Sto prije veterinaru na pregled! Mozda ima parazite i vanjske i unutrasnje sto moze dovesti do raznih komplikacija! Ko zna, mozda se bori i sa nekim macjim virusom, nije u redu da nije razigrano i zivahno mace, a pogotovo nije u redu sto ne jede i ne pije!DON_eARL wrote:Udomili smo mace sa ulice. Mrsavo je jako i bezvoljno, jedva ga natjeramo da jede. Jedino sto tamani sa uzitkom je fasirano meso, dok hranu za mace nakon par sati povrati... Mlijeku nece ni da pridje, a i vodu slabo konzumira...
Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moderator: anex
- simbabimba
#776 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
-
DON_eARL
#777 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Povracao je samo maciju hranu. Stolica mu je ok.suncica24 wrote:Milijeko mace ne smiju piti, jer ne probavljaju laktozu, tako da je dobro sto nece da mu pridje. Umjesto mlijeka stavite macetu malo vode u posudicu i to ce biti dovoljno sto se zedji tice.DON_eARL wrote:Udomili smo mace sa ulice. Mrsavo je jako i bezvoljno, jedva ga natjeramo da jede. Jedino sto tamani sa uzitkom je fasirano meso, dok hranu za mace nakon par sati povrati... Mlijeku nece ni da pridje, a i vodu slabo konzumira...
A iz mog iskustva, sto se tice hrane, ako voli fasirano meso, onda mislim da mozete nastavit davati mu isto, s tim sto bih ja malo u to fasirano "udrobila" macije hrane, da se polako navikava na nju. Mozete mu skuhati i piletine i nadrobiti je u tanjir, mislim da ce i to pomoci. Ocigledno da je jadno bilo dugo na ulici, cim voli toliko fasirano koje pretpostavljam da mu je neko ponekad izbacio od ostataka pa se zato i drzi poznatog.
Na kraju, sto se tice povracanja, moze biti da je od prejedanja (tim mljevenim mesom) i ako nema diareju mislim da nije nista opasno (nek me drugi isprave). Ali ako nastavi povracati a posebno ako uz to jos i dobije diareju mislim da biste morali pozvati veterinara (broj ce vam svako ovdje rado dati).
Probacu to sa mjesanjem fasiranog i hrane za mace.
@simbabimba : Bice da je pasivno bilo samo zbog gladi... Vec je poceo da trci po kuci. Uglavnom veterinaru ga nosimo za svaki slucaj.
Hvala.
- vox-populi
#778 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Koliko sam ja uspio procitati, mackama se ne bi trebalo davati svjeze meso. Ako je mace vec naviklo na fasirano meso, dodaj u svaku porciju malo macije hrane i postebeno povecavaj udio macije hrane a smanjuj fasirano meso. Mlijeko nemoj davati nikako jer macke ne mogu razgraditi laktozu. Voda je ok a kada mace odraste, postoji i mlijeko za macke.
-
miki27A
#779 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Je li neko primijetio kod svojih macki (koje idu vani) da su im se pojavile usi? Izgledaju kao ono od buha, crno, ali kad ih se spljesti onda curi nesto smedje iz njih. Da li postoji nacin da se ovoga rijese, nikad prije nisu imale usi. Frontline im redovno stavljam, pa ne znam kako su ovo mogle sve tri dobiti.
- Pikaboo
#780 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
MOLIM VAS PROCITAJTE,HITNO JE!
