Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
-As a dutch archeologist on holiday in Bosnia I read in the giude by Michael Palin in Bosnia and Herzegowina about this new discovery of the pyramids. It is quite fascinating that such a new discovery can be made even in this century. Especially the technique of making this kind of cement, so quite distinct from the later technique used on the Egyptian pyramids, makes it even more interesting. I wish my Bosnian colleagues lots of success in further unravelling this mystery.
Vincent van Vilsteren
Drents Museum
Holland
Procitam ovo na stranicama Fondacije, pa ne znam o kakvom guide-u ovaj govori jer Palinova knjiga New Europe izlazi tek 13 Septembra
Synopsis
Until the early 1990s, when the Berlin Wall came tumbling down, travelling behind the iron curtain was never easy. In undertaking his new journey through Eastern Europe, breathing in its rich history, filming its exquisite sights and talking to its diverse peoples, Michael fills what has been a void in his own experience and that of very many of his own generation. As in all his series, Palin's New Europe takes the form of a journey through countries which have rich and complex cultures. Few have survived intact, as the ebb and flow of warring armies has continually changed the map of Europe. Starting in the mountains of Slovenia he travels down through Croatia and the former Yugoslavia to Albania before turning northwards to embrace Bulgaria, Romania, Hungary, The Ukraine, The Czech Republic, Slovakia, the former East Germany, Poland, the Russian enclave of Kaliningrad (as Konigsberg originally home to the Teutonic Knights), Lithuania, Latvia and Estonia, opening up a new and undiscovered world to millions of viewers and readers.
Sa Palin-ovog website:
Michael's new travel series, New Europe with Michael Palin, will be in bookshops from Thursday 13 September, and is published by Weidenfeld & Nicolson. http://www.palinstravels.co.uk
Princess Fiona wrote:
Procitam ovo na stranicama Fondacije, pa ne znam o kakvom guide-u ovaj govori jer Palinova knjiga New Europe izlazi tek 13 Septembra
Prosle godine je najavljivan njihov dolazak, ali nije bilo spektakularnih naslova o tome nakon posjete. Cak nije sigurno da je sam Palin bio tamo:
Za nedjelju je najavljena posjeta ekipe BBC iz Londona na čelu sa Michael Palin-om će pripremiti teren za snimanje dokumentarca o bosanskim piramidama.
Ovako kaze Adnan Jasarevic, gramofon Semirovog FAPa iz visoko.co.ba (inace lik koji druge novinare naziva "piskaralima" -- nevjerovatno), povodom usvajanja Programa raspodjele sredstava za očuvanje, konzerviranje i obnavljanje kulturno-historijskog naslijeđa u FBiH od strane Vlade FBiH:
"Zar krunidbeno i grobno mjesto bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića nije najvrijednije kulturno-historijskog naslijeđe!?"
Tekst lijepo kaze:
"Vlada FBiH usvojila je Program raspodjele sredstava za očuvanje, konzerviranje i obnavljanje kulturno-historijskog naslijeđa u FBiH, a riječ je o sredstvima u iznosu od 1.982.794 KM, ostvarenim na temelju članarina i boravišnih taksi u turističkim zajednicama u prošloj godini."
Sto moze znaciti da onih 250 hiljada turista koji su obisli "piramide" koliko ih Fondacija nabroja prosle godine ne znace nista nista za lokalni turizam , jer dodju na brdo i odu kucama, a da ne potrose ni banke (sto u potpunosti obara pricu o vaznosti projekta za lokalnu i siru zajednicu zbog priliva sredstava kroz turizam) ili, sto je vrlo vjerovatnije, nije bilo 250 hiljada turista (sto dokazuje laz i pokazuje o kakvom se prevarantskom poduhvatu ovdje radi). Znamo vec dobro kakvim oni metodama broje pojetioce.
Uostalom, 200 hiljada KM je odobreno, ali nisu dane Semiru na ruke pa zato cvile vec sedmicama.
Hvala Semiru sto nas "promovira i predstavlja" po svijetu, pa smo opet postali slucaj za posmatranje! Bravo, majstore!
http://www.unl.edu/ag/anthro/astudents/wiley.shtml
"Pseudoarchaeology in the Pursuit of Nation-Building: The Bosnian Pyramids." Paper Presentation, Nebraska Academy of Sciences annual meeting, Lincoln, Nebraska, April 2007."
Ja licno kad sam isla u visocku dolinu na nalaziste nisam vidjela da je naplacivana posjeta u vidu ulaznica. Jedino se placao parking,a naplacivali su ga lokalni mjestani.
