Izrael je opet pocinio zlocin!
-
ld
#776 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
na ovom linku mozete procitati jako objektivnu analizu i historiju hamasa i njihovog uspona i koji su to razlozi sto su se palestinci odlucili za hamas i sto ih podrzavaju
http://www.alternet.org/audits/116855/a ... er/?page=1
http://www.alternet.org/audits/116855/a ... er/?page=1
- Lawrence
#777 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Nisam siguran da bi ovaj put bio gradjanski rat svak sa svakim kao prije. Ovaj put su svi udruzeni (Sunni, Krscani, Druzi) protiv Hisbullah. Nasrallah ih je udario na kvarnjaka prosle godine nepripremljene, al vjeruj mi, nisu vishe.kijameta wrote: Pa imao sam priliku vidjeti Hizbullah uzivo 2006/7 i kao vojska nisu ostavili nimalo dobar utisak na mene.Ali takodze znam da je Liban apsolutno podjeljeno drustvo i da je Hizbullah najveci neprijatelj normalizacije Libana,cega su ljudi svjesni i da bi svaki sukob koji bi Hizbullah poveo iz Libana,znacio uvlacenje Libana u gradzanski rat,poput onoga 70-ih.
"They've been fighting for 2000 years, it can't be much longer" lijepo rece Zohanova mama u filmu...kijameta wrote: Tako da sa te strane Izrael nece imati vojnih problema,kao sto nece imati vojnih problema sa hamasom.Medzutim za Izrael problem pocinje kada zauzmu Gazu.Zauzmu Gazu i sta onda ??? Jer samo zauzimanje Gaze nece nista rijesiti. To je problem koji se mora rijesavati dogovorom ali ne mislim da cemo mi to docekati.
No, salu na stranu, evo izvrsan clanak covjeka koji poznaje situaciju u Gaze bolje nego i jedan zapadni novinar:
http://www.huffingtonpost.com/richard-f ... 54777.html
-
ld
#778 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
@kijameta
ajd ako nisu ostavili na tebe ustisak kao vojska,kako onda objasnjavas cinjenice sa terena da su zaista uspjesno parirali IDFu i da su im nanijeli onakve gubitke
i da su ih natjerali na prekid ratnih dejstava
i to sto kazes da hizbullahu ne odgovara normalizacija libana,to je netacno
necu da kazem da lazes,mislim da nisu u toku i da gutas kao som ono sto ti se plasira
hizbullah je politicka partija,imali su svoje ministra u vladi libana
unazad 20 godina i kusur,ameri manje,vise rade protiv hizbullaha i nakon rata 2006 hizbullahu je porastao rejting u libanu i generalno arapskom i islamskom svijetu,i to im je porastao rejting samo tako,da su sunitske partije u libanu se pobojale za svoje pozicije,te su u koordinaciji sa amerima i saudijom zapoceli kampanju o razoruzanju hizbullaha
sto je hizbullah naravno odbio
poslije toga vlada krece sa malo zescom kampanjom i smjenjuje direktora aerodroma,koji je odrzavao kontakte sa hizbullahom i to je bila kap koja je prelila casu i onda je hizbullah poslao svoje jedinice i tad su im svima j.... majku
razvalili su sunitske milicije,koje su bile lojalne haririju,njega su stavili u kucni pritvor,svi su zakukali da se to okonca
danas hizbullah i hamas uzivaju podrsku kakvu nisu imali prije par godina sigurno
ajd ako nisu ostavili na tebe ustisak kao vojska,kako onda objasnjavas cinjenice sa terena da su zaista uspjesno parirali IDFu i da su im nanijeli onakve gubitke
i da su ih natjerali na prekid ratnih dejstava
i to sto kazes da hizbullahu ne odgovara normalizacija libana,to je netacno
necu da kazem da lazes,mislim da nisu u toku i da gutas kao som ono sto ti se plasira
hizbullah je politicka partija,imali su svoje ministra u vladi libana
unazad 20 godina i kusur,ameri manje,vise rade protiv hizbullaha i nakon rata 2006 hizbullahu je porastao rejting u libanu i generalno arapskom i islamskom svijetu,i to im je porastao rejting samo tako,da su sunitske partije u libanu se pobojale za svoje pozicije,te su u koordinaciji sa amerima i saudijom zapoceli kampanju o razoruzanju hizbullaha
sto je hizbullah naravno odbio
poslije toga vlada krece sa malo zescom kampanjom i smjenjuje direktora aerodroma,koji je odrzavao kontakte sa hizbullahom i to je bila kap koja je prelila casu i onda je hizbullah poslao svoje jedinice i tad su im svima j.... majku
razvalili su sunitske milicije,koje su bile lojalne haririju,njega su stavili u kucni pritvor,svi su zakukali da se to okonca
danas hizbullah i hamas uzivaju podrsku kakvu nisu imali prije par godina sigurno
-
ld
#779 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Erjavec wrote:Nisam siguran da bi ovaj put bio gradjanski rat svak sa svakim kao prije. Ovaj put su svi udruzeni (Sunni, Krscani, Druzi) protiv Hisbullah. Nasrallah ih je udario na kvarnjaka prosle godine nepripremljene, al vjeruj mi, nisu vishe.kijameta wrote: Pa imao sam priliku vidjeti Hizbullah uzivo 2006/7 i kao vojska nisu ostavili nimalo dobar utisak na mene.Ali takodze znam da je Liban apsolutno podjeljeno drustvo i da je Hizbullah najveci neprijatelj normalizacije Libana,cega su ljudi svjesni i da bi svaki sukob koji bi Hizbullah poveo iz Libana,znacio uvlacenje Libana u gradzanski rat,poput onoga 70-ih.
