Sjećam se kada su se pojavili, moćan glas Mileta Anđelića koji je sada negdje u Švicarskoj, Mišo Bartulica i furanje na Jesenjina. Dva albuma ali dobra albuma.
Milić Vukašinović
- dembele
#776 Re: Milić Vukašinović
Kad se već otišlo u širinu i dotaklo se BD, Valentina, ZB, ja bih spomenuo i grupu Bolero.
Sjećam se kada su se pojavili, moćan glas Mileta Anđelića koji je sada negdje u Švicarskoj, Mišo Bartulica i furanje na Jesenjina. Dva albuma ali dobra albuma.
- dječak sa šibicama
#777 Re: Milić Vukašinović
Nebitno, za to vrijeme je vazan lik. Kao i ostali sudionici.
Zato ga i dan danas pitaju za misljenje, a meni licno kako starim, ta ekipa je sve bezveznija. Sha ba dze ba hosh ti batina ba trend je davno prestao biti interesantan, i pomalo je sve to retardirano. Muzika ZP hajde de, nekakav balkanski punk ili sta je ono bilo, a TLN zabava za segu salu posalica i ne vise od toga.
Eto ostaje im ono da su bili vizionari ko Simpsoni. Ali i dalje stoji cinjenica da su besramno dzonili Monti Pajtona.
Zato ga i dan danas pitaju za misljenje, a meni licno kako starim, ta ekipa je sve bezveznija. Sha ba dze ba hosh ti batina ba trend je davno prestao biti interesantan, i pomalo je sve to retardirano. Muzika ZP hajde de, nekakav balkanski punk ili sta je ono bilo, a TLN zabava za segu salu posalica i ne vise od toga.
Eto ostaje im ono da su bili vizionari ko Simpsoni. Ali i dalje stoji cinjenica da su besramno dzonili Monti Pajtona.
-
toska
#778 Re: Milić Vukašinović
Nele je, kako neko napisao prije par stranica (Misirlić?), bio lice New Prim. I to kao pjevač ZP i glavni lik u Tv TLN, time i najprepoznatiljive lice među narodom.dječak sa šibicama wrote: ↑13/07/2026 17:53 Nebitno, za to vrijeme je vazan lik. Kao i ostali sudionici.
TLN je imala više faza i prekida, a velika pomoć im je bila popularnost Audicije, ljudi su povezivali to dvoje.
Bilo je nešto dobrih skečeva, ali generalno, smeće i 80ih.
I što neko reče, pun klinac narodnjaka, ide skeč pa pjesma i tako redom.
Ukusi se razlikuju, ali TLN, proizašla iz popularnog omladinskog radijskog Primusa, nije nikada bila čemu, a rat im je digao cijenu zbog "vidovitosti".
Mora se imati u vidu i tadašnja vrlo mala produkcija na Tv Sa i sve što bi redovno išlo u eter bilo je, htjeli ili ne, gledano, nema drugih kanala i izbora.
-
Škobo Habu
#779 Re: Milić Vukašinović
Imao je promociju albuma i u Banja Luci. Nastupao je, kao specijalni gost, na proslavi FK Borac. Njegov izbog gdje nastupa.DebelinJoe wrote: ↑13/07/2026 17:23
Nele Karajlić ovih dana nastupa u Laktašima. To je u najkraćem selo u kukuruzištu, poboljšana verzija Hrasnice, ništa više od toga. To je danas domet Neleta Karajlića.
Ono što je najzanimljivije da su medijski sponzori i pokrovitelji albuma provjerni Vučićevi i Dodikovi mediji. Spotovi sa albuma urađeni pod pokroviteljstvaom MTS-a. Stvarno, malo se umjetnika u toj Srbiji može pohvaliti takvom vrstom tretmana.
Druga stvar, čovjek cijelo vrijeme svog umjetničkog angažmana u Srbiji, parazitira na priči o New Primitives pokretu, TLN i ZP. Ne postoji niti jedan član Nadrealista koji je medijski eksponiran na način na koji je on u Srbiji. Konstantno ga mediji protežiraju kao neku vrstu masterminda "Nadrealista", bez kojieg oni ne bi bilo to što su bili, i tako, vrlo svijesno, kompletnu ideju "New primitives" pokreta svode na Neleta Karajlića, dok su svi ostali puki statisti u cijelom showu.
