Porijeklo porodica i prezimena
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Malika
#776 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Ima li neko podatke o porijeklu Adzemovica iz Gracanice?
Odakle su Mehmedbasici?
Odakle su Mehmedbasici?
-
Malika
#777 Re: Porijeklo porodica i prezimena
....i zna li neko sta je sa fratrisom.Nema ga vec od oktobra 2011 na forumu.
Nadam se da mu je dobro.
Nadam se da mu je dobro.
- siman
#778 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Pozdrav svima,
pokusavam uraditi porodično stablo prezimena Bećarević koji danas žive u Derventi. Prvi predak koji je došao na ovo područje zvao se Jovo,ali odakle je došao neznam. Iz knjige Đorđa Janjatovića vidim da Bećarevića ima i u Vlasenici, pa bih molio da se oglase na ovom forumu, ili da mi se jave na pp. Takođe, i drugi koji imaju bilo kakve podatke o ovom prezimenu neka pišu na forum.
Lijep pozdrav SVIMA.
pokusavam uraditi porodično stablo prezimena Bećarević koji danas žive u Derventi. Prvi predak koji je došao na ovo područje zvao se Jovo,ali odakle je došao neznam. Iz knjige Đorđa Janjatovića vidim da Bećarevića ima i u Vlasenici, pa bih molio da se oglase na ovom forumu, ili da mi se jave na pp. Takođe, i drugi koji imaju bilo kakve podatke o ovom prezimenu neka pišu na forum.
Lijep pozdrav SVIMA.
-
zović
-
riko-ga
#780 Re: Porijeklo porodica i prezimena
A meni nestrucno tendeciozno i nada sve nepotkrijepljeno. No ko voli nek izvoli
-
_ _ _
#781 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Filipovicizlata wrote:Filipovici nisu "stara bosanska porodica", ako mislis na pred-osmansko doba. Poticu od nekakvog fratra, koji je pres'o na "tursku" stranu. U Banja Luku su stigli via Glamoc i Kljuc.fantom slobode wrote:Nekako se ne mogu sloziti sa tobom, jer ovo prvi put cujem i citam. Naravno da su nakon dolaska Turaka neki dobili prezimena u zavisnosti od posla koji su obavljali (Dizdarevic, Kapetanovic itd...)(da bi se pohvalili statusom) , ali se dobro sjecam istorije od Muhameda Kresevljakovica koji kaze da neke bosanske porodice i nisu zeljele da mijenjaju svoje prezime nakon dolaska Turaka, jer su i za vrijeme stare srednjovjekovne Bosne bili aristokracija - kao npr. Filipovici (Banja Luka). Naravno ne radi se samo o Filipovicima, nego o gomili drugih bosanskih porodica koji se zavrsavaju na "ić" a nisu usljed tudjeg uticaja dobile to "ić" ili su to bili skolovani ljudi... 10% onih sto su znali da pisu krajem 19 vijeka ne u Bosni, nego na Balkanu i u Italiji, ostali su bili nepismeni, znaci, malo mi previse poznatog zavrsetka famoznog "ić" da bih ga vezao kao posljedicu opismenjavanja. Aksamija ... to mi bas ne lici na orginalno bosansko prezime, vec pravo da ti kazem na aksam... Sta ti je bio izvor informacija, bas bih volio da znam.Sarajmen wrote:Većina bošnjačkih prezimena ima u svom korijenu riječi neki posuđeni izraz ili naziv iz turskog, arapskog ili perzijskog jezika. Originalno, većina bošnjački prezimena bi se trebala završavati na ''o'' ili ''ija'' . I danas imamo takvih Maglajlija, Sefo, Dobojlija, Čeljo, Zuko, Dovadzija, Sokolija, Dzuvo, Zjajo, Sofradzija, Tufo, Konjicija, Memija, Škrbo, Spaho, Akšamija, Škamo...kasnije se, uglavnom pod tuđim uticajem počelo originalnom bosanskom prezimenu dodavati ''ić '' ili ''vić'' , uglavnom školovanim ljudima, odnosno u vrijeme popisa stanovništva i upisivanja porodičnih imena.
Tako da danas u Bosni imamo Tufa i Tufića, Šera i Šerića, Škalja i Škaljića, Kreha i Krehića, Kapa i Kapića, Dzuva i Dzuvića, Sarajlija i Sarajlića, Riba i Ribića, Brka i Brkića, Arnautalija i Arnautovića...
