BH vojna industrija i naoruzanje
- andromeda101
#776 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
HK 416
Ova se puška na početku Afganistana vidjela isključivo na balavcima iz CIA. Ali je veoma skupa. Ako ko bude imao šanse da dođe u posjed nje..dragulj je.
Ova se puška na početku Afganistana vidjela isključivo na balavcima iz CIA. Ali je veoma skupa. Ako ko bude imao šanse da dođe u posjed nje..dragulj je.
- andromeda101
#777 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
I kad smo kod njemačkog i skupog već i pošto vidim da neki spominju Leopard (ovo je Leopard 2 na videu):
Barra Barra - Rachid Taha
Barra Barra - Rachid Taha
- madner
#778 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nisu OS podjeljenje na trecine. Ni u strukturi ni u ljudstvu.crven_barjak wrote: Prije nabrajanja nasih potencijala, treba se vratiti u realnost. Nazalost, nasi susjedi, mogu slobodno reci potencijalni agresori, unutar nase zemlje imaju u jednom slucaju 30 i kusur, a drugom 16 ili priblizno toliko procenata lojalnih saveznika. A ti saveznici cine ponaosob cine najmanje jednu tracinu Oruzanih Snaga...treba li polemisati dalje o tome?? Kakve su to Oruzane Snage u kojima su jasno definisane komponente za koje se zna kome bi se stavile na raspolaganje i kojima bi bio cilj razaranje vlastite zemlje (koju u danasnjim medjunarodno priznatim granicama realno ne vide kao svoju). O tom pisem.
O tome koliko smo mi uvjezbaniji ili opremljeniji od nasih susjeda, ne bih diskutovao. Samo poredjenje da nas IK proizvodi vise municije od PPU je izvala godine. Ili da Pretis radi bolje od Krusika...oplakah. Ocigledno, nepoznavanje osnovnih parametara proizvodnje, prometa te samih tokova namjenske proizvodnje u regionu u zadnjih 10 godina.
Nazalost, opet, ali situacija je takva.
Sanjati i snaznim, kohezivnim Oruzanim Snagama kada ti skoro pola drzave otvoreno govori u lice da ne zele da dijele s tobom ni drzavnu monetu niti imovinu, smjesno je. Tuzno.
OS su takve kakva je i drzava, ali treba biti realan u oba slucaja. Necemo moci do Zagreba, ali i oni ce se posteno namuciti.
- Gojeni H
#779 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kupujem. Ovo i 300 metaka, ne pitam za cijenu.andromeda101 wrote:HK 416
- andromeda101
#780 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kaže ovaj lik, ispuca 10 šaržera odjednom, otvori je, dijelovi svi hladni kao i kad je počeo pucati iz nje.Gojeni H wrote:Kupujem. Ovo i 300 metaka, ne pitam za cijenu.andromeda101 wrote:HK 416
Tako da se dijelovi manje troše.
Piston driven system na gornjem vrhu, tako da svi gasovi tamo stopiraju i ne idu prema ostalim dijelovima. Kao i toplota. Što znači manje je lubrikacije potrebno i održavanja nego M-16.
A pravili su je tako da je istog rukovanja kao M-16, tako da se ne gubi vrijeme na prilogođavanju.
- madner
#781 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
To vam je tema za ljubitelje oruzja, imao to ili M-70 je za neku jedinicu predstavlja mozda oko 1% razlike.
- andromeda101
#782 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Znam, zato i kažem ko bude imo sreće, pošto nema teorije da bude standardno oružje pješadije OS BiH.
Kažu da su veoma skupe 2500 eura po komadu. Mislim da će i Ameri samo opremati svoje specijalne jedinice sa njima.
Kod Švabi možda bude standard.
Provjerih na netu, ni kod Švaba nego samo Norvežana za sad. Inače ostali kupuju samo za specijalne jedinice.
Kažu da su veoma skupe 2500 eura po komadu. Mislim da će i Ameri samo opremati svoje specijalne jedinice sa njima.
Kod Švabi možda bude standard.
Provjerih na netu, ni kod Švaba nego samo Norvežana za sad. Inače ostali kupuju samo za specijalne jedinice.
- madner
#783 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Bolje mu je da kupi pancir, karabin i optiku za te pare i jos mu ostane za automat.
- andromeda101
#784 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
madner wrote:Bolje mu je da kupi pancir, karabin i optiku za te pare i jos mu ostane za automat.
U pravu si.
Nego i ovo je karabin, na zapadu kad se kaže karabin, odnosi se na kraću verziju puške.