-
toska
#780 Re: Milić Vukašinović
Pa kao lice tog pokreta može prodati tu priču, jedino da ga pitaju što ima zabranu korištenja imena ZP i izvođenje Sulinih-Sejinih pjesama, tj. većinu opusa gdje je Sejo i tekstopisac i kompozitor.
-
Škobo Habu
#781 Re: Milić Vukašinović
Što bi ga pitali, kada ih on ne interesuje u tom smislu za građenju narativa o današnjem Sarajevu. I onako je Sarajevo obična kasaba bez te srpske komponente, ako se prati većina prekodrinskih medija. Sarajevo bez Kusturice, Neleta, Mome Kapora, prije toga Meše i Ive, nije vrijedno spomena...
-
toska
#782 Re: Milić Vukašinović
Bez obzira na taj narativ treba biti malo samokritičan, Sarajevo i Bošnjaci kao većinski, trebali bi se više okrenuti umjetnosti, ta je oblast bila i ostala nekako zapostavljena, djecu se ne gura u tom pravcu.Škobo Habu wrote: ↑13/07/2026 19:54Što bi ga pitali, kada ih on ne interesuje u tom smislu za građenju narativa o današnjem Sarajevu. I onako je Sarajevo obična kasaba bez te srpske komponente, ako se prati većina prekodrinskih medija. Sarajevo bez Kusturice, Neleta, Mome Kapora, prije toga Meše i Ive, nije vrijedno spomena...
Sjećam se srednje muzičke i od ono raje što sam poznavao iz nje slabo je bilo Bošnjaka.
-
Škobo Habu
#783 Re: Milić Vukašinović
Nije da ne mislim kako nam fali samokritičnosti, ali, opet, kad malo bolje razmislim Bošnjaci imaju najveću filmsku smotru na prostoru ex-Yu, a po broju filmskih nagrada ne zaostaju ni za Zagrebom, niti Beogradom, ako ih nemaju i više.toska wrote: ↑13/07/2026 20:21
Bez obzira na taj narativ treba biti malo samokritičan, Sarajevo i Bošnjaci kao većinski, trebali bi se više okrenuti umjetnosti, ta je oblast bila i ostala nekako zapostavljena, djecu se ne gura u tom pravcu.
Sjećam se srednje muzičke i od ono raje što sam poznavao iz nje slabo je bilo Bošnjaka.
- stubrijez
#784 Re: Milić Vukašinović
Apsolutno. Kao i ovo poslijeratnog zagrebackog ZP. O tome i govorim. Razmislite koje vam tri stvari prvo padnu na pamet kada kazete ZP?ultima_palabra wrote: ↑13/07/2026 17:48Pa da, bitan je kao dio jedne ekipe koja je prestala biti ekipa 1992. Dakle od njegove 30. godine sve se moze baciti u smece.dječak sa šibicama wrote: ↑13/07/2026 17:30 Naravno da je bitan, istorija se izbrisati ne moze. Kao i Kusturica, svidjalo se to nekome ili ne. Nele kao dio jedne ekipe koja je eto uspjela biti poznata popularna, a Kusturica kao najuspjesniji reziser Sarajeva svih vremena.
Meni je Zijo bio ok, valjda kao nedoraslom klincu pa ta muzika tiridi tirida bila je simpaticna. Sarajevo osamdesetih je bilo rasadnik talenta, sto se za godine nakon rata ne moze reci. Do danas.
Uzgred, i ocekivao sam ovakvo pljuvanje vecine forumasa... onako sam napisao da vidim je li se ista promijenilo
Last edited by stubrijez on 13/07/2026 22:46, edited 1 time in total.
- stubrijez
#785 Re: Milić Vukašinović
Kako mislis Bosnjaci svega ti?Škobo Habu wrote: ↑13/07/2026 21:25Nije da ne mislim kako nam fali samokritičnosti, ali, opet, kad malo bolje razmislim Bošnjaci imaju najveću filmsku smotru na prostoru ex-Yu, a po broju filmskih nagrada ne zaostaju ni za Zagrebom, niti Beogradom, ako ih nemaju i više.toska wrote: ↑13/07/2026 20:21
Bez obzira na taj narativ treba biti malo samokritičan, Sarajevo i Bošnjaci kao većinski, trebali bi se više okrenuti umjetnosti, ta je oblast bila i ostala nekako zapostavljena, djecu se ne gura u tom pravcu.
