Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#776 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by KatarinaKosaca »

Mislim da nisi :D I da je vjerojatno od mlijeka. Da ni ja ne glumim veterinara :roll:
zengi

#777 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zengi »

pakica_ wrote:@zengi, preplakala sam na ovo tvoje žikni ga ovdje, žikni ga ondje hahahaha :D vec sam se zamislila kako nam u susret ide drugi ker, a ja ovom svom ŠSSSŠT po vratu hahahaha
a evo za sada ga uredno micem od drugih muskih, jer on zna i u igri zalajat, al' samo ja mogu provalit da je to igra, jer niko drugi ne obraca paznju na ono malo repa sto ima, i sto leta tamo vamo k'o mahnito (inace, rep mu je kupiran poslije prvog prsljena, tako da bas moras da se zagledas da skontas raspolozenje haha k'o fildjan mu je repic)
isto tako, ako vidi da se dva, tri kera svadjaju, on uredno zalaje 2-3 put, k'o veli dobro vas je, ba, vise, nervirate me :D
i jbg, nista onda, trazit mu curice za igru i cao :D
btw, rodica moja je nabavila zlatnog retrivera od 45 dana (da, "odgovorni" uzgajivac pasa joj je dao psa od mjesec i po' :-) :cry: ja razumijem da je to trosak, al majku mu, dogovori se s musterijom, pa podijelite troskove, al' nemoj ga odvajat od mame prije 2, 2 i po mjeseca :( ) pa cemo ih upoznat nakon sto mali primi drugu bocu.. za jedno mjesec.. i onda ce konacno imat jos jednog muskog jarana istog imena kao sto se zove i ovaj muski jaran od 7 mjeseci kojeg ima- pako hihi :D plus, pako (od 7 mjeseci) ce vjerovatno na cap cap svojih mudanca, tako da ce se moj moc i dalje igrat s njim jupi jupi je je :D
:lol: :lol: :lol: Pa ja, kakva je ono prica?? Čuj žik? :-) Ja se tako jednom pouzdao u tu, sto reko Cezar, energiju kad agresivna volusina HAM, umalo da pojede covjeku pekinezera... a ja konto neće ja sam njega žik. :run:

Ma ima ti kod pasa čitav jedan kompleksan sistem komunikacije medju njima a i sa ljudima koji dosta vlasnika pasa ne razumije a kamoli oni sto nemaju pse pa se tako ljudi izrade i totalno pogresno procjene situaciju.
Nekad oni samo glume da se marisu, zvekeću zubima, reže, skacu itd. al nista od toga... a ima opet situacija kad misle ozbiljno. Ima kad mase repom prijateljski, a ima kad mase repom i sprema se za akciju. E ljudi ovo cesto pogresno procjene i jos ako se zalete ono na hooo-ruk da gnjave psa on ih ujede.
Ja bih volio da mogu dovesti ovog komsijinog sarplaninca da se malo igra sa mojim psima jer mi ga je žao što iz onog svog kaveza gleda dok se ovi igraju ali znam zasigurno da bi on ubio špicu i da bi volusina definitivno ubila njega.

@Pakice, nece valjda zlatnom retriveru capnuti jajasca? E svasta na ovom svjetu.... :? Nadam se da ce povodom toga da mu kupe neku prekrasnu crvenu ogrlicu. Ima ljudi koji fakat misle da to cuki bude pravo drago i da je crvena kozna ogrlica u zmjenu za jajašca dobar deal. :roll: Neki mu uz to kupe jos i neku igracku sto kvakče da deal bude jos bolji.
Nemaju njegova jajasca veze sa tim moze li se on igrati sa tvojim psom ili ne, to je stvar ranog upoznavanja i poretka u coporu koji ce oni sami za sebe odrediti. Mene ljudi cesto pitaju kako to da se moja dva muzijaka nikad ne marisu. Pa jednostavno, upoznali su se dok je špico bio štene i poredak u čoporu nikad ne dolazi u pitanje jer je Volusina puno jača i to je obadvojci jasno.
Pasiflora

