Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#776 Re: Kolika vam je plata?

Post by Tomahawk11 »

512MB wrote:
insomnia78 wrote:Cuj za pet glava. Ovdje su sve frilenseri koji zarađuju po pet ‘iljada. Programiranje su naucili samostalno paralelno sa studiranjem medicine
Kakav je to frilenser sa pisanih 5k plate, tolko ja na hotel i prevoz potrosim mjesecno :mrgreen:
Ma to u južnom Marseju.
SmokingMan

#777 Re: Kolika vam je plata?

Post by SmokingMan »

mk ultra wrote:
Zeleni12 wrote:Plata 700 KM, od toga 425 na racun, a ostatak na ruke.
Radno vrijeme 10 sati dnevno, od 8 do 18, s tim da od aprila do avgusta radno vrijeme prosjecno iznosi 12 sati dnevno, i za to prekovremeno mi gazda placa 50 KM mjesecno, tj. 1 KM po satu prekovremenog. Jedan slobodan dan u sedmici, posao je zahtjevan i fizicki, psihicki i cesto trazi veliku fokusiranost. U pitanju je obrtnicka djelatnost.
SSS
I da ne zaboravim, sav baksis ide gazdi, cak i u slucaju da mi musterija prilikom davanja baksisa kaze da popijem kafu.
kako ovo bogati :mrgreen:
Zato što se tako dogovorio sa gazdom....
512MB

#778 Re: Kolika vam je plata?

Post by 512MB »

HAVANA wrote:
512MB wrote:Nije Havana skrt, on je samo malo skrt :D
Oooo doso dingospo. :D Svasta su me olajavali,vakav,nakav,alkoholicar,narkoman,cafir,balija,cetnik,ustasa,lopov...Al jos mi nikad nije niko reko da sam skrt. :lol: Haj nek i to imam upisano.
Pa ne kontaju, ko se rasipa lovom nikad je i nema. Ha ja, nije se kuca na Peljescu sama izgradila :skoljka:
HAVANA

#779 Re: Kolika vam je plata?

Post by HAVANA »

duminjo wrote:Jebiga, nista od nabijanja... Al hajd more i piva :mrgreen:
Samo ne znam HAVANA, što im odgovaras vise puta. Ko hoce da vidi, vidjece odma a ko gleda ko kroz tunel, dzaba crtas
Ma nervozan pa piskaram da ubijem vrijeme. :lol: Cekam majstora da zavrsi i da bjezim na more. :twisted:
HAVANA

#780 Re: Kolika vam je plata?

Post by HAVANA »

512MB wrote:
HAVANA wrote:
512MB wrote:Nije Havana skrt, on je samo malo skrt :D
Oooo doso dingospo. :D Svasta su me olajavali,vakav,nakav,alkoholicar,narkoman,cafir,balija,cetnik,ustasa,lopov...Al jos mi nikad nije niko reko da sam skrt. :lol: Haj nek i to imam upisano.
Pa ne kontaju, ko se rasipa lovom nikad je i nema. Ha ja, nije se kuca na Peljescu sama izgradila :skoljka:
To je ba tata pravio,ja samo renoviro.To je njegovih ruku djelo. :-D
madner

#781 Re: Kolika vam je plata?

Post by madner »

Velkoski wrote:i dobiješ otkaz i ostaneš bez hljeba, đe si onda? :?
Prosjecan radnik nece dobiti odkaz zbog toga. Ne isplati se poslodavcu, valja traziti drugog.
HAVANA

#782 Re: Kolika vam je plata?

