Tebao ili ne, dosta vracenih su napustili SFRJ 1991 pa su opet vraceni i ako su imali posao itd. Znaci neko ko je raspalio za Njemacku 1991 nije bio humanitarac. Bila je sa ovim valom izbjeglica, statistika oko deportacija, i BiH je imala brojku oko 3.000 gradjanja godisnje - iz citave EU.paladinka wrote:Taj primjer vracanja ljudi ne bi trebao spominjati na ovoj temi , jer je ovdje tema o osobama koji dobiju radnu vizu i na osnovu toga odlaze u Njemacku a ne iz humanitarnih razloga.hrle1976 wrote:Ja sam preko 30 godina vani. A sto se vracanja tice hmmm jel treba spomenuti 1997 - 1999 kad je Njemacka na hiljade vratila nazad?Troll_Happens wrote:
Super kao primjer drugima i znak dobre volje ucini to prvi! A mi cemo tvoj primjer slijediti![]()
Viza za Njemacku
- hrle1976
#776 Re: Viza za Njemacku
-
paladinka
#777 Re: Viza za Njemacku
Ja sam preko 30 godina vani. A sto se vracanja tice hmmm jel treba spomenuti 1997 - 1999 kad je Njemacka na hiljade vratila nazad?[/quote] Taj primjer vracanja ljudi ne bi trebao spominjati na ovoj temi , jer je ovdje tema o osobama koji dobiju radnu vizu i na osnovu toga odlaze u Njemacku a ne iz humanitarnih razloga.[/quote]
Tebao ili ne, dosta vracenih su napustili SFRJ 1991 pa su opet vraceni i ako su imali posao itd. Znaci neko ko je raspalio za Njemacku 1991 nije bio humanitarac. Bila je sa ovim valom izbjeglica, statistika oko deportacija, i BiH je imala brojku oko 3.000 gradjanja godisnje - iz citave EU.[/quote] Pa izbacene su osobe koje po zakonskoj osnovi nisu imali pravo na boravak. Desava se i dan danas. Postoje zakoni o strancima i o boravku i ako nije sve po zakonu , nema ostanka. Ali, ovi momci i cure ovdje pokusavaju na legalan nacin da odu , sta to njima pomazu price iz proslosti , nije bilo davno nije se moglo bez vize nigdje otici,ali sad mogu na legalan nacin da nadju posao , znaci nema razloga da krse zakone.
Tebao ili ne, dosta vracenih su napustili SFRJ 1991 pa su opet vraceni i ako su imali posao itd. Znaci neko ko je raspalio za Njemacku 1991 nije bio humanitarac. Bila je sa ovim valom izbjeglica, statistika oko deportacija, i BiH je imala brojku oko 3.000 gradjanja godisnje - iz citave EU.[/quote] Pa izbacene su osobe koje po zakonskoj osnovi nisu imali pravo na boravak. Desava se i dan danas. Postoje zakoni o strancima i o boravku i ako nije sve po zakonu , nema ostanka. Ali, ovi momci i cure ovdje pokusavaju na legalan nacin da odu , sta to njima pomazu price iz proslosti , nije bilo davno nije se moglo bez vize nigdje otici,ali sad mogu na legalan nacin da nadju posao , znaci nema razloga da krse zakone.
- dildi
#778 Re: Viza za Njemacku
Treba pomoci svom narodu ako mozes kolko mozes. Iskreno se nadam da ce se svi koji odu jako dobro snaci i da ce im zivot biti savrsen u Njemackoj ili bilo gdje.
Sve najbolje zelim!
Sve najbolje zelim!
-
budislav
#779 Re: Viza za Njemacku
Ima li neko da je davno prije bio ili da je rođen u Njemačkoj, a da je sada po novom pravilniku uz odobrenje Njemačke Savezne agencije za zapošljavanje podnosio zahtjev za vizu? Koliko je trajala obrada vize?
- All Apologies
#780 Re: Viza za Njemacku
Savjet svima:
Prije nego sto odete u Njemacku pokusajte kontaktirati arz bih ili ko je vec zaduzen za zastitu prava radnika koji idu. Bez arz ne mogu ici medicinari, a bilo bi dobro i ostali da traze makar potporu arz prije nego sto odu, osim ako ne idete preko neke vec provjerene i pouzdane agencije.
