Auto salon Kramar - vasa iskustva

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Bakir1

#776 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Bakir1 »

ima,
u radise vise u stedise ponajvise
golfiista

#777 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by golfiista »

Poznavao sam jednu stariju gospođu koja je cijeli svoj zivotni i radni vijek stedjela, preturila preko glave mnogo toga i na kraju ustedjela 20.000 KM. Sad ti njoj objasni da je stednja majka imanja.
klavirdžija

#778 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by klavirdžija »

goran16v wrote:
golfiista wrote: Ja ne kazem da je to ok, i ne idealiziram stvari kao ti, samo napominjem da je to realnost sviđala se kome ili ne, i sve dok ne rijesimo osnovna pitanja ta druga normalna sa Zapada nece nikada doci na red.
Nema nikakve idealizacije samo konstatacija da sami sebe lazemo da je nasa realnost normalno stanje stvari. Ako 9 od 10 ljudi gladuje i odrice se svega ostalog da bi vozilo auto koje si ne mogu priustiti to ne znaci da to tako treba biti!
Baš tako. Biće i još puno, puno gore, čim naša livada uvidi čari kreditnih kartica, a stranci počnu upumpavati gomile keša za sve "fantastične specijalne ponude".

Poslije će im biti krivi i Švicarci i Japanci.
Sodom1

#779 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Sodom1 »

Stariji ljudi kukaju i kad imaju kazu da nemaju. Mozda ima 200 000 a mozda joj je rat odnio dosta novca ,ima tu dosta nepoznanica
golfiista

#780 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by golfiista »

klavirdžija wrote:
goran16v wrote:
golfiista wrote: Ja ne kazem da je to ok, i ne idealiziram stvari kao ti, samo napominjem da je to realnost sviđala se kome ili ne, i sve dok ne rijesimo osnovna pitanja ta druga normalna sa Zapada nece nikada doci na red.
Nema nikakve idealizacije samo konstatacija da sami sebe lazemo da je nasa realnost normalno stanje stvari. Ako 9 od 10 ljudi gladuje i odrice se svega ostalog da bi vozilo auto koje si ne mogu priustiti to ne znaci da to tako treba biti!
Baš tako. Biće i još puno, puno gore, čim naša livada uvidi čari kreditnih kartica, a stranci počnu upumpavati gomile keša za sve "fantastične specijalne ponude".

Poslije će im biti krivi i Švicarci i Japanci.
Nasa livada vri od kreditnih kartica vec cijelo desetljece, samo da naglasim.
Bakir1

#781 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Bakir1 »

Ja znam za primjer kada starci od 95 godina zovnu svoju djecu njih troje i podjele im po vrijednost jednog tog BMW-a.
Isto tako znam za primjere gdje dvoje radi uziva u svim blagodatima zivot, auto, stan, putovanja, sve kredit, odgodjeno placanje, zivljaka nema hiljada ni naopako.
Sve je to individualno i nema potrebe osudjivati bilo koga.
Meni licno kes dosta znaci i sloboda bez kredita i minusa ;-)
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#782 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by mali_milojica »

Ja imam kredit za stan. Ali nemam nijednu kreditnu niti imam minus na kartici na kojoj dobijam platu,nisam zelio iako mi je banka nudila.
Auta sam iskljucivo kupovao za kes,naravno nikada nova. Jednom sam istresao 15k za auto,sve na kamari. Mislim da sam se izradio sto nisam barem 5k uzeo kredita,a 5k ostavio sa strane. Da sam to uradio mozda bih sada govorio da sam trebao sve dati u kesu odmah :D
supercali

#783 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by supercali »

to je sve individualno
kredit bi uzeo jedino za stan ako bi mi trebao
al ko sto bakir kaze kod nas guzica odmah zine pa bi odmah nesto megalomansko
iskreno ja bi sada bez kredita mogao uzeti neko auto do 40milja bez da osjetim ista al mi ne treba trenutno a vozim auto od nekih 10000 jer mi se svidja i zelim to auto
golfiista

#784 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by golfiista »

Smajli koji povraca.

Kontas da kupis auto, odes na net, trazis nekog trgovca, kliknes Kramar, ono forum, tema iskustva, udjes, procitas, izadjes, pravac terasa, izvrsus samoubistvo.
madner

#785 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by madner »

Savjeti nula bodova, sva usteda je kamata a sa druge strane su troskovi neposjedovanja automobila. Od slabijeg zivotnog kvaliteta, do manje prilika itd...