#778 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

zengi wrote:@Pakice, nece valjda zlatnom retriveru capnuti jajasca? E svasta na ovom svjetu.... :? Nadam se da ce povodom toga da mu kupe neku prekrasnu crvenu ogrlicu. Ima ljudi koji fakat misle da to cuki bude pravo drago i da je crvena kozna ogrlica u zmjenu za jajašca dobar deal. :roll: Neki mu uz to kupe jos i neku igracku sto kvakče da deal bude jos bolji.
Nemaju njegova jajasca veze sa tim moze li se on igrati sa tvojim psom ili ne, to je stvar ranog upoznavanja i poretka u coporu koji ce oni sami za sebe odrediti. Mene ljudi cesto pitaju kako to da se moja dva muzijaka nikad ne marisu. Pa jednostavno, upoznali su se dok je špico bio štene i poredak u čoporu nikad ne dolazi u pitanje jer je Volusina puno jača i to je obadvojci jasno.
Upravo je ovako! Dosta ljudi ne konta kako je socijalizacija (pored hrane :D ) jedna od najvaznijih stvari u psecem zivotu pa stence sakrivaju od odraslih pasa i ne dozvoljavaju im da se zajedno igraju.
Odrasli psi (bez obzira na velicinu) su svjesni svoje starosti i nece povrijediti stenca. Moze ga, ukoliko je prebucan ili predosadan (sto malci znaju biti) oboriti, ali ga nece povrijediti.
Hijerarhija je za njih jako vazna i samo ih treba pustiti da sami odrede ko je ko (ovo vazi za pse koji se redovno vidjaju i druze) i nece biti nikakvih problema.
Mi smo naseg psa uvijek pustali da se sa svima druzi (od pekinezera do staforda, ukljucujuci i lutalice) i zaista nemamo problema osim sa 3 psa u kvartu koji se iz razlicitih razloga gotovo ni sa kim ne podnose.
zengi

#779 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zengi »

Sabalhajrolah Sitno! :-D

Ljudi cesto gledaju na psa kao na nekog covjeka na istom nivou gluposti kao sto su i oni sami.
Onda ne kontaju kako to da ih pas ne razumije, a pas konta sta li Boze hoce da kaze ovaj budalas i poslije neuspjelog pokusaja da se spusti na covjekov nivo izgubi svaku nadu i totalno prestane da se na njega obazire. Takve ljude cesto mozes vidjeti kako za sobom vuku nekog psa (ili pas vuce njih) po parku i slomise se pricajuci a pas hoda tamo-vamo i ne ferma ga ni 2%. Takvi kazu "ne smijem ga pustiti sa povodca, nece mi se htjet vratiti" i takvi obicno i kupuju ove crvene ogrlice a uvjek su spremni da ti daju jos i neki prigodan savjet u vezi dresure pasa. :skoljka:
Sta ima Cezare legendo, de nam ti reci kako cemo.... :lol: :lol: :lol:
pakica_

#780 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

nece cap cap jajasca zlatnom retriveru paku, nego drugom paku, ovom sto se sad druzi s mojim bastom, a ima 7 mjeseci :D zlatni pako tek ima 49 dana (danas hehe), a pako kojeg teta hoce odvest vetu da mu cap cap jajasca je peso dignut s ulice.. uzela ga teta sebi i posto ga je poceo hvatat pubertet, i vec se poceo klincit, teta ne zna sta da mu radi, tako da razmislja o kastraciji :D ja sam joj rekla da uz pravilan odgoj nece nastavljat sa klincenjem, ali ona nema vremena jer non stop radi, a vec joj je mamu ujeo (mama joj ima 75 godina, pa joj nije do ganjanja s cukom koji ima 7 mjeseci, i odgajanja istog).. rekla sam joj da s njim moze raditi kad dodje s posla, ako nista tako da ga nikad ne pusta da ulazi/izlazi prvi, nego uvijek da ide zadnji, niz stepenice da ide uzazid, i tako te neke stvari koje moze korigovati.. jer je ker luuuuuuuuuuud :D nisam ga jos nikad vidjela da ide uz nogu haha ima ga na sve strane :D
a ovaj moj da je bio sa mnom od malena, mozda bi izrastao u goru tvrdoglavstinu nego sto je sad, jer mu znam popustit s vremena na vrijeme, tako da dingospo vec sad spava na mom krevetu :lol: , a s druge strane mozda bi bio i bolji, medjutim to necemo nikad znati, posto sam ga dobila ovakvog kakav je sad, pa sad kad krene napast, pritegnem mu davilicu i ka'em NE, eto cisto da sprijecim to da prvi krene atakovat :D pa sam to rekla i teti koja ima ovog ludog pesa :D davilica je cudo, ako nema drugog izlaza :D medjutim, on iz sikluka povrati kad mu se stegne davilica haha :D za godinu dana ce pojest sve zive ljude ako nastavi sa ovakvom (tj nikakvom) disciplinom :D
minjonja