Bošnjačka prezimena su nastajala i od imena pa je Sulejmanović nastalo od Sulejman, Halilović od Halil, Bajrić od Bajro, Mahmutović od Mahmut, Ahmetović od Ahmeta ...itd zatim nastanak prezimena od zanimanja, npr Zildzić je nastalo od Zildzija -trgovac ili majstor koji izrađuje predmete od tuča i mjeđi, Bičakčić je nastalo od Bičak, nož, bičakčija, nožar, Silajdzić od silah, oružje , Tufegdzić od tufekčija, Samardzić od samardzija-zanatlija koji pravi samare, Berberović od Berber, odnosno od berbera koji šiša, brije i suneti djecu...krivo mu što djeca imaju veći od njega....
![]()
Vjerojatno jedan od rodočelnika drevne hrvatske obitelji FILIPOVIĆ bilježi se još 1545.g. kao zagrebački kanonik - Stephanus Philipovic de Mundszent (mađ. Mundszent = Sesvete) koij sebe designira - da je podrijetlom iz Jelkovca, iako je to u biti nastupilo tek kasnije.
Razlozi zašto se ovaj rod Filipovića prozvao "sesvetskim" leži i u priči o Franji/Mehmedu Filipoviću, koja je opisana nešto kasnije.
Ovaj rod Filipovića s pridjevkom "od Jelkowecza" (Jelkovečki) ili "de Mundszent" (Sesvetski), koji su dobili plemstvo i grb od cara Rudolfa II., u Pragu 1578. godine, bili su uglavnom pripadnici Gradiške pješačke pukovnije,
plemicki dvor Mehmeda bega Filipovica je palaca nadbiskupskig Sjemenista u Zagrebu gdje je otvoren i prvi Hrvatski Univerzitet ...itd
- poznanik
#782 Re: Porijeklo porodica i prezimena
_ _ _ wrote:Filipovici
Vjerojatno jedan od rodočelnika drevne hrvatske obitelji FILIPOVIĆ bilježi se još 1545.g. kao zagrebački kanonik - Stephanus Philipovic de Mundszent (mađ. Mundszent = Sesvete) koij sebe designira - da je podrijetlom iz Jelkovca, iako je to u biti nastupilo tek kasnije.
Razlozi zašto se ovaj rod Filipovića prozvao "sesvetskim" leži i u priči o Franji/Mehmedu Filipoviću, koja je opisana nešto kasnije.
Ovaj rod Filipovića s pridjevkom "od Jelkowecza" (Jelkovečki) ili "de Mundszent" (Sesvetski), koji su dobili plemstvo i grb od cara Rudolfa II., u Pragu 1578. godine, bili su uglavnom pripadnici Gradiške pješačke pukovnije,
plemicki dvor Mehmeda bega Filipovica je palaca nadbiskupskig Sjemenista u Zagrebu gdje je otvoren i prvi Hrvatski Univerzitet ...itd
Navedi izvor ovih podataka o Filipovićima?
- Nacionalniid_BOSANCI
#783 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Navedi ti validne podatke u vidu dokumenta o tvom porijeklu i porijeklu tvog prezimena zadnjih 100, 200, 300, 400, 500 i 1000 godina unazad pa da znamo sta pricamo, ko smo, sta smo, odakle smo i tako to?poznanik wrote:_ _ _ wrote:Filipovici
Navedi izvor ovih podataka o Filipovićima?
Last edited by Nacionalniid_BOSANCI on 06/12/2012 16:05, edited 2 times in total.
-
helloteletovic
#784 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Alić, Prijepolje(think so) zna neko bilo sta, zanima me.
-
Ikas
#785 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Zna li neko poreklo prezimena Dodig ? Mislim da ih ima medju svim narodima a cuo sam negde da je prezime vlaskog porekla.
- index_box
#786 Re: Porijeklo porodica i prezimena
....
Last edited by index_box on 27/01/2020 14:09, edited 1 time in total.
- MAJA STRASILO
#787 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Znate li poreklo prezimena Turkmanovic??
