Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#776 Re: Bášča

Post by Toto »

flag wrote:Zna li ko gdje se kod nas mogu ove kalemarske makaze kupiti, i cijenu?
Gledam po internetu... nisu bas jeftine.
jel ti misli kalemit 500 komada na dan ili desetak kalema godisnje ??

imas odlican starobosanski halat za ove rabote; zove se cakija ili u najboljem slucaju kalemarska cakija
Image

ja bih ti preporucio ovakvu bas u obliku cakije/noza tj. da se ostrica ne preklapa .. razlog je u tome sto se na mjestima preklopa i u onom zlijebu na drsci cakije skuplja prljavstina i mikroorganizmi koji znaju biti cest razlog neuspjeha kalemljenja.
Noz treba da je prilazgodjen tvojoj ruci, da ga mozes snazno drzati jer ces odsjecanje trebati uraditi u jednom potezu. Rez mora biti cist i ostar; da se ne gnijeci kora i tkivo drveta.

Kod kupovine noza nemoj stediti, sjecivo mora biti od najkvalitetnijeg materijala i sa najboljom ostricom.

Kod operacija zasjecanja i odvajanja kore ili kod kalemljenja lubenice i kaktusa -ako si se na to nameracio :D - mozes koristiti sjecivo skalpela ili hirurske skalpele za estetsku hirurgiju.
Ova operacije je nesto delikatnija pa je potrebno da je sjecivo sto lakse, jer se tako bolje manipulise sa njime.
Sjecivo skalpela prije upotrebe mozes drzati u alkoholu.

Image
Image
flag

#777 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'min wrote: Care jes ti siguran da je to za kalemljenje koje tebi treba?
Naime ovo su makaze za vinograd i sa njima ćeš teško šta drugo kalemiti osim vinove loze.
Jok care Mumine :D, ali sam siguran da hocu nauciti kalemiti. Lanjski pokusaj sa lubenicom bio bez ikakve fajde, pa kontam ako nisam uspio sa lubenicom kako cu sa drvetom .
Ovdje (http://www.bastovanstvo.rs/index.php?topic=832.0) imas primjer kako se bas sa ovim makazama kalemi kivi, na youtube imas skolu kalemljenja ljesnika cini mi se sa ovim makazama, takodje kalemljenje tresnje...
Dakle, siguran sam samo da hocu nauciti i valjda olaksati pos'o moj Mumine.
Toto wrote: jel ti misli kalemit 500 komada na dan ili desetak kalema godisnje ??
:D Ma sada (stid me reci) dva komada ovog!
U pravu si Toto, dobra cakija (za kalemiti, za nakoso narezati :lol: ) je najbolji izbor. Rekoh, da olaksam sebi, zato mi se ucini da ove makaze nisu los izbor. Samo poskupe su majku mu. Ovo moje neslavno kalemljenje lubenice - a na to sam se namerako, je bilo novim i dezinficiranim ziletom. I nista, nula... Mislim da je ovo kalemljenje lubenice, krastavica... dosta jednostavno, al' eto nije bilo uspjesno, valjda ce ove godine biti bolje. Poslusat cu te, kupujem vaku cakicu i vosak i gumice i samo ako ne uspije. Kada sam kupio zemlju, samo je jedna jabuka bila, tada je imala 3 godina i ovamo 3 godine, znaci sada je punoljetna vocka - a jos nije radjala... Ove godine cu uz stablo nasloniti sjekiricu - pa nek' gleda sta ce :D. Jal' da radja, jal' sikirica i novi kalem.
flag

#778 Re: Bášča

Post by flag »

Ma gdje nam je onaj vrtlar?!
Mu'min

#779 Re: Bášča

Post by Mu'min »

flag wrote:Ma gdje nam je onaj vrtlar?!
vrtlari i ne dangubi ko mi na forumu. :D
Čojk radi... :D
Mu'min

#780 Re: Bášča

Post by Mu'min »

flag wrote:Jok care Mumine :D, ali sam siguran da hocu nauciti kalemiti. Lanjski pokusaj sa lubenicom bio bez ikakve fajde, pa kontam ako nisam uspio sa lubenicom kako cu sa drvetom .
Ovdje (http://www.bastovanstvo.rs/index.php?topic=832.0) imas primjer kako se bas sa ovim makazama kalemi kivi, na youtube imas skolu kalemljenja ljesnika cini mi se sa ovim makazama, takodje kalemljenje tresnje...
Dakle, siguran sam samo da hocu nauciti i valjda olaksati pos'o moj Mumine.

