Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
dadoka84

#776 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by dadoka84 »

tnx pogledam. :D
AstorH

#777 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by AstorH »

Koje ulje koristiti za Ford Fokusa 2005g 1.8 dizel ?
jefferson

#778 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

AstorH wrote:Koje ulje koristiti za Ford Fokusa 2005g 1.8 dizel ?
Koji je to dizel? Common-rail ili? Imal pdf?
Sta si koristio do sada?
AstorH

#779 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by AstorH »

jefferson wrote: Koji je to dizel? Common-rail ili? Imal pdf?
Sta si koristio do sada?
Neam pojma sta je stavljano u njega. Nije moj.
Tdci 1.8 karavan.
Ovakav
Image
Image
jefferson

#780 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

AstorH wrote:
jefferson wrote: Koji je to dizel? Common-rail ili? Imal pdf?
Sta si koristio do sada?
Neam pojma sta je stavljano u njega. Nije moj.
Tdci 1.8 karavan.
Ovakav
Image
Image
Ford za to auto preporucuje 5W30 ulje koje ispunjava ACEA A5 specifikaciju. To je lako 5W30 ulje i na njemu ences naci specifikacije kao sto je VW 505.01 i slicno.
AstorH

#781 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by AstorH »

jefferson wrote: Ford za to auto preporucuje 5W30 ulje koje ispunjava ACEA A5 specifikaciju. To je lako 5W30 ulje i na njemu ences naci specifikacije kao sto je VW 505.01 i slicno.
E hvala puno.
Sad mi nije prometna od auta tu da vidim. Inace od rodice je auto iz njemacke dovuceno.Znaci li to da ako je i tddi ili tdci moze to isto ulje?
IcedFlame

#782 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by IcedFlame »

Romeo 80 wrote:
jefferson wrote:
Romeo 80 wrote:jefferson@

Vidim da se razumiješ u ulja, pa jedno laičko pitanje. Ja vozim auto na plin i pridržavam se specifikacije u smislu da sipam polusintetičko ulje 10w40 kako je propisano.
Konkretno, u pitanju je Alfa 155 na plin i sipam Liqui Moly sa tom specifikacijom, jer je Selenia sa istom specifikacijom skuplja skoro 50%. Ne znam da li pravim grešku ili nije toliko bitno, budući da plin čišće sagorijeva i ne stvara toliko nusprodukata sagorijavanja kao benzin?! :?
Ma OK je to.
Ja nisam rekao da je LM lose ulje, to je vrlo dobro ulje.
Ali ne treba se zaletati samo zato sto pise Made in Germany i uzimati ulje zbog te cinjenice.
Hvala jeff! :) A i meni se čini da je selenija dobro precijenjena. Ne znam da li je na drugim tržištima slična situacija, ali je polusintetička Selenija cijenom blizu nekim sintetičkim uljima. Ako bih morao, radije bih doplatio još koju markicu i kupio 5w40 nekog drugog proizvođača nego 10w40 Seleniju za neznatno manje para. :|
Hvala i od mene! Isti auto, isto ulje sipam, i istu dilemu sam imao :)
jefferson

#783 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

AstorH wrote:
jefferson wrote: Ford za to auto preporucuje 5W30 ulje koje ispunjava ACEA A5 specifikaciju. To je lako 5W30 ulje i na njemu ences naci specifikacije kao sto je VW 505.01 i slicno.
E hvala puno.
Sad mi nije prometna od auta tu da vidim. Inace od rodice je auto iz njemacke dovuceno.Znaci li to da ako je i tddi ili tdci moze to isto ulje?
Ford je tu vrlo jednostavan, oni traze ACEA A5 specifikaciju. Koliko ces imati rpoblema naci to ulje kod nas ne znam.
Ako ne mognes naci, gledaj da je 5W30 sa specifikacijom ACEA C3.
Ako kupis ACEA C3, ocekuj da ce turbo malo losije dosezati potreban broj obrtaja da isporuci maksimalni pritisak jer C3 je "teze" ulje od A5.
jefferson