Ja ne znam zašto kod nas zovu običnu dužu pušku karabin. Mora da je to od davnih vremena.
- madner
#785 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ne duzu nego kracu.
Karabin je bila puska za konjanike, pa nisu mogli imati 1.5 dugu pusku koja pogadja protivnika na preko kilometar.
Isto kao sto kod popularne tandjare ono 98k stoji za 1898 kurz (kratka).
Karabin je bila puska za konjanike, pa nisu mogli imati 1.5 dugu pusku koja pogadja protivnika na preko kilometar.
Isto kao sto kod popularne tandjare ono 98k stoji za 1898 kurz (kratka).
- crven_barjak
#786 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Uistinu legendo, ti djelujes u ovom predhodnom izlaganju kao nacelnik Press-centra Oruzanih Snagamadner wrote:Nisu OS podjeljenje na trecine. Ni u strukturi ni u ljudstvu.crven_barjak wrote: Prije nabrajanja nasih potencijala, treba se vratiti u realnost. Nazalost, nasi susjedi, mogu slobodno reci potencijalni agresori, unutar nase zemlje imaju u jednom slucaju 30 i kusur, a drugom 16 ili priblizno toliko procenata lojalnih saveznika. A ti saveznici cine ponaosob cine najmanje jednu tracinu Oruzanih Snaga...treba li polemisati dalje o tome?? Kakve su to Oruzane Snage u kojima su jasno definisane komponente za koje se zna kome bi se stavile na raspolaganje i kojima bi bio cilj razaranje vlastite zemlje (koju u danasnjim medjunarodno priznatim granicama realno ne vide kao svoju). O tom pisem.
O tome koliko smo mi uvjezbaniji ili opremljeniji od nasih susjeda, ne bih diskutovao. Samo poredjenje da nas IK proizvodi vise municije od PPU je izvala godine. Ili da Pretis radi bolje od Krusika...oplakah. Ocigledno, nepoznavanje osnovnih parametara proizvodnje, prometa te samih tokova namjenske proizvodnje u regionu u zadnjih 10 godina.
Nazalost, opet, ali situacija je takva.
Sanjati i snaznim, kohezivnim Oruzanim Snagama kada ti skoro pola drzave otvoreno govori u lice da ne zele da dijele s tobom ni drzavnu monetu niti imovinu, smjesno je. Tuzno.
OS su takve kakva je i drzava, ali treba biti realan u oba slucaja. Necemo moci do Zagreba, ali i oni ce se posteno namuciti.
Kako nisu podjeljene, sve sto im je zajednicko jeste jedino uniforma, oruzje i oprema. Bez politicke odluke koja je naravno profilisana "nacionalnim interesom", ne mogu ni nabavku mlijeka uraditi.
Nacionalni kljuc je presudan u svim kljucnim pitanjima u OS-u, pa i onim manje bitnim, i tako ce uvijek ostati, dok je sadasnji politicki koncept aktuelan ( a kako stvari stoje, odrzace se poprilicno dugo).
Ovi iz nasih OS-a ne mogu ni do WC-a otici a da nisu "pripadnici sva tri konstitutivna naroda zastupljena".
Svaka medjunarodna misija u sklopu NATO-a itd. imaju matematicku trecinsku zastupljenost, opsjednutost simetrijom im je ravna masonskim usmjerenjima
Svaki ce se agresor namuciti u bosanskim gudurama, pastirima tesko pada a kamoli ekspedicionim trupama. Tu puskomitraljez zaustavlja cetu u napadu, i to je tako u svakom sukobu koji se odvija na slicnom terenu, i gdje je uzajamna mrznja u sukobu (i borba za opstankom na nasoj strani) u tolikoj mjeri izrazena da je voljni momenat na nivou kompletne generacije Kovacevica (sa Savom na celu) u doba Sutjeske.
Cinjenica je da su nase OS nekakav hibrid koji opstaje iskljucivo zbog poslova koji se daju, plata koje se primaju, i naravno kljucne podrske sa strane, naravno prvenstveno mislim na institucije vlade USA.
Meni je nasa zastava najdraza na svijetu, pa i onaj trokutic (
Nikad nama potencijala nije falilo, prvenstveno ljudskog, nemamo generacije unazad do Ilira da nije pregrmila najmanje jedan uzasan rat, stoga genetika nam je idealna za to.
No fali nam Tito, fali nam pravo!!
