Bosanska piramida Sunca

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
car-x

Post by car-x »

Stari wrote:Ma dajte momci ...lakse malo, smirite se.

Ja da sam na mjestu osmanagica , pod uslovom da je on stvarno zanesenjak entuzijast kakvim se predstavlja i doima. Ja bih zarovio odmah na cosku i to onome koji najperfektinje odgovara teoriji da se ispod stvarno nalazi nesto ....u obliku piramide ... kameni blokovi sa stepenicastim rastom i jos slozeno pod pravim uglom (jer na cosku to mora tako biti ...inace slaba je to piramida koja na cosku nije dovedena "pod vinkl i visak" ) ...a ako bi se pokazalo da je jest nebi mu trebalo puno da kopa ...
i meni nije jasno zasto cekati do proljeca.. sve dok nema snijega, kopati se moze.. a moze vala i po snijegu, kad je rijec o piramidi.. ;)

a mozda je i semir samo obicni prevarant i do proljeca se nada kako ce prijebati barem pet kvazi-ministara (ako nista, njih imamo i vise nego dovoljno, i kamo srece da ovdje ulozenu energiju iskoristismo na konstruktivnu raspravu kako svrgnuti trenutnu vladu idiota i ublehasa) za neku kintu i tako sebi finansirati sljedece-godisnju ekskurziju na vodopade iguassa..
Stari

Post by Stari »

hamza1 wrote:

Ja da sam na mjestu osmanagica , pod uslovom da je on stvarno zanesenjak entuzijast kakvim se predstavlja i doima. Ja bih zarovio odmah na cosku i to onome koji najperfektinje odgovara teoriji da se ispod stvarno nalazi nesto ....u obliku piramide ... kameni blokovi sa stepenicastim rastom i jos slozeno pod pravim uglom (jer na cosku to mora tako biti ...inace slaba je to piramida koja na cosku nije dovedena "pod vinkl i visak" ) ...a ako bi se pokazalo da je jest nebi mu trebalo puno da kopa ...
De mu ti reci kako treba!!! To majstore!
Da zaboravio sam napomenuti sta bih uradio da sam na mjestu Prenja, Znanja, Zilke Imamovica ...i te ekipe. Vako:...svaku noc bih mu busio gume na bagerima, lomio drzalice na lopatama i busio kante kojima odnose zemlju....tako bih im nabio troskove amortizacije ...da bi onda vjerujem odustali od te sulude i naucno nepotkrijepljene i nedokumentovane ideje.
Nas'o se manga ..sa nasim naucnicima zajebuciti...e necemo tako Semire ...necemo bogme necemo...
_galaksija

Post by _galaksija »

Stari wrote:
hamza1 wrote:

Da zaboravio sam napomenuti sta bih uradio da sam na mjestu Prenja, Znanja, Zilke Imamovica ...i te ekipe. Vako:...svaku noc bih mu busio gume na bagerima, lomio drzalice na lopatama i busio kante kojima odnose zemlju....tako bih im nabio troskove amortizacije ...da bi onda vjerujem odustali od te sulude i naucno nepotkrijepljene i nedokumentovane ideje.
Nas'o se manga ..sa nasim naucnicima zajebuciti...e necemo tako Semire ...necemo bogme necemo...
A ovi sto se osjecaju nesto uvrijedjenima ,sve neki nauciniic,doktori i bla-bla sta jos pa im ispod nizenja porediti se sa jednim Semirom koji ima obicni ekonomski fax. :D
hamza1

Post by hamza1 »

Mozda se Semir O, lozi da nas lozi!! :D
Stari

Post by Stari »

Nemoj se zezati sa ekonomistima galaxijo...BiH je uvijek omalovazavala ekonomiste i onda oni jednog dana sa pravom popizdili...i vidi kakvu su im ekonomiju napravili ...drzava - sve cvijet do cvijeta-...k'o da je (bozeme oprosti) narodna vojska iz pjesme tuda prosla. Ovaj Semir je ako nista napravio pametan potez ...time sto se kao dipl. ekonomista...ne mijesa BiH menagerima u pos'o...da je tek to ucinio...kukala bi mu majka
Prenj