-
toska
#786 Re: Milić Vukašinović
Dok i ako ti odgovore...
Pjevač, frontmen, Bebek je bio poznatiji od Bregovića,
Aki R. daleko ispred alfe i omege Parnog valjka Husa itd.
I šta je problem sa poslijeratnim ZP?
Možda je Nele malo više volio kamere:

Ko to prvi padne na pamet od bilo koje grupe sa trajnom postavom?stubrijez wrote: ↑13/07/2026 22:44Apsolutno. Kao i ovo poslijeratnog zagrebackog ZP. O tome i govorim. Razmislite koje vam tri stvari prvo padnu na pamet kada kazete ZP?ultima_palabra wrote: ↑13/07/2026 17:48Pa da, bitan je kao dio jedne ekipe koja je prestala biti ekipa 1992. Dakle od njegove 30. godine sve se moze baciti u smece.dječak sa šibicama wrote: ↑13/07/2026 17:30 Naravno da je bitan, istorija se izbrisati ne moze. Kao i Kusturica, svidjalo se to nekome ili ne. Nele kao dio jedne ekipe koja je eto uspjela biti poznata popularna, a Kusturica kao najuspjesniji reziser Sarajeva svih vremena.
Meni je Zijo bio ok, valjda kao nedoraslom klincu pa ta muzika tiridi tirida bila je simpaticna. Sarajevo osamdesetih je bilo rasadnik talenta, sto se za godine nakon rata ne moze reci. Do danas.
Uzgred, i ocekivao sam ovakvo pljuvanje vecine forumasa... onako sam napisao da vidim je li se ista promijenilonije.

-
DebelinJoe
#787 Re: Milić Vukašinović
Đuro majstorski skinuo Tuđmana...
- Better Man
#788 Re: Milić Vukašinović
Slušam Neleta u jednom novijem intervjuu i jako pohvalno govori Dini Merlinu i svemu što je napravio i kaže da ga jako cijeni i poštuje, jer se kaže nije ništa promjenio. kaže kakv je bio osamdesetih i njegova razmišljanja i danas je isti takav i spomenuo je da su u slično vrijeme počinjali i da je on uvijek maštao da bude velika zvijezda, a oni iz Pušenja nisu. Govorio je pozitivno i o Đuri i njegovoj Đurologiji. Kaže iako večinu fazona iz Đurologije zna još iz osamdestih, pa i to da je neke on kreirao, uvijek se dobro nasmije kao da prvi put čuje i rekao je za Đuru da je jedan od najboljih komičara. A za Paru ili <Ziju, tj. Dražena Ričla i on i svi ostali iz TLN su rekli da je bio najtalentovaniji među njima. Govorio je i o TLN i kako su oni iz straha šta se može desiti određenim skečevima prikazali to. I Govorio je o tome kako je očekivao da narodi devedestih neće izabrati nacionalne stranke i vjerske ideologije. neled da je samo malo imao više mudrosti, mogao je danas biti kralj u Sarajevu, ali sam pao sam se ubio.
Last edited by Better Man on 14/07/2026 10:02, edited 1 time in total.
- Altsa
#789 Re: Milić Vukašinović
Jebe nam se za žvalju.Better Man wrote: ↑14/07/2026 09:33 Slušam Neleta u jednom novijem intervjuui jako pohvalno govori Dini Merlinu i svemu što je napravio i kaže da ga jako cijeni i poštuje, jer se kaže nije ništa promjenio. kaže kakv je bio osamdesetih i njegova razmišljanja i danas je isti takav i spomenuo je da su u slično vrijeme počinjali i da je on uvijek maštao da bude velika zvijezda, a oni iz Pušenja nisu. Govorio je pozitivno i o Đuri i njegovoj Đurologiji. Kaže iako večinu fazona iz Đurologije zna još iz osamdestih, pa i to da je neke on kreirao, uvijek se dobro nasmije kao da prvi put čuje i rekao je za Đuru da je jedan od najboljih komičara. A za Paru ili <Ziju, tj. Dražena Ričla i on i svi ostali iz TLN su rekli da je bio najtalentovaniji među njima. Govorio je i o TLN i kako su oni iz straha šta se može desiti određenim skečevima prikazali to. I Govorio je o tome kako je očekivao da narodi devedestih neće izabrati nacionalne stranke i vjerske ideologije. neled da je samo malo imao više mudrosti, mogao je danas biti kralj u Sarajevu, ali sam pao sam se ubio.
