Ateista wrote:
-vjeronauka u vrticima
-vjeronauka u skoli
-ucenje fatihe i slicnih stvari u skolama
-stalno neke nove dzamije
-forsiranje vjerskih pozdrava u skolama, fakultetima (ima dosta slucajeva), gdje ces bolje proci kod profesora ako se pozdravis sa selam alejkum
-U Americi je svaka druga "tako nam bog pomogao", u sudnicama, na javnim mjestima, pretsjednik amerike mora biti vjernik i govoriti takve stvari
.
Vjeruješ li ti meni da me gore nabrojano više nervira od tebe?
Jesi li ikad naletio na tzv."GOD TV"-jedan od besplatnih kanala na engleskom, koji je bio lako uhvatljiv na onim prvim satelitskim analognima antenama?
Ozbiljne čike sa službenim osmjehom, siva odjela, Biblija u ruci, teme neiscrpne...punašne voditeljice ,u sakoima i suknjama službenica Vlade XY...24 sata dnevno..ispod, i na drugih 100 sličnih kanala primjerice u SAD, piče brojevi telefona za DONATE ovo Donate ono...
Interesantno, komunicirajući sa nekima od njih prije 10 godina već, otkrih da ti ljudi najčešće nemaju agresivnosti u sebi, ali ni osjećaja za realni svijet izvan svojih sterilnih studijskih prostorija...
Zbilja, kad bi nam dodirna tačka bila gorenavedena kritika...nadošli bi na kompromis bar u mjeri da ne negiramo osnovna ubjeđenja, u zaključku da u našim uvjerenjima IMA NEŠTO što jedni drugima ne možemo pobiti, što je istina, ma koliko je mi ne shvatali trenutno.
Veoma je teško, zaista, ali ja polazim u priči od osvjedočenja koja ni najracionalniji umovi, počevši od moje vječne sumnjičavosti, nikad ne mogu da objasne, osim da ih pokušaju ironizirati.
Ponajprije kad se radi o detaljima koji bježe vještini izražavanja i opisivanja.Kako? Pa recimo da ja Forum i pisanje vidim kao mjesto gdje se ne može izraziti i objasniti svako mišljenje do kraja, naprosto jer je za takvo što nesavršen.Nekad treba znati ljude mimo ove pričaonice, nekad treba povući ručnu čak i u temeljnim ubjeđenjima.
Pri stavu sam da najviše problema u međusobnom shvatanju dolazi od činjenice da smo puni predrasuda i često militantni u iznošenju mišljenja.
Kako voditi dijalog ako je tema u startu postavljena na negiranju drugoga, ili karikiranju na osnovu paušalnih ili populističkih trendova??.
Mislim tu i na vjerske trendove i na moderne liberalno ateističke, i na sumnjive knjižice sa Bliskog istoka, SAD, razne "braće", i na mesijanstvo trendovskih pisaca religioznog SF-a ,od Dan "Isusimoženu"Browna do već u cirkus rasplinutog Zeitgeista, od beskrajnih polemika Jahje i Didata koje su svrha same sebi, do ukočenih propovjednika bezbrojnih crkava koji slute na Armagedon i spas-naravno samo svoje pastve i pride novčanika...