Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Selam svima. Nadam se da uz Allahovu pomoć dobro podnosite Ramazan, želim da vas Allah nagradi sviju koji postite.
Ovako, znam da vjerovatno nije vrijeme da se diskutuje o ovoj temi, ali situacija je sljedeća - prije 3 dana sam bila na druženju u našoj mjesnoj džamiji sa omladinom, bio je organizovan i iftar, i razgovarali smo o raznim temama. Jedna od tema je bio i spolni odnos, tj. stav islama prema tome. Iznenadila sam se kako su džematlije otvoreno o tome pričali, i momci i djevojke. Spomenut je jedan hadis: 'Allah neće pogledati osobu koja je spolno općila sa svojom suprugom u analni otvor.'' Ovaj hadis vam je vjerovatno poznat, i zanima me sljedeće - da li postoji mogućnost da Allah oprosti osobi koja je ovo radila ukoliko se ona iskreno pokaje? Da li ovo izvodi iz vjere? Molim vas da me ne shvatite pogrešno, pitam jer nikad prije (niti sada mektebu niti na časovima vjeronauke) nismo razgovarali o ovoj temi. Dakle, ne kažem da imam, ne daj Bože, iskustvo s tim nego me jednostavno kopka.
Dok je otac polirao svoj novi auto došao je njegov petogodišnji sin i počeo šarati sa kamenom po boku automobila.U svojoj ljutnji počeo je udarati svog sina ne obračajući pažnju da ga udara sa ključevima po rukama. Ti udarci su doveli do toga da su sinu amputirali prste u bolnici. Dijete je upitalo svog oca: “Kada će moji prsti opet narasti?”
Ocu je bilo teško i bolno i otišao je do auta i počeo udarati po njemu.Kada je sjeo na tlo pored auta i pogledao na ogrebotine koje je njegov sin napravio pisalo je : “Ja te volim moj babo!”
miskin wrote:VIdi Ivane, tacno si cuo kad musliman opsuje Boga nije vise musliman, makar se zvao Muhammed, po konnsenzusu islamski ucenjaka bez razilazenja, mora se za to pokajati pa ponovo ifzgovoriti sehadet.
Dok ovi koji psuju Isusa, Bozic i te stvari za njih vazi ista stvar, jer poznato ti je da i mi vjerujemo u Isusa/Isaa, uz neka razilazenja, ali to je isti covjek Allahov Poslanik, tako da covjek izlazi iz vjere i sa psovanjem istih.
Sta god da covjek opsuje od islamskih svetinja, kabbe, namaza, sta ja znam sad ljudi izmisle tih psovki kamaru, uglavnom to ga izvodi iz vjere, i nema opravdanja da kaze bio sam ljut, ili salio sam se, ovo je sve govor uleme, nije moj, tako da nista nije iz moje glave
Isto tako kad se covjek ismijava sa određenim propisima islama poput hidzaba kod zena, brade kod muskih, itd vazi ista stvar.
Mi nikog ne gurrmo na silu u vjeru, niti ga izgonimo , ali tako stvari stoje, pa ko hoce bujrum, ko nece njegov izbor.
Nadam se da sam ti odg. na to pitanje, a i da ne izlazi covjek iz vjere psovanjem isusa, trebao bi imati obzira prema katolicima u njegovoj okolini kojima to smeta, ipak zajedno zivimo ovdje
Posto imam nazalost lose drustvo i svaki dan cujem kako psuju Boga, i s obzirom koliko sam se puta naslusao toga nekad mi se mota po glavi kako oni psuju i to na neki nacin dodje kao da sam ja opsovao u sebi
Da li je to grijeh koji me izvodi nedaj Boze iz vjere ?
Naravno da nije, to je grijeh koji njih izvodi iz vjere, a ne tebe, ti tu trebas da reagujes mudro i pametno, ako su ti vec priajtelji da ih savjetujes, ali samo nasamo i kad vidis da su raspolozeni i mislis da bi mogli prihvatiti savjet, u protivnom samo ces postic kontraefekat.
Susrecem se s tim i ja na poslu, pa treba dosta vremena proci, dok ljudi pocnu to polako ostavljati, jer nekima od njih je to uzrecica. Evo procitaj ovo pitanje svakako da je tu mnogo ljepse obasnjeno ono sto sam ti htio reci.
