Virtualna stomatološka ordinacija

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#776 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by anthraxQ »

kamen spoticanja wrote:
anthraxQ wrote:Htio bih samo pitati: izvadio sam zub prije malo više od mjesec dana. bilo je vadjenje korijen po korijen, 3 korijena.

sada mi se nedavno javilo nešto na desnima zuba koji sam izvadio, sa vanjske strane. kao neko tvrdo ispupčenje, sitno je, ne boli me.

ne djeluje mi kao fistula, jer sam imao jednu podavno, i ne curi mi gnoj, niti raste, i nije omakšalo.

p.s. imam malo crvenila iznad gore, pri vrhu, gdje je bio korijen.
vjerovatno kostana struktura ostala nakon ekstrakcije...postepeno ce se poravnati...ako potraje navrati na pregled
ne bih da budem dosadan :mrgreen:
update prethodnog posta: još uvijek je isto, ali sada se to ispupčenje nastavilo ali u obliku crte, nije okrugli. kao tanka, mala prugica, možda 2 milimetra..žučkastobijele boje.

bola nema, ni kada to dodirujem. pokušao sam iz svoje neke znatiželje da to pritisnem tvrdim predmetom... ali ništa, isto, bez gnoja i ostaje tvrdo.

nadam se da nisam zakomplikovao previše.
dharma

#777 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by dharma »

Imam i ja jedno pitanje. Kada pijem hladnu vodu pojavi se bol u zubu (nije sad specijalno ostra, ono da udara u zivac, ali ipak zub reaguje). Zub je popravljen prije 10-15 dana. Sta bi moglo biti :(
kamen spoticanja

#778 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by kamen spoticanja »

dharma wrote:Imam i ja jedno pitanje. Kada pijem hladnu vodu pojavi se bol u zubu (nije sad specijalno ostra, ono da udara u zivac, ali ipak zub reaguje). Zub je popravljen prije 10-15 dana. Sta bi moglo biti :(
normalno je...postepeno ce prestati
ako se bol bude povecavala i postane spontana onda ides opet stomatologu
dharma

#779 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by dharma »

kamen spoticanja wrote:
dharma wrote:Imam i ja jedno pitanje. Kada pijem hladnu vodu pojavi se bol u zubu (nije sad specijalno ostra, ono da udara u zivac, ali ipak zub reaguje). Zub je popravljen prije 10-15 dana. Sta bi moglo biti :(
normalno je...postepeno ce prestati
ako se bol bude povecavala i postane spontana onda ides opet stomatologu

Hvala puno :thumbup:
argentaria

#780 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by argentaria »

Zub sestica izvadjen prije 4 dana metodom-poluga.I sama sam se iznenadila kako je brzo i lako proslo.rana pocinje boljeti nakon 20-30 sati,kao prava zubobolja.Danas odem do zubara kaze da je upalo hrane i da me od toga boli.Ocistio je i stavio neki lijek koji treba drzati 1 sat.Ljudi moji kad ne crkoh od bola kad mi je cistio.Kisu suza sam prolila ,a umalo se i ne zaderah ko kakvo deriste.Imam li razloga za brigu?
bob dylan

#781 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by bob dylan »

Nema razloga za brigu to je alveolitis odnosno upala rane koja se u određenom procentu javlja poslije vađenja zuba.Uglavnom ništa strašno,sve to bude uredu.
kamen spoticanja

#782 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by kamen spoticanja »

rekose mi da je vrla moderacija ovog foruma prodavala silu nekim mojim prijateljima ovde :roll:
kao znak solidarnosti s njima, ova ordinacija prestaje s radom...bar sto se mene tice :)
svako dobro vam zelim :)
Danaja

#783 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Danaja »

kamen spoticanja wrote:
test01 wrote:jos 1 pitanje dok ste tu. vazno je.
-jedna sestica ima toliko doboku plombu i veliku da kada grizem narancu strecne me jako ponekad dok kada grizem jabuku ili kruh ili ogromnu vecinu hrane nema toga strecanja.
-znaci na narance,mandarine...
-zubarka,inace dobra ali skupa,kaze da ona tu ne moze nista napraviti. tacno??

--koliko je inace pregled kamerom ,snimak?
volio bih da pogledam snimak tog zuba i zuba pored...pa bih ti mogao kazat...mada svaki bol u stomatologiji ima rjesenje...pa i taj na narandzu :wink:
a snimanje kamerom je sta?
dakle na sto tacno mislis? jer uglavnom koristimo rentgen kao sredstvo diagnostike...intraoralna kamera postoji ali ona uglavnom sluzi da pacijentu na ekranu pokazemo caries ili neki drugi problem...dakle ono sto stomatolog vidi a pacijent nije u mogucnosti vidjeti golim okom :)
e sada koliko kosta ja ne znam,ali to je jedna vrsta stomatoloskog luksuza koji se uglavnom ne naplacuje
Pa sad kako kod koga. Ja sam platila 10 KM
doktornesto