- madner
#787 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pa prvo kljuc za sve nije 33:33:33 nego je 51:33:16, drugo neka se gleda pri odlasku u misije, to salje fine poruke.
Drugo, osim nacionalnih pukova imas i mjesanje jedinice koje imaju gotovo svo tesko naoruzanje i tehniku, koja je uglavnom u Zenici i Tuzli. Dakle i u najgorem slucaju, opet nam je puno bolje nego prosli put.
Tito je bio jedan, nama bi bio dovoljan i manji kalibar ali da je ubojit.
Drugo, osim nacionalnih pukova imas i mjesanje jedinice koje imaju gotovo svo tesko naoruzanje i tehniku, koja je uglavnom u Zenici i Tuzli. Dakle i u najgorem slucaju, opet nam je puno bolje nego prosli put.
Tito je bio jedan, nama bi bio dovoljan i manji kalibar ali da je ubojit.
- crven_barjak
#788 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ma poznati su mi koeficijenti itekako
, no realnost je da moraju biti zastupljeni u svemu 33:33:33, kako mi kazemo jos od osnovne, u svemu sto se "pika"
. Niko nije levat tu, nimalo.
Samo za ovu temu nije bitno sta cemo mi "jamiti" u slucaju belaja, sad konkretno polemisemo o Oruzanim Snagama BiH, a ne o jednom naoruzanom narodu, jeli tako, ili sam ja pogresno shvatio temu. Ako jesam, izvinjaajeem se
.
Ovim sto naginju anamo lijevo, ne bi falilo niceg, bas kao ni ovim sto lete preko rijeke desno. Ne dao Bog da se ponovi, jer od ovih nasih drvosjeca sto uticu na svakodnevnicu u BiH, niko nije svjestan da u BiH finalnog pobjednika u ratu ne moze biti, ni u kom slucaju.
Da je politicka atmosfera povoljnija, da je BiH iskoristila sansu fokusa MZ-a prema nasem regionu u periodu 1998-2002, moglo se svasta uraditi. Danas je BiH mogla biti koliko-toliko normalna zemlja, i shodno tome, mogli smo imati pravu, zajednicku armiju. No, izgleda da smo zajebali sami sebe, a naravno tome su doprinjeli i Afghanistan, Iraq i proljeca u sred zime sirom blizeg Istoka
.
Nego, da je kako premuntati da nam neko donira ove HK416, odmah mi se popravilo raspolozenje i moral se podigao na zadovoljavajuci nivo..barem za ove operacije u pridruzenom statusu trupama NATO-a - da nasi ne moraju posudjivati puske od susjeda u mirovnim misijama
.
Samo za ovu temu nije bitno sta cemo mi "jamiti" u slucaju belaja, sad konkretno polemisemo o Oruzanim Snagama BiH, a ne o jednom naoruzanom narodu, jeli tako, ili sam ja pogresno shvatio temu. Ako jesam, izvinjaajeem se
Ovim sto naginju anamo lijevo, ne bi falilo niceg, bas kao ni ovim sto lete preko rijeke desno. Ne dao Bog da se ponovi, jer od ovih nasih drvosjeca sto uticu na svakodnevnicu u BiH, niko nije svjestan da u BiH finalnog pobjednika u ratu ne moze biti, ni u kom slucaju.
Da je politicka atmosfera povoljnija, da je BiH iskoristila sansu fokusa MZ-a prema nasem regionu u periodu 1998-2002, moglo se svasta uraditi. Danas je BiH mogla biti koliko-toliko normalna zemlja, i shodno tome, mogli smo imati pravu, zajednicku armiju. No, izgleda da smo zajebali sami sebe, a naravno tome su doprinjeli i Afghanistan, Iraq i proljeca u sred zime sirom blizeg Istoka
Nego, da je kako premuntati da nam neko donira ove HK416, odmah mi se popravilo raspolozenje i moral se podigao na zadovoljavajuci nivo..barem za ove operacije u pridruzenom statusu trupama NATO-a - da nasi ne moraju posudjivati puske od susjeda u mirovnim misijama
- madner
#789 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pa necemo razmatrati sta nam treba da mozemo stici do Peste za 3 dana, nego ono zasto nama trebaju OS. Susjedima fali svega, narocito ovim desnim. Da nisu bankrotirali ni bi odrzavali ovoliko dugo sukob niskog intenziteta, nego bi davno otisli korak dalje.crven_barjak wrote:Ma poznati su mi koeficijenti itekako, no realnost je da moraju biti zastupljeni u svemu 33:33:33, kako mi kazemo jos od osnovne, u svemu sto se "pika"
. Niko nije levat tu, nimalo.
