Istina o invalidima

Locked
BajrinNajmladji

#776 Re: Istina o invalidima

Post by BajrinNajmladji »

Corto Maltese wrote: Naravno da svako može da prevrne, ali vjerovatno postoji razlog što neko prođe ili ne prođe ljekarski. S obzirom da je naš zakon o saobraćaju prepisan od hrvatskog, koji je, opet prepisan od austrijskog, i usvojen prije boračkih protesta, ne vjerujem da je kod donošenaj zakona postojala neka zavjera. Druga je priča to što se, do sada, država merhametli odnosila po tom pitanju, pa iznenada odlučila da pooštri kontrolu (što itekako ima veze sa boračkim protestima)
Kako god, mislim da je u opštem interesu da osobe koje nisu zdravstveno sposobne za vožnju, ne učestvuju u saobraćaju, izuzev kao putnici.
Slažem se da osobe zdravstvno nesposobne ne bi trebalo da učestvuju u saobraćaju kao vozači motornih vozila. Ako je PTSPD-ovac redovan na kontrolama kod svog psihijatra i redovno uzima propisanu terapiju, odlučujuću riječ o davanju pozitivnog ili negativnog mišljenja o pacijentu kao vozaču treba da dadne taj ljekar koji poznaje svog pacijenta, a ne psihijatar u ustanovi gdje se vade ljekarska uvjerenja za polaganje vozačkog.

Jednostavno, pacijent PTSD-ovac donese nalaz od svog ljekara-psihijatra sa mišljenjem da li može ili ne može ''proći'' kao vozač.

Slažem se i sa ovim da ima ''osvete'' za divljački pokušaj obaranja legalne Vlade od strane boraca.
hamza_sa

#777 Re: Istina o invalidima

Post by hamza_sa »

Evo ja kao neko ko je obolio od tog famoznog PTSP-a, zdusno podrzavam taj zakon koji ce takvim oduzimati vozacke dozvole.

Vjerujte ja nemam vozacke dozvole, niti sam namjeravao ikada doci do nje, jer iskreno ja sam nesposoban za upravljanje motornim vozilom upravo zbog terapije koja mi je propisana. Prvenstveno zbog terapije imam umanjena refleksna reagovanja te samim tim smatram da bi bio nepozeljan u saobracaju. Kako zbog mog djeteta, tako i zbog druge djece, ali i zbog drugih ljudi kao i drugih ucesnika u saobracaju.
BajrinNajmladji

#778 Re: Istina o invalidima

hamza_sa wrote:Evo ja kao neko ko je obolio od tog famoznog PTSP-a, zdusno podrzavam taj zakon koji ce takvim oduzimati vozacke dozvole.

Vjerujte ja nemam vozacke dozvole, niti sam namjeravao ikada doci do nje, jer iskreno ja sam nesposoban za upravljanje motornim vozilom upravo zbog terapije koja mi je propisana. Prvenstveno zbog terapije imam umanjena refleksna reagovanja te samim tim smatram da bi bio nepozeljan u saobracaju. Kako zbog mog djeteta, tako i zbog druge djece, ali i zbog drugih ljudi kao i drugih ucesnika u saobracaju.
Cijenim to @hamza_sa što nećeš da sjedaš za volan pod terapijom te tako ugroziš i sebe i druge u saobraćaju. Medjutim ima raznih terapija, pa neke dozvoljavaju čak konzumiranje manjih količina alkohola i nisu prepreka za upravljanje vozilom. Vozilica je za osobe sa onesposobljenjem prijeka potreba, a ne luksuz.
hamza_sa

#779 Re: Istina o invalidima

Post by hamza_sa »

BajrinNajmladji wrote:
hamza_sa wrote:Evo ja kao neko ko je obolio od tog famoznog PTSP-a, zdusno podrzavam taj zakon koji ce takvim oduzimati vozacke dozvole.

Cijenim to @hamza_sa što nećeš da sjedaš za volan pod terapijom te tako ugroziš i sebe i druge u saobraćaju. Medjutim ima raznih terapija, pa neke dozvoljavaju čak konzumiranje manjih količina alkohola i nisu prepreka za upravljanje vozilom. Vozilica je za osobe sa onesposobljenjem prijeka potreba, a ne luksuz.
Slazem se u potpunosti sa tobom kada su u pitanju terapije, ali isto tako ovaj zakon ce da pozove one koji boluju od PTSP-a na vanredne ljekarske preglede da se stvarno utvrdi ko to moze, a ko ne moze upravljati motornim vozilom. I zbog toga podrzavam ovaj zakon.
Koliko sam shvatio nece svima biti oduzete vozacke dozvole.
BajrinNajmladji

