Cernobil-20 godina poslije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
karanana

#776 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by karanana »

un1ted wrote:A jesi ti prepadnut. Mislim da ti nema ništa strašnije u životu od radijacije.

Zašto bi trebalo zabraniti posjetu cernkbiku a ne recimo penjanje na mount everest?
dapache. ja sam rekao da ne vjerujem u radijaciju, tj. da je prenapuhana.
eno dodo sam razlog sto bi trebalo zabranit. mada se i salim. volim ja vidjeti golo zensko pa makar i u cernobilu sa 3 sise.
ali razumljivo je zasto mozda ukrajinci i rusi traze malo vise postovanja prema lokaciji.
SanskiBiser

#777 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by SanskiBiser »

dječak sa šibicama wrote:Ovi bioroboti, koliko je njih umrlo?

Jesu li oni samo jednom isli na krov 90 sekundi ili sidju malo odmore pa opet gore? ako su po jednom, koliko ih je onda bilo.

Sta bi se dogodilo da su ostali duze od 90 sekundi na krovu, i sta se dogodi za 90 sekundi, zna li neko objasniti.
Sracunato je bilo prvo da je 40-50 sekundi limit za osobu na krovu ali za to vrijeme se nije moglo uraditi nista bitno i onda se doslo do 90 sekundi. U praksi se cesto desavalo da ljudi ostanu po 2-3 minuta, nije moglo drugacije. Vecina je isla samo jednom na krov.

Kako se koliciina grafita smanjivala tako je i zracenje na krovu bilo manje pa je i rad bio laksi pa su neki isli i po 5 puta na krov a na kraju svakog radnog dana je posebna ekipa biorobota isla na krov (Krovne macke kako su ih zvali) samo da preleti sa gajegerovim brojacima frisko ociscene lokacije i da vidi gdje je koliki nivo radijacije i da oznaci "vruce" zone ako su i dalje bile prisutne na tim svjeze ociscenim dijelovima krova. Njihov rad je bio bitan da bi bioroboti mogli da tokom rada zaobidju te ociscene dijelove krova koji su bili jako radioaktivni.

Te ekipe izvidjaca da kazemo nisu imale nametnut vremenski limit na krovu nego se racunala otprilke doza radijacije koju su primili po mjerenjima pa kad bi dosli do nekog dopustenog limita zavrsavali su svoju misiju.

Najvise su radijaciji bili izlozeni na pocetku oni koji su morali rukama bacati komade grafita teske od 40-50 Kg.

Ovo gore je na osnovu izjava biorobota iz knjige Chernobyl 01:23:40...

Problem je bio sto njima nikada nije upisana u zdravstvene kartone radijacija koju su primili na krovu tokom rada, vec im se u zdravstvene kartone upisivao prosjek radijacije a formula je bila da se pomnozi prosjecna radijacija sa brojem radnih dana koje su proveli u zoni. Prosjecna vrijednost radijacije, s kojom se mnozio broj provedenih dana, se uzimala na osnovu radijacije koja je bila prisutna u satorima u kojiima su nocivali a trebalo je uz tu dopisati i onu primljenu na krovu.

Sa pilotima je bilo isto, 15 kilometara od centrale bi lik sa mjernim uredjajem mjerio radijaciju svaki dan i ta se radijacija uzimala kao osnova kojom se mnozio broj radnih dana pilota koji je morao da leti helikopterom do Bloka 4 i nekoliko puta dnevno i da lebdi i do 2 sata u neposrednoj blizini bloka 4. U prosjeku svaki dan bi primio oko 80-120 rendgena a upisivano mu je u karton 21...

Ukrajinski dokumentarac sa engleskim titlovima, dokumentarac je uradjen 2011, ime je Cernobil 3828, i upravo taj broj 3828 je ukupan broj biorobota mada je u sam taj proces organizacije ciscenja krova bilo ukljuceno oko 5000 ljudi, vecina ih je bila vec u nekim zrelim godinama, rezervisti, tako da im je tijelo lakse podnosilo radijaciju limit na krovu nakon kojeg se palio alarm je 90 sekundi ali u praksi se desavalo kao sto sam napisao da ostanu duze jer nije moglo drugacije. Vecina ih vise nije isla ponovo na krov.

pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#778 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by pici »

karanana wrote:
un1ted wrote:A jesi ti prepadnut. Mislim da ti nema ništa strašnije u životu od radijacije.