- dr_Evil
#790 Re: Milić Vukašinović
Treba napraviti automatski ban heftu na spomen Žvalje. Jednostavno bivsi...Altsa wrote: ↑14/07/2026 09:37Jebe nam se za žvalju.Better Man wrote: ↑14/07/2026 09:33 Slušam Neleta u jednom novijem intervjuui jako pohvalno govori Dini Merlinu i svemu što je napravio i kaže da ga jako cijeni i poštuje, jer se kaže nije ništa promjenio. kaže kakv je bio osamdesetih i njegova razmišljanja i danas je isti takav i spomenuo je da su u slično vrijeme počinjali i da je on uvijek maštao da bude velika zvijezda, a oni iz Pušenja nisu. Govorio je pozitivno i o Đuri i njegovoj Đurologiji. Kaže iako večinu fazona iz Đurologije zna još iz osamdestih, pa i to da je neke on kreirao, uvijek se dobro nasmije kao da prvi put čuje i rekao je za Đuru da je jedan od najboljih komičara. A za Paru ili <Ziju, tj. Dražena Ričla i on i svi ostali iz TLN su rekli da je bio najtalentovaniji među njima. Govorio je i o TLN i kako su oni iz straha šta se može desiti određenim skečevima prikazali to. I Govorio je o tome kako je očekivao da narodi devedestih neće izabrati nacionalne stranke i vjerske ideologije. neled da je samo malo imao više mudrosti, mogao je danas biti kralj u Sarajevu, ali sam pao sam se ubio.
- Altsa
#791 Re: Milić Vukašinović
Omot je katastrofa uraden.toska wrote: ↑13/07/2026 23:10 Dok i ako ti odgovore...
Ko to prvi padne na pamet od bilo koje grupe sa trajnom postavom?stubrijez wrote: ↑13/07/2026 22:44Apsolutno. Kao i ovo poslijeratnog zagrebackog ZP. O tome i govorim. Razmislite koje vam tri stvari prvo padnu na pamet kada kazete ZP?ultima_palabra wrote: ↑13/07/2026 17:48
Pa da, bitan je kao dio jedne ekipe koja je prestala biti ekipa 1992. Dakle od njegove 30. godine sve se moze baciti u smece.
Uzgred, i ocekivao sam ovakvo pljuvanje vecine forumasa... onako sam napisao da vidim je li se ista promijenilonije.
![]()
- dembele
#792 Re: Milić Vukašinović
Osuđuje rat, njegove aktere, ne želi da bude dio toga ali se hladno priključi i stade uz četničku stranu. Još u jednom intervju relativizira Markale, ono što Srbi kao mantru provlače kako je sa položaja Armije BiH ispaljena granata. Usput se počini i genocid ali nisu oni ispalili baš tu granatu mimo pola miliona raznih projektila.
-
milojicabrzi
#793 Re: Milić Vukašinović
TLN je jako puno pomogla u popularizaciji Zabranjenog pušenja, u smislu da ih je indirektno učinila hiper-poznatima i izvan sfere ljudi koji prate muzičku scenu. Za njih su preko TLN saznali svi "od 7 do 77". Hoću reći više je TLN pomogla ZP u promociji, nego obratno.
Sad to što je Nele bio prilično "televizičan" pa ostao kao jedno od poznatih lica (dok je npr. Šiber nekako anemično glumio, nije imao neki zapažen nastup"), meni je i Ogi-Minka bio strašan lik...Ne znam koliko je Đuri i Bombaj Štampi pomoglo to što je Đuro bio u Nadrealistima, mislim da jeste jednim dijelom.