Mi smo nasli posao u BW kod poslodavca Srbina koji je gore od 1972., sve je bilo super, bajno, divno, krasno dok mu muz nije dosao pred vrata firme koja su bila zakljucana, cekao je tu cijeli dan da bi mu se poslodavac porukom javio da mu ipak ne treba radnik! Onda je nakon par sati zvao nazad jer se predomislio i hajd kad su vec tolike pare ulozene za vizu, put, ispite koje je trazio da se poloze nemas kud nego nazad da bi on ponovo porukom javio da ipak nece primiti radnika koji je zakasnio 8 min. iako zna koja je udaljenost trebala ponovo da bude predjena i prije toga nije dao odredjen rok kad da mu se javi.
Sutra bi trebao otici u ured za strance pa vidjeti sta sad, koja je dalja procedura i ima li ikakvih prava za ostanak jer ima drugu ponudu za posao tu.
Za ovakve stvari niko nije odgovoran, zvali smo na sve moguce adrese- ambasada, ministarstvo vanjskih poslova BiH i sve ostale adrese i brojeve na koje su nas upucivali i na svakoj dobili odgovor da nemaju nista s tim jedino sto mu ja mogu pomoci iz bosne je poslati novac western unionom da se vrati kuci.
Prije nego sto odete u Njemacku pokusajte kontaktirati arz bih ili ko je vec zaduzen za zastitu prava radnika koji idu. Bez arz ne mogu ici medicinari, a bilo bi dobro i ostali da traze makar potporu arz prije nego sto odu, osim ako ne idete preko neke vec provjerene i pouzdane agencije.
Mi smo nasli posao u BW kod poslodavca Srbina koji je gore od 1972., sve je bilo super, bajno, divno, krasno dok mu muz nije dosao pred vrata firme koja su bila zakljucana, cekao je tu cijeli dan da bi mu se poslodavac porukom javio da mu ipak ne treba radnik! Onda je nakon par sati zvao nazad jer se predomislio i hajd kad su vec tolike pare ulozene za vizu, put, ispite koje je trazio da se poloze nemas kud nego nazad da bi on ponovo porukom javio da ipak nece primiti radnika koji je zakasnio 8 min. iako zna koja je udaljenost trebala ponovo da bude predjena i prije toga nije dao odredjen rok kad da mu se javi.
Sutra bi trebao otici u ured za strance pa vidjeti sta sad, koja je dalja procedura i ima li ikakvih prava za ostanak jer ima drugu ponudu za posao tu.
Za ovakve stvari niko nije odgovoran, zvali smo na sve moguce adrese- ambasada, ministarstvo vanjskih poslova BiH i sve ostale adrese i brojeve na koje su nas upucivali i na svakoj dobili odgovor da nemaju nista s tim jedino sto mu ja mogu pomoci iz bosne je poslati novac western unionom da se vrati kuci.
-
budislav
#781 Re: Viza za Njemacku
Ako nekoga bude interesovalo, obrada vize je trajala 3 sedmice.
Last edited by budislav on 24/06/2016 09:25, edited 1 time in total.
-
budislav
#782 Re: Viza za Njemacku
Mislim da će moći ostati tamo, samo treba drugo radno mjesto, i treba ubijediti ljude u uredu za strance da nije tako planirano da se dobije viza pa kao onda odustao poslodavac. Odobrenje od BA vrijedi 6 mjeseci. Mislim da će i taj naš dasa imati problema kad-tad.All Apologies wrote:Savjet svima:
-
Facasplaca
#783 Re: Viza za Njemacku
Raja, treba mi savjet.
Jutros su mi trazili dopunu dokumentacije. Traze mi:
• Angaben über beabsichtigten Wohnsitz in Deutschland mit Nachweis über den Rechtsan-spruch auf eine ortsübliche Unterkunft an dieser Adresse (z.B. Mietvertrag)
Kao Adresu gdje cu biti ili npr. ugovor o najmu stana. Ja imam adresu na kojoj cu biti, tj. kod prijatelja. Da li je dovoljno to da im posaljem i objasnim ?
