Sto da ne Bake. Ima odlicna varijanta sistema, i ja prvi ne bih bjezao od nje. Samo ostaje pitanje da li iko ima iskustva sa direktnim ubrizgavanjem i plinom ili moras biti pokusni kunic.Bakir1 wrote:Gdi i plin
Ugradnja plina, cijena, papirologija
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
NediM17
#776 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
- Bakir1
#777 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ja znam za barem 10 slucajeva da je taj motor odvalio radi plina i nisu bili bezvezni sistemi nego instalacije od hiljada eura...
-
il dottore
#778 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Bakire kakvi su generalno ovi gdi motori, nevezano za plin?Bakir1 wrote:Gdi i plin
Koje su im mane i prednosti, pogotovo u smislu koristenja u BiH? Ono losije gorivo itd.
Ili npr. da li je 1,6 gdi ista jaci od "obicnog" 1,6 atmosferca?
-
NediM17
#779 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ventili ili?Bakir1 wrote:Ja znam za barem 10 slucajeva da je taj motor odvalio radi plina i nisu bili bezvezni sistemi nego instalacije od hiljada eura...
- beco
#780 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Je li iko ugrađivao plin u Toyote? Mene interesuje moze li plin na 1.6 valvomatic motor (Auris 2011 1.6 132 KS)? Cuo sam da Toyote dobro ne podnose plin, ventili odu. Koliko znam ovaj motor nije GDI motor.
-
NediM17
#781 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Beco, preslistaj 6-7 stranica unazad, dosta toga je receno, a evo jos jedan moj post u kojem je sve to fino objasnjeno.
NediM17 wrote: ...Druga vozilica je prica za sebe. U pitanju je Suzuki SX4 1.6 VVT.
Huh, dugo sam dumao, istrazivao i raspitivao se prije nego sto sam donio odluku da ugradim LPG. Sad ce se mnogi mozda pitati i zasto.
Evo zasto- 90% Japanskih motora nije bas pogodno za ugradnju LPG-a, a razlog toga su mekani ventili i sjedista ventila.
Hondaši, Mazdaši i vlasnici ostalih Japanaca se cesto uvrijede kada se kaze da je Japanac stedio na tome, i da je namjerno pravio ventile/sjediste ventila od nekvalitetnih materijala, oni kazu, laksi (meksi) materijali- ljepsi rad motora. Medjutim, matematika proizvodjaca je jasna, na zapadu je popravka preskupa, auto ce zbog sjebane glave otici na otpad, i vlasnik ce kupiti novi. Medjutim, u Bosnje ce biti ili nova glava, ili obrada postojece i vozi dalje. Uglavnom, nije bitno, eto vam te dvije opcije pa mislite sta zelite, cinjenica je jedno- Japanci i plin nisu najidealnija kombinacija.
Idemo dalje...
Kada smo se vec dotakli motora koji nisu pogodni za LPG konverziju evo spisak izdan od BRC-a, mada, vazi ovo i za mnoge druge automobile:
Citroën Jumper 2000 RFN 8V 1999>
Chevrolet Nubira 1600 F16D3 16V 2005>
Evanda 2000 T20SED 16V 2005>
Fiat Ducato 2000 RFN 8V 2000>
Ford Focus 1800 EYDB 16V 1998>
Mondeo 1800 RKF 16V 1998>
Fiesta 1200 F8JA 16V 2002>
Honda CRV 2000 B20Z1 16V 1999>
Mazda All FORD engines
Mitsubishi Colt 1300 135930 8V 2004>
Nissan X-Trail 2000 QR20DE 16V 2001>
Opel Astra 1600 Twin Port 16V 2001>
All Twin Port models
Peugeot Boxer 2000 RFN 8V 1995>
Partner 2000 LFX 8V 1996>
Renault Laguna 2000 F3R 8V 1994-1998
Toyota Yaris 1000 1SZ-FE 16V 2000>
Carina 1600 4A-FE 16V 1996>
Carina 2000 3S-FE 16V 1996>
Avensis 1600 4A-FE 16V 1996>
Avensis 2000 3S-FE 16V 1996>
Subaru All engines type Doch
U sustini sta je problem, kakva je razlika u odnosu na benzin pa na plinu dolazi do utonuca ventila u sjediste? Razlika je u tome sto je plin "suh", i nema niti jednog aditiva koji stiti ventile, odnosno sjedista ventila, a uz to sve razvija stotinjak stepeni vecu temperaturu u cilindru, i to je dobitna kombinacija za propadanje sjedista ventila na motorima na kojima su meksa.
