BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mirzarb

#776 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by mirzarb »

Očito nisi svjestan koje sve kontrole to meso prolazi prilikom uvoza.
A nasi stočari nek se zapitaju kako je firmama lakse uvoziti smrznuto meso iz Argentine, Njemačke vec kupiti od nas.
Zato jer niko ne ulaze u taj sektor. Svi imaju 1 kravu za svoje potrebe i cao. Pa kad bi se poklale krave i telad za potrebe domace industrije , za dan bi ostali bez stoke u cijeloj državi.

Što se tiče proizvoda, tu je situacija kao i u svakoj industriji. Biraj kvalitet i dobices ga.
Ja sam jedno vrijeme stalno jeo Cekin viršle, dok nisam probao Brajlović. Jer sam kao i ti sumnjao u domaci kvalitet.
U zadnje vrijeme ne jedem nikako viršle pa ti ne mogu gaarantovati je li to jos uvijek tako.

Druga stvar sto se tice nasih trznih centara je to sto ONI uvaljuju tu pokvarenu/usmrdjelu robu jer im se vise isplati tako nego da se "zezaju" sa povratom itd.
Meso koje izađe, odnosno proizvodi iz par fabrika malo starijih a i ovih novijih je 100% ispravno jer i u ovako bespravnoj drzavi ono prolazi milion nekih kontrola te su stvarno mjere rigorozne-vjerovali to vi ili ne.

Sto se tice tog veceg profita i slabog sušenja mesa, kupi skuplje meso pa ces vidjeti kvalitet.
Ja nisam mogao da vjerujem neki dan kada sam probao sudzuku jednog domaceg proizvodjaca (necu vise da navodim da ne bi bilo da reklamiram).
Stvarno po meni 90% mesnih proizvoda se moze kupiti od nasih proizvodjaca samo treba znati i kako.
O tome da je to vazno za nasu industriju necu, jer to je obrađeno milion puta i glup je onaj koji to ne konta.

Također ako vec nemate izbora i necete da kupujete od nasih, kupujte od perutnine ptuj proizvode, sa markicom made in bih. Opet je i to bolji izbor nego ovo direktno uvozno.

:bih:
VjecitiStudent

#777 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by VjecitiStudent »

Ocito nisi svjestan korupcije svugdje prisutne u nasem drustvu, tako da tim domacim kontrolama ne vjerujem nimalo!

Domaci proizvodi, koje sam do neki dan kupovao, su uvijek imali uredan rok trajanja, ali oni su bili ili bezukusni ili smrdljivi, jer je i ulazna sirovina ocito takva, stara, bezukusna ili smrdljiva.
Sto niposto ne znaci da je i po zivot opasna, jer smrznuto meso istekom roka ne postaje otrovno vec "samo" izgubi svoj okus ili pak dobije karakteristicni smrad starog smrznutog mesa.

Da je uvezeno jeftino, smrznuto meso sa isteklim rokom trajanja glavna ulazna sirovina, pokazuju i super niske cijene pojedinih domacih proizvoda.
mirzarb

#778 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by mirzarb »

Ja ti garantujem, znači cime god hoces, da je korupcija u tom dijelu minimalna ili da je nema nikako čak!
Nece ljudi valjda da izgube svoj posao. Meso koje ulazi smrznuto 100% nije pokvareno/ima vazeci rok trajanja.
I vjeruj mi lakse je drogu unijeti u BiH nego meso putem uvoza.

Opet kazem, naravno da svi proizvodi nisu dobri, proberi.. plati cijenu koju placas i za strane proizvode za koje ti niko ne garantuje od kojeg su mesa pravljeni također i fino jedi. Također linije proizvoda purećih i pilećih kupuj kod nas jer to se vecinom kod nas i pravi. To znam jer u zadnje vrijeme se baš time bavim(kupovinom toga,jer se zdravo hranim).