Jel iko imao slicna iskustva.
Hvala
Jutros su mi trazili dopunu dokumentacije. Traze mi:
• Angaben über beabsichtigten Wohnsitz in Deutschland mit Nachweis über den Rechtsan-spruch auf eine ortsübliche Unterkunft an dieser Adresse (z.B. Mietvertrag)
Kao Adresu gdje cu biti ili npr. ugovor o najmu stana. Ja imam adresu na kojoj cu biti, tj. kod prijatelja. Da li je dovoljno to da im posaljem i objasnim ?
Jel iko imao slicna iskustva.
Hvala
-
budislav
#784 Re: Viza za Njemacku
Mislim da bi trebao dostaviti kopiju ugovora. Adresu si im vjerovatno već rekao i nema potrebe ponavljati. Inače kada se tamo budeš htio prijaviti tražiće ti i Wohnungsgeberbestätigung nach § 19 Abs. 3 Bundesmeldegesetz. To je obični formular koji se popuni i potpiše stanodavac i stanoprimac.
Da ste isto prezime vjerovatno ne bi ni tražili ugovor o najmu stana.
Da ste isto prezime vjerovatno ne bi ni tražili ugovor o najmu stana.
-
Facasplaca
#785 Re: Viza za Njemacku
Nisam im bio dao adresu. Dostavio sam adresu jutros i kao to je dovoljno, Mietevertrtag mogu tek potpisati kada budem dobio boravisnu i radnu dozvolu jer ne mogu iznajmiti svoj stan sve dok ne dobijem njihove papire, logicno.
Njima je kao trebala samo neka Zugangs adresa iz Njemacke, kao gdje cu biti u pocetku.
Hvala tebi
Njima je kao trebala samo neka Zugangs adresa iz Njemacke, kao gdje cu biti u pocetku.
Hvala tebi
- Rockefeller
#786 Re: Viza za Njemacku
Samo im daj tu adresu kod koga ćeš bit'. Logično, neš tražit' stan iz BiH u Njemačkoj 
- Avvocato
#787 Re: Viza za Njemacku
Primljen sam neki dan na fakultet u Njemačkoj, riješio garantno pismo za finansijsku podršku i popunio one formulare. Međutim, termin za vizu dobio tek 03.08. a već 19.08. moram biti u Njemačkoj da se upišem lično. Semestar počinje 22.08.
Znači nema šanse da dobijem vizu u tako kratkom periodu ili?
-
budislav
#788 Re: Viza za Njemacku
S obzirom da se u Njemacku moze otici bez vize, ja bih sve te formalnosti obavio, a viza kada bude. I nisam cuo da semestar pocinje u augustu. Mozda formalno. Predavanja pocinju u oktobru.
-
budislav
#789 Re: Viza za Njemacku
Naravno, da samom sebi repliciram, trebaš reći da ne uzmu pasoš jer će ti trebati.budislav wrote:S obzirom da se u Njemacku moze otici bez vize, ja bih sve te formalnosti obavio, a viza kada bude. I nisam cuo da semestar pocinje u augustu. Mozda formalno. Predavanja pocinju u oktobru.
- bosnianidiot
#790 Re: Viza za Njemacku
Ne znam koliko vremena im treba sad, ali ja sam pocetkom marta predao dokumente za vizu u svrhu studiranja, i bila je gotova isti dan posljepodne. Uzmi u obzir da ce ti traziti i putnicko zdravstveno osiguranje za prva dva mjeseca boravka u DE.Avvocato wrote:Primljen sam neki dan na fakultet u Njemačkoj, riješio garantno pismo za finansijsku podršku i popunio one formulare. Međutim, termin za vizu dobio tek 03.08. a već 19.08. moram biti u Njemačkoj da se upišem lično. Semestar počinje 22.08.
Viza bude gotova u jako kratkom roku ako nisi prethodno duze boravio u Njemackoj, jer ako jesi moraju provjeravati sa mjestom prebivalista imas li kakve kaznene prijave u Njemackoj, ili neki razlog radi kojeg bi ti odbili Vizu. Ako ides prvi put, bit ce gotovo dovoljno brzo.
