Hvala lijepo!Gaia wrote:u produzetku imas moje tumacenje. kako ti obecah biti sazeta, esenciju onoga sto imam reci, tebe radi, sam podvukla.andrija2007 wrote:Hvala ali zelio bih da cujem tumacenje i od Gaie.
Hajmo malo o religijama..
-
andrija2007
#776 Re: Hajmo malo o religijama..
- Gaia
#777 Re: Hajmo malo o religijama..
vidi sad; nisam vise Dzedaj! a sto ti Arzo volis druge atributirati, pa to je cudo jedno!arzuhal wrote:@Gaia
Kako je inače kod vas, u Wicca pokretu
al' nemresh Gaiu uokviriti; moji su i gnostici i agnostici, teisti i ateisti, a Gaia je slobodni strijelac!
- arzuhal
#778 Re: Hajmo malo o religijama..
Izvini ondaGaia wrote:vidi sad; nisam vise Dzedaj! a sto ti Arzo volis druge atributirati, pa to je cudo jedno!arzuhal wrote:@Gaia
Kako je inače kod vas, u Wicca pokretu![]()
al' nemresh Gaiu uokviriti; moji su i gnostici i agnostici, teisti i ateisti, a Gaia je slobodni strijelac!
-
bosna123
#779 Re: Hajmo malo o religijama..
Kaze Johnny "Sloboda je zena..." (sto mi danas svakakvi stihovi padaju napamet)... Nego ono povezah ta religija sa zenskim bozanstvom (neuzubillah)... sloboda... Gaia... zena...
- male_okice
#780 Re: Hajmo malo o religijama..
Najljepsa wrote:Znamo da su se nekada ratovi vodili zbog zena i njihove ljepote..mozda su i silovanja bila mnogobrojnija u doba kada su se svete knjige pisale..mozda je zbog toga u to doba bilo neophodno da zene budu zamotane ..danas sigurno to vise nije slucaj.
To je jedino bilo u Ilijadi, a ni tamo se nije vodio rat zbog Helene nego zbog toga sto je tadasnji grcki kralj htio da osvoji Troju a trebao mu je neki razlog za rat. Malo mi je glup tvoj komentar. Kod svake religije se trazi da zene budu "zamotane" tj pokrivene: u Novom Zavjetu, Jevrejskim knjigama i u Kur'anu razlog toga je da se prikaze zenina skromnost i njena dusevna ljepota. Jer kad je zena pokrivena covjek mora da primjeti prije svega njen karakter, njen nacin ponasanje i njenu ljudskost a kad je sve na izvolte: minic i dekolte sigurno te niko nece primjetiti zbog karaktera!!!
Tokom historije covjecanstva prokrivenost se mijenjala tako da su kod hriscana pokrivene vecinom casne sestre, kod Jevereja za vrijeme ulaska u sinagogu jedino je jos kod muslimana ostalo sveopste pravilo da se svaka punoljetna djevojka mora pokriti. Sto se mene licno tice ja smatram da svako mora donijeti odluku sam za sebe zato nam je Bog i dao slobodnu volju!
Ima mnogo stvari koje bi bilo bolje promjeniti-npr celibat u katolicanstvu narocito jer on nije propisan nijednom svetom knjigom nego je nastao kao odgovor na previse rasipnicki i bludan zivot prvih papa. Uglavnom smatram da svaka osoba za sebe mora da odluci cega ce pridrzavati i kojoj vjeri ce pripadati.
- male_okice
#781 Re: Hajmo malo o religijama..
Najljepsa wrote:Anyway, da li igdje u Kuranu pise da se zene trebaju zamotaviti i zasto?
i ako neko zna ,gdje je zapisano pravilo da se svestenici ne smiju zeniti?