Eto nadam se malo bar da sam te ubacio u "mesarske" vode. Ako ces uzet i bar probat kupovat domace ja cu svojih 10ak minuta koje sam potrošio halaliti

pozz :thumbup:
Kio

#779 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Kio »

Image
Image Tops 8-)
Image
najbolji Bh proizvodi :D
Jos pite,sac itd :razz:
karanana

#780 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by karanana »

korupcija i javasluk u kontroli kvalitete su itekako izraziti i ociti.
evo jednostavno pitanje: kada je nasa agencija za sigurnost hrane samostalno izbacila makar jedno upozorenje za pojedine proizvode koji su otkriveni da su opasni po zdravlje?
zar je za povjerovat da nikada niti jedan proizvod ili sirovina koja je dosla kod nas nisu bili potencijalno opasni po zdravlje?
jedino se oglase kada hrvati ili slovenci nesto otkriju. a koliko proizvoda prodje bez kontrole i uz korupciju, to samo nas organizam zna.
chuchumbamayumbe

#781 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by chuchumbamayumbe »

@mirzab
http://ironfist.blogger.ba/arhiva/2011/12/22/3036280

Dovoljno je ukucati u Google prave podatke, i pronaći na desetine stranica sa podacima uvoza mesa i mesnih prerađevina u BiH, svjedočanstavima o mahinacijama i kriminalnim radnjama, itd. Najviše je podataka o uvozu mesa IV kategorije i loja. Da li si probao GastroMerak/Menprom "Delikatesnu pureću šunku"? Većina naših proizvoda uopšte nema miris onoga što bi unutra trebalo da bude. Sve je puno aditiva, konzervansa...Naravno, naša niska platežna moć pogoduje tim barabama koji prodaju muda pod bubrege, jer većina naroda ne može da plati 16km za Vindon pureću šunku, nego će kupiti ovaj otrov od 9km, svjesni svega.
Ne kažem ja da ništa domaće ne valja, nađe se tu poneki dobar proizvod, ali je većina krajnje sumnjivog porijekla, kvalitete i sadržaja.
Da li ste vi svjesni kakav je danas biznis raditi na granici?! Pa ti ljudi tamo preko noći postaju bogati, mito i korupcija su sveprisutni, kakve inspekcije i bakrači.
tech10

#782 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by tech10 »

Image
VladaFBiH

#783 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by VladaFBiH »

chuchumbamayumbe wrote:@mirzab

Dovoljno je ukucati u Google prave podatke, i pronaći na desetine stranica sa podacima uvoza mesa i mesnih prerađevina u BiH, svjedočanstavima o mahinacijama i kriminalnim radnjama, itd. Najviše je podataka o uvozu mesa IV kategorije i loja. Da li si probao GastroMerak/Menprom "Delikatesnu pureću šunku"? Većina naših proizvoda uopšte nema miris onoga što bi unutra trebalo da bude. Sve je puno aditiva, konzervansa...Naravno, naša niska platežna moć pogoduje tim barabama koji prodaju muda pod bubrege, jer većina naroda ne može da plati 16km za Vindon pureću šunku, nego će kupiti ovaj otrov od 9km, svjesni svega.
Ne kažem ja da ništa domaće ne valja, nađe se tu poneki dobar proizvod, ali je većina krajnje sumnjivog porijekla, kvalitete i sadržaja.
Da li ste vi svjesni kakav je danas biznis raditi na granici?! Pa ti ljudi tamo preko noći postaju bogati, mito i korupcija su sveprisutni, kakve inspekcije i bakrači.
da li si siguran sta je pravi ukus i da ne pričaš o ukusu koji čine upravo aditivi u hrani? Šta znaći riječ aditiv u hrani: http://hr.wikipedia.org/wiki/Prehrambeni_aditivi ili na engleskom http://en.wikipedia.org/wiki/Food_additive
chuchumbamayumbe

