Vehabizam - Selefizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
callmethebreeeze

#776 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by callmethebreeeze »

suplja prica. jesu li ih cionisti i americke obavjestane sluzbe postrojile u zenici i tamo im drzale govor? ili im dali drzavljanstva.
:-)
callmethebreeeze

#777 Re: Vehabizam - Selefizam

bosniak.m wrote:
Pa naravno da možeš reći! Kako su do sada egzistirali ljudi koji su bili politeisti, ateisti, kršćani, jevreji, animisti... u okviru islamske države?! Prva zajednica muslimana se zvala Ummet /umma/, a uključivala je i jevreje (autonomija, sudstvu u vlastitim pitanjima, skopljen dogovor i potpisan ugovor s njima...)!

za žene: sve osim tog seksa prije braka može raditi. mislim da nema potrebe da diskutijemo o tom pitanju, poznato je i tebi i meni. dva različita stava, koncepcije...

islamski propisi i pravila se apliciraju na osobu tek onda kada potvrdi da je musliman/muslimanka, bez obzira šta oni koje zoveš braćom rekli /to će svakako biti njihovo mišljene a ne učenje islama/. KO hoće neka vjeruje a ko hoće neka ne vjeruje. to je i Kur'anski citat.
znaci, ti sasvim ozbiljno tvrdis da mene nece roknuti kao murteda? hajde, fino...

za zene, mogu mozda kod tebe, kod brace u saudiji, somaliji, afganistanu ne mogu/nisu mogle. sto nas opet vraca na temu o tumacenjima. a da te pitam sto ne bi mogle? sex je potreba kao hrana. to je, po meni, automatski ogranicavanje slooboda.
vruce pivo

#778 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by vruce pivo »

callmethebreeeze wrote:suplja prica. jesu li ih cionisti i americke obavjestane sluzbe postrojile u zenici i tamo im drzale govor? ili im dali drzavljanstva.
Ne!
A zbog cega su Amerikanci i Bil Klinton dozvolili Iranu("teroristickoj drzavi") da Armiji BiH skrivenim posiljkama salje mudzahedine i oruzje a sa druge strane nisu dozvolili skidanje embarga na naoruzanje!??

Ima li logicno objasnjenje??
callmethebreeeze

#779 Re: Vehabizam - Selefizam

vruce pivo wrote:
callmethebreeeze wrote:suplja prica. jesu li ih cionisti i americke obavjestane sluzbe postrojile u zenici i tamo im drzale govor? ili im dali drzavljanstva.
Ne!
A zbog cega su Amerikanci i Bil Klinton dozvolili Iranu("teroristickoj drzavi") da Armiji BiH skrivenim posiljkama salje mudzahedine i oruzje a sa druge strane nisu dozvolili skidanje embarga na naoruzanje!??

naravno da ima, zato sto im je bilo u interesu da se nasi naoruzaju, ali nisu hteli da ukinu embargo. sta je tu cudno? mi smo previse sitni da bi se neko bas toliko puno za nas zalagao. pa, cuo si za contras aferu?
ikrime

#780 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

vruce pivo wrote:
Ne!

Kakvi bolan mudžahedini i Iran...jes ovi iz jedinice el Mudžahedin su pravo volili Iran :-)
callmethebreeeze

#781 Re: Vehabizam - Selefizam

vjerovatno se misli na iranske oficire koji su vrsili obuku.
vruce pivo

#782 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by vruce pivo »

callmethebreeeze wrote:
vruce pivo wrote:
Ne!

naravno da ima, zato sto im je bilo u interesu da se nasi naoruzaju, ali nisu hteli da ukinu embargo. sta je tu cudno? mi smo previse sitni da bi se neko bas toliko puno za nas zalagao. pa, cuo si za contras aferu?
Amerikancima bilo u interesu da se mi naoruzamo?? :roll:
Da je Amerikancima bilo u interesu rat u Bosni nebi trajao duze od sedam dana i to je cinjenica!
callmethebreeeze

#783 Re: Vehabizam - Selefizam

joj, sto ne mogu ovako ovih pojednostavljenih pristupa teskim temama. da, u tom periodu u svijetu se nista nije desavalo. nije bilo par godina nakon pada zida, nije bila ekonomska kriza, nije bilo somalije, nije bilo zahebancija sa ostalim silama. bil clintonu je jedini zadatak bio da ganja praktikantice i bavi se bosnom.
vruce pivo

#784 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by vruce pivo »

ikrime wrote:
vruce pivo wrote:
Ne!

