Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
-
Zak d Fak
#776 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
ccc samo na ffunsa.
ne budem li 25. mogao prijavit ispit bit ce svasta, majku im, prosle godine su tako vozali i na kraju nisam mogao na ispite izac i propade mi godina. gore ti profesor kaze jedno, dole teta drugo a kad krenes na ispit nesto trece 
- Ljuska_u_BaklaFi
#777 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Da to je najveci problem Filozofskog fakulteta.Nema nikakvih pravila za koja znas da su takva, nego svaki semestar druga prica, a godina pogotovo. I na kraju sve ispadne da moze ono shto su govorili da ne moze 
- Privatna poruka
- Location: Papci, sjetite se tu je nekad bila Olimpijada prije tebe i tvog stada!
#778 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Ja prijavio danas 2 iz zimskog i sve iz ljetnog. Nikakvih problema.Zak d Fak wrote:Imam jedno pitanje o prijavljivanju ispita. Danas odem i popunim sve što treba i odem predat. Dođem tamo kaže teta da prima samo za zimske pa tek onda kada se to očisti može se prijaviti ljetni. Može mi iko objasniti kako sad to kada fino na onoj obavjesti piše da se do 15. prijavljuju ispiti a popravni iz zimskog semestra su tek od 24. do 29.?
Nije mi jasno, isto ovako su prošle godine napravili sra*e pa sam na kraju godine izvisio bezveze.
-
Zak d Fak
#779 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Koji si odsjek? Ja sam historija... Ne znam, drug ce ovih dana prijavljivat, pricekat cu da vidim ako on prijavi e onda ce definitivno biti belaja. Koji vrag ona ima mene vracat a svima primat, sve fino popunjeno i uredno, nek se je... da ne lajem 
edit:jedino sto mi pada na pamet jeste to sto sam crnom popunio one papircine
edit:jedino sto mi pada na pamet jeste to sto sam crnom popunio one papircine
- alica.k
#780 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
vi na historiji vjecito nekih problema :S
-
Ambrozija
#781 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Kod Rusmine Gadzo (tete na studentskoj) nikad nema nikakvih problema i uvijek izadje ususret...Ali kod ove dvije, kod Ljilje i one druge, kratko osisane, vjecito neki problem, al vjecito! I plus se dere dok prica (Ljilja) a ja molim Boga da se zemlja otvori i da propadnem, jer cijeli red iza mene (a svi znamo koliko taj red zna biti) gleda u mene, i komentarisu me! Ja uvijek odem kod Behije (sefice) i ona sve rijesi s Ljiljom...Zena je zakon!
-
Sarajevski_Marlboro
#782 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
.
Last edited by Sarajevski_Marlboro on 22/03/2011 18:00, edited 1 time in total.
- alica.k
#783 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
cuj ako upises nesto sto ti nije bas bilo prva opcija mrzices se zauvjek...been there done that (i jos poneki ljudi tu).
super ti je romanistika.
super ti je romanistika.
- innovision
#784 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
meni je uvijek bilo lakse nauciti i poloziti nego od gospode dobiti potpis 
- atko
#785 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Iskreno da ti kazem malo je cudno da neko ko ima 18-19 godina u toj mjeri nema pojama sta je statistika ... mislim ono mogla si bar na wiki pogledat osnovnu definiciju ... http://bs.wikipedia.org/wiki/Statistikastudentica_ wrote:Planiram upisati jedan odsjek na Filozofskom fakultetu.
I danas dobih info da na prvoj godini ima STATISTIKA. Šta je tooo? Mislim znam da je nešto u vezi matematike, ali da li je strašno, teško i sl.?![]()
Od matematike znam samo zbrajanje, a ne želim da ne upišem taj fax samo zbog tog jednog premeta
![]()
Ako može neko da malo više napiše o statistici. Pomažu li instrukcije?
Ako znas zbrajanje .. na zalost onda ni ne pokusavaj jer bi morala nauciti jos tri racunske operacije minimalno ... stravicnoooo
A evo ti nekoliko pravih definicija statistike
"Postoje tri vrstelazi: laz, prokleta laz i statistika"
"Statistika je tacan zbir netacnih podataka"
"Ako jednom nogom stojimo u zamrzivacu na -80 a drugom u kljucaloj vodi na +100 stepeni statisticki gledano mi smo na ugodnoj temperaturi"
...
- atko
#786 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Znaci imas i vise od 18 godina i skoro zavrsen jedna fakultet ... pa bolje ti je da si sutila nego sto progovori ...
Kakve veze to ima sto ti skolovanje nije vezano za matematiku ... ne pricamo o infitenizimalnom racunu ili parcijalnim izvodima ...
Jesi li ikad cula da je zavod za statistiku objavio da je prosjecna penzija porasla za 3% u protekloj godini ... znaci nesto se prebroji, sabira, oduzima, mnozi, djeli, izracuna procenat uporedi sa necim ...
i jos se nesto kofrcis ... ono ja neki krkan doso sad tu nesto provocirat bas sam primitivac jelde ... ma kakav mars druga galaksija je u pitanju
Kakve veze to ima sto ti skolovanje nije vezano za matematiku ... ne pricamo o infitenizimalnom racunu ili parcijalnim izvodima ...
