BIH maloprodajni lanaci

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
JohnnyS

#776 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by JohnnyS »

Možda bi Školjku puštali, ali su CD izlizali na BHT-u tijekom SP...
neki

#777 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by neki »

mistek wrote:Apsolutno je nevažno to za vlasnika Binga, kakvi su njegovi osjećaji i koliko voli BiH. Stvar je u jačanju BH privrede. Direktnim putem, a i indirektno, kao recimo kroz činjenicu da u Bingu ima sigurno dosta veći izbor domaćih proizvoda nego u Konzumu ili Mercatoru, imao si prije par dana onu vijest o njihovom širenju i otvaranju farme koka nosilja, što je opet plus za BH privredu itd.

U Mercatoru mi je najgore čekanje na kasi, jer se nikada, ali nikada nije desilo da je ono ispod 5 minuta. Skoro svaki put ima neka komplikacija, nešto što remeti normalan protok, radnica ustaje, negdje odlazi, vraća se, dolazi druga, onda pika kartice, proces za svakog kupca.
Zbog jebene pike izbjegavam merkator u sirokom luku...bukvalno svaki put kad udjem tamo i dodjem na kasu svako ima jebenu piku...kupe kaladont od 5 maraka i opet moraju provuci to sranje..jos kad kupovinu u vrijednosti od 10 km pocnu placati karticom..Niko se ne zadrzi na kasi manje od 3 minute..
StupskaBitanga

#778 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by StupskaBitanga »

mozda bi bili patriJotski nastrojeni da ovo puste
http://www.youtube.com/watch?v=vlNbn_QQ7NM
Rizvan

#779 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by Rizvan »

Najlakše je biti kvazi ironičan. Ovdje pišete o Bingu kao nekom pokretaću BiH privrede, mjestu gdje se može pronaći najviše domaćih proizvoda, pa u duhu toga, zar nije logično i postaviti pitanje, zašto ne podržavaju domaću muzičku scenu? I industrija muzike u nekim zemljama je bitan dio privrede, samo kod nas, zahvaljujući radio stanicama, ugostiteljskim objektima i centrima poput Binga, koji 90% vremena puštaju stranu muziku, praktički je nepostojeća.
StupskaBitanga

#780 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by StupskaBitanga »

Koliko je meni poznato prava muzička scena u BiH i ne postoji i tu nije kriv Bingo
Ali da ne idemo u off
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#781 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by Entropio »

Bingo ne stavlja domaće proizvode na police zato što voli domaće proizvođače, nego zato što baš ti proizvođači uspostavljaju saradnju s Bingom jer im je puno jeftinije doći na njihove police u odnosu na police Konzuma. Pa svaki domaći proizvođač bi vrlo rado bio u Konzumu, ali to košta puno više nego u Bingu.

I da se razumijemo, ja neću kupovati domaće samo zbog toga što je domaće, nego zato što je dobro. Ja recimo uzimam mliječne proizvode ZIM (zenička industrija mlijeka) koje redovno kupujem u Mercatoru. Nema ih na drugim mjestima. U Mercatoru ima puno kvalitetnih domaćih proizvoda, a u Bingu ima vjerovatno više ali upitnog kvaliteta.
Entropio

#782 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by Entropio »

neki wrote:
mistek wrote:U Mercatoru mi je najgore čekanje na kasi, jer se nikada, ali nikada nije desilo da je ono ispod 5 minuta. Skoro svaki put ima neka komplikacija, nešto što remeti normalan protok, radnica ustaje, negdje odlazi, vraća se, dolazi druga, onda pika kartice, proces za svakog kupca.
Zbog jebene pike izbjegavam merkator u sirokom luku...bukvalno svaki put kad udjem tamo i dodjem na kasu svako ima jebenu piku...kupe kaladont od 5 maraka i opet moraju provuci to sranje..jos kad kupovinu u vrijednosti od 10 km pocnu placati karticom..Niko se ne zadrzi na kasi manje od 3 minute..
Mercator nije lokalna piljara da ti prodavač samo pogleda šta si kupio, kaže cijenu, uzme pare i zdravo. U Mercatoru se svaki kupac pozdravi kad dođe na kasu, kulturno procesuje i opet pozdravi kad odlazi. To u Bingu ili Robotu nećeš naći. Naravno, nekome to nije bitno. To traje nekoliko minuta i meni uopšte ne smeta. Ako hoću nešto brzinski da kupim, odem na kiosk ili u piljaru. Kad dođem u tržni centar, ne smeta mi što ću sačekati par minuta više.
StupskaBitanga wrote:Koliko je meni poznato prava muzička scena u BiH i ne postoji i tu nije kriv Bingo
Ali da ne idemo u off
Mogu otići u AMUS i uzeti paket domaće muzike. Ali sumnjam da oni obraćaju pažnju na to... samo puste da nešto svira.
StupskaBitanga

