Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
StupskaBitanga

#776 Re: Sarajevo Construction

Post by StupskaBitanga »

Sve to stavite u rubriku prošlo vrijeme jer će sve to postati prošlost sa Konzumovim hipermarketom
OldMayor

#777 Re: Sarajevo Construction

Post by OldMayor »

Eborg wrote:Pikama uglavnom vratiš razliku koju si nabio kupujući skuplje proizvode.
Ma nidje veze...svi centri su tu negdje sa cijenama...znaci razlika je toliko nebitna da bi se sad peglao i isao lafo negdje da prodjes jeftinije.

Na zapadu sam primjetio da kod njih bukvalno postoje ogromne razlike u nekim centrima. Npr odes u lidl i jeftinije su stvari od 20-40%. Toga kod nas nema. Kod nas imas ove akcije, i npr snizi mlijeko, jedni snize jaja, treci snize fax, ali im 90% ostalih cijena isto itd.

Uostalom evo i spisak, ne znam koji je datum, ali uglavnom su tu negdje razlike. E sad skontaj da neko sa Socijalnog ide na Alipasino u Bingo, da ne govorim u Hadzice i da na 100 KM ustedi 3 KM? A pitanje je da li ce ustediti, jer i ovo je spisak samo odredjenih proizvoda.
Image

Mercator je eto najskuplji, ali opet imas pika kartice. Moze se nesto novca vratiti...i onda dodjes na isto kao i ovi ostali centri.

Znaci sve je to tu negdje, 3% razlike u cijeni po mom misljenju nije dovoljno da bi mi mogli pricati o jeftinijim ili skupljim centrima, razlika je jednostavno premala. Kod nas je to vise neki psiholoski efekat, a ne neka stvar ustede. Probajte eto i sami racunati pa cete vidjeti, barem ja nisam vidio neku ustedu u promjeni centara...isto sranje.
ins

#778 Re: Sarajevo Construction

Post by ins »

21.09.2012.?! :-) :-) :-)

I to ti primjer? A koliko je relevantno istrazivanje najbolje govori da je izlistano cak 9 HR proizvoda i samo 1 iz SLO?! :run:

Slazem se sa navedenim da je zadnjih par mjeseci Mercator poslije Binga najpovoljniji, i da zaista ima dobru ponudu domacih proizvoda. Konzum je vec godinu i nesto zaista najskuplji, i moram priznati da mi nije jasno ko udje u Konzum u Kranjcevicevoj ili u BBI Centru, jer su cijene van pameti, na proizvodima od 5 KM su po 0,5 ili 1 KM vise nego u Bingu ili Mercatoru...
Last edited by ins on 30/04/2014 12:59, edited 1 time in total.
StupskaBitanga

#779 Re: Sarajevo Construction

Post by StupskaBitanga »

imate temu maloprodajni lanci i milim da je va diskusija primjerenija tu
http://www.klix.ba/forum/bih-maloprodaj ... 3s575.html
OldMayor

#780 Re: Sarajevo Construction

Post by OldMayor »

ins wrote:21.09.2012.?! :-) :-) :-)

I to ti primjer? A koliko je relevantno istrazivanje najbolje govori da je izlistano cak 9 HR proizvoda i samo 1 iz SLO?! :run:

Slazem se sa navedenim da je zadnjih par mjeseci Mercator poslije Binga najpovoljniji, i da zaista ima dobru ponudu domacih proizvoda. Konzum je vec godinu i nesto zaista najskuplji, i moram priznati da mi nije jasno ko udje u Konzum u Kranjcevicevoj ili u BBI Centru, jer su cijene van pameti, na proizvodima od 5 KM su po 0,5 ili 1 KM vise nego u Bingu ili Mercatoru...
Joj jesi lik...nije bitan datum, nisu bitni iznosi. Bitna je poenta... a to je poređenje cijena, nisu bitni toliko ni proizvodi koji su uzeti, fazon je da mi nemamo skupljih-jeftinijih marketa, sve je to tu negdje. Inflacija ne zaobilazi nikoga. Mrsko mi je bilo traziti novije podatke.

