Masinski fakultet Sarajevo?
-
JQKER
#776 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Odmaraj i uzivaj dok mozes, kasnije ces traziti da ti bude dosadno
On topic: potrazi na google-u knjigu Isak Karabegovic - Statika. Mislim da je prvi link sa scribd-a pa eto malo prelistaj vidi o cemu je rijec 
-
Inman
#777 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Uključi se u facebook grupu prve godine i tu možeš naći svašta. Imaš rokove iz svih predmeta, razne skripte, linkove itd.Denox wrote:Imal neko neku skriptu,knjigu sto se koristi prvi semestar ?
Dosadno mi,pa da malo razgledam,da vidim koliko znam
-
Denox
#778 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Oprostite,mislio sam za matematiku,to je moj fah,kad mi je dosadno time se zabavimInman wrote:Uključi se u facebook grupu prve godine i tu možeš naći svašta. Imaš rokove iz svih predmeta, razne skripte, linkove itd.Denox wrote:Imal neko neku skriptu,knjigu sto se koristi prvi semestar ?
Dosadno mi,pa da malo razgledam,da vidim koliko znam
Btw. mozel link grupe u pm ili ovdje,ne mogu da nadjem.
- newlevel
#779 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Kako stvari stoje ima li slobodnih mjesta za samofinansirajuce.
Sent from my Nokia 3310
Sent from my Nokia 3310
-
dark_killer
#780 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Jutro,
Znate li kad bi mogla pocet predavanja ove godine, ako ne bude strajka, a izgleda da nece.
Znate li kad bi mogla pocet predavanja ove godine, ako ne bude strajka, a izgleda da nece.
-
_HAMAS_
#781 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Pozz raja, evo izasao je rok za upis studenata 1. godine pa me zanima da li sve ovo navedeno mogu odraditi u Sarajevu i koliko me cca izadje novca dok sve rijesim
https://scontent-b-mxp.xx.fbcdn.net/hph ... e=54689805
Hvala !
Hvala !
-
Inman
#782 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
6. oktobra počinju predavanja.dark_killer wrote:Jutro,
-
Inman
#783 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Pa sve to i moraš odraditi u Sarajevu, osim slike za index, to naravno možeš bilo gdje._HAMAS_ wrote:Pozz raja, evo izasao je rok za upis studenata 1. godine pa me zanima da li sve ovo navedeno mogu odraditi u Sarajevu i koliko me cca izadje novca dok sve rijesim
Hvala !
Plaćanje:
Upisni materijal ti je 30 KM
Slike - zavisi gdje se slikaš.
Ljekarsko moraš vaditi u zavodu za zaštitu zdravlja studenata u Sarajevu, ne možeš nigdje drugo i čini mi se da je 20 KM
+
Uplatnica za školarinu - 100 KM ili koliko već ako si samofinansirajući ili vanredni student
Uplata za biblioteku, ISSS i osiguranje - 35 KM
Uplata za ISSS (za univerzitet) - 10 KM
Ovako je bilo prošle godine, ne znam jesu li se cijene promijenile.
-
JQKER
#784 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Sve i trebas da odradis u Sarajevu. Ljekarsko vadis kao sto je navedeno u zavodu za zastitu zdravlja studenata koje se nalazi kod Arhitektonskog fakulteta ili ti ga na Ciglanama i kostalo je 20KM (to platis na blagajnoj dole pa te onda posalju kod ljekara opste prakse da te "pregleda" uglavnom zavrsis za 15tak minuta ako nema pretjerane guzve), upisni materijal kupis u kampusu (sada ima neka nova studentska knjizara/kopirnica odmah pri ulazu gdje to prodaju mada mozes i na Kriminalistici koja je odmah tu, tacnije ova kopirnica se nalazi u sklopu zgrade FKN i Saobracajnog fakulteta) i sve te ispadne koliko se sjecam 30 i nesto sitno KM (index je najskuplji). Skoknes do fakulteta sa oglasne ploce prepises ziro racune i ostale stvari koje moras popuniti na uplatnice onda se zaputis do Raiffeisen banke koja je 200tinjak metara od fakulteta popunis uplatnice i uplatis skolarinu, isss, biblioteka : 200 (ako si na budzetu) + 20 + 20 KM. Skoknes poslije toga do faksa popunis semestralne listove i index i sve to fino predas u studentsku i lagano uzivas u ostatku raspusta_HAMAS_ wrote:Pozz raja, evo izasao je rok za upis studenata 1. godine pa me zanima da li sve ovo navedeno mogu odraditi u Sarajevu i koliko me cca izadje novca dok sve rijesim
Hvala !