Post by Prenj »

Stari wrote:
hamza1 wrote:

Nisu u pitanju nasi naucnici i njihove teorije.
Semir sa svojom teorijom tvrdi da su svi oni koji su do sada istrazivali taj period (10,000 - 3000 p.n.e.) u krivu.
I ja opet pitam, koje je dokaze ponudio za to?
_galaksija

Post by _galaksija »

Stari wrote:Nemoj se zezati sa ekonomistima galaxijo...BiH je uvijek omalovazavala ekonomiste i onda oni jednog dana sa pravom popizdili...i vidi kakvu su im ekonomiju napravili ...drzava - sve cvijet do cvijeta-...k'o da je (bozeme oprosti) narodna vojska iz pjesme tuda prosla. Ovaj Semir je ako nista napravio pametan potez ...time sto se kao dipl. ekonomista...ne mijesa BiH menagerima u pos'o...da je tek to ucinio...kukala bi mu majka
Ne zezam se ja sa ekonomistima.rekoh da tipa podrzavam u svemu.Ovo ismijavam nase `naucnike` `doktore` i ostale sarlatane koji imsijavaju Semirov fax,a ja Boze sacuvaj....ja ne ismijavam nikoga!
car-x

Post by car-x »

Prenj wrote:Nisu u pitanju nasi naucnici i njihove teorije.
Semir sa svojom teorijom tvrdi da su svi oni koji su do sada istrazivali taj period (10,000 - 3000 p.n.e.) u krivu.
a to je neko kod nas istrazivo taj period??

mozda zilka i prof. imamovic..
Sensei

Post by Sensei »

A jesu na co'jka napali... Moderator, sto bolan zatvori moju temu, boga mi ja je prvi zapoceo, a vidi dokle je dogurala. Image
Stari

Post by Stari »

Ma ova tema je super. Bez zezanja mislim da ce po znacaju i obimu ova tema dostici istorijske -legendarne teme ...o dzenazi A. Izetbegovica, Izgradnji autoceste 5c, o Severini na ...jahti (joj kad ove teme sjetim suze mi navru na oci od nostalgije :D ),
vratnik

Post by vratnik »

Evo citam ovo nesto i kontam se, percepcija.. Mislim, ljudi budite ozbiljni, ovdje bi se stvarilo radilo o otkricu stoljeca, ako ne i vise, u arheologiji. Tako da je tazgovor o tome da kod Visokog postoji piramida cista zajebancija. OK, dok mi kontamo; haj ne treba ubijati radoznalost u (potencijalnim) turistima, to je u redu. Ali kad mi pocnemo braniti i nogama i rukama tezu o postojanju piramide onda smo stvarno idioti. (NE RADI SE OVDJE O PRONALASKU MLINA IZ 13 STOLJECA, HALO, PIRAMIDA!!!).
EVO DA SE ZNA (mada mi je to sega i spominjati, ali eto): JA NE VJERUJEM U TU PIRAMIDU, JER JE NEMA: AKO JE NA PROLJECE ISKOPAJU, NADJU U NJOJ PISMENE DOKAZE O GRADNJI, OPET NECU VJEROVATI DOK NE IZVRSE RADIOAKTIVNOSCU KOLIKO JE GODINA STARA! Piramide nema i tacka. I ovo mislim ozbiljno.
A sto se tice sad Cetnik, inkvizitor, dusman Bosne itd... jah. MRS!!

PS: sjetite se svi onog "dinosaurusa" iz Avaza od prije par godina koji se ispostavio kao oguljen jazavac. Eh ovo vam je prijatelji nesto izmedju tog jazavca i Gospe, samo sto na nasu zalost, za razliku od Gospe koju nema potrebe dokazivati posto vjera cuda cini, piramidu bi kad tad morali pokazati, a tu nastaje problem.
Znaci, ja sam glas (razuma): nema je.
Prenj

Post by Prenj »

car-x wrote:
Prenj wrote:Nisu u pitanju nasi naucnici i njihove teorije.
a to je neko kod nas istrazivo taj period??

mozda zilka i prof. imamovic..
Semirova teorija dovodi u pitanje ne samo bukvalno Zilku ili Imamovica, nego sve sto postojeca nauka zna o teritoriju Evrope u periodu od 3000 do 10,000 godine p.n.e.

