Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
- Master Exploder
#776 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Fosili su šlag na tortu.
Čak i da niti jedan fosil nije pronađen bilo bi i više nego dovoljno dokaza da je evolucija činjenica. 
- Jazz_Junkie
- Master Exploder
#778 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
The Admiral wrote:Kur'an opisuje različite stadijume embriona u detalje,u suri Mu'minun, poglavlje 23, ajet 12-14:
Uzvišeni kaže:
„Mi smo zaista čovjeka od uzorka zemlje stvorili, zatim ga kao kap sjemena na sigurno mjesto stavili, pa onda kap sjemena ugruškom učinili, zatim od ugruška grudu mesa stvorili, pa od grude mesa kosti napravili, a onda kosti mesom zaodjenuli, i poslije ga, kao drugo stvorenje, oživljujemo, pa neka je uzvišen Bog, Najljepši Stvoritelj!“
Ovi ajeti sure Mu'minun detaljno opisuju faze razvoja embriona. Opis počinje riječima: „...kap sjemena na sigurno mjesto stavili...“ – na bezbjedno mjesto.Danas nam embrioligija kaže da je embrion zaštićen u utrobi majke kičmom, mišićima sa strane i posteljicom u materici...
Dalje se opis nastavlja:
„...pa onda kap sjemena učinili zakvačkom...“
Arapska riječ „alek“ ima tri značenja: nešto što se zakači, nešto što liči na pijavicu, kao i –ugrušak. Hvala Bogu sva tri značenja su prihvatljiva, jer se embrion zalijepi za matericu. Liči i na pijavicu! Jer, kao što kaže prof. Keatmoore, čak se i ponaša kao pijavica, jer uzima krv i hranjive sastojke od majke. Takođe, liči i na ugrušak. Znači izgleda kao ugrušak ali i kao pijavica...
U Kur'anu se riječ „alek“ spominje 6 puta – 2 puta u suri Mu'minun, poglavlje 23. ajet 12-14, u suri Hadždž poglavlje 2 ajet 5, u suri Kijame poglavlje 75, ajet 38, kao i u suri Alek poglavlje 96, ajet 2. šest puta se spominje.Isprije, u 17-om vijeku ljudi su smatrali da je spermatozoid kompletno malo ljudsko biće.
Minijaturno ljudsko biće bilo je smješteno u glavi spermatozoida, a koje se kasnije razvija u utrobi majke, kao nova beba. Kasnije kada su otkrili da je jajna čelija veća od spermatozoida, negirali su sami sebe pa su rekli da nije spermatozoid malo ljudsko biće, već je jajna ćelija malo ljudsko biće! Oboje su odgovorni baš kao što Kur'an kaže, oboje, i muška i ženska polna ćelija su odgovorni za rođenje djeteta.
U Kur'anu se dalje kaže:
“...a zatim smo od ugruška grudu mesa stvorili.“
Arapska riječ „mudgah“ znači gruda mesa ili nešto što može da se stavi u usta i žvaće. Prof. Keatmoore kaže da su oba ova značenja prihvatljiva.
U Kur'anu se dalje kaže:
„...pa smo od grude mesa napravili kosti, a onda kosti mesom zaodjenuli...“
Nakon toga Bog kaže:
“...i poslije ga kao novo biće oživljujemo...“
Sve faze razvoja embriona, prije ove zadnje, kod svih životinja potpuno su iste kao i kod čovjeka, osim u zadnjoj fazi, kad se formiraju vidljive karakteristike ljudskog bića, glava, ruke, noge...
„... i poslije ga kao NOVO biće oživljujemo...“
I na kraju kaže:
„...pa neka je uzvišen Bog, Najljepši Stvoritelj!“
Zamisli te Kur`an nam daje detaljna objašnjena razvojnih faza embriona.
Doći će vam neko i reći :
„Ništa novo !'
To je možda neki Arap otvorio stomak trudne žene,vidio šta tamo ima i to zapisao u Kur`anu“.
Takav čovjek ne shvata da sve ove faze o kojima Kur`an govori – ne mogu biti posmatrane golim ljudskim okom.Za to vam treba veoma veliki mikroskop.
