Pa vec su dobro pale. Cijena na relativno dobroj poziciji, solidne gradnje je 1600 KM. Jel' moze nize?zgembo_sa wrote:Ma u Sarajevu se prodavci jos nadaju da ce dijaspora i ove godine ulagati u nekretnine. Na njihovu zalost to ce biti u drasticno manjem obimu, tako da mozemo ocekivati vec od septembra novi nagli pad cijena nekretnina.
Cijene stanova All about
Moderator: anex
-
sabanss
#776 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#777 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
pa i da mi daju za 1000 po kvadratu
nece banka da da kredit

nece banka da da kredit
- HAVANA
#778 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Opet se vraćamo na staru priču.
Kad budu banke opet davale,tada će i cijena kvadrata biti veća.
Ovo je dobro za pojedine,a moj komi,mi nismo ti.
Kad budu banke opet davale,tada će i cijena kvadrata biti veća.
Ovo je dobro za pojedine,a moj komi,mi nismo ti.
- mark II
#779 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Morat će, ove godine, još niže. Može jedno pitanje, gdje je taj stan i koliko je kvadrata?sabanss wrote:Pa vec su dobro pale. Cijena na relativno dobroj poziciji, solidne gradnje je 1600 KM. Jel' moze nize?zgembo_sa wrote:Ma u Sarajevu se prodavci jos nadaju da ce dijaspora i ove godine ulagati u nekretnine. Na njihovu zalost to ce biti u drasticno manjem obimu, tako da mozemo ocekivati vec od septembra novi nagli pad cijena nekretnina.
-
sabanss
#780 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Nije jedan stan. Potez Socijalno-Pofalici, samo ne gledaj oglase, najbolje ti je popiti kafu sa predstavnicima ulaza, oni uvijek imaju informacije o stanovima za prodaju.mark II wrote:Morat će, ove godine, još niže. Može jedno pitanje, gdje je taj stan i koliko je kvadrata?sabanss wrote:Pa vec su dobro pale. Cijena na relativno dobroj poziciji, solidne gradnje je 1600 KM. Jel' moze nize?zgembo_sa wrote:Ma u Sarajevu se prodavci jos nadaju da ce dijaspora i ove godine ulagati u nekretnine. Na njihovu zalost to ce biti u drasticno manjem obimu, tako da mozemo ocekivati vec od septembra novi nagli pad cijena nekretnina.
- mark II
#781 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Hvala.Nije jedan stan. Potez Socijalno-Pofalici, samo ne gledaj oglase, najbolje ti je popiti kafu sa predstavnicima ulaza, oni uvijek imaju informacije o stanovima za prodaju.
- Haris.ba
#782 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
http://www.sa-c.info/readNews/3131-slab ... u-bih.html
Ubjedljivo najjaca recenica u povjesti iliti historiji ekonomije:
--------
"Ukoliko bi sad izvođači radova snizili cijene, to ne bi bilo korektno prema kupcima koji su već uplatili određenu sumu novca za stan po skupljim cijenama", kazao je Đurić i dodao da je u posljednje vrijeme drastično pala potražnja za stanovima.
--------
Zato cemo da ne bi ispali nekorektni pri kupovini stanova dati svakom prodavacu pet milja peskes. Nek im se nadje, duse slatke...
Ubjedljivo najjaca recenica u povjesti iliti historiji ekonomije:
--------
"Ukoliko bi sad izvođači radova snizili cijene, to ne bi bilo korektno prema kupcima koji su već uplatili određenu sumu novca za stan po skupljim cijenama", kazao je Đurić i dodao da je u posljednje vrijeme drastično pala potražnja za stanovima.
--------
Zato cemo da ne bi ispali nekorektni pri kupovini stanova dati svakom prodavacu pet milja peskes. Nek im se nadje, duse slatke...
- illuminated
#783 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ide ovo jos dole.
Nakon ovih propalih pregovora sa MMF-om, finansijsko stanje ce u Pederaciji ce postati jos znacajno gore.
Oni koji zele u narednom periodu kupiti stan, ovo je dobra vijest. Nece biti napuhavanja cijena i
foliranja blagostanja sa parama od MMF-a.
dalje, nerijesena politicka situacija koci dijasporu (pored njihovim problema) da ulazu u trziste.