"They've been fighting for 2000 years, it can't be much longer" lijepo rece Zohanova mama u filmu...kijameta wrote: Tako da sa te strane Izrael nece imati vojnih problema,kao sto nece imati vojnih problema sa hamasom.Medzutim za Izrael problem pocinje kada zauzmu Gazu.Zauzmu Gazu i sta onda ??? Jer samo zauzimanje Gaze nece nista rijesiti. To je problem koji se mora rijesavati dogovorom ali ne mislim da cemo mi to docekati.
No, salu na stranu, evo izvrsan clanak covjeka koji poznaje situaciju u Gaze bolje nego i jedan zapadni novinar:
http://www.huffingtonpost.com/richard-f ... 54777.html
blage ti veze nemas
jel ti poznato da je jedna od krscanskih milicija pomogla hizbullah u bejrutu?????
naravno da ti to i ne zelis da znas
cuj hizbullah udario na kvarnjaka
a to sto se hariri udruzio sa seniorom i ostalim milicijama da razoruzaju hizbullah,to se ne pika,pa kad su oni krenuli da to sprovedu u djelo,uz aminovanje amera i izraela,onda ih je hizbullah pomeo
nije to bas kvarnjak,prije bi se reklo da je hizbullah branio svoje pravo da se barni i da budu spremni i opremljeni za tu odbranu,tj. da imaju oruzije,jer na bliskom istoku ko nema oruzija,njega ni nema,ali bukvalno ga nema,nestane,jer ga protivnici pokopaju u masovne grobnice
- Lawrence
#780 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Ovo ti je malo bezveze. Blage veze imam itekako, a ako se ne slazemo po pitanjima Libanske politike, ne moramo da se vrijedjamo. Poznato je da su dva Libanca= 3 politicke partije, pa kako bi se onda dva Bosanca slozila o tome.ld wrote: blage ti veze nemas
jel ti poznato da je jedna od krscanskih milicija pomogla hizbullah u bejrutu?????
naravno da ti to i ne zelis da znas
cuj hizbullah udario na kvarnjaka
a to sto se hariri udruzio sa seniorom i ostalim milicijama da razoruzaju hizbullah,to se ne pika,pa kad su oni krenuli da to sprovedu u djelo,uz aminovanje amera i izraela,onda ih je hizbullah pomeo
nije to bas kvarnjak,prije bi se reklo da je hizbullah branio svoje pravo da se barni i da budu spremni i opremljeni za tu odbranu,tj. da imaju oruzije,jer na bliskom istoku ko nema oruzija,njega ni nema,ali bukvalno ga nema,nestane,jer ga protivnici pokopaju u masovne grobnice
Moje misljenje, a i otprilike misljenje sve moje raje i familije u Libanu je jednostavno: Hazbullah je jedina milicija iz gradjanskog rata koja je ostala naoruzana po Taifu, jer je tad Izrael jos uvijek okupirao jug Libana. Poslije 2001, kad se Izrael povukao, ne postoji vise izgovor da su oni jedini sa oruzjem. Dje to ima da jedna politicka partija ima naoruzanje i ako im nije po cefu udare na ostale koji nemaju naoruzanje.
Hazbullah jeste uzivao podrsku Arapskog svijeta poslije rata 2006, ali je izgubio svu podrsku kad je, UPRKOS CRVSTIM OBECANJIMA koje je Nasrallah ponavljao kao papagaj da "nece nikada okrenuti oruzje na svoj narod" prosle godine okupirao Bejrut i pokrkao se i sa Sunni i sa Druz fajterima. Nije im bilo tesko za cas posla okupirati citav grad, jer su jedini BILI i organizovani i naoruzani. Tad su se otkrili ko su i sta su - jednostavna Shija milicija pod vrhovnom komandom Teherana. A za Auna da im je pomogao, nemoj molim te. Ako znas ista o Libanskoj politici, valjda znas da je taj covjek lud.
No, situacija se VEOMA promjenila od prosle godine do danas, jer su i Lebanese Forces i Tayyar Al Mustaqbal sad imali itekako vremena da se pripreme (da ne govorim o Jumblatu, tek taj ima razloga za osvetu), i uvidjeli su da Hasbullahu nije za vjerovat.
