Kur'anske mudzize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
HardcoreMX

#776 Re: Kur'anske mudzize

Post by HardcoreMX »

belfy wrote:
HardcoreMX wrote:Hadis je.Poznato je da u Islamu posebno mjesto od životinja kao kućnih ljubimaca zauzimaju mačke,ne samo kao najdražesnije životinje,nego i iz razloga spomenutih u hadisima Poslanika s.a.w.s.,a izmedju ostalog,evo ujedno i naučnih dokaza i obrazloženja zašto je to tako.
poceo mi OCR prepoznavati slike i prevodi mi da je ovo iznad: "izmedju ostalog, ujedno i naučni dokaz i obrazloženje". jel ima neko da provjeri da li je ovo ok?
unaprijed zahvalan svim racunarskim znalcima.
https://www.petfinder.com/cats/cat-groo ... catparent/
HardcoreMX

#777 Re: Kur'anske mudzize

Post by HardcoreMX »

dadinjo33

#778 Re: Kur'anske mudzize

Post by dadinjo33 »

Smrcak15 wrote:Nastavljamo sa cudim Kur'ana

Fantasticno cudo u raspodjeli rijeci Dan u raznim formama u Kuranu i kako je povezano brojcano sa prirodnim fenomenima u suncevom sistemu
Image

ako neko nerazumije engleski a ima zaineteresiranih mogu prevesti ukratko.
Možeš li mi objasniti postoji li greška i gdje je, pošto se po ovom tvom prikazu riječ "ayyam"-dani, u Kur'anu spominje 27 puta, pa ti izvlačiš nekakve zaključke o tome, a meni ova jednostavna pretraga pokazuje da se ta riječ spominje 28 puta, što ruši tvoju matematiku.

http://www.searchtruth.com/search.php?k ... h_word=all
Smrcak15

#779 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

dadinjo33 wrote:

Fantasticno cudo u raspodjeli rijeci Dan u raznim formama u Kuranu i kako je povezano brojcano sa prirodnim fenomenima u suncevom sistemu
Image

Možeš li mi objasniti postoji li greška i gdje je, pošto se po ovom tvom prikazu riječ "ayyam"-dani, u Kur'anu spominje 27 puta, pa ti izvlačiš nekakve zaključke o tome, a meni ova jednostavna pretraga pokazuje da se ta riječ spominje 28 puta, što ruši tvoju matematiku.

da postoji greska, jer sura 28 ajet 28 ayyama neznaci Dani nego "koji god" (whatever na engleskom)

evo vidi sam
28:28 Qala thalika baynee wabaynaka ayyama alajalayni qadaytu fala AAudwana AAalayya waAllahu AAala ma naqoolu wakeelun
28:28. "Neka bude tako između mene i tebe!" - reče Musa - "koji god od ta dva roka ispunim, nema mi se šta prigovoriti, a Allah je jamac za ono što smo utanačili."

ako hoces da analiziras, onda analiziraj ovu potpuniju sliku jer je ukomponovano slucaj sa Julijom Cezarom i njegovom kreacijom najduze godine u historiji covjcenstva prije nego je uveo godinu od 365 dana. isto tako raspodjela totalnog singulara 445 puta na nespecificni 365 puta i specificni 80 , je upravo onako kako je historijski bilo kad je dodato 80 extra dana na 365 pa se dobila najduza Godina u historiji.

Image
Image

:thumbup: ovo ti moram dati jer slabo ko smije ili nece da uopste analizira svojim rukama ono sto pisem , dobro je da si odlucio da me provjeris svojim rukama jeli vam palamudim ili istinu govorim, a bogami kad se svojim rukama i ocima uvjeris onda sledeci put kad ti pisem nesto neces me tek tako uzimati sa rezervom. jos jednom :thumbup:
dadinjo33

#780 Re: Kur'anske mudzize

Post by dadinjo33 »

Smrcak15 wrote: da postoji greska, jer sura 28 ajet 28 ayyama neznaci Dani nego "koji god" (whatever na engleskom)

evo vidi sam
28:28 Qala thalika baynee wabaynaka ayyama alajalayni qadaytu fala AAudwana AAalayya waAllahu AAala ma naqoolu wakeelun
28:28. "Neka bude tako između mene i tebe!" - reče Musa - "koji god od ta dva roka ispunim, nema mi se šta prigovoriti, a Allah je jamac za ono što smo utanačili."

ako hoces da analiziras, onda analiziraj ovu potpuniju sliku jer je ukomponovano slucaj sa Julijom Cezarom i njegovom kreacijom najduze godine u historiji covjcenstva prije nego je uveo godinu od 365 dana. isto tako raspodjela totalnog singulara 445 puta na nespecificni 365 puta i specificni 80 , je upravo onako kako je historijski bilo kad je dodato 80 extra dana na 365 pa se dobila najduza Godina u historiji.

..

:thumbup: ovo ti moram dati jer slabo ko smije ili nece da uopste analizira svojim rukama ono sto pisem , dobro je da si odlucio da me provjeris svojim rukama jeli vam palamudim ili istinu govorim, a bogami kad se svojim rukama i ocima uvjeris onda sledeci put kad ti pisem nesto neces me tek tako uzimati sa rezervom. jos jednom :thumbup:
U pravu si, riječ "dani" je 27, a ne 28 puta.