#784 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

milonja wrote:
jefferson wrote: Kao sto sam rekao, imas na stranicama ove teme sta znaci 5W30 a sta 5W40.
Kada vec pitas za specifikacije, to generalni minimumi koja ulja moraju ispuniti. Obicno specifikacije ne traze da je ulje specificne viskoznosti (recimo 5W30) iako je to slucaj sa VW 504.00/507.00 specifikacijom (ulja moraju biti ili 5W30 ili 0W30).
Specifikacije obicno traze da ulja imaju odredjeni HTHS (kod ACEA A3 to je minimum 3.5cp, a to je minimum i za VW 502.00, MB 229.5, MB 229.51 BMW LL-01 i L-04, dok isto trazi i Renault, Fiat itd). Drugo, obicno specifikacije traze odredjeni mimimum depozita koje ulje moze ostaviti iza sebe.
Ukratko, ako vozis benzinca i ulje ne ispunjava MB 229.5, nemoj uzimati, jer je to najstrozija specifikacija. Znaci ako ti treba VW 502.00 gledaj da ulje ima i specifikaciju MB 229.5.
AKo vozis dizela, i recimo treba ti VW 505.01, gledaj da ima i MB 229.51. To znaci da ta ulja moraju imati manje isparavanja, vrlo stroge minimume kada su depoziti u pitanju itd.
već drugi put upućuješ na "listanje" 30 stranica foruma, do sada si mogao postavit link na konkretni broj stranice sa onim na šta misliš
otiša si na nešto drugo, pa sam sam pokušao naći u čemu je to suštinska razlika na primjer između 5w30 i 5w40 a oba ispunjavaju istu specifikaciju na primjer vw 502/505

i našao sam u katalogu za optima ulja, gdje je jasna razlika u kinematskoj viskoznosti i to se lijepo vidi u pregledu na tabeli, gdje čak imaju ulje sa istim nazivom - Optima Eco, ali u dvije varijante sa 5w30 i 5w40, kao i posebno ulja sa jednom i sa drugom viskoznošću
vrijednosti su
uglavom 5w30 ima 11,5-12,5
a 5w40 od 14-15
e šta to sad konkretno znači za motor ?
valjda da je "rjeđe-tečnije" ovo sa manjom vrijednošću (5w30) na visokim temperaturama motora pa ima i tanji "film" ali zato bolje prodire u sve dijelove motora
bar ja mislim da je tako :oops:

zadovoljava i MB 229.51 koji spominješ :oops:

Image
0W30, 5W30, 10W30 tj. sva W30 ulja se klasificiraju ako imaju kinematicku viskoznost do 12.5cst. Preko 12.5 cst je W40 ulje. Tako imas jednu verziju Castrola 0W40 koja je 12.8, jedna verzija istog ulja ima 13.1, a jedna 13.5cst. Npr. stari Shell Hellix 5W40 sa specifikacijom SM je imao 13.1cst.
Sta znaci za motor? 40 oznacava viskoznost ulja na 100c i ona mora biti preko 12.5. Znaci da je uljni film deblji.
Da li to znaci da je svako 5W40 ulje bolje za zastitu motora od odredjenog 5W30 ulja? Ne, to zavisi prvenstveno koaj je baza ulja. Recimo Castrol 0W30 se pokazao kao daleko izdrzljivije ulje od vecine 0W40 i 5W40 ulja. Npr. Americki Redline pravi ulja od 100% POE baze i to je najprisutnije ulje medju amaterima na trkama. npr. Redlina 5W30 ima jaci uljni film na 150c nego bilo koje 10W40 ulje.
Medjutim, ako recimo kupis Shell Helix 5W40 API SN, Mobil 1 0W40 API SN, Castrol 0W40 API SN, Catsrol 0W30 API SL, to su vrhunska ulja koja imaju strasno jake uljne filmove jer su pravljena i za supersportska auta. Tako M1 ide npr. u Porsche i Nissan GT-R, Castrol 0W40 ide u nove BMW M3 i M5 (iako ce se BMW presaltati najvjerovatnije na Shell), Audi koristi za S modele Castrol 0W30.
E sad, ako imas turbo motor, moze se desiti ako naspes 0W40 ili 5W40 sa recimo 13.5cst, da se osjetiti kako turbina malo duze nabija potreban pritisak jer i ulje razvija vise otpora.
Prednsot 5W30 ulja je sto se zimi brze grije (sto en znaci da ima bolji hladni start od 5W40 ulja, jer su oba 5W). Medjutim, ima tanji uljni film, sto znaci da ako biras 5W30, vaznije je koja je baza ulja nego kod 5W40.
jefferson