Ne znam i do danas mi je engima, zašto Sula nije bio dio Nadrealista, kao ni Mirko-Elvis, tih '80-h. Mislim da su obojica prilični klikeraši i da bi dobre skečeve osmislili, nešto su obojica počeli glumiti tek u ratnim nadrealistima. Npr. Goran Petranović Rizo iz Elvis J Kurtović benda, govorio je u jednom intervjuu, kako se on tad početkom '80-ih vratio iz vojske i nije mu nešto bilo interesantno da bude dio New primitives radijske i televizijske scene, ali za ovu dvojicu mi nije jasno, bili su dio te ekipe i bendova, a da se nisu priključili, a da su bili npr. Šibi, Zenit koji već dugo nije bio u bendu itd.
Beograđani su se uvijek jako furali i voljeli New Primitives, taj fazon 'šaa, baa" uvijek me je čudilo što je to njima toliko privlačno...tako da sa Neletom u BG, imaju jednog od najeskponiranijih predstavnika te scene u glavnom gradu.
Ono što je primjetno sa muzičke strane, da je taj "beogradski" ogranak ZP, nakon prvog albuma krajem '90-ih i "Ja nisam odavle" koji je još koliko-toliko ličio na r'n'r, dobro, imali su onog violinistu, ali to je bio solidno čvrst rock, sada već odavno zapalo u neki "un-ca un-ca" izraz, ne znam, meni se taj format ne sviđa, ali to se izgleda traži, vidim da npr. i Dubioza kolektiv, sve više ide u tom nekom gitarsko-ritmičkom izrazu...
Sad to što je Nele bio prilično "televizičan" pa ostao kao jedno od poznatih lica (dok je npr. Šiber nekako anemično glumio, nije imao neki zapažen nastup"), meni je i Ogi-Minka bio strašan lik...Ne znam koliko je Đuri i Bombaj Štampi pomoglo to što je Đuro bio u Nadrealistima, mislim da jeste jednim dijelom.
Ne znam i do danas mi je engima, zašto Sula nije bio dio Nadrealista, kao ni Mirko-Elvis, tih '80-h. Mislim da su obojica prilični klikeraši i da bi dobre skečeve osmislili, nešto su obojica počeli glumiti tek u ratnim nadrealistima. Npr. Goran Petranović Rizo iz Elvis J Kurtović benda, govorio je u jednom intervjuu, kako se on tad početkom '80-ih vratio iz vojske i nije mu nešto bilo interesantno da bude dio New primitives radijske i televizijske scene, ali za ovu dvojicu mi nije jasno, bili su dio te ekipe i bendova, a da se nisu priključili, a da su bili npr. Šibi, Zenit koji već dugo nije bio u bendu itd.
Beograđani su se uvijek jako furali i voljeli New Primitives, taj fazon 'šaa, baa" uvijek me je čudilo što je to njima toliko privlačno...tako da sa Neletom u BG, imaju jednog od najeskponiranijih predstavnika te scene u glavnom gradu.
Ono što je primjetno sa muzičke strane, da je taj "beogradski" ogranak ZP, nakon prvog albuma krajem '90-ih i "Ja nisam odavle" koji je još koliko-toliko ličio na r'n'r, dobro, imali su onog violinistu, ali to je bio solidno čvrst rock, sada već odavno zapalo u neki "un-ca un-ca" izraz, ne znam, meni se taj format ne sviđa, ali to se izgleda traži, vidim da npr. i Dubioza kolektiv, sve više ide u tom nekom gitarsko-ritmičkom izrazu...
-
Škobo Habu
#794 Re: Milić Vukašinović
Čuj kako? Pa, fino.
Iz pozicije Hrvata iz Gruda ili Srbina iz Vlasenice, teško da oni doživljavaju Danisovog Oskara ili Žbaničinog Srebrenog medvjeda kao dio vlastitog filmskog nasljeđa. Eno ti za primjer MFF u Širokom, teško da ćeš vidjeti nekog od aktuelnih domaćih kinematografa.
Kad bolje razmislim, dole sve ove godine nije bilo mjesta za jednog Josipa Pejakovića...