#784 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

VladaFBiH wrote:
chuchumbamayumbe wrote:@mirzab

da li si siguran sta je pravi ukus i da ne pričaš o ukusu koji čine upravo aditivi u hrani? Šta znaći riječ aditiv u hrani: http://hr.wikipedia.org/wiki/Prehrambeni_aditivi ili na engleskom http://en.wikipedia.org/wiki/Food_additive
Siguran sam šta znači okus kada pureća šunka ima okus krepanog kera od 12 dana, a šta znači pravi okus, to zna jedino onaj ko uzgoji svoje, što zna šta je davao životinji, i ko ne dodaje kojekakve poboljšivače okusa, vještačke boje, konzervanse, itd...
Ne kažem da je Vindon 100% regularna, ali za ove koje sam spominjao je milion godina ispred!
platen91

#785 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by platen91 »

Moja preporuka:
Image
belladonna sokovi i sirupi
zubi

#786 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by zubi »

Nedavno probala i odusevila se:

"CAR prirode i AS su voćni sokovi od posebno odabranih vrsta i sorti voća iz domaćih voćnjaka"

Image
kojeime

#787 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by kojeime »

zubi wrote:Nedavno probala i odusevila se:

"CAR prirode i AS su voćni sokovi od posebno odabranih vrsta i sorti voća iz domaćih voćnjaka"

Image
Isto. Otkako sam ih probao, jedino njih koristim.
So What!

#788 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by So What! »

OK, ovdje ste naveli dobar dio domaćih proizvoda, ali većina njih ide za neku lokalnu distribuciju i nije dostupna u svim krajevima BiH tako da baš ne mogu komentarisati neki proizvode, ali evo jedno za sigurno znam. Neko je spomenuo Pingo sladolede, jesu domaći, ali meni nisu bolji od Leda, jednostavno ne posjeduju taj kvalitet.

A evo kako većina fas hvali proizvode i z svog kraja (kako i dolikuje) pa tako ću i ja malo svoj, tešanjski kraj. Uglavnom Tešanj je jak privredni centar, ali ta privreda se najviše sastoji iz uslužnih djelatnosti i trgovine. Sad ne mogu vam preporučiti da sipate gorivo na HIFI jer se ne razlikuje puno od ostalog goriva, ali tu i tamo ima nekoliko proizvoda koje bih vam mgoao preporučiti, a načinjeni su u Tešnju:

Image
Image
Image
Image
Image

Image
Image
Image
Image

KOTEKS
Image
strong69

#789 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by strong69 »

So What! wrote:
KOTEKS
Image
Jesu li i ove djevojke tesanjske gore list? :thumbup:
karanana

#790 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by karanana »

uh ljepotica.

a ja sam 18. decembra preporucio one AS sokove. beton su, skoro ko i ove cure.
zubi

#791 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by zubi »

karanana wrote:uh ljepotica.

a ja sam 18. decembra preporucio one AS sokove. beton su, skoro ko i ove cure.
:)
So What!

#792 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by So What! »

strong69 wrote:
So What! wrote:
KOTEKS
Image
Jesu li i ove djevojke tesanjske gore list? :thumbup:
Daj Bože da jesu, ali barem su jakne na njima od Tešnja. Inače proizvodi su im prva liga, a trenutno postaju jedno od vodećih tešanjskih preduzeća. Prvu zgradu im je otvorio tadašnji premijer Federacije, rahmetli Ahmet Hadžipašić, dok je na otvaranju nove zgrade bio kompletan bošnjački vrh, na čelu sa najjačim političarima i reisom.

Nije sad da se ja nešto ponosim tim nego čisto onako navodim da sve što se u Tešnju radi, uglavnom se ne postiže samostalno nego ti trebaju osobe sa vrha. A Tešanj je postao oaza preduzeća koja odlično posluju, ali služe za finansiju bošnjačke politike. Koliko je to pozitivno ne znam, ali znam da je u posljednjoj deceniji Tešan izgradio ime baš na toj svojoj razvikanoj privredi, mada ovdje i dalje ima masa nezaposlenih ljudi.
StupskaBitanga

#793 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by StupskaBitanga »

Svi znamo da je Hifa SDAova krava muzara
A ovu piletinu i deterdžente nema kupiti u Sarajevu bar ja nisam viđao
So What!