#785 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

milonja wrote:pa koja je baza eto kod ovih optiminih
Eco 5w30 502/505
još su najpovoljnji s cijenom
Vjerovatno petrolejska, tj. grupa III. To ulje nije nista posebno. -35 tacka tecenja je ustvari vrlo los rezultat, dok proizvodjac navodi kinematicku viskoznost 11.8-12.3 znaci da proizvod nije konzistentan. Obicno proizvodjac navodi tacnu kinematicku viskoznost.
Sto se tice baze, mnogi manji i manje ugledni proizvodjaci koriste Grupu III jer je jeftinija itd. Mobil1 npr. koristi tkz. VISOM bazu, kombinaciju Grupe III, IV i V, i psotigli su izvrstan rezultat. Npr. ja sam radio laboratorijski nalaz M1 nakon 7500 km u mom autu, i ulje je palo sa 13.5cst na 13.3cst, sto znaci gubitak od nekih 2% kinematicke viskoznosti, dok losija ulja koja obicno imaju peetrolejsku bazu znaju izgubiti i po 20%. Zato Optima ima kinematicku vrijednost svog 5W40 ulja iznad 14, cime absorbiraju gubitak viskoznosti tokom eksploatacije. Nakon 5000km Optima 5W40 se vjerovatno pretvori u 5W30 ulje. To znam jer oba 5W40 ulja koja si naveo nemaju MB 229.5 specifikaciju, dok jedno ima MB 229.3 a drugo MB 229.1. To znaci da je gubitak ulja usljed isparavanja preko do 13% na MB 22.93 ulje i preko 13% na MB 229.1 ulju. To takodje znaci da ce to ulje ostaviti daleko vise prljavstine, depozita iza sebe nego ulje koje ispunjava MB 229.5 specifikaciju.
AstorH

#786 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by AstorH »

jefferson wrote: Ford je tu vrlo jednostavan, oni traze ACEA A5 specifikaciju. Koliko ces imati rpoblema naci to ulje kod nas ne znam.
Ako ne mognes naci, gledaj da je 5W30 sa specifikacijom ACEA C3.
Ako kupis ACEA C3, ocekuj da ce turbo malo losije dosezati potreban broj obrtaja da isporuci maksimalni pritisak jer C3 je "teze" ulje od A5.
Hvala colega. :)
dadoka84

#787 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by dadoka84 »

Na kraju bi elf evolution 900 sxr. 5w40, rn 0710, 5l oko 65KM.
jefferson

#788 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

milonja wrote:
...oba 5W40 ulja koja si naveo nemaju MB 229.5 specifikaciju,
kako nema bolan
još pri prvom navođenju sam napiso da Optima Eco i eco plus ispunjava i MB 229.51
vidi se gore lijepo na samom prikazu ulja gdje je navedena i podvučena i vw specifikacija
-35 tacka tecenja je ustvari vrlo los rezultat, dok proizvodjac navodi kinematicku viskoznost 11.8-12.3 znaci da proizvod nije konzistentan. Obicno proizvodjac navodi tacnu kinematicku viskoznost.
drugi proizvođači u katalogu ne navode ni ove podatke koje daje optima
pokaži neki katalog ili link od castrola, liqui molly ili nekog drugog ili link gdje se može vidjeti slični podaci
pa da provjerimo da li ulje tog viskoziteta ima nižu tačku tečenja ili "tačnu" viskoznost a ne u rasponu kao kod optime, a kako ti tvrdiš
za tačku tečenja i ne vidim potrebu za nižom vrijednosti s obzirom na naše klimatske uslove
nikad nije bilo ni - 30 iako naravno što je ta tačka niža, ulje je i na višim vrijednostima, na primjer na - 10 tečljivije od onog koje ima tačku tečenja na primjer -20,koje će na tih istih -10 biti gušće, manje tečno
Ti si me pitao za misljenje ja sam ti dao. -35 ces rijetko ako ikada dozivjeti u BiH, ali eto ja sam na Vlasicu pokretao auto na -42.
Osim toga ako je temperatura -10, auto koje ima ulje sa nizom tackom tecenja ce na toj temperaturi imati bolji start.
Pitao si me za misljenje, ja sam ti dao, a ako te interesuju podaci npr. Liqui Molu Top Tec 420 ukucaj na google: Liqui Moly Top Tec 4200 PDS, ili Shell Helix 5W40 PDS itd.
Sto se tice MB229.5 ja sam rekao za 5W40 ulja na dnu tabele (i 0W40), jer MB229.5 je nesto drugo od MB229.51.
Ali ti si izgleda meni postavio pitanje da bi na kraju usao u raspravu o Optimi, pa brate kupi je i zavrsi pricu.
jefferson