Kada je prof. Džonson bio zamoljen da prokomentariše ove kur`anske riječi , a bio je načelnik odsijeka za anatomiju u institutu bolnici „Tomas Džeferson“ u Filedalfiji, rekao je :
“Pa , moguće je da je Muhammed imao mikroskop i da je gledao te stvari...“
Podsjetili su ga da mikroskop nije postojao prije 1400 god.Onda se prof Džonson glasno nasmijao i rekao :
„Da, znam to! Vido sam prvi mikroskop koji je napravljen, jedva da uvećava 10 puta a uz to i slika je mutna“!
Zatim je rekao :„ ove riječi MORAJU BITI Božija Objava“!
Potom je bio zamoljen da prokomentariše riječi iz sure Hadždž 22, ajet 5:
„O ljudi, kako možete sumnjati u oživljenje, - pa, Mi vas stvaramo od zemlje, zatim od kapi sjemena, potom od ugruška, zatim od grude mesa OBLIKOVANOG I NEOBLIKOVANOG...“
Ako bi ste napravili razrez u toku ove faze razvoja, i analizirali embrion, vidjeli bi ste da u ovoj fazi neki organi su formirani, a neki nisu .
Zatim je prof. Maršel Džonson rekao – Ako kažem samo: „formirano“, onda opisujem one dijelove koji su potpuno formirani, a ako kažem „nije formirano“ onda opiusujem one dijelove koji nisu formirani, tako da je najbolji mogući opis onaj u Kur`nu „...OBLIKOVANO I NEOBLIKOVANO...“Jer, neki organi su tada već formirani, a drugi nisu.
Prof. Keatmoore kaže da je danas u embriologiji poznato nekoliko faza razvoja embriona, ali je veoma teško sve to razumjeti, jer su to prosto pobrojane
faze: faza1.faza 2. faza3...
Kur`an zasniva poređenje naoblicima embriona u različitim fazama, što je daleko superiornije i razumljivije od onoga dokle je došla današnja embriologija! Ako bi neki naučnik objašnjavao embriologiju kao što je objašnjeno u Kur`nu, bilo bi mu potpuno lakše da objasni i razumije,za razliku od onoga ,kako to opisuje moderna nauka.
faza 1. faza 2. faza 3...
Kur`n kaže u suri Abese 80 ajet 19-20.
„Od kapi sjemena ga stvora pa mu odredžuje ono što hoće,“„i put mu učini lahkim, „
Ljudi se uglavnom čude kako to beba može da prođe kroz prolaz koji je širok jedva jedva tri četiri prsta?!
Beba je kompletna, ima ruke i noge, pa kako je to moguče? Kur`an kaže da Bog olakšava put!Mi danas znamo da sve počinje kada se posteljice otrgne i izgubi kontakt, a unutrašnje kontrakcije guraju bebu kroz kanal... Voda iz vodenjaka koja puca , pomaže bebi da sklizne kroz kanal, dok razni bebini pokreti podstiču njeno kretanje.
Zbog toga Kur`an kaže da Bog čini put lahkim. Kur`an vam daje dokaze, opisuje vam različite stadijume embriona – KO je to mogao da opiše ove stvari?
Zar nećete vjerovati u Časni Kur`an?! Kur`an kaže u suri Sedžda 32, ajet 9 :
„...On vam i sluh i vid i pameti daje -, a kako vi malo zahvaljujete“!
Ista poruka se ponavlja u suri Insan 76, ajet 2
„...činimo da on čuje i vidi.“
U današnje vrijeme došli smo do saznanja sa pravo čulo koje se razvije jeste čulo sluha. Kur`an spominje prvo SLUH , pa onda VID.
Do petog mjeseca trudnoće čulo sluha je kompletirano, a bebine oči su kompletne tek u sedmom mjesecu!
Zamislite !
Kur`an nas podučava redosljedu, prvo dolazi sluh pa onda vid.
