Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Manijakus

#776 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Manijakus »

Ma jos cu vidjet mora bit jos ovakvih stranica
Lekylou

#777 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Lekylou »

Neki dan mi stigla jakna iz Asos,40 funti,nisam platila carinu.

Manijakus,ja se ne bih igrala a pogotovo ofirala karticu po nekakvim ne provjerenim stranicama.
bullmastiff

#778 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by bullmastiff »

Lekylou wrote:Neki dan mi stigla jakna iz Asos,40 funti,nisam platila carinu.

Manijakus,ja se ne bih igrala a pogotovo ofirala karticu po nekakvim ne provjerenim stranicama.
kakav je asos ? htio majicu naruciti i nestala dan prije :D
djes_ba

#779 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by djes_ba »

mala pomoc naletio sma na stranicu
http://www.wisecorp.cn/sdp/402537/4/pl- ... talog.html
gdjeima super telefona kopija
problem .
Pay us via Western Union and Bank Transfer;
platis pa dobijes ... labuda
e jel iko narucivo ove kopije ne sa ove sa neke druge stranice i kakva su iskustva ??
alica.k

#780 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

bullmastiff wrote:

asos je super. neki britanci se zale da je los kvalitet (al nisu bili u bosni). sve sto sam ja narucila je super kvalitet, stvarno. pazi samo da se mjeris po njihovim mjerama. narucila sam haljinu velicinu koju inace nosim kad ono plivam u njoj :D zamijenili su mi je besplatno za manju (vratili su mi postarinu sto sam platila).

nekad ocarine, nekad ne, zavisi koliko si narucio. npr zadnju meni posiljku, dvoje cipela i jedna torba, carinili su. 70KM. a ovo sve skupa kostalo 170.
nole444

#781 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by nole444 »

Pozdrav,novi sam na forumu, ukljucio sam se samo zbog ove teme...

Nesto sam iscitao od ovoga, nesto preskocio, ali et...

Nego, ja sam nedavno narucivao nesto preko neta i posto je paket stizao is SAD-a, ovi nasi na carini su otvorili i uvidjeli da je unutra obicni dres. Dosla je obavijest iz poste da je paket stigao, buraz je otisao, to podigao bez problema, mislim da nije nista platio. Shipping company je bio UPS. Nakon toga sam imao jedan paket koji je isao iz UK i u kojem je ponovo bio dres i ponovo shipping company - UPS. Ovaj paket nije otvoren i dostavljac ga je donio na kucna vrata.
Sad ja nesto kontam... Posto je prije 2 godine potpisan onaj sporazum bla bla gdje roba porijeklom iz EU nema carina, da li je moguce da zbog toga ovaj drugi paket nije ni otvaran. Pratio sam tracking paketa, dosao je avionom, zadnja stanica prije sarajeva je bio beograd sto znaci da je normalno na sarajevskom aerodoromu morao proci carinu. eh sad, bez obzira sto je roba dosla iz uk, ne mora znaciti da je porijeklom iz uk, samo mozda ovi nasi pametnjakovici to ne kontaju pa misle ako je iz eu, automatski neam carine...
Mozda razmisljam pogresno, neka me neko prosvijetli :mrgreen:
alica.k

#782 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

pise ti u zakonu da je zemlja porijekla zemlja u kojoj je proizvedeno to sto ti dodje...a sumnjam da se ti dresovi proizvode u UK...

jednostavno, nasa carina je jedna velika LUTRIJA. nekad otvore, nekad ne otvore, nekad otrvore i carine, nekad otvore da bi naplatili pregled, nekad naplate pregled a nisu ni otvorili i tako...
bullmastiff

#783 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by bullmastiff »

alica.k wrote:
bullmastiff wrote:

asos je super. neki britanci se zale da je los kvalitet (al nisu bili u bosni). sve sto sam ja narucila je super kvalitet, stvarno. pazi samo da se mjeris po njihovim mjerama. narucila sam haljinu velicinu koju inace nosim kad ono plivam u njoj :D zamijenili su mi je besplatno za manju (vratili su mi postarinu sto sam platila).

nekad ocarine, nekad ne, zavisi koliko si narucio. npr zadnju meni posiljku, dvoje cipela i jedna torba, carinili su. 70KM. a ovo sve skupa kostalo 170.
evo prosli utorak narucio majicu koja je nestala vjerovant obila rezervisana pa neko odustao...tako da bi sutra trebala doci mozda
something

#784 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by something »

Postao/la alica.k dana 20/09/2010 21:37
pise ti u zakonu da je zemlja porijekla zemlja u kojoj je proizvedeno to sto ti dodje...a sumnjam da se ti dresovi proizvode u UK...

jednostavno, nasa carina je jedna velika LUTRIJA. nekad otvore, nekad ne otvore, nekad otrvore i carine, nekad otvore da bi naplatili pregled, nekad naplate pregled a nisu ni otvorili i tako...
Malo sam se zadao u istrazivanje nakon sto mi je tako par posiljki proslo bez carinjenja a morao sam platiti one famozne 3.5 KM a par stvari iz EU mi je bilo ocarinjeno po stopama koje cu objasniti u nastavku.