Kakvi bolan mudžahedini i Iran...jes ovi iz jedinice el Mudžahedin su pravo volili Iran :-)
Da mudzahedini i Iran..

http://www.nytimes.com/1995/04/15/world ... gewanted=1
ikrime

#785 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

callmethebreeeze wrote:vjerovatno se misli na iranske oficire koji su vrsili obuku.
Takvih je bilo, doduše.
ikrime

#786 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

quote]

Ne!

Ima li logicno objasnjenje??[/quote]

Kakvi bolan mudžahedini i Iran...jes ovi iz jedinice el Mudžahedin su pravo volili Iran :-)[/quote]

Da mudzahedini i Iran..

http://www.nytimes.com/1995/04/15/world ... gewanted=1[/quote]

I još kad bi nam pojasnio kakve veze ima Iran s selefizmom?
vruce pivo

#787 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by vruce pivo »

callmethebreeeze wrote:joj, sto ne mogu ovako ovih pojednostavljenih pristupa teskim temama. da, u tom periodu u svijetu se nista nije desavalo. nije bilo par godina nakon pada zida, nije bila ekonomska kriza, nije bilo somalije, nije bilo zahebancija sa ostalim silama. bil clintonu je jedini zadatak bio da ganja praktikantice i bavi se bosnom.
Cinjenice su veoma jednostavne samo ih treba povezati na pravi nacin..

Recimo da je Saudijska Arabija u zadnjih deset godina izdvojila preko 100 milijardi dolara za sirenje vehabijskog pokreta...I sad nek mi neko pokusa objasniti zasto bi Saudijci finansirali najvece neprijatelje zapada dok u isto vrijeme predstavljaju najveceg Americkog saveznika na bliskom istoku,uz Izrael naravno..
Kakva je to dvostruka igra ??!!
vruce pivo

#788 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by vruce pivo »

ikrime wrote:quote]

Ne!

Kakvi bolan mudžahedini i Iran...jes ovi iz jedinice el Mudžahedin su pravo volili Iran :-)[/quote]

Da mudzahedini i Iran..

http://www.nytimes.com/1995/04/15/world ... gewanted=1[/quote]

I još kad bi nam pojasnio kakve veze ima Iran s selefizmom?[/quote]

Nikakve!

Ali preporucujem knjigu generala Hasana Efendica "Mudzahedini u Bosanskom ratu:ratnici ili teroristi"..pa mozda i skontas neke stvari..
callmethebreeeze

#789 Re: Vehabizam - Selefizam

vruce pivo wrote:
callmethebreeeze wrote:joj, sto ne mogu ovako ovih pojednostavljenih pristupa teskim temama. da, u tom periodu u svijetu se nista nije desavalo. nije bilo par godina nakon pada zida, nije bila ekonomska kriza, nije bilo somalije, nije bilo zahebancija sa ostalim silama. bil clintonu je jedini zadatak bio da ganja praktikantice i bavi se bosnom.

Recimo da je Saudijska Arabija u zadnjih deset godina izdvojila preko 100 milijardi dolara za sirenje vehabijskog pokreta...I sad nek mi neko pokusa objasniti zasto bi Saudijci finansirali najvece neprijatelje zapada dok u isto vrijeme predstavljaju najveceg Americkog saveznika na bliskom istoku,uz Izrael naravno..
odkuda ti znas da je amerima to drago? naravno da nije, ali mozda moraju da tolerisu neke stvari zarad nafte i strateske pozicije saudijaca. a u saudiji kraljevska familija mora da slusa klerike koji su jako uticajni. sta znas, mozda fahdovci kazu amerima: pustite nas da saljemo misionare, jer inace moze doci do pobune, pa ako nas zbace odoste i vi i mi. ja, naravno, veze nemam da li je to tako, ali moze biti.
zlafa

#790 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

callmethebreeeze wrote:a u saudiji kraljevska familija mora da slusa klerike koji su jako uticajni. sta znas, mozda fahdovci kazu amerima: pustite nas da saljemo misionare, jer inace moze doci do pobune, pa ako nas zbace odoste i vi i mi. ja, naravno, veze nemam da li je to tako, ali moze biti.
:thumbup:

ovo je vec pozitivniji nacina razmisljanj:). Stim sto Fahdovci uzimaju klerike koji ce njima progledat kroz prste i to je jedan mali zacarani krug. u kojem se ne uklapaju " selefije" jer oni bi rado zbacili kraljevsku porodicu.
ikrime

#791 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

vruce pivo wrote:

Otkudt ti da Saudijci finansiraju najveće neprijatelje Zapada. Pa zbog čega su zatvorene silne organizacije kod nas, ako je tako. Iako su uglavnom bile udure. Odmah nakon 11.9. svaka organizacije koja je došla pod bilo kakvu sumnju zatvorena je, i to ne ovdje, nego su je Saudijci u Saudiji ugasili zamrznuvši im račune.