Zašto bi trebalo zabraniti posjetu cernkbiku a ne recimo penjanje na mount everest?
eno dodo sam razlog sto bi trebalo zabranit. mada se i salim. volim ja vidjeti golo zensko pa makar i u cernobilu sa 3 sise.
ali razumljivo je zasto mozda ukrajinci i rusi traze malo vise postovanja prema lokaciji.

Image
SanskiBiser

#779 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by SanskiBiser »

karanana wrote:ovo sto citam tekstova, izgleda da se efekti serije po turizam tamo itekako vec osjete. 40% skocilo.
ali ima i onih koji nemaju postovanje prema mjestu nesrece.
Image

treba to zabranit.

Steta vake fine guze da se ozracuje nepotrebno. :cry:
pirmin

#780 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by pirmin »

Sanski radio diplomski na temu Cernobyl. :thumbup:
:wink:
SanskiBiser

#781 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by SanskiBiser »

pirmin wrote:Sanski radio diplomski na temu Cernobyl. :thumbup:
:wink:

Ma citam knjigu bas danas cijeli dan u hladu i taman zavrsio taj dio pa frisko ... :lol:

https://www.amazon.com/gp/product/09935 ... UTF8&psc=1

Knjiga je odlicna steta sto kod nas nema prevoda.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#782 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by _BataZiv_0809 »

SanskiBiser wrote:
karanana wrote:ovo sto citam tekstova, izgleda da se efekti serije po turizam tamo itekako vec osjete. 40% skocilo.
Image

treba to zabranit.

Uhhh mogu li ja ovdje ispustit vodu
eltroxin

#783 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by eltroxin »

Evo vam knjiga:
https://www.datoteke.online/index.php/s/e132dtVF2juY4qJ
Ako je protiv pravila foruma, brisi....
Last edited by eltroxin on 13/06/2019 13:47, edited 1 time in total.
SmokingMan

#784 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by SmokingMan »

https://www.klix.ba/magazin/zanimljivos ... /190612134

Stati i zamisliti se nad tragedijom prirode,i onim što se eventualno moglo desiti da mnogi nisu svoje zdravlje/živote rizikovali za čovječnstvo i njegovo dobrobit.Umjesto da učimo na lošim procjenama čovjeka iz prošlosti,neki među nama ovako ozbiljne stvari uzimaju za šalu,nebi li se domogli bijedne slave među svjetinom,koja uglavnom razmišlja površno o mnogim stvarima.Ako ništa ovo putovanje su mogli iskoristiti da preispitaju sebe,kako bi naučili nešto i o sebi,odati poštu onima koji su umrli u najvećim mukama ne bi li isti mogli danas se doslovno ismijavati,i praviti cirkus od sebe,od ljudske tragedije.Na kakve sve nivoe sebe čovjek može dovesti...

Image

Image
Anno Domini

#785 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by Anno Domini »

Radioaktivne mindže

Influenseri "okupirali" Černobil, mjesto nuklearne katastrofe koriste za promociju

https://www.klix.ba/magazin/zanimljivos ... /190612134
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#786 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by plain vanilla »

karanana wrote:
ozenio se Haso, doveo materi zenu iz Cernobila. Gleda je mati, kod mlade tri ruke, cetiri uha, jedno oko...
Kaze mati-dragi Huso, sta je ovo. Fina je ona, ali vidi bolan kakva je.
Kaze Huso-ma znam ja to, ali nekako zraci.
:mrgreen:
edo_79

#787 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by edo_79 »

SanskiBiser wrote:
Image

treba to zabranit.

Jarane nju kad počneš :izet: ... to sve svijetli okolo u mraku :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
nlt

#788 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by nlt »

https://www.radiosarajevo.ba/magazin/za ... oni/340050

Jedina beba rođena u kontaminiranoj zoni,
dječak sa šibicama

#789 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by dječak sa šibicama »

eltroxin wrote:Evo vam knjiga:
https://www.datoteke.online/index.php/s/e132dtVF2juY4qJ
Ako je protiv pravila foruma, brisi te....
Procitao ovaj prvi dio sa ispovjesti supruge vatrogasca. Bas tuzno, do suza dodirne.
Kataklinger

#790 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by Kataklinger »

Moze li neko objasniti logiku po kojoj su (spomenuto na kraju 5. epizode) svi posmatraci sa zeljeznog mosta preminuli, dok su recimo neki koji su itekako bili izlozeni mnogo vecoj radijaciji prezivjeli (npr Djatlov i ostali koji su se vrtili u NPP i okolo unistenog reaktora)?
karanana

#791 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by karanana »

Ja mislim da je ta "cinjenica" o mostu laz. Jer kako je hbo znao 35 godina poslije ko je sve stajao na tom mostu tog aprila 86 pa da mogu zakljuciti da su svi umrli.