Odem lagano do poste na autobuskoj da se raspitam kako sta ide, zamolim carinika da mi objasni proceduru, sjednem i narucim nam kafe i prvo sto mi je receno je da po zakonu sva roba koja prelazi vrijednost od 50 KM podlozna carinjenju. (Kasnije sam nasao u Zakonu o carinskoj politici BiH):
Član 14.
Predmeti neznatne vrijednosti koji se povremeno primaju u pismima i poštanskim paketima

1. Državljani BiH i strani državljani oslobađaju se plaćanja dažbine za predmete neznatne
vrijednosti koje prime iz inozemstva u pismima i poštanskim paketima, u vrijednosti do
50 KM.

2. Oslobađanje se ne primenjuje na:
(a) alkoholne proizvode;
(b) parfeme i toaletne vode;
(c) duhan i duhanske prerađevine.

3. Uobičajeno primanje paketa u smislu ovog stava podrazumijeva primanje paketa iz
inozemstva jednom u toku sedmice.
Elem, objasni on meni da primalac ima dvije mogucnosti na raspolaganju, to je da mu se po skracenom postupku obracunaju carina i PDV (tzv CPD blok) ili da unajmi speditera koji ce za njega predati carinsku deklaraciju za sadrzaj posiljke. Nacin obracuna u ovim slucajevima je sljedeci:
CPD Blok

Y = Stvarno placena vrijednost posiljke = cijena + postarina

C1 = Carina = 10% x Y
C2 = Carinsko evidentiranje = 1% x Y
P = PDV = (Y + C1 + C2) x 17%
T = Taksa = 10 KM

============================================

CARINSKA DEKLARACIJA

Y = Stvarno placena vrijednost posiljke = cijena + postarina

C1 = Carina = Y x carinska tarifa (od 0% - 20%)
C2 = Carinsko evidentiranje = Y x 1%
P = PDV = (Y + C1 + C2) x 17%
U slucaju da se radi o robi sa porijeklom iz EU, oslobadjanje od dadzbina se moze ostvariti samo podnosenjem carinske deklaracije u kom slucaju se mora priloziti dokaz o porijeklu (izjava o porijeklu robe na original fakturi ili EUR1 obrazac o porijeklu robe ovjeren od strane carine zemlje iz koje stize roba)

Na kraju sam ga upitao i za onih famoznih 3.5 KM (ili 8 KM):
"To je iznos koji BH Posta uzima za carinski pregled posiljke i on nema veze sa carinom."
nole444

#785 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by nole444 »

alica.k wrote:pise ti u zakonu da je zemlja porijekla zemlja u kojoj je proizvedeno to sto ti dodje...a sumnjam da se ti dresovi proizvode u UK...

da,da... to znam...
a vidi ovu situaciju (ok, malo je blesavo ali...): kupim ja mob na ebayu koji dolazi iz SAD-a... i kazem prodavacu da mi spakuje dvije posiljke... u prvu da stavi bateriju, poklopac moba, punjac, etc, a u drugu samo aparat (bez baterije i bilo kakvih dodataka). bilo bi normalno da ovu prvu posiljku ne carine jer su to samo kablovi i plastike ali sta sa drugom... ko ce mi dokazat da je aparat ispravan i da vrijedi vise od tih 50 km? :D :D

EDIT: da, da.... znam da su shipping costs dupli u ovom slucaju :P
Manijakus

#786 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Manijakus »

Ako narucis u 2-3-4-5 dana to spojit ce ti oni na aerodromu il preko cega vec ide ..il mozda nece oni al hoce ovi nasi .. ja sam tako narucio dvoje neceg u 2 dana i doslo spojeno
cute poison

#787 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by cute poison »

Je li neko narucivao tene s ove stranice www.jjbsports.com, ako jeste interesuje me cijena carine koju su platili ovdje :) (tene su otprilike oko 30-ak funti)
kanton_1990

#788 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kanton_1990 »

alica.k wrote:
bullmastiff wrote:

Mozes li mi reci koliko si platila postarine za slanje te haljine u UK?
Hvala
mavcs

#789 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by mavcs »

Pozdrav svima,

Zanimljiva tema :thumbup:
bullmastiff

#790 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by bullmastiff »

a evo cekam dostavu s asosa..narucio u prosli utorak..jos uvijek nema nista.. :evil: a nikad vise od 8 dana nije trebalo...alica.k koliko si dugo cekala dostavu s asosa
alica.k

#791 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

bullmastiff wrote:a evo cekam dostavu s asosa..narucio u prosli utorak..jos uvijek nema nista.. :evil: a nikad vise od 8 dana nije trebalo...alica.k koliko si dugo cekala dostavu s asosa
jednom 3 dana a drugi put desetak.

edit: kanton, ne sjecam se, ako nadjem negdje onu priznanicu pa cu ti napisati.

a imam i ja pitanje, da li zovem neku carinsku ispostavu ili glavnu postu da vidim jel mi stigao paket? trebalo je to stici jos u ponedjeljak al danas vec lagano gubim zivce i kontam da zovem nekog da provjerim sta se desava.
mavcs

#792 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by mavcs »

Kakva su iskustva sa narucivanjem garderobe- ko je najbolji ?