Kredit je dobra stvar, puno bolja nego dirat lovu na somu.
goran16v

#786 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by goran16v »

mali_milojica wrote:Ja imam kredit za stan. Ali nemam nijednu kreditnu niti imam minus na kartici na kojoj dobijam platu,nisam zelio iako mi je banka nudila.
Auta sam iskljucivo kupovao za kes,naravno nikada nova. Jednom sam istresao 15k za auto,sve na kamari. Mislim da sam se izradio sto nisam barem 5k uzeo kredita,a 5k ostavio sa strane. Da sam to uradio mozda bih sada govorio da sam trebao sve dati u kesu odmah :D
A da se nisi izradio sto si svih 15k KM trehnuo za auto umjesto da kupis auto za 10k i imas 5k KM u steku?
goran16v

#787 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by goran16v »

madner wrote:Savjeti nula bodova, sva usteda je kamata a sa druge strane su troskovi neposjedovanja automobila. Od slabijeg zivotnog kvaliteta, do manje prilika itd...

Kredit je dobra stvar, puno bolja nego dirat lovu na somu.
Zivot bez auta je slabiji zivotni kvalitet, a odricanje od x stvari da otplacujes auto na kredit nije?
madner

#788 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by madner »

Ne odrices se nicega vise nego u stednji. Razlika nije 350 KM, nego u prvom slucaju imas auto i placas 350 a u drugom nemas auto i stedis 300.

To da li je auto potrebno ili ne, glupa prica.
goran16v

#789 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by goran16v »

madner wrote:Ne odrices se nicega vise nego u stednji. Razlika nije 350 KM, nego u prvom slucaju imas auto i placas 350 a u drugom nemas auto i stedis 300.

To da li je auto potrebno ili ne, glupa prica.
To bi bilo tako da taj auto ide na zrak i da ga ne treba odrzavati. Prosjecan auto kosta 600 KM godisnje + gorivo sto je dodatni trosak na ratu kredita.
Osim stoga postoji jos jedna stvar, ako zanemarimo troskove koristenja auta, u prvih 5 godina imas uslovno varijantu koju opisujes, da uz isto odricanje imas auto i ratu kredita bez ustedjevine i da nemas auto ali stedis novac. Sta cemo sa drugih 5 godina? Poslije drugih 5 godina ces s jedne strane imati polovan auto bez ustedjevine, a s druge strane ustedjen novac za drugi auto + polovan auto.
Last edited by goran16v on 08/02/2015 22:45, edited 1 time in total.
madner

#790 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by madner »

Logika ti nije jaca strana. Moras potrositi ustedjevinu da kupis polovno auto.
Da argumentiram u tvom stilu: Za tih 5 godina si na taksi i gras dao vecu sumu nego na kredit, te propustio bezbroj prilika zbog manjka mobilnosti. Zbog toga ti je plata jos uvijek ista, sto je opet ogroman gubitak.
Last edited by madner on 08/02/2015 22:58, edited 1 time in total.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#791 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by mali_milojica »

goran16v wrote:
mali_milojica wrote:Ja imam kredit za stan. Ali nemam nijednu kreditnu niti imam minus na kartici na kojoj dobijam platu,nisam zelio iako mi je banka nudila.
A da se nisi izradio sto si svih 15k KM trehnuo za auto umjesto da kupis auto za 10k i imas 5k KM u steku?
Nisam. Kupio sam auto koje sam zelio a to mu je u tom momentu bila cijena. Odnosno malo manje,ali sam ostavio nesto da uradim servise i ostalo sta je bilo potrebno.
emko1234

#792 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by emko1234 »

madner wrote:Logika ti nije jaca strana.
Da argumentiram u tvom stilu: Za tih 5 godina si na taksi i gras dao vecu sumu nego na kredit, te propustio bezbroj prilika zbog manjka mobilnosti. Zbog toga ti je plata jos uvijek ista, sto je opet ogroman gubitak.
Bravo doktore, svaka čast.
Sve si objasnio. Pokušavam isto to reći 5 strana. Uzmeš kredit, kupiš auto, ne štediš je plačaš to auto ili šta si već kupio. Znači s jedne strane imaš to nešto što si kupio, al zato plačaš kredit.
S druge strane, ne kupuješ na kredit. Štediš, i štediš i štediš i prođe ti život u štednji i na kraju skontaš kad kupiš nešto za žive pare da se to sve isto tako moglo samo da si malo drugačije rasporedio stvari u životu.

