Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
samo malo

#776 Re: Hipokratova zakletva i doktori!

Post by samo malo »

Takvi su kad im odes na radno mjesto, da vidis kako se promijene kad iz javne ustanove predju u privatnu praksu poslijepodne (sto vecina njih i praktikuje)

docekaju te sa osmijehom i lete oko tebe

naravno, za 50 ili 100 km po pregledu

bagra, svi do zadnjeg.. i ono malo njih sto valja, polako nestaju, idu u penziju, bjeze vani ako su mladji, itd.
kurty

#777 Re: Hipokratova zakletva i doktori!

Post by kurty »

samo malo wrote:Takvi su kad im odes na radno mjesto, da vidis kako se promijene kad iz javne ustanove predju u privatnu praksu poslijepodne (sto vecina njih i praktikuje)

docekaju te sa osmijehom i lete oko tebe

naravno, za 50 ili 100 km po pregledu

bagra, svi do zadnjeg.. i ono malo njih sto valja, polako nestaju, idu u penziju, bjeze vani ako su mladji, itd.
Imaju jos uvijek finih doktora i ljudi u prvom redu...
sokkia

#778 Re: Hipokratova zakletva i doktori!

Post by sokkia »

zateznistub wrote:Odgovor na tvoju dilemu:
Davne 1972. diobio sam temperaturu 40 i otac me odveo (odnjeo) u Kumrovec. Nakon desetak minuta cekanja zajedno ostalim pacijentima koje niko nije prozivao, poceo ih je traziti i nasao ih sve u jednoj sobi kako ispijaju litrenjak mimo pauze. Nakon ŠUTANJA njih i litrenjaka odmah sam uzet u postupak masiranja alkoholom radi skidanja teperature te hitnog pregleda i upucivanja na dalje lijecenje.
Samo i jedino tako mozes nesto postici, zalbe i tuzbe okaci o zid.
Ma prijatelju znam ja to ali oni pozovu policiju i ti popušiš prekršajnu prijavu.
Prijavijo bi ja njih iste sekunde ali kamo dokazi,pa čak i da ih tajno snimim to sud ne uvažava to znaš.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#779 Re: Hipokratova zakletva i doktori!

Post by PipiDugaDevetka »

leo karan

#780 Re: Hipokratova zakletva i doktori!

Post by leo karan »

prije da su ovi nasi doktori hipokritovu zakletvu polozili
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#781 Re: Hipokratova zakletva i doktori!

Post by Chmoljo »

hvala Pipi... :) spojene teme.
nevenkagaragic

#782 Re: Hipokratova zakletva i doktori!

Post by nevenkagaragic »

sokkia wrote:[b]Malo sam se kolebao dali da ovo stavim na forum ili ne ali ipak evo hoću.[/b]Primjer 1.
Priča mi jaran kojem je nedavno umro otac:
Otac mu je dobio rak prostate i upućen na Koševo gdje je imao trtman koji nije bio moguć u našoj bolnici.
Otamo je poslat nazad sa nalazima i preciznom upustvu za operaciju koja je se mogla uraditi i u našoj bolnici.Kad se javio "svom doktoru"ovaj mu je rekao donesi sutra još 200km i odmah si na programu a prije mu je već dao 200.Što je ovaj naravno i uradio.Ćovjek je nakon operacije podlegao .
Primjer 2.
Nedavno sam odveo sina od 8 godina u hitnu pošto je dobio temperaturu i poćeo povraćat .U hitnoj je bio doktor i kad sam ušao dao mu zdravstvenu knjižicu on je upisivajući podatke pitao šta je djetetu ja sam mu objasnio o ćemu se radi taj doktor( znam da mi ovo nečete vjerovat )nije ni digao pogled prema djetetu a kamoli da ga je pregledao napisao da ga vodim u dom zdravlja da mu daju infuziju.To sam i uradio ali mi nikako nije jasan postupak tog doktora da ne pogleda djete.
Pitam se šta znaći hipokratova zakletva i zašto je ovakvi "doktori"polažu???
Dali postoji naćin da se ovakvim doktorima stane ukraj i da im se oduzmu radne dozvole jer ne zaslužuju ovako časno zvanj ?
Zasto se kolebati? Zbog kolebanja i cutanja sve je gore i gore!