U pravu si Toto, dobra cakija (za kalemiti, za nakoso narezati :lol: ) je najbolji izbor. Rekoh, da olaksam sebi, zato mi se ucini da ove makaze nisu los izbor. Samo poskupe su majku mu.
Samo nemoj moj flag zaboraviti da je stablo kivija maltene ko vinova loza pa to "more i na kivi sa onim makazama".
A što se tile lješnjaka... :roll:
Kolega mi kalemio sa njim vinograd i veli od 12 ufatilo 7 kadama. Valja će sačekati kakav bolji izum a to tada ova čakija što je predloži Toto.
Ja imam onu na preklop.
Cijena je haman oko 20-ak KM.
Gumica i voska za kalemljenje još ima.

A evo jednog mog učenja kalemljenja (moji prvi koraci u ovoj sezoni, prošle godine sam isto nješto se igro):
Image
Pitaj Boga hoćel uspjeti. :)
kritichar

#781 Re: Bášča

Post by kritichar »

ovdje mi izgleda kao da ima prostora za ulazak vode, nadm se da si ovo dobro zamazao :wink: :mrgreen:

da i ja pitam , pošto nisam imao iskustva sa tim, koliko se razlikuje kalemljenje vinove loze od kalemljenja ovih voćaka?
Mu'min

#782 Re: Bášča

Post by Mu'min »

kritichar wrote:ovdje mi izgleda kao da ima prostora za ulazak vode, nadm se da si ovo dobro zamazao :wink: :mrgreen:
Kad Bosanac zamže ni zolja otvoriti ne može. :D
Polahko učimo se, da znam iz 1. ne bi testiro već bi znanje prodavao. :)
flag

#783 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'min wrote: A evo jednog mog učenja kalemljenja (moji prvi koraci u ovoj sezoni, prošle godine sam isto nješto se igro):
Image
Pitaj Boga hoćel uspjeti. :)
Boga mi, ti k'o veliki :D
A ta tvoja čakija... može li na koso i na tanko narezati suhovinu :lol: ?
Mu'min

#784 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Nema moj flag, kad je uzijaniti ja sam ko veliki. :)

Nego šalu na stranu de mi reci sa čime vi vežete kaleme i čime bažete računu?
Ja koristim smolu za kalemljenje od Plantelle (tad tu kupio pa ima još za potrošiti).
A za vezanje koristim gumice za kalemljenje mada sam opazio da se je parafilm jako dobro ponaša, čak bolje od gumice.
kritichar

#785 Re: Bášča

Post by kritichar »

evo šta ja koristim
Image
Image
Mu'min

#786 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Prvi put vidim ove "rikvizite" :)
Mislim na svijeću.
A kakava ti je ovo salotep, jel se sam raspane nakon 2-3 hefte kao gumice za kaljempljenje ili moraš samo poslije ići ručno skidati to.
kritichar

#787 Re: Bášča

Post by kritichar »

ovo je izolir traka koja se koristi za izoliranje električnih vodova, moraš je sam skidati, i nakon nekoliko godina izloženosti snijegu i suncu odlično lijepi

a od svijeće koristim vosak, topi se i kapa
Mu'min

#788 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Lično ti preporučujem gumicu za kalemljenje ili još bolje medicinski parafilm.
kritichar

#789 Re: Bášča

Post by kritichar »

pa zašto mi preporučuješ, ako se raspadaju nakon 2-3 hefte?
ja kako sam učio od ljudi, da je kalemljenje uspješno, tek se zna u avgustu, ako je kalemnjeno u proljeće
Mu'min

#790 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Izmjenjujemo mišljenja i iskustva.
Koliko je meni poznato ako se kalem ne primi za 48 sati i neće.
Drugo je poslije razvoj.
A nakon 3 hefte ili je mrtav ili ide dalje.