#781 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by minjonja »

koliko moze cuko pojesti za 5-6 dana ove kupovne hrane? da znam koliko da spremim. imam 3 kg suhe hrane i 2 velike konzerve vlazne. ne znam treba li jos.
pakica_

#782 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

minjonja wrote:koliko moze cuko pojesti za 5-6 dana ove kupovne hrane? da znam koliko da spremim. imam 3 kg suhe hrane i 2 velike konzerve vlazne. ne znam treba li jos.
hm.. koliki cuko, koliko inace jede i sl :D
ali mislim da ce to biti dovoljno, ukoliko nije neki bas bas mrcina :D npr. mom doberu 4kg hrane traje oko 7 dana.. (dan gore-dole) ja svom dajem 300gr ujutro poslije setnje, i 300 gr. navece poslije istrcavanja s tim da mu u ovu porciju ujutro pomijesam 1/4 velike konzerve, a i to kad imam :D ne kupujem maxuz da ima uz svaki obrok :D jer mi je onda komplikovanije da pokupim ono sto gospodin izbaci :run:
sa suhom hranom sam najrahatnija sto se tice stolice :D
minjonja

#783 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by minjonja »

nemam pojma koliko inace jede, ulicni je. ima 7 mjeseci, mozda oko 20-25 kg. spremila sam oko 5,5 kg, valjda ce biti dosta ako tvoj doberman jede 4 kg sedmicno.
pakica_

#784 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

minjonja wrote:nemam pojma koliko inace jede, ulicni je. ima 7 mjeseci, mozda oko 20-25 kg. spremila sam oko 5,5 kg, valjda ce biti dosta ako tvoj doberman jede 4 kg sedmicno.
ma jasta nego ce mu biti dosta ;) bit ce mu i previse, jer mom doberu su haman 3 godine, plus je mahnit, non stop trci i taman je :D ni mrsav ni debeo :D (doduse, ma koliko ovo glupo zvucalo, za cuku je inace bolje bit bocu mrsaviji, nego da je debeo.. pogotovo za ove klipane, zbog kukova)
sad ga pred ove minuse kontam malkice udebljat, cisto da lakse podnosi zimu :D sto ce znaciti da mu dodam jedno 100 grama dodatno sad, i u novembru jos 100 ako bude potrebno, pa da vidimo :D
(ne sad da ga natrontam da dobijem rottweilera haha nego cisto malkice da nabaci mase, da ga ima sta grijat )

edit: na kesi kupovne hrane bi trebala biti tabela koliko treba da jede, vidis to sam zaboravila haha :D
sretno! :thumbup:
zengi

#785 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zengi »

pakica_ wrote:nece cap cap jajasca zlatnom retriveru paku, nego drugom paku, ovom sto se sad druzi s mojim bastom, a ima 7 mjeseci :D zlatni pako tek ima 49 dana (danas hehe), a pako kojeg teta hoce odvest vetu da mu cap cap jajasca je peso dignut s ulice.. uzela ga teta sebi i posto ga je poceo hvatat pubertet, i vec se poceo klincit, teta ne zna sta da mu radi, tako da razmislja o kastraciji :D ja sam joj rekla da uz pravilan odgoj nece nastavljat sa klincenjem, ali ona nema vremena jer non stop radi, a vec joj je mamu ujeo (mama joj ima 75 godina, pa joj nije do ganjanja s cukom koji ima 7 mjeseci, i odgajanja istog).. rekla sam joj da s njim moze raditi kad dodje s posla, ako nista tako da ga nikad ne pusta da ulazi/izlazi prvi, nego uvijek da ide zadnji, niz stepenice da ide uzazid, i tako te neke stvari koje moze korigovati.. jer je ker luuuuuuuuuuud :D nisam ga jos nikad vidjela da ide uz nogu haha ima ga na sve strane :D
a ovaj moj da je bio sa mnom od malena, mozda bi izrastao u goru tvrdoglavstinu nego sto je sad, jer mu znam popustit s vremena na vrijeme, tako da dingospo vec sad spava na mom krevetu :lol: , a s druge strane mozda bi bio i bolji, medjutim to necemo nikad znati, posto sam ga dobila ovakvog kakav je sad, pa sad kad krene napast, pritegnem mu davilicu i ka'em NE, eto cisto da sprijecim to da prvi krene atakovat :D pa sam to rekla i teti koja ima ovog ludog pesa :D davilica je cudo, ako nema drugog izlaza :D medjutim, on iz sikluka povrati kad mu se stegne davilica haha :D za godinu dana ce pojest sve zive ljude ako nastavi sa ovakvom (tj nikakvom) disciplinom :D

