Na mapi je.zrakomlat wrote: Malo je nezgodno potrošiti taj novac u državi koja više ne postoji.
Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
-
moonca
#776 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
- insomnia78
#777 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Alija. Nema ko drugi biti
- Hajvan
#778 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
koja to?zrakomlat wrote: Malo je nezgodno potrošiti taj novac u državi koja više ne postoji.
juga?
Last edited by Hajvan on 18/06/2019 20:16, edited 1 time in total.
-
macchiato
#779 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Monco, deda i jest provodio 90% godišnjih odmora u svojoj domovini, Jugoslaviji.
Ma ja mislim da nema čak ni 500KM, to sam onako bezveze zaokružila cifru jer ne znam precizno, mislim da ima čak i dvadesetak-tridesetak maraka manje. Al' nebitno, i da je 500 pa i 600, to jednom insanu nije dovoljno za normalan život. Odnosno, s ovim parama je moguće jedino puko preživljavati da ne krepaš od gladi, žeđi i bolesti (i to ako si sreće da imaš samo blaže zdravstvene probleme i jedeš hrenovke od pola marke). Ne daj bože nekih drugih nepredviđenih troškova ili da sebi priuštiš neko zadovoljstvo, to je već nemoguća misija. A jebo onda takav život.
A što neko reče, ovo je kao i ok penzija jer ima čak i manjih, ona druga nena mi je imala oko 300KM. Kako li tek ti ljudi preživljavaju, uvijek će mi biti misterija.
Ma ja mislim da nema čak ni 500KM, to sam onako bezveze zaokružila cifru jer ne znam precizno, mislim da ima čak i dvadesetak-tridesetak maraka manje. Al' nebitno, i da je 500 pa i 600, to jednom insanu nije dovoljno za normalan život. Odnosno, s ovim parama je moguće jedino puko preživljavati da ne krepaš od gladi, žeđi i bolesti (i to ako si sreće da imaš samo blaže zdravstvene probleme i jedeš hrenovke od pola marke). Ne daj bože nekih drugih nepredviđenih troškova ili da sebi priuštiš neko zadovoljstvo, to je već nemoguća misija. A jebo onda takav život.
A što neko reče, ovo je kao i ok penzija jer ima čak i manjih, ona druga nena mi je imala oko 300KM. Kako li tek ti ljudi preživljavaju, uvijek će mi biti misterija.
- pustopoljina
#780 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Ovo sto animals rece moze proci kad ljudi imaju svoju nekretninu i bascu i rade u njoj. Takvih je, hvala bogu, puno...
Ali cim ih treba sluziti, voditi doktorima , primaju terapiju, ne mogu ni jabuku ubrati...lose.
Ali cim ih treba sluziti, voditi doktorima , primaju terapiju, ne mogu ni jabuku ubrati...lose.
-
moonca
#781 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Pa eto , onda je zbilja Bosna krivac sto ne pomogne dedi- jer je naslijedila novac od bivSje nam YU..macchiato wrote:Monco, deda i jest provodio 90% godišnjih odmora u svojoj domovini, Jugoslaviji.![]()
Ma ja mislim da nema čak ni 500KM, to sam onako bezveze zaokružila cifru jer ne znam precizno, mislim da ima čak i dvadesetak-tridesetak maraka manje. Al' nebitno, i da je 500 pa i 600, to jednom insanu nije dovoljno za normalan život. Odnosno, s ovim parama je moguće jedino puko preživljavati da ne krepaš od gladi, žeđi i bolesti (i to ako si sreće da imaš samo blaže zdravstvene probleme i jedeš hrenovke od pola marke). Ne daj bože nekih drugih nepredviđenih troškova ili da sebi priuštiš neko zadovoljstvo, to je već nemoguća misija. A jebo onda takav život.![]()
Ne bih da idem u privatnost suvise-ali ti si napisla----------- kako da ne znash, kako nena od 300 KM prezivljava??
- nKrkan
#782 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Pošto je očigledno da će ova država,a ja bih prije rekao sistem propasti i urušiti se , te da ćemo bankrotirati kao Argentina 2001. godine , mene zanima u kakvom scenariju će se to desti i kakva će biti posljedice toga?
Predpostavljam da će domaće banke propadat jer više nemaju kome davati kredite, privatizovat će se sve što je ostalo , pa onda prirodna bogatstva .
U narednih 5 godina , 80k ljudi odlazi u penziju
još kad se i oni natovare na budžet, a naši radnici ne uplaćuju doprinose jer su u zemljama od Cro pa nadalje , i što je još gore , plate stagniraju , a doprinosi na plate u 80% radnika isti , koliko ono , 190 KM? 
Predpostavljam da će domaće banke propadat jer više nemaju kome davati kredite, privatizovat će se sve što je ostalo , pa onda prirodna bogatstva .
