BANKE ALL ABOUT!!!
Moderator: anex
-
TheGodfather001
#776 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
I meni na UCB stoji nalog u rezervaciji za plaćeno gorivo od 23.02. Trajni nalog likvidiran u roku.
-
crveni_makovi
#777 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ja pišem o Sberbanci čiji je online banking prvi put otkako koristim tu uslugu nedostupan. Bilo dostupno do pola devet sad 404 Not Found.
-
jesam1
#778 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Da, istina je. To sam u uvodnom postu napisao (ne mogu se stalno ponavljati). Do 50k je osigurano.TheGodfather001 wrote: ↑28/02/2022 08:45 Pa komitentima ne garantuje povrat depozita do 50.000 KM Sberbanka već Agencija za osiguranje depozita BiH i Centralna banka BiH. Ovo što boldirate jeste preduslov za otvaranje stečaja, a ne oduzimanja licence. Sve banke kolateralno trpe zbog povlačenja depozita u BiH, uskoro će nas pogoditi hiperinflacija jer su vlasti trome i ne znaju kako se odrediti prema ovome.
Da, istina je - prvo ide stecaj pa onda likvidacija odnosno oduzimanje licence. (vidjeti Bobar banka & co.)
Da, istina je - ovo ce poremetiti bankarski sektor. Nece doci do hiperinflacije jer je KM kurs vezan za Euro i roba koja je podlozna hiperinflaciji se uglavnom uvozi. Ali kratkorocnih profitera situacije ce sigurno biti.
-
TheGodfather001
#779 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
jesam1 wrote: ↑28/02/2022 08:57Da, istina je. To sam u uvodnom postu napisao (ne mogu se stalno ponavljati). Do 50k je osigurano.TheGodfather001 wrote: ↑28/02/2022 08:45 Pa komitentima ne garantuje povrat depozita do 50.000 KM Sberbanka već Agencija za osiguranje depozita BiH i Centralna banka BiH. Ovo što boldirate jeste preduslov za otvaranje stečaja, a ne oduzimanja licence. Sve banke kolateralno trpe zbog povlačenja depozita u BiH, uskoro će nas pogoditi hiperinflacija jer su vlasti trome i ne znaju kako se odrediti prema ovome.
Da, istina je - prvo ide stecaj pa onda likvidacija odnosno oduzimanje licence. (vidjeti Bobar banka & co.)
Da, istina je - ovo ce poremetiti bankarski sektor. Nece doci do hiperinflacije jer je KM kurs vezan za Euro i roba koja je podlozna hiperinflaciji se uglavnom uvozi. Ali kratkorocnih profitera situacije ce sigurno biti.
-
doktor78
#780 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
I koja je procedura da se izvuku pare preko Agencije za osiguranje depozita? Pretpostavljam da ne ide baš lagano...jesam1 wrote: ↑28/02/2022 08:57Da, istina je. To sam u uvodnom postu napisao (ne mogu se stalno ponavljati). Do 50k je osigurano.TheGodfather001 wrote: ↑28/02/2022 08:45 Pa komitentima ne garantuje povrat depozita do 50.000 KM Sberbanka već Agencija za osiguranje depozita BiH i Centralna banka BiH. Ovo što boldirate jeste preduslov za otvaranje stečaja, a ne oduzimanja licence. Sve banke kolateralno trpe zbog povlačenja depozita u BiH, uskoro će nas pogoditi hiperinflacija jer su vlasti trome i ne znaju kako se odrediti prema ovome.
-
archi_a
#781 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Kako sam ja skontao, agencija je preuzela sberbanku u FBiH. To faktički znači da su oni sad, u ovom momentu, državna banka. E, hajde da vidimo od čega su sazidani i da li je agencija za bankarstvo u FBiH dorasla ovome zadatku. 400-500 porodica ovisi o njihovim potezima i postupcima.
- vjeshalica
#782 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Poleti sa muhom pasces na govno.
Nek ljudi uzmu svoje pare i nek se ne uzdaju u instrumente prevarantske drzave da ce im sredstva biti sigurna.
Bili su i u Ljubljanskoj pa na kraju ispusili. Najsigurnije bez ikakvog stresa jeste povuci novac.
Nek ljudi uzmu svoje pare i nek se ne uzdaju u instrumente prevarantske drzave da ce im sredstva biti sigurna.
