Polaganje vozačkog u Sarajevu
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Hans11
#776 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Jel mogu s potvrdom voziti bez vozacke? Ako me uhvate kakva je kazna? Kakva je procedura dobijanja vozacke, koliko traje taj proces? Ima neko da poznaje materiju?
Unaprijed zahvalan. 
- daxon
#777 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
1. Ne možeš.Hans11 wrote:Jel mogu s potvrdom voziti bez vozacke? Ako me uhvate kakva je kazna? Kakva je procedura dobijanja vozacke, koliko traje taj proces? Ima neko da poznaje materiju? Unaprijed zahvalan.
2. Kaznene odredbe: član/članak 235.
A ako budeš učesnik u udesuNovčanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 300,00 KM kaznit će se
za prekršaj: vozač koji u cestovnom saobraćaju/prometu upravlja motornim
vozilom prije sticanja/stjecanja prava upravljanja motornim vozilom
3. Sa potvrdom o položenom vozačkom ispitu, ljekarskim uvjerenjem koje ti je instruktor vratio i 60 KM u džepu odeš u "CIPS", šalter za prijem zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole, gdje će ti reći da za 15 dana dođeš po svoju vozačku dozvolu.član/članak 184.
Za prekr{aj kojim je izazvana saobraćajna/prometna nezgoda-počinioc/počinitelj se kažnjava novčanom kaznom u iznosu od 300,00 KM do
1000,00 KM.
-
Hans11
#778 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Hvala puno daxon.
-
Kvest
#779 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Imam pitanje gdje se podize potvrda o završenim testovima?Znam da su nam nešto objašnjavali,ali ja nikako ne mogu da skontam.
LP
LP
-
kazo
#780 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Odma pored gimnazije obala, ona zgrada policije sto ima.Kvest wrote:Imam pitanje gdje se podize potvrda o završenim testovima?Znam da su nam nešto objašnjavali,ali ja nikako ne mogu da skontam.
LP
Ima li na netu negdje da se vidi spisak ko je polozio testove ?
- hamzah
#781 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Nekoliko pitanja:
-smijemo li prelaziti granicu BiH dok imamo manje od 2 godine iskustva
-vazi li jos ono da se poslije 23h ne smije voziti bez vozackog iskustva od 2godine
-koliko se mora nositi znak P
-smijemo li prelaziti granicu BiH dok imamo manje od 2 godine iskustva
-vazi li jos ono da se poslije 23h ne smije voziti bez vozackog iskustva od 2godine
-koliko se mora nositi znak P
- Capajebo
#782 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Koliko ja znam :
1. Da
2. Ne
3. 2 godine
ako nisam upravu nek me ispravi neko pls
1. Da
2. Ne
3. 2 godine
-
kazo
#783 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
umjesto dvije godine, sad su tripurifier wrote:Koliko ja znam :
1. Da
2. Ne
3. 2 godine
- hamzah
#784 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
OK hvalapurifier wrote:Koliko ja znam :
1. Da
2. Ne
3. 2 godine
znači smijemo prelaziti granicu vozilom odmah po dobijanju vozacke dozvole
-
zLatk0
#785 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Je li i dalje jos za pocetnike da moraju voziti 10 km/h ispod dozvoljene brzine na brzim cestama i autoputevima (iako mi se cini da to bukvalno niko i ne gleda)? To 3 god je od donosenja novih propisa za polaganje ili je to u ovih mjesec - dva se izmijenilo?kazo wrote:umjesto dvije godine, sad su tripurifier wrote:Koliko ja znam :
1. Da
2. Ne
3. 2 godine
Znam da je za brzinu bilo to u moje vrijeme prije 2-3god, ali ovo da je P 3god, nisam cuo nigdje
- thekupus
#786 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
mislim da nema toga za brzinu sad nikakozLatk0 wrote: Je li i dalje jos za pocetnike da moraju voziti 10 km/h ispod dozvoljene brzine na brzim cestama i autoputevima (iako mi se cini da to bukvalno niko i ne gleda)? To 3 god je od donosenja novih propisa za polaganje ili je to u ovih mjesec - dva se izmijenilo?
