BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Moderator: anex
- mirsek
#776 Re: Energija u BIH
Solar i vjetar je samo za odabrane. Po pravilniku sam ja kao fizicko lice i mogao i htio jos davno, prije deceniju, da ulozim u solar ali po zakonu je to mogla biti samo firma i plus neki dodatni otezavajuci uslovi i onda sam naravno, odustao, jer zakon i pravilnik mozda i namjerno nisu bili usaglaseni.
-
zigzag
#777 Re: Energija u BIH
Ma jel. Ti bi da nama prodaješ struju? E ne može. Kako ono ide, za lijeka mu trebalo. Kad mi proda nešto skupo. Još ja radi njega moram plaćati nekakve takse za OIE na struju. I gledam kako on na svojoj livadi ima one ploče
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#778 Re: Energija u BIH
to će da se promijenimirsek wrote: ↑29/10/2021 14:58 Solar i vjetar je samo za odabrane. Po pravilniku sam ja kao fizicko lice i mogao i htio jos davno, prije deceniju, da ulozim u solar ali po zakonu je to mogla biti samo firma i plus neki dodatni otezavajuci uslovi i onda sam naravno, odustao, jer zakon i pravilnik mozda i namjerno nisu bili usaglaseni.
moglo je na obrt registriran za proizvodnju el energije
sad ćeš moći ko fizičko lice, s tim da tu nema "prodaje", već je to prebijanje kWh
-
tindbe
#779 Re: Energija u BIH
Narod ne treba da brine o električnoj energiji, dok god ima ovakve lidere vizionare.
Danas, osim što je ovo 100% funkcionalna HE, to je i turistička atrakcija, zovu je Huverova brana Balkana.
Danas, osim što je ovo 100% funkcionalna HE, to je i turistička atrakcija, zovu je Huverova brana Balkana.
-
zigzag
#780 Re: Energija u BIH
Zar neko treba da brine o energiji
- Haris.ba
#781 Re: Energija u BIH
Ne treba ti dijaspora. Evo danas na portalu vijest koliko prdi novca po bankama. Nije narod glup.Bobi wrote: ↑29/10/2021 14:44 Uzmeš 1000 dijasporaca puta 100.000 € to ti je 100 mil €, kmotno mogu napravit jedan vjetro park. Za koliko im se moze vratiti investicija...10 godina , nakon toga samo kapka na račun, šta je roblem. Mogu dozvolu dobiti Kinezi a ne mogu naši. Ima ledina po `ercegovini na preskakanja, pustara vjetrovitih.Naprave neki fond investicioni, stave neog svog direktora od povjerenja ako ne vjeruju domacim( ne bih ni ja vjerovao) i nek ganja papire o lokcije za solar i vjetar. Pa njima su puna usta investicija a nigdje ne vidim rad.
Kakvu su dozvolu Kinezi dobili? Pa sto ne prave? Sto parlament ne promjeni ugovor ako je problem oprema?
Ko je nadlezan za fondove takve investicijske? Komisija za vrijednosne papire? Zamisli da si ulozio neke pare i cekas parlament 3 godine da imenuje komisiju.
A kako nego da se dozvole same srede? Pa samo u ovom bantustanu moras ici moliti da ti se izda dozvola. Sute i cekaju da ih pocastis.
Ja jos nisam naisao na nekoga ko u zakonskom roku kaze ne moze.