Ma waste of time je analizirati, jer kad sam god uzeo provjeravati to što pišeš ti ili tebi slični numerolozi ili kako se već zove taj živopisni hobi, pronašao bih ili grešku ili manipulaciju. Već smo se mi sretali i na drugim temama, sjetićeš se i sam da, čim se imalo zarovi ispod površine, ti sebi skočiš u stomak.

To što pišeš otprilike se svodi na manipulacije koje računaju na nepoznavanje materije (arapski jezik) od strane publike ili na obične nebuloze. No, za ovaj broj riječi "dani" od 27 si u pravu, nema zbora. Što opet samo za sebe baš ništa ne znači, jer kakve veze sa bilo čim ima to što je riječi "dani" spomenuta 27 puta? Onda sa tim brojem zbrajaš 3 spominjanja u dvojini i to kao nešto znači. :?

Ma ne znači. ;)
belfy

#781 Re: Kur'anske mudzize

Post by belfy »

Smrcak15 wrote:
dadinjo33 wrote:

Image

da postoji greska, jer sura 28 ajet 28 ayyama neznaci Dani nego "koji god" (whatever na engleskom)

evo vidi sam

Image
Image

samo da postavim ovo na temu: Stvari koje ne kontam
zasto ovako objasnjavas neislamski kalendar, a ne trudis se da objasnis Lunarni? ne odredjujes Ramazan niti prema Gregorijanskom, niti Julijanskom.
nadalje: ne kontam kako neki ne razumiju da iz obilja podataka koje sami biraju mogu naci uvijek poveznicu sa necim...
nadalje: ne kontam kako moze neko reci da je nesto naucni dokaz kada nauka tezi da objasni dogadjaje da bi ih mogla predvidjeti, jer ni avion nebi letio da nije toga, a neki naukom nazivaju "prorocanstva unazad" (oksimoron).
nadalje: moze li ijedna od stvari koje se predstavljaju kao "naucne" predvidjeti nesto sto se moze provjeriti?
asurbanipal

#782 Re: Kur'anske mudzize

Post by asurbanipal »

belfy wrote: samo da postavim ovo na temu: Stvari koje ne kontam
zasto ovako objasnjavas neislamski kalendar, a ne trudis se da objasnis Lunarni? ne odredjujes Ramazan niti prema Gregorijanskom, niti Julijanskom.

O kalendaru' kod Arapa prije Muhameda razilaze se naučna mišljenja. Ebu Ma' šer El-Belhi u svom djelu Kitabu' luliifi navodi, da su Arapi i prije Muhameda upotrebljavali Mjesečevu godinu na osnovu viđenja Mlađaka. Išli su na hadž 10-ti dan zulhidždžeta, koji je padao u razno godišnje doba. Hadž su obavljali na svoj način, često goli uz ples i zvižduk. Obično su za vrijeme hadža držali svoje godišnje sajmove.

Držali su, da je nezgodno što se dan hadža pomiče u Sunčevoj godini, pa su nastojali da vrijeme hadža dovedu u sklad sa svojim trgovačkim poslovima. Posebno im je bilo stalo do toga da im hodočašće Mekke pada u pogodno godišnje doba, kad nema žege ni studeni, kada ozeleni bilje te je lahko putovati. Radi toga su primili od Jevreja, s kojima su trgovali, otprilike 200 godine prije Muhameda, ustanovu dopune, kebise, koju su zvali nesi' ili te'hir. Kao što je poznato, u jevrejskom je vjerskom kalendaru, koji je lunisolaran, u ciklusu od 19 Mjesečevih godina bilo 7
prestupnih, u kojima se iza 12-tog mjeseca adara dodavao 13-ti veadar. U tom 19-godišnjem ciklusu. prestupne su bile godine: 3, 6, 8, 11, 14, 17 i 19.

El-Biruni u svom djelu Kitabu'lasari, pozivajući se na Ebu Ma'šera, tvrdi da su Arapi prije Muhameda dopunjavali 24 Mjesečeve godine sa 12 mjeseci (lunacija). Srednje trajanje takve godine bilo je 369, 132 dana, dok prava Mjesečeva godina od 12 lunacija traje 12 X 29,5305881 dana = 354,367 dana. Taj je posao dopunjavanja obavljao neki Kulmus Huzejfetu benu 'Abid iz plemena Kinane. Iza, njegove smrti naslijedila su ga u tome njegova djeca, koja su prozvana Muklamisi ili Nese'e. posljednji Muklamis bio je Ebu Surname.

Dopuna se vršila na ovaj način. Kulmus, odnosno jedan Muklamis, ustao bi pri svršetku hadža na Arefatu i ovako objavio okupljenim Arapima nesi': u idućim dvjema Mjesečevim g0dinama prebacuje se mjesec muharrem na posljednje mjesto, te će te dvije godine početi saferom i završiti muharremom, u kome će se u te dvije godine obaviti hadž. Na kraju te druge godine; opet pri svršetku hadža, učinio bi Muklamis to isto za mjesec safer, te bi treća i četvrta godina počinjale rebi' ul-evvelom. I tako bi to išlo dalje za 24 godine. 23-će i 24-te godine bio bi mjesec zul-hidždže na prvom mjestu, a 25-a i 26-a godina počinjale bi opet muharremom. Kroz 24 godine naraste razlika od 10 dana i 21,2 sata između Sunčeve i Mjesečeve godine na 261,2 dana. Kroz to se, pak, vrijeme prebaci nesi'om čitava Mjesečeva godina od 354 dana, te ostane neizravnata razlika od 354-261,2 = 92,8 dana. Ta razlika predstavlja srednju vrijednost amplitude oscilovanja pojedinog Mjesečevog datuma kroz Sunčevu godinu. Unutar ovog intervala se kreće i Sunčev datum Jevmu Arefe odnosno hadža.
belfy