''Pa koju blagodat Gospodara svoga poricete"
Zar isto tako ne piše u Kuranu da je čovjek stvoren od vode? Od jednog čovjeka? Od prašine? Od blata? Od gline? Od mrtvih? Iz ničega? -.-
Prva dva problema koja bodu oči su:
- 1) nejasan i neprecizan ajet gdje je mnogo ostavljeno interpretaciji;
- 2) znanstveno netočne informacije xD
Ali učinit cu ti uslugu i ignorirati prva dva problema.
Upoznaj Galena, grčkog liječnika iz 2.st.

Galen se između ostalog bavio i embriologijom. Pa pogledajmo što je on napisao:
But let us take the account back again to the first conformation of the animal, and in order to make our account orderly and clear, let us divide the creation of the foetus overall into four periods of time. The first is that in which. as is seen both in abortions and in dissection, the form of the semen prevails (Arabic nutfah). At this time, Hippocrates too, the all-marvelous, does not yet call the conformation of the animal a foetus; as we heard just now in the case of semen voided in the sixth day, he still calls it semen. But when it has been filled with blood (Arabic alaqa), and heart, brain and liver are still unarticulated and unshaped yet have by now a certain solidarity and considerable size, this is the second period; the substance of the foetus has the form of flesh and no longer the form of semen. Accordingly you would find that Hippocrates too no longer calls such a form semen but, as was said, foetus. The third period follows on this, when, as was said, it is possible to see the three ruling parts clearly and a kind of outline, a silhouette, as it were, of all the other parts (Arabic mudghah). You will see the conformation of the three ruling parts more clearly, that of the parts of the stomach more dimly, and much more still, that of the limbs. Later on they form "twigs", as Hippocrates expressed it, indicating by the term their similarity to branches. The fourth and final period is at the stage when all the parts in the limbs have been differentiated; and at this part Hippocrates the marvelous no longer calls the foetus an embryo only, but already a child, too when he says that it jerks and moves as an animal now fully formed (Arabic ‘a new creation’) ...
... The time has come for nature to articulate the organs precisely and to bring all the parts to completion. Thus it caused flesh to grow on and around all the bones, and at the same time ... it made at the ends of the bones ligaments that bind them to each other, and along their entire length it placed around them on all sides thin membranes, called periosteal, on which it caused flesh to grow
Zanimljivo, zar ne?
Usporedimo njegove riječi sa riječima iz Kurana:
Galen: prva faza je ona u kojoj sjeme prevladava
Kuran: "...zatim ga kao kap sjemena na sigurno mjesto stavili..."
Galen: zatim nastaje krv, embrio je neoblikovan
Kuran: "...ugruskom ucinili,zatim od ugruska grudu mesa stvorili..."
Galen: u trecoj fazi se pojavljuje siluta, udovi
Kuran: "...od grude mesa kosti napravili, pa kosti mesom zaodjenuli..."
Galen: u zadnjoj fazi svi djelovi tjela i udovi su diferencirani
Kuran: "...i poslije ga, kao drugo stvorenje ozivljujemo..." "...od grude mesa OBLIKOVANOG I NEOBLIKOVANOG...“
Čisti plagijat grčke medicine!
Da stvar bude još bolja, Galenove knjige su bile prevedene i dostupne Muhamedovim suvremenicima. Vidim da je čovjek pod imenom Nafi ibn al-Harith, liječnik, bio u kontaktu sa Muhamedom... hmmm... zgodno, zar ne?
http://en.wikipedia.org/wiki/Nafi_ibn_al-Harith
Znam da ti se ovo nece svidjeti, pa cu biti toliko dobar da ne cu inzistirati na optužbi da je Muhamed plagijator.
Uzmimo na trenutak da je Kuran zaista prvo mjesto na kojem su ove informacije zapisane. Da li to znači da je jedino objašnjenje ono da je to objava od Boga?? Zašto se isključuju sva druga objašnjenja!?
Vratimo se sada u pravi svijet... znanja o embriologiji su nastajala stoljecima prije Muhameda, ako tvrdiš da jedini način na koji je Muhamed mogao znati te stvari je taj da mu ih je Bog objavio, znači li to da se Bog objavio i Galenu?
Muhamed je živio prije 1400 godina, kako je mogao znati te stvari? Zaključak: Bog mu je tako rekao.