Ali sto kazes i meni je misterija kako su neki umrli a neki nisu. Oni sto su vodu pustali zivi. Oni sto su krov cistili zivi. Bar neki ili mnogi. Valjda je i do organizma.
sagosen

#792 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by sagosen »

Ne znam jel neko već postavljao, ali evo vam vrh galerija. Fascinantno otkud čovjeku ovakve slike

https://imgur.com/a/TwY6q
EliasVeskot

#793 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by EliasVeskot »

Pregledah seriju I moram priznati da mi se poslije svake epizode uvuce neki strah u kosti, mozda zbog muzike, zvukova, scene...
Voljela bih da mi ovi sto nabacuju kako radijacija nije "toliko" opasna kazu zbog cega I misle tako, nije provokacija ni sarkazam, samo mr zanima info. Desilo mi se jednom. da sam snimala zub, a poslije toga imala kasnjenje menstruacije, pa je nastala panika. Al recimo saznala sam da nasi ljekari znaju predloziti abortus zenama koje su prosle kroz neku vrstu zracenja u prvim mjesecima trudnoce :(
adsubzero

#794 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by adsubzero »

EliasVeskot wrote:Pregledah seriju I moram priznati da mi se poslije svake epizode uvuce neki strah u kosti, mozda zbog muzike, zvukova, scene...
Voljela bih da mi ovi sto nabacuju kako radijacija nije "toliko" opasna kazu zbog cega I misle tako, nije provokacija ni sarkazam, samo mr zanima info. Desilo mi se jednom. da sam snimala zub, a poslije toga imala kasnjenje menstruacije, pa je nastala panika. Al recimo saznala sam da nasi ljekari znaju predloziti abortus zenama koje su prosle kroz neku vrstu zracenja u prvim mjesecima trudnoce :(
Pa slikala si zub a ne abdomen...
Naslovnica

#795 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by Naslovnica »

https://atomicallyspeaking.com/nuclear- ... chernobyl/

Valery Khodemchuk Memorial - Chernobyl

Image
Image
Image

Deep in the bowels of the Unit 3/Unit 4 Ventilation block is a memorial to a fallen hero of Chernobyl, Valery Khodemchuk, a machinist who was likely killed by debris from the explosion of the reactor that destroyed the main circulation pump halls where he was presumable standing at the time of the disaster. His body was never recovered, but Chernobyl workers maintain his memorial and leave fresh flowers, candies, and cigarettes. When you approach the memorial, you are surrounded by an oppressive silence struck by the human toll of the accident.

Soviet news outlet Pravda praised Khodemchuk at the time of the accident saying, “Valery was never found. The fourth (reactor) unit became his grave and maybe some day it will be written that it is not the reactor that is buried there but Valery Khodemchuk.”

It is sobering to think of Khodemchuck, alone at a telephone on the far end of the main circulating pumps hall with the pumps violently shaking. Valery would’ve been able to see and hear these monstrous pumps straining to push water into the reactor, but as he is getting ready to report the vibrations to the operators – there is a series of powerful explosions. It is likely that Valery never figured out what was going on in the reactor, but he likely knew that there were serious problems developing in the core. Because his body was never recovered, no one knows if he was killed in the explosion or was pinned underneath debris and was waiting to be rescued when he perished.

It is hard to determine exactly how many explosions were involved in ripping apart the nuclear reactor and reactor building, one firefighter reported there were at least three. The force from the explosions destroyed the main circulation pump halls on either side of the reactor and this is where Khodemchuk’s body remains.

After the explosions, Valery Ivanovich Perevozchenko, a shift foreman of the reactor section was one of the first to realize the severity of the accident. From the broken windows of the deaerator corridor Perevozchenko was able to see that the reactor building was destroyed and that the main circulating pump halls had been reduced to a pile of debris and wrecked equipment. Perevozchenko’s first reaction was to race off to try to find Khodemchuk.