Kao sto rekoh u Kur'anu je tacno navedeno zasto se zene pokrivaju: a to je da zena ne bude sex object nego ravnopravan caln drustva bez diskriminacije! A sto se tice svestenika: recimo to ovako prvi svestenici i pape su bili jako jako pokvareni: neki su cak imali svoje hareme, spavali su sa udatim zenama bogatasa tadasnjih, bancili, pijancili, zenili se po nekoliko puta, pravili djecu-koja su postajali kardinali (mozda najpoznatija porodica Borgia-nadji ima dosta knjiga o njima), ubijali svoje protivnike kovali zavjere i slicno tako da je na jednom od crkvenih koncila napokon odluceno da se uvede celibat i
Na racun razuzdanog zivota papa i njihove pohlepe za moci dolazilo je i do raskola crkve, pa do reformacije i svega ostalog zato sad imas nekih 100 pravaca u hriscanstvu pored one glavne podjele na katolicku i pravoslavnu.
- Gaia
#782 Re: Hajmo malo o religijama..
prvi dan ljeta narode i magicna noc!
preporucujem vam da veceras, upalite, po mogucnosti, narandzastu ili zutu svijecu, stavite ju, u nekoj posudi na pod u centru prostorije, preskocite ju vise nepar puta. zatim zazelite i na papir zapisete tri zelje i opet preskocite gorucu svijecu vise nepar puta. zatim papir spremite do iduce magicne noci na neko, vama drago, mjesto. a dogodine nam mozete reci da li su vam se zele ispunile.
sretna vam Litha!!
preporucujem vam da veceras, upalite, po mogucnosti, narandzastu ili zutu svijecu, stavite ju, u nekoj posudi na pod u centru prostorije, preskocite ju vise nepar puta. zatim zazelite i na papir zapisete tri zelje i opet preskocite gorucu svijecu vise nepar puta. zatim papir spremite do iduce magicne noci na neko, vama drago, mjesto. a dogodine nam mozete reci da li su vam se zele ispunile.
sretna vam Litha!!
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#784 Re: Hajmo malo o religijama..
Da ali redovnici Sv.Benedikta nisu bili ProtestantiJimboJonez wrote:Upravo tako, mnogi zaboravljaju da je supstrat kapitalizma upravo reformacija, tj "protestantska radna etika".Ateista wrote: A ako si mislio na mene, ja ne optuzujem religiju za sve sto je lose, samo je kapitalizam puno blizi religiji nego ateizmu.![]()
Pozdrav.
Dakle benedektinsko "Ora et labora" primjenja u smislu: radi i moli i neće ti Bog ništa.
Banalizirano, ali otprilike tako.
- Ateista
#785 Re: Hajmo malo o religijama..
Zar muskarac ne moze biti sexualni objekat kod zena?male_okice wrote:
Kao sto rekoh u Kur'anu je tacno navedeno zasto se zene pokrivaju: a to je da zena ne bude sex object nego ravnopravan caln drustva bez diskriminacije!
Zasto neko ko je sexualni objekat ne moze biti ravnopravni clan drustva? To je jedan od kvaliteta neke osobe, a ima ih puno, medjutim ne znaci da jedna iskljucuje drugu i da ako je neko sexualni objekat da ne moze biti i nesto drugo.
Sa druge strane, cinjenica je da je kosa jako bitna kod izgleda zena, ali to ne znaci da se ne bih okrenuo i za nekom sarmicom.
-
Bitte_Halt_ja_ja
#786 Re: Hajmo malo o religijama..
Ateista wrote:Zar muskarac ne moze biti sexualni objekat kod zena?male_okice wrote:
Kao sto rekoh u Kur'anu je tacno navedeno zasto se zene pokrivaju: a to je da zena ne bude sex object nego ravnopravan caln drustva bez diskriminacije!
Zasto neko ko je sexualni objekat ne moze biti ravnopravni clan drustva? To je jedan od kvaliteta neke osobe, a ima ih puno, medjutim ne znaci da jedna iskljucuje drugu i da ako je neko sexualni objekat da ne moze biti i nesto drugo.
