Mostar u ratu

Post Reply
asurbanipal

#776 Re: Mostar u ratu

Post by asurbanipal »

emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#777 Re: Mostar u ratu

Post by emillio estevez »

Mene ne cudi nacin i ton pisanja na temi.
Cudi me da se dijete u pelenama i godinu dvije stariji (93 g) sjecaju svih detalja iz rata.
Dok se osobe koje pisu iz osobnog iskustva ismijavaju .
Nekako s proljeća

#778 Re: Mostar u ratu

Post by Nekako s proljeća »

Osobno iskustvo je često subjektivno, pa mu suprotstavljeno mišljenje može poslužiti da se dopuni, pojasni ili još bolje potkrijepi nekim argumentom, dokazom, dokumentom, činjenicom i sl. Bio bi to dobar znak da sagovornik vlada materijom, jer akteri određenih događaja su ipak usko fokusirani i bez dodatnih saznanja vezanih za taj događaj, žive u neznanju da je to njihovo mišljenje prava suština. Naravno, pravo na mišljenje je u redu, a sadržaj tog mišljenja može da bude predmet rasprave.
Ne znam koji ti je konkretno primjer zasmetao pa se dopuni ako nije problem. Mlađe generacije ne bi trebale da budu diskriminirane ni kada postavljaju pitanja a ni kada ravnopravno učestvuju u raspravi , obimna teorijska saznanja su svima dostupna i oni tu prednost koriste. Pa i mi stariji se podsjećamo putem tih saznanja zar ne ?
havaji

#779 Re: Mostar u ratu

Post by havaji »

emillio estevez wrote:Mene ne cudi nacin i ton pisanja na temi.
Cudi me da se dijete u pelenama i godinu dvije stariji (93 g) sjecaju svih detalja iz rata.
nemoj tako, ovaj mali kaze da je dobro proucio materiju haha
invincible1921

#780 Re: Mostar u ratu

Post by invincible1921 »

Posto se osjecam prozvanim, reci cu iduce. Za sve sto sam napisao, ako iko misli da neki dio lazem nek kaze argument i ubijedi me u suprotno ja cu mu priznat da sam pogrijesio, a do tada ne vidim ni jedan razlog zasto bi moja saznanja i ono sto sam ispitao i naucio bilo ista manje uvazeno od bilo cijeg dozivljaja :bih: :bih:

Znaci po vama o ww2 mogu pricat samo ljudi koji su se borili u njemu :-) :-)
tetejac

#781 Re: Mostar u ratu

Post by tetejac »

havaji wrote:
emillio estevez wrote:Mene ne cudi nacin i ton pisanja na temi.
nemoj tako, ovaj mali kaze da je dobro proucio materiju haha
Najluđe je što se ta mala raja bahate kao da su popili svu pamet svijeta. Još ti u lice kaže da lažeš a ti direktan učesnik događaja. Mi koji smo prošli sve to, mi smo materija za proučavat i kad mu se lijepo objasni kako, gdje i šta je bilo onda počnu pametovat da nije bilo tako i da su gledali sa balkona :) Nije stvar što je on mlađi, nego što svoja proučavanja gura pod istinu i slijepo vjeruje da je to tako pa kad mu se objasni da to nije tako bilo, e onda odmah ispadaš provokator, trol itd. Znači zdrava rasprava ok, ali da meni dijete govori kako i šta je bilo a ja pušku nosio od 91 do 95, e nećemo tako pričati. To vrijeđa zdravu pamet.
mostarac_2009

#782 Re: Mostar u ratu

Post by mostarac_2009 »

Tetejac,

Jadna li ti je ta tvoja “vojska” kojoj je najveci domet bio protjerivanje, terorisanje i ubijanje nehrvatskog civilnog zivlja. I s tim se ponosis?! :-)
mostarac1905

#783 Re: Mostar u ratu

Post by mostarac1905 »

Lipanjske zore 1992., obilježena godišnjica

Image
tetejac

#784 Re: Mostar u ratu

Post by tetejac »

Mostarac gdje je ovaj spomenik? Pokojnog Čeprkala sam dobro znao. Strašan momak.
Pokoj im duši. :sad:
mostarac1905

#785 Re: Mostar u ratu

Post by mostarac1905 »

invincible1921 wrote:Opet upadaju sa provokacijama :-) :-)

Ova prica ko je koga prvi napao je ispricana bar 100 puta,,,,

Armija je imala bar 10 razloga da ne znaju koji je vazniji od kojeg da ostane u miru sa HVO. Pa o cemu pricamo pogledajte samo ustupke koje je ARBIH uradila prema HVOu kako bi se sukob izbjego...