Samo za ovu temu nije bitno sta cemo mi "jamiti" u slucaju belaja, sad konkretno polemisemo o Oruzanim Snagama BiH, a ne o jednom naoruzanom narodu, jeli tako, ili sam ja pogresno shvatio temu. Ako jesam, izvinjaajeem se.
Da je politicka atmosfera povoljnija, da je BiH iskoristila sansu fokusa MZ-a prema nasem regionu u periodu 1998-2002, moglo se svasta uraditi. Danas je BiH mogla biti koliko-toliko normalna zemlja, i shodno tome, mogli smo imati pravu, zajednicku armiju. No, izgleda da smo zajebali sami sebe, a naravno tome su doprinjeli i Afghanistan, Iraq i proljeca u sred zime sirom blizeg Istoka.
Nego, da je kako premuntati da nam neko donira ove HK416, odmah mi se popravilo raspolozenje i moral se podigao na zadovoljavajuci nivo..barem za ove operacije u pridruzenom statusu trupama NATO-a - da nasi ne moraju posudjivati puske od susjeda u mirovnim misijama.
Dakle imamo 4 realna scenarija:
1. Napad sa desno
2. Napad sa ljevo, gore i dole
3. Napad sa ljevo, gore, dole i desno
4. Ganjanje po kozijim stazama za ujka Sema.
Sve ostalo, ukljucujuci OS koje bi bile garant suverentiteta jedne normalne drzave su Sci Fi.
- crven_barjak
#790 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Fakat,za svaki od ovih navedenih scenarija, osim ovog pod rednim brojem 4., ne vidim kako bi nase OS reagovale, ono receno, zdruzeno
.
Ovaj scenario br. 4 mi se svidja, ali nase OS nikom nisu interesantne za to. Postoji bojazan (vise fobija
) da bi jedna od tri komponente bila donekle subjektivnog raspolozenja prema domicilnom stanovnistvu u tim regijama kozijih staza, a da bi se ove dvije preostale zanijele previse u izvrsavanju redovnih zadataka
.
Salu na stranu, nema nas nigdje kad je vojska u pitanju, da hoce ova industrija malo zazivjeti, bilo bi super za ekonomiju.
Al' ne moze se od profitera
.
Ovaj scenario br. 4 mi se svidja, ali nase OS nikom nisu interesantne za to. Postoji bojazan (vise fobija
Salu na stranu, nema nas nigdje kad je vojska u pitanju, da hoce ova industrija malo zazivjeti, bilo bi super za ekonomiju.
Al' ne moze se od profitera
-
ins
#791 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
NATO uopste nije rekao ili gusjenicari ili tockasi, vec naprotiv: oboje.madner wrote:Sto se tice tockastih borbenih vozila, nisam jos vidio jednu prednost istih naspram M-113.
S tim da mi vec imamo M113, i nama trebaju tockasi.
- madner
#792 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ali cemu? US army je 50 godina bila bez tockasa pa su uveli Strykera koji u duplo vise tona nudi jednaku zastitu, s tim da je i duplo veca meta.ins wrote:NATO uopste nije rekao ili gusjenicari ili tockasi, vec naprotiv: oboje.madner wrote:Sto se tice tockastih borbenih vozila, nisam jos vidio jednu prednost istih naspram M-113.
S tim da mi vec imamo M113, i nama trebaju tockasi.
Jednostavno, nije racionalno, tockas mora biti visociji zbog ovjesa, taj ovjes ga cini ranijivim, odmah ima vecu povrsinu koja se mora zastiti.
-
ins
#793 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Odabir OSBiH je M4 karabin, koliko ja znamandromeda101 wrote:HK 416
-
ins
#794 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Smisao postojanja OSBIH je da budu temeljna platforma za bilo kakav oruzani sukob nazovimo ih "pro-Bosanskim" snagama, a ciju veliku vecinu cine Bosnjaci. To nije samo stav SDA ili SDP ili SDU, vec i zvanicna politika i USA, GB ali i Njemacke, npr.
Da se ne bi ponovila 1941. i 1992.
I to je to.
I to je to.
-
Duklja
#795 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
To sto ti pises je tacno ali ne bas kako ti mislis. Naravno da OSBIH danas nisu podijeljene po principu:crven_barjak wrote: Uistinu legendo, ti djelujes u ovom predhodnom izlaganju kao nacelnik Press-centra Oruzanih Snaga![]()
(sala).