#783 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by StupskaBitanga »

Entropio wrote:Bingo ne stavlja domaće proizvode na police zato što voli domaće proizvođače, nego zato što baš ti proizvođači uspostavljaju saradnju s Bingom jer im je puno jeftinije doći na njihove police u odnosu na police Konzuma. Pa svaki domaći proizvođač bi vrlo rado bio u Konzumu, ali to košta puno više nego u Bingu.

I da se razumijemo, ja neću kupovati domaće samo zbog toga što je domaće, nego zato što je dobro. Ja recimo uzimam mliječne proizvode ZIM (zenička industrija mlijeka) koje redovno kupujem u Mercatoru. Nema ih na drugim mjestima. U Mercatoru ima puno kvalitetnih domaćih proizvoda, a u Bingu ima vjerovatno više ali upitnog kvaliteta.
:thumbup:
A zamisli kada police Mercatora postanu police Konzuma i kako ce domaći proizvođači biti na gubitku
Drinski

#784 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by Drinski »

Entropio wrote:Bingo ne stavlja domaće proizvode na police zato što voli domaće proizvođače, nego zato što baš ti proizvođači uspostavljaju saradnju s Bingom jer im je puno jeftinije doći na njihove police u odnosu na police Konzuma.
Dzabe ti njima to objasnjavas. Svako ko zeli da se prodaje u Bingu, mora tom Bingu platiti naknadu za "marketniške" usluge (ne znam samo sto se sjetiše ovog naziva!).

Ili recimo, neko rece trebamo kupovati u Bingu jer je to domaći trgovac i sl.
OK. Ali i Bingo treba mene vise da cijeni, jer sam i ja domaći kupac.
Valjda se ne misli da podrska treba biti samo jednosmjerna.
StupskaBitanga

#785 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by StupskaBitanga »

Marketinške usluge u Bingu su itekako jeftinije nego u Konzumu
A ne znam ja kad god odem na Alipasinom kasikarke su ljubazne
manekenka u penziji

#786 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by manekenka u penziji »

Ne znam sta se vise traži od kasirki i ostalog osoblja u tom bingu.
Kad nesto tražim, u stanju su ostaviti npr.slaganje polica i poci samnom da mi pokazu gdje stoji to isto. Radnice na friziderima isto tako uredno objasne sta je sta, koja je cijena čega, ubace mi tacno onoliko grama koliko tražim, ne "uvaljuju" hinjski. Na kasi uredno usluze, pozdrave i odpozdrave.
Jedino me nervira placanje karticom jer imaju samo jednu liniju pa onda ide ili red dozivanja ili red najavljivanja da se placa karticom.
Uostalom, meni je Bingo najjeftiniji i najpovoljniji, tako da sam u stanju zanemariti i to sto su stvari naslagane kao u skladištu. Ja tu idem u nabavku a ne da se sepurim s kolicima i da gledam kakvu frizuru ima koja radnica i da li se ista naspavala.
banovan

#787 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by banovan »

Ja sam u zadnjih mjesec dana bar pet puta usao u Bingo i svaki put su me kasirke blijedo gledale kad dodjem na kasu,niti jedna me nije pozdravila ni kad sam dosao na kasu,niti kad su mi kusur vracale,samo baci one pare ispred tebe i vozdra.Mislim,kupovacu ja i dalje u Bingu jer je domaci lanac,pa mogu preci preko tih stvari,ali ne ide mi nikako u glavu da im sefovi ne mogu objasniti da treba biti ljubazan prema kupcu,kao da je to tesko.
the_stick