Moja maca stara 9 godina pocela je da mrsa i da odbija hranu.To traje vec nekih pet dana.Odveli smo je na Stup kod veterinara.Kazu neznaju sta je ali su joj dali infuziju jer je bila uzasno dehidrirana,izvadili joj krv da vide dali je seceras i dali joj neke antibiotike.Nema secer.Receno nam je da se sutra vratimo ponovo.Sutradan smo posli kod njih ali smo se predomislili i otisli u Vet Life.Doktor Krasni,stariji,je pregledao macu,prekontrolisao urin i zakljucio da je teza infekcija bubrega.Dao joj jako puno infuzije,ukljucio jake antibiotike i preporucio nam koju hranu da joj dajemo.Dolazak na bocu svaki dan narednih 15 do 20 dana.Maca ne jede vec zivi od infuzije,ali je kao to za ocekivati.Pije po malo vodice i mljeka.Mi joj dajemo infuziju koja se pije.Danas smo opet isli kod doktora .Pregledao je mladji doktor Krasni.Predlozio da uradimo nalaze da se vidi kako bubrerzi rade i po nalazima zakljucio da ne rade uopste!!!! Nema pojma kako je maca uopste i ziva.Mi smo sokirani i u nevjerici.U kuci je opsta zalost a ja sam na rubu da se ubijem od placa.Nemogu i ne zelim da povjerujem da ce mi maca otici na taj nacin.Zar nije moguce da su nalazi pogresni?Pa ona je piskila,a da bubrezi ne rade onda to nebi mogla zar ne?Kompjuter moze pogresno da ocita nalaze?To je masina,one nisu savrseno tacne?Da joj bubrezi ne rade onda bi imala temperaturu,a ona je nema!
Sve mi govori da se mladji veterinar prevario....ili ja samo sebe tjeram da vjerujem u to....
Ima li ko kakav savjet?
Moja maca stara 9 godina pocela je da mrsa i da odbija hranu.To traje vec nekih pet dana.Odveli smo je na Stup kod veterinara.Kazu neznaju sta je ali su joj dali infuziju jer je bila uzasno dehidrirana,izvadili joj krv da vide dali je seceras i dali joj neke antibiotike.Nema secer.Receno nam je da se sutra vratimo ponovo.Sutradan smo posli kod njih ali smo se predomislili i otisli u Vet Life.Doktor Krasni,stariji,je pregledao macu,prekontrolisao urin i zakljucio da je teza infekcija bubrega.Dao joj jako puno infuzije,ukljucio jake antibiotike i preporucio nam koju hranu da joj dajemo.Dolazak na bocu svaki dan narednih 15 do 20 dana.Maca ne jede vec zivi od infuzije,ali je kao to za ocekivati.Pije po malo vodice i mljeka.Mi joj dajemo infuziju koja se pije.Danas smo opet isli kod doktora .Pregledao je mladji doktor Krasni.Predlozio da uradimo nalaze da se vidi kako bubrerzi rade i po nalazima zakljucio da ne rade uopste!!!! Nema pojma kako je maca uopste i ziva.Mi smo sokirani i u nevjerici.U kuci je opsta zalost a ja sam na rubu da se ubijem od placa.Nemogu i ne zelim da povjerujem da ce mi maca otici na taj nacin.Zar nije moguce da su nalazi pogresni?Pa ona je piskila,a da bubrezi ne rade onda to nebi mogla zar ne?Kompjuter moze pogresno da ocita nalaze?To je masina,one nisu savrseno tacne?Da joj bubrezi ne rade onda bi imala temperaturu,a ona je nema!
Sve mi govori da se mladji veterinar prevario....ili ja samo sebe tjeram da vjerujem u to....
Ima li ko kakav savjet?
- minjonja
#781 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
pikaboo, moja macka kad ne bi jela, ja bih je odvela na veterinu na rendgen da vidim da nije nesto pojela. znas kakve su macke... hugo zna pojest celofan, komadice plastice i razno smece, ne znam ni ja sto... mozda se tvoja tako necim otrovala. nisam vet i stvarno nemam pojma kako to ide, ali i meni je cudno kako to moze biti da bubrezi na funkcionisu a da ona piski, i kako to da je izgubila na tezini. bas nesto kontam, ako bubrezi otkazuju, onda bi se trebala i debljati jer voda iz nje ne izlazi
nemam pojma kako tako mlada macka tako da oboli. jesul ti u vetlifeu dali nalaze isprintane na papiru ili su ti samo ocitali sa te neke masine? ako su na papiru, otidji kod amara ili harisa da vide oni, mozda u vetlifeu nisu dobro procitali nalaze. zbog cega uopste otkazuju bubrezi? jel bakterija,virus, trovanje? znam da se u slucaju trovanja daje medicinski ugalj. otidji kod jos jednog veterinara. otidji i na veterinu da ti i oni urade nalaze, mozda su u vetlifeu pogrijesili. drzim fige da se izvuce...