A sto se tice BiH, ako tebi vrijeme pocinje tek od '91 godine, onda si u pravu, samo su Zilka i Imamovic istrazivaci paleolita i neolita na podrucju BiH.
Ipak, arheologija na podrucju BiH je srecom znatno, znatno starija ...
car-x

Post by car-x »

Prenj wrote: Semirova teorija dovodi u pitanje ne samo bukvalno Zilku ili Imamovica, nego sve sto postojeca nauka zna o teritoriju Evrope u periodu od 3000 do 10,000 godine p.n.e.
a ta ista nauka evrope je dolazila u bosnu s kamionima naprava, mjerila, busila trazila? ili je svo "istrazivanje" vezano za ovaj dio evrope strpano u jedan "naucnicki" izvjestaj tipa, "ma nema u tom dijelu nista, samo brda, ugalj i nesto malo soli"??
Prenj wrote: A sto se tice BiH, ako tebi vrijeme pocinje tek od '91 godine, onda si u pravu, samo su Zilka i Imamovic istrazivaci paleolita i neolita na podrucju BiH.
ne sjecam se da sam ja spomeno otkad meni istorija pocinje.. ja u istoriju ionako ne vjerujem.. ko sto ne vjerujem ni u ono sto zilka kaze.. isto ko sto ne vjerujem, ali se bar nadam - jer zvuci nevjerovatno - a nada i nije nista drugo nego lijepa iluzija, u ono sto veli semir..
Stari

Post by Stari »

slozio bih se sa Vratnikom sve dotle dok ne pocinje poricanje postojecih stvari...Ja bih recimo ako je osmanagic iskopa na proljece, priznao njeno postojanje ...jer bi bilo budalasto poricati postojanje necega sto bi u tom slucaju bilo tu. Jos bih mu rekao ...svaka cast majstore kad si to ukonto sve to i kad si svoje pare ulozio da nama , haharima (sa znastvenicima na celu), dokazes da je to stvarno tu.

zilki, imamovicu i ostaloj ekipi isto ne bih nista krupno zamjerio...samo bih im u tom slucaju preporucio da odu predati molbu za hitno penzionisanje. Jer ono sto su se oni cijeli zivot ucili...i sto su druge mlade ucili...vise na zalost ne stima.
cernica

Post by cernica »

Prva stvar koja je nelogicna (a istinita je) jeste sto je jedan ekonomista pravnik i turista u dvoboju na TV ekranima ispreskako i definitivno pobjedio jednog renomiranog naucnika i profesora praistorije (Zilka). Pa zamislite vi to da jedan ekonomista tako puca strucnim izrazima iz svih tih naucnih grana "antropologija, arheologija...".
Sta ako na proljece Osmanagic dokaze da je u pitanju stvarno pramida?
Osnovno pitanje koje se postavlja jeste: Kako je moguce da jedan turista i ekonomista otkrije nesto sto visoki naucni krugovi (u Bosni) nisu i niti su htjeli, pa cak ni poslije ponudjenih argumenata (a to se vec desilo)?
Pa niko u Bosni (a ni u svijetu) poslije toga nece vjerovati tim "akademskim naucnicima". Oni ce sa svojim diplomama i naucnim radovima moci jedino obrisat guzicu. Bruka i Sramota! Turista ce ih sve ukadit. I naravno, sta ce oni drugo mislit u svojim glavama nego: "Treba ovog pod hitno zaustavit !"
znanje