#780 Re: Istina o invalidima

hamza_sa wrote: Slazem se u potpunosti sa tobom kada su u pitanju terapije, ali isto tako ovaj zakon ce da pozove one koji boluju od PTSP-a na vanredne ljekarske preglede da se stvarno utvrdi ko to moze, a ko ne moze upravljati motornim vozilom. I zbog toga podrzavam ovaj zakon.
Koliko sam shvatio nece svima biti oduzete vozacke dozvole.
Upravo tako, a zakone nove o saobraćaju nisam čitao. Kao što je svaki pacijent sa oboljenjem PTSP, slučaj za sebe, jedinstven, tako i odluka njegovog psihijatra da li da mu dozvoli upravljanje mot. vozilom, treba biti razmatrana za svakog kandidata, odnosno pacijenta, posebno.
Nikako se ne bi smjelo desiti da svi koji imaju tu ili slične dijagnoze, da svima oduzmu pravo na upravljanje mot. vozilima! Znači, psihijatar koji poznaje svog pacijenta, on treba da odluči o tome!
*malena*

#781 Re: Istina o invalidima

Post by *malena* »

Pozz za sve,vezano za povrat sredstava koje su se uplaćivale za revizioni pregled,oni su rekli da će vratiti taj novac onima koji prođu taj pregled.E sad hoće li i kad će pitanje je,tako isto i sa zaostatcima i to je da li da li opet sve po narodu i tako.pozz
BajrinNajmladji

#782 Re: Istina o invalidima

kakavdanakneiskustvu wrote:čini mi se da sam na dnevniku bht čuo da je počela isplata neratnih invalidnina,pa provjerite svoje račune
Dobro si čuo i vidio. Sutra idem do svoje banke.
*malena*

#783 Re: Istina o invalidima

Post by *malena* »

Pozz za sve,samo da kažem da,bile su neratne invalidnine još u petak poslije podne.pozz
BajrinNajmladji

#784 Re: Istina o invalidima

kakavdanakneiskustvu wrote:mislim da bi ubrzo trebala početi isplata i onih para koje su uplaćivane za ljekarske preglede prilikm revizije,mojoj mami je rečeno da bi to trebalo biti isplaćeno.

p.s. moj djed je pokojni,tako da vjerovatno neću više pisati na ovoj temi
Uh kako si me ražalostio ovom vješću. Primi saučešće povodom smrti tvog dide.
:(
hamza_sa

#785 Re: Istina o invalidima

Post by hamza_sa »

kakavdanakneiskustvu wrote:mislim da bi ubrzo trebala početi isplata i onih para koje su uplaćivane za ljekarske preglede prilikm revizije,mojoj mami je rečeno da bi to trebalo biti isplaćeno.

p.s. moj djed je pokojni,tako da vjerovatno neću više pisati na ovoj temi
Primi moje iskreno saucesce.
kone

#786 Re: Istina o invalidima

Post by kone »

Ona zena o kojoj sam ovdje govorio je dobila prve novce od drzave..NA racun joj je leglo 982 KM....Kako god da se izracuna,trebala je dobiti 1090 KM(oktobar 2009-juli 2010,to je 10 mjeseci x 109 KM)...Ne znam jel moguce da oni zavrnu za jedan mjesec ili ce se to ispraviti u narednim isplatama?
kone

#787 Re: Istina o invalidima

Post by kone »

kakavdanakneiskustvu wrote:mene zanima zna li ko iz ze-do kantona je li počela isplata para koje su bile uplaćivane na ime ljekarskih pregleda prilikom revizije rješenja prošle godine
Pa ova zena je iz Ze-Do kantona i neki dan su joj uplatili ove pare i vjerovatno su ovo samo mjesecne naknade,a ne povrat uplacenih sredstva za reviziju.Znaci nije pocela isplata tih para...
holowey

#788 Re: Istina o invalidima

Post by holowey »

@kakavdanakneiskustvu

primi moje iskreno saucesce povodom tvog gubitka...
*malena*

#789 Re: Istina o invalidima

Post by *malena* »

Pozz za sve,
takodje izražavam saučešće kakavdanakneiskustvu,i da kažem da dok oni krenu sa isplatama još puno ljudi neće biti među živima a ustvari oni to i žele.pozz
BajrinNajmladji

#790 Re: Istina o invalidima

*malena* wrote:Pozz za sve,
takodje izražavam saučešće kakavdanakneiskustvu,i da kažem da dok oni krenu sa isplatama još puno ljudi neće biti među živima a ustvari oni to i žele.pozz
:thumbup:
Boldirano, živa istina!
crni12

#791 Re: Istina o invalidima

Post by crni12 »

u SBK jos nije bila uplata ,provjerio jutros konto
BajrinNajmladji

#792 Re: Istina o invalidima

crni12 wrote:u SBK jos nije bila uplata ,provjerio jutros konto
Boračke ili civilne neratne naknade?
*malena*