Ionako je 90% proizvoda hrvatsko ili srbijansko? Mi jedino sto prednjacimo u mlijeku i vodi. Tu imas eto ko nekog izbora. Ovo ostalo sta god uzmes 385 ili 860...
Logovan

#781 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Sarajevo je izašlo iz recesije: INVESTICIJE U NEKRETNINE 700 MILIONA KM!
http://tnt.ba/clanak/biznis-8/-sarajevo ... na-km-1506
Cossack

#782 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Logovan wrote:Sarajevo je izašlo iz recesije: INVESTICIJE U NEKRETNINE 700 MILIONA KM!
http://tnt.ba/clanak/biznis-8/-sarajevo ... na-km-1506
:thumbup:
co211

#783 Re: Sarajevo Construction

Post by co211 »

I onda neko uzme kukati kako se nema. Samo se gradi i prodaje, ide se po Ojropi i svijetu putuje za svaki produženi vikend... i samo se kuka. Jebem ti državu i ljude.
drug_profi

#784 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

co211 wrote:I onda neko uzme kukati kako se nema. Samo se gradi i prodaje, ide se po Ojropi i svijetu putuje za svaki produženi vikend... i samo se kuka. Jebem ti državu i ljude.
Ima se ali znas kako?
Jedni tonu dublje i dublje, dok se preljeva u dzepove skorojevica.
Drugi prodaju imovinu da bi obezbjedili koliko toliko pristojne uslove sebi i djeci, skolovanje itd. Rasprodaju osnovicu i kupuju jeftinije nekretnine dalje od centra (moj slucaj).
Bogatstvo se gomila na jednoj strani, zasluzeno ili nezasluzeno, nebitno. Dok na drugoj samo privremeno skace kupovna moc.
I nakon sto se krug obrne, doci ce kriza jos dublja, iz koje nece biti moguce izaci na taj nacin. I tada ce cijene jos vise kleknuti, a investicije potpuno stati.
To se moze sprijeciti samo ako se pokrene i ostatak privrede, a ne samo usluge i gradjevina.
Cossack

#785 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

drugi profil wrote:
Ima se ali znas kako?
Drugi prodaju imovinu da bi obezbjedili koliko toliko pristojne uslove sebi i djeci, skolovanje itd. Rasprodaju osnovicu i kupuju jeftinije nekretnine dalje od centra (moj slucaj).
Bogatstvo se gomila na jednoj strani, zasluzeno ili nezasluzeno, nebitno. Dok na drugoj samo privremeno skace kupovna moc.
I nakon sto se krug obrne, doci ce kriza jos dublja, iz koje nece biti moguce izaci na taj nacin. I tada ce cijene jos vise kleknuti, a investicije potpuno stati.
To se moze sprijeciti samo ako se pokrene i ostatak privrede, a ne samo usluge i gradjevina.
Samo za 1. maj u Sarajevu je prodano 20% više aranžmana nego prošle godine. Situacija nije bajna ali je daleko bolja od one koju mnogi (poput tebe) žele prikazati.
drug_profi

#786 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Da. I ja cu ici na odmor, nakon 4 godine. Ali ne od prihoda, nego od love od prodate imovine.
To je to sto ti kazem. Nema razloga da bude 20% vise aranzmana jer niti ima vise posla, niti vise zaposlenih, niti raste privreda, samo deranje raste...
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#787 Re: Sarajevo Construction

Post by -LIBERO- »

To sto je prodano par stotina turistickih aranzmana, nikako ne umauje par desetina hiljada onih koji imaju (jedva) za tri redovna obroka dnevno. A da ne kazem za one koje nemaju ni to. Preveliko je raslojavanje, da bi se na osnovu 5% onih koji bas imaju, ili jos 15% onih koji imaju solidno, moglo izvuci zakljucak da drustvo u kojem zivimo nije u dubokoj krizi, koja moze biti samo jos veca ako, i kada, prestanu krediti kod MMF-a i komenrcijalnih banaka.
Last edited by -LIBERO- on 04/05/2014 02:45, edited 1 time in total.
todd_smith

#788 Re: Sarajevo Construction

Post by todd_smith »

Ma jeste, ali i ovi sto su sada uzeli nisu uzeli kesom nego kreditom. Tako da ih recimo stan od 50,000 izadje zapravo 80-90,000 ali posto se ne placa sve odmah, udure je. :-)
OldMayor

#789 Re: Sarajevo Construction

Post by OldMayor »

E jebote ako je aranzman odlazak u tursku u zklj hotel i tosenje cca 800-1000 KM, koje su se skupljale mjesecima ili je dignut kredit, pokazatelj dobrog stanja ekonomije jbg onda.

Pa na zapadu jbt ljudi sedmicno, mjesecno otputuju za vikend do pariza, londona, osla, spanije itd, pa i dalje preko bare ako se ima vremena...i to ne osjeti, znaci ne mora sebi uskratiti nesto trece.