- Pikaboo
#782 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Znala sam da ces ti prva odgovoriti i hvala ti na tome.
Eh evo kako se nas pakao okoncao.Pozvali smo veterinara Mustafu i rekli mu sve od rijeci do rijeci.Covjek je dosao,pogledao nalaze i odmah rekao da nema sanse da je macka za eutanaziju,a ja je nebi nikada ni uspavala,jednostavno nemogu ni da mislim na to.
Otvorio maci usta,i vidio da ima puno kamenca na zubima.Od toga se napravile rane i ona nije mogla da jede od bola.Od nejela joj se zgusnula krv i bubrezi poceli lose da rade...Elem skinuo joj kamenac,dao joj ljek za poticanje rada bubrega i bocnuo je koktelom vitamina.Infekcija bubrega stoji ali maca nece umrijeti od toga.
Upravu si sto se tice nakupljanja tekucine u slucaju da bubrezi ne rade.To nas je Mustafa odmah i pitao dok smo pricali na telefon.Pita covjek jel maca naduvena...a ona jadna tanka ko list.
Nakon svega,veterinar joj je otvorio usta i na silu je hranio.Onda je pila vodice,mljeka...
Molim Boga da je covjek u pravu,a do sada je mnogo puta dokazao da jeste.Nemogu zamisliti da sreca moja ovako okonca...Dezurat cu veceras pored nje.Evo mi se sakrila ispod kreveta,konta da je doktor jos tu.
Hvala jos jednom na javljanju minjonja,nadam se da ce sve biti ok.
Eh evo kako se nas pakao okoncao.Pozvali smo veterinara Mustafu i rekli mu sve od rijeci do rijeci.Covjek je dosao,pogledao nalaze i odmah rekao da nema sanse da je macka za eutanaziju,a ja je nebi nikada ni uspavala,jednostavno nemogu ni da mislim na to.
Otvorio maci usta,i vidio da ima puno kamenca na zubima.Od toga se napravile rane i ona nije mogla da jede od bola.Od nejela joj se zgusnula krv i bubrezi poceli lose da rade...Elem skinuo joj kamenac,dao joj ljek za poticanje rada bubrega i bocnuo je koktelom vitamina.Infekcija bubrega stoji ali maca nece umrijeti od toga.
Upravu si sto se tice nakupljanja tekucine u slucaju da bubrezi ne rade.To nas je Mustafa odmah i pitao dok smo pricali na telefon.Pita covjek jel maca naduvena...a ona jadna tanka ko list.
Nakon svega,veterinar joj je otvorio usta i na silu je hranio.Onda je pila vodice,mljeka...
Molim Boga da je covjek u pravu,a do sada je mnogo puta dokazao da jeste.Nemogu zamisliti da sreca moja ovako okonca...Dezurat cu veceras pored nje.Evo mi se sakrila ispod kreveta,konta da je doktor jos tu.
- holowey
#783 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
kupis sjeme trave za mace i naspes malcice vode u tu posudu...za par dana na toplom to proklija i maca cupka travu kao da je vani... istina bude u pocetku nereda, ali se ispraksas pa tu travu sadis u zemlju u saksiji kako je maca ne bi tako lako iscupala iz korijenafixitagaint wrote:pitanje:
-ako je maca stalno u stanu, sta mu dajete umjesto čopanja trave?
- minjonja
#784 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Pikaboo wrote:Znala sam da ces ti prva odgovoriti i hvala ti na tome.
hej pa to su odlicne vijesti!!!!!!
bice to ako Boga da, bas me obradova... ti kako si napisala na pocetku "Eh evo kako se nas pakao okoncao" ja mislila jadnica vec umrla, kad ono samo kamenac. ma hej to je super. ne znam kako nisu vidjeli u vetlifeu. valjda kad macku doneses, treba da je pregledaju od usiju, ociju, usta, nosa, sapa sve do vrha repa. zato treba uvijek i drugo misljenje. ja kad sam onog jednog psa nasla, 4 veterinara su je pregledala. tako je najbolje.