Jesi li ikad cula da je zavod za statistiku objavio da je prosjecna penzija porasla za 3% u protekloj godini ... znaci nesto se prebroji, sabira, oduzima, mnozi, djeli, izracuna procenat uporedi sa necim ...
i jos se nesto kofrcis ... ono ja neki krkan doso sad tu nesto provocirat bas sam primitivac jelde ... ma kakav mars druga galaksija je u pitanju
- Privatna poruka
- Location: Papci, sjetite se tu je nekad bila Olimpijada prije tebe i tvog stada!
#787 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Neko me pitao koji sam odsjek, a prica je bila oko predavanja onih prijava za ispit...odsjek BHS...
Statisticki gledano jedna si od rijetkih
Elem, koliko ja znam od kolega koji imaju statistiku, zale se samo pred ispit...sto znaci da nije toliko tesko..
studentica_ wrote:atko wrote:Iskreno da ti kazem malo je cudno da neko ko ima 18-19 godina u toj mjeri nema pojama sta je statistika ... mislim ono mogla si bar na wiki pogledat osnovnu definiciju ... http://bs.wikipedia.org/wiki/Statistikastudentica_ wrote:Planiram upisati jedan odsjek na Filozofskom fakultetu.
I danas dobih info da na prvoj godini ima STATISTIKA. Šta je tooo? Mislim znam da je nešto u vezi matematike, ali da li je strašno, teško i sl.?![]()
Od matematike znam samo zbrajanje, a ne želim da ne upišem taj fax samo zbog tog jednog premeta
![]()
Ako može neko da malo više napiše o statistici. Pomažu li instrukcije?![]()
Ako znas zbrajanje .. na zalost onda ni ne pokusavaj jer bi morala nauciti jos tri racunske operacije minimalno ... stravicnoooo![]()
A evo ti nekoliko pravih definicija statistike![]()
![]()
"Postoje tri vrstelazi: laz, prokleta laz i statistika"
"Statistika je tacan zbir netacnih podataka"
"Ako jednom nogom stojimo u zamrzivacu na -80 a drugom u kljucaloj vodi na +100 stepeni statisticki gledano mi smo na ugodnoj temperaturi"
...
Da krenem od početka. Nemam 18-19 g, i moj trenutni fakultet kojega završavam je daleeeeko od matematike, a u srednjoj sam imala samo u prve dvije-tri godine, i to mi je bio najmrži predmet, a nešto se i ne sjećam da se spominjala statistika tada. Sjećam se samo sinusa, kosinusa i sl.
Što će reći, ne mislim bukvalno "samo zbrajanje", nego moje školovanje je bilo nevezano za matematiku.
Pitala sam google, a ovdje sam htjela čuti nešto od "stvarnih" ljudi. Svakako ne nešto tipa "jesil s Marsa pa ne znaš statistiku"
Statisticki gledano jedna si od rijetkih
Elem, koliko ja znam od kolega koji imaju statistiku, zale se samo pred ispit...sto znaci da nije toliko tesko..
-
-eee-
#788 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Jel neko ide na Orijentalnu filologiju, koji su kriteriji za upis i koliko je popularan ovaj odsijek?
- Halleluhwah
- Location: Among and above strange people, mit dir Lili Marleen
#789 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Nemoj ići na popularne odsjeke.-eee- wrote:Jel neko ide na Orijentalnu filologiju, koji su kriteriji za upis i koliko je popularan ovaj odsijek?
- alica.k
#790 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
na orijentalistici trenutno ima oko 20 na arapskom, oko 20 na turskom i njih mozda 6-7 na perzijskom. (na prvoj godini)-eee- wrote:Jel neko ide na Orijentalnu filologiju, koji su kriteriji za upis i koliko je popularan ovaj odsijek?
na petoj godini arapskog ima 1 (jedan) student
kriteriji za upis su....pa mislim da se od ove godine ne polaze uopste prijemni, samo predas papire i ako te prime na osnovu ocjena to je to...
arapski je super, al je uzasno tezak. upisi turski il perzijski.
-
Ambrozija
#791 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Turski je super stvar...Moja prijateljica ide na Turski i odusevljena je...Lako polozi sve, naravno uz rad sve se mozealica.k wrote:na orijentalistici trenutno ima oko 20 na arapskom, oko 20 na turskom i njih mozda 6-7 na perzijskom. (na prvoj godini)-eee- wrote:Jel neko ide na Orijentalnu filologiju, koji su kriteriji za upis i koliko je popularan ovaj odsijek?
kriteriji za upis su....pa mislim da se od ove godine ne polaze uopste prijemni, samo predas papire i ako te prime na osnovu ocjena to je to...