I, usput budi receno, kijameta je skroz u pravu, Hazz je jedina prepreka normalizacije Libana. Kako bi ih drugacije nazvao ako imas na jednoj strani Sunni muslimane, Druze i Krscane koji hoce mir, ekonomski napredak i normalizaciju, a na drugoj strani njih koji imaju kult smrti i zagovaraju vjecni rat sa Izraelom. Po njihovoj filozofiji 2006 rat je bio "pobjeda" koju su sve veselo proslavljali na ulicama. "Pobjeda" jer su kidnpovali par Izraelskih vojnika i krkali raketicama po Izraelu - a zauzvrat Izrael razorio pola Bejruta, unistio infrastrukturu, ekonomiju zemlje i pobio na hiljade civila. Kao i Hamas, njihova ratna / zivotna filozofija nije da se sopstveni narod zastiti. Sopstveni narod je super zivi stit, sto ih vise izgine, Izrael ce izgledati krvavije na TV. Stipu to. Libanu je dosta ratova, narocito dosta ratovanja sa Izraelom za neciji tudji racun - prije za Palestince, a sada za Iran.
-
ld
#781 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
to da je libanu dosta ratovanja,to cisto sumljam
poslije onog rokanja u proslosti i mase ubijenog naroda na svim stranama,cisto,cisto sumljam da su svi rekli mri,mir,mir niko nije kriv i hajd oprosticemo i halaliti svima
njihov mir je zbog drugih faktora i stanje je takvo da moze doci do rokanja u libanu u kratkom vremenu
i daj ba cuj da sve one silne milicije nemaju oruzija i da su to tek tako predali,ma daj ba nemoj me zasmijavati
svi su oni vrlo dobro naoruzani
samo sto se hizbullah nametnuo kao najjaci faktor u libanu i to je cinjenica
i nisu valjda poludili da predaju oruzije
to bi ti bilo isto sad kad bi u bosni bosnjaci iskopali ono sto su zakopali krajem 1995te i to predali
e tek onda nebi bili normalni,pusti to svijet i zapad nam garantuje mir i lijep zivot
na zalost,danas je oruzije jedina garancija da te nece neko doci i roknuti na kucnom pragu,da ti pobije djecu i zenu
pogotovo na bliskom istoku,a i kod nas nije bas sjajna situacija,pa je bolje imati,nego nemati
poslije onog rokanja u proslosti i mase ubijenog naroda na svim stranama,cisto,cisto sumljam da su svi rekli mri,mir,mir niko nije kriv i hajd oprosticemo i halaliti svima
njihov mir je zbog drugih faktora i stanje je takvo da moze doci do rokanja u libanu u kratkom vremenu
i daj ba cuj da sve one silne milicije nemaju oruzija i da su to tek tako predali,ma daj ba nemoj me zasmijavati
to bi ti bilo isto sad kad bi u bosni bosnjaci iskopali ono sto su zakopali krajem 1995te i to predali
e tek onda nebi bili normalni,pusti to svijet i zapad nam garantuje mir i lijep zivot
na zalost,danas je oruzije jedina garancija da te nece neko doci i roknuti na kucnom pragu,da ti pobije djecu i zenu
pogotovo na bliskom istoku,a i kod nas nije bas sjajna situacija,pa je bolje imati,nego nemati
- Josip
#782 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

nisu Izraelci nevini, to nikako, i oni su jednako krivi kao i druga strana. ali da su palestinci žrtve, eeee to nikako.
Samo mi je žao iskrenih civila na obje strane.
Dok se god ne odreknu Hamasa palestinci će jednako biti krivi. Čini mi se da je Fatah jači da bi do sada već dobili svoju državu i svjetsku naklonost kao žrtva.
- pustopoljina
#783 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
ova ti je zadnja slika,ako se dobro sjecam-slika izraleske djece koja pisu po granatama/raketama (kako se to vec zove) za palestince. bilo svojevremeno u svim novinama.
edit:da-tacno,cak mozes procitati-iz nazareta s ljubavlju,i malo ispod- iz izralea.
edit:da-tacno,cak mozes procitati-iz nazareta s ljubavlju,i malo ispod- iz izralea.
- Josip
#784 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
@pustopoljina
pa zar nisam rekao da su oboji jednako krivi i da nisu jedni žrtva a drugi agresor?
to i slike pokazuju. a mogli su pred svjetom izgledati kao žrtve, što u početku i jesu bili.
pa zar nisam rekao da su oboji jednako krivi i da nisu jedni žrtva a drugi agresor?
to i slike pokazuju. a mogli su pred svjetom izgledati kao žrtve, što u početku i jesu bili.
