Iskustva sa koronavirusom

Moderator: O'zone

Locked
svjezi_ustipak

#776 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by svjezi_ustipak »

freelancerBIH wrote: 30/10/2020 08:40 Ja se samo pitam koliko ovdje ovih sto pisu da su zavrsili u bolnici ili sa upalom pluca ima da su prije toga govorili da je ovo sve prenapuhano, da korona ne postoji i sl. :-) :lol:
Takvih je bilo i da su umrli. Ljetos čovjek u ranim srednjim godinama umire, preteška klinička slika. Njegov brat poslije govori da nije vjerovao u covid, nije poticao nikakve preporuke niti se ikako čuvao. Radio posao gdje je baš puno komunicirao sa ljudima a i puno ga je ljudi tražilo. Poslije se pokajao ali bolest baš uzela maha.
Tuga. Ostadoše mala djeca.
Trappist

#777 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Trappist »

svjezi_ustipak wrote: 31/10/2020 11:48
freelancerBIH wrote: 30/10/2020 08:40 Ja se samo pitam koliko ovdje ovih sto pisu da su zavrsili u bolnici ili sa upalom pluca ima da su prije toga govorili da je ovo sve prenapuhano, da korona ne postoji i sl. :-) :lol:
Takvih je bilo i da su umrli. Ljetos čovjek u ranim srednjim godinama umire, preteška klinička slika. Njegov brat poslije govori da nije vjerovao u covid, nije poticao nikakve preporuke niti se ikako čuvao. Radio posao gdje je baš puno komunicirao sa ljudima a i puno ga je ljudi tražilo. Poslije se pokajao ali bolest baš uzela maha.
JAO ŠOKANTNO! Radio posao?! Radio?! Da prehrani djecu?! Sram ga bilo, sto nije u kuci ostao i brojao zarazene i mrtve svaki dan? Budala... (sarkastican sam naravno). Covjek izabrao opciju da radi i da prehrani porodicu, uhvatilo ga i nažalost umro, je li sad trebamo slaviti njegovu smrt jer "se nije čuvao"? Sto onda ne "slavimo" kad pusac umre od raka pluca?
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#778 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by un1ted »

Raditi i paziti se, i raditi bez obraćanja na mjere, nije isto.
svjezi_ustipak

#779 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by svjezi_ustipak »

Trappist wrote: 31/10/2020 12:01
JAO ŠOKANTNO! Radio posao?! Radio?! Da prehrani djecu?! Sram ga bilo, sto nije u kuci ostao i brojao zarazene i mrtve svaki dan? Budala... (sarkastican sam naravno). Covjek izabrao opciju da radi i da prehrani porodicu, uhvatilo ga i nažalost umro, je li sad trebamo slaviti njegovu smrt jer "se nije čuvao"? Sto onda ne "slavimo" kad pusac umre od raka pluca?
Čovjek je imao sve uslove da se zaštiti od korone. Otvoreno je negirao da se išta dešava. I pored upozorenja najbližih, nije preuzeo nijednu mjeru prevencije. A zaradio je prije toga dovoljno da prehrani tri porodice jer je imao super posao i puno ga je ljudi tražilo.

Post je bio odgovor na pitanje koliko je onih koji su negirali covid isti i dobilo.

Sarkazmu ovdje nema mjesta. Neumjesno je fakat. Riječ je o relativno mladoj osobi koja je umrla i ostavila iza sebe troje male djece.
freelancerBIH

#780 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by freelancerBIH »

svjezi_ustipak wrote: 31/10/2020 12:39

Čovjek je imao sve uslove da se zaštiti od korone. Otvoreno je negirao da se išta dešava. I pored upozorenja najbližih, nije preuzeo nijednu mjeru prevencije. A zaradio je prije toga dovoljno da prehrani tri porodice jer je imao super posao i puno ga je ljudi tražilo.

Post je bio odgovor na pitanje koliko je onih koji su negirali covid isti i dobilo.