Primjenimo istu logiku na slijedeći primjer:
Galen je živio prije 1800 godina, kako je mogao znati te stvari? Zaključak: Zeus mu je tako rekao.
Meni je ovo smješno.
Čak i da mi možeš pokazati nepobitan primjer novog znanja koje je objavljeno u Kuranu, to ne bi dokazalo postojanje tvog boga... jer ljudi od pamtivjeka dolaze do fantastičnih otkrica i spoznaja i to sve bez ikakve pomoci bogova, vila, čarobnjaka, goblina i sl.
Eratosten, grčki matematičar koji je živio prije 2200 godina, izračunao je opseg Zemlje uz faktor pogreške manje od 1%!!! Da je ovo pisalo u Kuranu vi bi svi skočili od oduševljenja i razvili cijelu priču kako je apsolutno nemoguce da su ljudi to znali bez da im je Bog rekao
Last edited by Master Exploder on 04/07/2010 13:10, edited 1 time in total.
- Master Exploder
- arte.fakt
- Master Exploder
#781 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Pusti ti sad Haruna Yahyu i slične klaunove.... koncentriraj se na konkretne primjere koji su spomenuti: Kuran i embriologija te Kuran i željezo prije toga.
Iznio sam dokaze koji glatko pobijaju dva najveca "čuda" u Kuranu. Valjda to zaslužuje tvoj komentar.
-
Bitte_Halt_ja_ja
#782 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
@Master Exploder Ispravi me ako grijesim ali ni Galen nije bio prvi koji je o ovome pisao i to su neki par stotina godina prije njega pisali, ali isto tako znamo danas da su svi grijesili pa time i navodi u samoj knjizi.
Medjutim s vremenom ce se i tu naci "pogresan" prevod pa cemo imati prevod tipa: "sirenje univerzuma" umjesto "veli kuniverzum" (tako nekako) samo da bi se pokusalo odrzati i naci neko cudo dje ga odavno nema
Medjutim s vremenom ce se i tu naci "pogresan" prevod pa cemo imati prevod tipa: "sirenje univerzuma" umjesto "veli kuniverzum" (tako nekako) samo da bi se pokusalo odrzati i naci neko cudo dje ga odavno nema
- Master Exploder
#783 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Bitte_Halt_ja_ja wrote:@Master Exploder Ispravi me ako grijesim ali ni Galen nije bio prvi koji je o ovome pisao i to su neki par stotina godina prije njega pisali, ali isto tako znamo danas da su svi grijesili pa time i navodi u samoj knjizi.
Naravno. Znanje o tome postojalo je od Grčke do Indije. A nema ničega natprirodnog niti čudesnog u prepisivanju i prenošenju starih znanja.
haha... dobar siBitte_Halt_ja_ja wrote: Medjutim s vremenom ce se i tu naci "pogresan" prevod pa cemo imati prevod tipa: "sirenje univerzuma" umjesto "veli kuniverzum" (tako nekako) samo da bi se pokusalo odrzati i naci neko cudo dje ga odavno nema
http://www.answering-christianity.com/c ... &B1=Search
Prepoznaj uljeza! ^^
- arte.fakt
#784 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
ovo je izlaganje doktora a ne klovna kako ti kazes ... tvoji dokazi si i suvise nego smijesni ...Master Exploder wrote:
Pusti ti sad Haruna Yahyu i slične klaunove.... koncentriraj se na konkretne primjere koji su spomenuti: Kuran i embriologija te Kuran i željezo prije toga.
Iznio sam dokaze koji glatko pobijaju dva najveca "čuda" u Kuranu. Valjda to zaslužuje tvoj komentar.
- Master Exploder
#785 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Nisi mi dao link na specifični video ili seriju predavanja, vec si me uputio na youtube kanal koji ima na stotine videa!arte.fakt wrote: ovo je izlaganje doktora a ne klovna kako ti kazes ...
Kao naprimjer...?arte.fakt wrote: tvoji dokazi si i suvise nego smijesni ...
- therrarrius
#786 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Rece covjek koji vjeruje da je raspored svega u kosmosu nastalo slucajno, bez logike i reda.Master Exploder wrote: Iznio sam dokaze koji glatko pobijaju dva najveca "čuda" u Kuranu.