Al ne, bolje po goranu štedit čitav život i onda kako golfista reče, ko ta neka žena nakon životnog vijeka štednje ne proći nista, nemati ništa al uštedit 20 000km. Šta će mi kad mi je život prošao.
Citros Buenos

#793 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Citros Buenos »

Mislim da je dilema imati auto ili ne u današnje vrijeme potpuno suvišna. Iole poduzentiji čovjek, mlađi ili stariji, danas jednostavno MORA imati auto kao što mora imati i mobitel, računar i još neke stvari. Osim ako nije klošar ili se ne fura na hipi fazone.
Konkretno, moj život ne bi bio niti 10% današnjeg života, u smislu standarda i luksuza, bez auta.
Što kažeš, bezbroj bih prilika propustio, i što je najgore kasnije to krene geometrijskom progresijom.
Savremeni život i posao nažalost ne podrazumijevaju puko odlaženje na posao tramvajem i rad od 8 do 16 sati. Blago onome ko je u takvoj prilici da to može i pri tome da ostvaruje sve svoje potrebe.
I zato je bolje ako treba i kredit uzeti ali se "opremiti", ali definitivno nisam pristalica raznih preseravanja sa autima. Ima dobrih i funkcionalnih automobila za takve potrebe do desetak hiljada maraka, ne mora to biti Audi pa čak ni VW, i Dacie odrađuju posao i to dobro. A kasnije, pa ... sve u svoje vrijeme.
A da ne spominjem šta znači biti bez auta i biti u nemogučnosti dijete i porodicu izvesti vikendom na kvalitetan izlet na planinski zrak itd. Ljeti na more.Ne ide to taksijem, a bogami ni autobusom. Išlo je kada sam imao 16 godina, šatorčić na rame, karta K17 pa do Ploča vozom. I dalje. Danas ne !
goran16v

#794 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by goran16v »

Moja logika i racunica su apsolutno ok. Osim sto ces sve to sto si dao za gras i kredit kompenzirati ustedjevinom u narednih 5 god koji uz kredit neces imati i dalje zanemarujes sto sam prvo napisao.
Auto ne ide na zrak i da ga moras odrzavati, to min 600 KM + gorivo. Ako u prosjeku napravih 10k km/godisnje uz neku potrosnju od 7 lit, jedno min 200 za parkinge, cestarine itd ukupan trosak se penje na 2200 KM godisnje. E na sve to dodas jos jedno 500 KM kamate i eto te na nekih 2700/godisnje. Tu prici nije kraj, na to dodas jos 1000 za kasko koji je obavezan za auto na kredu i eto te na 3700 KM/godisnje. Na samo koristenje auta bez ijednog kvara i nepredvidjenog troska si u 5 god si potrosio 18500 KM i sad sam zakljuci ko je poslije 10 god u vecem minusu pa to objasni ovom babinom glupanu!
Last edited by goran16v on 08/02/2015 23:31, edited 1 time in total.
madner

#795 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by madner »

Nula bodova. Godisnje 10 000, ako jednu trecinu predjemo taksijem, to je preko cifre za auto.

Kasko nije obavezan, polovno auto se ne kupuje kreditom za auto nego nenamjenskim kreditom.
Kazem da je prica glupa jer svako za sebe odlucuje da li zeli imati auto ili ne. Cak i ovaj mrav stedisa zeli imati auto, samo pet godina hvata zjale dok stedi.