#788 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by the_stick »

mistek wrote:Meni nikad neće biti jasno šta je to u Konzumu ili Mercetoru bolje nego li u Bingu recimo. Amko, kao mali lanac, također je ok.
Hoše rastura, samo što je rasprostranjenija lokalna prodavnica kod mene nego oni.
Bingo i Mercator imaju potpuno drugaciji koncept poslovanja... ako bih pravio analogiju, rekao bih da je Bingo Golf, a Mercator Audi... i jedan i drugi ce ispuniti isti cilj - dovesti te od tacke A do tacke B... u prvom ce te putovanje manje kostati, ali ces imati manji ugodjaj... u drugom, obratno...

tako je meni sa Bingom i Mercatorom... u Bingu ces sigurno proci jeftinije, ali ugodjaj kupovine ti nece biti bas nesto... u Mercatoru ce kupovina biti opustena i ugodna, ali ce te to na kraju kostati nesto vise... ako neko hoce da tvrdi da je ugodjaj kupovine isti u Bingu i Mercatoru, ok - o ukusima se ne raspravlja...

u zadnjih 4-5 godina, vise puta sam mijenjao lance u kojima sam obavljao kupovinu... bilo je perioda kada sam pretezno isao u Konzum, pa perioda kada sam pretezno isao u Bingo, itd.... u Bingo sam isao samo i iskljucivo iz patriotskih razloga... podrzavao nas centar... a onda sam u jednom momentu jednostavno shvatio da mi to ne odgovara... da mi se ne svidja obavljati kupovinu u malom prostoru (bar u Sa, svaki Bingo je povrsinski mal, i dosta je nabijen)... da mi se ne svidja razmisljati o tome gdje cu parkirati (ni jedan Bingo nema svoj parking)... pored toga, izbog u Bingu je, bar po meni, dosta ogranicen... ne mogu se sjetiti konkretnih stvari, ali u sjecanju mi je ostao osjecaj da nikako ne mogu da nadjem neke stvari... na kraju sam odusatao i sada pretezno idem u Konzum i Mercator i zadovoljavam se time da bar kupujem pretezno domace proizvode (po tom pitanju sam prilicno zadrt, i ne sa svim stvarima, ali ponekad sam spreman pristati i na malo nizi kvalitet - samo nek' je domace)...

sto se tice prisutnosti domacih proizvoda, rekao bih cak da ih u Mercatoru ima najvise... mozda ih je procentualno manje nego u Bingu (mozda i nije, nemam pojma), ali u Mercatoru ima puno veci sveukupni izbor proizvoda... mozda se ja varam, ali puno mi je lakse u Mercatoru naci npr. Jami i Klas kolace nego u bilo kojem drugom lancu... iskreno, ne moze mi pasti na pamet ni jedan domaci proizvod, da ga ja cesto koristim, a da se u Mercatoru ne moze pronaci... u Konzumu vec ima takvih slucajeva... sad se sjetih, u Bingu se nije mogao naci niti jedan domaci sok osim Vitalis...

sve u svemu, bio bih presretan da Bingo (ili bilo koji domaci lanac) otvori ogromni, napucani supermarket, koji ima pristupacan parking i ogroman izbor robe... kad bi tako nesto postojalo, apsolutno se ne bih dvoumio gdje bih kupovao... ovako, ipak ugodjaj kupovine stavljam ispred patriotizma i nesto nizih cijena...
the_stick

#789 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by the_stick »

banovan wrote:Ja sam u zadnjih mjesec dana bar pet puta usao u Bingo i svaki put su me kasirke blijedo gledale kad dodjem na kasu,niti jedna me nije pozdravila ni kad sam dosao na kasu,niti kad su mi kusur vracale,samo baci one pare ispred tebe i vozdra.Mislim,kupovacu ja i dalje u Bingu jer je domaci lanac,pa mogu preci preko tih stvari,ali ne ide mi nikako u glavu da im sefovi ne mogu objasniti da treba biti ljubazan prema kupcu,kao da je to tesko.
ljubaznost prema kupcu ne objasnjava sef, nego visina plate... veca plata = veci troskovi poslovanja = visocije cijene proizvoda... sve je pitanje koncepta... nije uvijek tako, ali generalno gledano nize cijene znace manji ugodjaj, losiju uslugu, nizi kvalitet, itd....
OldMayor

#790 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by OldMayor »

Ljudi nemojte biti razmazeni, pa sta ako vas nekad ne pozdrave - big deal. Ja uopste ne obracam paznju na to.

