Povrat poreza

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
iceman ze

#776 Re: Povrat poreza

Post by iceman ze »

PI N.Sarajevo,

- 08.02.2018 sam predao sudu zahtjev za upis prava vlasnistva za stan, jos cekam rjesenje od njih.
- od dokumenata traze i kucnu listu na kojoj stoji adresa i broj lk. Nisam jos izvrsio prijavu nove licne karte i adrese u cipsu. Takodjer na poreznoj prijavi i dalje stoji stara adresa.

Da li da prvo izvrsim proceduru vadjenja nove l.k i da onda tek trazim povrat poreza?

LP
TERRA123

#777 Re: Povrat poreza

Post by TERRA123 »

iceman ze wrote:PI N.Sarajevo,

- 08.02.2018 sam predao sudu zahtjev za upis prava vlasnistva za stan, jos cekam rjesenje od njih.
- od dokumenata traze i kucnu listu na kojoj stoji adresa i broj lk. Nisam jos izvrsio prijavu nove licne karte i adrese u cipsu. Takodjer na poreznoj prijavi i dalje stoji stara adresa.

Da li da prvo izvrsim proceduru vadjenja nove l.k i da onda tek trazim povrat poreza?

LP
Mijenja li ti se općina stanovanja? Ako ne mijenja mislim da ne igra ulogu, ja sam 5 godina Rješenje o povratu uredno dobijao na staru adresu, a tek prije 2 godine promijenio dokumente na adresu novonabavljene nekretnine...
TERRA123

#778 Re: Povrat poreza

Post by TERRA123 »

TERRA123 wrote:

LP
Mijenja li ti se općina stanovanja? Ako ne mijenja mislim da ne igra ulogu, ja sam 5 godina Rješenje o povratu uredno dobijao na staru adresu, a tek prije 2 godine promijenio dokumente na adresu novonabavljene nekretnine...
A ako je kredit realiziran u 2018.(zaključujem iz tvog posta) svakako prije iduće godine nemaš pravo na povrat poreza...Možda nisam dobro razumio :roll:
bumerangss

#779 Re: Povrat poreza

Post by bumerangss »

Dobio sam od firma naku poresku karticu je li se tako zove taj jedan papir A4 sa pecatom i svih 12 uplacenih plata, doprinosi... i cemu to služi? Imam samo 17 mjeseci radnog staža pa ne znam a cujem i evo citam ovdje da se ima pravo na povrat tog nekog poreza. Kako, koliko, na osnovu cega? Hvala na odg
archi_a

#780 Re: Povrat poreza

Post by archi_a »

Trebaš odnijeti u svoju općinu gdje si prijavljen da živiš i u poreznoj upravi općine zatražiti otvaranje porezne kartice. Ako si kupio stan prvi put i plaćaš kredit, imaš pravo na povrat 10 % od godišnje kamate na kredit. Ako si davao na lijekove za liječenje, imaš pravo na neki povrat. Ako si pored svoje plate primao i zarađivao još neki novac, po ugovoru, dužan si ti njima. :-D
probook

#781 Re: Povrat poreza

Post by probook »

archi_a wrote:Trebaš odnijeti u svoju općinu gdje si prijavljen da živiš i u poreznoj upravi općine zatražiti otvaranje porezne kartice. Ako si kupio stan prvi put i plaćaš kredit, imaš pravo na povrat 10 % od godišnje kamate na kredit. Ako si davao na lijekove za liječenje, imaš pravo na neki povrat. Ako si pored svoje plate primao i zarađivao još neki novac, po ugovoru, dužan si ti njima. :-D
A sta ako je stan kupljen na kredit, a vlasnici jos ne zive u njemu i nisu tu prijavljeni?
TERRA123