- mk ultra
#782 Re: Energija u BIH
Znam jednog momka iz Bijeljine dobro radi solardrndalo wrote: ↑29/10/2021 13:46Vidis, to bi mi mozda moglo biti interesantno, imam jedan krov u RS koji bi mogao biti upotrebljen... Opet sam u prolazu vidio dio bilborda (onaj rolo) koji spominje nesto 50% valjda subvencioniranja i slicno... Moracu te uhvatiti na pivu/kafu/sherbe (prema preferencijama), da mi to malo bolje nacrtas... Projekt, izvedba, papiri, oprema... Moja znanja su tu plitka.mk ultra wrote: ↑29/10/2021 11:46
Ima nacrt zakona i u FBiH i u RSu
Do kraja godine ako bude politicke volje
Jer mora i jedan krovni na nivou drzave
USAID to gura bas
Zakon o el energiji vec prosao prvu proceduru u RS i Brckom, u FBiH jok
Al Prosumer zakon (proizvodnja/potrosnja u kolicini proizvodnje) prolazi pa recimo 80% vjetovatnosti ove godine
A bice jedan event naredni mjesec, ne znam cime se bavis, bice zanimljivo, bice i on line stream
A moze i kahva
- drndalo
#783 Re: Energija u BIH
Ja sam nagodan, moze sta je kome cheif... Lako sam i potkupljiv, samo ne jeftino...mk ultra wrote: ↑29/10/2021 17:39Znam jednog momka iz Bijeljine dobro radi solardrndalo wrote: ↑29/10/2021 13:46
Vidis, to bi mi mozda moglo biti interesantno, imam jedan krov u RS koji bi mogao biti upotrebljen... Opet sam u prolazu vidio dio bilborda (onaj rolo) koji spominje nesto 50% valjda subvencioniranja i slicno... Moracu te uhvatiti na pivu/kafu/sherbe (prema preferencijama), da mi to malo bolje nacrtas... Projekt, izvedba, papiri, oprema... Moja znanja su tu plitka.
A bice jedan event naredni mjesec, ne znam cime se bavis, bice zanimljivo, bice i on line stream
A moze i kahva![]()
Rado bih naucio nesto o tome iz investicijskog ugla prije svega, sama ekektrika mi je malo imaginarna, ali volim razumjeti vise nego manje...
Evente gdje sta mogu nauciti volim i uzivo, a za nevolju moze i live stream...
- ElRe
#784 Re: Energija u BIH
https://rs.n1info.com/biznis/ses-nekim- ... je-drzava/
Prema informaciji od jednog direktora rudnika, kod nas, struja za domaćinstva ne bi trebala da poskupi preko 2%, a struja za privredu do maksimalno 10%. Po meni pošteno. Kako reče, privrednicima treba i više da poskupi da Vlada FBiH ima petlju za to, jer npr Mital je podigao svoje izvozne cijene od 50%-100% a struja bi da mu ostane po sadašnjim cijenama. To definitivno nije pošteno.SES: Nekim privrednicima struja već 100 odsto skuplja, treba da reaguje država
- mk ultra
#785 Re: Energija u BIH
Pa nije to sve bas tako
Slijedi nam novi zakon i el energiji
I otvaranje berze energije
Otvaranje operatora distribucije
"Bonuse" za obnovljive ce placati na berzi i bit ce varijabilno
Recimo znam da je jedna fabrika ovdje u KS koja radi 6.5GWh godisnje potpisala za narednu godinu cijenu od 65eur/MWh s tim da je njihova TS i da sami odrzavaju taj dio
Domacinstvo sa svim troskovima mrezarine placa cca 40-50eur/MWh
To nije uredu.
Ljudi ne kontaju da se toliko subvebcioniranje negativno odrazava na sve
Investicije su zakocene tim
Energija se rasipa i uopce se ne posmatra na bilo koji nacin
Toplo ti - otvori prozor, ma nemoj...
Mi i dalje hocemo da vozamo dvicu koja je efikasna 30%, umjesto bilo koje modernije masine koja je duplo efikasnija, nema obrtanja novca, kredita, investicija...
Pa samo kad bi svi i privreda i domacinstva ulozili 5% od vrijednosti nekretnine u energetsku efikasnost, zamisli taj nivo ulaganja i doprinosa drzavi, smanjenje bacanja energije i automatsko reduciranje subvencija itd itd....drzava ima vise para za nove projekte, npr olaksavanje kupovine EV
Recimo znam da je jedna fabrika ovdje u KS koja radi 6.5GWh godisnje potpisala za narednu godinu cijenu od 65eur/MWh s tim da je njihova TS i da sami odrzavaju taj dio
To nije uredu.
Mi i dalje hocemo da vozamo dvicu koja je efikasna 30%, umjesto bilo koje modernije masine koja je duplo efikasnija, nema obrtanja novca, kredita, investicija...
