Imena u Bosni i Hercegovini
- Jed1217
#776 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Ima na Poljoprivredi prof. Pakeza Drkenda 
- minjonja
#777 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
bijela, zaboravih se zahvaliti
neki biser sa sjevera nase drzave dao sinu ime binladen. bio mali valjda na nekom takmicenju i pisalo "binladen osvojio trece mjesto..." ja vako
sta reci na to? meni jedino pada na pamet: uci skolu.
neki biser sa sjevera nase drzave dao sinu ime binladen. bio mali valjda na nekom takmicenju i pisalo "binladen osvojio trece mjesto..." ja vako
sta reci na to? meni jedino pada na pamet: uci skolu.
- bez_ideje
#778 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Navar ?
Iko..ne uspijevam da nadjem nista
- bijela
#779 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
da nema veze sa ovim:bez_ideje wrote:Navar ?
The boy's name Navarro \n(a)-var
ro, nav(ar)-ro\ is pronounced na-VAR-oh.
It is of Spanish origin, and its meaning is "plains". The name of a medieval kingdom in Spain. Navarre is a French form.
Navarro is an uncommon first name for men but a very common last name for both men and women (#596 out of 88799). (1990 U.S. Census)
- bez_ideje
#780 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Ovo je curica i znam da su tabirili po knjigama bas..pa mi cudno odakle to iskopase
Oni izgovaraju Na-var
- bijela
#781 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
možda je to neko ime iz avatara, oni se svi tamo zovu navi, neytiri...bez_ideje wrote:![]()
Ovo je curica i znam da su tabirili po knjigama bas..pa mi cudno odakle to iskopase
Oni izgovaraju Na-var
- bez_ideje
#782 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Mah....ko ce im znat.
Nikad mi nije "sjedalo" to toliko trazenje imena i bolovanje za originalnoscu...
Nikad mi nije "sjedalo" to toliko trazenje imena i bolovanje za originalnoscu...
-
theTruePath
#783 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
evo za Navar(Nawar)
Nawar: Blossom. Flower, female. Muslim
Nawar: Blossom. Flower, female. Muslim
- bijela
-
Mrs.Zurbrigen
#785 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
bez_ideje wrote:Mah....ko ce im znat.
mhm...
sta se dogodilo sa onom tradicijom, da djeca dobiju ime bake ili dede (ili nekog bogatog rodjaka
ili to nikad nije ni bila tradicija i ja samo sanjam?
- bez_ideje
#786 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Jos uvijek negdje jeste,mislimMrs.Zurbrigen wrote:bez_ideje wrote:Mah....ko ce im znat.
mhm...
sta se dogodilo sa onom tradicijom, da djeca dobiju ime bake ili dede (ili nekog bogatog rodjaka)?
ili to nikad nije ni bila tradicija i ja samo sanjam?
A sta se dogodilo.....hmmm ne bi znala,u mene mi u familiji niko to nije ganj'o
-
Mrs.Zurbrigen
#787 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
hmmm... pa mene je skoro zapalo. i to ne samo ime jedne bake, nego i druge. O_o hvala bogu, pa je neko intervenirao na vrijeme...bez_ideje wrote:Jos uvijek negdje jeste,mislimMrs.Zurbrigen wrote:bez_ideje wrote:Mah....ko ce im znat.
mhm...
sta se dogodilo sa onom tradicijom, da djeca dobiju ime bake ili dede (ili nekog bogatog rodjaka)?
ili to nikad nije ni bila tradicija i ja samo sanjam?.....narocito Juzna Amerika
A sta se dogodilo.....hmmm ne bi znala,u mene mi u familiji niko to nije ganj'o
drugo pitanje: jel i ovdje postoji neki trend, da se imena nisu samo indeks za neko nacionalno/etnicko/religiozno opredjeljenje nego i za socijalni/intelektualni status?
citala sam da su neki pametni ljudi radili socioloska istrazivanja, i skontali su da visi slojevi u drustvu postavljaju neke trendove, dakle izabiraju imena, koja na neki nacin pokazuju kojoj grupi dijete pripada, i onda nakon nekog vremena nizi slojevi pocnu koristiti ista imena, pa onda ovi drugi, da se ne bi nivelirali, opet traze nova imena, i tako sve u krug...