#784 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by doktornesto »

pozdrav svima
vidjeh na netu ovu ponudu i djeluje mi ok a posto odavno moram ici kod zubara zbog kamenca interesuju me vasa iskustva sa ovakvim ponudama.

http://www.polacijene.ba/ponuda/39/Blis ... listav-dan
adi_lukovac

#785 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by adi_lukovac »

pozdrav ekipa,evo ovako treba mi jedna informacija..

ovako cuo sam da navlake,konkretnije metalokeramika traje maksimalno 10 godina uz pravilno odrzavanje...

e sada, mene zanima moze li se napraviti kao trajno da bude,odnosno novi zub da zamjeni onaj stari,ali s time da bi tu stojao teoretski vjecno ? Jer koliko znam,za navlake je potrebno izbrusiti zub da bi preko njega se mogao navuci novi,ali vakumski ga se zatvoriti nikako ne moze i da ce hrana malo po malo upadati u praznine i zub ce se s vremenom pokvariti....

I druga stvar,da li se neki zubi mogu nekim aparatima oblikovati ? recimo ako mi neki zubi su previse špicasti, pa da se,opet kazem teretski govoreci,taj zub izbrusi i izravna taj spic ?
bob dylan

#786 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by bob dylan »

Teoretski može se napraviti ali u praksi vrlo teško.Nije problem u navlaci veće je problem u prirodnim zubima jer vremenom se povlači zubno meso što vremenom kompromitira i najbolji rad.Rad teoretski može da traje 30 i više godina,lično sam vidio takvih radova,a da i dalje zubi ispod navlaka ostanu dobri.
Najdugovječnija varijanta je kombinacija zlata i keramike pošto je zlato biokompatibilno i ima veoma dobar uticaj na brušeni zub.Ali također ta varijanta je i najskuplja naročito sada kada je cijena zlata skočila.
adi_lukovac

#787 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by adi_lukovac »

Aha aha,znaci tako. A ja sam vise mislio kada bi se recimo izvadio zub koji ne "odgovara",znaci potpuno izvadio i zamjenio novim. E sad, s obzirom da se "stari" zub ne moze samo izvaditi a novi utaknuti u meso, sta se onda radi,kakav onda proces slijedi ?

Jer trebao bih raditi metalokeramicke navlake,ali zar mi nije bolje odmah izvaditi zub i zamjeniti ga novim ? Koliko se to placa i kakao se naziva taj proces ?
spoky

#788 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by spoky »

UPOMOCCCCC :)
prije mjesec dana sam na gornjoj šestici zamijenila plombu, bila je metalna i ja sam zatražila od zubara da mi tu izvadi i stavi bijelu. Uglavnom nakon toga nekih 10-tak dana sam osjecala bol u tom zubu, nisam mogla žvakati na tu stranu, uglavnom prestalo je, da bi se bol vratila prije 4,5 dana. Bol je nekakva tupa, na mahove i prestane, onda se malo i proširi, imam osjecaj da me cijela vilica boli, od tada me neprestano boli i glava. sad ne znam da li me boli zub od glavobolje ili je glavobolja uzrok zubobolji. Ako ko zna šta pametno nek piše, ne znam kako cu izdržati do sutra dok dr. otvori ordinaciju
suncokret_1984

#789 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by suncokret_1984 »

kamen spoticanja wrote:rekose mi da je vrla moderacija ovog foruma prodavala silu nekim mojim prijateljima ovde :roll:
kao znak solidarnosti s njima, ova ordinacija prestaje s radom...bar sto se mene tice :)
svako dobro vam zelim :)
:roll: :sad:
6.april

#790 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by 6.april »

Odem da kupim pastu za zube Sensodyne.
Pored Classic, Rapid i još nekih primjetih i Whitening.

Sad me zanima - da li ova whitening također smanjuje bol kod osjetljivih zuba ili je kao i klasična pasta za izbjeljivanje?
Jingo

#791 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Jingo »

Izvadi mi zubar zub, ali pošto je bio napuknut, ostane korijen, i sad predlaže da se preko toga uradi most-navlaka od cirkonijuma. Smije li ostati korijen?
Rosebud_

#792 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Rosebud_ »

Pozdrav :)

Imam i ja jedno pitanje - nedavno mi je napuknula gornja jedinica, nije previse, al se ipak vidi. Strah me da se ne pocne kvariti, pa me zanima koja su moguca rjesenja? Znam za navlake, ali me zanimaju vasa iskustva i savjeti. A zanima me, naravno, i kojeg biste stomatologa preporucili za ovaj problem.

Hvala :)
bob dylan

#793 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by bob dylan »

Rosebud_ wrote:Pozdrav :)

Imam i ja jedno pitanje - nedavno mi je napuknula gornja jedinica, nije previse, al se ipak vidi. Strah me da se ne pocne kvariti, pa me zanima koja su moguca rjesenja? Znam za navlake, ali me zanimaju vasa iskustva i savjeti. A zanima me, naravno, i kojeg biste stomatologa preporucili za ovaj problem.