NAPOMENA : Studentska sluzba na Kriminalistici radi od 11h a na pravnom fakultetu mislim od 10h tako da je vjerovatno najbolja a i najbliza/najbrza opcija kupiti upisni materijal u kampusu
-
Inman
#785 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Malo si pogriješio ove uplate. Školarina je 100 KM za one koji su na budžetu, biblioteka, ISSS i osiguranje su 35 KM (može na jednu uplatnicu), a ISSS za univerzitet je 10 KM. Ja prepisala sa uplatnica od prošle godine.JQKER wrote:Sve i trebas da odradis u Sarajevu. Ljekarsko vadis kao sto je navedeno u zavodu za zastitu zdravlja studenata koje se nalazi kod Arhitektonskog fakulteta ili ti ga na Ciglanama i kostalo je 20KM (to platis na blagajnoj dole pa te onda posalju kod ljekara opste prakse da te "pregleda" uglavnom zavrsis za 15tak minuta ako nema pretjerane guzve), upisni materijal kupis u kampusu (sada ima neka nova studentska knjizara/kopirnica odmah pri ulazu gdje to prodaju mada mozes i na Kriminalistici koja je odmah tu, tacnije ova kopirnica se nalazi u sklopu zgrade FKN i Saobracajnog fakulteta) i sve te ispadne koliko se sjecam 30 i nesto sitno KM (index je najskuplji). Skoknes do fakulteta sa oglasne ploce prepises ziro racune i ostale stvari koje moras popuniti na uplatnice onda se zaputis do Raiffeisen banke koja je 200tinjak metara od fakulteta popunis uplatnice i uplatis skolarinu, isss, biblioteka : 200 (ako si na budzetu) + 20 + 20 KM. Skoknes poslije toga do faksa popunis semestralne listove i index i sve to fino predas u studentsku i lagano uzivas u ostatku raspusta_HAMAS_ wrote:Pozz raja, evo izasao je rok za upis studenata 1. godine pa me zanima da li sve ovo navedeno mogu odraditi u Sarajevu i koliko me cca izadje novca dok sve rijesim
Hvala !![]()
NAPOMENA : Studentska sluzba na Kriminalistici radi od 11h a na pravnom fakultetu mislim od 10h tako da je vjerovatno najbolja a i najbliza/najbrza opcija kupiti upisni materijal u kampusu
-
JQKER
#786 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Upravu si, mislio sam da sam editovo post

-
_HAMAS_
#787 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Inman wrote:Malo si pogriješio ove uplate. Školarina je 100 KM za one koji su na budžetu, biblioteka, ISSS i osiguranje su 35 KM (može na jednu uplatnicu), a ISSS za univerzitet je 10 KM. Ja prepisala sa uplatnica od prošle godine.JQKER wrote:Sve i trebas da odradis u Sarajevu. Ljekarsko vadis kao sto je navedeno u zavodu za zastitu zdravlja studenata koje se nalazi kod Arhitektonskog fakulteta ili ti ga na Ciglanama i kostalo je 20KM (to platis na blagajnoj dole pa te onda posalju kod ljekara opste prakse da te "pregleda" uglavnom zavrsis za 15tak minuta ako nema pretjerane guzve), upisni materijal kupis u kampusu (sada ima neka nova studentska knjizara/kopirnica odmah pri ulazu gdje to prodaju mada mozes i na Kriminalistici koja je odmah tu, tacnije ova kopirnica se nalazi u sklopu zgrade FKN i Saobracajnog fakulteta) i sve te ispadne koliko se sjecam 30 i nesto sitno KM (index je najskuplji). Skoknes do fakulteta sa oglasne ploce prepises ziro racune i ostale stvari koje moras popuniti na uplatnice onda se zaputis do Raiffeisen banke koja je 200tinjak metara od fakulteta popunis uplatnice i uplatis skolarinu, isss, biblioteka : 200 (ako si na budzetu) + 20 + 20 KM. Skoknes poslije toga do faksa popunis semestralne listove i index i sve to fino predas u studentsku i lagano uzivas u ostatku raspusta_HAMAS_ wrote:Pozz raja, evo izasao je rok za upis studenata 1. godine pa me zanima da li sve ovo navedeno mogu odraditi u Sarajevu i koliko me cca izadje novca dok sve rijesim
Hvala !![]()
E hvala, puno ste pomogli. Stvarno sam jako daleko od Sarajeva pa ne bih da nešto pogriješim a ima toga dosta za odraditi. Cijene su se provlačile tu i tamo po forumu ali nikako da se dogovore koliko cca izađe haha. Ja ću onda po ovom vašem da idem pa valjda neću da se izgubim. Još jednom veliko hvala (Y) !