Znam da je za brzinu bilo to u moje vrijeme prije 2-3god, ali ovo da je P 3god, nisam cuo nigdje
-
Emir92
#787 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
ovo za 3 godine slovo "P" od kad je na snazi
posto sam napunio neki dan 2god od kako imam vozacku pa pitam da ne sklanjam slovo "P"
-
nia3
#788 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Ja koliko znam da je 2 godine obavezno nošenje P.
- Lucazode
#789 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Pozdrav ljudi.
Polozio sam vozački hvala Bogu i dobio potvrdu:) Sad... Šta mi je sljedeće radit kako bih izbjegao lutanja po Mup-u i silna raspitivanja? Znam da je 60KM nova vozačka, ali odakle da krenem sa vađenjem i šta mi treba još od papira?
Polozio sam vozački hvala Bogu i dobio potvrdu:) Sad... Šta mi je sljedeće radit kako bih izbjegao lutanja po Mup-u i silna raspitivanja? Znam da je 60KM nova vozačka, ali odakle da krenem sa vađenjem i šta mi treba još od papira?
- daxon
#790 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Na vrhu ove stranice imaš post, u kojemu, između ostalog, piše i slijedeće:
daxon wrote:3. Sa potvrdom o položenom vozačkom ispitu, ljekarskim uvjerenjem koje ti je instruktor vratio i 60 KM u džepu odeš u "CIPS", šalter za prijem zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole, gdje će ti reći da za 15 dana dođeš po svoju vozačku dozvolu.
- Lucazode
#791 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
daxon wrote:Na vrhu ove stranice imaš post, u kojemu, između ostalog, piše i slijedeće:daxon wrote:3. Sa potvrdom o položenom vozačkom ispitu, ljekarskim uvjerenjem koje ti je instruktor vratio i 60 KM u džepu odeš u "CIPS", šalter za prijem zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole, gdje će ti reći da za 15 dana dođeš po svoju vozačku dozvolu.
Ljenost je gora nego bolest
-
Sunculish
#792 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Jeste da se moje pitanje ne tiče konkretno naslova ali da ne otvaram novu temu..
Položila sam prije 11 godina i nisam nikako vozila. Sada treba da dobijem auto i dobro bi mi došli dodatni časovi vožnje u nekoj auto školi.
Zna li iko koja je cijena 1h vožnje preko neke auto škole sa instruktorom?
I da li je 1h zaista 1h vožnje ili je 45 minuta kao školski čas?
Unaprijed hvala
Položila sam prije 11 godina i nisam nikako vozila. Sada treba da dobijem auto i dobro bi mi došli dodatni časovi vožnje u nekoj auto školi.
Unaprijed hvala
- thekupus
#793 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
20 KM 45 minutaSunculish wrote:Jeste da se moje pitanje ne tiče konkretno naslova ali da ne otvaram novu temu..![]()
Unaprijed hvala
- hamzah
#794 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
ima li igdje na netu spisak onih sto izlaze na polaganje testova sljedece sedmice?

-
Nermin_BH
#795 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
http://mon.ks.gov.ba/sektori/saobracajedukacija/vozacihamzah wrote:ima li igdje na netu spisak onih sto izlaze na polaganje testova sljedece sedmice?![]()
- Hemera
#796 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
CENTAR ZA EDUKACIJU VOZAČA jel to neka autoškola ili?vidim ih na spisku pa?
- daxon
#797 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Ne, nije autoškola. Iako "glamurozno" zvuči, "centar za edukaciju vozača" nije ništa drugo do odgovor udruženja sarajevskih autoškola na posljednje izmjene, tj. tumačenje zakona iz oblasti koja uređuje rad autoškola.
Naime, nadležno ministarstvo je donijelo tumačenje po kojem autoškole, koje žele da pored praktične, izvode i teoretsku nastavu, moraju imati zaposlenog diplomiranog inžinjera saobraćaja cestovnog smjera, koji ima licencu predavača teoretske nastave, dakle, ta osoba mora biti u autoškoli zaposlena u stalnom radnom odnosu i na puno radno vrijeme, iako realno nema šta da radi.
Do donošenja novog zakona (sl. gl br.46, 06. 12. 2012.), praksa je bila da su autoškole angažovale licencirane predavače po ugovoru i isplaćivala ih na taj način. Licencirani predavači su uglavnom potpisivali potvrde da je kandidat odslušao teoretsku nastavu, međutim, pošto to više nije moguće, sada te potvrde izdaje tzv. centar za edukaciju vozača, kojeg je oformilo udruženje autoškola, kako svaka autoškola pojedinačno ne bi morala zapošljavati licenciranog predavača.
