užasne nepravde, pravnog nonsensa do sada nepoznatog u planetartnoj sudskoj praksi, presude Tribunala u Haagu kojom se poništava prethodno donesena pravomoćna presuda protiv monstruma Veselina Šljivančanina, KOS-ovog krvnika iz Vukovara.
Hrvatski je puk, i u Hrvatskoj i u BiH, ali i svaki čovjek sa elementarnim refleksom za pravdu i pravednost u BiH, sa ogromnim razlogom senzibiliran na zločine počinjene u Vukovaru i nikada neće prihvatiti da su Gotovinini „topnički dnevnici“ važni za Tužiteljstvo u Haagu, a nemilosrdni višemjesečni uragan JNA-ovog topništva nad građanima Vukovara (i pokolji koji su se desili nakon pada toga grada) manje-više usuglašen sa prihvaćenim „principima i običajima ratovanja“.

Ništa u svim pobrojanim stvarima (od poplava, do povratka Hrvata, pa do presude Šljivančaninu) hrvatski član Predsjedništva BiH ne može po ustavno definiranoj poziciji i ovlaštenjima promijeniti, niti riješiti. Jedino što može jeste da svojim aktivizmom pokaže da nije izvan toka/tijeka stvari, da ga, što bi rekao pjesnik, “sve rane mog naroda bole“. Željko Komšić je, očito, u toku - rijeke Drave u Sloveniji gdje se odmara od burnih, turbulentnih političkih pregovora u kojima Lagumdžija dogovara sa Hrvatima vlast bez Hrvata....
Za to vrijeme njegove poslove u BiH obavlja Ivo Josipović, član Predsjedništva BiH iz reda Republike Hrvatske.

Jedini pravi novinar u BiH ozezi po svima Senadeeee.
stari grad Visegrad

#791 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by stari grad Visegrad »

jedna zamjrka Senadu Avdicu jeste da Ivo Josipovic ne smislja sam sta ce raditi, vec to smislja ekipa u pozadini. Pa se ne moze direkto porediti ova 2 predsjednika, vec se moze porediti ekipa u pozadini. dalje ima osjecaj da je ta ekipa napravila PROGRAM posjete, a Ivo je tu samo figura. ne vjerujem da Ivo putuje puno Hrvatskoj.
Druga star je da se vjerovatno Komsic i Josipovic ne slazu, pa nema smisla zajedno putovati po Bosni i Hecegovni.
a slazem se da se Komisc uljuljao, treba da vise putuje po Bosni i Hercegovini. Treba da se vidi i cuje.
Inace je HDZ kriv sto izabran Kosic, jer HDZ provodi agresvnu politiku prema Bosni i Hercegovini, pa su neki radije vidjeli Komsica nego arogantnog Covica koji zagovra federalizaciju, tj. unistenje BiH.
Inace ako nekog interesuje politika HDZ moze komotno na poskok info portal. Pa ce mu sve biti jasno o desnicarskoj stranci HDZ i placenom portalu.
Mijesati suprugu Komsica nema nikakvog smisla . Osim toga i Komsic ima pravo na godisnji odmor kad on hoce.
Uostalom Komsic je hrvat i predstavnik je iz redova hrvatskog naroda.
Ne moze Bosnu i Hercegovinu ucjenjivati Covic i HDZ preko Markelove. Ipak Markelova ne zivi u Federaciji i ne vozi se ovim losim putevima na kojima svaki drugi dan neko gine. A taj isti HDZ je obstruiro gradnju puteva u FBiH. I sta hoce HDZ da im cestitam sto unazadjuju sadasnjost i buducnost.??? Bolji je Komsic 100X od Covica. Zar ne slusate sta Covic prica, Covic=Dodik. razocaran sam HDZ -100%. HDZ=smrt drzave Bosne i Hercegovine.
klixober

#792 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by klixober »

Senad Avdic i Slobodna Bosna su izgleda odlucili da krenu putem Dana i Pecanina u propast.Samo sto je Pecaninu ostala tv1,a Avdicu ce poskok ili hercegbosna,tamo je glavna zvijezda.Jos malo pa ce ga i stormfront citirati.
NightSkyWalker

#793 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by NightSkyWalker »

Dvolicna je to politika. U to smo se najbolje mogli uvjeriti '93.

Sa svakim treba lijepo, ali pouceni nasim nedavnim iskustvom, sebe trebamo gledati i paziti najvise.

Use i u svoje kljuse.
Geronimo81

#794 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by Geronimo81 »

stari grad Visegrad wrote:jedna zamjrka Senadu Avdicu jeste da Ivo Josipovic ne smislja sam sta ce raditi, vec to smislja ekipa u pozadini. Pa se ne moze direkto porediti ova 2 predsjednika, vec se moze porediti ekipa u pozadini. dalje ima osjecaj da je ta ekipa napravila PROGRAM posjete, a Ivo je tu samo figura. ne vjerujem da Ivo putuje puno Hrvatskoj.
Druga star je da se vjerovatno Komsic i Josipovic ne slazu, pa nema smisla zajedno putovati po Bosni i Hecegovni.
a slazem se da se Komisc uljuljao, treba da vise putuje po Bosni i Hercegovini. Treba da se vidi i cuje.
Inace je HDZ kriv sto izabran Kosic, jer HDZ provodi agresvnu politiku prema Bosni i Hercegovini, pa su neki radije vidjeli Komsica nego arogantnog Covica koji zagovra federalizaciju, tj. unistenje BiH.
Inace ako nekog interesuje politika HDZ moze komotno na poskok info portal. Pa ce mu sve biti jasno o desnicarskoj stranci HDZ i placenom portalu.
Mijesati suprugu Komsica nema nikakvog smisla . Osim toga i Komsic ima pravo na godisnji odmor kad on hoce.
Ne moze Bosnu i Hercegovinu ucjenjivati Covic i HDZ preko Markelove. Ipak Markelova ne zivi u Federaciji i ne vozi se ovim losim putevima na kojima svaki drugi dan neko gine. A taj isti HDZ je obstruiro gradnju puteva u FBiH. I sta hoce HDZ da im cestitam sto unazadjuju sadasnjost i buducnost.??? Bolji je Komsic 100X od Covica. Zar ne slusate sta Covic prica, Covic=Dodik. razocaran sam HDZ -100%. HDZ=smrt drzave Bosne i Hercegovine.
kriv HDZ :) pa 2006 godine hrvatska politika se nije cula ni treci entitet nit ista pa dođe komšić :)
Ko je kriv kosovarima kad su dobili Sejdu ?
Geronimo81