#782 Re: Povrat poreza

Post by TERRA123 »

probook wrote:
archi_a wrote:Trebaš odnijeti u svoju općinu gdje si prijavljen da živiš i u poreznoj upravi općine zatražiti otvaranje porezne kartice. Ako si kupio stan prvi put i plaćaš kredit, imaš pravo na povrat 10 % od godišnje kamate na kredit. Ako si davao na lijekove za liječenje, imaš pravo na neki povrat. Ako si pored svoje plate primao i zarađivao još neki novac, po ugovoru, dužan si ti njima. :-D
A sta ako je stan kupljen na kredit, a vlasnici jos ne zive u njemu i nisu tu prijavljeni?
Pošto je od firme dobilo GIP-godišnju prijavu poreza znači da već ima poreznu karticu (može i bez, ali sumnjam da itko radi bez priznavanja poreznog odbitka).
Ključno je kada je kredit realiziran i je li stambeni, je li ti ovo prvo rješavanje stambenog pitanja ili već imaš nekretnina na svoje ime?
Ako je realiziran u 2017. nije problem napisati ti proceduru ostvarivanja prava na povrat poreza. Ako je u 2018. tek po isteku 2018.imaš pravo na povrat i to pod uvjetom da radiš (plaćaš porez).
pepeljara

#783 Re: Povrat poreza

Post by pepeljara »

Raja, jel e na gpd 1051 obrazcu pounjava ona c. ili d. kolona (iznos gubitka ili iznos dobitka)

sad nest kontam veze nemam :D
TERRA123

#784 Re: Povrat poreza

Post by TERRA123 »

pepeljara wrote:Raja, jel e na gpd 1051 obrazcu pounjava ona c. ili d. kolona (iznos gubitka ili iznos dobitka)

sad nest kontam veze nemam :D
sve dobitak :-D :-D :-D :-D
D kolona...
channel10

#785 Re: Povrat poreza

Post by channel10 »

I sta kažu za zamjenske kredite i povrat poreza? Prolazi li?
belafonte

#786 Re: Povrat poreza

Post by belafonte »

kažu iz poreske da može zamjenski i da mora pisat na tom ugovoru za zamjenski da je opet stambeni...
E sad neko reče mora biti tačna cifra koja je ostala za otplatu prvog ugovora o stambenom kreditu, a ovi kažu da je njima bitno samo stambeni da piše.
Također, uz ovaj ugovor o zamjenskom ide potvrda banke da taj novi ugovor mijenja stari stambeni.
pepeljara

#787 Re: Povrat poreza

Post by pepeljara »

belafonte wrote:kažu iz poreske da može zamjenski i da mora pisat na tom ugovoru za zamjenski da je opet stambeni...
E sad neko reče mora biti tačna cifra koja je ostala za otplatu prvog ugovora o stambenom kreditu, a ovi kažu da je njima bitno samo stambeni da piše.
Također, uz ovaj ugovor o zamjenskom ide potvrda banke da taj novi ugovor mijenja stari stambeni.

"ta potvrda" moze biti Anex ugovora ? :) <-- ako se radi o reprogramu ?

Ja planiram u petak sve zavrsiti.
belafonte

#788 Re: Povrat poreza

Post by belafonte »

Vjerovatno može, ali poreska je to, ako kažu potvrda onda potvrda :-)...trebali bi i bankari biti upoznati sa procedurom, a najbolje nazvat poresku.
iceman ze

#789 Re: Povrat poreza

Post by iceman ze »

TERRA123 wrote:

LP

Kredit je realizovan u 2017.g. i nismo odmah platili porez nego tek u 2018.g. Ne mjenja se opstina nego samo adresa.Trebam popuniti kucnu listu i na njoj stoji adresa i broj licne karte. Da stavim novu adresu, ne ide jer nisam u cipsu prijavio, cekam zk da bude gotov. Da stavim staru adresu, ne znam jel im to pravi smetnju oko povrata.

Supruga radi u privatnoj firmi i cekam da donese GIP 1022, to oni nikad na ruke i ne dobijaju, dok u drzavnoj svake godine se uredno dobije.
Dzontra_Volta

#790 Re: Povrat poreza

Post by Dzontra_Volta »

pepeljara wrote:
belafonte wrote:kažu iz poreske da može zamjenski i da mora pisat na tom ugovoru za zamjenski da je opet stambeni...

"ta potvrda" moze biti Anex ugovora ? :) <-- ako se radi o reprogramu ?