Dobro, nije problem sto kritikujes Islam ali je problem nacin na koji to radis. Pokusaj gledati to ovako, sto je Darvin za ''evolucioniste'' to je Yahya za one sto taj evolucionizam kritikuju.
Nazivas covjeka sarlatanom i klovnom a zaboravljas da su istim tim sarlatanom i klovnom smatrali Darvina kada je prvi put iznio svoju teoriju.
Dali se slazem ili ne sa njom nije niti bitno niti imam vremena da objasnjavam ali nikoga, NIKOGA ko se na bilo koji nacin bavi naukom, bilo sa religijskog ili nereligijskog aspekta, nisam omalovazavao niti zvao pogrdnim imenima sto ti hladnokrvno radis.
Sto se Galena tice, shvati da su prije Kur'ana postojale druge Knjige (Tevrat, Zebur i Indzil), ako vec teoretisemo onda teoretisimo kako je moguce da je Galen procitao nesto iz tih Knjiga.
Ikre, rijec koju mnogi (vjernici ili ne) uzimaju tako olako.
- Master Exploder
#787 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Ne znam ja tog čovjek o kojem pričaš. Ali slobodno mu reci da je vjeruje krivotherrarrius wrote:Rece covjek koji vjeruje da je raspored svega u kosmosu nastalo slucajno, bez logike i reda.Master Exploder wrote: Iznio sam dokaze koji glatko pobijaju dva najveca "čuda" u Kuranu.
U ovom konkretnom slučaju ne kritiziram islam vec smješna retroaktivna proročanstva poput ova dva o kojima smo ranije pisali.therrarrius wrote: Dobro, nije problem sto kritikujes Islam ali je problem nacin na koji to radis.
Ovo ti je tek druga recenica u postu i vec mi drugi put podmeces nesto sto nisam rekao.
Mogu njega njegovi sljedbenici smatrati i božanstvom, to ne mjenja cinjenicu da je Yahya znanstveno nepismena varalica i lažljivac. Istina nekada boli, jbgtherrarrius wrote: Pokusaj gledati to ovako, sto je Darvin za ''evolucioniste'' to je Yahya za one sto taj evolucionizam kritikuju.
Ma čovječe, ne mozes uspoređivati likove poput Yahye sa Dawrinom ili drugim znanstvenim velikanima.therrarrius wrote: Nazivas covjeka sarlatanom i klovnom a zaboravljas da su istim tim sarlatanom i klovnom smatrali Darvina kada je prvi put iznio svoju teoriju.
Pa smijali su ljudi i svakoj seoskoj budali, i što onda?
Ne, samo mi podmecestherrarrius wrote: Dali se slazem ili ne sa njom nije niti bitno niti imam vremena da objasnjavam ali nikoga, NIKOGA ko se na bilo koji nacin bavi naukom, bilo sa religijskog ili nereligijskog aspekta, nisam omalovazavao niti zvao pogrdnim imenima sto ti hladnokrvno radis.
Ako netko laže, svjesno i konstantno, onda je on lažljivac. To nije zvanje pogrdnim imenima nego surova stvarnost. Proguglaj malo o Harunu Yahyi pa se uvjeri sam.
A?therrarrius wrote: Sto se Galena tice, shvati da su prije Kur'ana postojale druge Knjige (Tevrat, Zebur i Indzil), ako vec teoretisemo onda teoretisimo kako je moguce da je Galen procitao nesto iz tih Knjiga.
- therrarrius
#788 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Master Exploder wrote:Ne znam ja tog čovjek o kojem pričaš. Ali slobodno mu reci da je vjeruje krivotherrarrius wrote:Rece covjek koji vjeruje da je raspored svega u kosmosu nastalo slucajno, bez logike i reda.Master Exploder wrote: Iznio sam dokaze koji glatko pobijaju dva najveca "čuda" u Kuranu.![]()
U ovom konkretnom slučaju ne kritiziram islam vec smješna retroaktivna proročanstva poput ova dva o kojima smo ranije pisali.therrarrius wrote: Dobro, nije problem sto kritikujes Islam ali je problem nacin na koji to radis.