Post by znanje »

cernica wrote:Prva stvar koja je nelogicna (a istinita je) jeste sto je jedan ekonomista pravnik i turista u dvoboju na TV ekranima ispreskako i definitivno pobjedio jednog renomiranog naucnika i profesora praistorije (Zilka). Pa zamislite vi to da jedan ekonomista tako puca strucnim izrazima iz svih tih naucnih grana "antropologija, arheologija...".
Osnovno pitanje koje se postavlja jeste: Kako je moguce da jedan turista i ekonomista otkrije nesto sto visoki naucni krugovi (u Bosni) nisu i niti su htjeli, pa cak ni poslije ponudjenih argumenata (a to se vec desilo)?
Pa niko u Bosni (a ni u svijetu) poslije toga nece vjerovati tim "akademskim naucnicima". Oni ce sa svojim diplomama i naucnim radovima moci jedino obrisat guzicu. Bruka i Sramota! Turista ce ih sve ukadit. I naravno, sta ce oni drugo mislit u svojim glavama nego: "Treba ovog pod hitno zaustavit !"
Neukom čovjeku je lakše živjeti u ili prošlosti ili u budućnosti radije nego u sadašnjosti (bijeg od stvarnosti).
Stari

Post by Stari »

cernica wrote:Prva stvar koja je nelogicna (a istinita je) jeste sto je jedan ekonomista pravnik i turista u dvoboju na TV ekranima ispreskako i definitivno pobjedio jednog renomiranog naucnika i profesora praistorije (Zilka). Pa zamislite vi to da jedan ekonomista tako puca strucnim izrazima iz svih tih naucnih grana "antropologija, arheologija...".
Ja se jos uvijek iskreno nadam da je u slucaju Zilke i Imamovica u pitanju reakcija po liniji povrijedjene sujete...u smislu "ko si sad pa ti Semire da nama ovdje solis pamet?"

Vjerujem da je samo to u pitanju... isto sto bi recimo vrhunski ljekari u BiH reagovali na nekog recimo advokata koji bi tvrdio da je ukontao 100% efektivan lijek protiv raka (poodmaklog) pluca...normalno bi se usprotivili.

Ali od toga pa do realnog straha da je takvo sto ipak moguce i stim u vezi pokretati intelektualne sabotaze ....dalek je put. Za sad ne primjecujem da se bas o tome radi.
vratnik

Post by vratnik »

Stari,
u redu, kad je iskopa, kad pokaze planove (autenticne) gradnji, i kad se pokaze koliko godina, onda cu vjerovati.
Ne kontam se nesto u ove mumijske kuce i ostalo, ali bi se ovo otkrice, po tezini ili velicini ili kako vec, moglo uporediti sa recimo otkricem Wankel motora starog 420 godina u Vrapcicima.. Eh haj sad ti meni reci kad bi ti u ovaj motor povjerovao. A isti postoji, pitaj Hamu, a on cuo od Namika, a sve je to nadjeno u onoj Cedinoj supi..
Stari

Post by Stari »

mačak u čizmama wrote:
Stari wrote:
zilki, imamovicu i ostaloj ekipi isto ne bih nista krupno zamjerio...samo bih im u tom slucaju preporucio da odu predati molbu za hitno penzionisanje
ma ko kaže :zzzz: :zzzz:
:D :D :D Zilka je ipak nesto malo starija od moje malenkosti (premda jos izgleda prelijepo , kad skine naocale)...a ja kad dodje taj dan da mogu ici u penziju necu vjeruj mi ni sekundice cekati naprotiv ...gledam kako bi da se penzionisem i koju godinu ranije. Duboko sam svijestan da bi posao koji radim ... neko mladji radio u najmanju ruku jednako dobro kao i ja a najvjerovatnije i puno bolje.

@Vratnik
Mislim da shvatam poruku....premda ne znam sta je to Wankel motor...cuo sam za OtO motor, diesel- motor, cetveroklipni benzinski (imam ga u Golfu), trofazni, istosmjerni, ...ali sta je Wankel-motor.