Nekidan na džumi hodža govorio o dobrim/lošim djelima - za dobro urađeno djelo imamo 10 drugih djela, loše djelo se pika jedino ukoliko se uradi, a ukoliko ga ne učinimo nemamo grijeh; ukoliko imamo nijjet da uradimo nešto dobro pa iz nekog razloga to ne uradimo opet imamo sevap.
Mene zanima ovo - ukoliko npr želim da klanjam, uzmem abdest i sve to i eventualno zbog nepažnje ili drugog razloga 'okrnjim' namaz, da li će takav namaz biti priznat, makar radi nijjeta? Hvala.
harisoni wrote:Nekidan na džumi hodža govorio o dobrim/lošim djelima - za dobro urađeno djelo imamo 10 drugih djela, loše djelo se pika jedino ukoliko se uradi, a ukoliko ga ne učinimo nemamo grijeh; ukoliko imamo nijjet da uradimo nešto dobro pa iz nekog razloga to ne uradimo opet imamo sevap.
Mene zanima ovo - ukoliko npr želim da klanjam, uzmem abdest i sve to i eventualno zbog nepažnje ili drugog razloga 'okrnjim' namaz, da li će takav namaz biti priznat, makar radi nijjeta? Hvala.
'Abdullah Ibn-'Abbas, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Allah, dž.š., odredio je dobra i loša djela, zatim to objasnio; pa ko bude odlučio učiniti dobro djelo, zatim ga ne učini (bude spriječen), Allah mu to djelo u cijelosti upisuje kao da ga je i učinio, a ako odluči učiniti dobro djelo, pa ga i učini, Allah mu ga upisuje deset do sedam stotina puta, pa čak i više. A ako zaželi učiniti neko loše djelo, pa ga ne učini, Allah mu upisuje jedno dobro djelo, a ako zaželi učiniti neko loše djelo, pa ga i učini, Allah mu upisuje samo jedno loše djelo." (Muttefekun alejhi):)
Vjerovatno je hodza mislio na ovaj gornji hadis, a sto se tice tvog namaza zavisi kako si ga "okrnjio" da li je to greska koja kvari namaz ili samo koja umanjjuje njegovu vrijednost, a ti ces abd imati nagradu za nijjet, a za namaz ves sam rekao imaju stvari koje kvare namaz, greske zbog kojih moras ucinit sehvi-sedzdu, a isto tako stvari koje su samo pohvalne da se cine u namazu, a ako ih ostavis namaz je ispravan
Ovo ispod sam bio napisao Hamidu ali neko mu je obrisao komentare tako da
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, za sebe je govorio: ‘’O ljudi, ja sam vama darovana milost!’’ (Hakim)
Prije svega Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, bio je milostiv i blag prema svojim sljedbenicima. Znao je dugo ostajati na sedždi i moliti Allaha za spas i sreću svoga ummeta.
Na Sudnjem danu učinit će sedždu ispod Arša i neprestano će doviti i moliti Allaha dok mu ne bude rečeno: ‘’Podigni glavu! Traži, dat će ti se, zauzimaj se, tvoje zauzimanje bit će uvaženo.’’ On će na to reći: ‘’O Allahu, moj ummet, moj ummet!’’ (Buharija)
Da, on se istinski brinuo zbog nas, bio je pun sažaljenja, rastuživali su ga ljudski grijesi i skretanja sa puta Istine. I tu brigu će pokazati i sutra kada bude stajao na Sirat-ćupriji i govorio: ‘’Gospodaru, spasi, spasi!’’(Muslim)
Zatim, on je bio milostiv i prema munaficima ili licemjerima koji su se javno pokazivali kao muslimani, a ustvari su bili nevjernici. Iako je znao njihova imena i znao je da spletkare protiv njega i njegovih ashaba, nikada ih javno nije otkrio i oni su na onaj svijet otišli a da se za njihova imena nije saznalo, osim imena njihovog vođe.
I ne samo to, Poslanik je, kada je umro vođa munafika, Abdullah ibn Ubejj, skinuo svoj ogrtač i dao ga njegovom sinu da njime pokrije mrtvo tijelo svoga oca.
Poslanikova, sallallahu alejhi ve sellem, milost nije zaobišla čak ni nevjernike i najljuće protivnike.