-
Škobo Habu
#795 Re: Milić Vukašinović
Moraš zanti da je Nele, kao i svi ovdašnji umjetnici, prolazio kroz određene faze od devedesetih do danas.Better Man wrote: ↑14/07/2026 09:33 Slušam Neleta u jednom novijem intervjuu i jako pohvalno govori Dini Merlinu i svemu što je napravio i kaže da ga jako cijeni i poštuje, jer se kaže nije ništa promjenio. kaže kakv je bio osamdesetih i njegova razmišljanja i danas je isti takav i spomenuo je da su u slično vrijeme počinjali i da je on uvijek maštao da bude velika zvijezda, a oni iz Pušenja nisu. Govorio je pozitivno i o Đuri i njegovoj Đurologiji. Kaže iako večinu fazona iz Đurologije zna još iz osamdestih, pa i to da je neke on kreirao, uvijek se dobro nasmije kao da prvi put čuje i rekao je za Đuru da je jedan od najboljih komičara. A za Paru ili <Ziju, tj. Dražena Ričla i on i svi ostali iz TLN su rekli da je bio najtalentovaniji među njima. Govorio je i o TLN i kako su oni iz straha šta se može desiti određenim skečevima prikazali to. I Govorio je o tome kako je očekivao da narodi devedestih neće izabrati nacionalne stranke i vjerske ideologije. neled da je samo malo imao više mudrosti, mogao je danas biti kralj u Sarajevu, ali sam pao sam se ubio.
Postoji intervju iz 1996 ili 1997. godine na Youtube, bio je gost u emisiji kod Vanje Bulića, u kojoj je bio dosta korektan i odmjern na temu rata. Čak je tada Vanji potvrdio da je u kontaktu da dijelom sarajevskih "Nadrealista", da je dobio kasetu sa njihovim ratnim skečevima.
Kada se uzme sve u obzir, Nele Karajlić je prevaziđena sarajevska priča sa gomilom sličnih. Ima svoje mjesto u svoj toj priči i nema potrebe da ga se ignoriše. Meni čak ide na živce ta priča o njemu kao četniku i velikosrpskom nacionalisti, kao da je riječ o Šešelju, jer smatram da nije taj kalibar.
U Sarajevu danas rade oni koji su na njega pucali, masovno po državnim institucijama, dok Nele nije bacio niti jednu granatu na rodni grad. No, da je tezgario na patriotskim osjećajima, skupa sa Kusturicom: jeste. Neka glupa anti-imperijalna furka u kojoj zajedno moravac igraju Maradona, Karadžić, Mladić, Sadam, Gadaffi, Putin i Milošević jeste neizbrisivi dio njegove muzičke karijere.
Stoga, mislim da fokus treba okrenuti ka ljudima ovakve vrste bivših Sarajlija:
https://www.youtube.com/watch?v=yJeN5rE ... VT54AaABAg
- Better Man
#796 Re: Milić Vukašinović
U ovom intervjuu je izjavio da nikad nije ništa imao sa četničkom ideologijom i da su mu svi u porodici kroz historiju bili komunisti. I po priči se da zaključiti da je on operisan od vjere, odnosno da ga vjera nije nikad interesovala.Škobo Habu wrote: ↑14/07/2026 12:35Moraš zanti da je Nele, kao i svi ovdašnji umjetnici, prolazio kroz određene faze od devedesetih do danas.Better Man wrote: ↑14/07/2026 09:33 Slušam Neleta u jednom novijem intervjuu i jako pohvalno govori Dini Merlinu i svemu što je napravio i kaže da ga jako cijeni i poštuje, jer se kaže nije ništa promjenio. kaže kakv je bio osamdesetih i njegova razmišljanja i danas je isti takav i spomenuo je da su u slično vrijeme počinjali i da je on uvijek maštao da bude velika zvijezda, a oni iz Pušenja nisu. Govorio je pozitivno i o Đuri i njegovoj Đurologiji. Kaže iako večinu fazona iz Đurologije zna još iz osamdestih, pa i to da je neke on kreirao, uvijek se dobro nasmije kao da prvi put čuje i rekao je za Đuru da je jedan od najboljih komičara. A za Paru ili <Ziju, tj. Dražena Ričla i on i svi ostali iz TLN su rekli da je bio najtalentovaniji među njima. Govorio je i o TLN i kako su oni iz straha šta se može desiti određenim skečevima prikazali to. I Govorio je o tome kako je očekivao da narodi devedestih neće izabrati nacionalne stranke i vjerske ideologije. neled da je samo malo imao više mudrosti, mogao je danas biti kralj u Sarajevu, ali sam pao sam se ubio.
