Povrat poreza
Moderator: anex
- iceman ze
#776 Re: Povrat poreza
PI N.Sarajevo,
- 08.02.2018 sam predao sudu zahtjev za upis prava vlasnistva za stan, jos cekam rjesenje od njih.
- od dokumenata traze i kucnu listu na kojoj stoji adresa i broj lk. Nisam jos izvrsio prijavu nove licne karte i adrese u cipsu. Takodjer na poreznoj prijavi i dalje stoji stara adresa.
Da li da prvo izvrsim proceduru vadjenja nove l.k i da onda tek trazim povrat poreza?
LP
- 08.02.2018 sam predao sudu zahtjev za upis prava vlasnistva za stan, jos cekam rjesenje od njih.
- od dokumenata traze i kucnu listu na kojoj stoji adresa i broj lk. Nisam jos izvrsio prijavu nove licne karte i adrese u cipsu. Takodjer na poreznoj prijavi i dalje stoji stara adresa.
Da li da prvo izvrsim proceduru vadjenja nove l.k i da onda tek trazim povrat poreza?
LP
-
TERRA123
#777 Re: Povrat poreza
Mijenja li ti se općina stanovanja? Ako ne mijenja mislim da ne igra ulogu, ja sam 5 godina Rješenje o povratu uredno dobijao na staru adresu, a tek prije 2 godine promijenio dokumente na adresu novonabavljene nekretnine...iceman ze wrote:PI N.Sarajevo,
LP
-
TERRA123
#778 Re: Povrat poreza
A ako je kredit realiziran u 2018.(zaključujem iz tvog posta) svakako prije iduće godine nemaš pravo na povrat poreza...Možda nisam dobro razumioTERRA123 wrote:Mijenja li ti se općina stanovanja? Ako ne mijenja mislim da ne igra ulogu, ja sam 5 godina Rješenje o povratu uredno dobijao na staru adresu, a tek prije 2 godine promijenio dokumente na adresu novonabavljene nekretnine...iceman ze wrote:PI N.Sarajevo,
LP
-
bumerangss
#779 Re: Povrat poreza
Dobio sam od firma naku poresku karticu je li se tako zove taj jedan papir A4 sa pecatom i svih 12 uplacenih plata, doprinosi... i cemu to služi? Imam samo 17 mjeseci radnog staža pa ne znam a cujem i evo citam ovdje da se ima pravo na povrat tog nekog poreza. Kako, koliko, na osnovu cega? Hvala na odg
-
archi_a
#780 Re: Povrat poreza
Trebaš odnijeti u svoju općinu gdje si prijavljen da živiš i u poreznoj upravi općine zatražiti otvaranje porezne kartice. Ako si kupio stan prvi put i plaćaš kredit, imaš pravo na povrat 10 % od godišnje kamate na kredit. Ako si davao na lijekove za liječenje, imaš pravo na neki povrat. Ako si pored svoje plate primao i zarađivao još neki novac, po ugovoru, dužan si ti njima. 
-
probook
#781 Re: Povrat poreza
A sta ako je stan kupljen na kredit, a vlasnici jos ne zive u njemu i nisu tu prijavljeni?archi_a wrote:Trebaš odnijeti u svoju općinu gdje si prijavljen da živiš i u poreznoj upravi općine zatražiti otvaranje porezne kartice. Ako si kupio stan prvi put i plaćaš kredit, imaš pravo na povrat 10 % od godišnje kamate na kredit. Ako si davao na lijekove za liječenje, imaš pravo na neki povrat. Ako si pored svoje plate primao i zarađivao još neki novac, po ugovoru, dužan si ti njima.
-
TERRA123
#782 Re: Povrat poreza
Pošto je od firme dobilo GIP-godišnju prijavu poreza znači da već ima poreznu karticu (može i bez, ali sumnjam da itko radi bez priznavanja poreznog odbitka).probook wrote:A sta ako je stan kupljen na kredit, a vlasnici jos ne zive u njemu i nisu tu prijavljeni?archi_a wrote:Trebaš odnijeti u svoju općinu gdje si prijavljen da živiš i u poreznoj upravi općine zatražiti otvaranje porezne kartice. Ako si kupio stan prvi put i plaćaš kredit, imaš pravo na povrat 10 % od godišnje kamate na kredit. Ako si davao na lijekove za liječenje, imaš pravo na neki povrat. Ako si pored svoje plate primao i zarađivao još neki novac, po ugovoru, dužan si ti njima.