-
Inman
#788 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Nema na čemu._HAMAS_ wrote: E hvala, puno ste pomogli. Stvarno sam jako daleko od Sarajeva pa ne bih da nešto pogriješim a ima toga dosta za odraditi. Cijene su se provlačile tu i tamo po forumu ali nikako da se dogovore koliko cca izađe haha. Ja ću onda po ovom vašem da idem pa valjda neću da se izgubim. Još jednom veliko hvala (Y) !
-
Soporpa
#789 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Je li ono neko pitao za Odbrambene tehnologije? 
Deremo
Deremo
Klub studenata odbrambenih tehnologija Mašinskog fakulteta Sarajevo – KSOT, neformalne studentske organizacije koja okuplja studente 3. i 4. godine na smjeru OT, izražava podršku nastojanjima, razlozima i ciljevima Sindikata Univerziteta u Sarajevu u vezi najavljenog štrajka 8. septembra 2014. godine.
Svjesni trenutne situacije u kojoj se nalazi naš obrazovni sistem u Kantonu Sarajevu zbog neoliberalnog i nacionalističkog političkog uticaja na obrazovne institucije i stvaranje znanja, te nekritički primljenih direktiva o provođenju reformi visokog školstva mi, studenti, ističemo da je mogući uspjeh štrajka SUNSA-e samo prvi korak ka rješavanju problema koje su se nagomilali u godinama od proteklog rata.
Napominjemo da je trenutno stanje nesređenog i nesigurnog statusa Univerziteta i zaposlenika Univerziteta, degradacija kvalitete studija i elitizacija visokog školstva proizašlo i iz dugogodišnje pasivnosti profesora, asistenata i drugih zaposlenika i njihovog nesuprostavljanja politici. Davanjem podrške kratkoročnim rješenjima koje su išle na štetu studenata kao što su povećanje školarina, smanjenje broja redovnih studenata na budžetu i povećanje broja samofinansirajućih studenata samo se produžavala agonija u kojoj se nalazi naše visoko školstvo.
Pomenutim aktivnostima Sindikata Univerziteta u Sarajevu i najavama podrške uposlenika na određenim fakultetima nečlanicama SUNSA-e najzad se pokazao tračak nade ne samo za visoko školstvo u Kantonu Sarajevu, već i za mogućnost pozitivnih promjena u BiH i Zapadnom Balkanu.
Mi, studenti Kluba, svjesni smo da nosimo dio krivice za trenutno stanje dozvolivši postojanje studentskih organizacija koje su u službi različitih politika suprostavljenih interesima studenata i društva u cjelini i nepostojanjem studentskih organizacija koje bi bili motor pozitivnog napretka u našoj zajednici, te stoga danas izjavljujemo da stojimo uz vas i da ćemo vam pružati podršku na nama dostupne načine.
-
_HAMAS_
#790 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Inman wrote:Nema na čemu._HAMAS_ wrote: E hvala, puno ste pomogli. Stvarno sam jako daleko od Sarajeva pa ne bih da nešto pogriješim a ima toga dosta za odraditi. Cijene su se provlačile tu i tamo po forumu ali nikako da se dogovore koliko cca izađe haha. Ja ću onda po ovom vašem da idem pa valjda neću da se izgubim. Još jednom veliko hvala (Y) !Ove cijene su od prošle godine, ja sam našla svoje uplatnice, tako da je 100% tačno. Ako ti trebaju brojevi žiro računa, mada ti to piše na oglasnoj ploči, javi, da ti napišem. Sretno.