Sa druge strane, cinjenica je da je kosa jako bitna kod izgleda zena, ali to ne znaci da se ne bih okrenuo i za nekom sarmicom.Nije sad da bih stvarno hodao sa nekom, zivimo u dva totalno razlicita svijeta, ali ne znaci da ce ta marama prikriti njen fizicki izgled, hoce ga malo pokvariti, ali ako je dobra, to ce se vidjeti i kad je pokrivena.
Ima ih dobrih sto jes jes, dzabe joj pokrivanje, nije dovoljno kad izbija iz nje
-
bosna123
#787 Re: Hajmo malo o religijama..
Jeste, ali fizioloska reakcija prema "sarmici" nije bas ista, morat ces priznati... Ne dobijes zelju da je bas automatski zaskocis, kao sto je inace slucaj sa najnovijom modom... Muskarci kada bi imali uredno plocice i hodali goli do pojasa okolo itekako bi postali sexualni objekti... Kad bolje razmislim, bilo bi jako tesko funkcionirati u takvom okruzenjuAteista wrote:Zar muskarac ne moze biti sexualni objekat kod zena?male_okice wrote:
Sa druge strane, cinjenica je da je kosa jako bitna kod izgleda zena, ali to ne znaci da se ne bih okrenuo i za nekom sarmicom.Nije sad da bih stvarno hodao sa nekom, zivimo u dva totalno razlicita svijeta, ali ne znaci da ce ta marama prikriti njen fizicki izgled, hoce ga malo pokvariti, ali ako je dobra, to ce se vidjeti i kad je pokrivena.
- MoHiKaNaC
#788 Re: Hajmo malo o religijama..
Zena se moze jako lijepo obuci i bez da se umotava ili zamotava a da se pri tome ne dozivljava iskljucivo kao objekat seksulanih aspiracija. A nekako mi se cini da svaka zena koja se izazovno obuce, svjesno ili ne, ustvari zeli da na sebe skrene paznju svojim fizickim atributima. Svaki dekolte koji se proseta ulicom za mene je otvorena pozivnica za znatizeljne poglede 
- dr.Gonzo
#789 Re: Hajmo malo o religijama..
Upravo tako! I nije da imam nesto protivZena se moze jako lijepo obuci i bez da se umotava ili zamotava a da se pri tome ne dozivljava iskljucivo kao objekat seksulanih aspiracija. A nekako mi se cini da svaka zena koja se izazovno obuce, svjesno ili ne, ustvari zeli da na sebe skrene paznju svojim fizickim atributima. Svaki dekolte koji se proseta ulicom za mene je otvorena pozivnica za znatizeljne poglede![]()
Argument da je svrha pokrivanja ravnopravost je apsurdan. Da je borba protiv diskriminacije, odnosno ravnopravnost, toliko bitna pokrivali bi se i muskarci, zene bi mogle biti u braku vise muskaraca itd. Il su mozda svi spolovi jednaki, samo su neki jednakiji od drugih
- arzuhal
#790 Re: Hajmo malo o religijama..
Ne umotavaju/zamotavaju se samo žene. I muškarci se umotavaju/zamotavaju. Ali, kada se jednom zamotaju, onda su na tabut-toursu via berzah. Nisi doš'o ni do prve stanice kad ono: dvojica da te pitaju za kartu i to. Ako nemaš kartu...leleee...
Moje sestre se pokrivaju ili još bolje, one stavljaju zastor od haljina i tkanine na svoje tijelo i kosu. Jer cijene sebe.
Nekima nikad neće to bit jasno, naravno. Takvi se izmotavaju, dok se skroz ne smotaju. Tako postanu krajnje smotani za što-šta. U trenu kada im se razmota cijeli film pred očima, skontaju da im je možda životni moto bio pogrešan. Ali, nema više motanja. Tada se na takve likove stavlja vječni hidžab/zastor, da ih niko ne gleda više i tako budu gurnuti u vječiti zaborav.
Moje sestre se pokrivaju ili još bolje, one stavljaju zastor od haljina i tkanine na svoje tijelo i kosu. Jer cijene sebe.