#789 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

milonja wrote:-42 na Vlašiću ?? :-) daj ba :oops:
kupit ću ono što je bolje ia po mogućnosti jeftinije
smeta mi to apripre pljuvanje po nečemu što se unaprijed (bez dokaza) smatra manje vrijednim, pogotovo u ovom slučaju domaćeg ulja, za koje odmah imaju predrasude da "kurcu ne valja"

za liqui moly si upravu

Image
Ne pljujem ja po ulju, ali da je to ulje u rangu Liqui Moly, Motul, Pentosin, Mobil1, e vala nije.
Imas PDS Mobil1 na njihovoj web stranici, imas Shell, imas Pentosin, Motu, Castrol. Google ti je prijatelj.
Vlasic? jbg, upoznaj bolje zavicaj.
citro

#790 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by citro »

Ljudi, ovaj se Jefferson toliko navukao na motorna ulja da ja pocinjem vjerovati da koristi 0W30 kao aftershave.
A evo i Milonje, poceo opasno kontrirati i to sa domacim proizvodom ! Bas me interesuje rasplet situacije.
AstorH

#791 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by AstorH »

:lol:
citro

#792 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by citro »

milonja wrote:
citro wrote:Ljudi, ovaj se Jefferson toliko navukao na motorna ulja da ja pocinjem vjerovati da koristi 0W30 kao aftershave.
A evo i Milonje, poceo opasno kontrirati i to sa domacim proizvodom ! Bas me interesuje rasplet situacije.
a o cijenama da ne govorimo
u servisu me ljetos zavališe 100 KM za 4 litra Castrol Edge
sa vrlo velikim mi upitnikom iznad glave šta mi je uopšte donio u polovnom kanisteru (možda i INU Deltu :lol: )

dok na Nestro pumpi u manjem BH entitetu naletim na Eco plus po 15 KM po litri i to pakovanje po litar
Zlatno je pravilo da je bolje mijenjati ulje cesce, nego sipati skupa ulja. Naravno, pod uslovom da ne forsiras auto previse. U razgovorima sa Sarajevskim taksistima koji su nerijetko prevalili 500.000 km + bez otvaranja motora svi su mi rekli da mijenjaju ulja na 5 do 6000 km. I spominjali su mi marke ulja za koje nikada nisam cuo, ono - no name. Castrola ni jedan taxi vidio nije.
Normalno, treba voditi racuna da ulje zadovoljava trazenu specifikaciju, ali sada bas toliko pretjerivati mislim da nema smisla. Druga prica je ako je auto nov i u garanciji, ili ako se vozi " na spic".
ranger

#793 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ranger »

oko 75KM (5l+1l)
EDIT: toliko je 5w40
ja sam i uzeo 5w40, slagah na ovom postu ranije... :-)
Last edited by ranger on 08/11/2014 18:49, edited 1 time in total.
citro

#794 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by citro »

milonja wrote:taxisti su posebna priča, on gleda da samo što jeftinije prođe
doskora su sipali ložu :lol: a teško da mijenja svakih 5-6.ooo to je maltene skoro svaka 2-3 mjeseca, za njega bi to bilo gubljenje vremena

pa jednom godišnje ili 15.ooo km, šta prije dođe je neko zlatno pravilo, nema ni oko toga puno filozofije
Kako god, ali im motori prelaze puno km. OK, imaju malo hladnih startova, ali ipak ...
jefferson

#795 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

milonja wrote:ne vidim ni neku posebnu superiornost toliko razvikanog Castrola
još jedan dokaz bespotrebnog pljuvanja po optimi

a vidljivo je da je liqui moly bolji od castrola što se tiče viskoznosti
u klasi 502/504
jer Top Tec 4600 ima 11,6
a Magnatec C3 12,8
a bolji je čak i od Edge koji ima vrijednost 12

toliko o tvojoj tvrdnji da Njemci nisu "dorasli" najrazvikanijim

čak je od Magnateca i Optima Eco 5w30 bolja sa svojom maximalnom vrijednosti 12,5 :D