- duminjo
#791 Re: Viza za Njemacku
Pozdrav borci
Ima li neko da je predavo za vizu u svrhu spajanja porodice. Samo Sam cuo I pretpostavljam da ova viza ne bi trebala biti problem. Spruga je u njemackoj I tamo radi 7-8 mjeseci a zbog guzve u ambasadi, ja sam dobio termin tek krajem jula (primaklo se i pocinje me fatati nervoza da nesto zajebem) a pokusavam ga dobiti od marta
Imam skoro sve papire izvadjene I otici cu jos u ovu agenciju "sve za vize" da se I sa njima posavjetujem sta I kako.
Ako je neko radio ovu vizu, bio bih zahvalan da ukratko napise iskustva. Hvala
Edit: I zanima me, jos, koliko se otprilike ceka na ovu vizu. Pretpostavljam manje nego za radnu.
Nikad nisam uso u njemacku ambasadu a u Njemackoj sam bio turisticki jednom u zivotu 7 dana.
Ima li neko da je predavo za vizu u svrhu spajanja porodice. Samo Sam cuo I pretpostavljam da ova viza ne bi trebala biti problem. Spruga je u njemackoj I tamo radi 7-8 mjeseci a zbog guzve u ambasadi, ja sam dobio termin tek krajem jula (primaklo se i pocinje me fatati nervoza da nesto zajebem) a pokusavam ga dobiti od marta
Imam skoro sve papire izvadjene I otici cu jos u ovu agenciju "sve za vize" da se I sa njima posavjetujem sta I kako.
Ako je neko radio ovu vizu, bio bih zahvalan da ukratko napise iskustva. Hvala
Edit: I zanima me, jos, koliko se otprilike ceka na ovu vizu. Pretpostavljam manje nego za radnu.
Nikad nisam uso u njemacku ambasadu a u Njemackoj sam bio turisticki jednom u zivotu 7 dana.
- DonPizdon
#792 Re: Viza za Njemacku
napisi kako je bilo pls treba i meni....uskoro...hvala
-
tasmanian_devil
#793 Re: Viza za Njemacku
Ja sam 29.07. predao za Plavu Kartu i jos nisam dobio odgovor.
Uglavnom ljude koje znam da su otisli preko Plave Karte cekali su maksimalno do 15 dana. Ali ne preostaje ni[ta drugo osim čekati.
Uglavnom ljude koje znam da su otisli preko Plave Karte cekali su maksimalno do 15 dana. Ali ne preostaje ni[ta drugo osim čekati.
-
ibizza
#794 Re: Viza za Njemacku
Jesu li gdje potrebni masinski tehnicari, energticari? 
Gdje mogu pogledati poslove za ovo zanimanje?
-
budislav
#795 Re: Viza za Njemacku
ibizza wrote:Jesu li gdje potrebni masinski tehnicari, energticari?
jobboerse.arbeitsagentur.de i mnogo drugih. Velika je potražnja ali i ponuda. Čak i u IT sektoru na 100 upražnjenih radnih mjesta ima 105 kandidata. U svakom slučaju je bolje nego kod nas.
-
amko94
#796 Re: Viza za Njemacku
Raja, da li jos neko ima problema sa dobijanjem termina ovdje u ambasadi u Sarajevu?
Haman dvije sedmice provjeram za slobodni termin, ali nikad nista...
-
budislav
#797 Re: Viza za Njemacku
Prije 1-2 mjeseca su puštali nove termine od 8 do 9 sati.amko94 wrote:Raja, da li jos neko ima problema sa dobijanjem termina ovdje u ambasadi u Sarajevu?
Moguće je da sada puštaju noću, ili uopšte ne daju nove ili agencije pokupe termine.
Ne znam samo kako, jer se mora unijeti broj pasoša.
Znači ne može se taj termin nekome prodati.
-
amko94
#798 Re: Viza za Njemacku
Vjerovatno uplatis ageniciji prvo i das broj pasosa pa onda oni te ubace(vjerovatno znaju tacno kad se pustaju termini)....