Sarkazmu ovdje nema mjesta. Neumjesno je fakat. Riječ je o relativno mladoj osobi koja je umrla i ostavila iza sebe troje male djece.
Evo ti ga ovaj Trappist je jedan od ovih "negatora postojanja korone" i "sve je to jaca gripa i prehlada"
svjezi_ustipak

#781 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by svjezi_ustipak »

freelancerBIH wrote: 31/10/2020 12:48

Evo ti ga ovaj Trappist je jedan od ovih "negatora postojanja korone" i "sve je to jaca gripa i prehlada"
Čovjek ima pravo da kaže šta misli. To je ok.

Moja iskustva su pravo sumorna kad je riječ o Sarajlija a i koroni. Ogroman broj ljudi se zaražava, kliničke slike znaku biti katastrofalne. Bolest ima vrlo nepredvidivi tok, u rasponu od 12 sati je znalo biti fatalnih pogoršanja. Znaju biti hospitalizirane cijele porodice. Bilo je dosad 20ak situacija gdje su skupa umirali djeca i roditelji, u razmaku od nekoliko dana. Bolest je do respiratora dovodila i sportiste i mlade ljude. Vrlo loše je sve u svemu.

Treba se čuvati, ko sebi želi dobro. Ko je spreman na rizik, ok.
Mogy87

#782 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Mogy87 »

@svjezi_ustipak imate li ikakvu predstavu iz prakse sta bi moglo dovesti do teze klinicke slike? Bilo kakav zajednicki nazivnik koji ste uocili?
svjezi_ustipak

#783 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by svjezi_ustipak »

Mogy87 wrote: 31/10/2020 13:09 @svjezi_ustipak imate li ikakvu predstavu iz prakse sta bi moglo dovesti do teze klinicke slike? Bilo kakav zajednicki nazivnik koji ste uocili?
Imam ali to je samo moj stav. Ne bih da špekulišem na ovakvim mjestima jer je to tema za stručnu raspravu a ovo je laički forum.

Pretilost, muški spol i nepušači su zajedničko većini umrlih u Sa.
Mogy87

#784 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Mogy87 »

svjezi_ustipak wrote: 31/10/2020 13:14
Mogy87 wrote: 31/10/2020 13:09 @svjezi_ustipak imate li ikakvu predstavu iz prakse sta bi moglo dovesti do teze klinicke slike? Bilo kakav zajednicki nazivnik koji ste uocili?
Imam ali to je samo moj stav. Ne bih da špekulišem na ovakvim mjestima jer je to tema za stručnu raspravu a ovo je laički forum.

Hvala velika za odgovor :thumbup: nadam se da ce nakon sto ova nocna mora bude iza nas biti pokrenuta takva strucna rasprava.

Za sad, cuvajmo sebe i svoje voljene jer nista drugo nam ne preostaje.
ovo_malo_duse

#785 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by ovo_malo_duse »

To je svugdje, nije samo u Sarajevu. Plucni krvni ugrusak kod ove populacije je pravo opasan koliko sam ja mogao skontat. Valjda zato mjere konstatno ovaj "deep vein thrombosis" broj. Ne znam kako se na nasem kaze ja sam googlao sa mog nalaza i izbacuje mi ovo na engleskom. Mora bit manji od 243 ng/mL((D-DU).
Zato se daje preventivno Aspirin ili neki jaci Anti coagulant.
splinter

#786 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by splinter »

Mogy87 wrote: 31/10/2020 13:16

Hvala velika za odgovor :thumbup: nadam se da ce nakon sto ova nocna mora bude iza nas biti pokrenuta takva strucna rasprava.

Za sad, cuvajmo sebe i svoje voljene jer nista drugo nam ne preostaje.
Tačno. A Interesantno.
clowerine

#787 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by clowerine »

Pušači imaju smanjen broj ACE2 receptora u respiratornom traktu, kao i alergijski asmtatičari. Još uvijek su potrebna opsežna istraživanja, ali činjenica je da pušači i astmatičari prolaze s lakšom kliničkom slikom.
laik1981

#788 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by laik1981 »

Kad i kad su oni francuski naucnici rekli da je vecina sa tezim simptomima nepusaca. Cak i pominjali nikotin kao dio terapije
Francuski znanstvenici s Instituta Pasteur, predvođeni neurobiologom Jean-Pierreom Changeauxom, pretpostavljaju da bi nikotinski flasteri mogli pomoći u sprečavanju infekcije ovim opasnim virusom. Oni su odgovarajuću hipotezu o tome objavili na znanstvenom portalu Qeios.