Post by HAVANA »

Evo samo jedan primjer glupog i nezainteresovanog radnika koji stvori veliki problem a ja jutros popih apaurin i izgubih sigurno 1500 eura i kad rijesim problem.Poslan kamion u spaniju na utovar,natovari madrid,natovari zaragozu,sve ok...Zadnji utovar ne daju robu,zbog ovlastenja za preuzimanje robe.Bez obzira sto je i placeno i sve.Nema punomoci na ime vozaca.2 dana ceka jadni sofer na to i nema.Kreten nije poslao i otisao jos ranije sa posla.Ide na odmor.Sad ne moze napraviti a kamion ide nazad bez te robe.Naravno ja moram platiti puni prevoz jer nije greska prevoznika a ostala mi roba u spaniji koju sad nemam cim ni prebaciti.Kamion ne moze jer je to malo robe.Mali se ne isplati a jos ce mi i penale pucati zbog kasnjenja preuzimanja.Oznacen datum.Znas sta kaze ovaj,izvini.Sacu ja od gazde traziti da mi plati bar dio.Gazda ce njemu jebati mater.Onda ce on na nekom forumu pisati kako mu je grozan gazda.
Last edited by HAVANA on 27/04/2018 15:56, edited 1 time in total.
mirsek

#783 Re: Kolika vam je plata?

Post by mirsek »

Havan druze, mozes li mi odgovoriti na pitanje/komentar jer mi fakat nije jasna logika kojom ocjenjujes i placas radnika ?
HAVANA

#784 Re: Kolika vam je plata?

Post by HAVANA »

mirsek wrote:Havan druze, mozes li mi odgovoriti na pitanje/komentar jer mi fakat nije jasna logika kojom ocjenjujes i placas radnika ?
Izvini nisam vidio.Koje? Ne placam vise,nemam radnika.Sad placam ljude koji rade odredjenu djelatnost.Kovana ograda,toliko i toliko,dovidjenja i prijatno.Hemijsko ciscenje,50km.Dovidjenja i prijatno...Dosta i sam uradim ako je drvo u pitanju ili nesto oko auta...Nabere se vise nego sa stalno zaposlenim ali sam mirniji.
pestalozzi

#785 Re: Kolika vam je plata?

Post by pestalozzi »

CHF 18000.--
512MB

#786 Re: Kolika vam je plata?

Post by 512MB »

Zeleni12 wrote: U pitanju je pohlepan tip, gladan novca. Kad mi musterija, pored placene usluge, dā baksiš pred njim pritom mi rekavsi:"Popij kafu", on zeli i da taj baksis ide isljucivo njemu i da ga on zadrzi cijelog. Na papiru na kojem pišem pazare, postoji posebna kolona u kojoj pisem cijenu naplacene usluge i posebna kolona u kojoj pisem eventualni baksis. Cak i kad naplatim i dobijem baksisdok on nije tu, on ocekuje da taj baksis evidentiram i ostavim njemu.
I sinoc je dokazao kako ima osjecaj za druge tako sto je u 21. sat zvao radnika koji je juce imao slobodan dan i stanuje u blizini da mu pomogne obaviti posao koji, inace, ja obavljam sam i za koji je potrebno malo i fizicke snage koja njemu fali, pa mu je trebala pomoc.
Jarane, trazi drugi poso a ovaj guraj na osnovno.
512MB

#787 Re: Kolika vam je plata?

Post by 512MB »

HAVANA wrote: To je ba tata pravio,ja samo renoviro.To je njegovih ruku djelo. :-D
Ma dobro u genima je :D
simonese

#788 Re: Kolika vam je plata?

Post by simonese »

2500-4000 KM,zavisi od sezone
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#789 Re: Kolika vam je plata?

Post by Matijevic_Vlado »

Preimenovati temu u Havanin zivot :mrgreen: . Smijesni su ovi sto kao "brane" Havanu od necega i nekoga. Ja rekao da si skrt, sudeci po dosadasnjem pisanju, nisam rekao da te mrzim i da sam ljubomoran :mrgreen: . Nije to razlog da me nabijas. I za mene sigurno vecina forumasa kaze da sam debil pa ih ne nabijam :mrgreen:
invincible1921

#790 Re: Kolika vam je plata?

