bhcrow wrote:Tipicne bosnjacke reakcije na uspjeh jednog od njih: "ma znam ja njega i njegove kad nisu hljeba imali", "ma znam ja njega kad je klikera igro, ne more on valjat nikako". Zalosno je ovo citati, nije ovdje rec o "fahri", nego o nama svima. Neko je nekad negdje rekao i bezbeli zapisao da su Bosnjaci spremni sve oprostiti jedni drugome osim uspjeha. Fahrudin Radoncic je koliko ja znam uspjesan poslovan covjek, siguran sam da nije savrsen, nisam siguran ni da je pravi covjek za politike ali mu nemojmo osporavati uspjeh. Ja nisam iz Sarajeva, veze nemam ko je "fahro", s kim se druzi itd. znam onoliko okliko cujem ili rpocitam iz medija, ali kad dodjem u Sarajevo lijepo mi je vidjeti one nove zgrade koje je nas "fahro" napravio (iako one nisu ni za mene, ni za vecinu vas). Priznali mi to ili ne one zgrade su ponos poslijeratnog Sarajeva. Pa sta mislite da se u svijetu i modernim gradovima sve zgrade prave kao sklonista nezbrinutim, ili kao besplatna odmaralista za gradjane?! Normalno je da ih je pravio za sebe i svoje potrebe, tj. svoje firme. I kako uopste mislite da se dolazi do velikih para?! Tako sto se zaposlite u nekoj kancelariji i onda godinu za godinom napredujete polozaj po polozaj?! Naravno da tu mora biti laktanja, guranja, a najjaci i najsposobniji isplivaju na vrh. Ja nikad nisam cuo da je on nekoga ubio, opljackao, sirotinju ucvilio, a vi? Da je nama jos koji Fahro bilo bi i Sarajevo i BiH jos ljepse i bilo jos mnogo mnogo vise zaposlenih.
Mozda je Avaz bezveze novina i niko nas ne tjera da ga citamo, ali ne mozete reci da nemaju veliki tiraz i da su svi njihovi citaoci glupi, a mi sto ga ne kupujemo pametni. Uostalom to nije ni bitno, hajde neka neko od nas napravi bilo sta sto ce mu donijeti toliko novaca i uspjeha. Pa i u svijetu nema kakve gluposti ljudi ne prodaju, i nema sta ne izmisljaju samo da bi uspjeli.
Da se razumijemo ja nemam namjeru glasovati za "fahru", a vjerovatno ni za one druge. Javio sam se ovdje isljucivo zbog toga sto mi je zasmetalo tipicno bosnjacko, a i bosansko, omalovazavanje uspjesnih ljudi iz vlastitih redova.
Tipično bosansko nepoznavanje činjenica. Zgrade koje je fahro napravio napravljene su kreditima Razvojne banke, koja je napravljena da bi pomagala privredu, tj. fabrike koje nešto proizvode i izvoze. Nažalost, ti krediti su takvim firmama nedostupni, pa imamo privredu takva kakva je (ne na koljenima nego leži potrbuške). Tako fahro napravi kule koje možda zapadaju u oko, ali su u stvari te kule spomenici bosanskoj korupciji. Fahro s Ramizom Džaferovićem dogovori biznis da raskrčme državne pare, pa mu sad još treba i vlast, kako bi sav taj kriminal zataškao i zabetonirao.
Opasan je to čovjek, doći će nam glave. Zamislite koju moć ima u startu sa takvim tiražom dnevnih novina, sa tako moćnim prijateljima (pogledajte malo koga hvali a koga kudi u Avazu pa ćete znati ko su mu prijatelji). Dobiće izbore, privući će u svoju partiju prilivode koji su i do sad mijenjali partije k'o cigo konje (SKJ-SDA-SzBIH-...), sve s jednim ciljem - zadržavanje zaposjednutih pozicija i privilegija i zataškavanje kriminala i korupcije.
Ko glasa za "fahra" nije svjestan koje to teške posljedice ima. Odavno je vrijeme da se mijenjaju ljudi na vlasti, ali da se ovako "promijene"... to je promjena nagore i ne treba nam.