Nekima nikad neće to bit jasno, naravno. Takvi se izmotavaju, dok se skroz ne smotaju. Tako postanu krajnje smotani za što-šta. U trenu kada im se razmota cijeli film pred očima, skontaju da im je možda životni moto bio pogrešan. Ali, nema više motanja. Tada se na takve likove stavlja vječni hidžab/zastor, da ih niko ne gleda više i tako budu gurnuti u vječiti zaborav.
- ružmarin-a
#791 Re: Hajmo malo o religijama..
kakav je ovo ovdje meni? ogladnilo se?
da pogledamo: aha...nude se sarme, sogan dolme i ćufteta

da pogledamo: aha...nude se sarme, sogan dolme i ćufteta
- MoHiKaNaC
#792 Re: Hajmo malo o religijama..
Suvise si iskljuciv i nekako tendenciozan u svojim zakljuccima. I ja imam sestru koja ima jako lijepu kosu koju eto ne krije, jednostavno ne zeli, ali koja itekako cijeni sebe... ''Pokrivanje'' nije nikakva garancija da ce neko samo zbog toga dobiti boziju naklonost, kao sto ni ''nepokrivanje'' ne znaci da ce je neko izgubiti samo zbog toga...arzuhal wrote:Ne umotavaju/zamotavaju se samo žene. I muškarci se umotavaju/zamotavaju. Ali, kada se jednom zamotaju, onda su na tabut-toursu via berzah. Nisi doš'o ni do prve stanice kad ono: dvojica da te pitaju za kartu i to. Ako nemaš kartu...leleee...
- arzuhal
#793 Re: Hajmo malo o religijama..
MoHiKaNaC wrote:arzuhal wrote:Ne umotavaju/zamotavaju se samo žene. I muškarci se umotavaju/zamotavaju. Ali, kada se jednom zamotaju, onda su na tabut-toursu via berzah. Nisi doš'o ni do prve stanice kad ono: dvojica da te pitaju za kartu i to. Ako nemaš kartu...leleee...
Ne velim. More svašta bitSuvise si iskljuciv i nekako tendenciozan u svojim zakljuccima.
Ne sumnjam.I ja imam sestru koja ima jako lijepu kosu koju eto ne krije, jednostavno ne zeli, ali koja itekako cijeni sebe...
I to je tačno. Božije zadovoljstvo (izbjegavam upotrebu riječi naklonost uz Boga, etimološki mi ne leži) se zadobija odnsom prema Božijim uputama, u kompletu''Pokrivanje'' nije nikakva garancija da ce neko samo zbog toga dobiti boziju naklonost, kao sto ni ''nepokrivanje'' ne znaci da ce je neko izgubiti samo zbog toga...
- MoHiKaNaC
#794 Re: Hajmo malo o religijama..
Mudro zboris, rijec ''naklonost'' i nije bas najsretniji izbor 
-
istocnjak
#795 Re: Hajmo malo o religijama..
edited 
Last edited by istocnjak on 25/06/2009 18:01, edited 2 times in total.
-
bosna123
#796 Re: Hajmo malo o religijama..
Pa muskarci i zene ni fizicki, ni psihicki tj. emotivno, nisu jednaki, ali to ne znaci da je neko jednakiji... Jednostavno su razliciti... Ja u tome ne vidim nista lose, cak sto vise bilo bi mi uzasno da na svijetu zivim samo sa zenskim bicima... Hvala Bogu na muskarcima...dr.Gonzo wrote:Upravo tako! I nije da imam nesto protiv
Argument da je svrha pokrivanja ravnopravost je apsurdan. Da je borba protiv diskriminacije, odnosno ravnopravnost, toliko bitna pokrivali bi se i muskarci, zene bi mogle biti u braku vise muskaraca itd. Il su mozda svi spolovi jednaki, samo su neki jednakiji od drugih
- dr.Gonzo
#797 Re: Hajmo malo o religijama..