Iz moje vizure direktno:
Ja recimo placam jednu kiriju u SA, mojim roditeljima, rado bih investirao u stan, ali haj baci pare,
kad se sutra onom kretenu Dodiku moze okrenuti da napravi referendum u zelji da spasi kozu.
(malo karikirano, ali nije daleko od istine). Prije bih razmotrio da iselim porodicu negdje drugo,
nego dao pare za stan u BIH.
Bez totalnog finansijskog i politickog sloma, dakle katarze, nece se nista promjeniti. Do tada ide sve dole...
Nismo ni blizu dna. Recesija udara svom snagom, nesposobne i korumpirane vlasti koje su bacile zadnju slamku spasa (MMF Stand by)
u kombinaciji sa nestabilnom i nepredvidivom politickom situacijom...ne znam jel moze gore..?
Nakon ovih propalih pregovora sa MMF-om, finansijsko stanje ce u Pederaciji ce postati jos znacajno gore.
Oni koji zele u narednom periodu kupiti stan, ovo je dobra vijest. Nece biti napuhavanja cijena i
foliranja blagostanja sa parama od MMF-a.
dalje, nerijesena politicka situacija koci dijasporu (pored njihovim problema) da ulazu u trziste.
Iz moje vizure direktno:
Ja recimo placam jednu kiriju u SA, mojim roditeljima, rado bih investirao u stan, ali haj baci pare,
kad se sutra onom kretenu Dodiku moze okrenuti da napravi referendum u zelji da spasi kozu.
(malo karikirano, ali nije daleko od istine). Prije bih razmotrio da iselim porodicu negdje drugo,
nego dao pare za stan u BIH.
Bez totalnog finansijskog i politickog sloma, dakle katarze, nece se nista promjeniti. Do tada ide sve dole...
Nismo ni blizu dna. Recesija udara svom snagom, nesposobne i korumpirane vlasti koje su bacile zadnju slamku spasa (MMF Stand by)
u kombinaciji sa nestabilnom i nepredvidivom politickom situacijom...ne znam jel moze gore..?
- BarbaDue
#784 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
u narednih pola godine do godinu je glavno pitanje "profitirati, ostati na nuli il' sve izgubiti?" ovo trece nedaj Bože
-
mladoliki
#785 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Moja predviđanja su sljedeća:
U naredna dva mjeseca cijene neće padati nešto specijano iz prostog razloga jer se prodavači još uvijek uzdaju u dolazeću dijasporu i njihove finansijske potencijale. Prodavači, a to su najvećim dijelom agencije koje potpisuju ugovore o zastupanju sa klijentima kako bi uzeli 3 procenta od eventualne prodaje, i sada diktiraju previsoke cijene, a to će pokušati i u narednom periodu. S druge strane, čak i kada se sklopi sporazum sa IMF (a predviđam da će se to dogoditi idućeg mjeseca), naša zemlja neće izaći iz recesije (nezaposlenost će se povećati, opterećenje građana povećati, potrošnja i opticaj novca smanjiti, kapitalnih investicija neće biti itd.) i potreba za svježim novcem će i dalje postojati. Nekretnine će krajem 8. i početkom 9. mjeseca dodatno izgubiti na vrijednosti i pad cijena će biti još veći, te će smanjenje dostići novih 20 % u odnosu na sadašnju cijenu. Također, mislim da će država vrlo brzo uvesti poreze na posjedovanje imovine na godišnjem nivou, pa će, nastojeći na sve načine napuniti budžete, ponovo udariti na građane, a time i na cijene nekretnina. Naravno, agencije će i dalje pokušati držati cijenu, ali će ljudi koji budu prisiljeni na prodaju nekretnina, usloviti dodatno smanjenje cijena. Mislim da će cijene biti otprilike od 2300-2500 u centru, 1600-1900 Grbavica-Hrasno do 1200-1500 Dobrinja zavisno od veličine i stanja stana. Nažalost, čak i po ovakvim cijenama stanovi neće biti dostupni mnogim našim ljudima, jer isti neće biti u mogućnosti podići odgovarajuće kredite kod komercijalnih banaka.
U svakom slučaju onaj ko bude htio prodati stan uvijek će to moći ako malo spusti cijenu, a onaj ko bude htio kupiti uvijek će to moći kada izvadi novac i pokaže ozbiljnost!