Post by invincible1921 »

Black swan wrote:ma da...samo tu šuplju treba šriti

pa jel iko na ugovoru za stalno

ne može se tako dobiti otkaz lako

ako si mlad... nemoj trpiti sranja

ako si star moraš...ali opet imaš neku mudrost...evo na vikendici ne mogu doći za 2 sata
ne znam nisam pametan

ak te muze za kola parkiraj dva km dalje i dođi pjege

izmisli nešto
:thumbup: :thumbup:

Jednostavno treba da se desi ko sto je sad u hrvatskoj za one Splitske restorane...fali im svakom bar 70% radnika jer nece niko da robuje. To sto za otkaz kazes isto tako stoji, jbg ugovor valjda vrijedi nesto ako ima pecat i ako je ovjeren, pa nije to papir koji se potpisuje eto reda radi.

Pogotovo se ovo slazem sto si za mladost reko. Evo ja naprimjer sam sad zavsio fax, ali nije to ni bitno za pricu. U proteklih 5/6 godina sam radio raznih poslova od kancelarije preko knjigovanja/racunovodstva pa do nosanja namjestaja i jednostavno reko sam sebi urmijecu od gladi, al vala ti robovat necu.Hajd ako imas kredit, djecu pa to i da razumijem, ali da ti kao mlad pustas da te neko bukvalno terorise jos za male pare to stvarno ne mogu razumijet. Da se raja drugaccije postavlja i poslodavci bi se zapitali.

Prije dvije godine dobijem posao u jendoj agenciji za nekretnine. Ja i jos 4 osobe svi smo tu negdje sa godinama, znaci raspon 23-26. Prvi dan doso ne znam ni sta trebam eto meni je sve objasnjeno sta trebam, reko koliko se radi kaze pa koliko ima radnih dana haj ok. Prica dalje taj poslodavac kad odjednom subota ?? kakva reko subota kaze pa to je radni dan svugdje u svijetu ?? Međutim ok to pretrpio sam, ali ono sto zaista nisam mogao je pod borj 1 ponasanje pretpostaljvenih koji su na tom sastanku rpvi dan samo sto nas nisu poceli udarat i prijetecim tonom pricali o nekim praivlima ko da je njihova firma bogom dana. Iduca stvar koja je bila jos krucijalnija je sto nista nije odredjeno...Znaci kaze ti frajer radite svaku drugu subotu a nekad se desi da cete morat svaku sutobu, a nekad i nedleju znaci racunaj odma da ti je to svaka subota i vjerovatno najmanje 2 nedelje. Radi se 9 sati jer eto kao to je neki americki sistem a nekad i duze...znaci racunaj svkai dan 12 sati i sve to za vako 590 maraka, naravno prvih pola godine nisi ni prijavljen ni osiguran. Sto je najgore to su moji uslovi jer sam ja kao neki "sef" ostalim, a njima je jos i gore oni su minimalno 10 sati.

Ja doso kuci sutra nisam naravno otiso zove me ta treba sto je lafo neka sefica sto nisi doso reko prvo kakav je vas ton i ponasanje pod broj dva ne znam da niste mozda u uslvoima zaboravili navest da ja vama trebam nesto platit sto radim za vas ? Sto je najgore poslije par mjeseci sretnem jednog od to cetvero sto su bili samnom na poslu i kaze rade izgidose, zali se umire od posla ni za sta....pa buraz daj otkaz. Jelstvarno neophdno da gines za nista ?

Kontam u sebi ma vala buraz ko te je.be nemoj onda psovat drzavu sutra sam si pristo na to i na te neke lazi o americkom sistemu ili cemu znam...daj ljudino americku platu pa cu ja radit po americkom.

Da jos dodam sto se tice tog posla mimo posla, evo i u sadasnjoj firmi nikad mi nije prolbem ni izac kolegi u susret da ja radim nesto za njega jer je on u frci, nije problem nekad i duze ostat, nije problem ni doc nekad subotom-nedeljom,ALI NEKAD, a ne da to postane pravilo kojim ce te neko je.bat kako mu se digne
detroit-mercy

#791 Re: Kolika vam je plata?