#783 Re: Kur'anske mudzize

Post by belfy »

asurbanipal wrote:

O kalendaru' kod Arapa prije Muhameda razilaze se naučna mišljenja. Ebu Ma' šer El-Belhi u svom djelu Kitabu' luliifi navodi, da su Arapi i prije Muhameda upotrebljavali Mjesečevu godinu na osnovu viđenja Mlađaka. Išli su na hadž 10-ti dan zulhidždžeta, koji je padao u razno godišnje doba. Hadž su obavljali na svoj način, često goli uz ples i zvižduk. Obično su za vrijeme hadža držali svoje godišnje sajmove.

Držali su, da je nezgodno što se dan hadža pomiče u Sunčevoj godini, pa su nastojali da vrijeme hadža dovedu u sklad sa svojim trgovačkim poslovima. Posebno im je bilo stalo do toga da im hodočašće Mekke pada u pogodno godišnje doba, kad nema žege ni studeni, kada ozeleni bilje te je lahko putovati. Radi toga su primili od Jevreja, s kojima su trgovali, otprilike 200 godine prije Muhameda, ustanovu dopune, kebise, koju su zvali nesi' ili te'hir. Kao što je poznato, u jevrejskom je vjerskom kalendaru, koji je lunisolaran, u ciklusu od 19 Mjesečevih godina bilo 7
prestupnih, u kojima se iza 12-tog mjeseca adara dodavao 13-ti veadar. U tom 19-godišnjem ciklusu. prestupne su bile godine: 3, 6, 8, 11, 14, 17 i 19.

El-Biruni u svom djelu Kitabu'lasari, pozivajući se na Ebu Ma'šera, tvrdi da su Arapi prije Muhameda dopunjavali 24 Mjesečeve godine sa 12 mjeseci (lunacija). Srednje trajanje takve godine bilo je 369, 132 dana, dok prava Mjesečeva godina od 12 lunacija traje 12 X 29,5305881 dana = 354,367 dana. Taj je posao dopunjavanja obavljao neki Kulmus Huzejfetu benu 'Abid iz plemena Kinane. Iza, njegove smrti naslijedila su ga u tome njegova djeca, koja su prozvana Muklamisi ili Nese'e. posljednji Muklamis bio je Ebu Surname.

Dopuna se vršila na ovaj način. Kulmus, odnosno jedan Muklamis, ustao bi pri svršetku hadža na Arefatu i ovako objavio okupljenim Arapima nesi': u idućim dvjema Mjesečevim g0dinama prebacuje se mjesec muharrem na posljednje mjesto, te će te dvije godine početi saferom i završiti muharremom, u kome će se u te dvije godine obaviti hadž. Na kraju te druge godine; opet pri svršetku hadža, učinio bi Muklamis to isto za mjesec safer, te bi treća i četvrta godina počinjale rebi' ul-evvelom. I tako bi to išlo dalje za 24 godine. 23-će i 24-te godine bio bi mjesec zul-hidždže na prvom mjestu, a 25-a i 26-a godina počinjale bi opet muharremom. Kroz 24 godine naraste razlika od 10 dana i 21,2 sata između Sunčeve i Mjesečeve godine na 261,2 dana. Kroz to se, pak, vrijeme prebaci nesi'om čitava Mjesečeva godina od 354 dana, te ostane neizravnata razlika od 354-261,2 = 92,8 dana. Ta razlika predstavlja srednju vrijednost amplitude oscilovanja pojedinog Mjesečevog datuma kroz Sunčevu godinu. Unutar ovog intervala se kreće i Sunčev datum Jevmu Arefe odnosno hadža.
opet moram na temu Stvari koje ne kontam:
- ne znam da li si dodavanjem ove kolicine informacija pomogao ili odmogao numerologiji Smrleta, ali mozda nakon ovoga uspije izvuci neke nove cifre. jos samo da nakon toga, po naucnom principu kaze unaprijed kako nesto radi: ono - topli zrak ide prema gore- pa balon leti... samo jednu jedinu stvar koju neznamo... necemo mu traziti ni naucnu provjeru, samo tvrdnju. mislim da ne postoji manje od toga...
asurbanipal

#784 Re: Kur'anske mudzize

Post by asurbanipal »

belfy wrote: opet moram na temu Stvari koje ne kontam:
- ne znam da li si dodavanjem ove kolicine informacija pomogao ili odmogao numerologiji Smrleta, ali mozda nakon ovoga uspije izvuci neke nove cifre. jos samo da nakon toga, po naucnom principu kaze unaprijed kako nesto radi: ono - topli zrak ide prema gore- pa balon leti... samo jednu jedinu stvar koju neznamo... necemo mu traziti ni naucnu provjeru, samo tvrdnju. mislim da ne postoji manje od toga...