Ma nema potrebe kolegice da se zamaraš vjerujem da to sve ima na oglasnoj ploči pa ću tamo da prepišem. U svakom slučaju hvala na brizi
-
Denox
#791 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Inman,hvala mnogo na informacijama 
-
Inman
#792 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Nema na čemu.Denox wrote:Inman,hvala mnogo na informacijama
-
Al_mir
#793 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
.
Last edited by Al_mir on 10/04/2016 00:12, edited 1 time in total.
-
Sinhro_
#794 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Koja su ta 4 predmeta? I sta ti je cilj kad uzimas koliziono predmete iz druge godine, uzeti nesto lakse sto ces sigurno rijesiti, ili uzeti predmete koji su tezi, malo se namuciti, rizikovati da ih mozda i ne polozis, ali u slucaju da polozis, olaksati sebi zivot naredne godine?Al_mir wrote:Ima li ovdje neko da je druga ili treca godina? Meni su sa prve godine ostala cetiri nepolozena predmeta neke sam polagao sada na popravnim pa cekam rezultate. Zanima me ako mi ostanu ova cetiri nepolozena koje predmete da uzmem koliziom iz druge godine. Sta mi vi preporucujete? Vidio sam spisak predmeta za drugu godinu ali meni to nista ne znaci jer nisam upoznat sa tezinom tih predmeta pa ako moze preporuka sta mi je najbolje uzeti.
Ja bih ti preporucila da obavezno uzmes Elemente 1 i 2, jer su to predmeti koji nisu teski, ali oduzimaju jako puno vremena.
-
Al_mir
#795 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
.
Last edited by Al_mir on 10/04/2016 00:12, edited 1 time in total.
-
Sinhro_
#796 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Ovako, prvo sto se Elemenata tice, i na Elementima 1 i 2 imas po 4 projektna zadatka, za koje se prvo uradi proracun (kalup cisti, na vjezbama sve objasni kako treba, a imas i od ranijih godina, samo ti uvrstis svoje brojeve koje ti zadaju u postavci). Poslije radis i crtez u CAD-u. Na kolokviju se polaze zadatak i teorija, odvojeno.Al_mir wrote:
Ostalo mi je: Elastostatika, matematika II, materijali I i fizika I. S tim da mislim da cu poloziti materijale, jer sam ih dobro uradio i nadam se da cu uraditi dobro matematiku II jer sam to vjezbao.
Htio bih da uzmem makar dva teza predmeta i neke ove zahtjevne sto oduzimaju mnogo vremena, a nisu toliko teski, samo ne znam koji predmeti spadaju u ove kategorije. Super je sto si mi preporucila te Elemente, jer znam da su isti asistenti kao na CAD-u, a to mi je bio bas naporan predmet, tako da bih da to rijesim kolizijom. Ako ti nije tesko mozes li mi malo pojasniti sta se radi na ovim Elementima. Ima li crtanja u nekom programu kao u CAD-u? I sta mislis kod kog asistenta mi je najlakse? Ove godine sam imao problema sa asistentom pa bi da probam kod nekog drugog.
Sad mi preporuci sta bi mi bilo najbolje. I znas li mozda da li moram ici na predavanja i vjezbe ako obnavljam ove predmete, a imam sve potpise? Hvala ti.
Ja kod Pervana nikad nisam bila tako da ne znam kakav je on. Na CAD-u i Elementima 2 sam bila kod Adisa, a na Elementima 1 kod Vahida. Meni su obojica skroz ok. Vahid je, po mom misljenju i misljenju mnogih, covjek kod kojeg bi bilo dobro da svako odlusa jedan predmet, cisto da vidi kako izgleda i neki drugaciji i zanimljiviji nacin predavanja. On je meni zanimljiv i kao pojava, i kao predavac.
Adis je skroz fin, jedini odmah na pocetku kaze na koji nacin daje ocjene na kraju semestra, na kolokvijima daje zadatke iz zbirki. Ja sam prosle godine Elemente polagala, i ono sto mi se kod njega nije svidjalo je sto je daleko vise vremena trebalo potrositi na ucenje teorije, nego kod Vahida. Vahid da ocjenu iz zadatka na kolokviju i poslije usmeno nesto malo iz teorije pita, i u zavisnosti od toga kako si znao teoriju, moze malo da ti poveca ili smanji ocjenu iz kolokvija, ali ne i da te obori ako je ne znas. E sad, ako dobijes 6 iz zadatka i ne znas bas nista vezano za teoriju, onda ne znam kakva je situacija. Kod Adisa se teorija radi pismeno i igra podjednaku ulogu u ocjeni kao i zadaci. Mada, mislim da od ove godine, i Vahid, kao i Adis, daje teoriju pismeno da se radi.
