"Neko bi ovde mogo biti bjen..."

Zanimljivosti, dešavanja i kulturno-politički život u Bihaću, Buzimu, Cazinu, V. Kladuši, Bos. Petrovcu, Sanskom Mostu, Bos. Krupi...

Moderator: Chloe

Post Reply
zlata

#776 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by zlata »

pustopoljina wrote:za kiselu masn'cu jesam.ne volim.
NAJvolim :lol: slatku masn'cu od crnog brasna sa sirom(ili satricom :P ) ili sa dzemom od sljiva (ili jos bolje s onim ispecenim sljivama). ne volim masn'cu i koku :? .
nema nista cudno u tom jajetu u pire-krompiruu...ukus istii ne skontas da je unutra jaje,a i bolje povezano,naravno i kaloricno "jaci".
sataras/becar paprikas je i bez mesa,i bez jaja...ali nekad tako ljudi...iz ovih ili onih razloga (uglavnom da bude vise,nije se uvijek imalo) razmute jaja pa preliju (jela kod otocanki) prave sa rizom (jela u bihacu) itd.parola: snadji se!
volite li vise kljukusu s krompirima ili bez krompira (sad ce se javiti oni sto ce reci da je jedina kljukusa-ona bez krompira :lol: )?
Najbolja je sa medom...i puno domacceg masla. Cekajte....dok se bude vadio med...u augustu. :D
Uff...al' me'e i ta slatka maslen'ca "kostala". :oops: Sve me 'cele izujedale... :x
StLouis

#777 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by StLouis »

pustopoljina wrote:dobro zvuci taj stempani krompir,budem probala.
kad smo kod hrane...jeste li kad jeli pitu od pecuraka/gljiva (onih bijelih,ljutkastih),zaboravila sam kako se zovu,ne mogu se sirove jesti?
ja jesam jednom prije rata i jednom nakon rata...kako je to meni dobro bilo.
eh, roditi se u krajini a ne pojesti pitu od pecuraka :-) to je najbolja pita, a zemlja bogata pecurkama. moj strikan je nas znao odvesti podno petrove gore da beremo pecurke. za 3-4 sata pune vrece vrganja, lisicarki/skripavaca, bijele, crvene pecurke...mogle su se jesti svjeze, ili ih osusiti u hladovini, pa se lijepo zamotaju u ketenovu/lanenu vrecu i cuvaju za zimu za pite i ostalih djakonija. bijele osobito su dobre bile svjeze za pite...kakvo meso, kakvi bakaraci..skripavci s jajima :-)

jeste li probali pecurke tornjace? one su rasle samo po njivama gdje nema trunke kemikalija - u kolonijama...stave se onako svjeze na pleh spAreta :dance: pa kad zamirisu i puste sokove :) that's what i m talking about

a bile su i one sto su se jele bez ikakvog pripremanja, friske, mislim da su se zvale mLicne pecurke, malcice ljutkase :zjev:
Bosanski_kralj

#778 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by Bosanski_kralj »

ja sam iz Krajine, Bos. Krupe i većinu ovih riječi sam čuo, istina neke se koriste u malo drugačijem obliku a neke skoro nikako. Dnevno čujem podosta riječi za koje mislim da su samo "naše", al kad ih treba napisati ovdje ne bi ih se sjetio da si "šenca". Počeo sam ove riječi, koje pročitah ovdje, sve više i više upotrebljavati iako me neki ljudi zbog toga gladaju kao vidi "seljaka"... :-)
zlata

#779 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by zlata »

StLouis wrote:
pustopoljina wrote:dobro zvuci taj stempani krompir,budem probala.
kad smo kod hrane...jeste li kad jeli pitu od pecuraka/gljiva (onih bijelih,ljutkastih),zaboravila sam kako se zovu,ne mogu se sirove jesti?
ja jesam jednom prije rata i jednom nakon rata...kako je to meni dobro bilo.
eh, roditi se u krajini a ne pojesti pitu od pecuraka :-) to je najbolja pita, a zemlja bogata pecurkama. moj strikan je nas znao odvesti podno petrove gore da beremo pecurke. za 3-4 sata pune vrece vrganja, lisicarki/skripavaca, bijele, crvene pecurke...mogle su se jesti svjeze, ili ih osusiti u hladovini, pa se lijepo zamotaju u ketenovu/lanenu vrecu i cuvaju za zimu za pite i ostalih djakonija. bijele osobito su dobre bile svjeze za pite...kakvo meso, kakvi bakaraci..skripavci s jajima :-)