#793 Re: Istina o invalidima

Post by *malena* »

Pozz za sve,samo da kažem upravo vidjeh da u SBK nisu legle invalidnine neratne,pa ja mislim da oni svima uplate zajedno tj kantonima,a vi možda ne primate redovno pa nema na računu ništa....pozz
crni12

#794 Re: Istina o invalidima

Post by crni12 »

BajrinNajmladji wrote:
crni12 wrote:u SBK jos nije bila uplata ,provjerio jutros konto
Boračke ili civilne neratne naknade?
civilne neratne primam a primam redovno amo sto u nasem kantonu uvijek bude oko 20 do 22 u mjesecu
BajrinNajmladji

#795 Re: Istina o invalidima

crni12 wrote: civilne neratne primam a primam redovno amo sto u nasem kantonu uvijek bude oko 20 do 22 u mjesecu
Glavno je da su isplate redovne, pa da li je to 7. ili 22. u mjesecu, manje je bitno. Još 7 dana pa ''bogojavljenje'' za sapatnike u SBK :D
*malena*

#796 Re: Istina o invalidima

Post by *malena* »

Pozz za sve,da kažem naravno da je bitno kojeg datuma u mjesecu uplate novac,jer koliko su ih do sad otštetili nema broja.Prije su na računu bile 3 ili najkasnije 5 a sada znaju i 20 i nekog da uplate...Gospoda krade od ljudi i to je to pravda.pozz
BajrinNajmladji

#797 Re: Istina o invalidima

*malena* wrote:Pozz za sve,da kažem naravno da je bitno kojeg datuma u mjesecu uplate novac,jer koliko su ih do sad otštetili nema broja.Prije su na računu bile 3 ili najkasnije 5 a sada znaju i 20 i nekog da uplate...Gospoda krade od ljudi i to je to pravda.pozz
Nadam se da si ironična @malena. Nema zelenog smaje :D , pa se dvoumim jesam li te dobro razumio.

Nije to pravda, nego krivda.

Imamo jedinstvenu priliku da ispravimo krivdu tako što ćemo glasati protiv na izborima 3. oktobra/listopada. Pa, neka gospoda kradu ćaćevinu i babovinu, a ne od poštenog svijeta, još pri tome onesposobljenog ne svojom krivicom.
*malena*

#798 Re: Istina o invalidima

Post by *malena* »

Pozz za sve,
samo da kažem da su legle neratne invalidnine danas prije podne.Eto da znate obzirom da je novac svima potreban a tu nam je i praznik,i želim svima koji upražnjavaju BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!pozz
kone

#799 Re: Istina o invalidima

Post by kone »

samo da kažem da su legle neratne invalidnine danas prije podne.Eto da znate obzirom da je novac svima potreban a tu nam je i praznik,i želim svima koji upražnjavaju BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!pozz
Da li svima(100% invalidima) isplacuju po 97KM i zasto?
Ovo je stvarno zalosno,jer su tim ljudima nekad isplacivali 330 km,a sad jedva i ovih bijednih 97.Bijednih je i 330 s obzirom na to da su 100 posto invalidi,pa hajd...A oni sebi redovno po nekoliko hiljada km isplacuju.Jadno da ne moze biti jadnije..
8. sekretar SKOJ-a

#800 Re: Istina o invalidima

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

kone wrote:
Da li svima(100% invalidima) isplacuju po 97KM i zasto?Ovo je stvarno zalosno,jer su tim ljudima nekad isplacivali 330 km,a sad jedva i ovih bijednih 97.Bijednih je i 330 s obzirom na to da su 100 posto invalidi,pa hajd...A oni sebi redovno po nekoliko hiljada km isplacuju.Jadno da ne moze biti jadnije..
@BajrinNajmladji = @8. sekretar SKOJ-a, pa su Bajru banovali trajno!

Već smo konstatovali šta im je cilj. Cilj im je da pobiju što više onesposobljenih osoba, pa je tako i moja mater umrla nedočekavši ono što joj sljeduje, naknadu za t.nj. u iznosu od stotinjak KM mjesečno.
Ubio ju je lično pomoćnik ministra Dobrica Jonjić ( On se potpisivao na ukidajuća rješenja) uz pomoć ministra Perice Jelečevića! Nigdje u Zakonu ne stoji da osobe iznad 65 godina života ne mogu primati naknadu za t.nj., nego fino stoji da osobe koje su stekle invalidnost nakon 65. godine života imaju pravo preko Kantona, tj. NEMAJU PRAVO!
Moja rahmetli majka je bila oboljela prije 65. godine, te sam joj bio nabavio potvrdu iz RS bolnice iz 1963.g. kada je ležala tamo. Svaka čast ljudima iz bolnice u RS-u, poštom su mi poslali potvrdu na moj telefonski poziv!
:( :(
Locked