U naredna dva mjeseca cijene neće padati nešto specijano iz prostog razloga jer se prodavači još uvijek uzdaju u dolazeću dijasporu i njihove finansijske potencijale. Prodavači, a to su najvećim dijelom agencije koje potpisuju ugovore o zastupanju sa klijentima kako bi uzeli 3 procenta od eventualne prodaje, i sada diktiraju previsoke cijene, a to će pokušati i u narednom periodu. S druge strane, čak i kada se sklopi sporazum sa IMF (a predviđam da će se to dogoditi idućeg mjeseca), naša zemlja neće izaći iz recesije (nezaposlenost će se povećati, opterećenje građana povećati, potrošnja i opticaj novca smanjiti, kapitalnih investicija neće biti itd.) i potreba za svježim novcem će i dalje postojati. Nekretnine će krajem 8. i početkom 9. mjeseca dodatno izgubiti na vrijednosti i pad cijena će biti još veći, te će smanjenje dostići novih 20 % u odnosu na sadašnju cijenu. Također, mislim da će država vrlo brzo uvesti poreze na posjedovanje imovine na godišnjem nivou, pa će, nastojeći na sve načine napuniti budžete, ponovo udariti na građane, a time i na cijene nekretnina. Naravno, agencije će i dalje pokušati držati cijenu, ali će ljudi koji budu prisiljeni na prodaju nekretnina, usloviti dodatno smanjenje cijena. Mislim da će cijene biti otprilike od 2300-2500 u centru, 1600-1900 Grbavica-Hrasno do 1200-1500 Dobrinja zavisno od veličine i stanja stana. Nažalost, čak i po ovakvim cijenama stanovi neće biti dostupni mnogim našim ljudima, jer isti neće biti u mogućnosti podići odgovarajuće kredite kod komercijalnih banaka.
U svakom slučaju onaj ko bude htio prodati stan uvijek će to moći ako malo spusti cijenu, a onaj ko bude htio kupiti uvijek će to moći kada izvadi novac i pokaže ozbiljnost!
- illuminated
#786 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
mladoliki wrote:Moja predviđanja su sljedeća:
slazem se. posebno ovo za porez na nekretnine. valjda/vjerovatno ce u tom paketu biti ucjenjivaci (prodavaci) zemljista koji ucjenjuju investitore sa cijenom od 1000KM/m2 zemljista ...
- Haris.ba
#787 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Meni su nada ovi neprodati novi stanovi. Posto graditelje tih stanova pritiscu pristigli krediti(rate ustvari), prodavace nove stanove pri manjim cijenama. Onda bi i polovni stanovi trebali biti jeftiniji.mladoliki wrote:U naredna dva mjeseca cijene neće padati nešto specijano iz prostog razloga jer se prodavači još uvijek uzdaju u dolazeću dijasporu i njihove finansijske potencijale.
Ja koga kod pitam prosipa mi pricu kako je on cuo za te poreze. A niko ne zna da objasni sta je to ustari. Bice porezi ko u svakoj drzavi na imovinu. Na npr. drugi stan(koliko znam nigdje u okruzenju se ne oporezuje stan ili kuca koja koristi za zivot porodice), vikendicu, nekretnine koje se izdaju, poljoprivredno zemljiste (narocito koje se ne obradjuje) ce biti porezi.mladoliki wrote:Također, mislim da će država vrlo brzo uvesti poreze na posjedovanje imovine na godišnjem nivou, pa će, nastojeći na sve načine napuniti budžete, ponovo udariti na građane, a time i na cijene nekretnina.
A zasto kupovati preko agencije? Ima puno stanova izvan ralja agencija.mladoliki wrote:. Naravno, agencije će i dalje pokušati držati cijenu
-
abdulazizsarajevo
#788 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
mladoliki wrote:Moja predviđanja su sljedeća:
Ove cijene sto si naveo su cijene koje su sada - samo toliko...a u septembru ili krajem godine ili jos bolje na proljece ce to tek da ljuhne skroz...ko jedan balon
- Adriatic
#789 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Osnovno pitanje: gdje su kupci stanova?
Ako uzmemo u obzir koliko je ljudi ostalo bez posla, koliko je onih koji još rade ali im je smanjena plata,.......cijene će padati i to drastično.