- minjonja
#785 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ima kupit trave za macke u svim pet shopovima. samo zalijes vodom i proklija. al posto su moji pravi zijanceri, ja im dajem neku pastu bas za to jer mi uvijek prave ciganluk po kuci kad im tu travu kupim. pastu sam uzela u zoo centru, valjda ima i u drugim radnjama. zove se katzenmalz.fixitagaint wrote:pitanje:
-ako je maca stalno u stanu, sta mu dajete umjesto čopanja trave?

a ovako izgleda ta kutija za maciju travu

- Pikaboo
#786 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Noc je bila duga.Svaki cas sam gledala dali dise.Strah me bilo zaspati.minjonja wrote:Pikaboo wrote:Znala sam da ces ti prva odgovoriti i hvala ti na tome.
hej pa to su odlicne vijesti!!!!!!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
bice to ako Boga da, bas me obradova... ti kako si napisala na pocetku "Eh evo kako se nas pakao okoncao" ja mislila jadnica vec umrla, kad ono samo kamenac. ma hej to je super. ne znam kako nisu vidjeli u vetlifeu. valjda kad macku doneses, treba da je pregledaju od usiju, ociju, usta, nosa, sapa sve do vrha repa. zato treba uvijek i drugo misljenje. ja kad sam onog jednog psa nasla, 4 veterinara su je pregledala. tako je najbolje.
Evo bas sad veterinar opet dolazio,dao joj je antibiotik.Maca je bolja nego juce.I dalje je apaticna i ljuta na nas sto smo je izmucili.Krije se ispod kreveta.Na spricu joj guramo hranu.
Ispiskila se ko bizon u kutiju s pijeskom,tako da smo sigurni da bubrezi rade.
- ami8
#787 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
I tacno je da ako jedan veterina predlozi uspavljivanje ili da dijagnozu poput ove za bubrege da treba traziti drugog pa i treceg i sve tako dok ima nade...
Sto se tice trave za mace, ja sam ovoj nasoj pokusao saditi kad je bila manja, gospodjica nije htjela konzumirati
-
luna09
#788 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ne znam kako bi preživjela da se moja čupa razboli,iako je zdrava čim je mirna ja se uplašim da je nešto.Juros me je i rasplakala i nasmijala.Na stolu bila svježa riba i ona hop na nju.Kako ima zabranu hodnja po istom dobila je ćušku po guzi ali tad nastaje tuuužno mjaukanje bez kraja.Kad sam je pogledala ljudi ona plače,stvarno suze joj ko u djeteta.Jel to moja uobrazilja ili mace stvarno plaču.
- minjonja
#789 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
i hugo to radi kad se dreknemluna09 wrote:Ne znam kako bi preživjela da se moja čupa razboli,iako je zdrava čim je mirna ja se uplašim da je nešto.Juros me je i rasplakala i nasmijala.Na stolu bila svježa riba i ona hop na nju.Kako ima zabranu hodnja po istom dobila je ćušku po guzi ali tad nastaje tuuužno mjaukanje bez kraja.Kad sam je pogledala ljudi ona plače,stvarno suze joj ko u djeteta.Jel to moja uobrazilja ili mace stvarno plaču.