Ko je spomenuo naplacivanje ulaznica? Taman posla, jos samo to bi nam nedostajalo!
Btw. Iznajmljivanje parkinga je sasvim druga prica, jer je to prihod koji podlijeze oporezivanju, ali nesto ne vjerujem niti da ga bilo ko prijavljuje, niti ko od mjesnih vlasti kontrolise. Citaj: zaradjivanje na crno. Snalazi se raja. Je li jos 2 KM ili "kol'ko das"?
[quote="Neregistrirani"]Hvala Semiru sto nas "promovira i predstavlja" po svijetu, pa smo opet postali slucaj za posmatranje! Bravo, majstore!
[/quote]
Ali to nas ne sprjecava da naucno objavimo zasluzenu naucnu podrsku stranih naucnih eksperata iz inozemstva, te tako potvrdimo ovaj internacionalni i multidisciplinarni naucni projekat zbog koga ce se istorija pisati ispocetka, kao:
Begović S., Las Vegas
Senad Besim, Las Vegas
Amir i Alena Žiga, Detroit, Michigan USA
Sanela i Mirza, Toronto, Kanada
Miriam Lakić - Amerika
Emir iz Zagreba,
te brojnih drugih naucnih eksperata iz inostranstva cija su imena objavljena na naucnim stranicama FAPa.
Princess Fiona wrote:
Prosle godine je najavljivan njihov dolazak, ali nije bilo spektakularnih naslova o tome nakon posjete. Cak nije sigurno da je sam Palin bio tamo:
Za nedjelju je najavljena posjeta ekipe BBC iz Londona na čelu sa Michael Palin-om će pripremiti teren za snimanje dokumentarca o bosanskim piramidama.
Pa tamo nesto ima a dok to nesto nedobije i zvanicni ovjereni naziv nemogu se valjda ni ulaznice naplacivati. Sada je jos uvijek samo teren za iskopavanje.
Kako lijepo ovi iz zapadne Evrope sve sto imaju, a vala negdje nemas sta ni vidjeti, to fino izreklamiraju, pa ti naplate da vidis, a ti se poslije kontas ko je ovdje lud, a ko zbunjen. Tako se zaraduju pare, pa da se i mi bosanci i hercegovci ugledamo na njih nebi bilo lose.
bosank_a wrote:Pa tamo nesto ima a dok to nesto nedobije i zvanicni ovjereni naziv nemogu se valjda ni ulaznice naplacivati. Sada je jos uvijek samo teren za iskopavanje.
Kako lijepo ovi iz zapadne Evrope sve sto imaju, a vala negdje nemas sta ni vidjeti, to fino izreklamiraju, pa ti naplate da vidis, a ti se poslije kontas ko je ovdje lud, a ko zbunjen. Tako se zaraduju pare, pa da se i mi bosanci i hercegovci ugledamo na njih nebi bilo lose.
Hajd Bosanka, prosvijeli nas, pa nam kazi sta to tamo ovi iz Zapadne Evrope naplacuju da vidis, a ti se pitas koja je luda a koja zbunjena.
bosank_a wrote:Pa tamo nesto ima a dok to nesto nedobije i zvanicni ovjereni naziv nemogu se valjda ni ulaznice naplacivati. Sada je jos uvijek samo teren za iskopavanje.
Ta prica "tamo nesto ima" je dosadila i njima u Fondaciji, a kamoli nama koje oni dokazima (pravim, ne onim k'o fol tockom, kamenom kravom i slikom ORBSa) trebaju "ubijediti" da "tamo nesto ima".
U zapadnoj Evropi mi nikad niko nije naplatio za nesto sto ne samo da se ne vidi, nego i ne postoji, pa nece ni u Visokom.
bosank_a wrote:A zasto sam malo ne proputujes pa ne pogledas
Eto de me ti malo prosvijetli, pa da i ja da progledam.
Kuda to treba ili ne treba da putujem pa da me tako prevare ili ne prevare. Vidim da si nacitana.
nije Izo, on radi na proucavanju novih tehnologija saljevanja ploce (betonske), a mene nesto zadevero ovaj glazirani burek. Da li se kod udaranja glazure koristi metoda, u narodu poznata kao poprskusa?
PIRAMIDA SUNCA: „TEHNIKE ZA PRAVLJENJE CEMENTA“
26.08.2007
I ovih dana velike vrućine nisu spriječile posjetitelje da na licu mjesta posjete najznačajnija arheološka iskopavanja koja su zaintigrirala cijeli svijet.