Bili su i u Ljubljanskoj pa na kraju ispusili. Najsigurnije bez ikakvog stresa jeste povuci novac.
- vjeshalica
-
dah
#784 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Koja je banka najpovoljnija za otkup deviza, konkretno eura
- Tesla Edison
#785 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Tadašnji bankarski sistem ne može u istu rečenicu sa današnjim.vjeshalica wrote: ↑28/02/2022 09:23 Poleti sa muhom pasces na govno.
A i situacija nije ni blizu ista, tako da, svakako paralela sa Ljubljanskom bankom, nema nikakvog smisla.
- Tesla Edison
-
Anquilla
#787 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Preuzela je upravljanje bankom, ne banku.archi_a wrote: ↑28/02/2022 09:20 Kako sam ja skontao, agencija je preuzela sberbanku u FBiH. To faktički znači da su oni sad, u ovom momentu, državna banka. E, hajde da vidimo od čega su sazidani i da li je agencija za bankarstvo u FBiH dorasla ovome zadatku. 400-500 porodica ovisi o njihovim potezima i postupcima.
-
TheGodfather001
#788 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Vjeshalica ložačica. Zvao suprugu, proradilo je e-bankarstvo na sberu, sve fluidno. Nalozi prolaze, verifikacija odmah.
-
uss-mofo
#789 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Mi nismo u EU pa smo morali sami to uraditi.
ECB će to uraditi u EU:
https://www.hnb.hr/-/esb-je-ocijenio-da ... e-propasti
https://www.bankingsupervision.europa.e ... _3.hr.html
Dakle praktički isti mehanizam zaštite likvidnosti i komitenata banke kao i kod nas. Premostit će dok poslovnice u HR i Sloveniji također ne pređu u ruke AIK-a a ako neko Austrijsku centralu u međuvremenu ne preuzme, pustit će ju da se lividira.
Hypo banka je sad Addiko. Tu će istu stvar (izdvajanje zdrave od loše banke i rebranding) uraditi i Sber Europe AG tj branchevi u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji -- gdje ih je AIK kupio.
- VladaFBiH
#790 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
meni uredno radi - jutros prošli svi nalozi a upravo sam se logovao da vidim da li radicrveni_makovi wrote: ↑28/02/2022 08:55 Ja pišem o Sberbanci čiji je online banking prvi put otkako koristim tu uslugu nedostupan. Bilo dostupno do pola devet sad 404 Not Found.
-
archi_a
#791 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Da, preuzela je upravljanje, znači, preuzela je banku do daljnjeg.Anquilla wrote: ↑28/02/2022 09:54Preuzela je upravljanje bankom, ne banku.archi_a wrote: ↑28/02/2022 09:20 Kako sam ja skontao, agencija je preuzela sberbanku u FBiH. To faktički znači da su oni sad, u ovom momentu, državna banka. E, hajde da vidimo od čega su sazidani i da li je agencija za bankarstvo u FBiH dorasla ovome zadatku. 400-500 porodica ovisi o njihovim potezima i postupcima.
-
made_in_sarajevo
#792 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ja digo sve pare i brasna kupio za 2 svjetska rata
Sto od sinoc serem evo i opet mi potrvdise iz banke, ne beri brigu, radi dalje zaradjuj milione ko i dosad. Nije licni bankar da mi sere nego haman pa familija smo i da ima bilo sta reko bi prosle sedmice jos.
Idemo sad drugi krug, direktori sve znaju pobjegi na maldive radnicima lazu
https://www.klix.ba/biznis/finansije/ud ... /220228041
Lazu krade direktor pare da ima za brasna
Sto od sinoc serem evo i opet mi potrvdise iz banke, ne beri brigu, radi dalje zaradjuj milione ko i dosad. Nije licni bankar da mi sere nego haman pa familija smo i da ima bilo sta reko bi prosle sedmice jos.
Idemo sad drugi krug, direktori sve znaju pobjegi na maldive radnicima lazu
https://www.klix.ba/biznis/finansije/ud ... /220228041
Lazu krade direktor pare da ima za brasna
-
crveni_makovi
#793 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Proradilo je i odjednom su mi stigle sve potvrde o placanju, uredno sam koristila karticu za placanje goriva i hrane i usput podigla nesto s bankomata.VladaFBiH wrote: ↑28/02/2022 10:04meni uredno radi - jutros prošli svi nalozi a upravo sam se logovao da vidim da li radicrveni_makovi wrote: ↑28/02/2022 08:55 Ja pišem o Sberbanci čiji je online banking prvi put otkako koristim tu uslugu nedostupan. Bilo dostupno do pola devet sad 404 Not Found.