:)
kecher II

#793 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kecher II »

cute poison wrote:Je li neko narucivao tene s ove stranice http://www.jjbsports.com, ako jeste interesuje me cijena carine koju su platili ovdje :) (tene su otprilike oko 30-ak funti)
da li ovi dostavljaju u BiH? ima pravo dobrih stavri.
cute poison

#794 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by cute poison »

kecher II wrote:
cute poison wrote:Je li neko narucivao tene s ove stranice http://www.jjbsports.com, ako jeste interesuje me cijena carine koju su platili ovdje :) (tene su otprilike oko 30-ak funti)
Ma vjerovatno dostavljaju, onaj jedan s prethodnih stranica je narucio nesto, samo ne znam da li mu je isporuceno. Dugo je cekao. Zna li iko koliko carine uzimaju kod nas? :-)
kecher II

#795 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kecher II »

cute poison wrote:
kecher II wrote:
Ma vjerovatno dostavljaju, onaj jedan s prethodnih stranica je narucio nesto, samo ne znam da li mu je isporuceno. Dugo je cekao. Zna li iko koliko carine uzimaju kod nas? :-)
10% carina, 17% PDV,
znaci ukupna vrijednost narudzbe( narudzba+shipping) + 10% + 17%
npr narudzba 100km + shipping 20km = 120km + 10% = 132km + 17% = 154.44km (carina 10% 12km i PDV 17% 22.44)
carinu platis na ukupnu vrijednost narudzbe (narudzba+shipping) i onda PDV na ukupnu vrijednost narudzbe + carina.
mislim da je ovako nekako, tako su meni objasnili na nekoj od predhodnih stranica.
cute poison

#796 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by cute poison »

@kecher II

Hvala ti, mislio sam da je to samo na odredjenu robu. A je li to carina na aerodromu uzima 10% ili carina u posti? Ako je na aerodromu onda necu nista platiti :D
alica.k

#797 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

15% je carina na odjecu i obucu. na carinu uvijek dodajte i 10KM nekakve takse.
kecher II

#798 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kecher II »

alica.k wrote:15% je carina na odjecu i obucu. na carinu uvijek dodajte i 10KM nekakve takse.
uglavnom to i nije regulisano, carini se onako proizvoljno, moguce je da nekad napalcuju 15% nekad 10% nekad ovako nekad onako, ovaj primjer koji sam ja napisao 10% carina 17% pdv je bilo u mom slucaju, cizme su bile u pitanju, i jedan od forumasa mi je fino izracunao da je to tako i poklopilo se tacno sa cijenom koju sam i ja platio.
sve u svemu nema pravila, nekad ovako nekad onako, ajd sace izbori :-)
kecher II

#799 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kecher II »

cute poison wrote:@kecher II

Hvala ti, mislio sam da je to samo na odredjenu robu. A je li to carina na aerodromu uzima 10% ili carina u posti? Ako je na aerodromu onda necu nista platiti :D
pojma nemam gdje se carina odredjuje i naplacuje, vjeroavtno prilikom ulaska robe u zemlju, da li je to sad na aerodromu ili ta roba ide negdje drugo pojma nemam,
ja sam to sve platio u posti a prije toga sam dobio obavijest iz poste da imam paket i da trebam platit toliko i toliko prilikom preuzimanja.
alica.k

#800 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

kecher II wrote:
alica.k wrote:15% je carina na odjecu i obucu. na carinu uvijek dodajte i 10KM nekakve takse.
uglavnom to i nije regulisano, carini se onako proizvoljno, moguce je da nekad napalcuju 15% nekad 10% nekad ovako nekad onako, ovaj primjer koji sam ja napisao 10% carina 17% pdv je bilo u mom slucaju, cizme su bile u pitanju, i jedan od forumasa mi je fino izracunao da je to tako i poklopilo se tacno sa cijenom koju sam i ja platio.
sve u svemu nema pravila, nekad ovako nekad onako, ajd sace izbori :-)
ne ne, to JESTE regulisano, ako ti se da citati, evo tu imas. druga je stvar sto je proizvoljno i sto oni to odokativno.
Post Reply