Saudija jako dobro sarađuje ne brini ti, na hutbama se i ne smije spomenuti američki zulum, još ako se dova kakva prouči, odmah zatvor. Puni su zatvori "neposlušnih" imama i njihovih učenika.

Nije ba sve tako jednostavno kako ti misliš.
BHF_Manijak

#792 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by BHF_Manijak »

Jedino u Saudiji sto vrijedi i sto jos nisu uspjeli unistiti jesu Mekka i Medina,dok je ostatak drzave,haos...Kraljevska porodica mnogima ne odgovara ali eto,jos su uvijek tu,nisam bio dole vec sam cuo od ljuid koji su dole zivjeli,studirali,radili itd, Suadijcu i nisu aman toliki vjernici kakvim se misli da jesu,ono po sistemu Arabija kolijevka islama,pa je i sad divno i bajno,aha kako da ne...U Rijadu casina,diskoteka ko u LV,Serijat je samo na snazi u Mekki i Medini,mada ni tu valjda nije potpuno...
callmethebreeeze

#793 Re: Vehabizam - Selefizam

BHF_Manijak wrote:Jedino u Saudiji sto vrijedi i sto jos nisu uspjeli unistiti jesu Mekka i Medina,dok je ostatak drzave,haos...Kraljevska porodica mnogima ne odgovara ali eto,jos su uvijek tu,nisam bio dole vec sam cuo od ljuid koji su dole zivjeli,studirali,radili itd, Suadijcu i nisu aman toliki vjernici kakvim se misli da jesu,ono po sistemu Arabija kolijevka islama,pa je i sad divno i bajno,aha kako da ne...U Rijadu casina,diskoteka ko u LV,Serijat je samo na snazi u Mekki i Medini,mada ni tu valjda nije potpuno...
to je ono sto vam ja pokusavam reci. kad vjera postane instrument drzavne moci ona se izopaci i postane kao i svaka druga politicka ideologija kojom se vlastodrzci koriste da sacuvaju svoju moc. ovo poimanje vjere, koju ja vidim kod par vas s kojima se dopisujem, je moguce samo u privatnoj sferi. sutra da vam neko da vlast i kaze radite sta hocete veoma brzo bi skontali da morate gaziti svoje principe i nekada raditi skroz suprotno vasim nacelima, jer bi imali masu izazova i iznutra i s vana. i zato vam ja kazem, demokratija i sekularizam, demokratija i sekularizam, demokratija i sekularizam.
Last edited by callmethebreeeze on 04/02/2010 23:29, edited 2 times in total.
vruce pivo

#794 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by vruce pivo »

callmethebreeeze wrote:
vruce pivo wrote:

odkuda ti znas da je amerima to drago? naravno da nije, ali mozda moraju da tolerisu neke stvari zarad nafte i strateske pozicije saudijaca. a u saudiji kraljevska familija mora da slusa klerike koji su jako uticajni. sta znas, mozda fahdovci kazu amerima: pustite nas da saljemo misionare, jer inace moze doci do pobune, pa ako nas zbace odoste i vi i mi. ja, naravno, veze nemam da li je to tako, ali moze biti.
Amerima takva situacija i odgovara,da nema talibana,al kaide,teororista,vehabija nebi bilo ni nafte za Ameriku,kako bi se opravdavali imperijalisticki ratovi??
Pa sami Ameri su tokom devedesetih dali zeleno svjetlo Saudijcima da kroz zvanične institucije podrže finansiranje vehabijske vjerske platforme..Iste platforme koja im se odbila o glavu 11 septembra ali im je dala povoda da okupiraju Irak i Afganistan!
ikrime