Post by detroit-mercy »

invincible1921 wrote:

ako si star moraš...ali opet imaš neku mudrost...evo na vikendici ne mogu doći za 2 sata
ne znam nisam pametan

izmisli nešto

Jednostavno treba da se desi ko sto je sad u hrvatskoj za one Splitske restorane...fali im svakom bar 70% radnika jer nece niko da robuje. To sto za otkaz kazes isto tako stoji, jbg ugovor valjda vrijedi nesto ako ima pecat i ako je ovjeren, pa nije to papir koji se potpisuje eto reda radi.

Pogotovo se ovo slazem sto si za mladost reko. Evo ja naprimjer sam sad zavsio fax, ali nije to ni bitno za pricu. U proteklih 5/6 godina sam radio raznih poslova od kancelarije preko knjigovanja/racunovodstva pa do nosanja namjestaja i jednostavno reko sam sebi urmijecu od gladi, al vala ti robovat necu.Hajd ako imas kredit, djecu pa to i da razumijem, ali da ti kao mlad pustas da te neko bukvalno terorise jos za male pare to stvarno ne mogu razumijet. Da se raja drugaccije postavlja i poslodavci bi se zapitali.

Prije dvije godine dobijem posao u jendoj agenciji za nekretnine. Ja i jos 4 osobe svi smo tu negdje sa godinama, znaci raspon 23-26. Prvi dan doso ne znam ni sta trebam eto meni je sve objasnjeno sta trebam, reko koliko se radi kaze pa koliko ima radnih dana haj ok. Prica dalje taj poslodavac kad odjednom subota ?? kakva reko subota kaze pa to je radni dan svugdje u svijetu ?? Međutim ok to pretrpio sam, ali ono sto zaista nisam mogao je pod borj 1 ponasanje pretpostaljvenih koji su na tom sastanku rpvi dan samo sto nas nisu poceli udarat i prijetecim tonom pricali o nekim praivlima ko da je njihova firma bogom dana. Iduca stvar koja je bila jos krucijalnija je sto nista nije odredjeno...Znaci kaze ti frajer radite svaku drugu subotu a nekad se desi da cete morat svaku sutobu, a nekad i nedleju znaci racunaj odma da ti je to svaka subota i vjerovatno najmanje 2 nedelje. Radi se 9 sati jer eto kao to je neki americki sistem a nekad i duze...znaci racunaj svkai dan 12 sati i sve to za vako 590 maraka, naravno prvih pola godine nisi ni prijavljen ni osiguran. Sto je najgore to su moji uslovi jer sam ja kao neki "sef" ostalim, a njima je jos i gore oni su minimalno 10 sati.

Ja doso kuci sutra nisam naravno otiso zove me ta treba sto je lafo neka sefica sto nisi doso reko prvo kakav je vas ton i ponasanje pod broj dva ne znam da niste mozda u uslvoima zaboravili navest da ja vama trebam nesto platit sto radim za vas ? Sto je najgore poslije par mjeseci sretnem jednog od to cetvero sto su bili samnom na poslu i kaze rade izgidose, zali se umire od posla ni za sta....pa buraz daj otkaz. Jelstvarno neophdno da gines za nista ?

Kontam u sebi ma vala buraz ko te je.be nemoj onda psovat drzavu sutra sam si pristo na to i na te neke lazi o americkom sistemu ili cemu znam...daj ljudino americku platu pa cu ja radit po americkom.

Da jos dodam sto se tice tog posla mimo posla, evo i u sadasnjoj firmi nikad mi nije prolbem ni izac kolegi u susret da ja radim nesto za njega jer je on u frci, nije problem nekad i duze ostat, nije problem ni doc nekad subotom-nedeljom,ALI NEKAD, a ne da to postane pravilo kojim ce te neko je.bat kako mu se digne
Nece da robuje jer ima izbor ili u Irsku ili u Njemacku, jebeno je kad nemas izbora a ono dreci gladno :skoljka:
madner

#792 Re: Kolika vam je plata?

Post by madner »

Ponuda i potraznja na djelu.

Ako nema bolje, onda se nemas sta zaliti, imas najbolji moguci posao. :D
invincible1921

#793 Re: Kolika vam je plata?