jeste li probali pecurke tornjace? one su rasle samo po njivama gdje nema trunke kemikalija - u kolonijama...stave se onako svjeze na pleh spAreta :dance: pa kad zamirisu i puste sokove :) that's what i m talking about

a bile su i one sto su se jele bez ikakvog pripremanja, friske, mislim da su se zvale mLicne pecurke, malcice ljutkase :zjev:
Kako se zovu one....sto su 'nako goleme...k'o narance. Nekkva sjajna boja....izmedju narance, roza i crvenkaste...
zlata

#780 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by zlata »

ladyada wrote:kljukusa sa kropirom i jos kad porumeni njam ...volim je zalivenu sa slanim mlijekom i buterom .........
u centralnoj bosni kazu za kljukusu livacha .........
Pa Na'Sani ima i Livaca i Kljukusa.

Na'Sani=u Sanskom Mostu :D
Fair Life

#781 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by Fair Life »

Ridjobrki wrote:...
poplaha - ružna ili ružno dotjerana osoba ženskog spola (gledao Uzmi lovu na OBN pa se sjetio...)
K'o Mara iz Dzevara... pokoj joj dusi.
Fair Life

#782 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by Fair Life »

zlata wrote:Kako se zovu one....sto su 'nako goleme...k'o narance. Nekkva sjajna boja....izmedju narance, roza i crvenkaste...
Mislim... rudnjace/runjice.
covjek_sam_zeno

#783 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by covjek_sam_zeno »

StLouis wrote:stave se onako svjeze na pleh spAreta :dance: pa kad zamirisu i puste sokove :) that's what i m talking about
:lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
pustopoljina

#784 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by pustopoljina »

jela i te s pleha...
rujnice su,mislim,te roskasto-narandzaste...
kod nas ima vrganja,lisicarki,rujnica,mlijecnih-prema krupi i otoci,a suncanica, cini mi se, jedino po pljesevici...
kad sam bila manja,prije rata,znao nas dido voditi u pecurke ( i krpelje :P )...ja stanem kod neke "gube" otrovne gljive i zao mi sto se ne mogu jesti-uvijek bile nekih finih boja.
BOGUS

#785 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by BOGUS »

pustopoljina wrote:jela i te s pleha...
rujnice su,mislim,te roskasto-narandzaste...
kod nas ima vrganja,lisicarki,rujnica,mlijecnih-prema krupi i otoci,a suncanica, cini mi se, jedino po pljesevici...
kad sam bila manja,prije rata,znao nas dido voditi u pecurke ( i krpelje :P )...ja stanem kod neke "gube" otrovne gljive i zao mi sto se ne mogu jesti-uvijek bile nekih finih boja.
Bilo je nekoliko imena za otrovne u mom kraju(Grmec hills).Meni poznate su ludare,muhare i puhare :-).Rujnice su najbolje sa pleha,samo ih posolis i nakon deset minuta drscu k'o mozak :D .
ladyada

#786 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by ladyada »

kad smo kod jela , naumpade se mi mahune zapecene u rerni ..............ljeti je to moja nana pravila ja sam znala prste olizat .
skuha ociscene mahune(najbolje su one zute ) , ocijedi ih i stavi u tepsiju i zalije sa pavlakom i jajima .onda se to zapece ............njam, njam ..
deviless

#787 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by deviless »

Oooooo da pečurke, njam :D
ja ih volim s roštilja :D
A volim i pečene paprike kad se preliju vrhnjem
Ridjobrki

#788 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by Ridjobrki »

Zna li neko šta znači ići na hajrac (ili tako nekako, može biti da ima više varijanti)?