Čak i oni koji su puni love, ne kupuju u ovakvoj situaciji.
Vrijeme velikih investicija je prošlost. Ljudi sad samo troše za najosnovnije i sretni su ako uopšte zadrže posao.
Ako uzmemo u obzir koliko je ljudi ostalo bez posla, koliko je onih koji još rade ali im je smanjena plata,.......cijene će padati i to drastično.
Čak i oni koji su puni love, ne kupuju u ovakvoj situaciji.
Vrijeme velikih investicija je prošlost. Ljudi sad samo troše za najosnovnije i sretni su ako uopšte zadrže posao.
-
dia81
#790 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
meni samo nisu jasni ljudi koji prodaju stanove...neki cijene centar i dobrinju jednako?neki na ilidzi traze 2000 po kvadratu i to ne za novogradnju...?i to stalno gledam oglase vec 2 mjeseca se vrte isti stanovi i niko ne spusta cijene?fakat mi nije jasno sta misle...a razgovarala sam sa nekoliko agencija kazu jedva prezivljavaju jer niko ne kupuje stanove...
-
Bijeli_sa
#791 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
ja kupujem stan do 100.000 milja u centru....ako neko ima da prodaje nek se javi 
- Haris.ba
#792 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
razlozi:Bijeli_sa wrote:talno gledam oglase vec 2 mjeseca se vrte isti stanovi i niko ne spusta cijene?
a.) agencije pokusavaju vjestacki povecati cijene
b.) prodavci sami pokusavaju povecati cijene
c.) ima i prodavaca kojima ne gori pod petama i mogu prodavati stan godinama
Ko hoce da nadje stan po realnim cijenam, i nace ga.
-
dia81
#793 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
ja evo trazim stan po realnim cijenama i ne mogu ga naci...
-
Dendrlix
#794 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Koje su to realne cijene? 1000 KM kvadrat?dia81 wrote:ja evo trazim stan po realnim cijenama i ne mogu ga naci...
- Alfons Kauders
#795 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
malo vise... s naglaskom na malo...Dendrlix wrote:Koje su to realne cijene? 1000 KM kvadrat?dia81 wrote:ja evo trazim stan po realnim cijenama i ne mogu ga naci...
evo pogledao maloprije cijene... masa raje i dalje trazi 1000 eura za jebenu dobrinju... znaci 25g star stan u koji se mora ulupati jos 15-25k da na nesto lici...
ima i onih malo normalnijih sto traze 1700, ali mahom za stanove vece kvadrature (80+ kvadrata)... sto je opet puno imajuci u vidu lokaciju, kamatne stope i opste stanje...
i naravno pada mi na pamet ona iz dolly bell... "jah, da ima budala...."
- Alfons Kauders
#796 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
agencije nemaju razloga da se bune... zato jer mi zapravo i nemamo agencije u pravom smislu rijeci... ekipa s parama na kamari ulagala u stanove i ocekivala da ce cijene rasti do neba... seljacka politika da se na svemu uzme 10% za dan posla... a to bas tako i ne ide...dia81 wrote:meni samo nisu jasni ljudi koji prodaju stanove...neki cijene centar i dobrinju jednako?neki na ilidzi traze 2000 po kvadratu i to ne za novogradnju...?i to stalno gledam oglase vec 2 mjeseca se vrte isti stanovi i niko ne spusta cijene?fakat mi nije jasno sta misle...a razgovarala sam sa nekoliko agencija kazu jedva prezivljavaju jer niko ne kupuje stanove...
od sredine 2005 do sredine 2008 cijene su se skoro udvostrucile... cak su i krs naselja poput dobrinje i alipasina izasla na preko 2000km, komotno... a samo tri-cetiri godine ranije kvadrat je u tim naseljima bio 1000 i kusur... poklopilo se nekoliko faktora i cijene su otisle u kurac... smanjenje kamatnih stopa, labavljenje uslova za dobivanje kredita, nagli rast u platama budzetskih korisnika, skok berze na kojem je profitirao jedan dio gradjanstva itd... a sve to danas je stvar proslosti...