#794 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by So What! »

StupskaBitanga wrote:Svi znamo da je Hifa SDAova krava muzara
A ovu piletinu i deterdžente nema kupiti u Sarajevu bar ja nisam viđao
Ma kada bi mi ovdje otovrili temu o tešanjskoj ekonomiji i povezanosti o politici, mogli bi o čemu pričati 100 godina. Uglavnom ja sam navodio na nekim drugim temama tešanjskog urbanog junaka Šemsudina Memhemdovića. Nema dana, a da o njemu nema neka nova priča ili nešto sl.

Madi piletnia je jedan jak brend, ali znam da imaju jaku distribucijsku mrežu, ali sad ne znam kako stoje sa prodajom u Sarajevu. Uglavnom u industriskoj zoni Bukvi gdje su smješteni Koteks, Pobjeda, Svjećice, Unico Filter, Lin Pac, Silk Trade, Nord Ent, Eko servis, nekadašnja Sloga i Ukus tenutno se gradi i Madijev tržni centar. Ta industrijska zona je kraća od 2 kilometra, a u njoj je smješteno oko 20 preduzeća i uglavnom tu se je smješten tešanjski proizvodni sektor.

A što se tiče Belifa i njegovih hemijskih preparata, pa to je jedna kompanija iz Jelaha, a sapune prave usputno samo, inače njihova sredstva za čišćenje stakala, antifrizi, hlor za bazene i sl. su sigurno najbolji u BiH. Baš me čudi da nisi čuo za njih, a možda kada si kupovao njihove proizvode nisi ni obraćo pažnju što i ja inače činim.

A ne znam kako sam ovo zaboravio:

Image
So What!

#795 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by So What! »

Image

Evo ovo je Industrijska zona Bukva, duga je 2 kilometra, a u njoj su smještena najjača Tešanjska preduzeća. Prošle godine je izgrađen 1 kilometar ceste sa tri trake, dok se nastavak radove očekuje ove godine. Inače nekadašnja kompanija Ukus koja je proizvodial namještaj, danas je pretovren u restoran dok je jedna od velikih hal ove kompanija poslužila za Tešanjski sajam privrede prošle godine.

Evo prizvod koji nisam spomenuo. Inače kompaniaj ALgoja Sisak je u ovoj zoni smjestila svoju fabriku za proizvodnju plastike i plastičnih amalaža Lin Pac, a evo njihovih proizvoda (misli se na plastične amablaže):

Image
Image
Image
Image
Margita81

#796 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Margita81 »

Tesanj <3
chuchumbamayumbe

#797 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Na nagovor promoterke uzeh detrdžent za suđe Maxclean (antibakterijski) i ostah iznenađen kvalitetom istog.
Moja preporuka!
Image
chuchumbamayumbe

#798 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Nastavak lijepe priče...danas je žena kupila pavlaku Farma, kantica od 700gr, istog dizajna kao i ovo mlijeko. Prvi put je vidjela, i kupila da vidimo da li je na tragu Farma mlijeka.
Šta reći?
Pavlaka je beton!
20%mm, izgleda kao mnogo više, a ukus je fantastičan.
Svaka čast ko je god zadužen za ovu liniju "Farma"

Image
StupskaBitanga

#799 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by StupskaBitanga »

Zar imaju i pavlaku?
Obavezno kupujem čim nađem :D
chuchumbamayumbe

#800 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

StupskaBitanga wrote:Zar imaju i pavlaku?
Obavezno kupujem čim nađem :D
Nismo ni mi znali dok jučer žena vidjela u frižideru, ja mislim da je išla u Škafu, da je tamo našla.
Vjerovatno se pojavila i u ostalim centrima.
Baš lijepa kantica, vidjećeš. :)
Post Reply