Jednaki u kontekstu ravnopravnosti. To ti je ono kad od spola ne zavisi hoces li dobiti posao ili ne, hoces li morati da duze ostajes na poslu, hoces li moci da se skolujes itd. Ili recimo hoces li zakonski moci imati isti broj supruznika kao i osobe suprotnog spola
Mada je u sustini ova prica o pokrivanju bezveze. Nek se oblaci ko kako hoce, sve dok mu to niko ne namece. Pogotovo drustvo, odnosno zakon.
Mada je u sustini ova prica o pokrivanju bezveze. Nek se oblaci ko kako hoce, sve dok mu to niko ne namece. Pogotovo drustvo, odnosno zakon.
-
bosna123
#798 Re: Hajmo malo o religijama..
@ Gonzo...Gle, meni kao zeni a ni vecini mojih prijateljica ne treba vise muskaraca... Mi smo takve, da se uvijek vezemo za samo jednog... Izuzetaka ima medju zenama, ali su oni rijetki... Ovdje ne mislim na jednog za cijeli zivot, nego u odredjenom vremenskom razdoblju... Pored ovog emotivnog aspekta, ni fizicki nam ne treba vise muskaraca, naravno ukoliko je ovaj sa kojim smo normalan u sexualnom smislu...
Muskarci, pak, su uglavnom drukciji... Valjda to znas... I emotivno i fizicki, to kod njih drukcije funkcionira...a da ne pricam o tome da im je sex bez emocija cesto najnormalnija stvar...
Prema tome visezenstvo nije nikakva vjerska obaveza, nego mogucnost izbora... A monogamija je optimalna, ali...
Muskarci, pak, su uglavnom drukciji... Valjda to znas... I emotivno i fizicki, to kod njih drukcije funkcionira...a da ne pricam o tome da im je sex bez emocija cesto najnormalnija stvar...
Prema tome visezenstvo nije nikakva vjerska obaveza, nego mogucnost izbora... A monogamija je optimalna, ali...
- dr.Gonzo
#799 Re: Hajmo malo o religijama..
Mogucnost izbora koju ima samo jedan spol 
Mada je brak kao drustvena institucija svakako zastario, nadam se da ce u narednih par decenija zakonodavstvo u razvijenim zemljama pronaci neka bolja rjesenja za regulisanje odredjenih zakonskih pitanja u privatnim zajednicama.
Mada je brak kao drustvena institucija svakako zastario, nadam se da ce u narednih par decenija zakonodavstvo u razvijenim zemljama pronaci neka bolja rjesenja za regulisanje odredjenih zakonskih pitanja u privatnim zajednicama.
- beautyfool
#800 Re: Hajmo malo o religijama..
Kao sto Bosna rece, musko i zensko nisu isto i nikad nece ni biti, jedan od primjera je sto je zenu Allah pocastio ulogom majke i dao nam mogucnost radjanja sto je muskarcu uskraceno.
Ako se vodimo nekim tvojim vidjenjem da je ravnopravno i isto imati vise zena i isto muzeva, razmisli samo o situaciji braka gdje je vise zena, dakle muz kad ima potomstvo tacno se zna da je djete njegovo, a ako zena ima vise muzeva jako tesko se moze utvrditi ko je otac djeteta.
Potrebe zene i muskaraca nisu iste ni fizicke ni psihicke, dakle kratko i jasno sve se svodi na to da zensko i musko nisu isto i svako ima svoja prava
Ako se vodimo nekim tvojim vidjenjem da je ravnopravno i isto imati vise zena i isto muzeva, razmisli samo o situaciji braka gdje je vise zena, dakle muz kad ima potomstvo tacno se zna da je djete njegovo, a ako zena ima vise muzeva jako tesko se moze utvrditi ko je otac djeteta.
Potrebe zene i muskaraca nisu iste ni fizicke ni psihicke, dakle kratko i jasno sve se svodi na to da zensko i musko nisu isto i svako ima svoja prava