Do ovog su zaključka došli, jer je, prema njihovim podacima, a koji su u suprotnosti s kineskom studijom, među pacijentima inficiranim COVID-om-19 zabilježen samo mali broj pušača.

Najvažniji rezultati studije: od 500 pacijenata inficiranih koronavirusom, 350 je bilo hospitalizirano, a 150 je imalo blage simptome bolesti. Među njima je bilo samo pet posto pušača, izjavio je za agenciju AFP voditelj studije i profesor interne medicine Zahir Amoura. To zauzvrat čini 80 posto manje pušača među pacijentima nego u općoj populaciji iste dobi i spola.

Francuska studija polazi od toga da nikotin može zaštititi od koronavirusa. To se temelji na hipotezi „da nikotin prijanja na stanične receptore [ACE2] koje koristi virus i na taj način sprečava vezivanje virusa za receptore", objašnjava Changeux, koji također predaje na Collège de France.
zomri

#789 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by zomri »

Stvarno zanimljivo (i zabrinjavajuce) ovo za nepusace. Moze li biti uzrok slican onom kod sportista: da se zbog zdravijih pluca virus lakse “probije” u donji dio pluca? Laicki pitam.
banjaluka078

#790 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by banjaluka078 »

svjezi_ustipak wrote: 31/10/2020 11:40 Zato što je covid intersticijalna pneumonija tako da se manifestuje ispočetka kao mreža mrljastih promjena koje mogu biti diskretne. RTG pluća je plakatima slika gdje dolazi do sumacije sjena što može biti uzrok pogrešne interpretacije. CT ima drukčiji način prikaza, tkivo se prikazuje u slojevima i otkrivanje malih promjena je olakšano.
Stric je juče dobio nalaz da je pozitivan, znači da je od prvog rtg koji je navodno bio dobar, došao do obostrane upale za par dana. Sad je već preko 10 dana sa simptomima, još ga drži temperatura, ali ne čudi, jer su ga pogrešno vodili kao upalu mokraćnih puteva i terapiju korigovali tek prije par dana. U tih 10 dana je 3 puta zbog jako visoke temperature bio na infektivnoj klinici, gdje mu je rađen "brzi test" koji je bio negativan, tek je PCR pokazao pozitivan rezultat. Naravno, u tih 10 dana je bio s ukućanima...sad su svi fasovali izolaciju.
freelancerBIH

#791 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by freelancerBIH »

zomri wrote: 31/10/2020 13:34 Stvarno zanimljivo (i zabrinjavajuce) ovo za nepusace. Moze li biti uzrok slican onom kod sportista: da se zbog zdravijih pluca virus lakse “probije” u donji dio pluca? Laicki pitam.
:gunjastajl: :gunjastajl: :gunjastajl:
EmirTr

#792 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by EmirTr »

clowerine wrote: 31/10/2020 13:30 Pušači imaju smanjen broj ACE2 receptora u respiratornom traktu, kao i alergijski asmtatičari. Još uvijek su potrebna opsežna istraživanja, ali činjenica je da pušači i astmatičari prolaze s lakšom kliničkom slikom.
Suviše je mali uzorak analiziran da bi to već sada postala činjenica.

Bravo.
Forummeho

#793 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Forummeho »

Kona__ wrote: 30/10/2020 20:46
plain vanilla wrote: 30/10/2020 18:23 Mene zanima znate li kako ste se zarazili?
Na poslu, na kakvom sijelu?
Jel bas zarazeni disao u vas?
Ja nemam pojma kako sam se zarazila. Niko u mojoj okolini nije bio zaražen, iako sam na posao išla svaki dan, sama u kancelariji, svuda sa maskom, bakticid uz mene k’o najbolji pajdo..