Kod nas jado skupi za antalije ili autobusom do spanije gdje 30% aranzmana provedes u busu , zakljucak vidi ima se. a zale se...

Ima naravno ljudi koji su puni ko brod, ali to je veoma mali procenat u odnosu na 4 mil.

I kad cete vise shvatiti da Bosna nije Sarajevo, otidjite do Travnika, Tuzle, Brckog, Bihaca, Trebinja itd...

ali jok, vidi u svojoj ulici i to je tako sigurno u citavoj zemlji...jest, al u qrcu.
co211

#790 Re: Sarajevo Construction

Post by co211 »

OldMayor wrote:E jebote ako je aranzman odlazak u tursku u zklj hotel i tosenje cca 800-1000 KM, koje su se skupljale mjesecima ili je dignut kredit, pokazatelj dobrog stanja ekonomije jbg onda.
A ima i onih što mjesecima skupljaju ili dignu kredit da plate račune. I onda mi se ti što idu, baš tako što su vazda jadni jer moraju da idu u minus 200 km da plate sebi 10 dana u antaliji, kurcu palcu žale. A ja van Sarajeva nisam bio već 5 godina tako da.. ne rise matere ti, da nemaju od čega ne bi ni išli.
sarajlija_11

#791 Re: Sarajevo Construction

Post by sarajlija_11 »

mayab wrote: To je i moje saznanje sto se tice Mercatora, uz to, Bingo definitivno najjeftiniji, Konzum najskuplji!
Dalje, Bingo u Hadzicima nema sta nema u ponudi, tu ne mislim samo na prehrambene stvari ,nego i tehnike i alata , odjece i obuce!
Uz to, znam dosta ljudi koji vole Mercator samo zato sto tamo (uglavnom) nece sresti likove kockastih glava i vehabije :D
U Merkatoru imas jednog vehabiju koji radi na promjeni onih plakata za cijene :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#792 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

Cossack wrote:
drugi profil wrote:
Ima se ali znas kako?
Samo za 1. maj u Sarajevu je prodano 20% više aranžmana nego prošle godine. Situacija nije bajna ali je daleko bolja od one koju mnogi (poput tebe) žele prikazati.
možda zato što je prvi maj pao na četvrtak
Logovan

#793 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

FOTO: Pogledajte kako će izgledati most na Skenderiji
http://radiosarajevo.ba/novost/150368/f ... skenderiji
JThomas

#794 Re: Sarajevo Construction

Post by JThomas »

ha MMF uskrati jednu tranšu - vidjećete koliko se "ima". ovo društvo još uvijek nešto "ima" na isti način kako školsko dijete ima džeparac - dovoljno je da tata dođe nadrkan s posla i više nema.
saibaba

#795 Re: Sarajevo Construction

Post by saibaba »

Šta je s ove cetri trake pored vize.. nema zive duše niko nista ne radi ... Nesto se vrte oko petlje ali ovo sto je zapoceto ima dvije godine nista ... Ubiše sa nekakvim stotinama kilometara autoputeva a ne mogu napraviti 300 metara ceste na glavnom ulazu u grad ...
StupskaBitanga

#796 Re: Sarajevo Construction

Post by StupskaBitanga »

to ti je dio Sarajevske zaobilaznice koji se spaja na ovu lognitudinalu preko Stupske petlje do međuentitetske linije. Dole niže još moraju kružni tok napraviti i završiti onaj nadvožnjak u industrijskoj zoni Bačići
Logovan

#797 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Image
Image
homega

#798 Re: Sarajevo Construction

Post by homega »

Logovan wrote: Image
Najprije nabijem onog ko je odobrio ovu fasadu na ovoj lokaciji, a onda i onog ko ju je projektirao, znajući joj lokaciju.

I ova fasada je dio sarajevskog urbicida :(
Cossack

#799 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

homega wrote:
Najprije nabijem onog ko je odobrio ovu fasadu na ovoj lokaciji, a onda i onog ko ju je projektirao, znajući joj lokaciju.

Meni uopšte ne izgleda loše! :run:
neki

#800 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

homega wrote:

oprosteno ti je jer si laik za ove stvari, ali ova fasada je ustvari odlican primjer uspjesne interpolacije modernog objekta u staroj jezgi grada.
Koliko god se tebi, meni ili nekom drugom ovo ne svidja, tek u buducnosti ce se znati cijeniti
Post Reply