Pa samo kad bi svi i privreda i domacinstva ulozili 5% od vrijednosti nekretnine u energetsku efikasnost, zamisli taj nivo ulaganja i doprinosa drzavi, smanjenje bacanja energije i automatsko reduciranje subvencija itd itd....drzava ima vise para za nove projekte, npr olaksavanje kupovine EV
- Haris.ba
#786 Re: Energija u BIH
https://www.index.hr/vijesti/clanak/lid ... ajnovije_d

Jedna od glavnih tema susreta bit će inicijativa o napuštanju ugljena, energenta koji zorno pokazuje koliko je teška suradnja između svjetskih država s različitim interesima u borbi protiv klimatskih promjena.
"Ovaj COP treba biti kraj industriji ugljena", rekao je predsjednik ovogodišnjeg COP-a Alok Sharma, britanski političar iz redova Johnsonovih konzervativaca.
Ugljen danas predstavlja 45 posto štetnih emisija u sektoru energetike, no njegovo odbacivanje neće biti lak zadatak jer je dio država ovisan o tom energentu.
Kina, trenutno u energetskoj krizi koja rezultira redukcijama struje, proizvodi i troši više ugljena nego ostatak svijeta zajedno, a ove godine će to biti 6 posto više nego prošle godine, piše New York Times.
U isto vrijeme australski ministar za resurse i vodu Keith Pitt najavljuje kako "industrija ugljena ima veliku budućnost u Australiji" te da će ona i dalje davati značajan doprinos australskom gospodarstvu nakon 2030. godine. Ugljen je trenutno drugi najveći izvozni proizvod Australije, a ispred nje su samo Indija, Indonezija i Kina.
U Europi je primjer Poljska koja gotovo 80 posto svojih energetskih potreba dobiva iz ugljena. Njezin premijer najavljuje da će država postići nultu emisiju "svojim ritmom".
A mi pricamo o cije i struje i kako ce sve poskupiti.Jedan od ciljeva COP-a u Glasgowu bit će ubrzanje preustroja industrije prema automobilima koji ne proizvode štetne plinove. Prema Pariškom sporazumu, do 2040. svi automobili u svijetu moraju imati nultu emisiju. Promet je odgovoran za 14 posto štetnih emisija, stoji u podacima UN-a.
-
zigzag
#787 Re: Energija u BIH
Ako se oni uzdaju u vjetar onda će dobro proći.
-
Test1234
#788 Re: Energija u BIH
Treba smanjiti potrošnju energije bez pada vrijednosti energijske usluge.mk ultra wrote: ↑30/10/2021 10:25 Pa nije to sve bas tako
To nije uredu.
“Prodaj manje, zaradi više!” I to i jeste jedna od definicija energijske efikasnost.
- mk ultra
#789 Re: Energija u BIH
https://www.klix.ba/biznis/privreda/sma ... /211101087
čisto da se zabilježi
do sada su mastili brke, sad više ne mogu toliko
sve fino subvencija ali to šta oni imaju od niske cijene energije niko ne vidi osim 5 ljudi.
gamad.
a isto tako ako je njemu poskupilo poskupilo je i u NJemačkoj više.
čisto da se zabilježi
Kompanija ArcelorMittal, kako je kazao generalni direktor Nikhil Mehta, godišnje potroši 500.000 megabajta energije i sada su dobili ponudu za povećanjem cijene od 125 posto.
sve fino subvencija ali to šta oni imaju od niske cijene energije niko ne vidi osim 5 ljudi.
gamad.
-
zigzag
#790 Re: Energija u BIH
Ne moraju svake godine gazde imati novu klasu audija ili mercedesa.
Ali neće jer će po običaju prelomiti na radnike:
Ali neće jer će po običaju prelomiti na radnike:
Nego, da li i elektroprivreda BIH može dobiti onu zagarantovanu otkupnu cijenu struje od "Operatora za energiju iz obnovljivih izvora" kao i manji proizvođači?Ovo je loša poruka stranim investitorima. Radnicima je to poruka da pakuju kofere, bit će im bolje vani. To se dešava u trenutku kad BiH ima velike šanse za pomak u ekonomiji. Skoro cijela Evropa se sada okreće ka regionu - naveo je Smailbegović.