Ovo ti je tek druga recenica u postu i vec mi drugi put podmeces nesto sto nisam rekao.![]()
Mogu njega njegovi sljedbenici smatrati i božanstvom, to ne mjenja cinjenicu da je Yahya znanstveno nepismena varalica i lažljivac. Istina nekada boli, jbgtherrarrius wrote: Pokusaj gledati to ovako, sto je Darvin za ''evolucioniste'' to je Yahya za one sto taj evolucionizam kritikuju.
Ma čovječe, ne mozes uspoređivati likove poput Yahye sa Dawrinom ili drugim znanstvenim velikanima.therrarrius wrote: Nazivas covjeka sarlatanom i klovnom a zaboravljas da su istim tim sarlatanom i klovnom smatrali Darvina kada je prvi put iznio svoju teoriju.
Pa smijali su ljudi i svakoj seoskoj budali, i što onda?
Ne, samo mi podmecestherrarrius wrote: Dali se slazem ili ne sa njom nije niti bitno niti imam vremena da objasnjavam ali nikoga, NIKOGA ko se na bilo koji nacin bavi naukom, bilo sa religijskog ili nereligijskog aspekta, nisam omalovazavao niti zvao pogrdnim imenima sto ti hladnokrvno radis.Svaka čast
Ako netko laže, svjesno i konstantno, onda je on lažljivac. To nije zvanje pogrdnim imenima nego surova stvarnost. Proguglaj malo o Harunu Yahyi pa se uvjeri sam.
A?therrarrius wrote: Sto se Galena tice, shvati da su prije Kur'ana postojale druge Knjige (Tevrat, Zebur i Indzil), ako vec teoretisemo onda teoretisimo kako je moguce da je Galen procitao nesto iz tih Knjiga.
B?
- The Admiral
#789 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Cinjenica je to da Darwin je osoba koja je popizdila kada mu je umrla kcerka kojoj je bilo 12 godina. U toj ljutni na Boga, na svijet, na zivot, na sve sto postoji, tip je otisao na nekakav otok gledo ptice loma i vratio se sa mamojebnom teorijom evolucije ili kakve pizdarije ko grom iz vedra nebaMa čovječe, ne mozes uspoređivati likove poput Yahye sa Dawrinom ili drugim znanstvenim velikanima.
@Master Exploder - U sta ti vjerujes svega ti ?/
- GAU 8
#790 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Sta ste se svi Darwina spopali.The Admiral wrote:Cinjenica je to da Darwin je osoba koja je popizdila kada mu je umrla kcerka kojoj je bilo 12 godina. U toj ljutni na Boga, na svijet, na zivot, na sve sto postoji, tip je otisao na nekakav otok gledo ptice loma i vratio se sa mamojebnom teorijom evolucije ili kakve pizdarije ko grom iz vedra nebaMa čovječe, ne mozes uspoređivati likove poput Yahye sa Dawrinom ili drugim znanstvenim velikanima.![]()
@Master Exploder - U sta ti vjerujes svega ti ?/
Pa danasnja evolucija nema veze s darwinizmom. Halo
Ko spomene opet Darwina je obicna neznalica
-
zonbirile
#791 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
kreacionisti,ili evolucionisti-pitanje sad.Stvar vjerovanja i poimanja svijeta oko nas.
- Master Exploder
#792 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
The Admiral wrote: Cinjenica je to da Darwin je osoba koja je popizdila kada mu je umrla kcerka kojoj je bilo 12 godina. U toj ljutni na Boga, na svijet, na zivot, na sve sto postoji, tip je otisao na nekakav otok gledo ptice loma i vratio se sa mamojebnom teorijom evolucije ili kakve pizdarije ko grom iz vedra neba![]()
Darwin je imao 22 godine kada je krenuo na petogodišnje putovanje oko svijeta... to bi značilo da je imao 10 godina kada je postao otac
Inače, nakon povratka sa putovanja Darwin je proveo slijedecih 20 godina razvijajuci svoju teoriju, pritom se dopisujuci sa znanstvenicima iz cijele Europe.