E upravo su to ovi o kojima sam govorio u proslom postu. Ne hebe ga ker ni 2% i tu nikakva kastracija nemoze pomoci. Davilica jeste dobra ali mora se znati koristiti jer pas stvarno povrati ako mu je trzas ili je previse stezes. Takodje treba paziti kako se ona koristi jer psi sa vecom tolerancijom na bol mogu da se ozlijede i da nastave trzati.
Ako tebe pas ne vidi kao vodju copora, dzaba je tebi i davilica i kastracija i žik i sve ostalo. Ako je jos taj njen pas velik onda ce ona imati sa njim velike probleme.
globosa

#786 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by globosa »

Molim za odgovore:

Kako se zovu tablete protiv parazita kod pasa, gdje se mogu nabaviti i da li se mogu davati i macama?

Hvala
Cholina_Lokica

#787 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

globosa wrote:Molim za odgovore:

Kako se zovu tablete protiv parazita kod pasa, gdje se mogu nabaviti i da li se mogu davati i macama?

Hvala
Ja trenutno mogu jedino da se sjetim canivern, a ima ih jos vrsta, mozes ih uzeti u svakom pet shopu, i mogu se dati macama :D
minjonja

#788 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by minjonja »

drontal i caniverm, nacrtani su i cuko i maca na njima tako da se mogu davati oboma.

na veterinarskom fakultetu imaju caniverm i jednu marku kostaju. maci se da pola tablete svaka 3-4 mjeseca.
zengi

#789 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zengi »

Kad smo kod tableta, koliko često se te tablete trebaju davati psima?
Meni su citavo vrijeme govorili da se daje svakih 6 mjeseci ali kad sam zadnji put bio kod vetice ona mi rece svaka tri mjeseca.
Čuo sam i one teorije da ide svakih 6 mjeseci ako je pas u kuci a svaka 4 ako zivi vani.
E sta je sad ispravno?

PS
Ljudi, gdje su nam to Zvrk i Friesian, nesto ih nema u zadnje vrijeme.

I kad smo kod toga koga nema koga ima.... nema vec odavno nikoga da nam kaze da su djeca vaznija od cuka.... ili nekog ko ce reci "volim ja zivotinje.... al bi ih najradje sve pobio" ili tako nesto.
Strasno mi nedostaju. :cry: :cry:
pakica_

#790 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

zengi wrote:Kad smo kod tableta, koliko često se te tablete trebaju davati psima?
Meni su citavo vrijeme govorili da se daje svakih 6 mjeseci ali kad sam zadnji put bio kod vetice ona mi rece svaka tri mjeseca.
Čuo sam i one teorije da ide svakih 6 mjeseci ako je pas u kuci a svaka 4 ako zivi vani.
E sta je sad ispravno?

PS
Ljudi, gdje su nam to Zvrk i Friesian, nesto ih nema u zadnje vrijeme.