e sad, naravno da ce cijene brze rasti no padati, jer niko nije konj da prodaje ispod nabavne, ali muka ce ih natjerati... prvo agencije i gradjevince, a onda i obicne gradjane... ko je jamio, jamio... a ko sad nece da proda za npr. 1700-2000 rizikuje da za godinu-dvije taj isti stan proda za manje od 1500, tako da bi moglo biti finog cirkusa s cijenama...
cijene su i dalje jebeno nerealne i dovoljno je pogledati npr. odnos kirije koja se moze dobiti za stan vrijedan 100k i kamatu koja se moze dobiti za isti iznos u banci... cak i da neko ima lovu da kesira cijeli iznos i da se ne zavaljuje u dvocifrenu kamatu, cemu ulagati 100k u nekretninu koja se moze rentati za nekih 250-300km mjesecno, dok se u banci za isti iznos moze dobiti 650km kamate mjesecno za isti polog? za 10 godina to je 40k razlike jebote...
- Optimus Prime
#797 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Za postoji banka u BiH koja na orocenu stednju daje efektivno 7,8% kamata godisnje?Alfons Kauders wrote:
cijene su i dalje jebeno nerealne i dovoljno je pogledati npr. odnos kirije koja se moze dobiti za stan vrijedan 100k i kamatu koja se moze dobiti za isti iznos u banci... cak i da neko ima lovu da kesira cijeli iznos i da se ne zavaljuje u dvocifrenu kamatu, cemu ulagati 100k u nekretninu koja se moze rentati za nekih 250-300km mjesecno, dok se u banci za isti iznos moze dobiti 650km kamate mjesecno za isti polog? za 10 godina to je 40k razlike jebote...
- Alfons Kauders
#798 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
mislim da ih ima vec nekoliko koje daju preko 7% na petogodisnje orocenje, a cini mi se da vec ima i 7.5%... i to za iznose manje od 100k... naravno nije rijec o fiksnim kamatama...Optimus Prime wrote:Za postoji banka u BiH koja na orocenu stednju daje efektivno 7,8% kamata godisnje?Alfons Kauders wrote:
-
realestater
#799 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Mozda ne 7% ali ima za 6 do 6,5%. To samo pokazuje koliko je novac skup i kako ga nema. Zato je nerealno da nekretnine budu tako skupe. Za sve potencijalne kupce, stan ispod trenutne prosjecne trzisne vrijednosti se moze naci. Treba malo strpljenja i pregovarackih vjestina.Alfons Kauders wrote:Optimus Prime wrote:mislim da ih ima vec nekoliko koje daju preko 7% na petogodisnje orocenje, a cini mi se da vec ima i 7.5%... i to za iznose manje od 100k... naravno nije rijec o fiksnim kamatama...Alfons Kauders wrote:
Za postoji banka u BiH koja na orocenu stednju daje efektivno 7,8% kamata godisnje?
Medjutim, najveci problem je sto trzista u BiH nisu efikasna i sporo reaguju na trzisne faktore. Postoje ljudi koji po 6 mjeseci prodaju smrljivi stan na Dobrinji po 2000 KM i vide da to ne mogu prodati a ni nakon 6 mjeseci ne spustaju cijenu ni za 10 KM/m2. Eh sad, tu ulazimo u igre i igrice nasih dragih agencija. Ponekad one objave malo vise oglasa sa nepostojecim brojevima, ti zoves niko se ne javlja ili dobijes ono "birani broj se ne koristi". Ponekad se stave postojeci brojevi ali su stanovi nerealno skupi da odbijaju ljude. Tako se nabijaju cijene. Ali sve to ima svoju svrhu. Neko npr. hoce da proda stan na Dobrinji. Ide licno, nece preko agencije. Prva stvar koju uradi je uzme oglase da vidi koje su prosjecne cijene. Nikog ne zove, sve mu pise u oglasima. Skonta da ima 20 oglasa na Dobrinji sa cijenom od 2000KM i onda i on sam zacijeni isto. Ne pita se on jeli broj nepostojeci, niti zove. I tako cijene stoje kako stoje... svi kontaju to je prosjek a niko ne konta da niko nista ne prodaje...
- starii
#800 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
već par mjeseci trazim stan da uzmem i kad nazovem prodavca i pitam oko cijene samo kazu to je fiksna cijena, neću spuštati niže a i ne žuri mi se sa prodajom...helem neki su ipak odlučili da prodaju stan po nerealnim cijenama...