Bilo bi cudno da ga neko pronadje tako starog .... no kad bi ga vec pronasao i pokazao ....ybm-liga ako bih se usudio i onda poricati njegovo postojanje.
SuperM

Post by SuperM »

KOJEG ARHEOLOGA ??

kojim skicama i slikama , mislis novim ili ovim sto smo vidjeli ??? ako moze malo vishe info

Postovani, kao sto sam već rekao čim elaborat arheologa bude gotov bit će objavljen u javnosti i ovdje na portalu. Semir mi je rekao da očekuje elaborat za 10-tak dana. U njemu će biti sve analize, slike, karte i mišljenja arheologa.
Što se daljeg kopanja tiče stojimo ovako:
1. Vlasnik platoa je zabranio daljnja istraživanja jer se zakačio s jednim Visočaninom;
2. Kako je Semir dokazao na postojanje piramide i kako više ne želi da daje svoj novac (a dao ga je i previše) on će osnovati fondaciju u kojoj će prvenstveno (nadam se) ulaziti strani novac (jer BiH po mom mišljenju nema novaca za kulturu - sjeti se Tanovića) a koji će služiti isključivo za finansiranje daljnjih iskopa piramida.
3. Ko hoće da sam finansira otkopavanje piramide bujrum (dnevno 10-15 kopača i arheolog).

Prenj, kako su robovi mogli podizati kamene teške i po 10 tona i graditi piramidu. Baš si smiješan.
Prenj

Post by Prenj »

car-x wrote:
Prenj wrote: Semirova teorija dovodi u pitanje ne samo bukvalno Zilku ili Imamovica, nego sve sto postojeca nauka zna o teritoriju Evrope u periodu od 3000 do 10,000 godine p.n.e.
a ta ista nauka evrope je dolazila u bosnu s kamionima naprava, mjerila, busila trazila? ili je svo "istrazivanje" vezano za ovaj dio evrope strpano u jedan "naucnicki" izvjestaj tipa, "ma nema u tom dijelu nista, samo brda, ugalj i nesto malo soli"??
Prenj wrote: A sto se tice BiH, ako tebi vrijeme pocinje tek od '91 godine, onda si u pravu, samo su Zilka i Imamovic istrazivaci paleolita i neolita na podrucju BiH.
ne sjecam se da sam ja spomeno otkad meni istorija pocinje.. ja u istoriju ionako ne vjerujem.. ko sto ne vjerujem ni u ono sto zilka kaze.. isto ko sto ne vjerujem, ali se bar nadam - jer zvuci nevjerovatno - a nada i nije nista drugo nego lijepa iluzija, u ono sto veli semir..

Kljucna dvije teze, bez kojih nijednu sljedecu Semirova konstrukciju nema smisla raspravljati, su:
1. Semir: Za vrijeme zadnjeg ledenog doba, Bosna je bila zelena i topla oaza u kojoj je nastala civilizacija koja je izgradila piramidu.

SVA postojeca nauka tvrdi suprotno, na osnovu obilja materijalnih dokaza.
Kakve je Semir dokaze ponudio da svoju teoriju dokaze?
Nikakve

2. Semir: Nekad poslije, podigao se nivo mora i potopio piramidu i zatrpao je zemljom.

SVA postojeca nauka tvrdi da je zadnje more na tom podrucju postojalo prije POLA miliona godina (cuveno Tetis more), na osnovu obilja materijalnih dokaza.

Kakve je Semir dokaze ponudio da svoju teoriju dokaze?
Nikakve.

Zasto je ovo dvoje tako bitno za Semirovu teoriju?
Zato sto nema drugog objasnjenja i rjesenja za onoliku zemlju koja je prekrila piramidu i za razvoj i nestanak Prailira.
cernica

Post by cernica »

@ Znanje
U slucaju Osmanagic, njegova postavljena hipoteza je sadasnjost, (znaci, sadasnjost postoji, jarane)a ne odlika neukih ljudi. Hipoteza je prvi korak, drugi je dokazat hipotezu. Zasto bi "akademci" u odredjenim oblastima bili jedino privilegovani da istrazuju? U tom slucaju Drzava kao administrativna institucija ima velikog uticaja na usmjeravanje i kontrolisanje. Primjer; u SAD je formirana elita (sa najvisih naucnih krugova) koja forsira teoriju da je rasizam prirodna pojava koja postoji u covjeku?! Po ovome, izgleda, mediji, nemaju nikakvu ulogu (a znamo da imaju) i , ko biva "sta se imate buniti protiv rasizma kad je to prirodna pojava".
Ovo je samo primjer "naucnika" kao instrument Drzave.