Image

Image
Fakat ne kontam svaki put ponavljati ono sto sam napisao 3-4 stranice iza.
Baza! Uljna baza je kljuc.
Npr. Redline 5W30 ulje ima -45 tacku tecenja, 230 tacku paljenja, 11.9cst. Sve je to tu negdje kada bi samo gledao te brojeve.
ALi Redline jos nudi NOACK koji je 6% a kako je 100% POE baza (za razliku od Optime, LM, castrola koji doduse ima kombinaciju uljnih baza i koji rijetko nude NOACK broj, a to njih trebas pitati sto ne nude te brojeve) s tim uljem mozes otici na Nurburgring, voziti cijeli dan, i opet ga promjeniti za 7000km. To sa optimom neces moci raditi, niti sa LM i slicno.
Da si ranije procitao vidio bi da sam rekao da je sve pitanje ulozeno-dobiveno. Kako vozis auto? Kratke relacije? Optima ima odobrenje od VW, znaci da zadovoljava minimum specifikacija koje VW hoce.
To koje ulje ti preferiras? Ulja su ko politika, nikada se ne raspravlja koje ulje je bolje. Kupis i probas.
I da odgovorim na postavljeno pitanje, koje bi ulje "strucnjak" uzeo: niti jedno od ponudjenih.
jefferson

#796 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

citro wrote:
milonja wrote:
citro wrote:Ljudi, ovaj se Jefferson toliko navukao na motorna ulja da ja pocinjem vjerovati da koristi 0W30 kao aftershave.
a o cijenama da ne govorimo
sa vrlo velikim mi upitnikom iznad glave šta mi je uopšte donio u polovnom kanisteru (možda i INU Deltu :lol: )

dok na Nestro pumpi u manjem BH entitetu naletim na Eco plus po 15 KM po litri i to pakovanje po litar
Zlatno je pravilo da je bolje mijenjati ulje cesce, nego sipati skupa ulja. Naravno, pod uslovom da ne forsiras auto previse. U razgovorima sa Sarajevskim taksistima koji su nerijetko prevalili 500.000 km + bez otvaranja motora svi su mi rekli da mijenjaju ulja na 5 do 6000 km. I spominjali su mi marke ulja za koje nikada nisam cuo, ono - no name. Castrola ni jedan taxi vidio nije.
Normalno, treba voditi racuna da ulje zadovoljava trazenu specifikaciju, ali sada bas toliko pretjerivati mislim da nema smisla. Druga prica je ako je auto nov i u garanciji, ili ako se vozi " na spic".
Ma slazem se sa tvojim pristupom. Ja samo odgovorim na pitanje, a cini mi se da dok ne kazem da je Optimino ulje dostatno za F-22, ovaj se nece proci.
Ja npr. sipam M1 0W40 jer ga mogu naci za 22 dolara za 4.73 litre pakovanje. Redline je za istu kolicinu 60 dolara. Sto ce mi? Jel bolje ulje? Jeste. Jel mi treba? Apsolutno ne.
Zlatno pravilo je sipaj sta ispunjava specifikaciju, a sad ako hoce neko ganjat bolja ulja to ej druga stvar. Ja licno ganjam bolja ulja, ali necu sad iskesat zadnji dinar radi toga.
citro

#797 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by citro »

Jeffersone, slozismo se.
Nego, fakat da li koristis 0W30 kao aftershave? Suska se okolo, pa da pitam :-D
jefferson

#798 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

citro wrote:Jeffersone, slozismo se.
Jok, 0W40, jaci uljni film, pa zilet ne grebe :D
530i

#799 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by 530i »

milonja wrote: a o cijenama da ne govorimo

Što opet nije nimalo jeftino, naprotiv, Optima ako hoće biti popularna mora to ulje prodavati za maksimalno 10KM litar, pa i manje....sve do tada ostaje da je sipaju raznorazni likovi koji voze golfa 6 1.4 benzin...
citro

#800 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by citro »

jefferson wrote:
citro wrote:Jeffersone, slozismo se.
Jok, 0W40, jaci uljni film, pa zilet ne grebe :D
Majka mu stara, rekoh AFTERshave, ne preshave . :-D
Post Reply