Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
konrad

#776 Re: Slike starog Sarajeva

Post by konrad »

MAN-lion's coach wrote: Image
Au sto je dobra fotka !!!
PalaSa Marsa

#777 Re:

Post by PalaSa Marsa »

Fair Life wrote:Image

Image

Image
Uh.. :-D
PalaSa Marsa

#778 Re: Slike starog Sarajeva

Post by PalaSa Marsa »

boni kola wrote:
valterbranisarajevo wrote:sada je i meno zaintrigiralo...hajmo ga pronaći.... :)

Image

Image

ovo je najvjerovatnije postolje....EDIT nije..Temelji spomenika bili su vidljivi do rekonstrukcije mosta 2004. godine, kao i klupe na desnoj strani mosta koje su i danas vidljive...

a spomenik..Za sada sam našao ovaj trag....

http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=510

Povijest otkrića kapitela moguće je rekonstruirati tako što je Ančić preuzeo u svoju livnicu 1919. godine dijelove spomenika nadvojvode Franje Ferdinanda i njegove supruge Sofije, demontiranog sa Latinske ćuprije. On je te dijelove nekoliko godina kasnije odstupio franjevačkom samostanu u Kreševu,

i još jedna verzija objavljena svojevremeno u Vjesniku...

Otkriveno je ipak da se ostaci srusenog spomenika Franji i Sofiji nalaze u podrumu Umjetnicke galerije BiH.

Vidićemo ima li još neki trag na Internetu..
Ovdje ima nesto o spomeniku
Image
preuzeto sa http://h.etf.unsa.ba/vmuzej-atentata/ga ... lerija.htm
:-) :-D
PalaSa Marsa

#779 Re: Slike starog Sarajeva

Post by PalaSa Marsa »

Banksy wrote:
Nikako da skontam gdje je ovo ...
Da ovo nije Dositejeva ulica. Ne znam kako se sad zove i dali joj je promijenjen naziv uopste. :-) :-D
MAN-lion's coach

#780 Re: Slike starog Sarajeva

Post by MAN-lion's coach »

Image

Image
PalaSa Marsa

#781 Re: Slike starog Sarajeva

Post by PalaSa Marsa »

MAN-lion's coach, Svaka cast! :thumbup: :-D
MAN-lion's coach

#782 Re: Slike starog Sarajeva

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
PalaSa Marsa

#783 Re: Slike starog Sarajeva

Post by PalaSa Marsa »

:-) :-D :sax:
valterbranisarajevo

#784 Re: Slike starog Sarajeva

Post by valterbranisarajevo »

Image

Hokej na Pofalićima 1955.godine.

Image

Hokejaši Bosne 1987. godine.
MAN-lion's coach

#785 Re: Slike starog Sarajeva

Image

Image

Image

Image

Image
PalaSa Marsa

#786 Re: Slike starog Sarajeva

Post by PalaSa Marsa »

:-D :thumbup:
USAblues

#787 Re: Slike starog Sarajeva

Post by USAblues »

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Gentleman

#788 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Gentleman »

PalaSa Marsa wrote:
Banksy wrote:
Nikako da skontam gdje je ovo ...
Da ovo nije Dositejeva ulica. Ne znam kako se sad zove i dali joj je promijenjen naziv uopste. :-) :-D
Nije Dositejeva, nego Mis Irbina naprijed se vidi basta stare kafane Istra na cijem mjestu je izgradjena robna kuca Sarajka :D
MAN-lion's coach svaka cast na slikama koje me vracaju u djetinjstvo :thumbup:
MAN-lion's coach

#789 Re: Slike starog Sarajeva

Image

Image

Image

Image

Image
exliberal

#790 Re: Slike starog Sarajeva

Post by exliberal »

Ma gdje izvuce ovih zadnjih pet....najbolja je ova iz aviona kako je izgledao Marijin dvor prije nego sto je napravljeno Izvrsno vijece......moj pokojni stari mi je pricao da je tu bio groblje i da su nasli neko djete mumificirano kad su poceli kopat za temelje
MAN-lion's coach

#791 Re: Slike starog Sarajeva

exliberal wrote:Ma gdje izvuce ovih zadnjih pet....najbolja je ova iz aviona kako je izgledao Marijin dvor prije nego sto je napravljeno Izvrsno vijece......moj pokojni stari mi je pricao da je tu bio groblje i da su nasli neko djete mumificirano kad su poceli kopat za temelje
Da li to dijete ima veze sa onim što se nalazi u Staroj pravoslavnoj crkvi na Čaršiji?
Nešto se slabo mogu sjetiti priče popa da je upravo to dijete čije se tijelo nalazi u crkvi pronađeno na lokaciji Marindvora?
Ako neko zna detaljnije neka javne. :)
PalaSa Marsa

#792 Re: Slike starog Sarajeva

Post by PalaSa Marsa »

Zanimljivo. :)
valterbranisarajevo

#793 Re: Slike starog Sarajeva

Post by valterbranisarajevo »

Jednom je paroh Vanja detaljno govorio o tom djetetu. Gdje ne znam i ne mogu naći taj članak. Povod je bio taj što je neka Talijanka nakon obilaska crkve ostala trudna....