-
tasmanian_devil
#799 Re: Viza za Njemacku
Termini se puštaju u periodu 00:10 do 0:20 i u narednih 10-15 minuta se svi rezervisu. Naravno pustaju se za prvi naredni slobodan dan, a to je sada recimo negdje krajem novembra.
Ne postoje agencije posrednici, bas zbog njih su i uvedeni ovi termini odnosno sistem za zakazivanje termina. Tačnije ne postoji ni jedna agencija koja može da ti sredi neki vanredni termin, bar je ja nisam našao iako sam bio raspoložen da ih debelo počastim.
Takođe, pisao sam konzulu molbu za vanredni termin, ali sam dobio odgovor da se ti vanredni termini koji ima nekoliko sedmično uglavnom dodjeljuju
za neke kritičnije slučajeve. Nisam iz Sarajeva, vjerovatno postoji mogućnost da se preko nekog iz ambasade ko tamo radi dobije vanredni termin.
Ja sam potpisao ugovor 31.04, zatim sam 01.05. zakazao termin za podnošenje zahtjeva za kraj jula i evo sad će mjesec dana i nisam dobio odgovor.
Iako idem preko plave karte, što bi trebalo biti jako brzo jednostavno proces traje evo već četiri mjeseca i nije ga moguće ubrzati.
Preko puta ambasade imas agenciju "Sve za vizu" koja uglavnom pomaže oko popunjavanja formulara.
Ne postoje agencije posrednici, bas zbog njih su i uvedeni ovi termini odnosno sistem za zakazivanje termina. Tačnije ne postoji ni jedna agencija koja može da ti sredi neki vanredni termin, bar je ja nisam našao iako sam bio raspoložen da ih debelo počastim.
Takođe, pisao sam konzulu molbu za vanredni termin, ali sam dobio odgovor da se ti vanredni termini koji ima nekoliko sedmično uglavnom dodjeljuju
za neke kritičnije slučajeve. Nisam iz Sarajeva, vjerovatno postoji mogućnost da se preko nekog iz ambasade ko tamo radi dobije vanredni termin.
Ja sam potpisao ugovor 31.04, zatim sam 01.05. zakazao termin za podnošenje zahtjeva za kraj jula i evo sad će mjesec dana i nisam dobio odgovor.
Iako idem preko plave karte, što bi trebalo biti jako brzo jednostavno proces traje evo već četiri mjeseca i nije ga moguće ubrzati.
Preko puta ambasade imas agenciju "Sve za vizu" koja uglavnom pomaže oko popunjavanja formulara.
- Nisrin
#800 Re: Viza za Njemacku
Posto je kod nas sve rekla-kazala da li neko ima iskustva sa NON EU drzavljanima, znaci bh.pasos je u pitanju...
Nadje se posao, posalje poslodavac ugovor, odes u ambasadu i cekas radnu vizu...covjek ozenjen, nema djece. Zena isto bh, drzavljanka, on odlicno govori njemacki, ona ne bas...uci...da li moze ici na povezivanje porodice nakon 2-3 platne liste? Da li zena mora polagati njemacki kako bi neometano zivjela sa njim, preko "njegove vize"? Ona ne moze raditi dok jezik ne polozi?
Koliko dugo se ceka uopste na vizu nakon razgovora u ambasadi?
Nigdje nema konkretnih informacija, a i cini mi se da vecinom idu hrvatski drzavljani, pa je njima sve puno lakse!
Nadje se posao, posalje poslodavac ugovor, odes u ambasadu i cekas radnu vizu...covjek ozenjen, nema djece. Zena isto bh, drzavljanka, on odlicno govori njemacki, ona ne bas...uci...da li moze ici na povezivanje porodice nakon 2-3 platne liste? Da li zena mora polagati njemacki kako bi neometano zivjela sa njim, preko "njegove vize"? Ona ne moze raditi dok jezik ne polozi?
Koliko dugo se ceka uopste na vizu nakon razgovora u ambasadi?
Nigdje nema konkretnih informacija, a i cini mi se da vecinom idu hrvatski drzavljani, pa je njima sve puno lakse!