Na lokalitetu Podveležja Elektroprivreda planira graditi i solarnu elektranu, a kako su nam rekli, procijenjena instalisana snaga će biti 36 MW i bit će locirana na prostoru postojećeg koncesionog područja Vjetroelektrane Podveležje 1. Zavisno od modela finansiranja i primijenjenog postupka nabavke, plan je da izgradnja krene tokom 2023. godine i puštanje u pogon tokom 2024. godine. Procijenjena vrijednost investicije je 53 miliona KM. Investitor je JP Elektroprivreda BiH, a kada je riječ o osiguravanju kreditnih sredstava, u toku su razgovori s njemačkom KfW bankom. Ukoliko bi se pokazalo kao brži scenarij, JP Elektroprivreda BiH je spremna projekt finansirati i vlastim sredstvima. Očekivana godišnja proizvodnja je 66.000 MWh", i
- mk ultra
#791 Re: Energija u BIH
ne može, em što nema kvote za to em 1000 nekih drugih stvari
ali će do tad doći berza
i berzanska prodaja
sad imaš problem da ako npr ja - firma iz Europske unije sa poslovnicom ovdje, hoću da kupim energiju iz obnovljivih izvora što im je većini obaveza, to ne možeš uraditi osim ako nemaš svoju proizvodnju
jer ako su isplaćeni poticaji za to onda to više nema vrijednost, već je neko to otkupio i ne možeš 2 puta plaćati energiju iz obnovljivih izvora
zato se sadašnji poticaji ukidaju
na tršište izlaziš sa svojom "zelenom energijom"
dođe EP sa svojom SE od 60MW
i dođe EP sa svojom TE za koju ima i CO2 taksu od npr 40€/MWh
a prodajete za iste pare...
i onda ta razlika će biti varijabilna u danu, a što je veća, tvoj "poticaj" je veći radi CO2 takse
ludilo jel
još dodaj da će se morati odvojiti operator distributivnog sistema.

ali će do tad doći berza
i berzanska prodaja
sad imaš problem da ako npr ja - firma iz Europske unije sa poslovnicom ovdje, hoću da kupim energiju iz obnovljivih izvora što im je većini obaveza, to ne možeš uraditi osim ako nemaš svoju proizvodnju
jer ako su isplaćeni poticaji za to onda to više nema vrijednost, već je neko to otkupio i ne možeš 2 puta plaćati energiju iz obnovljivih izvora
zato se sadašnji poticaji ukidaju
na tršište izlaziš sa svojom "zelenom energijom"
dođe EP sa svojom SE od 60MW
i dođe EP sa svojom TE za koju ima i CO2 taksu od npr 40€/MWh
a prodajete za iste pare...
i onda ta razlika će biti varijabilna u danu, a što je veća, tvoj "poticaj" je veći radi CO2 takse
ludilo jel
još dodaj da će se morati odvojiti operator distributivnog sistema.
- Haris.ba
#792 Re: Energija u BIH
Razlika je sto Mital more kljuc u bravu ako mu se ne svidja. Sta ce onda zeljeznica raditi? U BiH se ono sto ima proizvodnje industrijskog zraka proizvodi zbog zeljezare. I to zatvori komotno.mk ultra wrote: ↑01/11/2021 14:06 https://www.klix.ba/biznis/privreda/sma ... /211101087
čisto da se zabilježi
Kompanija ArcelorMittal, kako je kazao generalni direktor Nikhil Mehta, godišnje potroši 500.000 megabajta energije i sada su dobili ponudu za povećanjem cijene od 125 posto.![]()
gamad.
U Njemackoj Tajsenkrup moze pokazati srednji prst.
Haj, nije ni Mostar propao bez Aluminija. Nece ni Zenica bez Zeljezare.
-
zigzag
#793 Re: Energija u BIH
Reče dosta je i dade saglanost da se otvori niz rudnika litijuma širom svijeta za milione tona baterija na koje misle živjeti.Generalni sekretar UN Antonio Guteres izjavio je danas da čovječanstvo masovnom upotrebom fosilnih energenata i nemarnim odnosom prema prirodi ugrožava sopstveni opstanak.