Kako nisu podjeljene, sve sto im je zajednicko jeste jedino uniforma, oruzje i oprema. Bez politicke odluke koja je naravno profilisana "nacionalnim interesom", ne mogu ni nabavku mlijeka uraditi.
Nacionalni kljuc je presudan u svim kljucnim pitanjima u OS-u, pa i onim manje bitnim, i tako ce uvijek ostati, dok je sadasnji politicki koncept aktuelan ( a kako stvari stoje, odrzace se poprilicno dugo).
Ovi iz nasih OS-a ne mogu ni do WC-a otici a da nisu "pripadnici sva tri konstitutivna naroda zastupljena".
1/3 cine Bosnjaci
1/3 cine Hrvati
1/3 cine Srbi
Podijeljene su ovako:
45% cine Bosnjaci
30% cine Srbi
15% cine Hrvati
Uz to sto su i Bosnjacki i Hrvatski tenkovi i tesko narozanje M113A po pritisku SAD-a se locirali na Bosnjackoj teritoriji (Tuzla) a na Hrvatskoj se izvrasavaju vjezbe (Duvno i Livno). No kada zapuca zna se gdje je tesko naoruzanje koje na papiru pripada "Hrvatima i Bosnjacima". No nebitno...
To mozes vidijeti i po strukturi OSBIH koliko kojeg naroda ima od ukupnog. No ono sto je mnogo bitnije je pitanje zasto je to tako podjeljeno? Odgovor je da je podjela radjena na osnovu zadnjeg popisa stanovnistva iz 1992. Tada je bilo oko 44% """"Muslimana""".
Danas se broj Bosnjaka procjenjuje na 53- 54%. To potvrdjuju iz godine u godinu i izbori. To potvrdjuju i agencije za statistiku RS-a i Federacije. RS ima recimo godisnji prirodni prirastaj od -4500, Hercegovina zapadna i Posavina skupa od -1500 a Bosnjacki kantoni (ako ih smijem tkao nazvati mada nije fino) od +2500. Znaci jedino Bosnjaci su u pozitivi od 1996- 2012. jer se njihovi mladi ne sele nigdje a Hrvatska i Srpska mlades ide masovno u Srbiju i Kroaciju.
Da je to tako evo ti zvanicni podatci agencije za statistiku RS-a za 2011. godinu. Prirodni prirastaj je -4467
http://www.rzs.rs.ba/Publikacije/Kva...ed_IV_2011.pdf

Sta to sada znaci? To znaci da nece bas toliko dugo trajati dok Bosnjaci dostignu 60% stanovnistva. Samo po prirodnom prirastaju apsolutna razlika (porast Bosnjaka u odnosu na Srbe i Hrvate) je :
1500+ 2500 +4500 = 8500 godisnje. A ovaj prirodni prirastaj sto mozemo vidijeti je samo vrh leda koji se vidi iznad mora. Ono sto se ne vidi u statistickim podatcima je uzrok ovog prirodnog prirastaja (odlazak mladih Srba i Hrvata).
Na popisu iz 2013. godine kada se recimo utvrdi da je Bosnjaka +Bosanaca +Bosanaca i Hercegovaca 54% To znaci da oni moraju biti zastupljeni u tom broju u OSBIH. A kada se na popisu iz 2020. utvrdi da ih je 60%; moraju biti zastupljeni za 60%. Ja ti garantujem da do 2030. ce Bosnjaka biti 2/3 ili 67% od ukupnog stanovnistva. Nema sanse da Hercegovina zadrzi mlade u Mostaru nakon ulaska Hrvatske u EU. Jos Bosnjaci imaju sigurnu imigraciju Sandzaklija koji se skupljaju oko Sarajeva.
Znaci do 2030. imamo vec Bosansku vojsku. Istina je ni tada se nece moci nista na papiru bez Srba i Hrvata. Ali 67% ce ciniti Bosnjaci. To znaci i 67% tehnike, naoruzanja, ljudstva. I ta vojska ce imati podrsku velikih sila pogotovo ako se rijesimo vehabizma i slicnih sranja i budemo se drzali nase evropske tradicije i kulture. A 100% vojne industrije je svakako vec sada pod kontrolom koga?
Tako da je podjela OSBIH samo na papiru. OSBIH je isto kao i JNA. Samo sto u ovoj nasoj JNA "Bosnjaci idu rado u vojnike"...
Last edited by Duklja on 11/06/2012 12:22, edited 1 time in total.