- pustopoljina
#785 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
jesi-josipe,i ne tvrdim drugacije.
ali nizanje slika palestinaca gdje se dijete obucava za bombasa samoubojicu i gdje blagosiljaju hitlera vuce pa do ove zadnje-vodi do zakljcka da su to sve slike palestinaca.a nisu. taj mali samoubojica je i za mene gresnik,ali iz ocaja-a ta djeca koja na rakete pisu- ...s ljubavlju su za mene- buduci monstrumi.
ali nizanje slika palestinaca gdje se dijete obucava za bombasa samoubojicu i gdje blagosiljaju hitlera vuce pa do ove zadnje-vodi do zakljcka da su to sve slike palestinaca.a nisu. taj mali samoubojica je i za mene gresnik,ali iz ocaja-a ta djeca koja na rakete pisu- ...s ljubavlju su za mene- buduci monstrumi.
- nevencikotic
#786 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Pomoc Gazi,nazovite humanitarni broj,bar toliko mozemo 090292005
- Lincoln-Burrows
#787 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Bojim se da je to samo jedan način zarade,nevencikotic wrote:Pomoc Gazi,nazovite humanitarni broj,bar toliko mozemo 090292005
bolje reći ratno profiterstvo
- nevencikotic
#788 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Cuj to je slobodna volja da li ces nazvati ili ne,ja jesam prvo radi te djece a drugo radi sebe.Lincoln-Burrows wrote:Bojim se da je to samo jedan način zarade,nevencikotic wrote:Pomoc Gazi,nazovite humanitarni broj,bar toliko mozemo 090292005
bolje reći ratno profiterstvo
- Josip
#789 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
pustopoljina wrote:jesi-josipe,i ne tvrdim drugacije.
moja neopreznost, sorry
-
ld
#790 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
izraelci su zapoceli sa artiljerijskom vatrom iz 155 mm haubica da tuku pa gazi prije pola sata
moguce da posalju i tenkove naprijed,mozda cak i veceras
moguce da posalju i tenkove naprijed,mozda cak i veceras
Last edited by ld on 03/01/2009 16:06, edited 1 time in total.
-
kijameta
#791 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Zivio sam u krscanskom dijelu Bejruta oko 8 mjeseci i dobro znam da jeld wrote:to da je libanu dosta ratovanja,to cisto sumljam
vecina naroda u Libanu za mir i protiv bilo kakvog rata i za Palestince i za Irance i za Arape ili protiv Izraela.
Nije ovo vise 74 ,ljudi su obrazovaniji i svjesniji svega,tako i toga da je Liban jedna od najljepsih i najperspektivnijih zemalja svijeta,da su ultra-extra-supar atraktivni za turizam i da od trgovine i turizma mogu zivjeti na nivou zapadne Evrope.Naravno da moze doci do rata a do rata moze dovesti jedino hizbullah odnosno njihov mentor Iran.
Jos btw izmedzu Libana i Bosne nema nikakvih slicnosti,zato su svake usporedbe besmislene.
- Lawrence
#792 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Potpisujem. Meni je zena Libanka, imamo kucu u Bejrutu i provodim dobar dio godine tamo.kijameta wrote:Zivio sam u krscanskom dijelu Bejruta oko 8 mjeseci i dobro znam da jeld wrote:to da je libanu dosta ratovanja,to cisto sumljam
vecina naroda u Libanu za mir i protiv bilo kakvog rata i za Palestince i za Irance i za Arape ili protiv Izraela.
Nije ovo vise 74 ,ljudi su obrazovaniji i svjesniji svega,tako i toga da je Liban jedna od najljepsih i najperspektivnijih zemalja svijeta,da su ultra-extra-supar atraktivni za turizam i da od trgovine i turizma mogu zivjeti na nivou zapadne Evrope.Naravno da moze doci do rata a do rata moze dovesti jedino hizbullah odnosno njihov mentor Iran.
Jos btw izmedzu Libana i Bosne nema nikakvih slicnosti,zato su svake usporedbe besmislene.
Jedino se ne slazem s tobom da nema slicnosti izmedju Bosne i Libana - ima, ima. Super provod, fini ljudi, mrak klopa, planine, skijanje, kajmak, muzika
-
ld
#793 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
pa ima bar jedna slicnostkijameta wrote:Zivio sam u krscanskom dijelu Bejruta oko 8 mjeseci i dobro znam da jeld wrote:to da je libanu dosta ratovanja,to cisto sumljam
iran je pomogao i nas i hizbullah,jel i tim automatizmom mi postajemo lopovsko teroristicka banda kao sto si okrakterisao hizbullah
a sto nisi malo svratio u muslimanski dio bejruta,ili ti se taj dio gadi da ides u njega
ili malo da palestinskih izbjeglickih kampova,ili do onog sto ga je poravnala libanska armija
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#794 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
sretničeErjavec wrote:
Potpisujem. Meni je zena Libanka, imamo kucu u Bejrutu i provodim dobar dio godine tamo.