Sve u svemu, obojica su mi ok, kod Vahida ces vise nauciti, ali mozda i malo vise puta izaci na kolokvije da bi polozio.
Sto se treceg semestra tice, ni za jedan predmet se ne moze reci da je lagan. Al hajd prvo da cetvrti semestar prokomentarisemo.
Tamo su ti ostali Elastostatika i mozda Matematika. Elastostatika je prilicno zahtjevan predmet, koji se mora vjezbati. Elementi 2 koje ces uzeti isto tako oduzimaju mnogo vremena. U slucaju da ne polozis Matematiku 2, ja na tvom mjestu ili ne bih uzela nista vise ili bih uzela Ekonomiku. Ekonomika je ekonomski predmet koji se bez problema polaze ako ides na predavanja i ucis. Mnogima je dosadan za uciti, ali tezak uopste nije.
Numericke metode u inzinjersku i Mehaniku fluida isto tako ljudi bez problema polazu, ono na cemu se malo vise namuce su Dinamika i Provodjenje, s tim da se na ispitu iz Provodjenja daju zadaci jako slicni onim sa vjezbi i ne znam u cemu je problem kod mnogih sa njim, dok je sa Dinamikom skroz druga stvar, svaki zadatak je drugaciji i nikad ne znas sta na ispitu mozes ocekivati. Dakle za Dinamiku se moze reci da je najteza, iza nje je Provodjenje, pa Fluidi, zatim Numericke metode, pa Ekonomika. To je neko moje vidjenje i mislim da je prilicno realno.
Eh sad, treci semestar. Sve je tesko.
Dakle, za ovaj sad semestar, sto ti je i najbitnije trenutno, ja bih uzela Elemente 1 i Mjerenje. Dobro opcija bi jos bila Kinematika, ali obzirom da u drugom semestru imas teske predmete i neces moci uzeti Dinamiku, nema mi smisla onda ni Kinematiku polagati, jer ti ono sto naucis iz Kinematike moze pomoci i na Dinamici, a za godinu dana, vjerovatno ces vecinu zaboraviti.
-
gimnazijalka321
#797 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Zna li iko prave li problem u studentskoj kod upisa godine ako nemamo sve polozene predmete (ocjene) upisane u ISSS, ali sve ocjene su u indexu?
-
dark_killer
#798 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Radi li studentska i moze li se upisati na prvu godinu?Također, da li se na Pravnom moze kupiti materijal upisni, ove sedmice, s obzirom na strajk?
- Individualism18
#799 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Studentska služba ne radi na onim fakultetima koji su uključeni u štrajk, što znači da se ne možeš upisati. Upisat ćeš se kada završi štrajk. Upisni materijal možeš podići na Filozofskom fakultetu, na portirnici, samo trebaš donijeti uplatnicu (30 KM na račun rektorata).dark_killer wrote:Radi li studentska i moze li se upisati na prvu godinu?Također, da li se na Pravnom moze kupiti materijal upisni, ove sedmice, s obzirom na strajk?
-
_HAMAS_
#800 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Individualism18 wrote:Studentska služba ne radi na onim fakultetima koji su uključeni u štrajk, što znači da se ne možeš upisati. Upisat ćeš se kada završi štrajk. Upisni materijal možeš podići na Filozofskom fakultetu, na portirnici, samo trebaš donijeti uplatnicu (30 KM na račun rektorata).dark_killer wrote:Radi li studentska i moze li se upisati na prvu godinu?Također, da li se na Pravnom moze kupiti materijal upisni, ove sedmice, s obzirom na strajk?
Pogrešna informacija. Studentska služba "RADI" na maš. fakultetu puno radno vrijeme (09-12h) i obavlja sve poslove kao što je i prije bilo. Što se tiče upisa možeš se upisati ! Moraš uplatiti 3 uplatnice koje su na oglasnoj ploči u fakultetu i jednostavno otici i do pravnog fakulteta i podici upisni materijal. Ako ne znas brojeve racuna sve sam uslikao pa javi se u pp da ti posaljem