A da li postoji nacin da se Hipokratovim krivokletnicima PRESECE put? Vrlo tesko, vrlo tesko i na Balkanu, a pogotovo u BiH.
Ociti dokaz za to je moja licna borba za smrt sina (zbog pogresne dijagnoze) koja traje, evo vec sestu godinu. Ali, neka traje jos sest puta toliko, ja necu odustati.
No, budemo li se svi kolebali, budemo li krili njihova imena, budemo li odustajali od prijava...nemamo se vise u koga uzdati, jer smo odustali i od one stare "use i u svoje kljuse".

U komsiluku se konacno nesto pocelo resavati:
Prvi slučaj oduzimanja licence lekaru

NAZDRAVLJE!!!
Brus Lee

#783 Re: Hipokratova zakletva i doktori!

Post by Brus Lee »

nevenkagaragic wrote:
sokkia wrote:[b]Malo sam se kolebao dali da ovo stavim na forum ili ne ali ipak evo hoću.[/b]Primjer 1.
Priča mi jaran kojem je nedavno umro otac:
Otac mu je dobio rak prostate i upućen na Koševo gdje je imao trtman koji nije bio moguć u našoj bolnici.
Otamo je poslat nazad sa nalazima i preciznom upustvu za operaciju koja je se mogla uraditi i u našoj bolnici.Kad se javio "svom doktoru"ovaj mu je rekao donesi sutra još 200km i odmah si na programu a prije mu je već dao 200.Što je ovaj naravno i uradio.Ćovjek je nakon operacije podlegao .
Primjer 2.
Nedavno sam odveo sina od 8 godina u hitnu pošto je dobio temperaturu i poćeo povraćat .U hitnoj je bio doktor i kad sam ušao dao mu zdravstvenu knjižicu on je upisivajući podatke pitao šta je djetetu ja sam mu objasnio o ćemu se radi taj doktor( znam da mi ovo nečete vjerovat )nije ni digao pogled prema djetetu a kamoli da ga je pregledao napisao da ga vodim u dom zdravlja da mu daju infuziju.To sam i uradio ali mi nikako nije jasan postupak tog doktora da ne pogleda djete.
Pitam se šta znaći hipokratova zakletva i zašto je ovakvi "doktori"polažu???
Dali postoji naćin da se ovakvim doktorima stane ukraj i da im se oduzmu radne dozvole jer ne zaslužuju ovako časno zvanj ?
Zasto se kolebati? Zbog kolebanja i cutanja sve je gore i gore!

A da li postoji nacin da se Hipokratovim krivokletnicima PRESECE put? Vrlo tesko, vrlo tesko i na Balkanu, a pogotovo u BiH.
Ociti dokaz za to je moja licna borba za smrt sina (zbog pogresne dijagnoze) koja traje, evo vec sestu godinu. Ali, neka traje jos sest puta toliko, ja necu odustati.
No, budemo li se svi kolebali, budemo li krili njihova imena, budemo li odustajali od prijava...nemamo se vise u koga uzdati, jer smo odustali i od one stare "use i u svoje kljuse".

U komsiluku se konacno nesto pocelo resavati:
Prvi slučaj oduzimanja licence lekaru

NAZDRAVLJE!!!
Ako pobjegne u Bosnu, kao kolega mu Simic sto je pobjegao iz Hrvatske, nema od zatvora nista.
nevenkagaragic

#784 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

Brus Lee, i Branimir Glavas je pobegao u Bosnu...
Njegov slucaj samo potvrdjuje da je pravda spora, ali ipak dostizna.

"Lekari imaju veliku prednost: kad naprave grešku, oni je pokopaju"...
Mic po mic sve ce doci "na svoje"...juce PRVI, danas drugi...neka je bar neko POCEO da radi.