Jedino se ne slazem s tobom da nema slicnosti izmedju Bosne i Libana - ima, ima. Super provod, fini ljudi, mrak klopa, planine, skijanje, kajmak, muzika
- _veleposlanik
#795 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
slazem se @pustopoljina, djeca sa tih slika nisu podobna da sama rasudjuju o svojim djelima, pa je jedan ogroman grijeh slati istu djecu u smrt i kao sijace smrti...
ali ove djevojcice sto pisu cestitke za svoje usmrcene vrsnjake su blago receno bolesnoumne, zle bez principa, buduci monstrumi
@Erjavec: ne znam da li si pogledao, al smatram da ovaj covjek znatno bolje objasnjava stav prema Hezbolahu od nas ovdje:
NORMAN FINKELSTEIN - HEZBOLLAH, THE HONOUR OF LEBANON
ali ove djevojcice sto pisu cestitke za svoje usmrcene vrsnjake su blago receno bolesnoumne, zle bez principa, buduci monstrumi
@Erjavec: ne znam da li si pogledao, al smatram da ovaj covjek znatno bolje objasnjava stav prema Hezbolahu od nas ovdje:
NORMAN FINKELSTEIN - HEZBOLLAH, THE HONOUR OF LEBANON
-
omar little
#796 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Eh, sad kad mi je Djordje sve rekao i objasnio promijenila sam stav!!!!
Bush says Hamas to blame for Gaza
Mr Bush, who has just weeks left in office, said Hamas was a terrorist group dedicated to destroying Israel.
Earlier the Hamas leader-in-exile, Khaled Meshaal, warned Israel of a "black klix" if it began a threatened ground offensive on Gaza.
Hamas said one of its military leaders died in an overnight strike.
Abu Zakaria al-Jamal died of his wounds after a raid.
Israel has now carried out more than 700 strikes on Gaza since launching the offensive a week ago, AFP news agency said.
On Saturday, Israeli artillery shelled the Gaza Strip, witnesses said.
There were no immediate reports of damage or casualties.
The UN warned of a worsening humanitarian crisis in Gaza.
The UN said it believed 25% of more than 400 Palestinians killed by Israeli action so far were civilians.
'Monitoring mechanisms'
In his weekly radio address President George W Bush said Hamas was responsible for the latest violence and rejected any unilateral ceasefire that he said would allow Hamas to continue to fire on Israel.
He added that no peace deal would be acceptable without tougher action to prevent Hamas and other groups from receiving weapons.
"There must be monitoring mechanisms in place to help ensure the smuggling of weapons to terrorist groups in Gaza comes to an end," he said.
"I urge all parties to pressure Hamas to turn away from terror and to support legitimate Palestinian leaders working for peace," Mr Bush added.
Resistance 'intact'
Israeli air strikes on Gaza continued early on Saturday, with 35 reported. One person was killed as large parts of the American school in north-west Gaza were destroyed.
Israel has threatened to launch a ground offensive. It has called up army reservists, and tanks and troops are massed on the Gaza frontier.
BBC Middle East Editor Jeremy Bowen says a week of bombardment has not been able to stop militant rocket attacks, and Israel now has to decide whether to send in ground troops.
But in a pre-recorded statement broadcast on al-Jazeera TV, Damascus-based Khaled Meshaal said Israel would be making a "foolish mistake" if it sent tanks into Gaza.
Speaking publicly for the first time since Israeli air strikes started a week ago, he said Hamas resistance and infrastructure were intact.
"We will not break, we will not surrender or give in to your conditions," Mr Meshaal said in a speech aimed at the Israelis, the Palestinians and the wider Muslim world.
Al-Jazeera reaches millions of people across the Arabic-speaking world in the Middle East and beyond.
To them, Mr Meshaal said this was not a battle against Hamas alone, but against the entire umma, or nation.
Analysts say this was an apparent reference to a populist Islamist idea that the Palestinians are defending the Muslim world against a modern form of Crusades.
The UN said the Israeli military escalated its offensive against the Hamas leadership in Gaza on Friday, targeting the homes of more than 20 Hamas officials in its latest air strikes.
In response, Palestinian militants fired on Israel, their missiles injuring four people in the southern city of Ashkelon. More than 20 more missiles were fired on Saturday morning.
Four Israelis have been killed so far by militant rocket fire.
Israel is refusing to let international journalists into Gaza, despite a Supreme Court ruling to allow a limited number of reporters to enter the territory.
The UN says the week-long assault has worsened the crisis in Gaza, despite an increase in humanitarian shipments.
Israel tightened its control of what gets in and out of the crowded coastal Strip after Hamas, the elected power, seized control of the area from rival Fatah forces 18 months ago.