"Ili ćemo mi stati ili će ona zaustaviti nas. Vrijeme je da se kaže - dosta. Dosta sa time da se ubijamo ugljenikom. Dosta sa odnosom prema prirodi kao prema toaletu", rekao je Guteres na samitu o klimi u Glazgovu.
On je dodao da je dosta "sagorijevanja, kopanja i rudarenja sve dublje".
"Kopamo sami sebi grobove", rekao je Guteres u veoma oštro intoniranom obraćanju učesnicima samita.
- mk ultra
#794 Re: Energija u BIH
zato će čelik da poskupiHaris.ba wrote: ↑01/11/2021 14:47Razlika je sto Mital more kljuc u bravu ako mu se ne svidja. Sta ce onda zeljeznica raditi? U BiH se ono sto ima proizvodnje industrijskog zraka proizvodi zbog zeljezare. I to zatvori komotno.mk ultra wrote: ↑01/11/2021 14:06 https://www.klix.ba/biznis/privreda/sma ... /211101087
čisto da se zabilježi
![]()
gamad.
U Njemackoj Tajsenkrup moze pokazati srednji prst.
Haj, nije ni Mostar propao bez Aluminija. Nece ni Zenica bez Zeljezare.
on sa poskupljenjem na godišnjem nivou ima 15 mil eura više za struju (ako mu poskupi sa 30EUR na 60EUR/MWh, a total 500 000 MWh)
izbaci 200 miliona tona čelika
povećanja po toni 0,075€
o čemu pričamo?
-
zigzag
#795 Re: Energija u BIH
Kako ovi funkcionišu sa tržišnim cijenama struje?
Skupština Aluminija iz Mostara odobrila je davanje u najam pogona tvornice Anoda kompaniji Aluminij industriji koju je osnovao i izraelski MT Abraham Group, čime će se zaposliti novih između 50 i 80 radnika. Informaciju je potvrdio predsjednik Nadzornog odbora Aluminija d.d. Zdenko Klepić, kojemu je, kao i članovima ovoga nadzornog tijela, dana potpora za nastavak rada. - Ovime se šalje poruka da su vlade za nastavak smjera kojim smo krenuli zapošljavanjem ljudi. Važno je angažiranje ljudi, posebno onih koji su tu nekada radili. To znači oživljavanje druge faze. Nakon Ljevaonice, koja je pokrenuta u studenome prošle godine, te je do sada angažirano oko 250 ljudi, sada se kreće s drugom fazom, odnosno oživljavanjem pogona Anoda. To znači novo zapošljavanje ljudi - rekao je Klepić. Po njegovim riječima, pokretanje pogona Anoda sukladno je ugovoru koji su ranije MT Abraham Group i njegov predsjednik Amir Gross Kabiri potpisali s Vladom Federacije, ali i ostalim suvlasnicima ovog nekadašnjeg giganta koji se sporo, ali polako vraća na stare staze uspjeha, piše Večernji lista BiH.
-
zigzag
#796 Re: Energija u BIH
Snježana Korpruner, vlasnica GS-Tvornice mašina Travnik:
"Ako Elektroprivreda nastavi insistirati na rastu cijena struje: Radnici bi mogli ostati i bez povišice, pa i bez radnih mjesta"
Šta su joj radnici krivi opet?
-
Palmalma
#797 Re: Energija u BIH
Ako rastu troskovi firme, ne moze firma zadrzati isti broj zaposlenih i uz to dijeliti povisice.
- mk ultra
#799 Re: Energija u BIH
baci na papir pa vidi
a uostalom svi oni da hoće, skontali bi vlastitu proizvodnju, sufinansiranu od strane EU
cijena električne energije iz solara na 20 godina je 0.06KM/kWh
-
zigzag
#800 Re: Energija u BIH
https://www.capital.ba/privatna-elektra ... odsticaja/
jel ovo i kod federacije isto?Inače, garantovana otkupna cijena sa podsticajem iznosi ukupno 18 feniga po kilovat času proizvedene struje.