Postoji intervju iz 1996 ili 1997. godine na Youtube, bio je gost u emisiji kod Vanje Bulića, u kojoj je bio dosta korektan i odmjern na temu rata. Čak je tada Vanji potvrdio da je u kontaktu da dijelom sarajevskih "Nadrealista", da je dobio kasetu sa njihovim ratnim skečevima.
Kada se uzme sve u obzir, Nele Karajlić je prevaziđena sarajevska priča sa gomilom sličnih. Ima svoje mjesto u svoj toj priči i nema potrebe da ga se ignoriše. Meni čak ide na živce ta priča o njemu kao četniku i velikosrpskom nacionalisti, kao da je riječ o Šešelju, jer smatram da nije taj kalibar.
U Sarajevu danas rade oni koji su na njega pucali, masovno po državnim institucijama, dok Nele nije bacio niti jednu granatu na rodni grad. No, da je tezgario na patriotskim osjećajima, skupa sa Kusturicom: jeste. Neka glupa anti-imperijalna furka u kojoj zajedno moravac igraju Maradona, Karadžić, Mladić, Sadam, Gadaffi, Putin i Milošević jeste neizbrisivi dio njegove muzičke karijere.
Stoga, mislim da fokus treba okrenuti ka ljudima ovakve vrste bivših Sarajlija:
https://www.youtube.com/watch?v=yJeN5rE ... VT54AaABAg
- drag_gost
#797 Re: Milić Vukašinović
Svi oni kao Nele znaju bolje od nas koji smo bili tu. I sta smo prozivili i kako nam je padalo. Nisi bio tu, izvukao si zivu glavu, zdravlje, zenu, djecu i neka si, ali, nemoj da mi pricas kako znas bolje od nas. Volio bih da nisam ni ja bio tu, a ne da mi i danas kada cujem zvuk aviona dok polijece prodje kroz glavu kako ce negdje da gruhne minobacacka. Goni ga u 3 pm, i njega i takve. Mogao je biti stvarno simbol tog progresivnog Sarajeva. Izasao iz Matriksa, vidio neke stvari prije svih, mesija. Degenerik koji i dan-danas uzme koju paricu na zalopojke koje pale samo kod slicnih njemu. Mnogo Sarajevo ima vecih, boljih, a i odnosom postenijih likova. Sada neka kmeci sa udaljenosti sa ekipom slicnih. Tamam su tu gdje trebaju da budu - u Vucicevoj Srbiji, ni dalje, ni blize. Svojim odlukama pretezno.dembele wrote: ↑14/07/2026 09:54 Osuđuje rat, njegove aktere, ne želi da bude dio toga ali se hladno priključi i stade uz četničku stranu. Još u jednom intervju relativizira Markale, ono što Srbi kao mantru provlače kako je sa položaja Armije BiH ispaljena granata. Usput se počini i genocid ali nisu oni ispalili baš tu granatu mimo pola miliona raznih projektila.
-
DebelinJoe
#798 Re: Milić Vukašinović
Porodica Neleta Karajlića nema skoro nikakve veze sa Sarajevom. Njegov otac je u Sarajevo doselio iz Kladova, varošica na Dunavu.drag_gost wrote: ↑14/07/2026 16:35Svi oni kao Nele znaju bolje od nas koji smo bili tu. I sta smo prozivili i kako nam je padalo. Nisi bio tu, izvukao si zivu glavu, zdravlje, zenu, djecu i neka si, ali, nemoj da mi pricas kako znas bolje od nas. Volio bih da nisam ni ja bio tu, a ne da mi i danas kada cujem zvuk aviona dok polijece prodje kroz glavu kako ce negdje da gruhne minobacacka. Goni ga u 3 pm, i njega i takve. Mogao je biti stvarno simbol tog progresivnog Sarajeva. Sada neka kmeci sa udaljenosti, tamam je tu gdje i treba da bude, ni dalje, ni blize. Svojom odlukom. Izasao iz Matriksa, vidio neke stvari prije svih, mesija. Degenerik koji i dan-danas uzme koju paricu na zalopojke koje pale samo kod slicnih njemu. Mnogo Sarajevo ima vecih, boljih, a i odnosom postenijih likova.dembele wrote: ↑14/07/2026 09:54 Osuđuje rat, njegove aktere, ne želi da bude dio toga ali se hladno priključi i stade uz četničku stranu. Još u jednom intervju relativizira Markale, ono što Srbi kao mantru provlače kako je sa položaja Armije BiH ispaljena granata. Usput se počini i genocid ali nisu oni ispalili baš tu granatu mimo pola miliona raznih projektila.