Ovo je malo preopcenito pitanjeThe Admiral wrote: @Master Exploder - U sta ti vjerujes svega ti ?/
Vjerujem u ljude.
- The Admiral
#793 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
@ Master Exploder: to je odavde http://www.youtube.com/watch?v=vWBC0AnAAT0 i nisam provjeravao jer me ne interesuje darwin kosto me ne interesuje gdje nastupa sejo boy ovaj mjesec
" Teorija evolucije ti nedaje nikakav odgovor, već samo ta pitanja o smislu i životu premješta.
Pitanja zašto postojimo, šta tu radimo?, zašto postojim ja kao osoba?, zašto jednostavno uopće nešto postoji-zašto nije ništa?
Ta krajnja pitanja ti evolucija ne odgovara, već kaže da je sve nastalo slučajno tijekom milijuna godina evolucije, pokušaja i pogrešaka...
Drugi problem je što se očekuje da religija govori znanstvenim jezikom, umjesto da religija govori religijskim, a znanost znanstvenim.
Postoje različiti jezici govora, npr. kako ćeš znanstvenim jezikom objasniti pojam "tjeskobe", nema šanse, taj osjećaj se tiče čovjekove sveukupne egzistenije i možeš jedino spoznati ako sam iskusiš, nije ni tuga a ni žalost, nešto ne-znanstveno (u smislu mjerenja)
Ja ne vidim nikakvu kontradikciju i da se pokaže da je točna, jer ne mora religija sva dostignuća u znanosti predvidjeti ili navesti, pa nisu Svete knjige neka opća enciklopedija.
Postavka je, da je Bog stvorio čovjeka i to je ono što čovjeku daje dostojanstvo i uzdiže ga na razinu iznad. Stvara čovjeku dušu.
Ako Bog kaže da je stvorio čovjeka od zemlje, da ga je oblikovao i dao mu dušu, gdje je tu eventualna suprotnost s znanošću?
Bit stvaranja je time izrećena i to svatko razumije, a sad zamisli da je Bog nekom beduinu rekao: "Ja sam oblikovao vaše DNK... vi imate 46 kromosoma..."
Point je religije da ti pokaže put kojim trebaš živjeti i što trebaš činiti, a ne da ti objašnjava biologiju, jer zato imamo biologe da nam oni istraže.... Kako će tebi znanost odgovoriti na pitanje kada si skroz u bedu i ne znaš šta da činiš sa životom? Neće te sigurno zadovoljiti ako ti kaže da si nastao iz zigote, da je od tad počeo nepovratni proces starenja, prema smrti... Jer čovjeka zanima ona duhovna stvarnost (ne tvrdim nužno religijska, već da tako kažem, ona krajnja svrha. A budući da imamo sposobnost pitati takva pitanja, onda bi trebali moći pronači i odgovore, evolucijski gledano)
Ima dosta ljudi koji vjeruju u evoluciju, a ne misle da je u suprotnosti s pojmom Boga. Samo što većina misli da time miče Boga i da rješava sva pitanja, a zapravo ih mnogo više postavlja, jer onda čovjek ispada kao produkt slučajnosti, životinja na jednoj točki evolucije...koja ne zna kuda ide, zašto postoji i što ju čeka"

" Teorija evolucije ti nedaje nikakav odgovor, već samo ta pitanja o smislu i životu premješta.
Pitanja zašto postojimo, šta tu radimo?, zašto postojim ja kao osoba?, zašto jednostavno uopće nešto postoji-zašto nije ništa?
Ta krajnja pitanja ti evolucija ne odgovara, već kaže da je sve nastalo slučajno tijekom milijuna godina evolucije, pokušaja i pogrešaka...
Drugi problem je što se očekuje da religija govori znanstvenim jezikom, umjesto da religija govori religijskim, a znanost znanstvenim.
Postoje različiti jezici govora, npr. kako ćeš znanstvenim jezikom objasniti pojam "tjeskobe", nema šanse, taj osjećaj se tiče čovjekove sveukupne egzistenije i možeš jedino spoznati ako sam iskusiš, nije ni tuga a ni žalost, nešto ne-znanstveno (u smislu mjerenja)
Ja ne vidim nikakvu kontradikciju i da se pokaže da je točna, jer ne mora religija sva dostignuća u znanosti predvidjeti ili navesti, pa nisu Svete knjige neka opća enciklopedija.