Ima li lijeka? Lijeka ima, koliko je efikasan to niko ne moze sa sigurnoscu reci, zapravo najbolji lijek za ovo je sam vozac, kasnije cu objasniti. Lijek za ovu pojavu utonoca ventila u sjediste pravi par kompanija, planetarno najpopularniji je australijski FlashLube, ja licno na svom Japancu koristim njihov elektronski kit za zastitu ventila, a tu su i JLM kao i V-Lube koji po mom skromnom misljenju pravi najbolje valve saver kitove, ali i najskuplje i ne znam da ih iko u BiH ugradjuje (V-lube).
Sta radi mazalice za ventile? Mazalica ventila u usisnu granu, tj. cilindre (neke rade na "saraf" i podpritisak grane- mehanicke, neke na osnovu intervala plinske dizne- elektronske) gura neko specijalno ulje, koje na ventilima stvara zastitni sloj, tj. kada ventil udari u sjediste da se nista ne osteti, i jos uz to smanjuje temperaturu izgaranja plina u cilindru, i na taj nacin pruza zastitu od utonuca sjedista ventila. Tako bi to trebalo biti u teoriji i tako tvrde proizvodjaci tih valve saver-a, koliko je efikasno u praksi niko ne moze tvrditi sa velikom sigurnoscu.
Uglavnom, najbolju zastitu od propadanja sjedista ventila na plinu moze pruziti sam vozac, isproban i dokazan recept u praksi. Ne tjeraj ga dugo preko 4-4.5 hiljade obrtaja, i nista ruzno nece da mu se desi, jos ako uz to imas FlashLube, miran si 100%. Za one koji cesto vole zavrtiti do blokade ako hoce da su 100% sigurni i da se za motor ne moze dogoditi nista ruzno opet ima lijeka, zamolite servis koji vam ugradjuje da namjeste da na 4.000-4.500 rpm sam prebacuje na benzin i nema straha za sjedista ventila i ventile, a opet ces se na plinu voziti 99% vremena, jer koliko cesto vrtimo motor preko 4.000-4.500 rpm, rijetko vala, eventualno prilikom preticanja i ganjanja.
Takodjer, vozili motor koji je osjetljiv na plin, ili koji nije osjetljiv, obavezno kontrolisite zazore ventila svakih 20-30kkm ukoliko vas auto nema hidropodizace, po potrebi ih postelujte/ kupite nove plocice.
Nadam se da ce ovaj post biti od koristi nekome ko ima dilemu da li ugraditi ili ne ugraditi LPG.
Inace, ja trenutno vozim na plin- sitem je Zavoli Bora OBDII sistemom sa brzim 2-omskim diznama i elektronskom FlashLube mazalicom ventila, a auto je SX4 1.6 VVT.
Zavoli sistem sa brzim 2-omskim diznama + elektronski FlashLube + automatsko saltanje na benzin na 4k RPM = za motor nece biti problema, a za dzep ce itekako biti odmora.
- Bakir1
#782 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Nedime srecom ili nesrecom posredovao sam u trazenju dijelova i kompletnih motora gdje je prvo pitanje sa druge strane bilo jel imao plin...
-
NediM17
#783 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ma sve ok, samo me interesuje sta se konkretno desavalo sa motorima?Bakir1 wrote:Nedime srecom ili nesrecom posredovao sam u trazenju dijelova i kompletnih motora gdje je prvo pitanje sa druge strane bilo jel imao plin...
- beco
#784 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Nedime hvala na odgovoru. Otprilike sam slične odgovore vidio i na Toyotinom forumu Hrvatska. Ljudi se ustručavaju stavljati plin na vvti motore. Tamo znam samo za jedan slučaj čovjeka na Avensisu 1.8 vvti 2008 godina stavio je ne znam koji sistem ali znam da je imao taj flashlube neki rucni sistem gdje on mora podesavati frekvenciju kapanja nije automatski (ni on ne preporucuje drzanje motora dugo preko 4000 rpm na plinu). Covjek je presao preko 40 000 km na plin bez problema. Postujem, plinase i super bi bilo manje placati ali nisam ja strpljiv vozac volim ga vući u obrtaje a nedo Bog da mi se neka lampica upali nakon ugradnje plina ne bih imao mira (znas me uostalom)
ne bih da budem pionir sa ovim motorima pogotovo sto je kod ovog covjeka sto gore pominjem 1. generacija a kod mene je 2. generacija vvti.