-
theTruePath
#788 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Da bilo je neko istrazivanje i pokazalo se da ovi obrazovaniji,tzv visa klasa vrlo cesce daju klasicna stara imena dok nizi slojevi drustva se povode za nekim modernitetima pa se daju neka nova izmisljena imena.Recimo klasicno ime bi bilo Marija i Marko,a novitet bi bio Lea i Sandro
- bez_ideje
#789 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Imam srece pa imam nezastarivo ime
Al znam jednu,sto umalo nije zavrsila ko Mitra (rodila se na Mitrovdan )..pa je bilo spasavaj,pomagaj ,stari joj zavr'o,zena dijete i preko vrata kod mame ....mjesec dana se durila ,dijete bezimeno bilo ....eno je danas Lana

Al znam jednu,sto umalo nije zavrsila ko Mitra (rodila se na Mitrovdan )..pa je bilo spasavaj,pomagaj ,stari joj zavr'o,zena dijete i preko vrata kod mame ....mjesec dana se durila ,dijete bezimeno bilo ....eno je danas Lana
-
Mrs.Zurbrigen
#790 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
da tako nekako...
evo taman citam nesto o cudnim imenima i stvarno moram reci, neki roditelji su strasno mastoviti.
curice se zovu: prada, alias, emilie-extra, odysee ili shock, a decki: deejay, legolas (aha, a niko svoje dijete nece nazvati frodo ili pipin...), madrid ili rolex (to je sigurno brat od prade...).
unatoc tome sam jos uvijek misljenja, da svako radi kako misli da je okay, ali se stvarno cudim... O_o
evo taman citam nesto o cudnim imenima i stvarno moram reci, neki roditelji su strasno mastoviti.
curice se zovu: prada, alias, emilie-extra, odysee ili shock, a decki: deejay, legolas (aha, a niko svoje dijete nece nazvati frodo ili pipin...), madrid ili rolex (to je sigurno brat od prade...).
unatoc tome sam jos uvijek misljenja, da svako radi kako misli da je okay, ali se stvarno cudim... O_o
-
theTruePath
#791 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Da ta imena daju oni koji se ovdje zovu white trash
,niza neobrazovana klasa.Za njih je takodjer karakteristicno da mjenjaju slovA,pa recimo od Kevina nastane Cevin.Obrazovani daju klasicna imena
- bez_ideje
#792 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
ima ih i od dva slova -Bo,Ea.......

-
Mrs.Zurbrigen
#793 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
bas tako... izgleda da je to fenomen koji postoji u svim zemljama...
ovdje u svabiji postoji i neki cudan afinitet prema duplim imenima kao lisa-marie, leon-benjamin, luca-toni O_o, leonie-sophia, tabea-lara i takve stvari... ima li toga i kod nas?
ovdje u svabiji postoji i neki cudan afinitet prema duplim imenima kao lisa-marie, leon-benjamin, luca-toni O_o, leonie-sophia, tabea-lara i takve stvari... ima li toga i kod nas?
-
theTruePath
#794 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Mrs.Zurbrigen wrote:bas tako... izgleda da je to fenomen koji postoji u svim zemljama...
Moja rodica je sinu dala ime Hamza Ali,ali to je bilo jer se ona i muz nisu mogli dogovoriti koje ime da dadnu pa su napravili kompromis
- bez_ideje
#795 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Ima toga sve vise i kod nas...
Znam par ljudi sa dva imena ,a u mojoj generaciji je to bilo jos i neobicno.....kod ovih mladjih je puno cesce
Znam par ljudi sa dva imena ,a u mojoj generaciji je to bilo jos i neobicno.....kod ovih mladjih je puno cesce
-
theTruePath
#796 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
znam da je kod turaka cesto to duplo ime,ali po mom misljenju to je bezveze,bas nepotrebno
- bez_ideje
#797 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Pa dobro,kod krscana je to stvar krstenja -oni mahom svi (krsteni) imaju i krsno ime
-
Mrs.Zurbrigen
#798 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
hmmm... ne kontam... pa krsno ime je ime. koja je razlika izmedju imena i krsnog imena?bez_ideje wrote:Pa dobro,kod krscana je to stvar krstenja -oni mahom svi (krsteni) imaju i krsno ime
btw, jos dva bisera iz ddr-a: socijalinde i planhold.
- SenSen
#799 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
To je ovdje u Svedskoj (zar nisi i ti ovdje?) bas pokazatelj klase. Cim neko ima Y na kraju imena, Ronny Conny Jimmy, zna se da su roditelji radnicka/niza srednja klasa. A za nove generacije je to Kevin, Liam, William.. Go figuretheTruePath wrote:Da ta imena daju oni koji se ovdje zovu white trash,niza neobrazovana klasa.Za njih je takodjer karakteristicno da mjenjaju slovA,pa recimo od Kevina nastane Cevin.Obrazovani daju klasicna imena
- bez_ideje
#800 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Ne znam stvarno......ali obicno je ono drugo -krsno......Ako ko zna nek nas prosvijetliMrs.Zurbrigen wrote:hmmm... ne kontam... pa krsno ime je ime. koja je razlika izmedju imena i krsnog imena?bez_ideje wrote:Pa dobro,kod krscana je to stvar krstenja -oni mahom svi (krsteni) imaju i krsno ime
btw, jos dva bisera iz ddr-a: socijalinde i planhold.