Post by invincible1921 »

detroit-mercy wrote:
invincible1921 wrote:

ne znam nisam pametan

izmisli nešto

Nece da robuje jer ima izbor ili u Irsku ili u Njemacku, jebeno je kad nemas izbora a ono dreci gladno :skoljka:
Ponavaljam druga je stvar ako neko ima djecu ili kredit ili kamatara ili sta ja znam sta vec, ja sam mislio na mlade ljude koji tek treba da krneu u zivot
HAVANA

#794 Re: Kolika vam je plata?

Post by HAVANA »

Vidis kako forum moze biti dobar i pozitivan.Javi mi se covjek da moze pomoci oko prevoza te robe sto je ostala.Nicim izazvan.Hvala.
HAVANA

#795 Re: Kolika vam je plata?

Post by HAVANA »

Matijevic_Vlado wrote:Preimenovati temu u Havanin zivot :mrgreen: . Smijesni su ovi sto kao "brane" Havanu od necega i nekoga. Ja rekao da si skrt, sudeci po dosadasnjem pisanju, nisam rekao da te mrzim i da sam ljubomoran :mrgreen: . Nije to razlog da me nabijas. I za mene sigurno vecina forumasa kaze da sam debil pa ih ne nabijam :mrgreen:
Prvo nisam tebe nabio nego onog nekog,kojem smetam.Ja ne znam o cijem da pisem,forum je.Pisemo o svojim zivotima i iskustvima.Nije tema nailova mater i njeni dozivljaji.
detroit-mercy

#796 Re: Kolika vam je plata?

Post by detroit-mercy »

Matijevic_Vlado wrote:Preimenovati temu u Havanin zivot :mrgreen: . Smijesni su ovi sto kao "brane" Havanu od necega i nekoga. Ja rekao da si skrt, sudeci po dosadasnjem pisanju, nisam rekao da te mrzim i da sam ljubomoran :mrgreen: . Nije to razlog da me nabijas. I za mene sigurno vecina forumasa kaze da sam debil pa ih ne nabijam :mrgreen:
Pa covjek ti je lijepo napisa druzba je druzba, sluzba je sluzba :mrgreen: .
detroit-mercy

#797 Re: Kolika vam je plata?

Post by detroit-mercy »

madner wrote:Ponuda i potraznja na djelu.

Ako nema bolje, onda se nemas sta zaliti, imas najbolji moguci posao. :D
Ljudi nikako da skontaju, sve dok na trazistu rada imas 10 njih koji bi radili za te pare i uslove biti ce tako.
Melo15

#798 Re: Kolika vam je plata?

Post by Melo15 »

HAVANA wrote:
Prvo nisam tebe nabio nego onog nekog,kojem smetam.Ja ne znam o cijem da pisem,forum je.Pisemo o svojim zivotima i iskustvima.Nije tema nailova mater i njeni dozivljaji.
Znaci sad da se registruje nailova mater ona ne smije pisati o svojim dozivljajima a ti smijes? :mrgreen:
muhafuca

#799 Re: Kolika vam je plata?

Post by muhafuca »

HAVANA wrote:Evo samo jedan primjer glupog i nezainteresovanog radnika koji stvori veliki problem a ja jutros popih apaurin i izgubih sigurno 1500 eura i kad rijesim problem.Poslan kamion u spaniju na utovar,natovari madrid,natovari zaragozu,sve ok...Zadnji utovar ne daju robu,zbog ovlastenja za preuzimanje robe.Bez obzira sto je i placeno i sve.Nema punomoci na ime vozaca.2 dana ceka jadni sofer na to i nema.Kreten nije poslao i otisao jos ranije sa posla.Ide na odmor.Sad ne moze napraviti a kamion ide nazad bez te robe.Naravno ja moram platiti puni prevoz jer nije greska prevoznika a ostala mi roba u spaniji koju sad nemam cim ni prebaciti.Kamion ne moze jer je to malo robe.Mali se ne isplati a jos ce mi i penale pucati zbog kasnjenja preuzimanja.Oznacen datum.Znas sta kaze ovaj,izvini.Sacu ja od gazde traziti da mi plati bar dio.Gazda ce njemu jebati mater.Onda ce on na nekom forumu pisati kako mu je grozan gazda.
sve stoji - sve u redu - a jel kultura kod nas da gazda nagradi - nabaci se neki znacajan bonus radniku - da mu se neka fina cifra - kad se probiju rokovi - kad se zaslugom radnika ostvari neki znacajan visak i slicne stvari.