Ključno je kada je kredit realiziran i je li stambeni, je li ti ovo prvo rješavanje stambenog pitanja ili već imaš nekretnina na svoje ime?
Ako je realiziran u 2017. nije problem napisati ti proceduru ostvarivanja prava na povrat poreza. Ako je u 2018. tek po isteku 2018.imaš pravo na povrat i to pod uvjetom da radiš (plaćaš porez).
- pepeljara
#783 Re: Povrat poreza
Raja, jel e na gpd 1051 obrazcu pounjava ona c. ili d. kolona (iznos gubitka ili iznos dobitka)
sad nest kontam veze nemam
-
TERRA123
#784 Re: Povrat poreza
sve dobitakpepeljara wrote:Raja, jel e na gpd 1051 obrazcu pounjava ona c. ili d. kolona (iznos gubitka ili iznos dobitka)
D kolona...
-
channel10
#785 Re: Povrat poreza
I sta kažu za zamjenske kredite i povrat poreza? Prolazi li?
- belafonte
#786 Re: Povrat poreza
kažu iz poreske da može zamjenski i da mora pisat na tom ugovoru za zamjenski da je opet stambeni...
E sad neko reče mora biti tačna cifra koja je ostala za otplatu prvog ugovora o stambenom kreditu, a ovi kažu da je njima bitno samo stambeni da piše.
Također, uz ovaj ugovor o zamjenskom ide potvrda banke da taj novi ugovor mijenja stari stambeni.
E sad neko reče mora biti tačna cifra koja je ostala za otplatu prvog ugovora o stambenom kreditu, a ovi kažu da je njima bitno samo stambeni da piše.
Također, uz ovaj ugovor o zamjenskom ide potvrda banke da taj novi ugovor mijenja stari stambeni.
- pepeljara
#787 Re: Povrat poreza
belafonte wrote:kažu iz poreske da može zamjenski i da mora pisat na tom ugovoru za zamjenski da je opet stambeni...
"ta potvrda" moze biti Anex ugovora ?
Ja planiram u petak sve zavrsiti.
- belafonte
#788 Re: Povrat poreza
Vjerovatno može, ali poreska je to, ako kažu potvrda onda potvrda
...trebali bi i bankari biti upoznati sa procedurom, a najbolje nazvat poresku.
- iceman ze
#789 Re: Povrat poreza
TERRA123 wrote:Mijenja li ti se općina stanovanja? Ako ne mijenja mislim da ne igra ulogu, ja sam 5 godina Rješenje o povratu uredno dobijao na staru adresu, a tek prije 2 godine promijenio dokumente na adresu novonabavljene nekretnine...iceman ze wrote:PI N.Sarajevo,
LP
Kredit je realizovan u 2017.g. i nismo odmah platili porez nego tek u 2018.g. Ne mjenja se opstina nego samo adresa.Trebam popuniti kucnu listu i na njoj stoji adresa i broj licne karte. Da stavim novu adresu, ne ide jer nisam u cipsu prijavio, cekam zk da bude gotov. Da stavim staru adresu, ne znam jel im to pravi smetnju oko povrata.
Supruga radi u privatnoj firmi i cekam da donese GIP 1022, to oni nikad na ruke i ne dobijaju, dok u drzavnoj svake godine se uredno dobije.
-
Dzontra_Volta
#790 Re: Povrat poreza
Može. Ja već 3 aneksa uradio i svaki zaheftam uz osnovni ugovor. Prolazi bez problema.pepeljara wrote:belafonte wrote:kažu iz poreske da može zamjenski i da mora pisat na tom ugovoru za zamjenski da je opet stambeni...
"ta potvrda" moze biti Anex ugovora ?<-- ako se radi o reprogramu ?
Ja planiram u petak sve zavrsiti.