Since then, the UN says there has been a significant deterioration in infrastructure and basic services, with 80% of the 1.4m population unable to support themselves.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7809289.stm
- Lawrence
#797 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Eto, opet se ti ljutis. Ja bogami svracam u muslimanske krajeve Bejruta - u Hamri su najbolji klubovi. A ovo nije nikakva krscansko-muslimanska spika, i sam znas da se Hazbi i Haririjevci mrze najvishe. Ovo je sukob konecepta naprednog Libana sa konceptom Libana permanentno u ratu sa Izraelom za tudje interese.ld wrote:pa ima bar jedna slicnostkijameta wrote:Zivio sam u krscanskom dijelu Bejruta oko 8 mjeseci i dobro znam da jeld wrote:to da je libanu dosta ratovanja,to cisto sumljam
iran je pomogao i nas i hizbullah,jel i tim automatizmom mi postajemo lopovsko teroristicka banda kao sto si okrakterisao hizbullah
a sto nisi malo svratio u muslimanski dio bejruta,ili ti se taj dio gadi da ides u njega
ili malo da palestinskih izbjeglickih kampova,ili do onog sto ga je poravnala libanska armija
Iran je nas pomagao i hvala mu, to je tacno. Ali Iran nije kod nas instalirao para-vojsku, finansirao je, naoruzao, komandovao iz Teherana i koristio nasu teritoriju da napada susjedne zemlje. Tu ipak ima malo razlike.
- Baltazar_khan
#798 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Ne mogu da vjerujem da je narod koji je bio žrtva u drugom svjetskom ratu, postao sad suprotno od žrtve, postao je... Ubica!
- osa
#799 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
izvor:vjesnik
Pakao na Bliskom istoku
Izrael je u prošlosti bio vojno najuspješniji kad je ratove završavao munjevito. S Hamasom je kao i s Hezbollahom: taj je recept gotovo neprimjenjiv
Bilo bi prejednostavno reći da se dosadašnji sukob između Izraela i Hamasa može svesti samo na konstataciju - Hamas provocira, Izrael bombardira. Unatoč strašnom zračnom pritisku, Hamas nije ostao bez onog zbog čega se Izrael i upustio u tako veliku operaciju (nazvao ju je »Tvrdo olovo«). Hamasov raketni arsenal očito je znatno veći i širi, nego što su to Izraelci mislili. Proboji egipatske granice i brojni podzemni prolazi omogućili su Hamasu da zaobiđe izraelsku blokadu i u Gazu dopremi učinkovitiju raketnu tehnologiju. Egipatskoj strani nije uspjelo zaustaviti krijumčarenje rastavljenog teškog naoružanja, što je Hamas provodio najmanje godinu dana bez prekida.
U Izraelu smatraju da rakete Qassam više ne slažu samo Palestinci nego i stručnjaci iz Irana (nekoliko inženjera i instruktora koji su lako mogli stići u Gazu i sad se tamo skrivaju). Činjenica da Hamas na jugu Izraela može pogoditi sve ciljeve u radijusu od 50 kilometara vjerojatno će samo pojačati želju Izraela da ne okonča sukob bez uklanjanja svake daljnje raketne prijetnje.
No, Hamasov otpor i prkos (islamistički ekstremisti trpe teške gubitke, ali Qassami i dalje lete na Izrael) pokazali su Izraelcima što ih sve jednog dana može čekati u Iranu. U Gazi nema nikakve protuzračne obrane dok je ona iranska jedna od najgušćih na svijetu. Hamas nema lovačke avione kojima bi presretao izraelske. U Iranu postoje i piloti i borbene letjelice koji bi mogli ugroziti ili usporiti izraelske nalete, čak ih i odvratiti kad bi cijena kakvog-takvog uspjeha bila prevelika (Izrael je osjetljiv na gubitak izuzetno skupih zrakoplova i pilota, čija je obuka također skupa).
No, tu je najvažnije sljedeće: ako mali Hamas može sačuvati svoje rakete (i to zadnje modele koji su i te kako uočljivi iz zraka), jasno je što bi mogao napraviti Iran. U praksi to znači: izraelski piloti dolete do iranskih nuklearnih i vojnih objekata, istovare bojne tovare i sretno se vrate kući, a Iran počne tući po Izraelu raketama zemlja-zemlja ne od 66 kilograma koliko je težak jedan Qassam, nego projektilima od šest ili 10 tona. Učinke nije teško zamisliti.
Izrael je u prošlosti bio vojno najuspješniji kad je ratove završavao munjevito. S Hamasom je kao i s Hezbollahom: taj je recept gotovo neprimjenjiv. Ne može se sve završiti u nekoliko dana. Protivnik se ne koncentrira na jednome mjestu. Miješa se s narodom, čiju većinsku podršku ima (sad je još veća). Hamas neće izaći na čistinu i prihvatiti odlučujući okršaj, jer bi ga izraelski oklopnjaci i vatra s kopna zbrisali u nekoliko sati. U kopnenim bitkama, Hamas namjerava koristiti Hezbollahovu taktiku: ukopaš nekolicinu najupornijih boraca i Izraelci troše previše snage na male ciljeve. Sukob traje, ginu i palestinski civili. Hamas u međuvremenu ustrajno lansira Qassame, na jugu Izraela pogađa autobusne postaje, škole i dječje vrtiće. Izraelci nakon toga još žešće uzduž i poprijeko mlate po Gazi. Hamas onda više nije samo mučenik nego i žrtva. Zašto? Zbog nesrazmjera moći. Što god Izrael baci ili ispuca po Hamasu, za vanjski svijet to je prekomjerna uporaba sile.