-
uss-mofo
#794 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Full disclosure, ja sam u četvrtak kad je krenulo sranje sve pare sa Sbera (račun firme) prebacio na drugu poslovnu banku. Da sam znao da će se ovaj mehanizam zaštite aktivirati ne bih to ni uradio. Ali pošto sam znao da akvizicija nije završena i da je ruski Sber preko Sber EU AG još uvijek vlasnik ove banke u BiH, nisam htio riskirati.
Sad ću vraćati pomalo da plaćam poreze i doprinose dok se ne raspetlja cijela situacija. Izdajem fakturu nakon praznika stranom klijentu i ako plaćanje na Sber prođe bez problema (a očekujem da hoće), neću zatvarati račun. Ne znam kako će se banke u drugim zemljama ponašati prema Sberu pa još ostaje to da se vidi.
Moje očekivanje je da će se rebrandirati u narednih mjesec dana i iz Agencije za bankarstvo preći u novo vlasništvo po uburzanom postupku. Ruse nakon ovoga više niko ništa neće pitati, a nije isključeno da ECB konfiskuje Sberbank Europe AG u Austriji kao dio sankcija Ruskoj Federaciji, i proda ju nekom trećem.
Sad ću vraćati pomalo da plaćam poreze i doprinose dok se ne raspetlja cijela situacija. Izdajem fakturu nakon praznika stranom klijentu i ako plaćanje na Sber prođe bez problema (a očekujem da hoće), neću zatvarati račun. Ne znam kako će se banke u drugim zemljama ponašati prema Sberu pa još ostaje to da se vidi.
Moje očekivanje je da će se rebrandirati u narednih mjesec dana i iz Agencije za bankarstvo preći u novo vlasništvo po uburzanom postupku. Ruse nakon ovoga više niko ništa neće pitati, a nije isključeno da ECB konfiskuje Sberbank Europe AG u Austriji kao dio sankcija Ruskoj Federaciji, i proda ju nekom trećem.
-
Jasamkodi
#795 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Koristi li neko Sberbank za online plaćanje, da li prolaze transakcije u dolarima i eurima?
- sinus
#796 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Zbog testa ja sam nešto kupio preko PayPala mislim u subotu, plaćanje dolarima. Kupovina je prošla OK, PayPal nije pravio nikakve probleme, trenutno još stoji na online bankarstvu taj iznos pretvoren u KM kao rezervisana sredstva. Nije još proknjiženo, ali mislim da će biti u toku dana jer stoji u rezervisanim sredstvima.
-
kao_kaoty
#797 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Zdravo ljudi! Da li dizete Vas novac sa ostalih banaka u BiH? Kakva je situacija sa njima
-
TheGodfather001
#798 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Svježa informacija, danas je Agencija za bankarstvo F BiH izdala uputstvo da se u roku od 10 dana završi proces akvizicije i rebrendiranje Sberbank BH u AIK. Kamata na štednju i oročenje ide do 4% za zatečena sredstva na preuzetim računima.
A sada je Raiffeisen u ogromnom problemu jer više novca je tamo deponovano nego u svim drugim bankama i komitenti nekontrolisano podižu taj novac, Centralna banka BiH ih ne može pratiti sa isporukom novca. Podizanje preko 10.000KM traži najavu od dva dana unaprijed u svim bankama. Prognoza Agencije za bankarstvo F BiH da će se stanje stabilizovati do kraja sedmice.
Poz.
A sada je Raiffeisen u ogromnom problemu jer više novca je tamo deponovano nego u svim drugim bankama i komitenti nekontrolisano podižu taj novac, Centralna banka BiH ih ne može pratiti sa isporukom novca. Podizanje preko 10.000KM traži najavu od dva dana unaprijed u svim bankama. Prognoza Agencije za bankarstvo F BiH da će se stanje stabilizovati do kraja sedmice.
Poz.
-
probook
#799 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Sber radi normalno, online aplikacija radi normalno.
Prebacivani iznosi preko 10.000 bez ikakvih problema
Prebacivani iznosi preko 10.000 bez ikakvih problema
-
boshniak