Ama htio sam da ukažem koliko je kompleksno išlo ovo obračunavanje mjeseci, godina, pa onda lunisolarni kalendar. Ovo što @Smrle radi se može staviti u domen "pseudo" ili kada za neke kompleksne stvari i probleme nudiš pojednostavljena rješenja. On se samo igra brojevima, nikakve nauke nema tu.
fatamorgana

#785 Re: Kur'anske mudzize

Post by fatamorgana »

asurbanipal wrote:

:thumbup: Konačno nešto pametno, za mene koji sam slab u martematici i komplikovano!
HardcoreMX

#786 Re: Kur'anske mudzize

Post by HardcoreMX »

.
Last edited by HardcoreMX on 01/12/2016 21:22, edited 1 time in total.
belfy

#787 Re: Kur'anske mudzize

Post by belfy »

HardcoreMX wrote::pisnuo:
ponovo imam pitanje ovdje na podforumu Racunari:
OCR mi prijavljuje da se neko javlja, ali ne moze da ocita sliku, pa mi kaze da je mozda emotikon za koji se proziva druge da ga koriste u neke svrhe...

da li se vec drugima pojavljivalo da im OCR ocitava emotikone kao poruke koje nista ne znace, ili su to samo price koje su se desavale na Racunarima? hvala svim znalcima...
HardcoreMX

#788 Re: Kur'anske mudzize

Post by HardcoreMX »

@белфи
Znaš ko je kralj emotikona pa mu se obrati.A smejem se ovom gore liku bre,mog'o je barem malo odvaditi,nego on baš i šakom i kapom napunio punu vreću..izmišljotina.
Smrcak15

#789 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

dadinjo33 wrote:
Smrcak15 wrote: da postoji greska, jer sura 28 ajet 28 ayyama neznaci Dani nego "koji god" (whatever na engleskom)

evo vidi sam

..

U pravu si, riječ "dani" je 27, a ne 28 puta.

Ma waste of time je analizirati, jer kad sam god uzeo provjeravati to što pišeš ti ili tebi slični numerolozi ili kako se već zove taj živopisni hobi, pronašao bih ili grešku ili manipulaciju. Već smo se mi sretali i na drugim temama, sjetićeš se i sam da, čim se imalo zarovi ispod površine, ti sebi skočiš u stomak.

To što pišeš otprilike se svodi na manipulacije koje računaju na nepoznavanje materije (arapski jezik) od strane publike ili na obične nebuloze. No, za ovaj broj riječi "dani" od 27 si u pravu, nema zbora. Što opet samo za sebe baš ništa ne znači, jer kakve veze sa bilo čim ima to što je riječi "dani" spomenuta 27 puta? Onda sa tim brojem zbrajaš 3 spominjanja u dvojini i to kao nešto znači. :?

Ma ne znači. ;)
Ma waste of time je analizirati,
vjeruj mi da nije, jer sam kad analiziras uvjerit ces se da ti govorim istinu ovdje, onda ces znati da ti govorim istinu a ne palamudim..

jer kad sam god uzeo provjeravati to što pišeš ti ili tebi slični numerolozi ili kako se već zove taj živopisni hobi, pronašao bih ili grešku ili manipulaciju.
evo ja tebe licno izazivam pred cijelim forumom da pokusas naci namjernu manipulaciju, zar ti mislis da bi se ja sa svojom vjerom tako poigravao, da me neko provali :-)
To što pišeš otprilike se svodi na manipulacije koje računaju na nepoznavanje materije (arapski jezik) od strane publike ili na obične nebuloze.
za sve ces dobit objasnjenje sto se tice ove teme, samo pitaj, tu sam, pa ako me uspijes provailiti, pruzam ti ruku, ako me arapi kojima je to maternji nisu provaili neces sigurno ni ti, a puno je veca sansa da me oni provale nego ti...i gle cuda, ljudi hoce saradnju samnom i to iz megacityija poput Dubaija da pravimo videa zajedno, ja dostavljam materijal oni verificiraju i prave videa na engleski i arapski.
zar ti to nesta ne kaze, jesam li manipulator ili ne.

Što opet samo za sebe baš ništa ne znači, jer kakve veze sa bilo čim ima to što je riječi "dani" spomenuta 27 puta? Onda sa tim brojem zbrajaš 3 spominjanja u dvojini i to kao nešto znači. :?
sve u Kur'anu ima neku vsoju veza i sa razlogom je spomenuto toliko puta

pogledaj samo sve varijacije sa rijec dana, svaka skoro forma ima neku svrhu

kao sto mozes da vidis, na vise mjesta rijeci, dan, mjesec, itd imaju svoju poveznicu sa stvarnoscu

kao sto mozes da vidis nespecificna forma za dan, 365 puta kao u godini, rijec mjesec u jednini 12 puta kao u godini

dani (ayyam) 27 puta kao sto je sideralni , tropikalni, drakonski i anomalisticki mjesec ima 27,... nesto dana
Smrcak15

#790 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

nadalje: ne kontam kako neki ne razumiju da iz obilja podataka koje sami biraju mogu naci uvijek poveznicu sa necim...
nadalje: ne kontam kako moze neko reci da je nesto naucni dokaz kada nauka tezi da objasni dogadjaje da bi ih mogla predvidjeti, jer ni avion nebi letio da nije toga, a neki naukom nazivaju "prorocanstva unazad" (oksimoron).
nadalje: moze li ijedna od stvari koje se predstavljaju kao "naucne" predvidjeti nesto sto se moze provjeriti?
zato sto neislamski kalendar je priznat i kod Boga jer se bazira na solarnom racunanju, a Allah priznaje solarno tako i lunarno racunanje vremena. tako da ti argumenti nepiju vode bas.
asurbanipal

#791 Re: Kur'anske mudzize

Post by asurbanipal »

Osvojenje Mekke (17-i ramazana 8-e g. H) bilo je 23-će godine posljednjeg nesi'-devra, u kojoj je na početak došao mjesec zul-hidždže. Te godine Muhamed nije obavio hadža, jer je pao u zul-kade. U 25-oj godini ovog posljednjeg prestupnog ciklusa došao je opet muharrem na prvo mjesto. To je bilo 10-e godine po Hidžri, kad je Muhamed obavio svoj oprosni hadž.