Našao sam ovo....

Svi prastari objekti u svakoj urbanoj sredini imaju uz sebe i neku legendu ili priču koja je prisutna u narodu, a za koju je teško tražiti utemeljenja u istoriji. Tako je i sa ovom crkvom. Priča koja slijedi govori između ostalog i o tome da je ova crkva imala sakralnu dimenziju za ljude ovog grada bez obzira na vjersko-konfesionalni identitet. Tradicija ovdašnjih ljudi kazuje da je nekad davno u Sarajevu živio trgovac udovac kome je iza žene ostalo muško dijete, a kad se ponovo oženio maćeha je, dok je otac bio na čestim putovanjima, tukla i zlostavljala dijete. Jednog dana iz gnjeva je dijete gurnula niz stepenice, pa je ostalo na mjestu mrtvo. Nakon pokopa djeteta i nakon izvjesnog vremena kada su otvorili njegov grob zatekli su tijelo koje se nije raspalo. To je bilo dovoljno da narod povjeruje da je riječ o posebnoj svetosti, te kovčeg prenesoše u Staru pravoslavnu crkvu, gdje se i danas nalazi.

Ovaj grob je i šire poznat kao kultno mjesto koje posebno posjećuju žene nerotkinje svih konfesija. Najčešće pored kovčega ostavljaju zavjetne darove u naturi ili novcu. Jedino što se istorijski može kazati je to da predaja nije starija od XVIII vijeka, a godine 1981. kovčeg je otvoren u kome su zatečene kosti djeteta – istina dobro očuvane.
exliberal

#794 Re: Slike starog Sarajeva

Post by exliberal »

valterbranisarajevo wrote:Jednom je paroh Vanja detaljno govorio o tom djetetu. Gdje ne znam i ne mogu naći taj članak. Povod je bio taj što je neka Talijanka nakon obilaska crkve ostala trudna....

Našao sam ovo....

Svi prastari objekti u svakoj urbanoj sredini imaju uz sebe i neku legendu ili priču koja je prisutna u narodu, a za koju je teško tražiti utemeljenja u istoriji. Tako je i sa ovom crkvom. Priča koja slijedi govori između ostalog i o tome da je ova crkva imala sakralnu dimenziju za ljude ovog grada bez obzira na vjersko-konfesionalni identitet. Tradicija ovdašnjih ljudi kazuje da je nekad davno u Sarajevu živio trgovac udovac kome je iza žene ostalo muško dijete, a kad se ponovo oženio maćeha je, dok je otac bio na čestim putovanjima, tukla i zlostavljala dijete. Jednog dana iz gnjeva je dijete gurnula niz stepenice, pa je ostalo na mjestu mrtvo. Nakon pokopa djeteta i nakon izvjesnog vremena kada su otvorili njegov grob zatekli su tijelo koje se nije raspalo. To je bilo dovoljno da narod povjeruje da je riječ o posebnoj svetosti, te kovčeg prenesoše u Staru pravoslavnu crkvu, gdje se i danas nalazi.

Ovaj grob je i šire poznat kao kultno mjesto koje posebno posjećuju žene nerotkinje svih konfesija. Najčešće pored kovčega ostavljaju zavjetne darove u naturi ili novcu. Jedino što se istorijski može kazati je to da predaja nije starija od XVIII vijeka, a godine 1981. kovčeg je otvoren u kome su zatečene kosti djeteta – istina dobro očuvane.

To je druga prica i nevezana je za ovo sto se iskopalo na ovom mjestu. Ja koliko se sjecam moja pokojna baba je govorila da su bila dva groblja na toj lokacij, moja familija imala groblje na Marijin dvoru i da je to groblje unisteno kad je dosla Austrija ( nase groblje je bilo sa sjeverne strane izmedju unisa i holiday inn-a). Ovo drugo groblje sto sam ja spomenuo je bilo sa juzne strane i neznam cije je bilo( tacno na mjestu gdje je sad zgrada izvrsnog vijeca). Navodno je ovaj sarkofag sa ostatcima djeteta prebacen u zemaljski muzej.
MAN-lion's coach

#795 Re: Slike starog Sarajeva

Image

Image
dingosp0

#796 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dingosp0 »

kako je mocno ovo s zastavama...
http://img148.imageshack.us/img148/2356 ... 785111.jpg

prije je bio neki ogroman patrioatizam... sad nista... bilo bi super kad bi dana danas bile neke BH zastave ovolike na ovakvim zgradama....
sophieEl

#797 Re: Slike starog Sarajeva

Post by sophieEl »

:thumbup: za temu :-D
MAN-lion's coach

#798 Re: Slike starog Sarajeva

Image

Image

Image

Image

Image