Inače ja se dobro osjećam, završila sa antibioticima, pijem i dalje ove suplemenre, u utorak bih trebala izaći iz izolacije, prije toga na pregled, 13. dan pregled su mi rekli na telefon.
Sve sam pila što se ovdje pominjalo, i onaj slatki pelin od kojeg sam se čini mi se baš preznojavala..
Mozda zato sto bakticid nije namijenjen virusima. Samo mu ime kaze za sta je...

Dosta preparata za dezinfekciju koji se koriste su stetni jer ljudima daju osjecaj siurnosti a nemaju nikakvog efekta na ovaj virus.
splinter

#794 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by splinter »

Nikotin se veže također za ACE 2 receptore i dolazi do neke vrste interferencije sa samim virusom.
Također nikotin i dim iz cigarete smanjuju nivo AC2 receptora u više organa.
Osim toga s druge strane Sars-Cov-2 se pored ACE2 receptora veže i za nikotinske receptore acetilin holina koji su već zauzeti od zna se koga. U ovom okršaju Sars-CoV-2 VS Nikotin, trenutno je 0:2.
Becky7

#795 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Becky7 »

Forummeho wrote: 31/10/2020 14:42
Kona__ wrote: 30/10/2020 20:46
plain vanilla wrote: 30/10/2020 18:23 Mene zanima znate li kako ste se zarazili?
Na poslu, na kakvom sijelu?
Jel bas zarazeni disao u vas?
Ja nemam pojma kako sam se zarazila. Niko u mojoj okolini nije bio zaražen, iako sam na posao išla svaki dan, sama u kancelariji, svuda sa maskom, bakticid uz mene k’o najbolji pajdo..

Inače ja se dobro osjećam, završila sa antibioticima, pijem i dalje ove suplemenre, u utorak bih trebala izaći iz izolacije, prije toga na pregled, 13. dan pregled su mi rekli na telefon.
Sve sam pila što se ovdje pominjalo, i onaj slatki pelin od kojeg sam se čini mi se baš preznojavala..
Mozda zato sto bakticid nije namijenjen virusima. Samo mu ime kaze za sta je...

Dosta preparata za dezinfekciju koji se koriste su stetni jer ljudima daju osjecaj siurnosti a nemaju nikakvog efekta na ovaj virus.

Prema preporuci svijetskih organizacija za dezinfekciju se preporučuje:

It’s essential to pay attention to the active ingredients in your cleaning products. Below are common active ingredients found in the CDC and EPA recommended disinfectant cleaning products that can kill many viruses and bacteria:

Ethanol alcohol (60%-90%)
Hydrogen peroxide
Isopropyl alcohol (60%-90%)
Quaternary Ammonium
Sodium hypochlorite

Preuzeto sa © Michigan State University

Tako Bakticid sigurno spada u tu grupu nemojte siriti dezinformacije.
GAU8

#796 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by GAU8 »

Nekada je bolje ne napisati ništa.
Seawolf

#797 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Seawolf »

svjezi_ustipak wrote: 31/10/2020 13:07 Moja iskustva su pravo sumorna kad je riječ o Sarajlija a i koroni. Ogroman broj ljudi se zaražava, kliničke slike znaku biti katastrofalne. Bolest ima vrlo nepredvidivi tok, u rasponu od 12 sati je znalo biti fatalnih pogoršanja. Znaju biti hospitalizirane cijele porodice. Bilo je dosad 20ak situacija gdje su skupa umirali djeca i roditelji, u razmaku od nekoliko dana. Bolest je do respiratora dovodila i sportiste i mlade ljude. Vrlo loše je sve u svemu.

Ponovit ću ovdje ovaj jedan svoj današnji post, jer bih volio ćuti tvoje mišljenje:
Ne znam koliki je procenat preživljavanja teško oboljelih pacijenata, priključenih na mehaničku ventilaciju respiratorima, u COVID bolnici Podhrastovi.