I kad smo kod toga koga nema koga ima.... nema vec odavno nikoga da nam kaze da su djeca vaznija od cuka.... ili nekog ko ce reci "volim ja zivotinje.... al bi ih najradje sve pobio" ili tako nesto.
to za tablete i mene zivo interesuje.. mislim koliko cesto ih treba davat..

a kad smo kod toga djeca su vaznija od cuka, ide neki dan neka nadobudna gospo'ja, ja setam s bastom i ona meni dobaci nesto u fazonu: bolje ti je da vodas dijete nego tu dzukelu. ja prevrnula.. al' haj', da joj se ne bi (vjerovatno rahmetli, posto je gospo'ja u godinama) matere sjetila u konekciji sa zenskim reproduktivnim sistemom i da je ne saljem u isti, 'ladno joj kazem, prvo, gospodjo, ovo nije dzukela, ovo je pas, a drugo, bolje da vodam psa ilivamga cuku, nego da setam tako sama kao vi.. izgleda da sam je žik u nezgodno mjesto, jer se bas sj*bala, bice da stvarno ne'a nikoga, pa mi je kasnije bilo krivo..
jaca-maca

#791 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by jaca-maca »

zengi wrote: I kad smo kod toga koga nema koga ima.... nema vec odavno nikoga da nam kaze da su djeca vaznija od cuka.... ili nekog ko ce reci "volim ja zivotinje.... al bi ih najradje sve pobio" ili tako nesto.
I ja sam bas o tome razmisljala hahaha tako je dosadno bez njih :D
Pasiflora

#792 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

@zengi i @jaco, nemojte zakuhavati, zatvorice nam temu ako dodje neki slucaj pa se prica zakuha :D

Vezano za ovoga gore retrivera kojem prijeti ZIK! - oni su naprosto loooodi dok su mladi. Divni, krasni, ali veseli i razigrani i zahtjevaju puno paznje, drustva i izlazaka. Prema tome, kastracija nije rjesenje jer ce jadnoga psa totalno sluditi to sto je sam (@pakice rekla si da je gdja puno zauzeta?). Retriveri su vrlo drustveni psi i moraju biti okruzeni ljudima pogotovo dok su mladi. Stvarno mi je zao, ali izgleda da taj pas nije za tu gospodju.

EDIT:
tek sada sam skontala da nije u pitanju retriver nego pas sa ulice. Anyway, svaki pas od 7 mjeseci je razigran i zeljan izlazaka i drustva i sterilizacija tu (bojim se) nece nista pomoci.
zengi

#793 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zengi »

@Sitno, tako je!!!
Ljudi bi sve da nesto nozem rjesavaju, cap i rjesen problem.... nema to. Sa psom se mora raditi a to sto je nemiran je normalno, pa jbg svi bi sad da imaju psa a da je ko plisani medo da se samo smjeska i mase repicem i pozira.
Zato i ima ovoliko pasa po ulicama. Jedan me tip neki dan pita da mu nabavim nekog dobrog psa cuvara i ja mu kazem nema problema, naci cu ti nesto. U nastavku konverzacije se on zali da je vec nabavljao psa (vjerovatno vucijaka) ali mu se usi nisu potpuno ispravile :shock: :shock: :? :? nije nista rekao ali imam osjecaj da ga je izbacio zbog usiju pa sad trazi novog. Kakve veze cuvanje kuce ima sa ispravljenim usima? :?

@Pakice,
Pitaj tu gospodju hocel ona jednog psa?

@Jaco maco,
Sta bi od one tvoje vucice, jeli jos uvjek kod tebe i kakva je?
jaca-maca

#794 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by jaca-maca »

zengi wrote: @Jaco maco,
Sta bi od one tvoje vucice, jeli jos uvjek kod tebe i kakva je?
Jos je kod mene, oporavila se. Jos je mrsava, ali napreduje :D
Za sedmicu dana cu joj traziti dom :thumbup:
pakica_