Dugi sukob šteti Izraelu i potkopava njegov ugled i tamo, gdje su ga dosada bezrezervno podržavali. U asimetričnim sukobima slabija strana je znatno izdržljivija, nego što to izgleda na papiru i u kabinetskim simulacijama. Ipak, i Hamas može pogriješiti u strateškoj procjeni. Njegovi vođe sad misle da je izraelska kopnena vojska nalik povećem čoporu borbenih pasa, koji samo kruže oko Gaze, prijeteće pokazuju očnjake i neprestano laju, ali se ne usuđuju upustiti u ubilački pohod. Poslati pješaštvo u Gazu nije lako. Izrael će i to napraviti, ako Hamasove rakete nastave neselektivno tući izraelske južne gradove (u tim napadima stradaju ne samo Židovi nego i izraelski Arapi, koji su tu nastanjeni, osobito u primorskim gradovima ili u Beershebi koja je sada, zahvaljujući Irancima, u Hamasovom dometu).
Izraelci namjeravaju kopnom upasti u Gazu na nekoliko mjesta, rasjeći je i spojiti se s mornaričkim snagama (specijalcima), koje će se iskrcati na obali. Izrael pretpostavlja da je Hamas uspio preko (ispod) egipatske granice prošvercati veće količine pješačkog naoružanja, streljiva, mina i protutenkovskih raketnih bacača, koji će im dobro doći u eventualnim uličnim borbama.
Izraelski vojnici-tragači neće imati samo zadaću uhvatiti ili ubiti vođe Hamasa i njihove saveznike. Njihov primarni zadatak je pronaći podzemna skladišta i radionice, gdje se konstruiraju Qassami i raznijeti ih iznutra. A još kakav iranski »živi jezik« i te kako bi dobro došao, jer bi uoči svojih izbora Izraelci pokazali svijetu koliko je Iran duboko prodro u Gazu i da doista ozbiljno radi o glavi židovske države nakon 60 godina njezinog postojanja. Stoga Hamas ne smije podcijeniti Izraelce kao što su to oni učinili s Hezbollahom 2006. godine.
Ono što bi jamačno spasilo Hamas je duži prekid vatre i primirje uz međunarodna jamstva. Ali tada Hamas mora odustati od raketiranja Izraela. Jer, svakom raketom koju i dalje ispaljuje pokazuje da postoji i da je u stanju uzvraćati. Hamas će preživjeti, ako u teškim okolnostima pokaže snagu, a Palestinci jedinstvo.
Fran Višnar
Pakao na Bliskom istoku
Izrael je u prošlosti bio vojno najuspješniji kad je ratove završavao munjevito. S Hamasom je kao i s Hezbollahom: taj je recept gotovo neprimjenjiv
Bilo bi prejednostavno reći da se dosadašnji sukob između Izraela i Hamasa može svesti samo na konstataciju - Hamas provocira, Izrael bombardira. Unatoč strašnom zračnom pritisku, Hamas nije ostao bez onog zbog čega se Izrael i upustio u tako veliku operaciju (nazvao ju je »Tvrdo olovo«). Hamasov raketni arsenal očito je znatno veći i širi, nego što su to Izraelci mislili. Proboji egipatske granice i brojni podzemni prolazi omogućili su Hamasu da zaobiđe izraelsku blokadu i u Gazu dopremi učinkovitiju raketnu tehnologiju. Egipatskoj strani nije uspjelo zaustaviti krijumčarenje rastavljenog teškog naoružanja, što je Hamas provodio najmanje godinu dana bez prekida.
U Izraelu smatraju da rakete Qassam više ne slažu samo Palestinci nego i stručnjaci iz Irana (nekoliko inženjera i instruktora koji su lako mogli stići u Gazu i sad se tamo skrivaju). Činjenica da Hamas na jugu Izraela može pogoditi sve ciljeve u radijusu od 50 kilometara vjerojatno će samo pojačati želju Izraela da ne okonča sukob bez uklanjanja svake daljnje raketne prijetnje.
No, Hamasov otpor i prkos (islamistički ekstremisti trpe teške gubitke, ali Qassami i dalje lete na Izrael) pokazali su Izraelcima što ih sve jednog dana može čekati u Iranu. U Gazi nema nikakve protuzračne obrane dok je ona iranska jedna od najgušćih na svijetu. Hamas nema lovačke avione kojima bi presretao izraelske. U Iranu postoje i piloti i borbene letjelice koji bi mogli ugroziti ili usporiti izraelske nalete, čak ih i odvratiti kad bi cijena kakvog-takvog uspjeha bila prevelika (Izrael je osjetljiv na gubitak izuzetno skupih zrakoplova i pilota, čija je obuka također skupa).