- crven_barjak
#796 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
S Bozijom pomocu, od koga je i dobro je ako je ovo gore tacno.ins wrote:Smisao postojanja OSBIH je da budu temeljna platforma za bilo kakav oruzani sukob nazovimo ih "pro-Bosanskim" snagama, a ciju veliku vecinu cine Bosnjaci. To nije samo stav SDA ili SDP ili SDU, vec i zvanicna politika i USA, GB ali i Njemacke, npr.
I to je to.
Samo, ove pomenute godine me nekako sjete na ove pomenute zemlje, linearna asocijacija tih godina i pomenutih zemalja uvijek nekako sugerise, da smo ga mi, probosanski orjentisani, uvijek u tim situacijama poglabali, manje ili vise.
Ja bih nekako bio sretniji i mirniji, da je malo vise kvalitetne opreme, malo vise resursa, malo vise para (babi muda, a dedi zuba
Nekako, ne znam zasto(
- Gojeni H
#797 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pristalica sam da se mogucnosti odbrane ove zemlje stave u sto realnije okvire.
Vec je neko spomenuo da ukoliko dodje do funte da ce se dvije komponente apsolutno sigurno odvojiti i da opet dolazimo "svako na svoje".
Nekoliko hiljada patriotski raspolozenih vojnika ne moze uciniti mnogo. Mogu da prime inicijalni udar (ako i to), da sacuvaju oruzje, pripreme opremu za dalja djelovanja, itd.
Mnogi su ovde iznijeli svoja misljenja o taktici i naoruzanju koje bismo trebali imati pa da se pridruzim.
Kada su nas na brcanskom ratistu napadali 8 tenova uz podrsku sve moguce artiljerije i direktne podrske 2 prage, sve sto smo mi imali je bilo 1 osa, 3-4 zolje, i 2 RPG-a sa po 3 granate.
Na istom ratistu su ti "neprecizni" VBR-ovi imali fantasticnu ulogu. "Poklapanje" neprijateljskog oklopa i pjesadije kisom ovakvih projektila je imalo razarajuce efekte na cetnike.
I u onim rijetkim situacijama kada nas je HVO Orasje podrzavao ovim orudjem, bili smo k'o na konju.
Ne bih se slozio da je tenk neupotrebljiv ili slabo efikasan u brdima. Efikasnost cetnickih tenkova se iz mog iskustva potvrdila i na olovskom i na gradacackom ratistu.
Doduse, slabo su upotrebljivi na ovakvim podrucjima bez podrske prage.
U ratu smo obucavali pjesadiju i protivoklopne jedinice u roku od 3 sedmice i slali ih na ratista. Znaci, cinjenica da omladina ne sluzi vojsku jeste problem ali nije ogroman problem.
Patriotska komponenta treba da se fokusira na obuku visoko mobilnih oklopnih i artiljerijskih jedinica. Prvo zato sto ove ljude ne mozemo obuciti za 3 sedmice a drugo zato sto je oklop ono s cime smo vazda bili u krizi.
Neki spominju specijalne jedinice. Mi apsolutno nemamo potrebu za klasicnim SF zapadnog tipa. Ucenje stranih jezika, navodjenje bespilotnih jletjelica, itd. nije ono sto nama treba.
Uz mobilne oklopne jedinice i artiljeriju slijedece na nivou pjesadije bi bile jedinice za duboko izvidjanje i neutralisanje vaznih ciljeva. Jedinice tipa rendzera ili pjesadijske verzije RECON-a (americkih mornarickih izvidjaca) je ono sto je potrebno. S obzirom na vrstu obuke, svaki drugi profesionalac iz ovakve jedinice je sutra potencijalni trener dobrovoljcima iz reda civila.
Niko se nije dotakao logistike iako je ona iz mog iskustva bila strahovito vazna, u nekim slucajevima katastrofalna, a u nekim na zavidnom nivou. Zbog katastrofalne situacije na ovom polju na pojedinim ratistima su ljudi bukvalno bespotrebno gubili glavu. U ovo ubrajam cjelokupnu podrsku. Mnogo ljudi je iskrvarilo na Olovu zato sto se volovskim kolima ranjeni morao prevoziiti do najblizeg stacionara (vozilo ne moze, helikoptera nema). Negdje smo linije gubili zato sto neko nije na vrijeme poslao municiju.
Na kraju, mobilni i brzi helikopteri. Veliki, ogroman znacaj u ratu su odigrali oni MI 8 sto smo imali nekolcinu. Da smo imali vise mogli smo bataljone prebacivati s jednog kraja na drugi.