-
penkalaa
#788 Re: Porijeklo porodica i prezimena
po mome nekom slobodnom prijevodu bi prezime značiloMAJA STRASILO wrote:Znate li poreklo prezimena Turkmanovic??
sin od Turčina ili sin od Turskog čovjeka
ako je nastalo po tome šta znači, porijeklo nastanka nije teško zaključiti
- L.e.g
#789 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Kod nas su Katane katoliciindex_box wrote:Molim nekog ko eventualno zna nesto vise i posjeduje neke konkretne informacije o porijeklu sljedecih porodica da mi pomogne:
- Katana - Dudevic - Horovic - Jakubovic
Interesantna su jer ih ima u Bosni medju muslimanima, u Srbiji medju pravoslavcima, a sirom svijeta medju Jevrejima.
-
DougHeffernan
#790 Re: Porijeklo porodica i prezimena
A inace ne mislim da ima pravoslavaca "Jakub(p)ovica".
Jevreji da.
Jevreji da.
-
penkalaa
#791 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Katanušić
Kad se stvarao Zemljišnik 1725. Vukosav Katana s 4 čeljadi dobio je kuću
u Varošu uz Defersa i Crnicu i 8 kanapa zemlje. Nose nadimak Pelicer koji se
nekada pretvarao u prezime. Na ulazu u dvorište uzidan je grb za kojeg se ne
zna kome je pripadao. Prvo krštenje zapisano je u Matici 1756. Polovinom prošlog
stoljeća u Imotskom je živjelo 5 osrednjih obitelji. Katana je vlaško ime. Znači
konjanik.
Kad se stvarao Zemljišnik 1725. Vukosav Katana s 4 čeljadi dobio je kuću
u Varošu uz Defersa i Crnicu i 8 kanapa zemlje. Nose nadimak Pelicer koji se
nekada pretvarao u prezime. Na ulazu u dvorište uzidan je grb za kojeg se ne
zna kome je pripadao. Prvo krštenje zapisano je u Matici 1756. Polovinom prošlog
stoljeća u Imotskom je živjelo 5 osrednjih obitelji. Katana je vlaško ime. Znači
konjanik.
- Revolucionar ★
#792 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Odakle je najbolje poceti istrazivanje porijekla prezimena ? Je li imate neku stranicu i materijal na netu, ili su bibilioteke najbolje ?
-
Lounge Act
#793 Re: Porijeklo porodica i prezimena
helloteletovic wrote:Alić, Prijepolje(think so) zna neko bilo sta, zanima me.
u radusi kod tesnja ima dosta alica, mislim da cak ima i jedan dio raduse koji se naziva alici
-
Zulum
#794 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Molim ako neko zna o Prezimenu Zulum bio bi puno zahvalan...
:))))))))))))))
-
Zulum
#795 Re: Porijeklo porodica i prezimena
nalazimo se u oklini Fonice i Bugojnog,,muslimanske vjeroispovijesti po predanju iz turske dosli i Zulum aga Neki ZULUM cinio..ako neko zna o prezimenu Zulum puno bi mu bio zahvalan..
- Bayern-Munchen
#796 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Zanima me porijeklo, prezimena Bajrektarević ?
Unaprijed hvala na odgovoru !!!
.
Unaprijed hvala na odgovoru !!!
-
tnnt
#797 Re: Porijeklo porodica i prezimena
kod nas barjaktar nosa zastave okolo i maše sa njimaBayern-Munchen wrote:Zanima me porijeklo, prezimena Bajrektarević ?
Unaprijed hvala na odgovoru !!!.
neznam dali ima veze sa tvojim prezimenom, ali vrlo lako moguće
- korijal
#798 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Zna li neko nešto više o prezimenu Durmiš?
Znam da ih ima dosta po Zenici, nešto više?
Znam da ih ima dosta po Zenici, nešto više?
- sinuhe
#799 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Ja znam da i Hadzija i Abdica ima po milion.
- DuckZz
#800 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Zanima me porijeklo prezimena Smajić (inace dosta rašireno prezime kroz citavu prijašnju Yugoslaviju, danas ih je najviše u BiH). Ako može itko nešto opširnije napisati ?
Inace zanima me da li svi ljudi istog prezime vuku korijene od iste osobe, znam da je oduvijek bilo ono "Samo zato sto se isto prezivate ne morate biti u rodstvu" , ali ipak mora biti neke povezanosti ?
Inace zanima me da li svi ljudi istog prezime vuku korijene od iste osobe, znam da je oduvijek bilo ono "Samo zato sto se isto prezivate ne morate biti u rodstvu" , ali ipak mora biti neke povezanosti ?