Kada je pobjedonosno ušao u Mekku, vidio je jednog idolopoklonika kako drhti od straha, jer se bojao muslimanske osvete zbog zlodjela koja je prema njima počinio. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, prišao mu je i blago rekao: ‘’Čovječe, znaj da sam ja sin žene koja je jela hljeb u Mekki.’’(Ebu Davud)
Toga dana, Halid ibn Velid nije se mogao suzdržati a da ne zaprijeti nevjernicima. On je naišao pored vođa plemena Kurejš i rekao im: ‘’Ovo je dan pokolja!’’ Čuo je to Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pa je rekao: ‘’Ne, nego je ovo dan milosti!’’(Buharija)
Istog dana došao je i Osman ibn Talha sa ključevima od Kabe. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uzeo ih je, otključao Kabu, klanjao namaz, a zatim je ključeve vratio Osmanu ibn Talhi, koji je još uvijek bio mušrik, i rekao mu: ‘’Uzmi ih, oni pripadaju tvojoj porodici i od vas ih neće uzeti osim zulumćar.’’ Osman je vjerovatno volio da je propao u zemlju nego što je čuo te riječi, jer se prisjetio onoga dana kada je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bio usamljen, utjerivan u laž i odbačen, i kada je tražio ključeve od Osmana, a on je odbio da mu ih da.
Tada mu je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘’Kako ćeš se ponašati onoga dana kada se ključevi nađu u mojoj ruci i kada ja budem odlučivao kome ću ih dati?’’ Osman je rekao: ‘’Ako Kurejšije dožive taj dan, to će biti dan njihovog poniženja.’’ Odgovorio mu je: ‘’Ne, nego će to biti dan njihovog ponosa i napretka.’’ Podsjetio ga je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, na taj dan, rekavši: ‘’Osmane, vidiš li da se obistinilo ono što sam ti najavio?’’
Osman je razumio poruku, pa je rekao: ‘’Ja svjedočim da si ti Allahov poslanik.’’ Uistinu je njegova milost bila ključ kojim je otključavao kapije ljudskih srca.
harisoni wrote:Imam nekoliko prijatelja/poznanika koji su par puta opsovali šejtana Zanima me da li to izvodi iz vjere?
To ti ne bih znao reci, kaze jedan kad su nekom arapskom ucenjaku naveli koje sve psovke postoje kod nas na Balkanu nije covjek mogao vjerovati, ja jednom na utakmici Celika i mi na jugu, kad neki lik iza psuje supu od Muhamedovih a.s. kostiju i svi se smiju, tada sam bio neznalica glede vjere to je samo jedan primjer dokle ljudska oholost moze ici a kajat ce se jednog dana, ali tada ce biti kasno da se sta promjeni, zato pozurite Allahu, potrudite se da preteknete druge u cinjenju dobrih djela i pripremajte se za ono sto dolazi: O vjernici, Allaha se bojte, i neka svaki čovjek gleda šta je za sutra pripremio i Allaha se bojte jer On dobro zna šta radite.( sura hasr, 18)
Koliko znam kod muslimana koji pristupaju serijatskom vjencanju nema KUMOVA. Postoje samo svjedoci.Taj kum i kuma u opstini kad se vjencavas serijatski oni su svjedoci Obzirom da pitas za serijatsko vjencanje odg. bi bio slijedeci:
Sto se tice broja svjedokaimas dvije opcije:
1 muškarac i dvije žene
2 muškarca
Kako je jedan od uvjeta pri sklapanju braka prisustvo svjedoka i sami svjedoci moraju biti:
- punoljetni (a ne djeca),
- umno i duševno zdravi muslimani, kada se radi o sklapanju šerijatskog braka, da znaju da se radi o braku,
- da čuju u isto vrijeme ponudu i prihvat zaručnika.
Svjedoci pri sklapanju islamsko-šerijatskog braka ne mogu biti:
- duševno i umno poremećene osobe,
- potpuno gluhe osobe koje ne mogu čuti ponudu i prihvat braka,
- totalno pijane osobe i
- nemuslimani.
Za detaljnije opise svjedoka ces morati pitati nekoga
Da bi brak bio šerijatski ispravan mora da ispuni sljedeće ruknove i šartove:
Što se tiče ruknova to su:
1- da supružnici nemaju šerijatske prepreke za ženidbu, poput rodbinstva po mlijeku,
2- ponuda i pristanak.
A šartovi ispravnog braka su:
1- određivanje supružnika,
2- zadovoljstvo sa obje strane,
3- velij (staratelj) za ženu,
4 - dva pravedna svjedoka muslimana ili razglašavanje da je brak sklopljen.
Dok je po ispravnom mehr (vjenčani dar) vadžib a ne šart.
Svaki brak koji ispunjava ove ruknove i šartove je ispravan, a ako nedostaje bilo koji od njih brak je neispravan.