Najstariji islamski hronolog Ebu-Ma'šer u svom Kitabu'lulufu navodi, prema nekim izvorima, da su Arapi dopunjavali 24 Mjesečeve godine sa 9 mjeseci i pazili na razliku od 10 dana i 21,2 sata otprilike između Sunčeve i Mjesečeve godine. Čim bi ta razlika narasla na jedan mjesec ili ga prekoračila, dopunili bi Mjesečevu godinu jednim čitavim lunarnim mjesecom, dok bi s preostalom razlikom dalje računali. Oni su kod ovog dopunjavanja računali s razlikom od 10 dana i 20 sati. Za 24 godine naraste ta razlika na 260 dana (tačnije na 261 dan i 5,8 sati, što otprilike iznosi 9 mjeseci po 29 dana). Ako se kroz to vrijeme dopuni 9 lunarnih mjeseci po 29 1/2 dana iznosiće ukupna dopuna 265 1/2 dana. Prema tome ostaće neizravnata razlika od 265 1/2 - 260 = 5 1/2 dana. To je u ovakvom slučaju srednja vremenska amplituda oscilovanja lunarnog datuma kroz solarnu godinu. Srednja dužina ovako sastavljene godine iznosi 365,441 dan.

Mustafa Hildži Halifa, poznat pod imenom Katib Čelebi, koji je umro 1069. godine, uzima da su Arapi prije Muhameda dopunjavali 19 lunarnih godina sa 7 mjeseci kao i Jevreji. Srednja dužina tako dopunjene godine iznosila bi 365,646 dana.

El-Mes'udi (umro 345 godine H.) u svom djelu tvrdi da su Arapi dopunjavati svake 3 godine jedan mjesec i to da su zvali nesi' ili te'hir. Srednja dužina takve godine bila bi 364,211 dana.

Ta razmimoilaženja dala su povoda poznatom egipatskom astronomu Mahmud paši da u svojoj radnji, koja je izvorno izašla na francuskom jeziku te kasnije prevedena na arapski. (1305 g. H.), kritički i stručno obradi pitanje kalendara kod Arapa prije Muhameda. On tu posebno ističe, da ni Ebu Ma'šer ni El-Biruni nisu potpuno sigurni u svojim navodima niti da za njih imaju sigurnih dokaza.
Riječ nesi' u ajetu (sa oprosnog hadža) ne znači, po mišljenju Mahmud paše, dopunu (kebisu) nego odlaganje (te'hir) ) zabrane ratovanja u jednom od ešhurul-huruma na druge mjesece. To joj značenje daju i vodeći mufesiri i veliki jezikoslovci.

Izvoru hadisa sa oprosnog hadža osporava Mahmud paša donekle vjerodostojnost, jer potiče od Abdurrahmana Ibnu Ebu Bekra, na kog se ni Buharija sigurno ne oslanja. Ali, kad bi mu i poklonili punu vjeru, treba hadis drugačije shvatiti. Računski se može dokazati da se je zulhidždže 10-e godine H. podudario sa posljednjim mjesecom (veadar) jevrejske godine 4391 (prestupne i posljednje u 19-godišnjem ciklusu) i da je prvi muharrema 11-e godine H. bio na prvi dan nisana 4392 židovske vjerske godine. Sinovi Ibrahima, Ishak i Isma'il, upotrebljavali su Mjesečvu godinu kao i njihov otac. Primjenom dopune od strane Židova nastalo je neslaganje među muslimanskom i židovskom vjerskom godinom. Tog neslaganja nije bilo u vrijeme oprosnog hadža, te tako treba shvatiti navedene riječi Muhamedove.

Na osnovu svega toga Mahmud paša zaključuje da su sve tvrdnje istoričara o kebsu kod Arapa samo nedokazane hipoteze s neznatnom vjerodostojnosti. Jedino što se može dokazati to je, da su Arapi barem 52 godine prije Hidžreta (po El-Mes'udiji 200 godina) upotrebljavali samo Mjesečev kalendar. Isto je tako dobro poznato da su Arapi odbacivali oružje, odustajali od rata, izbjegavali kavge i prestajali s neprijateljstvima za vrijeme mjeseci zabrane. Ti su prekidi dolazili dva puta u godini: prvi put u mjesecu redžebu, a drugi put kroz tri uzastopna mjeseca zul-kade, zul-hidždže i muharrem tj. po jedan mjesec prije, za vrijeme i poslije hadža. Tada su iz trgovačkih i vojničkih razloga počeli odlagati zabranu ratovanja s ešhurul - huruma na druge mjesece. To se može zaključiti i iz stihova pjesnika 'Amru-bnu Kajsa El-Firasije.
Smrcak15

#792 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

nemezis wrote:
Smrcak15 wrote:
nemezis wrote:
Ako je odnos mogao biti blizi dodavanjem ili oduzimanjem jednog slova, onda to nije cudo. Bog ne bi pravio takve greške. Ti upravo prikazujes neke interesantne stvari i time govoris da je to jedino bog mogao napraviti i zbog toga u racunu ne bi smjelo biti gresaka a u onom odnosu o kojem pricamo je upravo uocena greska. Prema tome, to nije cudo.

