U jednom određenom stadiju razvoja embrija, u onaj tren kada tom komadu mesa valja udahnuti dušu, po naredbi Allahovoj, melek zapisuje 4 stvari za pridošlicu na dunjaluk: njegovu nafaku/opskrbu, spol, hoće li biti sretan ili nesretan (pod ovim se misli da ovosvjetska iskušenja i belaje koji mogu zadesiti bilo koga, i vjernika i nevjernika, a ne na samu vjeru/nevjeru) i dužinu života. Ovo je prema predaji od Poslanika, alejhi-selam.Utokkha wrote:Pripadnik sam islama, ali sam sebi otvorio nekoliko filozofskih pitanja u islamu. Tište me i volio bih da čujem vaše mišljenje (mislim na muslimane, ne na ateiste i pripadnike drugih vjera).
1. Koncept sudbine u islamu. Svaki čovjek ima predodređenu sudbinu, tj. kakav tok će njegov život imati. Zašto je onda nekim ljudima sudbina da čine loša djela i time završe u vatri?
Ne zapisuje se da li će neko biti vjernik ili nevjernik. Zapisuje se samo životni okvir, dok će samu sliku naslikati svaki čovjek po svojoj volji i sa njom će, kao svojom ličnom kartom, doći pred Stvoritelja.
Dakle, Allah Uzvišeni, budući da je on i Pravedni, NE ODREĐUJE nekoga za džennet ili džehennem jer onda ne bi bio Pravedan. Ali On ZNA ko će u džennet, a ko u džehennem, budući da je on El-Alim, Onaj Koji Sve Zna.
Jednom je Poslanik, alejhi-selam, zatekao ashabe kako pričaju o kaderu/određenju, pa mu se mubarek lice zarumenilo od ljutnje, te im je rekao da nijedan narod prije njih nije raspravljao o kaderu, a da nije propao...
Obzirom da su Poslanikove riječi sama mudrost/hikma, kako je to i u Kur'anu rečeno, ali jednostavno i jezgrovito kazana, i u ovom slučaju sam se imao prilike uvjeriti u istinitost Poslanikova, alejhi-selam, govora. Viđao sam ljude kako pričom o sudbini i određenju pravdaju svoje postupke, kako ih šejtan pimpla ko loptu, te kako se sami odlučuju na belaj...
We ma zalemuna, we la-kin kanu enfusehum jazlimun!/I nismo Mi njima nepravdu učinili - oni su je sami sebi učinili! (sura El-Bekara, negdje u prvom džuzu)
A kako znaš da li će završiti u džehennemu?2. Prema hadisu, svako novorođenče na zemlji dolazi kao musliman. Jedno od el-esmaul-husna je Es-Selamu (čist od mana) i El-Bari'u (koji divno stvara). Zamišljam samo neku dušu koja je bila fizički izolirana od svijeta islama i isti nije mogla upoznati kao pravu istinu. Samo zbog toga ista će završiti u džehennemu, premda joj njen Stvoritelj nije omogućio da dođe u dodir s Islamom.
Djeca koja su umrla prije punoljetstva, a čiji su roditelji muslimani, na Sudnjem danu će biti nagrada svojim roditeljima i zauzimat će se za svoje roditelje. I to sve zbog samilosti Allahove prema roditeljima-muslimanima. Postoje predaje o tome, od Muhammeda, alejhi-selam.
Ali šta je sa djecom čiji roditelji nisu bili vjernici, a umrla su prije punoljetstva? I šta je sa osobama koje zovemo retardiranim ili poremećenim ili luđacima? I šta je sa takvima kakve ti spominješ - koje su bile izolirane?
Pa nije Allah nepravedan!
Muhammed, alejhi-selam, nas je poučio da će takve osobe imati svoju šansu na Danu sudnjem, kao što smo je mi ostali imali i imamo sada i ovdje - svi će dobiti ono za što su bili ukraćeni na ovom svijetu (punoljetstvo, razum, itsl) i biće im poslan jedan od njih, kao njihov poslanik, koji će ih pozvati u Istinu. Oni koji to prihvate će biti sretnici, a oni koji ga odbiju - nesretnici.
Zato se ne zamaraj stvarima koje nisu u tvojoj odgovornosti i pazi na sebe. A Gospodaru svjetova prepusti Njegovu odgovornost.
Mislim da se ovdje i nema šta puno odgovarati, al haj bar navedi konkretan slučaj.3. Veličina grijeha ubijanja jedne osobe (kao da si ubio cijelo čovječanstvo). Međutim, Emin je naredio ashabima da ubiju čovjeka koji ga je dva puta izdao.
Na hajr da bude i da ti Allah Uzvišeni pomogne u tom posluNe mislim da je ovo šejtanski posao u mene mi
Nego, pokušaj da što dublje proniknem u islam kao vjeru...