Vec je neko spomenuo da ukoliko dodje do funte da ce se dvije komponente apsolutno sigurno odvojiti i da opet dolazimo "svako na svoje".
Nekoliko hiljada patriotski raspolozenih vojnika ne moze uciniti mnogo. Mogu da prime inicijalni udar (ako i to), da sacuvaju oruzje, pripreme opremu za dalja djelovanja, itd.
Mnogi su ovde iznijeli svoja misljenja o taktici i naoruzanju koje bismo trebali imati pa da se pridruzim.
Kada su nas na brcanskom ratistu napadali 8 tenova uz podrsku sve moguce artiljerije i direktne podrske 2 prage, sve sto smo mi imali je bilo 1 osa, 3-4 zolje, i 2 RPG-a sa po 3 granate.
Na istom ratistu su ti "neprecizni" VBR-ovi imali fantasticnu ulogu. "Poklapanje" neprijateljskog oklopa i pjesadije kisom ovakvih projektila je imalo razarajuce efekte na cetnike.
I u onim rijetkim situacijama kada nas je HVO Orasje podrzavao ovim orudjem, bili smo k'o na konju.
Ne bih se slozio da je tenk neupotrebljiv ili slabo efikasan u brdima. Efikasnost cetnickih tenkova se iz mog iskustva potvrdila i na olovskom i na gradacackom ratistu.
Doduse, slabo su upotrebljivi na ovakvim podrucjima bez podrske prage.
U ratu smo obucavali pjesadiju i protivoklopne jedinice u roku od 3 sedmice i slali ih na ratista. Znaci, cinjenica da omladina ne sluzi vojsku jeste problem ali nije ogroman problem.
Patriotska komponenta treba da se fokusira na obuku visoko mobilnih oklopnih i artiljerijskih jedinica. Prvo zato sto ove ljude ne mozemo obuciti za 3 sedmice a drugo zato sto je oklop ono s cime smo vazda bili u krizi.
Neki spominju specijalne jedinice. Mi apsolutno nemamo potrebu za klasicnim SF zapadnog tipa. Ucenje stranih jezika, navodjenje bespilotnih jletjelica, itd. nije ono sto nama treba.
Uz mobilne oklopne jedinice i artiljeriju slijedece na nivou pjesadije bi bile jedinice za duboko izvidjanje i neutralisanje vaznih ciljeva. Jedinice tipa rendzera ili pjesadijske verzije RECON-a (americkih mornarickih izvidjaca) je ono sto je potrebno. S obzirom na vrstu obuke, svaki drugi profesionalac iz ovakve jedinice je sutra potencijalni trener dobrovoljcima iz reda civila.
Niko se nije dotakao logistike iako je ona iz mog iskustva bila strahovito vazna, u nekim slucajevima katastrofalna, a u nekim na zavidnom nivou. Zbog katastrofalne situacije na ovom polju na pojedinim ratistima su ljudi bukvalno bespotrebno gubili glavu. U ovo ubrajam cjelokupnu podrsku. Mnogo ljudi je iskrvarilo na Olovu zato sto se volovskim kolima ranjeni morao prevoziiti do najblizeg stacionara (vozilo ne moze, helikoptera nema). Negdje smo linije gubili zato sto neko nije na vrijeme poslao municiju.
Na kraju, mobilni i brzi helikopteri. Veliki, ogroman znacaj u ratu su odigrali oni MI 8 sto smo imali nekolcinu. Da smo imali vise mogli smo bataljone prebacivati s jednog kraja na drugi.
- crven_barjak
#798 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Onda to nije Bosansko-Hercegovacka vojska druze, vec Bosnjacka. Nista lose u tome, no onda se moglo zavrsiti i 1994.Duklja wrote:To sto ti pises je tacno ali ne bas kako ti mislis. Naravno da OSBIH danas nisu podijeljene po principu:crven_barjak wrote: Uistinu legendo, ti djelujes u ovom predhodnom izlaganju kao nacelnik Press-centra Oruzanih Snaga![]()
(sala).
1/3 cine Bosnjaci
1/3 cine Hrvati
1/3 cine Srbi
Podijeljene su ovako:
45% cine Bosnjaci
30% cine Srbi
15% cine Hrvati
Uz to sto su i Bosnjacki i Hrvatski tenkovi i tesko narozanje M113A po pritisku SAD-a se locirali na Bosnjackoj teritoriji (Tuzla) a na Hrvatskoj se izvrasavaju vjezbe (Duvno i Livno). No kada zapuca zna se gdje je tesko naoruzanje koje na papiru pripada "Hrvatima i Bosnjacima". No nebitno...