#795 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

@zengi, sve mi se meščini da gospo'ja samu sebe ne moze trpit, a kamol' jos "dzukelu"
@sitno, retriver ima puno ljubavnosti i puno paznje, mada ni sam ne zna dje mu je glava a dje guzica, jer je danas (po mojoj racunici) napunio 50 dana haha :D
al' ovaj "ulicar" je lud i teta ne zna sta da radi s njim, ali je ja i ostatak ekipe iz parkica pomalo ucimo sta i kako, onako kako bi mi to radili, jer niko od nas nije ekspert.. mislim, ja svog dobera imam tek dva mjeseca, ali sam sate i sate provodila na internetu, citajuci razna misljenja, sto strucnjaka, sto "strucnjaka" jer sam trebala nabavljat stene.. ovaj mi je deal isp'o poredobro, jer je ova mrcina vec naucena na sjedi, lezi, ustani, jedi, bla bla (mada sam x puta cula da ce me ubit, zaklat i sta sve ne, jer je tako "star" a ja mu nisam prvi vlasnik), ali i dalje se neke stvari moraju korigovat i trudim se da ovoj teti govorim onako kako ja mislim da bi trebalo.. ka'e ona konta da ga posalje na dresuru.. reko to je ok, ako ces imat vremena da ides s njim, al' posto i sama kazes da nemas vremena, cuko ce naucit na toj dresuri sve i svasta, ali je bolje da bude vlasnica s njim, jer ce onda naredbe primati direktno od nje.. ne znam, nisam pametna.. ali, s druge strane, cuko je ipak beba bolan, bolan, 7 mjeseci tek, mora bit razigran.. mada, sad vec treba da se koriguju zijani (tipa REDOVNO se mangup uvali u g*vna u nekim grmovima haha), jer moze imat masu problema s njim kad odraste, a nema disciplinu.. opet kazem, nisam pametna.. ne znam..
Pasiflora

#796 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

@zengi, ziv bio, nemoj tom slucaju nabavljati psa. Samo ces se lose osjecati kad ga budala izbaci jer mu se nisu usi digle ili iz negog drugog stupidnog razloga. Kakav debil :!: :!: :!: :!:

@pakice, ti toj osobi zaista ne mozes pomoci - ona mora sama puno citati, razgovarati sa ljudima i truditi se na sve moguce nacine da sazna sto vise. Nas sreco je prvi pas u nasoj porodici. Sada kad vidim koliko malo smo znali kad je on dosao kod nas (imao je samo 5 sedmica, a sada je ljubav moja 7,5 godina :-D ) strah me uhvati. Polako smo svi cetvero ucili, razgovarali sa ljudima u kvartu koji imaju pse, druzili se i mislim da mogu reci da smo svaki dan nesto novo naucili, prenosili to jedno drugom i tako sve vrijeme od kada je sreco kod nas.
Svaki pas (bas kao i svaki covjek) je svijet za sebe. Treba puno ljubavi i rada da se moze sa njim setati i na semaforu mu reci da stane, saceka zeleno i da krene tek kad mu se kaze - ovo navodim samo kao primjer. Naravno nije to znao sa 7 mjeseci, godinu ili dvije, ali vrijeme i paznja prema psu cine cuda: imamo poslusnog i veselog psa. Nema para da bih ga ja dala nekome da ga trenira - mislim da niko ne zna bolje od mene (zapravo cijele nase porodice) sta nas pas zeli i moze.
Prema tome, molim te reci gospodji ili neka pocne uciti (ima na netu vagon informacija o bilo kojoj temi) i neka vise vremena provodi sa svojim psom ako zeli da ga zadrzi. Ako ne moze - znaci da i ne zeli - radije neka ga proslijedi nekome ko ce imati vremena i volje baviti se sa malcem i napraviti od njega prijatelja, kakav PAS zaista i zeli biti.
zengi

#797 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zengi »

Sitno, ne brini ne pada mi na pamet da mu nabavljam psa.
Cesto mene ljudi pitaju da im nabavim psa ali srecom obicno poslije toga slijedi neka nebulozna konverzacija iz koje ja vidim da ta osoba nema pojma ni o cemu i da uopste ne zna o cemu se tu radi.

Ne davno me isto neka zena pitala da joj nabavim nesto poput one moje sarplaninke i ja joj kazem evo ti pred nosom hoda mali mjesanac sarplaninca zasto njega ne uzmes?
Ma necu ja to, ja hocu nesto ovako ko ova tvoja da slusa, da cuva kucu, da zna sve.
Ahhhhaaaaa rekoh, vidis.... nije ti to losa ideja....pa i bolje je nesto gotovo da se bez veze ne mucis... a jos da je dzaba... e nema poblema cim nadjem nesto dresirano i pametno odmah cu ti dovesti. Kakvi kreteni???!!

Tako me isto jedan tip pitao znam li ja nekog ko bi mu mogao dresirati tornjaka da bude ovako poslusan i fin kao moja sarplaninka. :shock: :shock: :shock:
Ne znam nikoga i zavrsim konverzaciju.