Postavljam ti pitanje zasto braniti bilo kome da svoj zivot provede u istrazivanju van akademskog zvanja? Zabranit, hej, golema je to rijec!
Prenj

Post by Prenj »

Evo kako je izgledao zivot na podrucju BiH, prema nalazima arheologa na lokalitetu Badanj kod Stoca, u vremenu u kojem Semir datira svoje 'otkrice':
Nalazište Badanj je otkriveno 1976. Iskopavanja je vršio sukcesivno Đ.Basler do 1979.godine.
1986.i 1987 vršena su arheološka istraživanja u okviru zajedničkog projekta Zemaljskog muzeja i University of Michigan Museum of anthropology.

Gravura se nalazi in situ u pećini u Badnju, a sav pokretni arheološki materijal se nalazi u Prahistorijskom odsjeku Arheološkog odjeljenja Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu.
Badanj je vrlo bogato paleolitsko i višeslojno pećinsko nalazište.

Arheološki lokalitet Badanj je potkapina ili pripećak uz pliće udubljenje u stijeni koja se strmo spušta na desnu obalu Bregave. Arheološki je relevantan prostor koji se nalazi ispod stijene na kojem se periodično odvijao život paleolitskog homo sapiensa.

U periodu između I i II svjetskog rata na ovom prostoru je iskrčena šuma, pa se na krčevini stvorio gornji fertilni sloj debeo oko 1,5 m, uglavnom prisustvom sitne stoke. Mještani su kupili taj površinski sloj u kojem je bilo i malo keramičkog materijala iz neolita, eneolita, bronzanog doba i rimskog perioda, sve do srednjeg vijeka. Prema količini i prirodi materijala može se govoriti samo o slučajnom i kratkotrajnom boravku ljudi u navedenim periodima.

Ispod skinutog površinskog sloja konstatirana su dva hronološki odvojena sloja naseljavanja u paleolitu. U gornjem sloju 0,8 – 0,9 m dubokom istraženo je 20 kulturnih i geoloških slojeva iz dvije faze naseljavanja, koji pripadaju kasnom paleolitu - epigravettienu.

Ispod se nalazi sterilni sloj sipara, ispod kojeg je još nedovoljno istražen vrlo oskudan materijal koji vjerovatno pripada dobu srednjeg paleolita.

U industriji kremenih alatki, koja je uglavnom epigravetienska sa tipološkim kontinuitetom u svim slojevima, prisutvom brojnih promjena mogu se definirati dvije faze, koje su istovjetne sa fazama na širem području toga doba na južnojadranskoj obali i jonskoj priobalnoj zoni u Italiji.

I faza (faza kasnog glacijalnog doba) je ranija faza geometrijskih mikrolita. U većem broju su zastupljene lamele sa otupljenim hrptom i mikrogravete od noktastih strgala.

II faza (faza ranog postglacijalnog doba, ponovno izrastanje i proširivanje šuma)je kasnija faza i sadrži geometrijske mikrolite u malom broju. Brojnost noktastih strgala je veća od lamela sa otupljenim hrptom. U ovoj fazi su nađeni rijetki koštani nalazi i harpuni od jelenjeg roga, kao i perle od dentaliuma.

Fauna isto pokazuje značajne promjene, tj. različitost klime u I i II fazi. U obje faze je dominantno zastupljen jelen. U ranijoj fazi su bili relativno rasprostranjeni koza i kozorog, a u kasnijoj preovladavaju divlja svinja, a nešto kasnije i srna. Ova činjenica ukazuje na različitost klime u I i II fazi, koja je utjecala i na gore naznačene kulturne promjene. Međutim, analiza količine nađenih kosti pokazuje da su na Badnju živjele ili male grupe lovaca, ili zajednice samo u kratkim vremenskim periodima, ili i na jedno i na drugo. Prema brojnim nalazima kostiju mladunčadi jelena (do mjesec dana starosti u periodu kad nemaju rogove) i malobrojnosti artefakata od jelenjeg roga, izvjesno je da su ovdje ljudske zajednice obitavale periodično, najviše u periodu od matra do maja.