Ko god je radio u bilo kakvoj vrsti prodaje gdje si u direktnom kontaktu sa krajnjim potrosacem, razumjet ce. A mogu misliti kad ti na dan uleti 1000+ ljudi. A hvala bogu kod nas ce te od 20 ljudi potrefit jedna budala da ti smanji zivot za 5 godina minimalno.

Ok, sad cete reci to im je posao - jeste, ali isto kao sto i vi i ja i svi imamo los dan na poslu, tako imaju i oni. Da ne spominjemo sad ovdje i plate, (ne)uslove rade itd.
StupskaBitanga

#791 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by StupskaBitanga »

manekenka u penziji wrote:Ne znam sta se vise traži od kasirki i ostalog osoblja u tom bingu.
Kad nesto tražim, u stanju su ostaviti npr.slaganje polica i poci samnom da mi pokazu gdje stoji to isto. Radnice na friziderima isto tako uredno objasne sta je sta, koja je cijena čega, ubace mi tacno onoliko grama koliko tražim, ne "uvaljuju" hinjski. Na kasi uredno usluze, pozdrave i odpozdrave.
Jedino me nervira placanje karticom jer imaju samo jednu liniju pa onda ide ili red dozivanja ili red najavljivanja da se placa karticom.
Uostalom, meni je Bingo najjeftiniji i najpovoljniji, tako da sam u stanju zanemariti i to sto su stvari naslagane kao u skladištu. Ja tu idem u nabavku a ne da se sepurim s kolicima i da gledam kakvu frizuru ima koja radnica i da li se ista naspavala.

:thumbup:
RahatHurmašica

#792 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by RahatHurmašica »

ja mislim da na to pozdravljanje gledaju samo kompleksaši.
šta me ima pozdravljati. Sve što tražim je da, ako šta pitam, dobijem pristojan odgovor i to je sasvim dovoljno.
Entropio

#793 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by Entropio »

banovan wrote:Ja sam u zadnjih mjesec dana bar pet puta usao u Bingo i svaki put su me kasirke blijedo gledale kad dodjem na kasu,niti jedna me nije pozdravila ni kad sam dosao na kasu,niti kad su mi kusur vracale,samo baci one pare ispred tebe i vozdra.Mislim,kupovacu ja i dalje u Bingu jer je domaci lanac,pa mogu preci preko tih stvari,ali ne ide mi nikako u glavu da im sefovi ne mogu objasniti da treba biti ljubazan prema kupcu,kao da je to tesko.
Pa kad vidiš kako se ponašaju radnici, odmah znaš i kakvi su šefovi...
RahatHurmašica wrote:ja mislim da na to pozdravljanje gledaju samo kompleksaši.
šta me ima pozdravljati. Sve što tražim je da, ako šta pitam, dobijem pristojan odgovor i to je sasvim dovoljno.
Ništa se ne mora, ali taj mali detalj nekome nešto znači. Tebi ne znači (jer ti nisi "kompleksaš"), ali nama "kompleksašima" znači kad budemo fino usluženi i nije nam žao platiti malo više zbog toga. U koji god market u zapadnoj Evropi da odeš, bićeš kulturno pozdravljen i uslužen, a da ne govorim o Americi. Sve zavisi od toga na šta si navikao i šta ti je normalno.
neki

#794 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by neki »

Ne znam na sta se svodi privatni zivot ljudi koji u samoposlugu idu da bi ih kasirka pozdravila...
Kome je jos to bitno :?
Entropio

#795 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by Entropio »

neki wrote:Ne znam na sta se svodi privatni zivot ljudi koji u samoposlugu idu da bi ih kasirka pozdravila...
:-D

Čovječe, ne želim da gledam smrknute face kasirki kad odem u kupovinu. Niti bilo gdje. Neću da gledam neuslužne konobare. Neću da gledam neuslužnu službenicu na šalteru banke (takvih je malo). Ja njoj kažem dobar dan, ona meni nešto promumlja i vidi se da je izmučena i da ima 300 maraka platu i da joj se ne radi. Nije ona kriva, kriv je gazda. A ja takvom gazdi ne želim da ostavljam pare, taman da je najveći patriota i da je 100 puta domaći lanac.
kox

#796 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by kox »