Dva osuđena lekara ostaju bez licence
sokkia

#785 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by sokkia »

Za mene primanje mita i nije neki strašan zloćin koliko je nesavjestan ,bahat i neodgovoran odnos prema bplesniku.
Pokušavam shvatiti ovog "doktora" iz prvog primjera koji traži pare od ćovjeka a zna da mu ne može pomoći ,ili ovoga iz drugog primjera kome sam faktićki dao život svog djeteta u ruke i vjerovo mu ko dragom bogu a on ga i ne pogleda.
Gdje je nestao moral,ljudstvo i ta ljekarska etika.Možemo li se i kako boriti protiv ovakvih? :x :x :x
nevenkagaragic

#786 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

Zanimljivo...sa blog-a Vedrane Rudan.

“Nuspojava: smrt”

Izdvajam jedan komentar :

ziggy says:
23:42 on Jan 4th, 2011

"Zdravstevana politika je dio državne politike. Državna politika je zaštita ekonomskih interesa države, a ekonomija je zasnovana na proizvodnji sredstava za život. Jedino ljudski rad može nesto da proizvede. Da bi narod radio i stvarao dobra bez kojih nema života (hrana, energenti, sklonište) mora da bude zdrav tj. radno sposoban. Zato stara rimljanska poslovica kaže: Sani divitibus ditiores – Zdravi su bogatiji od bogataša.

Ali, današnja društvena zajednica koja počiva na novcu kao “vrijednosti” morala je i ovo da promijeni. Zato se od doktora danas očekuje da prave novac, a ne da lječe ljude. Tako je i globalna politika u oblasti zdravstva (koja se nameće i Hrvatskoj) – da se od doktora naprave dileri lijekova, a od zdravih ljudi – pacijenti (potrošači). Novac je tako postao vrijedniji od života pa je ogroman broj ljudi širom svijeta postao biološki višak. Njegovu redukciju danas nameće globalna svijetska oligarhija i to treba da sprovedu oni od kojih se to najmanje očekuje – doktori. Nevidljivi neprijatelj je najefikasniji. Doktori su danas tako postali najveće ubice i masovni egzekutori.

KAKO SE ODBRANITI?

Priroda je ipak jača od ljudskog zla i jedan biološki mehanizam je voljom Kreatora ugrađen u tijelo svakog zdravog čoveka. Zato, ukoliko prilikom odlaska kod doktora osjetite STRAH – znajte da vam to Kreator šalje signal o opasnosti. To osjeti i svako dijete čim ugleda doktora. Da li ste se nekada pitali zašto? Sada znate. Ovaj prirodni signal isti medicinsko-korporativni klan nazvao je ijatrofobijom i promoviše ga kao bolest. Zato će vam “stručno” preporučiti da se javite psihijatru.

Na vama je da sami odlučite šta ćete činiti."
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#787 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by PipiDugaDevetka »

addy_sa

#788 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by addy_sa »

čitam danas u Avazu da u Hitnoj pomoći radi neki tehničar koji krade novac od pacijenata odnosno "pregleda" stvari koje oni ostave u svlačionici.. zaista nisam mogao vjerovati..
mislim, ono, zamisli situacije, dođeš u hitnu i još te pokradu..
a kažu postoji snimak na kameri kako on to radi..
postavlja se pitanje da li hitna ima pravo da postavlja kamere u svlačionicu? (bez obzira na dobre namjere, to je narušavanje privatnosti).. a s druge strane, kako neko ko krade pacijente može biti vraćen na posao? (piše u tekstu da je dobio otkaz taj tehničar pa ga sud vratio na posao)..

baš se čovjek osjeća nekako nelagodno kad pročita ovakve stvari.. čuj u hitnoj.. hajd' ono normalno ti kad neko krade po tramvaju (mada, ni to ne bi smjelo biti normalno al nekako se nama u Sa to podrazumijeva od kako znam za sebe)..ali u hitnoj.. e to već je previše.. :-)
awake

#789 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by awake »

sokkia wrote:Za mene primanje mita i nije neki strašan zloćin koliko je nesavjestan ,bahat i neodgovoran odnos prema bplesniku.
Pokušavam shvatiti ovog "doktora" iz prvog primjera koji traži pare od ćovjeka a zna da mu ne može pomoći ,ili ovoga iz drugog primjera kome sam faktićki dao život svog djeteta u ruke i vjerovo mu ko dragom bogu a on ga i ne pogleda.
Gdje je nestao moral,ljudstvo i ta ljekarska etika.Možemo li se i kako boriti protiv ovakvih? :x :x :x
možeš se boriti, fino prijaviš istražnim organima,sa dokazima
potpuni stranac