Pored sto cinjenica koje su dokazane, pisao sam i ja i mnogi drugi ovdje iskustva koja licno znaju , al ne vrijedi. Imaju ljudi svoju historiju sta da ti kazem..

I ono malo hrvata sto je bilo na istocnoj strani je samo otislo ..bar svi oni koji su znali sta se sprema. Sa druge strane naprimjer u mojoj i dvije susjedne zgrade omjer stanovnistva bio bar 70-30 u korist bosnjaka...nakon tih majskih dana nije ostao nijedan....

Za zlocine klasika kao sto sam napisao...hajmo sad izjednacit izlovane slucajeve brutalnosti vojnika ARBIH sa heliodromom, gabelom, dreteljom, itd. Pogledati samo civile na istocnoj strani pred kraj 93 godine i sve ce se samo kazat...
npr veliki dio stanovika u zaliku bili su Hrvati ako se ne varam. roditelji moje majke zivjeli su kod razvitka, imali opet masu susjeda hrvata. to su moje uspomene i sjecanja, ne znam kakva je situacija na Carini ili na tekiji npr, nismo etnicke sastave naselja tad pratili a nisam imao blize rodbine tamo.

sami otisli? ok.
Last edited by mostarac1905 on 26/06/2018 12:05, edited 1 time in total.
mostarac1905

#786 Re: Mostar u ratu

Post by mostarac1905 »

tetejac wrote:Mostarac gdje je ovaj spomenik? Pokojnog Čeprkala sam dobro znao. Strašan momak.
Merdžan glava, podveležje. 26. godišnjica oslobađanja grada od četničkog agresora.

Inače spomenik se svako malo devastira...
tetejac

#787 Re: Mostar u ratu

Post by tetejac »

Hvala na info a ovo za devastiranje - tuga i žalost. :sad:
horkesh

#788 Re: Mostar u ratu

Post by horkesh »

mostarac1905 wrote:Lipanjske zore 1992., obilježena godišnjica

Image
Je li baš bilo neophodno staviti križ na spomenik na kojem se nalaze Muamer, Alen, Ramo i ostali?
Streptokok

#789 Re: Mostar u ratu

Post by Streptokok »

oni drugačije ne znaju.
Apoll0

#790 Re: Mostar u ratu

Post by Apoll0 »

tetejac wrote:Mostarac gdje je ovaj spomenik? Pokojnog Čeprkala sam dobro znao. Strašan momak.
Merdzan glava,samo ih je mislim sa popisa poginulo mislim devetorica iz 3.bojne upali u zasjedu na merdzani glavi. tj 26.6.dio poginulih na spomeniku je iz moje bojne poginuli 8.7
adapter

#791 Re: Mostar u ratu

Post by adapter »

Radio BiH Ratni studio Mostar - izvještaj 30. juni 1993. godine

https://www.youtube.com/watch?v=T7NuDQgfHCE
mostarac_2009

#792 Re: Mostar u ratu

Post by mostarac_2009 »

tetejac wrote:Hvala na info a ovo za devastiranje - tuga i žalost. :sad:
Ja koliko vidim taj spomenik na Podvelezju blista od cistoce i ne vidim nigdje devastaciju.

A ovako tvoji devastiraju spomenike, i to jos u centru grada...uspio je biti NEdevastiran cak par dana:

Image
mostarac_2009

#793 Re: Mostar u ratu

Post by mostarac_2009 »

Sarajmen wrote:Nije baš najprikladnije zbog pripadnika koji nisu katolici, al' realno su u toj akciji prednjačile vojne snage sa hrvatskim prefiksom.
To je neki spomenik podignut od tzv. HVO-a, a nejasno je ko, kad i gdje je poginuo, jer cak ne pise ni datum pogibije. U toj akciji je bilo vise poginulih bosnjaka nego hrvata, jer su obicno bosnjaci bili u prvim redovima, a vecina hrvata su paradirali po Gorancima. Mada, sama ta akcija je bio dogovor Tudjamana i Slobe, i to i ptice na grani znaju. Dovoljno je proci kroz Liska ulicu i vidjeti mezare i da se zakljuciti ko je ginuo u Mostaru taj period na pocetku rata sa cetnicima 1992. godine.
tetejac

#794 Re: Mostar u ratu

Post by tetejac »

Apoll0 wrote:
Merdzan glava,samo ih je mislim sa popisa poginulo mislim devetorica iz 3.bojne upali u zasjedu na merdzani glavi. tj 26.6.dio poginulih na spomeniku je iz moje bojne poginuli 8.7
Ti si bio u drugoj?
Apoll0

#795 Re: Mostar u ratu

Post by Apoll0 »

tetejac wrote:
Apoll0 wrote:
Ti si bio u drugoj?
Da
Apoll0

#796 Re: Mostar u ratu

Post by Apoll0 »

mostarac_2009 wrote:
tetejac wrote:Hvala na info a ovo za devastiranje - tuga i žalost. :sad:
Ja koliko vidim taj spomenik na Podvelezju blista od cistoce i ne vidim nigdje devastaciju.