Da ne pricam o proizvoljnom smjestanju u ajet po slobodnom izboru pa tako 70.457 ti je u 71-om ajetu (sto i jeste) ali 55.006 ti je u 55-om ajetu iako je svima jasno da je to u 56-om ajetu. Ali, time se opet narusava pokusaj prikazivanja "čuda" te si ti proizvoljno zakljucio kako je to ipak u 55-om ajetu. U stvari, nisi to ti zakljucio jer evo vidimo da kopiras tekstove sa interneta a da ih prethodno ni ne analiziras pa kasnije pravdas greske nekim besmislicama.
kakvo slovo, nisu slova uzeta u obzir u programiranju zlatnog Reza nego na osnovu broja sura i ajeta u njima

Ti upravo prikazujes neke interesantne stvari i time govoris da je to jedino bog mogao napraviti i zbog toga u racunu ne bi smjelo biti gresaka a u onom odnosu o kojem pricamo je upravo uocena greska. Prema tome, to nije cudo.
da jedino Bog moze Ovako nesto uraditi niko drugi, zasto ,pa zato sto treba prvo da naucis kako je Kur'an objavljen da bi znao cijeniti to, a evo i da neznas opet nemozes ti smislen tekst tek tako sastaviti iz glave bez ikakvih pomagala da taj tekst bude naucno cudo da razdaljina slova i ajeta bude kako treba da odgovoara naucnim cinjenicama, pa i brojcance vrijednosti slova moraju biti sihronizovane sa ostalim stvarima

sve ovo da ukomponujes bez ikakvih pomagala, i kad bi znao naucne cinjenice nebi mogao ovo sastaviti iz glave nikad .

kad bi ti rekao , toliko i toliko kilometara je zeljezna jezgra, zeljezo ima toplinski kapacitet toliko i toliko, mantil oko tvrde i tecne zeljezne jezgre u zemlji je toliko i toliko.

kad bi imao ove fakte na stolu ispred sebe, pa ti rekao, hajde sjedi i recitiraj mi tekst gdje ces ukonponovati sva da naucna cuda opet nebi bio u stanju iako si mozda zavrsio fakultet i dobro pametan covjek, a sta mislis dali bi bio u stanju , da si u 7 stoljecu, nepismen, siromah, u ratu pod strahom i tugom, nemas informacije o ovim stvarima, i jos treba da ukomponujes to u tekst i recitujes na prvu bez ikakvog moguced editiranja teksta, kad ti jednom izleti iz usta, nemas vise popravnog, da kazes svojim pisarima da prebrisu i drugo nesto napisu, nema toga, nego sve na prvu.

jeli ti sad jasno zasto je Kur'an od Boga a ne od ljudi.
Dakle, nisi ni probao ono sto sam ti rekao? Onaj broj od 7 hiljada i nesto, promijeni za jedan pa vidi rezultat. Ne mislis li da bi bog to napravio bez greske? Ne mislis li da bi bog napravio da i ono 55.006 ne bude 55.006 nego recimo 54.9 pa bi onda ti mogao reci "eto vidis da je unutar 55-og" a ne ovako kao sada da vrdas? Odgovori jednom na pitanja, nemoj vrdati. Zasto ne priznaš greske u tim "dokazima" koje iznosis kada su jasno vidljive, ne mozes ih ignorisati. 7 hiljada i nesto kroz 4 hiljade i nesto (ne vidim sada brojeve) nije najblize zlatnom rezu, moglo je bolje. Sta kazes na to? 55.006 nije moralo biti tako, moglo je biti ispod 55, zasto nije? Ne mislis li da bi bog to mogao napraviti bez gresaka?
moglo si jos vise pribliziti zlatnom rezom manje od milimetra tako da se otkine jedan ajet ili dva ali bi zato unistena bila cijela simetrija Kur'ana, plus sto bi unisteni bili sad mnoga brojcana cuda koja zahtijevaju da mora ovako biti i nikako drugcije, ali ti to nikako da shvatis

Bog je postigao zlatni rez sa rasporedom sura i ajeta, i nije stao na tome, nego je programiranost prosirio na durgo i siroko u Kur'anu ali ti trazis da se jos vise priblizi zlatnom rezu koje tebi absolutno nista neznaci da bi unistio masa drugih brojcanih cuda.
55.006 nije moralo biti tako, moglo je biti ispod 55, zasto nije?
nije moglo, moralo je biti ovako
asurbanipal

#793 Re: Kur'anske mudzize

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote:
zato sto neislamski kalendar je priznat i kod Boga jer se bazira na solarnom racunanju, a Allah priznaje solarno tako i lunarno racunanje vremena. tako da ti argumenti nepiju vode bas.