E sad što se tiče trake. Traka je kao kravata nečemu služi al ne da davi.
Znači kad počne kalem se razvija nema potrebe da ga šta steže.

Dobro je svakko svezati običan klipi (duži) kraj kalema na kojeg ptice mogu sletiti jer kako znam jedan od belaja je kad recimo ptica stane na kalem i poremeti ga.
Ovako haman prvo slijeće na najviši taj, kojeg smo samo prevezali na podlogu.

I kao treće jesenje kalemljenje (okulacija) je za mene lakša sa parafilmom nego mada je to opet drugi način kalemljenja.
kritichar

#791 Re: Bášča

Post by kritichar »

nisam za to znao
dešavalo mi se da mi kalem izlista u proljeće, ali u jesen se osuši, iako stoji neporemećen
Mu'min

#792 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Pa vele ako ćeš se radovati kalemu raduj se tek drugom listanju a ne prvom koje vidimo par hefti nakon kalemljenje.
Ja sam se tako prošle godine radovao: ono sve izlistalo a meni drago. Jes vraga, sreća kratko traja.
Treba godina dana što reko moj stari jaro da se vidi jel to baš kako treba.
U mene kalemi odrezani u frižideru gdje je voće i povrće, na dnu, nakon mjesec dana probeharalo, da ne probehara na podlozi. :)
kritichar

#793 Re: Bášča

Post by kritichar »

pa zato ja traku ostavljam, najmanje godinu, da budem siguran da je spoj dobro zamladio
Toto

#794 Re: Bášča

Post by Toto »

sta mislite o tecnoj gumi ??
kritichar

#795 Re: Bášča

Post by kritichar »

Toto wrote:sta mislite o tecnoj gumi ??
kakva je to guma?
baš tečna?
Toto

#796 Re: Bášča

Post by Toto »

kritichar wrote:
Toto wrote:sta mislite o tecnoj gumi ??
kakva je to guma?
baš tečna?
u konzervi je u tecnom stanju; kad se cetkom nanese na povrsinu polimerizira/otvrdne u kontaktu sa vazduhom..
dobra je jer odlicno popunjava sve subare; odlican je izloator za vlagu i protiv mikroorganizama.. jako je elasticna pa nema ostecenja kod kalema
neki proizvodjaci je zovu i tecna traka, jer se korizsti kao izolir traka u elektronici, radi se o istom materijalu samo su razliciti trgovacki nazivi
Toto

#797 Re: Bášča

Post by Toto »

ima video materijala o kalemljneju na you tube
kljucna rijec za pretragu je "grafting"
suncokret_1984

#798 Re: Bášča

Post by suncokret_1984 »

Mu'min wrote:suncokret_1984

ja i moja kćerkica pokrećemo mini cvjetnjak ove godine. Imaju u školi VRTKO sekciju a ja joj dođem ko fizički radnik na vrtu. :D
I predlažem ti overwintering metodu sijanja cvijeća.
Preslatko :) mislim da ti ces ti to sa zadovoljstvom da radis i da ce taj cvjetnjaak da izgleda super :-D

Ako ti nije tesko objasni mi malo ovu metodu.
Mu'min

#799 Tuzla

Post by Mu'min »

Mu'min

#800 Re: Bášča

Post by Mu'min »

suncokret_1984 wrote: Preslatko :) mislim da ti ces ti to sa zadovoljstvom da radis i da ce taj cvjetnjaak da izgleda super :-D

Ako ti nije tesko objasni mi malo ovu metodu.
Bi će koja slikica.
A metodu ću ti opisati preko vikenda jer sam ovu heftu na minimalnim baterijama. Ubi dežurstvo. :(
Post Reply