Pojednostavljeno, riječ je o tome da određeni broj sarajevskih autoškola izdvaja određena sredstva za najam prostora i isplatu plata dvojici licenciranih predavača koje su "pokupili" sa biroa za zapošljavanje.
Inače, ja tu promjenu zakona nisam shvatio na način da licencirani predavač teoretske nastave u autoškoli, mora biti u stalnom radnom odnosu na puno radno vrijeme, ali ministarstvo obrazovanja KS je to tako protumačilo i donijelo takvo rješenje.
Prosudite sami da li ovo znači da autoškola mora imati licenciranog predavača u stalnom radnom odnosu na puno radno vrijeme (obratite pažnju na boldirani dio citiranog teksta), dakle:
službeni glasnik br.46, stranica 100 od Utorka, 12. o6. 2012 g.
citiram član 20 (Uvjeti za osposobljavanje kandidata iz poznavanja propisa) pod f:
Naime, nadležno ministarstvo je donijelo tumačenje po kojem autoškole, koje žele da pored praktične, izvode i teoretsku nastavu, moraju imati zaposlenog diplomiranog inžinjera saobraćaja cestovnog smjera, koji ima licencu predavača teoretske nastave, dakle, ta osoba mora biti u autoškoli zaposlena u stalnom radnom odnosu i na puno radno vrijeme, iako realno nema šta da radi.
Do donošenja novog zakona (sl. gl br.46, 06. 12. 2012.), praksa je bila da su autoškole angažovale licencirane predavače po ugovoru i isplaćivala ih na taj način. Licencirani predavači su uglavnom potpisivali potvrde da je kandidat odslušao teoretsku nastavu, međutim, pošto to više nije moguće, sada te potvrde izdaje tzv. centar za edukaciju vozača, kojeg je oformilo udruženje autoškola, kako svaka autoškola pojedinačno ne bi morala zapošljavati licenciranog predavača.
Pojednostavljeno, riječ je o tome da određeni broj sarajevskih autoškola izdvaja određena sredstva za najam prostora i isplatu plata dvojici licenciranih predavača koje su "pokupili" sa biroa za zapošljavanje.
Inače, ja tu promjenu zakona nisam shvatio na način da licencirani predavač teoretske nastave u autoškoli, mora biti u stalnom radnom odnosu na puno radno vrijeme, ali ministarstvo obrazovanja KS je to tako protumačilo i donijelo takvo rješenje.
Prosudite sami da li ovo znači da autoškola mora imati licenciranog predavača u stalnom radnom odnosu na puno radno vrijeme (obratite pažnju na boldirani dio citiranog teksta), dakle:
službeni glasnik br.46, stranica 100 od Utorka, 12. o6. 2012 g.
citiram član 20 (Uvjeti za osposobljavanje kandidata iz poznavanja propisa) pod f:
ima najmanje jednog predavača teoretske nastave iz
poznavanja propisa o sigurnosti saobraćaja na
cestama u stalnom radnom odnosu ili angažiranog na
drugi način u skladu sa Zakonom o radu,
-
StupskaBitanga
#798 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Sve će biti skuplje i komplikovanije dobiti vozačku
- hamzah
#799 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
ja koliko vidim ovo su samo ispiti za one koji izlaze na voznju, meni treba spisak onih koji polazu testove(pismeno) naredne sedmice ima li igdje spisak da vidim ima li mene?Nermin_BH wrote:http://mon.ks.gov.ba/sektori/saobracajedukacija/vozacihamzah wrote:ima li igdje na netu spisak onih sto izlaze na polaganje testova sljedece sedmice?![]()
- daxon
#800 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Pogledaj pažljivije, ispod se nalazi spisak za testove zaključno sa 24. 10. Međutim, ovi iz ministarstva su toliko ažurni da spisak za narednu sedmicu, tj. za utorak 29. 10. još nisu stavili. Neće ga staviti do ponedjeljka u neko doba, što može stvarati probleme za nekog ko iz nekih opravdanih razloga želi odgoditi ispit, jer rok za odgodu je 24h prije ispita, tj. ponedjeljak do 15h, odnosno, srijeda do 15h ukoliko je ispit u četvrtak.