No, tu je najvažnije sljedeće: ako mali Hamas može sačuvati svoje rakete (i to zadnje modele koji su i te kako uočljivi iz zraka), jasno je što bi mogao napraviti Iran. U praksi to znači: izraelski piloti dolete do iranskih nuklearnih i vojnih objekata, istovare bojne tovare i sretno se vrate kući, a Iran počne tući po Izraelu raketama zemlja-zemlja ne od 66 kilograma koliko je težak jedan Qassam, nego projektilima od šest ili 10 tona. Učinke nije teško zamisliti.
Izrael je u prošlosti bio vojno najuspješniji kad je ratove završavao munjevito. S Hamasom je kao i s Hezbollahom: taj je recept gotovo neprimjenjiv. Ne može se sve završiti u nekoliko dana. Protivnik se ne koncentrira na jednome mjestu. Miješa se s narodom, čiju većinsku podršku ima (sad je još veća). Hamas neće izaći na čistinu i prihvatiti odlučujući okršaj, jer bi ga izraelski oklopnjaci i vatra s kopna zbrisali u nekoliko sati. U kopnenim bitkama, Hamas namjerava koristiti Hezbollahovu taktiku: ukopaš nekolicinu najupornijih boraca i Izraelci troše previše snage na male ciljeve. Sukob traje, ginu i palestinski civili. Hamas u međuvremenu ustrajno lansira Qassame, na jugu Izraela pogađa autobusne postaje, škole i dječje vrtiće. Izraelci nakon toga još žešće uzduž i poprijeko mlate po Gazi. Hamas onda više nije samo mučenik nego i žrtva. Zašto? Zbog nesrazmjera moći. Što god Izrael baci ili ispuca po Hamasu, za vanjski svijet to je prekomjerna uporaba sile.
Dugi sukob šteti Izraelu i potkopava njegov ugled i tamo, gdje su ga dosada bezrezervno podržavali. U asimetričnim sukobima slabija strana je znatno izdržljivija, nego što to izgleda na papiru i u kabinetskim simulacijama. Ipak, i Hamas može pogriješiti u strateškoj procjeni. Njegovi vođe sad misle da je izraelska kopnena vojska nalik povećem čoporu borbenih pasa, koji samo kruže oko Gaze, prijeteće pokazuju očnjake i neprestano laju, ali se ne usuđuju upustiti u ubilački pohod. Poslati pješaštvo u Gazu nije lako. Izrael će i to napraviti, ako Hamasove rakete nastave neselektivno tući izraelske južne gradove (u tim napadima stradaju ne samo Židovi nego i izraelski Arapi, koji su tu nastanjeni, osobito u primorskim gradovima ili u Beershebi koja je sada, zahvaljujući Irancima, u Hamasovom dometu).
Izraelci namjeravaju kopnom upasti u Gazu na nekoliko mjesta, rasjeći je i spojiti se s mornaričkim snagama (specijalcima), koje će se iskrcati na obali. Izrael pretpostavlja da je Hamas uspio preko (ispod) egipatske granice prošvercati veće količine pješačkog naoružanja, streljiva, mina i protutenkovskih raketnih bacača, koji će im dobro doći u eventualnim uličnim borbama.
Izraelski vojnici-tragači neće imati samo zadaću uhvatiti ili ubiti vođe Hamasa i njihove saveznike. Njihov primarni zadatak je pronaći podzemna skladišta i radionice, gdje se konstruiraju Qassami i raznijeti ih iznutra. A još kakav iranski »živi jezik« i te kako bi dobro došao, jer bi uoči svojih izbora Izraelci pokazali svijetu koliko je Iran duboko prodro u Gazu i da doista ozbiljno radi o glavi židovske države nakon 60 godina njezinog postojanja. Stoga Hamas ne smije podcijeniti Izraelce kao što su to oni učinili s Hezbollahom 2006. godine.
Ono što bi jamačno spasilo Hamas je duži prekid vatre i primirje uz međunarodna jamstva. Ali tada Hamas mora odustati od raketiranja Izraela. Jer, svakom raketom koju i dalje ispaljuje pokazuje da postoji i da je u stanju uzvraćati. Hamas će preživjeti, ako u teškim okolnostima pokaže snagu, a Palestinci jedinstvo.
Fran Višnar
- pustopoljina
#800 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
http://www.sarajevo-x.com/forum/posting ... =3&t=58420
tvrdo olovo,cast lead,gegossenes blei...
izljeveno olovo...ono sto u bosni rade kad salijevaju strahu,a ono sto oko hanuke i bozica-djeca rade-tope,izlijevaju olovo...
tvrdo olovo,cast lead,gegossenes blei...
izljeveno olovo...ono sto u bosni rade kad salijevaju strahu,a ono sto oko hanuke i bozica-djeca rade-tope,izlijevaju olovo...