As he dashed towards the ruins of the pump hall Perevozchenko ran past two other workers, Petya Palamarchuk, the chief of the laboratory, and Nikolai Gorbachenko. Perevozchenko yelled “I’m going to get Khodemchuk!” as he raced past them. The radiation levels in the ruins of the main circulating pump halls were over 10,000 roentgens per hour. That night Perevozchenko did everything humanely possible to save the workers under his command, including Khodemchuk, even though he realized that he was being exposed to lethal amounts of radiation in doing so.

Just a few hours later Perevozchenko was receiving medical care, but it didn’t help. By the time medics reached him he was vomiting and fading in and out of consciousness, and the administration of an IV was unable to revive him. His exposures had been so bad that the skin on various parts of his body had swollen, burst and was hanging off in strips. His face and hands were so badly swollen that even the slightest disturbance caused new rips and tears. The doctors worked hard to alleviate the pain of patients like these, but there was only so much that they could do.

Image
Valery Khodemchuk (lijevo)
Naslovnica

#796 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by Naslovnica »

Image
Image
Image
Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#797 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by _BataZiv_0809 »

Kataklinger wrote:Moze li neko objasniti logiku po kojoj su (spomenuto na kraju 5. epizode) svi posmatraci sa zeljeznog mosta preminuli, dok su recimo neki koji su itekako bili izlozeni mnogo vecoj radijaciji prezivjeli (npr Djatlov i ostali koji su se vrtili u NPP i okolo unistenog reaktora)?
Meni i dalje nije jasno kako oni bioroboti gore na krovu ne smiju duze od 90 sekundi, a likovi dole ispod zgrade normala borave.
славянин

#798 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by славянин »

_BataZiv_0809 wrote:
Kataklinger wrote:Moze li neko objasniti logiku po kojoj su (spomenuto na kraju 5. epizode) svi posmatraci sa zeljeznog mosta preminuli, dok su recimo neki koji su itekako bili izlozeni mnogo vecoj radijaciji prezivjeli (npr Djatlov i ostali koji su se vrtili u NPP i okolo unistenog reaktora)?
Meni i dalje nije jasno kako oni bioroboti gore na krovu ne smiju duze od 90 sekundi, a likovi dole ispod zgrade normala borave.
Mislim da bi ova slika mozda mogla uputiti na odgovor:
Image

Zbog temperature u reaktoru zrak se brzo dizao i sa sobom nosio radioaktivne cestice, a koliko sam procitao onaj most gdje su fatali "snijeg" je bio "niz" vjetar.
geralt

#799 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by geralt »

karanana wrote:Ja mislim da je ta "cinjenica" o mostu laz. Jer kako je hbo znao 35 godina poslije ko je sve stajao na tom mostu tog aprila 86 pa da mogu zakljuciti da su svi umrli.

Ali sto kazes i meni je misterija kako su neki umrli a neki nisu. Oni sto su vodu pustali zivi. Oni sto su krov cistili zivi. Bar neki ili mnogi. Valjda je i do organizma.
Ima i do konstrukcije organizma, a i do srece.

Yuvchenko, krupni momak iz prve epizode koji je drzao vrata reaktora otvorena i nosio druge tehnicare, je prezivio sve do 2008. Proveo je godinu u bolnici, radili su mu transplantaciju veceg dijela koze i konstantno je bio na transfuzijama, lijeva ruka mu se skoro potpuno "istopila", ali se na kraju oporavio. Njegova licna teorija je da su ga spasili misici, koji su ublazili radijaciju prije nego sto je dosla do bitnih organa.

Evo teksta o njemu iz 2004: https://www.theguardian.com/world/2004/ ... sia.health
zomri

#800 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by zomri »

BBC o "Mostu smrti"
How fatal was the 'Bridge of Death'?
In the series, Pripyat residents rush to a railway bridge for a better view of the fire, unaware of the exposure. Children are shown playing in the radioactive dust, which falls from the sky like snow.

This later became known as the "Bridge of Death" after reports that those who stood there allegedly died from radiation sickness.

But Mr Breus believes most Pripyat residents would have slept through the explosion, and he only learned of the accident when he arrived at work the following morning.

"I've never heard there was a crowd of people who went to watch the fire at night," he says.

"In hospital, I was treated with a guy who biked to that bridge in the morning on 26 April to watch it. He got a mild type of acute radiation syndrome, a doctor said.

"Another friend treated at the same time said he had a date with his girlfriend close to the bridge that night. He had health problems afterwards."
https://www.bbc.com/news/world-europe-48580177
Post Reply