Mercator na Socijalnom je zaista najveći i najbolje snabdjeven tržni centar u Sarajevu i kupovina je tu najugodnija, sa izuzetkom lošeg sistema naplate zbog kojeg se uvijek predugo čeka na kasi. Medjutim, redovno kupujem u Mercatoru na Čengić Vili i Bingu na Otoci koji su približno iste veličine, i tu je ogromna razlika u korist Binga. Počevši od izbora robe, broja radnika, ljubaznosti, brzine naplate na kasi, cijenama... u svemu je Bingo daleko, daleko ispred.
aless

#797 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by aless »

Ja ne znam sto se forsira taj domaci trg. lanac, kad recimo u tom domacem i domacim trg. lancima radnicima je znacajno losije po svakom segmentu nego radnicima u konzumu ili mercatoru. Meni je recimo bitno da je tim radnicima koji rade a koji su nasi ljudi dobro. Bitnije je nego da nazor trpam dzepove vlasniku "naseg" lanca koji primarno ne zna cijeniti naseg covjeka (radnika). A nekako se od nas trazi da mi njega cjenimo i kupujemo od njega jer je nas. To nemogu da shvatim.
neki

#798 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by neki »

Entropio wrote:
neki wrote:Ne znam na sta se svodi privatni zivot ljudi koji u samoposlugu idu da bi ih kasirka pozdravila...
:-D

Čovječe, ne želim da gledam smrknute face kasirki kad odem u kupovinu. Niti bilo gdje. Neću da gledam neuslužne konobare. Neću da gledam neuslužnu službenicu na šalteru banke (takvih je malo). Ja njoj kažem dobar dan, ona meni nešto promumlja i vidi se da je izmučena i da ima 300 maraka platu i da joj se ne radi. Nije ona kriva, kriv je gazda. A ja takvom gazdi ne želim da ostavljam pare, taman da je najveći patriota i da je 100 puta domaći lanac.
Zanemari konobare, sluzbenice u bankama i ostale ljude sa kojima moras komunicirati da bi dobio uslugu zbog koje si dosao. Uopste nisu bitni za ovu temu.
Pitam te zasto je bitno da te pozdravi kasirka? Ne moras je ni pogledati u lice, ni znati ima li smrknutu facu, uopste nema potrebe da komuniciras s njom...kaze ti svotu, platis i cao. To je sva neophodna konverzacija izmedju vas dvoje..Isto ko sto ne pozdravljas bankomat kad dizes pare ne moras ni nju, niti ona tebe..
neki

#799 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by neki »

aless wrote:Ja ne znam sto se forsira taj domaci trg. lanac, kad recimo u tom domacem i domacim trg. lancima radnicima je znacajno losije po svakom segmentu nego radnicima u konzumu ili mercatoru. Meni je recimo bitno da je tim radnicima koji rade a koji su nasi ljudi dobro. Bitnije je nego da nazor trpam dzepove vlasniku "naseg" lanca koji primarno ne zna cijeniti naseg covjeka (radnika). A nekako se od nas trazi da mi njega cjenimo i kupujemo od njega jer je nas. To nemogu da shvatim.
Ne bih bas rekao da je tako...bila je tema upravo na ovom forumu na kojoj su se javljali mnogi radnici konzuma i merkatora i pricali o blagodetima rada u tim firmama. Posebno se sjecam euforije jednog radnika DP-a kad ih je Mercator preuzeo, nadajuci se da ce biti bolje, i razocarenja kad je shvatio da im je jos gore..
Te ljude su tjerali da potpisu izjave da ce sav minus u primljenoj i prodatoj robi se nadoknadjivati od njihovih plata..
Entropio

#800 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by Entropio »

neki wrote: Zanemari konobare, sluzbenice u bankama i ostale ljude sa kojima moras komunicirati da bi dobio uslugu zbog koje si dosao. Uopste nisu bitni za ovu temu.
Pitam te zasto je bitno da te pozdravi kasirka? Ne moras je ni pogledati u lice, ni znati ima li smrknutu facu, uopste nema potrebe da komuniciras s njom...kaze ti svotu, platis i cao. To je sva neophodna konverzacija izmedju vas dvoje..Isto ko sto ne pozdravljas bankomat kad dizes pare ne moras ni nju, niti ona tebe..
Ja tako nisam navikao. Za mene je veoma nepristojno da ne pogledam kasirku i da je ne pozdravim. Ipak je ona (ili on) čovjek, a ne mašina.
Post Reply