Pored onih turista koji su po prvi put posjetili Bosansku piramidu Sunca ima i onih koji već dolaze po drugi ili treći put.
Negativan stav pojedinih domaćih stručnjaka prema ovom Projektu nije nimalo umanjio interes dobronamjernih ljudi za ove kolosalne građevine. Upravo svojim svakodnevnim posjetama oni daju punu podršku radu Fondacije naglasavši da niko ko nije posjetio lokacije nema pravo negativno govoriti o ovom Projektu.
Val turista pristiže iz svih krajeva svijeta kao iz: Kanade, Las Vegasa, Irske, Švicarske, Njemačke, Holandije, Austrije, Italije, Norveške, Francuske, Hrvatske i Slovenije.
Mnogi su svoje oduševljenje prenijeli i na papir, tako da i ovaj put izdvajamo nekolikocizjava:
-Treba po svaku cijenu nastavit iskopavanja i u Međunarodnoj zajednici tražiti puteve koji će u svemu ovome prepoznati novu povijest i novu budućnost BiH.
Mirza H., Sarajevo
-Nevjerni Toma se uvjerio!
Begović S.
-Došao sam iz Las Vegasa sa prijateljima u Visoko da vidimo najveće svjetsko čudo-piramide u BiH. Vjerujem da piramide postoje i da ćete ih što prije iskopati.
Senad Besim, Las Vegas
-As a dutch archeologist on holiday in Bosnia I read in the giude by Michael Palin in Bosnia and Herzegowina about this new discovery of the pyramids. It is quite fascinating that such a new discovery can be made even in this century. Especially the technique of making this kind of cement, so quite distinct from the later technique used on the Egyptian pyramids, makes it even more interesting. I wish my Bosnian colleagues lots of success in further unravelling this mystery.
Vincent van Vilsteren
Drents Museum
Holland
-Bilo nam je fino. Prelijep je pogled na grad Visoko sa ove piramide.
Aida je bila jako prijatna i objasnila nam je dosta stvari o piramidi kao i gospodin Mario Gerussi.
Sanela i Mirza
Toronto, Kanada
-Svaka čast! Samo naprijed! Nadamo se da će se i cijeli svijet uskoro uvjeriti i postojanje bosanskih piramida.
Amir i Alena Žiga
Detroit, Michigan USA
-Prije nisam vjerovao ali sam se na licu mjesta uvjerio da piramide ipak postoje.
Norbert, Hamburg
Jedan od posjetilaca Bosanske piramide Mjeseca nam je poslao fotografiju površine jedne od ploča koja se nalazi na terasi u podnožju zapadne strane piramide. Intrigantna valovita mustra na ovoj piramidi i u kamenom hramu u Vratnici predmet je mnogih pretpostavki: da li je riječ o izlivenim pločama na licu mjesta, ili pločama isklesanim u prvom bosanskom kamenolomu ili možda o djelovanju valova na njihovoj površini?
Ukoliko se radi o prve dvije opcije onda i upozorenje našeg posjetioca o mogućem liku isklesanom/izlivenom na površini ploče nije nemoguće.
bc_chupo wrote:Jedan od posjetilaca Bosanske piramide Mjeseca nam je poslao fotografiju površine jedne od ploča koja se nalazi na terasi u podnožju zapadne strane piramide. Intrigantna valovita mustra na ovoj piramidi i u kamenom hramu u Vratnici predmet je mnogih pretpostavki: da li je riječ o izlivenim pločama na licu mjesta, ili pločama isklesanim u prvom bosanskom kamenolomu ili možda o djelovanju valova na njihovoj površini?
Ukoliko se radi o prve dvije opcije onda i upozorenje našeg posjetioca o mogućem liku isklesanom/izlivenom na površini ploče nije nemoguće.
"mustra"...."cement stariji od egipatskih piramida"....""neka vrsta nepropusne glazure"..."isklesani/izliveni lik"....
kako vas je krenulo još malo pa ide Vilerov goblen s Marsovskim licem u tunelu usred mraka....
bosank_a wrote:A zasto sam malo ne proputujes pa ne pogledas
Eto de me ti malo prosvijetli, pa da i ja da progledam.
Kuda to treba ili ne treba da putujem pa da me tako prevare ili ne prevare. Vidim da si nacitana.
Posto mi je jasno da dalje od Hjustona nisi maknuo postedi me i nemoj mi se kaciti.Nisam raspolozena da ti bilo sta objasnjavam.Posebno dok sam nevidis nemamo o cemu dalje raspravljati.