#795 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

BHF_Manijak wrote:Jedino u Saudiji sto vrijedi i sto jos nisu uspjeli unistiti jesu Mekka i Medina,dok je ostatak drzave,haos...Kraljevska porodica mnogima ne odgovara ali eto,jos su uvijek tu,nisam bio dole vec sam cuo od ljuid koji su dole zivjeli,studirali,radili itd, Suadijcu i nisu aman toliki vjernici kakvim se misli da jesu,ono po sistemu Arabija kolijevka islama,pa je i sad divno i bajno,aha kako da ne...U Rijadu casina,diskoteka ko u LV,Serijat je samo na snazi u Mekki i Medini,mada ni tu valjda nije potpuno...

civiliziraju se, baa.
callmethebreeeze

#796 Re: Vehabizam - Selefizam

vruce pivo wrote:
Amerima takva situacija i odgovara,da nema talibana,al kaide,teororista,vehabija nebi bilo ni nafte za Ameriku,kako bi se opravdavali imperijalisticki ratovi??
Pa sami Ameri su tokom devedesetih dali zeleno svjetlo Saudijcima da kroz zvanične institucije podrže finansiranje vehabijske vjerske platforme..Iste platforme koja im se odbila o glavu 11 septembra ali im je dala povoda da okupiraju Irak i Afganistan!
pojednostavljujes stvari. ameri su preko pakistanske obavjestajne sluzbe obucuvali i naoruzavali mudzahedine, tad im je to odgovaralo, poslije im se obilo o glavu. i ja mislim da je rat u iraku bio dobrim dijelom vodjen da se osigura nafta i poboljsa geostrateska pozicija. ali su dobro usrali motku jer vode dva teska rata, bez izgleda da pobjede. najvise od svega ovoga je hajrovao iran kojeg su ameri oslobodili dva vazna neprijtelja, sadama i talibana.
vruce pivo

#797 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by vruce pivo »

ikrime wrote:
vruce pivo wrote:

Otkudt ti da Saudijci finansiraju najveće neprijatelje Zapada. Pa zbog čega su zatvorene silne organizacije kod nas, ako je tako. Iako su uglavnom bile udure. Odmah nakon 11.9. svaka organizacije koja je došla pod bilo kakvu sumnju zatvorena je, i to ne ovdje, nego su je Saudijci u Saudiji ugasili zamrznuvši im račune.

Saudija jako dobro sarađuje ne brini ti, na hutbama se i ne smije spomenuti američki zulum, još ako se dova kakva prouči, odmah zatvor. Puni su zatvori "neposlušnih" imama i njihovih učenika.

Nije ba sve tako jednostavno kako ti misliš.

Da li si ti upoznat sa falsifikovanjem Kurana u Fahdovoj stampariji koja dnevno odstampa preko 20000 primjeraka i u kojim se poziva na ubijanje zidova i krscana a u nekim surama se pominju tenkovi i helikopteri !!?
Da li znas za to?
Uzmi tu cinjenicu i ovu sliku ispod pa saberi 2+2!!
Image
statix

#798 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by statix »

Ta je prica poznata, ali koji je motiv SA? Novac, naravno, nema tu filozofije. dolari im u ocima ko fildzani.

Jos kad mi kazu da je teorija sebicnog gena sranje.
vruce pivo

#799 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by vruce pivo »

callmethebreeeze wrote:
vruce pivo wrote:
pojednostavljujes stvari. ameri su preko pakistanske obavjestajne sluzbe obucuvali i naoruzavali mudzahedine, tad im je to odgovaralo, poslije im se obilo o glavu. i ja mislim da je rat u iraku bio dobrim dijelom vodjen da se osigura nafta i poboljsa geostrateska pozicija. ali su dobro usrali motku jer vode dva teska rata, bez izgleda da pobjede. najvise od svega ovoga je hajrovao iran kojeg su ameri oslobodili dva vazna neprijtelja, sadama i talibana.
Ja nisam ni govorio da su Amerikanci finasirali mudzahedine,mozda su neke obucili i istrenirali pa ih danas traze kao svoje najvece neprijatelje, ali sam govorio da su Saudijci ti koji su slali pare koje su isle u inostranstvo za finansiranje radikalnog islama..Inače, novac je išao vehabijama u Afganistanu, pakistanskom dijelu Kašmira, Čečeniji i Bosni i Hercegovini.
callmethebreeeze

#800 Re: Vehabizam - Selefizam

isli su i na kosovo, ima ih po africi. ljudi svoje misionaranje ozbiljno shvataju. a imaju lovu. :D
hvala bogu pa jehovini nemaju mocnu drzavu iza sebe.
:oops: :D
Locked