Ja planiram u petak sve zavrsiti.
Može. Ja već 3 aneksa uradio i svaki zaheftam uz osnovni ugovor. Prolazi bez problema.
archi_a

#791 Re: Povrat poreza

Post by archi_a »

iceman ze wrote:
TERRA123 wrote:

LP

Kredit je realizovan u 2017.g. i nismo odmah platili porez nego tek u 2018.g. Ne mjenja se opstina nego samo adresa.Trebam popuniti kucnu listu i na njoj stoji adresa i broj licne karte. Da stavim novu adresu, ne ide jer nisam u cipsu prijavio, cekam zk da bude gotov. Da stavim staru adresu, ne znam jel im to pravi smetnju oko povrata.

Supruga radi u privatnoj firmi i cekam da donese GIP 1022, to oni nikad na ruke i ne dobijaju, dok u drzavnoj svake godine se uredno dobije.
Ne pravi smetnju. Ne moraš živjeti na toj adresi. Važno je da imaš potvrdu da pored toga stana supruga ili ti nemate nikakve imovine na sebi, zk i ugovor sa bankom o stambenom kreditu.
iceman ze

#792 Re: Povrat poreza

Post by iceman ze »

Pitanje je jednostavno koju adresu stavljas na kucnu listu koju dostavljas poreskoj? nisam prijavio novu adresu...
archi_a

#793 Re: Povrat poreza

Post by archi_a »

iceman ze wrote:Pitanje je jednostavno koju adresu stavljas na kucnu listu koju dostavljas poreskoj? nisam prijavio novu adresu...
Odgovor je bio jednostavan. Ne pravi smetnju, ne moraš živjeti na toj adresi, iz čega proizilazi da stavljaš adresu na kojoj živiš!
TERRA123

#794 Re: Povrat poreza

Post by TERRA123 »

archi_a wrote:
iceman ze wrote:Pitanje je jednostavno koju adresu stavljas na kucnu listu koju dostavljas poreskoj? nisam prijavio novu adresu...
Odgovor je bio jednostavan. Ne pravi smetnju, ne moraš živjeti na toj adresi, iz čega proizilazi da stavljaš adresu na kojoj živiš!
Da. Adresu na kojoj zivis.
A zakonska je obveza da joj daju GIP (suvisan komentar ali eto buduci radim u financijama)
TERRA123

#795 Re: Povrat poreza

Post by TERRA123 »

Upravo iz Porezne-Novi grad.
Jedino što je gdin-u koji je zaprimao bilo bitno je da predajem original potvrdu o plaćenim kamatama. Ništa drugo nije ni pogledao.
Što je u biti i realno jer imaju pristup našim GIP-ovima.
Pozdrav,
Gray

#796 Re: Povrat poreza

Post by Gray »

Koliko se čeka u ZK potvrda da nema drugih nekretnina u vlasništvu? Plaća li se i na nju taksa?
TERRA123

#797 Re: Povrat poreza

Post by TERRA123 »

Gray wrote:Koliko se čeka u ZK potvrda da nema drugih nekretnina u vlasništvu? Plaća li se i na nju taksa?
Čeka se samo ako je gužva, a kad dođete na red odmah dobijete potvrdu.
Taksa je 5KM i može jedna potvrda/taksa za oba supružnika
Gray

#798 Re: Povrat poreza

Post by Gray »

TERRA123 wrote:
Gray wrote:Koliko se čeka u ZK potvrda da nema drugih nekretnina u vlasništvu? Plaća li se i na nju taksa?

Super, hvala na odgovoru :)
jazzer

#799 Re: Povrat poreza

Post by jazzer »

TERRA123 wrote:
Gdje se ide kupiti taxa? Na Alipasino? :)

Godinama dodjes na red, pripreme ti potvrdu a onda izadjes napolje da kupis taxu.

Jedno vrijeme se kupovala na kiosku kod Metropolisa, pa na salteru u Sudu..
hzsa22

#800 Re: Povrat poreza

Post by hzsa22 »

Kako se tretira nasljedni dio nakon oceve smrti? Stan je kupljen 1/1 na jednog supruznika (nema druge imovine) dok drugi ima 1/3 udjela u porodicnoj kuci. Da li to automatski diskvalifikuje za povrat?
Post Reply