Postavka je, da je Bog stvorio čovjeka i to je ono što čovjeku daje dostojanstvo i uzdiže ga na razinu iznad. Stvara čovjeku dušu.
Ako Bog kaže da je stvorio čovjeka od zemlje, da ga je oblikovao i dao mu dušu, gdje je tu eventualna suprotnost s znanošću?
Bit stvaranja je time izrećena i to svatko razumije, a sad zamisli da je Bog nekom beduinu rekao: "Ja sam oblikovao vaše DNK... vi imate 46 kromosoma..."
Point je religije da ti pokaže put kojim trebaš živjeti i što trebaš činiti, a ne da ti objašnjava biologiju, jer zato imamo biologe da nam oni istraže.... Kako će tebi znanost odgovoriti na pitanje kada si skroz u bedu i ne znaš šta da činiš sa životom? Neće te sigurno zadovoljiti ako ti kaže da si nastao iz zigote, da je od tad počeo nepovratni proces starenja, prema smrti... Jer čovjeka zanima ona duhovna stvarnost (ne tvrdim nužno religijska, već da tako kažem, ona krajnja svrha. A budući da imamo sposobnost pitati takva pitanja, onda bi trebali moći pronači i odgovore, evolucijski gledano)
Ima dosta ljudi koji vjeruju u evoluciju, a ne misle da je u suprotnosti s pojmom Boga. Samo što većina misli da time miče Boga i da rješava sva pitanja, a zapravo ih mnogo više postavlja, jer onda čovjek ispada kao produkt slučajnosti, životinja na jednoj točki evolucije...koja ne zna kuda ide, zašto postoji i što ju čeka"
-
zonbirile
#795 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
pa do objave ljudi nije ni bilo
- Master Exploder
#796 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Jesi li ti svjestan od kakvih likova ti crpis svoje informacije?The Admiral wrote:@ Master Exploder: to je odavde http://www.youtube.com/watch?v=vWBC0AnAAT0 i nisam provjeravao jer me ne interesuje darwin kosto me ne interesuje gdje nastupa sejo boy ovaj mjesec
Ray "The Banana Man" Comfort

i njegov partner u gluposti, Kirk "The Crocoduck Boy" Cameron
Jel ti to citiras od nekuda ili sam pises?The Admiral wrote: " Teorija evolucije ti nedaje nikakav odgovor, već samo ta pitanja o smislu i životu premješta.
Evolucija nije nista vise religija nego sto je to meteorologija ili astronomija...
Život nije evoluirao slučajno...
Znanost se zapravo i bavi ljudskim osjecajima i ponašanjima...
Što ti točno pokušavaš reci s ovim postom? Da trebamo vjerovati u to da smo posebno stvoreni od boga vise manje ovakvi kakvi jesmo i da je cijeli svemir stvoren samo za nas, zato jer je to ljepše i daje nam utjehu???
Mislis da tvoje želje imaju utjecaj na stvarnost?
- Master Exploder
#797 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
što je točno "objava" i kada je to bilo?zonbirile wrote:pa do objave ljudi nije ni bilo
- The Admiral
#798 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
A sta je stvarnost ?
-
ja71
#799 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
ovdje pocinje rasprava o objektivizmu i subjektivizmuThe Admiral wrote:A sta je stvarnost ?
- Master Exploder
#800 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
The Admiral wrote:A sta je stvarnost ?
Iluzija uzrokovana nedostatkom alkohola.
Stvar je jednostavna... znanstvene teorije se ne prihvacaju zbog toga sto se ljudima sviđaju ili na temelju utjehe koju pruzaju, vec zbog dokaza. Sigurno bi bilo ljepše vjerovati u to da vulkani izbacuju pekmez od jagoda, a da ja mogu letjeti kao Superman... ali to ne mjenja cinjenicu da vulkani izbacuju užarenu lavu niti cinjenicu da bi ja slomio noge ako skocim sa trećeg kata.