Tvoje misljenje je izgleda da ti auto opste ne treba, i naravno da to jeste jeftinije. Samo to nije premisa.
johntra

#796 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by johntra »

mislim da o ovim ciframa, barem kod milojice, riječ je o polovnim autima, a ne novim...kao što je kod 90 posto bh populacije...zato, u većini slučajeva, i ne treba dodatni trošak poput kaska, a i sumnjam da ima nekih koji tako često koriste autoput...

meni auto treba i ne treba, mogu i bez njega, jer ne vozim puno...ali, moram ga imati zbog nekih drugih stvari, malo dijete, stariji roditelji...ustvari, za neke nepredviđene situacije....nekad zatreba i za posla...

iskreno, mislim da u današnje vrijeme rijetko ko sebi može priuštiti auto bez krede i mislim da su još rjeđi oni koji štede za kupovinu auta...oni koji nešto iskeširaju većinom imaju novac koji su dobili prodajom stanova, vikendica, kuća ili zemlje...rijetko ko danas ima iskeširati nešto odmah, u pet minuta...
emko1234

#797 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by emko1234 »

Ponovo smo konstatovali da je drug goran jedan plastični lavor za banjanje nogu nakon dugog ljetnog radnog dana.
Gorane, kupio sam ti puno banana :lol: :lol: :lol:
goran16v

#798 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by goran16v »

madner wrote:Nula bodova. Godisnje 10 000, ako jednu trecinu predjemo taksijem, to je preko cifre za auto.

Kasko nije obavezan, polovno auto se ne kupuje kreditom za auto nego nenamjenskim kreditom.
Kazem da je prica glupa jer svako za sebe odlucuje da li zeli imati auto ili ne. Cak i ovaj mrav stedisa zeli imati auto, samo pet godina hvata zjale dok stedi.

Tvoje misljenje je izgleda da ti auto opste ne treba, i naravno da to jeste jeftinije. Samo to nije premisa.
Sta 0 bodova? Ako si propustio ili ako nisi shvatio jos cu jednom napisati, auto ne ide na zrak i ne odrzava se sam, poslije 5 godina ces na auto i koristenje auta potrositi min 38000 KM i to po trenutnim cijenama goriva pa sad zakljuci jel jednako odricanje, a onda podvuci crtu poslije 10.
To sto kasnko nije obavezan ces u konacnici komnpenzirati vecom kamatom za nenamjenski kredit.
goran16v

#799 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by goran16v »

emko1234 wrote:Ponovo smo konstatovali da je drug goran jedan plastični lavor za banjanje nogu nakon dugog ljetnog radnog dana.
Gorane, kupio sam ti puno banana :lol: :lol: :lol:
Evo ga beZkamatni imbecil! Znas li sabrati koliko si ih kupio glupane? :lol:
goran16v

#800 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by goran16v »

johntra wrote:mislim da o ovim ciframa, barem kod milojice, riječ je o polovnim autima, a ne novim...kao što je kod 90 posto bh populacije...zato, u većini slučajeva, i ne treba dodatni trošak poput kaska, a i sumnjam da ima nekih koji tako često koriste autoput...

meni auto treba i ne treba, mogu i bez njega, jer ne vozim puno...ali, moram ga imati zbog nekih drugih stvari, malo dijete, stariji roditelji...ustvari, za neke nepredviđene situacije....nekad zatreba i za posla...

iskreno, mislim da u današnje vrijeme rijetko ko sebi može priuštiti auto bez krede i mislim da su još rjeđi oni koji štede za kupovinu auta...oni koji nešto iskeširaju većinom imaju novac koji su dobili prodajom stanova, vikendica, kuća ili zemlje...rijetko ko danas ima iskeširati nešto odmah, u pet minuta...
Milioca nije shvatio sta sam ga pitao. Nije bilo u pitanju da li se izradio pa preplatio 15k KM za auto koji vrijedi 10k KM, nego da li se izradio pa kupio auto 5k KM skuplji od realnih mogucnosti jer mu se nije moglo uklopiti i auto i stek od 5k KM. Zelje su jedno, mogucnosti su drugo.
U danasnje vrijeme s obzirom na plate, troskove zivota i rijetko kome standard dozvoljava da kupi i odrzava autoi i to je glavni problem ali niko nece s tim da se pomiri. Umjesto toga Bosnjo s platom od 1500 i potrosackom korpom od 800 KM poleti za autom od 15000 - 20 000 i onda se zavaljuju u kredite, stedi na sebi, djeci, kvaliteti zivota itd. Fakat ne znam i ne zelim da nagadjam kako ko i na koji nacin kupuje aute, ali u mojoj okolini rijetko ko potegne kredit za auto, uglavnom stednja, a kupuju se auti tako od 0 do 5-7 god starosti.
Last edited by goran16v on 09/02/2015 00:12, edited 1 time in total.
Locked