Distribucijom artefakata i životinjskih ostataka došlo se do skiciranja opće slike aktivnosti u naselju. U dnu abrija se nalazilo ognjište oko kojeg se odvijala skoro sva aktivnost stanovnika: osim pripremanja hrane, ovdje se preparirala koža, izrađivale koštane i kamene alatke i perle od jelenjeg zuba. Jelo se uz ognjište, ali i na širem prostoru abrija, gdje su se komadale životinje, i opravljale složenije alatke. Prema analizi faune i paleogeografskoj rekonstrukciji, brojnost skupine koja je ovdje mogla zadovoljiti životne potrebe bila je 10 -15 osoba. Naime, godišnje se, prema procjeni ostataka na Badnju, moglo prehraniti oko 14 do 17 osoba. Kako naglašavaju istraživači “Ako su ove rekonstrukcje tačne, onda ovaj lokalitet predstavlja samo mali dio sistema ljudskih naselja u ovom regionu iz perioda kasnog paleolita” (1) (Whallon, 1989., 20), tj. u vremenskom rasponu od 14000 do 10000 godina p.n.e. U blizini Badnja nalaze se još dvije potkapine (rekognoscirane i neistražene), Crvena pećina i Drenovačka pećina.

Posebno je važno otkriće graviranog crteža u stijeni badanjskog nalazišta i on predstavlja jedan od najstarijih spomenika umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

Crtež je dijelom oštećen. Urezan je u koso položenu površinu velikog uglačanog bloka kamena koji je odlomljen od masiva pećine. Površina mu je oko 30 stepeni nagnuta od zapada prema istoku. Crtež se nalazi u jugozapadnom uglu stijene i predstavlja, vjerovatno, figuru konja gledanog sa desnog boka napadnutog strelicama. Sačuvana je samo zadnja polovina tijela, sa bedrima tipičnim za konja i dijelom trupa, dok je ostatak crteža uništen. Dubina reza je 5 mm. Gravura konja u Badnju nije bila anatomski savršeno reproducirana figura, što i nije bilo važno za tadašnjeg čovjeka. Za njega je bilo važnije ono što je tim trebalo biti rečeno. Teme su obično bile lovačkog sadržaja. Osnova teme ove umjetnosti bilo je vizuelno ovladavanje životinjama, simbolika nadmoći nad prirodom i svijet magije.

Pretpostavlja se da je do oštećenja gravure nastalo još u paleolitsko doba. Naime, kamen je otkriven tek pri izvoženju zemlje iz pećine (pri sakupljanju đubriva za okolne njive). Do tada je kamen bio prekriven intaktnim slojem zemlje u kojem su nađeni ostaci iz mlađih perioda kojima je pećina bila zatrpana tokom vremena.

Badanjska gravura sadrži prikaz životinje i znakove što je tipično za region mediteranske umjetnosti paleolitskog čovjeka(2). Gravure slične ovoj nalaze se u znatnom broju na Siciliji, u Kalabriji i u Apuliji. Nivo mora je u to vrijeme bio za 100 –do 150 metara niži od sadašnjeg, što je omogućavalo ljudima komunikaciju kontinentalnim putem. Slična djela mogli bismo očekivati i u primorskim mjestima Crne Gore, Albanije i Grčke.
car-x

Post by car-x »

stari, ne bi li se sta i naucilo (jebo praznu slamu):

http://www.aktuell-online.info/srv/wankel/

vozio sam rodjakovu mazdu rx-7 koju pogoni ovaj motor.. jede asfalt.. imala je 1200 kubika i nesto oko 110 KW.. kako to cude ide.. a motor mali, nemas ga sta vidit..

elem, na ovom linku gore vidis kako to sve radi..
car-x

Post by car-x »

Locked