Hvala :)
Ima nekoliko rješenja,sve zavisi koliko je napukla odnosno da li se odlomio komad ili je samo riječ o napuknuću (infarkciji)
Kao što rekoh niz rješenja postoji:
-Ljuspica(veener) estetika savršena a brusi se samo prednji dio zuba što znači da štediš zubnu supstancu.Po meni najbolje rješenje.
-Navlaka koja može biti metal-keramička(klasična navlaka koju radi najviše pacijenata) i puna keramička(bezmetalna keramička navlaka).I kod jedne i kod druge mora se brusiti zub sa svake strane.S tim da bezmetalna navlaka ima puno bolju estetiku.
-Kompozitna plomba nije loše riješenje ako napuknuće nije veliko,nije dugotrajno kao navlaka ili ljuspica ali je najjeftinije i može se dosta lijepo uraditi.
BJB

#794 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by BJB »

:oops: Opet ja i isti problem. Ono meso izmedju donje dvice i trice s desne strane je nabubrilo jos malo i krvavo izgleda..Da, to meso je izraslo ili nabubrilo nakon sto sam ja dushmanski cackala zube onim plasticnim cackalicama.
Javljala sam se prije mjesec, dva i rekli ste da ne cackam i ne diram koncem. Stanje se pogorsalo i nekako to sad vise osjetim, ma do vraga ne znam ni kako da objasnim..Smeta mi. Jutros je 1/2 povrsinskog dijela bila nekako krvava i onda sam ja to lijepo dvaput ocetkala i malo se umirilo. Logicno, cackala sam okolo da vidim jesu li se zubi pokvarili..Cini mi se da nisu, ali po svim progonzama to se desi kad nekome "naraste" ovo meso.
Sta zubare urade u ovakvim slucajevima? Da li se ovo isjece ili tretira necim?
Pomozite kako znate.
valkyria

#795 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by valkyria »

Veliki pozdrav svima!
Imam jedno pitanje,možda netko zna,postoji li na području Sarajeva oralni kirurg koji daje opću anasteziju prilikom rada i koliko je to uopćena praksa sada? Pošto sam primjetila da ju u RH sve više i više privatnih ordinacija prakticira.
6.april

#796 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by 6.april »

BJB wrote::oops: Opet ja i isti problem. Ono meso izmedju donje dvice i trice s desne strane je nabubrilo jos malo i krvavo izgleda..Da, to meso je izraslo ili nabubrilo nakon sto sam ja dushmanski cackala zube onim plasticnim cackalicama.
Javljala sam se prije mjesec, dva i rekli ste da ne cackam i ne diram koncem. Stanje se pogorsalo i nekako to sad vise osjetim, ma do vraga ne znam ni kako da objasnim..Smeta mi. Jutros je 1/2 povrsinskog dijela bila nekako krvava i onda sam ja to lijepo dvaput ocetkala i malo se umirilo. Logicno, cackala sam okolo da vidim jesu li se zubi pokvarili..Cini mi se da nisu, ali po svim progonzama to se desi kad nekome "naraste" ovo meso.
Sta zubare urade u ovakvim slucajevima? Da li se ovo isjece ili tretira necim?
Pomozite kako znate.
Ja sam imala manjih problema sa desnima, nateklo meso i crveno. Doktorica mi je sve to dobro očistila - čitaj raskrvarila i dala da ispirem nekom vodom i prebacila me na pastu paradentox ..ili tako nešto.
Uglavnom, rekla mi je da s vremena na vrijeme koncem raskrvarim te problematične desni da bi se ti čepići koji nastaju očistili.
minjonja

#797 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by minjonja »

izvadila sam osmicu prije 5 sati i ja bi najradije zapalila ali ne znam smijem li :D zaboravila pitati doktora. zna li iko slucajno smije li se.
minjonja

#798 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by minjonja »

babyline wrote:
minjonja wrote:izvadila sam osmicu prije 5 sati i ja bi najradije zapalila ali ne znam smijem li :D zaboravila pitati doktora. zna li iko slucajno smije li se.
ne smijes!
:(

morala sam jednu zapaliti, nisam bila dovoljno jaka da odolim. nece mi valjda od jedne nista biti. inace sam prestala pusit od juna/jula, ali imala sam sad neopisivu zelju za jednom valjda da ublazim bol, a ne mogu ovaj ibuprofen piti. prejak mi pa me prenosi.
Basstard

#799 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Basstard »

Može li neko da mi odgovori na brzinu koliko mu je trebalo vremena da se navikne na most na zubima?
Pozzz :)
Dacca

#800 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Dacca »

Koja je cijena jedne zubne ljuskice ? :?
Post Reply