-
NediM17
#785 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Nema na cemu druze.beco wrote:Nedime hvala na odgovoru. Otprilike sam slične odgovore vidio i na Toyotinom forumu Hrvatska. Ljudi se ustručavaju stavljati plin na vvti motore. Tamo znam samo za jedan slučaj čovjeka na Avensisu 1.8 vvti 2008 godina stavio je ne znam koji sistem ali znam da je imao taj flashlube neki rucni sistem gdje on mora podesavati frekvenciju kapanja nije automatski (ni on ne preporucuje drzanje motora dugo preko 4000 rpm na plinu). Covjek je presao preko 40 000 km na plin bez problema. Postujem, plinase i super bi bilo manje placati ali nisam ja strpljiv vozac volim ga vući u obrtaje a nedo Bog da mi se neka lampica upali nakon ugradnje plina ne bih imao mira (znas me uostalom)ne bih da budem pionir sa ovim motorima pogotovo sto je kod ovog covjeka sto gore pominjem 1. generacija a kod mene je 2. generacija vvti.
Sto se tice podesavanje frekvencija kapanja FlashLube-a, to jeste zajebancija na tim mehanickim, jer se saraf stalno rasteluje, pa kapaljka daje ili previse ili premalo ulja, zato je elektornska super, sve elektronika radi za tebe. Vise gasa- vise ulja, manje gasa- manje ulja, a dok auto radi na benzin ne trosi ga nikako, za razliku od mehanicke.
U vezi drzanja motora na plin u visokim obrtajima. Nije ni to problem, ali recimo ako je rijec o preticanju, a voziti od Josanice do Zenice na full gasu je smrt za ventile i sjedista, ili recimo voziti "reli" uz Bradinu druga-treca do blokade. Mada, ja se smijem kladiti da uz dobro podesenu plinsku mapu i FlashLube, i stelovanje ventila svakih 30.000km, cak i da se tako vozi motoru ne bi nista falilo.
Ako ga volis vrtiti u crveno, uvijek imas mogucnost automatskog prebacivanja na benzin na odredjenom broju obrtaja i vracanja na plin, a i jedan pritisak dugmeta te dijeli od benzina kada ti naupadne da se izviljavas.
Sto se tice lampica, to se moze desiti samo ako se plinska i benzinska mapa razmimoidju, a ako plinoserviser u startu napravi mapu kako Bog zapovijeda, to se nece desiti NIKADA.
I nema veze koja ti je generacija VVT-i motora, mekana sjedista i ventili su mekana sjedista i ventili.
-
micho_shaft
#786 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Pozdrav !
Imam pitanja za vidim ovde neke ljude koji su izgleda dosta iskusni i iskreni oko LPG-a u vozilima .
Definitivno moram da mijenjam auto (sada imam lagunu 1,8 iz 95 god. ) , i pomalo krećem u potragu za autom . Kako sam odlučio kupiti malo novije godiste 2009- pa ovamo i ozbiljno razmisljam o benzincu i onda ugradnja plina . Ljubitelj sam RENAULT-a , ali ne bih bježao od Škode Octavije ili VW Passata . Ovi VW TFSI/FSI / TSI motori mi se nekako čine komplikovani za ugradnju , pa me iskreno to odbija od ugradnje plina u VW .
Kakav bi noviji motor od RENAULT-a ili nekog drugog EU proizvođača bio dobar (jednostavan ) za ugradnju LPG-a .
Vidio sam da je netko napisao da OPEL INSIGNIJA s 1,4 T ben ne bi bila isto komplikovana , a i OPEL dolazi kao 3 opcija ......
Imam pitanja za vidim ovde neke ljude koji su izgleda dosta iskusni i iskreni oko LPG-a u vozilima .
Definitivno moram da mijenjam auto (sada imam lagunu 1,8 iz 95 god. ) , i pomalo krećem u potragu za autom . Kako sam odlučio kupiti malo novije godiste 2009- pa ovamo i ozbiljno razmisljam o benzincu i onda ugradnja plina . Ljubitelj sam RENAULT-a , ali ne bih bježao od Škode Octavije ili VW Passata . Ovi VW TFSI/FSI / TSI motori mi se nekako čine komplikovani za ugradnju , pa me iskreno to odbija od ugradnje plina u VW .