Ili se tad kupe cevapi i gajba piva i potapse se po ledjima uz obavezno "svaka cast, 'vako svi vi trebate ugledajte se na njega"

Ne mozes jedno bez drugog gledati.

Ako ti je radnik ikad svojim radom/idejom sacuvao/spasio milju i po a jest sigurno - nije fer kukati kad nekad greskom radnika milja i po propadne - jel tako?

Sam prekovremeni rad (preko 8 sati dnevno) koji se kod nas ili ne placa ili vrlo mizerno placa i normalizovana "radna subota" - koji su preko ledja radnika - su tom gazdi u toku njegovog poslovnog vijeka zaradili nebrojeno "milja ipo" koje da ima nekog radnog zakona u ovoj zemlji ne bi inace zaradio.

To se ne vidi izgleda.

A velka milja i po kad isklizne :-)

a i ovo sve - samo na osnovu jedne strane price koju si prezentovao - i recimo da ti vjerujemo i da je kompletna krivica jedino na radniku - sto je vrlo moguce ali ipak ne znamo, bez druge strane price.
Last edited by muhafuca on 27/04/2018 16:55, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#800 Re: Kolika vam je plata?

Post by detroit-mercy »

muhafuca wrote:
HAVANA wrote:Evo samo jedan primjer glupog i nezainteresovanog radnika koji stvori veliki problem a ja jutros popih apaurin i izgubih sigurno 1500 eura i kad rijesim problem.Poslan kamion u spaniju na utovar,natovari madrid,natovari zaragozu,sve ok...Zadnji utovar ne daju robu,zbog ovlastenja za preuzimanje robe.Bez obzira sto je i placeno i sve.Nema punomoci na ime vozaca.2 dana ceka jadni sofer na to i nema.Kreten nije poslao i otisao jos ranije sa posla.Ide na odmor.Sad ne moze napraviti a kamion ide nazad bez te robe.Naravno ja moram platiti puni prevoz jer nije greska prevoznika a ostala mi roba u spaniji koju sad nemam cim ni prebaciti.Kamion ne moze jer je to malo robe.Mali se ne isplati a jos ce mi i penale pucati zbog kasnjenja preuzimanja.Oznacen datum.Znas sta kaze ovaj,izvini.Sacu ja od gazde traziti da mi plati bar dio.Gazda ce njemu jebati mater.Onda ce on na nekom forumu pisati kako mu je grozan gazda.
sve stoji - sve u redu - a jel kultura kod nas da gazda nagradi - nabaci se neki znacajan bonus radniku - da mu se neka fina cifra - kad se probiju rokovi - kad se zaslugom radnika ostvari neki znacajan visak i slicne stvari.

Ili se tad kupe cevapi i gajba piva i potapse se po ledjima uz obavezno "svaka cast, 'vako svi vi trebate ugledajte se na njega"

Ne mozes jedno bez drugog gledati.

Ako ti je radnik ikad svojim radom/idejom sacuvao/spasio milju i po a jest sigurno - nije fer kukati kad nekad greskom radnika milja i po propadne - jel tako?

Sam prekovremeni rad (preko 8 sati dnevno) koji se kod nas ili ne placa ili vrlo mizerno placa i normalizovana "radna subota" - koji su preko ledja radnika - su tom gazdi u toku njegovog poslovnog vijeka zaradili nebrojeno "milja ipo" koje da ima nekog radnog zakona u ovoj zemlji ne bi inace zaradio.

To se ne vidi izgleda.

A velka milja i po kad isklizne :-)
Bolje na svalerku potrosit :mrgreen:
Post Reply