To mozes vidijeti i po strukturi OSBIH koliko kojeg naroda ima od ukupnog. No ono sto je mnogo bitnije je pitanje zasto je to tako podjeljeno? Odgovor je da je podjela radjena na osnovu zadnjeg popisa stanovnistva iz 1992. Tada je bilo oko 44% """"Muslimana""".
Danas se broj Bosnjaka procjenjuje na 53- 54%. To potvrdjuju iz godine u godinu i izbori. To potvrdjuju i agencije za statistiku RS-a i Federacije. RS ima recimo godisnji prirodni prirastaj od -4500, Hercegovina zapadna i Posavina skupa od -1500 a Bosnjacki kantoni (ako ih smijem tkao nazvati mada nije fino) od +2500. Znaci jedino Bosnjaci su u pozitivi od 1996- 2012. jer se njihovi mladi ne sele nigdje a Hrvatska i Srpska mlades ide masovno u Srbiju i Kroaciju.
Da je to tako evo ti zvanicni podatci agencije za statistiku RS-a za 2011. godinu. Prirodni prirastaj je -4467
Sta to sada znaci? To znaci da nece bas toliko dugo trajati dok Bosnjaci dostignu 60% stanovnistva. Samo po prirodnom prirastaju apsolutna razlika (porast Bosnjaka u odnosu na Srbe i Hrvate) je :
1500+ 2500 +4500 = 8500 godisnje. A ovaj prirodni prirastaj sto mozemo vidijeti je samo vrh leda koji se vidi iznad mora. Ono sto se ne vidi u statistickim podatcima je uzrok ovog prirodnog prirastaja (odlazak mladih Srba i Hrvata).
Na popisu iz 2013. godine kada se recimo utvrdi da je Bosnjaka +Bosanaca +Bosanaca i Hercegovaca 54% To znaci da oni moraju biti zastupljeni u tom broju u OSBIH. A kada se na popisu iz 2020. utvrdi da ih je 60%; moraju biti zastupljeni za 60%. Ja ti garantujem da do 2030. ce Bosnjaka biti 2/3 ili 67% od ukupnog stanovnistva. Nema sanse da Hercegovina zadrzi mlade u Mostaru nakon ulaska Hrvatske u EU. Jos Bosnjaci imaju sigurnu imigraciju Sandzaklija koji se skupljaju oko Sarajeva.
Znaci do 2030. imamo vec Bosansku vojsku. Istina je ni tada se nece moci nista na papiru bez Srba i Hrvata. Ali 67% ce ciniti Bosnjaci. To znaci i 67% tehnike, naoruzanja, ljudstva.
Nego, kako bi se drzava onda zvala
-
memnon
#799 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ovo nije tocnoDuklja wrote:To sto ti pises je tacno ali ne bas kako ti mislis. Naravno da OSBIH danas nisu podijeljene po principu:crven_barjak wrote: Uistinu legendo, ti djelujes u ovom predhodnom izlaganju kao nacelnik Press-centra Oruzanih Snaga![]()
(sala).
1/3 cine Bosnjaci
1/3 cine Hrvati
1/3 cine Srbi
Podijeljene su ovako:
45% cine Bosnjaci
30% cine Srbi
15% cine Hrvati
Znaci do 2030. imamo vec Bosansku vojsku. Istina je ni tada se nece moci nista na papiru bez Srba i Hrvata. Ali 67% ce ciniti Bosnjaci. To znaci i 67% tehnike, naoruzanja, ljudstva. I ta vojska ce imati podrsku velikih sila pogotovo ako se rijesimo vehabizma i slicnih sranja i budemo se drzali nase evropske tradicije i kulture. A 100% vojne industrije je svakako vec sada pod kontrolom koga?
Tako da je podjela OSBIH samo na papiru. OSBIH je isto kao i JNA. Samo sto u ovoj nasoj JNA "Bosnjaci idu rado u vojnike"...
- Gojeni H
#800 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Mozes li malo vise o onim zastitarskim? Kakvo oruzje moze nabaviti neko ko ima takvu agenciju? AKo znas naravno.madner wrote:To vam je tema za ljubitelje oruzja, imao to ili M-70 je za neku jedinicu predstavlja mozda oko 1% razlike.
PS Joj, jest' ti ruzan avatar. I to "generale, ja sam slucajni prolaznik" na temi o vojsci i naoruzanju. Kakav apsurd.