Kakav bi noviji motor od RENAULT-a ili nekog drugog EU proizvođača bio dobar (jednostavan ) za ugradnju LPG-a .
Vidio sam da je netko napisao da OPEL INSIGNIJA s 1,4 T ben ne bi bila isto komplikovana , a i OPEL dolazi kao 3 opcija ......
-
NediM17
#787 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Plin se moze ugraditi na svaki auto, ali za sada je najbolja i najpovoljnija kombinacija kada je na autu multi point sistem ubrizgavanja. Dakle, cetiri dizne u usisnoj grani (ili koliko vec ima cilindara).micho_shaft wrote:Pozdrav !
Ne znam na sta ciljas konkretno. Ako je Renault na prvom mjestu i ako ti je Megan dovoljan velicinom, odlican izbor bi ti bio Megan 1.6 16v.
-
micho_shaft
#788 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ciljam na malo veće , npr Lagunu karavan , Skodu Octaviu , VW PASAT-a ili OPEL INSIGNIA . Znači veće i teže autu , znači i neki jači motor .......NediM17 wrote:Plin se moze ugraditi na svaki auto, ali za sada je najbolja i najpovoljnija kombinacija kada je na autu multi point sistem ubrizgavanja. Dakle, cetiri dizne u usisnoj grani.micho_shaft wrote:Pozdrav !
Ne znam na sta ciljas konkretno. Ako je Renault na prvom mjestu i ako ti je Megan dovoljan velicinom, odlican izbor bi ti bio Megan 1.6 16v.
I još nešto , vidim da ima u ponudi kod nas u BiH i AC STAG , kakvo je tvoje mišljenje o tom sistemu
-
NediM17
#789 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ako zelis plin, na VAG grupaciju zaboravi. Laguna 2.0 16v, ili neka Insignia, do facelifta svaka ima MPI ubrizgavanja, iza facelifta, samo 1.4 turbo.
Stag je generalno dobar i ne bi trebao pogrijesiti s njihovim sistemom.
-
micho_shaft
#790 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
hvala ti na infoNediM17 wrote:Ako zelis plin, na VAG grupaciju zaboravi. Laguna 2.0 16v, ili neka Insignia, do facelifta svaka ima MPI ubrizgavanja, iza facelifta, samo 1.4 turbo.
-
530i
#791 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ovo oko iskrenosti je upitno, pojedinci su gori bombaši od ovih terorista po Bliskom Istoku...micho_shaft wrote:Pozdrav !
.
-
NediM17
#792 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Kompleksas, razligu skupa sa svojim kretenskim poredjenjima.530i wrote:Ovo oko iskrenosti je upitno, pojedinci su gori bombaši od ovih terorista po Bliskom Istoku...micho_shaft wrote:Pozdrav !
.
Na svako tvoje naprdjivanje o plinu si dobio odgovor, a ti i dalje, lajes li lajes. Kada se odlucis na ugradnju LPG-a reci, rado cu ti dati neke savjete.
-
micho_shaft
#793 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
U pravu si !530i wrote:Ovo oko iskrenosti je upitno, pojedinci su gori bombaši od ovih terorista po Bliskom Istoku...micho_shaft wrote:Pozdrav !
.
Al volim čuti razna mišljenja . Iskreno , nekada nisam bio pobornik plina i smijao sam se svom kumu kad je prije točno 10 godina u svog passata ugradio plin kod nekog majstora u Mrkonjić Gradu !!!!!
Evo i dan danas se vozi na njemu prešao je Bunu i Bunicu što se kaže nema gdje ga nije bilo..... Dobro neki ce reci to je stari motor 1,8 66kw može na petrolej ali činjenica je da je on u ovih 10 godina isplatio i plin i auto.
Zato mislim da ima istine u tome , meni ne treba auto za trkanje , to me je daaaavno prošlo , hoću ekonomično auto s kojim mogu preći od točke A do B za 50% manje utrošena novca za gorivo .....
- muha_sa
#794 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
i šta te interesujemicho_shaft wrote:U pravu si !530i wrote:Ovo oko iskrenosti je upitno, pojedinci su gori bombaši od ovih terorista po Bliskom Istoku...micho_shaft wrote:Pozdrav !
.
Al volim čuti razna mišljenja . Iskreno , nekada nisam bio pobornik plina i smijao sam se svom kumu kad je prije točno 10 godina u svog passata ugradio plin kod nekog majstora u Mrkonjić Gradu !!!!!