#795 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by Geronimo81 »

komeba wrote:Senad Avdic i Slobodna Bosna su izgleda odlucili da krenu putem Dana i Pecanina u propast.Samo sto je Pecaninu ostala tv1,a Avdicu ce poskok ili hercegbosna,tamo je glavna zvijezda.Jos malo pa ce ga i stormfront citirati.
Zasto sto covjek nikog nestedi nijednu stranku i sto ga se nemoze kupiti pa dere i po Dodiku,Lagundžiji,čovići i svim politicarima u BiH i sta to na kraju laže ?
Geronimo81

#796 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by Geronimo81 »

Prvi put u zivotu ovo moram reci pa i po cjenu bana "Kako ste glupi ili se pravite glupi"
Hercegovac_prvi vam je sve fino rekao a ja cu da ponovim EU
Čim čovjek nije rekao RS je zločinačka tvorevina i Dodik je šupak odmah nevalja :D
Jel da je bolji Mesic isprica jedan vic cijela BiH se smije opali koju po dodiku iz ZG i cijela bosna mu se klanja
klixober

#797 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by klixober »

Geronimo81 wrote:
komeba wrote:Senad Avdic i Slobodna Bosna su izgleda odlucili da krenu putem Dana i Pecanina u propast.Samo sto je Pecaninu ostala tv1,a Avdicu ce poskok ili hercegbosna,tamo je glavna zvijezda.Jos malo pa ce ga i stormfront citirati.
Zasto sto covjek nikog nestedi nijednu stranku i sto ga se nemoze kupiti pa dere i po Dodiku,Lagundžiji,čovići i svim politicarima u BiH i sta to na kraju laže ?
Previse je stvari,a ovo nije tema o SB i Avdicu pa ne bih da duzim,vec generalno...*ebo novinara i list kojima su glavni problem i meta u BiH SDP i Komsic.
Ja tu samo vidim licne sujete kakvih je puno Sarajevo.Avaz je to usavrsio,Avdic slicno nastavlja.Ovaj nesto napise,drugi ga tuzi i tokom procesa tuzeni sve frustracije izbacuje kroz opet iste novine,pa ce vjerovatno biti nove tuzbe i tako u krug.
Nije objektivnost pljuvati po svakome,samo da bi neko drugi tvrdio za tebe da si objektivan.
stari grad Visegrad

#798 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by stari grad Visegrad »

Nabrojite mi sta je HDZ dobro uradio od 1992 do 2010?
heckler

#799 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by heckler »

Geronimo81 wrote:Prvi put u zivotu ovo moram reci pa i po cjenu bana "Kako ste glupi ili se pravite glupi"
Hercegovac_prvi vam je sve fino rekao a ja cu da ponovim EU
Čim čovjek nije rekao RS je zločinačka tvorevina i Dodik je šupak odmah nevalja :D
Jel da je bolji Mesic isprica jedan vic cijela BiH se smije opali koju po dodiku iz ZG i cijela bosna mu se klanja

Libo me prica li on viceve ili ne prica. Ali kad implicitno podrzava daljnu etnicku podjelu moje drzave, svaki drugi dan je posjecuje ali slabo u glavni grad da dodje, kad prima medalje od trenutno najveceg neprijatelja ove zemlje, onda ga ja imam pravo svrstavati u neprijatelje moje zemlje.

To sto se njegove aktivnosti objasnjavaju kao borba za Hrvatske interese me zaboli racku. Ti hrvatski interesi uglavnom znace neko novo zlodjelo nad Bosnom, sto ekonomsko sto ratno.
hercegovac_pravi

#800 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by hercegovac_pravi »

Geronimo81 wrote:
stari grad Visegrad wrote:jedna zamjrka Senadu Avdicu jeste da Ivo Josipovic ne smislja sam sta ce raditi, vec to smislja ekipa u pozadini. Pa se ne moze direkto porediti ova 2 predsjednika, vec se moze porediti ekipa u pozadini. dalje ima osjecaj da je ta ekipa napravila PROGRAM posjete, a Ivo je tu samo figura. ne vjerujem da Ivo putuje puno Hrvatskoj.
kriv HDZ :) pa 2006 godine hrvatska politika se nije cula ni treci entitet nit ista pa dođe komšić :)
Ko je kriv kosovarima kad su dobili Sejdu ?
Pa gdje je to bio Komšić 2000-te kad je proglašena samouprava? Nemojmo šupljih geronimo. Bošnjaci su savršeno svjesni jedine konstante u politici BH-a Hrvata. Jedina razlika ovoga puta je ta da sada nemate podršku Hrvatske u svojim namjerama, ma koliko to imaginarno zvučalo u ovome momentu. Vrijeme će pokazati ali vam sa sigurnošću mogu reći da će HDZ politika u BiH ostati još kraćih rukava već 94-te i to prvenstveno zahvaljujući politici koju trenutno oslikava Josipović.
Post Reply