U Zagrebu, u K.B. Dubrava, taj procenat preživljavanja je oko 10%.

U istom tom Zagrebu, u Specijalnoj infektivnoj bolnici "Fran Mihaljević", taj procenat preživljavanja je oko 40%.

Sve je samo do znanja i iskustva.
Trappist

#798 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Trappist »

freelancerBIH wrote: 31/10/2020 12:48

Falili su nam tvoji strucni komentari, pogotovo oni iz augusta: pandemija ce se riješiti u narednih 15 dana i slicno.
svjezi_ustipak

#799 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by svjezi_ustipak »

Seawolf wrote: 31/10/2020 16:06
svjezi_ustipak wrote: 31/10/2020 13:07 Moja iskustva su pravo sumorna kad je riječ o Sarajlija a i koroni. Ogroman broj ljudi se zaražava, kliničke slike znaku biti katastrofalne. Bolest ima vrlo nepredvidivi tok, u rasponu od 12 sati je znalo biti fatalnih pogoršanja. Znaju biti hospitalizirane cijele porodice. Bilo je dosad 20ak situacija gdje su skupa umirali djeca i roditelji, u razmaku od nekoliko dana. Bolest je do respiratora dovodila i sportiste i mlade ljude. Vrlo loše je sve u svemu.

Ponovit ću ovdje ovaj jedan svoj današnji post, jer bih volio ćuti tvoje mišljenje:
Ne znam koliki je procenat preživljavanja teško oboljelih pacijenata, priključenih na mehaničku ventilaciju respiratorima, u COVID bolnici Podhrastovi.

U Zagrebu, u K.B. Dubrava, taj procenat preživljavanja je oko 10%.

U istom tom Zagrebu, u Specijalnoj infektivnoj bolnici "Fran Mihaljević", taj procenat preživljavanja je oko 40%.

Sve je samo do znanja i iskustva.
Nisam siguran na kakvo iskustvo misliš kad govoriš o covid budući je bolest stara manje od godinu, tako da se bojim da nisam možda baš shvatio šta si želio reći.

Procenat preživljavanja je negdje u rangu KB Dubrava ili niži. Nemam potpuni uvid u podatke da bih ti mogao decidno odgovoriti. Ono što sam primjetio kod ovih uporednih izvještaja je da su negdje samo davali podatke o kontrolisanoj mehaničkoj ventilaciji dok su na drugim koristili izvještaje gdje su pored KMV dodavali i pacijente na NIV.
svjezi_ustipak

#800 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by svjezi_ustipak »

banjaluka078 wrote: 31/10/2020 13:57
svjezi_ustipak wrote: 31/10/2020 11:40 Zato što je covid intersticijalna pneumonija tako da se manifestuje ispočetka kao mreža mrljastih promjena koje mogu biti diskretne. RTG pluća je plakatima slika gdje dolazi do sumacije sjena što može biti uzrok pogrešne interpretacije. CT ima drukčiji način prikaza, tkivo se prikazuje u slojevima i otkrivanje malih promjena je olakšano.
Stric je juče dobio nalaz da je pozitivan, znači da je od prvog rtg koji je navodno bio dobar, došao do obostrane upale za par dana. Sad je već preko 10 dana sa simptomima, još ga drži temperatura, ali ne čudi, jer su ga pogrešno vodili kao upalu mokraćnih puteva i terapiju korigovali tek prije par dana. U tih 10 dana je 3 puta zbog jako visoke temperature bio na infektivnoj klinici, gdje mu je rađen "brzi test" koji je bio negativan, tek je PCR pokazao pozitivan rezultat. Naravno, u tih 10 dana je bio s ukućanima...sad su svi fasovali izolaciju.
Nagla promjena RTG slike pluća nije ništa neobično kod covid. Stanje se zna izmjeniti u roku od 12 sati tako da od relativno manjih promjena RTG nalaz pređe u katastrofalan.
Nadam se da će se stric što prije oporaviti.
Locked