Islam je zadržao Mjesečevu godinu sa 12 lunarnih mjeseci, zabranivši nesi'. To se vidi iz sljedećih ajeta: "...On je odredio Mjesecu putanje, da bi znali broj godina i da bi znali računati" (10,5). Broj mjeseci je dvanaest kod boga. (9,37). "Pitaju te o mlađacima (koji se rađaju ili nastupaju), reci: oni su putokazi ljudima, kojima se koriste i po kojima hadž (hodočašće na Ka'bu) vrše." (1,189).

Oblik Islamske godine vidi se još jasnije iz Muhamedovih riječi, izgovorenih na hutbi 9 zul-hidždžeta 10 g. H. na 'Arefatu: Godina ima 12 mjeseci, od kojih su 4 zabranjena; tri su jedan za drugim: zul-ka'de, zul-hidždže i muharrem te redžeb M u d ar a (plemena), koji je između dva džumada i ša'bana. Mjesečeva je godina uzeta radi toga, što je za viđenje Mjeseca vezan obavezan post mjeseca ramazana i početak oba bajrama, odnosno vrijeme hadža. Mjesečeve mijene se lijepo i jasno vide, te se može jednostavno provjeriti kada počinje, odnosno završava, pojedini mjesec. Po položaju Sunca je, međutim, teško odrediti solarni datum.
nemezis

#794 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Kur'anske mudzize

Post by nemezis »

Smrcak15 wrote:
nemezis wrote:
Smrcak15 wrote: kakvo slovo, nisu slova uzeta u obzir u programiranju zlatnog Reza nego na osnovu broja sura i ajeta u njima

da jedino Bog moze Ovako nesto uraditi niko drugi, zasto ,pa zato sto treba prvo da naucis kako je Kur'an objavljen da bi znao cijeniti to, a evo i da neznas opet nemozes ti smislen tekst tek tako sastaviti iz glave bez ikakvih pomagala da taj tekst bude naucno cudo da razdaljina slova i ajeta bude kako treba da odgovoara naucnim cinjenicama, pa i brojcance vrijednosti slova moraju biti sihronizovane sa ostalim stvarima

sve ovo da ukomponujes bez ikakvih pomagala, i kad bi znao naucne cinjenice nebi mogao ovo sastaviti iz glave nikad .

kad bi ti rekao , toliko i toliko kilometara je zeljezna jezgra, zeljezo ima toplinski kapacitet toliko i toliko, mantil oko tvrde i tecne zeljezne jezgre u zemlji je toliko i toliko.

kad bi imao ove fakte na stolu ispred sebe, pa ti rekao, hajde sjedi i recitiraj mi tekst gdje ces ukonponovati sva da naucna cuda opet nebi bio u stanju iako si mozda zavrsio fakultet i dobro pametan covjek, a sta mislis dali bi bio u stanju , da si u 7 stoljecu, nepismen, siromah, u ratu pod strahom i tugom, nemas informacije o ovim stvarima, i jos treba da ukomponujes to u tekst i recitujes na prvu bez ikakvog moguced editiranja teksta, kad ti jednom izleti iz usta, nemas vise popravnog, da kazes svojim pisarima da prebrisu i drugo nesto napisu, nema toga, nego sve na prvu.

jeli ti sad jasno zasto je Kur'an od Boga a ne od ljudi.
Dakle, nisi ni probao ono sto sam ti rekao? Onaj broj od 7 hiljada i nesto, promijeni za jedan pa vidi rezultat. Ne mislis li da bi bog to napravio bez greske? Ne mislis li da bi bog napravio da i ono 55.006 ne bude 55.006 nego recimo 54.9 pa bi onda ti mogao reci "eto vidis da je unutar 55-og" a ne ovako kao sada da vrdas? Odgovori jednom na pitanja, nemoj vrdati. Zasto ne priznaš greske u tim "dokazima" koje iznosis kada su jasno vidljive, ne mozes ih ignorisati. 7 hiljada i nesto kroz 4 hiljade i nesto (ne vidim sada brojeve) nije najblize zlatnom rezu, moglo je bolje. Sta kazes na to? 55.006 nije moralo biti tako, moglo je biti ispod 55, zasto nije? Ne mislis li da bi bog to mogao napraviti bez gresaka?
moglo si jos vise pribliziti zlatnom rezom manje od milimetra tako da se otkine jedan ajet ili dva ali bi zato unistena bila cijela simetrija Kur'ana, plus sto bi unisteni bili sad mnoga brojcana cuda koja zahtijevaju da mora ovako biti i nikako drugcije, ali ti to nikako da shvatis

Bog je postigao zlatni rez sa rasporedom sura i ajeta, i nije stao na tome, nego je programiranost prosirio na durgo i siroko u Kur'anu ali ti trazis da se jos vise priblizi zlatnom rezu koje tebi absolutno nista neznaci da bi unistio masa drugih brojcanih cuda.
55.006 nije moralo biti tako, moglo je biti ispod 55, zasto nije?
nije moglo, moralo je biti ovako
To ti i govori da nije u pitanju cudo. Da je to radio bog ne bi bilo "moralo je tako", big bi vec nasao nacin. Razumijes li da upravo to sto nalazimo greske u tvojim racunima pokazuje da nine u pitanju nikakvo cudo. Stimas brojeve kako tebi odgovara.
asurbanipal

#795 Re: Kur'anske mudzize

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote:
kao sto mozes da vidis nespecificna forma za dan, 365 puta kao u godini, rijec mjesec u jednini 12 puta kao u godini

dani (ayyam) 27 puta kao sto je sideralni , tropikalni, drakonski i anomalisticki mjesec ima 27,... nesto dana

Židovski i predhidžretski narodi uvodili su prestupne godine da bi što bolje uskladili svoje Mjesečeve godine s kretanjem Sunca (lunisolarna godina). I hidžretski se kalendar služi prestupnim godinama, da bi što bolje saglasio svoju godinu s kretanjem Mjeseca, za koje je vezan post mjeseca ramazana i hodočašće Mekke i 'Arefata u mjesecu zul-hidždžetu.