-
p1nky
#790 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moj Riki je otisao u petak poslije dvomjesecne borbe da pobijedi bolest ali......ne dade se.Bio sam veliki borac.E sad me zanima kojeg veterinara u gradu preporucujete,jer ovdje je mislim bila greska u startu a 15 dana je puno,ako se promasi dg. Sad vise nista ne mogu uciniti.Nisam se mogla odluciti na uspavljivanje, noc prijeje prelezao paralizovan otvorenih ociju,onda mu je taj spazam ocni popustio i bio je svjestan,da bi za dva sata otisaoooo.Ne znam jesam li pogrijesila,jer je jeziv i taj trenutak.Hiljadu pitanja .............Imao je nepune tri godine
- Pikaboo
#791 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ja vise neznam koga bi preporucila.Ja znam da cu od sada zaredati po svim veterinarima koji su odstupni ali im necu odmah reci sta je prethodni rekao.Poceli su se ponasati ko roboti,ko da sve automatski rade.Bas kao i ljekari.p1nky wrote:Moj Riki je otisao u petak poslije dvomjesecne borbe da pobijedi bolest ali......ne dade se.Bio sam veliki borac.E sad me zanima kojeg veterinara u gradu preporucujete,jer ovdje je mislim bila greska u startu a 15 dana je puno,ako se promasi dg. Sad vise nista ne mogu uciniti.Nisam se mogla odluciti na uspavljivanje, noc prijeje prelezao paralizovan otvorenih ociju,onda mu je taj spazam ocni popustio i bio je svjestan,da bi za dva sata otisaoooo.Ne znam jesam li pogrijesila,jer je jeziv i taj trenutak.Hiljadu pitanja .............Imao je nepune tri godine
Eutanazija je cini mi se spas kad je neko bas tako bolestan,ali ja uvjek mislim mozda se desi neko cudo pa se preokrene na dobro,i zbog takvih stvari nemam snage uspavati zivotinju.Pa to mi je clan porodice,ko tata i mama,kako da ubijem clana porodice.Nemogu i nemogu,a gledati kako se neko muci i grca u bolovima.....uh...neznam....uzasno je.Nadam se da nece doci do toga,moja maca je posebno lose danas.
-
p1nky
#792 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ja sam ti poslala pp sa svim simptomima i nasim dvomjesecnim putesestvijem.volila bih da obratis paznju na sve,posto su i tebi rekli da je problem s bubrezima,kao kod Rikija.Molim te napisi mi taj tvoj nalaz urea i kreatinin i ostalo ako mozes
- Pikaboo
#793 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Poslala sam sve sa nalaza na PP.p1nky wrote:Ja sam ti poslala pp sa svim simptomima i nasim dvomjesecnim putesestvijem.volila bih da obratis paznju na sve,posto su i tebi rekli da je problem s bubrezima,kao kod Rikija.Molim te napisi mi taj tvoj nalaz urea i kreatinin i ostalo ako mozes
Maca se nenormalno ponasa danas.Urla da ide vani.I mi je pustimo,naravno pratimo je,a ona pravo u baru i malo sjedi,pa onda u drugu baru i sve tako.Pokupim je .donesemo je kuci,naspemo vode u kadu i eno je sada tu sjedi.Neznam sta vise da joj radim.Nemozemo ni mrvu hrane u usta da joj ubacimo.Nesto malo tecnog spricom i to je to.Danima ne jede,malo vode pije.Pije joj se mljeko ali ga povrati.Ona piski redovno sto mi kaze da nema sanse da su bubrezi otkazali.
Veterinar treba da stigne svakog momenta,nek je vidi sta radi.Ovo je kao nocna mora,uzas.Kako li je ljudima sa bolesnim ljudskim clanom obitelji?
- Pikaboo
#794 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moja maca je umrla jutros u 4.Izgledalo je kao da se oporavlja,a onda je samo krenulo lose, jednom glasno mjauknula i ispustila dah...
Moja draga djevojcica,bez nje nema nista smisla
- Karabaja
#795 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Primi moje saučešće Pikaboo!Pikaboo wrote:Moja maca je umrla jutros u 4.Izgledalo je kao da se oporavlja,a onda je samo krenulo lose, jednom glasno mjauknula i ispustila dah...![]()
-
p1nky
#796 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Žao mi je,Pikaboo
- poznanik
#797 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Šta je konačna dijagnoza, da li je išta znao i taj zadnji veterinar?Pikaboo wrote:Moja maca je umrla jutros u 4.Izgledalo je kao da se oporavlja,a onda je samo krenulo lose, jednom glasno mjauknula i ispustila dah...![]()
- Pikaboo
#798 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Imala je tri dijagnoze ,prva bubrezi,druga da se otrovala necim sto je pokupila napolju,treca da je jetra otkazala.Nemam pojma ali znam da bi vise volila da sam ja mrtva nego ona.Nemam snage da je sahranim,zamotana je u peskir
- Cholina_Lokica
#799 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
zao mi je Pikaboo 
- suncica24
#800 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
A joooj, pikaboo