-
-eee-
#792 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
E hvala vam svima.Ambrozija wrote:Turski je super stvar...Moja prijateljica ide na Turski i odusevljena je...Lako polozi sve, naravno uz rad sve se mozealica.k wrote:na orijentalistici trenutno ima oko 20 na arapskom, oko 20 na turskom i njih mozda 6-7 na perzijskom. (na prvoj godini)-eee- wrote:Jel neko ide na Orijentalnu filologiju, koji su kriteriji za upis i koliko je popularan ovaj odsijek?
Jel se mogu kombinovati jezici, ja bi uzeo arapski i turski ili arapski i perzijski.
Sto samo jedan student na arapskom je li zbog toga sto je tezak ili...?
- alica.k
#793 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
naravno da moze se kombinovat, oni su i odusevljeni kad neko hoce dva jezika s njihovog odsjeka. mi smo svi upisali skoro jednopredmetno i rekli su nam da bez obzira mozemo ako hocemo uzet jos jedan i promjenit u dvopredmetni.-eee- wrote:E hvala vam svima.![]()
Jel se mogu kombinovati jezici, ja bi uzeo arapski i turski ili arapski i perzijski.
Sto samo jedan student na arapskom je li zbog toga sto je tezak ili...?
samo jedan je na petoj godini
-
saramica
#794 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
koliko utice izbor smjera(prevodilacki, nastavnicki...) na pronalazak posla nakon zavrsetka studija ?? 
-
Becka
#795 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Zanima me kakav je bio prijemni prošle godine iz psihologije... jel teško ?
Znam da se polaže Bosanski jezik - pravopis, opći test znanja i pitanja konkretno iz psihologije.... Sjećate li se nekih pitanja, postoji li kakva preporuka što se tiče knjiga za spremanje prijemnog i sl. ? Ima li još neko da će se ove godine okušati na psihologiji 
-
-eee-
#796 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
A sto se ne polaze prijemni je li to zato sto je odsijek los pa je mala zainteresovanost za njega ili zbog nekih drugih razloga?alica.k wrote:na orijentalistici trenutno ima oko 20 na arapskom, oko 20 na turskom i njih mozda 6-7 na perzijskom. (na prvoj godini)-eee- wrote:Jel neko ide na Orijentalnu filologiju, koji su kriteriji za upis i koliko je popularan ovaj odsijek?
Ja bi upisao ovaj odsijek zato sto to volim i sto me to zanima... ali ne moze se ziviti od onoga sto volis, kakva je sansa da se zaposlim nakon zavrsenog arapskog i perzijskog i na koja mijesta mogu raditi i sta.
- alica.k
#797 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
sta god zavrsis niko ti ne garantuje da ces raditi u struci. primjera je mali milion.-eee- wrote:A sto se ne polaze prijemni je li to zato sto je odsijek los pa je mala zainteresovanost za njega ili zbog nekih drugih razloga?
Ja bi upisao ovaj odsijek zato sto to volim i sto me to zanima... ali ne moze se ziviti od onoga sto volis, kakva je sansa da se zaposlim nakon zavrsenog arapskog i perzijskog i na koja mijesta mogu raditi i sta.
Ne bi gubio bezveze 5 godina ako su mi sanse za zamosljavanje jako slabe.
na tebi je da odlucis. ako te jos nesto zanima, fino odes na odsjek kod sekretara (mirza sarajkic, treci sprat lijevo skroz do kraja) i pitas sve sto te zanima.
-
Woman
#798 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
negdje u nekom postu pročitah da ima ljudi sa historije ovdje. e pa divno. ja to želim upisati,a nigdje do sad nisam srela nikoga ko to studira. zanima me kakav je prijemni i sa čim se može kombinovati taj studij. ja sam kontala sa arheologijom, nekako mi to ide zajedno. natavno, ako je moguće.
-
Barcafan
#799 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Ljudi daj odgovorite mi samo za ove lingvisticke odsjeke ako zelim upisati dva jezika sa istog odsjeka da li mi trebaju dupli papiri i da li me odvojeno primaju na oba odsjeka, recimo sta ako se desi da me na jedan prime a na drugi ne.
Dakle recimo da zelim studirati romanistiku i germanistiku da li mi tu trebaju dvije diplome ili mogu sa jednom?
Ajd nek mi neko ovo pojasni posto sam malo zbunjen.
Dakle recimo da zelim studirati romanistiku i germanistiku da li mi tu trebaju dvije diplome ili mogu sa jednom?
-
KPGS
#800 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Moraš imati završene dvije srednje škole.Barcafan wrote:Ljudi daj odgovorite mi samo za ove lingvisticke odsjeke ako zelim upisati dva jezika sa istog odsjeka da li mi trebaju dupli papiri i da li me odvojeno primaju na oba odsjeka, recimo sta ako se desi da me na jedan prime a na drugi ne.
Ne, ne trebaju ti dvije diplome. Trebaš samo prijaviti tu kombinaciju, sa jednim pod A a drugim pod B. Ako je moguće kombinirati, a mislim da je. Čudna je kombinacija (jedna od čudnijih za koju sam čuo). Ti se međusobno ne podnose.