Od sad radim samo konsultacije. Nauci dobro, raspitaj se, proguglaj, obidji sve, ja te ispitam i onda idemo zajedno da ti trazimo psa. Zajebi tu pricu haj mi ti nadji nesto a ja cu jos kao da kenjkam, pa ne znam nesto su mu usi previse spicaste, pa nije mu ova noga zelena.... i tako te gluposti.

Nikakvu uslugu ne cinimo psu ako ga damo pogresnom vlasniku. Puno mu je bolje na ulici.
pakica_

#798 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

ja sam vjecno zahvalna mojim prijateljima koji su mu poklonili bastu.. na stranu to sto zengi naziva sminkanjem i terorom mog dobera, on stvarno ima svo moje vrijeme i svu moju ljubav :D i time sam zasluzila povremeni photosession u dresovima hehe :D
ok, salu na stranu, prijatelji od kojih sam ga dobila nisu zeljeli da on po cijeli dan bude sam u stanu, da s balkona gleda kako se drugi pesi igraju, a on ne moze, tako da su sjeli i razmislili o tome sto bi bilo najbolje za njega.. a znali su koliko ga ja volim, kao i to da sam se dugo pripremala na to da cu dobiti psica (jer sam trebala dobiti njegovo stene), tako da su teska srca odlucili da se rastanu sa njim i proslijede ga meni :D vise haman ni u granap ne idem bez njega, a on me uredno saceka ispred :D sreco moj, nista ga nisam morala ucit, dos'o naucen k'o vojnik hehe sve zna :D
i rekla sam toj zeni nek vidi jos malo, pa dokle mogne izgurat, ako ne, nek paka proslijedi nekome k'o na njega nece gledati kao na obavezu i nesto na 4 noge sto mora 2 puta dnevno ic piskit i kakit, nego kao na prijatelja i na kraju krajeva clana porodice, jer basta je to meni vec postao za ovo kratko vrijeme koliko je sa mnom.. ne mogu ni zamisliti kroz sta su prolazili i kroz sta i sad prolaze oni od koga sam ga dobila, jer ja vec ne mogu zamisliti zivot bez njega i njegovog pogleda i mahnitog skakanja po meni kad udjem u kucu, a sa njima je proveo 2,5 godine.. i svi mi govore mora da je on im'o kakvu falinku cim su oni tebi njega "utrpali" a ne znaju koliko puta na dan su me zvali, koliko poruka su mi poslali da pitaju kako je i sta radi.. koliko strahuju kad padne kisa jel' pokisao i da li sam ga osushila da se ne prehladi i sta sve ne.. Bog dragi nek' im da sve u zivotu sto budu zeljeli, jer su toliki sevap zaradili da nisu svjesni.. ne znam da li sam ikad bila sretnija, a to sve zahvaljujuci njima, tj. njemu :D dragi moj bastonja hihi
vidjet cemo kako ce se blento pako ponasati kad izadje iz puberteta :D ako se ne primiri, vjerovatno cu za koji mjesec postavit ovdje njegovu sliku i pitat hocel' ga ko, ali nadam se da nece doci do toga, jer se vidi da ga zena stvarno voli, i da je voljna uciti kako da popravi tu njegovu mahnitost, a u meni sve tinja nada da ce se smiriti kad malkice ostari :D pako je maskota parka, a basta im je tjelohranitelj :D sve lutalice zive otjera kad mu je raja tu haha :D
Pasiflora

#799 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

zengi wrote:Nikakvu uslugu ne cinimo psu ako ga damo pogresnom vlasniku. Puno mu je bolje na ulici.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: Apsolutno i totalno istinito :thumbup:

@pakice, sretno ti sa Bastom (mislim da je on nas bivsi komsija) :)
Cholina_Lokica

#800 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

sitno wrote:
zengi wrote:Nikakvu uslugu ne cinimo psu ako ga damo pogresnom vlasniku. Puno mu je bolje na ulici.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: Apsolutno i totalno istinito :thumbup:

@pakice, sretno ti sa Bastom (mislim da je on nas bivsi komsija) :)
I ja taman gledam je li to onaj basta :D Svi se onda znamo i igramo :lol:
Post Reply