- drag_gost
#799 Re: Milić Vukašinović
Otac mu je iz Drvara, kao djecak dosao u Sarajevo i kakve to veze ima sa ovim sto sam napisao?DebelinJoe wrote: ↑14/07/2026 16:40Porodica Neleta Karajlića nema skoro nikakve veze sa Sarajevom. Njegov otac je u Sarajevo doselio iz Kladova, varošica na Dunavu.drag_gost wrote: ↑14/07/2026 16:35Svi oni kao Nele znaju bolje od nas koji smo bili tu. I sta smo prozivili i kako nam je padalo. Nisi bio tu, izvukao si zivu glavu, zdravlje, zenu, djecu i neka si, ali, nemoj da mi pricas kako znas bolje od nas. Volio bih da nisam ni ja bio tu, a ne da mi i danas kada cujem zvuk aviona dok polijece prodje kroz glavu kako ce negdje da gruhne minobacacka. Goni ga u 3 pm, i njega i takve. Mogao je biti stvarno simbol tog progresivnog Sarajeva. Izasao iz Matriksa, vidio neke stvari prije svih, mesija. Degenerik koji i dan-danas uzme koju paricu na zalopojke koje pale samo kod slicnih njemu. Mnogo Sarajevo ima vecih, boljih, a i odnosom postenijih likova. Sada neka kmeci sa udaljenosti sa ekipom slicnih. Tamam su tu gdje trebaju da budu - u Vucicevoj Srbiji, ni dalje, ni blize. Svojim odlukama pretezno.dembele wrote: ↑14/07/2026 09:54 Osuđuje rat, njegove aktere, ne želi da bude dio toga ali se hladno priključi i stade uz četničku stranu. Još u jednom intervju relativizira Markale, ono što Srbi kao mantru provlače kako je sa položaja Armije BiH ispaljena granata. Usput se počini i genocid ali nisu oni ispalili baš tu granatu mimo pola miliona raznih projektila.
Last edited by drag_gost on 14/07/2026 16:47, edited 1 time in total.
-
DebelinJoe
#800 Re: Milić Vukašinović
Znači da mi gospodinu Jankoviću ništa ne dugujemo niti on nama. Ukratko, jebe na se za njim gdje i šta je...Djeca rođena 2008. ove godine upisuju fakultet. Svijet ide dalje, koga briga za čovječuljka koji je prije 40 godina na televiziji izvodio skečeve.drag_gost wrote: ↑14/07/2026 16:43Znam, i kakve to veze ima sa ovim sto sam napisao?DebelinJoe wrote: ↑14/07/2026 16:40Porodica Neleta Karajlića nema skoro nikakve veze sa Sarajevom. Njegov otac je u Sarajevo doselio iz Kladova, varošica na Dunavu.drag_gost wrote: ↑14/07/2026 16:35
Svi oni kao Nele znaju bolje od nas koji smo bili tu. I sta smo prozivili i kako nam je padalo. Nisi bio tu, izvukao si zivu glavu, zdravlje, zenu, djecu i neka si, ali, nemoj da mi pricas kako znas bolje od nas. Volio bih da nisam ni ja bio tu, a ne da mi i danas kada cujem zvuk aviona dok polijece prodje kroz glavu kako ce negdje da gruhne minobacacka. Goni ga u 3 pm, i njega i takve. Mogao je biti stvarno simbol tog progresivnog Sarajeva. Izasao iz Matriksa, vidio neke stvari prije svih, mesija. Degenerik koji i dan-danas uzme koju paricu na zalopojke koje pale samo kod slicnih njemu. Mnogo Sarajevo ima vecih, boljih, a i odnosom postenijih likova. Sada neka kmeci sa udaljenosti sa ekipom slicnih. Tamam su tu gdje trebaju da budu - u Vucicevoj Srbiji, ni dalje, ni blize. Svojim odlukama pretezno.