:D
ladyada

#789 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by ladyada »

poznato mi da sve krene na hajr ........da sve krene na dobro ...........
Ridjobrki

#790 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by Ridjobrki »

Nije, nije to... To je da bog na hajr okrene, ovo je kad odrasla osoba ide s djetetom na hajrac. :D
pustopoljina

#791 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by pustopoljina »

ne znam ti ja to...
al' onaj priki lik-u mojoj porodici je to jogurt. sve lijeci :D
Ridjobrki

#792 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by Ridjobrki »

Helem, ići na hajrac je stari običaj kada odrasli ukućanin vodi za ruku uplakano dijete na raspravu sa odraslim ukućanima djeteta koje je uzrokovalo plač. :lol: :lol: :lol:

Znači, ti si mali i igraš se fino sa Elvirom i Elvir ti pokvari igračku. Ti onda odeš kući plačući i onda te majka uzme za ruku i hos-bos Elvirovoj majki na hajrac. :D :D :D

P.S. Hos-bos - iz istih stopa
StLouis

#793 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by StLouis »

Ridjobrki wrote:Helem, ići na hajrac je stari običaj kada odrasli ukućanin vodi za ruku uplakano dijete na raspravu sa odraslim ukućanima djeteta koje je uzrokovalo plač. :lol: :lol: :lol:

Znači, ti si mali i igraš se fino sa Elvirom i Elvir ti pokvari igračku. Ti onda odeš kući plačući i onda te majka uzme za ruku i hos-bos Elvirovoj majki na hajrac. :D :D :D

:lol: :lol: :lol: odkad ovo nisam cuo; Hos-bos :lol: :lol: i nije igracka, nego sigracka :D osno ga sigrom po glavi :D
pustopoljina

#794 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by pustopoljina »

sigracka za sigranje :lol: :lol: :lol: :lol: jes' vala bas :D
Ridjobrki

#795 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by Ridjobrki »

StLouis wrote:
Ridjobrki wrote:Helem, ići na hajrac je stari običaj kada odrasli ukućanin vodi za ruku uplakano dijete na raspravu sa odraslim ukućanima djeteta koje je uzrokovalo plač. :lol: :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol: odkad ovo nisam cuo; Hos-bos :lol: :lol: i nije igracka, nego sigracka :D osno ga sigrom po glavi :D
Heheheh, negdje se kaže sigračka negdje ne. Moje rano djetinjstvo je vezano za Bosanski Petrovac pa zato igračka... :-D

A čudi me da više raje ne zna za ovaj izraz "na hajrac", nek se javi ako je kome zazvučalo poznato. (ili sam ja možda imao overprotective majku Habibu, allahrahmetile)
sheilak

#796 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by sheilak »

Nismo upotrebljavali taj izraz, ali mi je vrlo dobro poznat scenarij :D
Jos kad se onda odrasli posvadjaju - zbog nas ( ko je koga prvi udario ili kome je zapravo oteta igracka! ) a mi mali se onda potajno druzimo - jer su nam zabranili :-D Nakon izvjesnog vremena slijedi pomirenje, kafe, sloboda ( i rahat ) zajednickog igranja :-D
BOGUS

#797 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by BOGUS »

lingure-male drvene sanke
tunjo-priglup insan
labrnja-donji dio lica :lol:
konjska smrt-vilin konjic :-)
sandzije-ostar bol u prsima
bakandze-htz cokule
tanjez-lijevi ili desni dio struka
kol'no-rodjak :lol:
covjek_sam_zeno

#798 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by covjek_sam_zeno »

zna li ko sta je lima (specificno za krajinu)
syringa

#799 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by syringa »

sočica-grad
japalak-jaran (mozda)
gilipter-klosar
paj-dio,udio u necemu
heravo-krivo
prandjikati-skakati
fitnija
hasum-zavidnik-ca
uspuntati-ako nesto ne ide kako treba
kalifukter
hintu jemintu-
hampa
djemija-ladja
iskeljati-isprljati
A tek stara imena,mada nije tema:Hance,Munte,Slade,Taho, Tamame,Gospe,Gara,Dedo,Delija,Dekan....
zlata

#800 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by zlata »

syringa wrote:sočica-grad
japalak-jaran (mozda)
gilipter-klosar
paj-dio,udio u necemu
heravo-krivo
prandjikati-skakati
fitnija
hasum-zavidnik-ca
uspuntati-ako nesto ne ide kako treba
kalifukter
hintu jemintu-
hampa
djemija-ladja
iskeljati-isprljati
A tek stara imena,mada nije tema:Hance,Munte,Slade,Taho, Tamame,Gospe,Gara,Dedo,Delija,Dekan....
Imena u famEliji.... :D
Dedo....didin brat.
Gospe....moja nane.
Gara....tetka Gara.
Post Reply