-
archi_a
#791 Re: Povrat poreza
Ne pravi smetnju. Ne moraš živjeti na toj adresi. Važno je da imaš potvrdu da pored toga stana supruga ili ti nemate nikakve imovine na sebi, zk i ugovor sa bankom o stambenom kreditu.iceman ze wrote:TERRA123 wrote:Mijenja li ti se općina stanovanja? Ako ne mijenja mislim da ne igra ulogu, ja sam 5 godina Rješenje o povratu uredno dobijao na staru adresu, a tek prije 2 godine promijenio dokumente na adresu novonabavljene nekretnine...iceman ze wrote:PI N.Sarajevo,
LP
Kredit je realizovan u 2017.g. i nismo odmah platili porez nego tek u 2018.g. Ne mjenja se opstina nego samo adresa.Trebam popuniti kucnu listu i na njoj stoji adresa i broj licne karte. Da stavim novu adresu, ne ide jer nisam u cipsu prijavio, cekam zk da bude gotov. Da stavim staru adresu, ne znam jel im to pravi smetnju oko povrata.
Supruga radi u privatnoj firmi i cekam da donese GIP 1022, to oni nikad na ruke i ne dobijaju, dok u drzavnoj svake godine se uredno dobije.
- iceman ze
#792 Re: Povrat poreza
Pitanje je jednostavno koju adresu stavljas na kucnu listu koju dostavljas poreskoj? nisam prijavio novu adresu...
-
archi_a
#793 Re: Povrat poreza
Odgovor je bio jednostavan. Ne pravi smetnju, ne moraš živjeti na toj adresi, iz čega proizilazi da stavljaš adresu na kojoj živiš!iceman ze wrote:Pitanje je jednostavno koju adresu stavljas na kucnu listu koju dostavljas poreskoj? nisam prijavio novu adresu...
-
TERRA123
#794 Re: Povrat poreza
Da. Adresu na kojoj zivis.archi_a wrote:Odgovor je bio jednostavan. Ne pravi smetnju, ne moraš živjeti na toj adresi, iz čega proizilazi da stavljaš adresu na kojoj živiš!iceman ze wrote:Pitanje je jednostavno koju adresu stavljas na kucnu listu koju dostavljas poreskoj? nisam prijavio novu adresu...
A zakonska je obveza da joj daju GIP (suvisan komentar ali eto buduci radim u financijama)
-
TERRA123
#795 Re: Povrat poreza
Upravo iz Porezne-Novi grad.
Jedino što je gdin-u koji je zaprimao bilo bitno je da predajem original potvrdu o plaćenim kamatama. Ništa drugo nije ni pogledao.
Što je u biti i realno jer imaju pristup našim GIP-ovima.
Pozdrav,
Jedino što je gdin-u koji je zaprimao bilo bitno je da predajem original potvrdu o plaćenim kamatama. Ništa drugo nije ni pogledao.
Što je u biti i realno jer imaju pristup našim GIP-ovima.
Pozdrav,
-
Gray
#796 Re: Povrat poreza
Koliko se čeka u ZK potvrda da nema drugih nekretnina u vlasništvu? Plaća li se i na nju taksa?
-
TERRA123
#797 Re: Povrat poreza
Čeka se samo ako je gužva, a kad dođete na red odmah dobijete potvrdu.Gray wrote:Koliko se čeka u ZK potvrda da nema drugih nekretnina u vlasništvu? Plaća li se i na nju taksa?
Taksa je 5KM i može jedna potvrda/taksa za oba supružnika
-
Gray
#798 Re: Povrat poreza
TERRA123 wrote:Čeka se samo ako je gužva, a kad dođete na red odmah dobijete potvrdu.Gray wrote:Koliko se čeka u ZK potvrda da nema drugih nekretnina u vlasništvu? Plaća li se i na nju taksa?
Super, hvala na odgovoru
- jazzer
#799 Re: Povrat poreza
Gdje se ide kupiti taxa? Na Alipasino?TERRA123 wrote:Čeka se samo ako je gužva, a kad dođete na red odmah dobijete potvrdu.Gray wrote:Koliko se čeka u ZK potvrda da nema drugih nekretnina u vlasništvu? Plaća li se i na nju taksa?
Godinama dodjes na red, pripreme ti potvrdu a onda izadjes napolje da kupis taxu.
Jedno vrijeme se kupovala na kiosku kod Metropolisa, pa na salteru u Sudu..
-
hzsa22
#800 Re: Povrat poreza
Kako se tretira nasljedni dio nakon oceve smrti? Stan je kupljen 1/1 na jednog supruznika (nema druge imovine) dok drugi ima 1/3 udjela u porodicnoj kuci. Da li to automatski diskvalifikuje za povrat?