A ovako tvoji devastiraju spomenike, i to jos u centru grada...uspio je biti NEdevastiran cak par dana:

Image
https://www.hercegovina.info/vijesti/he ... avi-146421
Cist je i neostecen jer je prije par dana novi stavljen
tetejac

#797 Re: Mostar u ratu

Post by tetejac »

:thumbup: za drugu bojnu!
invincible1921

#798 Re: Mostar u ratu

Post by invincible1921 »

@Mostarac1905 ok hajde evo recemo da je i bilo protjerivanja sa istocne obale, ali opet ni 1% u poredjenju sa desavanjima na zapadnoj obali tako da mislim o ovoj temi se nema sta raspravljat.

Ne omalovazavam nicije zasluge, a kamol neciju pogibiju. Slava svim koji su pognulini...međutim krst na spomeniku je po meni klasicno PR PONASANJE HVO-a.

Nesto poput ovoga sto je napisao i mostarac, takoodjer te iste lipanjske zore press konferencija dzaidza i ostali, naravno sve su to hrvati i hvo uradili, a nigdje da spomenu bosnjake iz SMB koji su medju prvima presli camcima preko neretve :thumbup: Jer jbg ovo je ipak hrvatski grad, hrvatska zemlja nemaju sta tu da traze bilo kakvi elemnti koji su mimo toga...

Uostalom lipanjske zore su rezultat dogovora milosevica i tudjmana, svi HVO vojnici koji su poginuli su samo zavaljeni da bi ispalo kao da se stvarno ratuje. Jedini zaje.b u planu je ispao kada su podvelesci zarobili gotovo svo ljudstvo tadasnje JNA,,,,ali ubrzo se tudjman postarao da se linija ipak vrati gdje je dogovorena.
mostarac1905

#799 Re: Mostar u ratu

Post by mostarac1905 »

svi vojnici hvo.a su se sami poubijali nakon sto su pripadnici amrije bih oslobodili grad.

au, samo armija bih tad nije postojala.

to nije bio 'njihov rat'. jebiga. :bih:

zanimljivo da je sve u vasim verzijama stvar dogovora osim kad su bosnjaci 'izdobrili', sto bi se reklo. to su bili heroji i herojski podvizi, bez suradnje sa sribma, bez splitskog sporazuma tudjman-izetbegovic....

edit- sto se spomenika tice, svi koji su umostaru znaju zasto je ljiljan ispred 'vijecnice' uklonjen na taj nacin.. nakon sto je uklonjen i spomneik hvo.a . po meni su trebala ostati oba , svatko nek se sjeca svojih zrtava

zivi bili.
invincible1921

#800 Re: Mostar u ratu

Post by invincible1921 »

mostarac1905 wrote:svi vojnici hvo.a su se sami poubijali nakon sto su pripadnici amrije bih oslobodili grad.

au, samo armija bih tad nije postojala.

to nije bio 'njihov rat'. jebiga. :bih:

zanimljivo da je sve u vasim verzijama stvar dogovora osim kad su bosnjaci 'izdobrili', sto bi se reklo. to su bili heroji i herojski podvizi, bez suradnje sa sribma, bez splitskog sporazuma tudjman-izetbegovic....

edit- sto se spomenika tice, svi koji su umostaru znaju zasto je ljiljan ispred 'vijecnice' uklonjen na taj nacin.. nakon sto je uklonjen i spomneik hvo.a . po meni su trebala ostati oba , svatko nek se sjeca svojih zrtava

zivi bili.
Nismo se razumjeli ...vojnici HVO-a su poginuli casno nisam ja ospirio ni njihovu smrt niti borbu...ja sam govorio o vecim nivoima vlasti i njihovim dogovorima koji su prakticno zrtvovali ljude.

Sto se tice dogovora i lipanjskih zora...

O dogovorima bobana, vucurevica i ostalih se i vise nego dovoljno zna.
Sa vojne strane...objektivno i realno...jel ti stvarno vjerujes da bi HVO, HV, ARBIH ili bilo ko jos da je bio mogli da zauzmu istocnu obalu u slucaju da su srbi u to vrijeme sa JNA odlucili da je brane?
Post Reply