#790 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by potpuni stranac »

awake wrote:[
možeš se boriti, fino prijaviš istražnim organima,sa dokazima
a kojim tačno dokazima, jel možeš to malo precizirati?
sokkia

#791 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by sokkia »

Kojim dokazima?Kako ih pribaviti?
Ja da odem u policiju i dam izjavu da sam dao mito tom i tom doktoru neznam dali bi tog doktora uhapsili ali mene bi sigurno jer znaš ono i davanje mita je krivićno djelo.
Da ih neko tajno snimi to sud nebi uvažio jer bi to bio "protuzakonito pribavljen dokaz"
Kako onda?
potpuni stranac

#792 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

sokkia wrote:Kojim dokazima?Kako ih pribaviti?
Ja da odem u policiju i dam izjavu da sam dao mito tom i tom doktoru neznam dali bi tog doktora uhapsili ali mene bi sigurno jer znaš ono i davanje mita je krivićno djelo.
Da ih neko tajno snimi to sud nebi uvažio jer bi to bio "protuzakonito pribavljen dokaz"
Kako onda?
pametnjaković, nema pojma a hoće da pametuje.
sokkia

#793 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by sokkia »

pametnjaković, nema pojma a hoće da pametuje.[/quote]

Pa da imam pojma nebi pitao vas što imate pojma kako izaći iz ovog začaranog kruga.
A što se tiće pametovanja objasni mi gdje to pametujem. :x
potpuni stranac

#794 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

sokkia wrote:
Pa da imam pojma nebi pitao vas što imate pojma kako izaći iz ovog začaranog kruga.
mislio sam na awake-a. a sa tobom se u potpunosti slažem :D
sokkia

#795 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by sokkia »

potpuni stranac wrote:
sokkia wrote:
mislio sam na awake-a. a sa tobom se u potpunosti slažem :D
sorri :zoka: :zoka: :zoka:
NemoDM

#796 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by NemoDM »

Nazovi SIPA-ine Krimolovce - anonimno i besplatno 080 020 505 - i pitaj ih sta je potrebno da bi se nekome "stalo u kraj". Oni ce ti dati savjet.
sokkia

#797 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by sokkia »

NemoDM wrote:Nazovi SIPA-ine Krimolovce - anonimno i besplatno 080 020 505 - i pitaj ih sta je potrebno da bi se nekome "stalo u kraj". Oni ce ti dati savjet.
Pa šta ti misliš,da ovi iz SIP-e neznaju da doktori klepaju ko ludi plave koverte pa eto sad samo ćekaju da im ja ili neko drugi to javi.
Ja sam i ranije rekao da za mene uzimanje mita i nije toliko strašno koliko nemaran i bahat odnos prema pacijentima i ono najgore,kad zbog njihove greške i takvog odnosa neko podlegne a svi znamo da toga itekako ima.
MAN-lion's coach

#798 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by MAN-lion's coach »

Čemu nestašica reagenasa danima po Domovima zdravlja i bolnicama?Zar smo tolika fukara i bijeda?
Jedino se ono malo čuva za teške bolesnike
potpuni stranac

#799 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

MAN-lion's coach wrote:Čemu nestašica reagenasa danima po Domovima zdravlja i bolnicama?Zar smo tolika fukara i bijeda?
Jedino se ono malo čuva za teške bolesnike
i štele.
awake

#800 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by awake »

potpuni stranac wrote:
sokkia wrote:Kojim dokazima?Kako ih pribaviti?
Kako onda?
pametnjaković, nema pojma a hoće da pametuje.
Evo kako je pod policiskom pratnjom priveden, saslušan a nakanadno i osuđen vidjeniji tuzlanski dr. tip prijavio inspektoru da mu dr iznudjuje pare za liječenje majke i oni mu "namjeste"- plati doktoru novcanicama notiranim kod policije kad je dao pare nasli ih odma kod dr i u mantilu ga odveli u stanicu
Post Reply