Evo i dan danas se vozi na njemu prešao je Bunu i Bunicu što se kaže nema gdje ga nije bilo..... Dobro neki ce reci to je stari motor 1,8 66kw može na petrolej ali činjenica je da je on u ovih 10 godina isplatio i plin i auto.
Zato mislim da ima istine u tome , meni ne treba auto za trkanje , to me je daaaavno prošlo , hoću ekonomično auto s kojim mogu preći od točke A do B za 50% manje utrošena novca za gorivo .....
-
micho_shaft
#795 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
@muha_sa
U prijašnjim postovima sam stavio , kontam kupovati mladje auto od 2009 , 2010 god. s benzinskim motorom , i zanimalo me kako se podnose npr VW TSI /TFSI motori i plin , mada mi VW nije prvi izbor više bi volio kupiti Renult-a Lagunu tog godišta s npr 2,0 ben ili opel Insigniu , pa me zanimaju iskustva
U prijašnjim postovima sam stavio , kontam kupovati mladje auto od 2009 , 2010 god. s benzinskim motorom , i zanimalo me kako se podnose npr VW TSI /TFSI motori i plin , mada mi VW nije prvi izbor više bi volio kupiti Renult-a Lagunu tog godišta s npr 2,0 ben ili opel Insigniu , pa me zanimaju iskustva
- muha_sa
#796 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
pardonirammicho_shaft wrote:@muha_sa
uletio sam ko padobranac
vozim volva na plin i više sam nego zadovoljan--ugradjen prije 7 godina
-
530i
#797 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
NediM17 wrote:Kompleksas, razligu skupa sa svojim kretenskim poredjenjima.530i wrote:Ovo oko iskrenosti je upitno, pojedinci su gori bombaši od ovih terorista po Bliskom Istoku...micho_shaft wrote:Pozdrav !
.
Na svako tvoje naprdjivanje o plinu si dobio odgovor, a ti i dalje, lajes li lajes. Kada se odlucis na ugradnju LPG-a reci, rado cu ti dati neke savjete.
Vidim prepoznao si se - to mi je i bio cilj. Bravo, Nedime.
- mobsterc
#798 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ebote, tacno se covjek zapita, da li neki imaju zivot pored ovog foruma.. 
- drug_profi
#799 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Meni nije jasno sta ovaj 530 hoce da postigne ovdje? Da mene ubjedi da sam se valjda zajebo?
Pa jebote evo na plin se vozi sve vise auta, iskustava ima raznih ali se sva svode na ugradjen sistem i majstora.
Ja presao vec 50.000, evo tri pune godine u astri 1,6 16V XEL motor.
Ako sam i izgubio sta na snazi ja to do sad nisam primjetio. Nikakav poseban servis osim zamjene filtera na 12-15K predjenih i pregled sistema.
Svijecice stavio namjenske za benzin/plin i to je sve.
Do sad sam ustedio vise od prodajne cijene mog auta. Sto znaci: evo sad da sve ode u pickumaterinu ja opet ustedio....
Pa jebote evo na plin se vozi sve vise auta, iskustava ima raznih ali se sva svode na ugradjen sistem i majstora.
Ja presao vec 50.000, evo tri pune godine u astri 1,6 16V XEL motor.
Ako sam i izgubio sta na snazi ja to do sad nisam primjetio. Nikakav poseban servis osim zamjene filtera na 12-15K predjenih i pregled sistema.
Svijecice stavio namjenske za benzin/plin i to je sve.
Do sad sam ustedio vise od prodajne cijene mog auta. Sto znaci: evo sad da sve ode u pickumaterinu ja opet ustedio....
-
NediM17
#800 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Nemam se ja sta prepoznavat, opcepoznato je da cim neko stane na stranu plina ti govoris da laze, petlja da je bombas, itd., i stavljas ga u mnoga glupa poredjenja.530i wrote:NediM17 wrote:Kompleksas, razligu skupa sa svojim kretenskim poredjenjima.530i wrote: Ovo oko iskrenosti je upitno, pojedinci su gori bombaši od ovih terorista po Bliskom Istoku...
Vidim prepoznao si se - to mi je i bio cilj. Bravo, Nedime.
Srecom, nije puno procitat zadnjih 5 do maks. 10 stranica, nakon cega je svakome sve jasno.