Kao što je poznato vrijeme jednog sinodičkog mjeseca ili lunacije, iznosi 29,5305881 dana ili 29 dana 12 sati 44 minute 3 sekunde. To vrijeme nije dakle izraženo cijelim brojem dana. Kako je pak nezgodno dan započinjati različito, morali su se u cikličkom hidžretskom kalendaru uzeti cijeli brojevi dana u mjesecu. Neparni po redu mjeseci u godini: muharrem, rebiul-evvel, džumadel-ula, redžeb, ramazan i zul-ka'de - imaju po 30 dana, a parni: safer, rebiul-ahir, džumadel-ahire, ša'ban, ševval i zul-hidždže - po 29 dana. Tako složena Mjesečeva godina trajala bi 6.30 + 6.29 = 354 dana. Dvanaest sinod. mjeseci međutim traje 354,3670572 dana, te se pokazuje godišnja razlika od 0,3670572 dana ili 8 sati 48 minuta 34 sekunde, koju treba popuniti, pa da se hidžretska godina podudari s kretanjem Mjeseca.

Uz put. Arapima prije Muhameda nije bila poznata podjela dana na 24 sata.
dadinjo33

#796 Re: Kur'anske mudzize

Post by dadinjo33 »

Smrcak15 wrote:
sve u Kur'anu ima neku vsoju veza i sa razlogom je spomenuto toliko puta

pogledaj samo sve varijacije sa rijec dana, svaka skoro forma ima neku svrhu

kao sto mozes da vidis, na vise mjesta rijeci, dan, mjesec, itd imaju svoju poveznicu sa stvarnoscu

Pa dobro, Smrčak, šta kome u životu znači ti animalistički mjeseci od 27,3 ili koliko već dana, nisam za to nikad ni čuo?
Dalje, spominješ nekakvu nespecifiču formu za dan, šta je to tačno, riječ "dan" u jednini bez određenog člana ili? Molim te da mi odgovoriš na to.

P.S. Pa ćemo nastaviti.

Dotad, naveo si na stranici 23 ove teme sljedeće:
2.
This world – 115 times
Next world – 115 times

Možeš li mi reći da li je ajet 38:7 uvršten u tih 115 spominjanja riječi "next world" (ahiret) i možeš li, molim te, prevesti taj ajet?
Last edited by dadinjo33 on 01/12/2016 22:55, edited 2 times in total.
HardcoreMX

#797 Re: Kur'anske mudzize

Post by HardcoreMX »

zagortenej

#798 Re: Kur'anske mudzize

Post by zagortenej »

HardcoreMX wrote:
čak su arapi u svojoj predislamskoj poeziji spominjali Kabu:

Na drugoj strani Zuhejr ibn Ebi Sulma se zaklinje Ka'bom, spominje tavaf oko nje i kaže:

Zaklinjem se kućom oko koje ljudi obilaze,
a koju Kurejš i Džurhum sagradiše,

zaklinjem se: blago vama koji se nađete
u prilici svakoj, teškoj ili lakoj.
belfy

#799 Re: Kur'anske mudzize

Post by belfy »

Smrcak15 wrote:
evo i na temu Vic dana:
pa ako je isto priznat zasto ga isto ne prikazuje i zasto ga ti isto ne mozas prikazati kroz Kur'an? toliko dokaza za jedan, a nemas ni priblizno za drugi, ali su oni isto priznati... logicno.

evo, da budemo okrenuti nauci: ponudi isto podudaranja sa Lunarnim kao sa Solarnim kalendarom da bi dokazao da ih Allah isto priznaje. jel moze?

Edit:
P.S. ako je neislamski kalendar priznat kod boga (tako barem Smrle kaze) kada je ocekivati da ce ostale neislamske stvari postati prihvacene, pa da svi zivimo u jednoj vjeri? hvala.
Last edited by belfy on 01/12/2016 23:51, edited 1 time in total.
belfy

#800 Re: Kur'anske mudzize

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:@белфи
Znaš ko je kralj emotikona pa mu se obrati.A smejem se ovom gore liku bre,mog'o je barem malo odvaditi,nego on baš i šakom i kapom napunio punu vreću..izmišljotina.
za temu Racunari:
OCR mi sada savrseno prepoznaje da neko nije quotao post, nego odgovorio i cirilicom i jos pri tome prepoznao cirilicu. siguran sam da sada OCR radi bolje, jer cirilicu ne bi svako probao da ispita da li je u redu. hvala mu - ko god da je...

no, OCR mi prepoznaje neko poveznice koje bolduje, pa bih zamolio cijenjene strucnjake da mi ocijene zasto mi OCR takve prepoznaje i zasto ih bolduje. hvala unaprijed.

P.S. zna li neko dobar program za otkrivanje trolova i trolovanja na forumu?
Locked