U narednih 5 godina , 80k ljudi odlazi u penziju
-
macchiato
#783 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Jok, ja sam kriva. Naravno da je država kriva što penzioneri žive od crkavice. I ne samo penzioneri, nego i svi ostali.
Nena je odavno mrtva. Da nije imala pomoć djece, ne bi ni godinu dana nakon odlaska u penziju preživjela.
Nena je odavno mrtva. Da nije imala pomoć djece, ne bi ni godinu dana nakon odlaska u penziju preživjela.
-
moonca
#784 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
macchiato wrote:Jok, ja sam kriva. Naravno da je država kriva što penzioneri žive od crkavice. I ne samo penzioneri, nego i svi ostali.
Aha.... kad ces ti u penziju?
- HAVANA
#785 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Napadni na rezimske ljude,povlastene,ukini crno trziste,stimulisi zaposljavanje,ubrzaj procedure registracije firmi i olaksaj pocetak poslovanja kroz manje poreze na dobit i manje doprinose u pocetku poslovanja,stimulisi proizvodnju,stimulisi obrazovni sistem i razvijaj ga po planu i potrebama na trzistu,praksa,zanati,turizam...Nije to toliko tesko i moglo bi se prilicno brzo naprijed da nije ovih majmuna rezimskih.Dabogda rak dobili.nKrkan wrote:Pošto je očigledno da će ova država,a ja bih prije rekao sistem propasti i urušiti se , te da ćemo bankrotirati kao Argentina 2001. godine , mene zanima u kakvom scenariju će se to desti i kakva će biti posljedice toga?
U narednih 5 godina , 80k ljudi odlazi u penzijujoš kad se i oni natovare na budžet, a naši radnici ne uplaćuju doprinose jer su u zemljama od Cro pa nadalje , i što je još gore , plate stagniraju , a doprinosi na plate u 80% radnika isti , koliko ono , 190 KM?
- Sanjarko
#786 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Tesko Havana. Treba citav sistem srusit i vlast pa sve ispocetka. A ceka ih i gore od toga zadnje sta si napisao, mozda.HAVANA wrote:Napadni na rezimske ljude,povlastene,ukini crno trziste,stimulisi zaposljavanje,ubrzaj procedure registracije firmi i olaksaj pocetak poslovanja kroz manje poreze na dobit i manje doprinose u pocetku poslovanja,stimulisi proizvodnju,stimulisi obrazovni sistem i razvijaj ga po planu i potrebama na trzistu,praksa,zanati,turizam...Nije to toliko tesko i moglo bi se prilicno brzo naprijed da nije ovih majmuna rezimskih.Dabogda rak dobili.nKrkan wrote:Pošto je očigledno da će ova država,a ja bih prije rekao sistem propasti i urušiti se , te da ćemo bankrotirati kao Argentina 2001. godine , mene zanima u kakvom scenariju će se to desti i kakva će biti posljedice toga?
U narednih 5 godina , 80k ljudi odlazi u penzijujoš kad se i oni natovare na budžet, a naši radnici ne uplaćuju doprinose jer su u zemljama od Cro pa nadalje , i što je još gore , plate stagniraju , a doprinosi na plate u 80% radnika isti , koliko ono , 190 KM?
Last edited by Sanjarko on 18/06/2019 21:53, edited 1 time in total.
- nKrkan
#787 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
trenutno je nemoguće iznutra promjeniti situciju, jedino da nas neko iz EU čizme stimuliše
extremno poboljšanje bi bilo kad bi plate skočile sa trenutnih 600 maraka na 1200 , u nekih 2-3 mjeseca , tad bi ljudi ko možda razmislili da li da odlaze .
i sad će me neko citirati pa plate već jesu takve itd, jesu negdje. 80% našeg stanovništva radi za 550-700 maraka plate. Znači Bingo, Konzum, tekstilna industrija, gotovo sve veće firma gdje su bošnje vlasnici. U rs je još gore. Jedino gdje su plate izrazito bolje je kod susjeda u zapadno od rijeke Neretve,platu iz Violete većina stanovništva može sanjati.
extremno poboljšanje bi bilo kad bi plate skočile sa trenutnih 600 maraka na 1200 , u nekih 2-3 mjeseca , tad bi ljudi ko možda razmislili da li da odlaze .
i sad će me neko citirati pa plate već jesu takve itd, jesu negdje. 80% našeg stanovništva radi za 550-700 maraka plate. Znači Bingo, Konzum, tekstilna industrija, gotovo sve veće firma gdje su bošnje vlasnici. U rs je još gore. Jedino gdje su plate izrazito bolje je kod susjeda u zapadno od rijeke Neretve,platu iz Violete većina stanovništva može sanjati.
- HAVANA
#788 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Nije to uopste tesko,cak i ima nekih znacajnih pomaka u tom pravcu...al opet,jaki su majmuni jos uvijek.
- Sanjarko
#789 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Nadam se da si upravu.HAVANA wrote:Nije to uopste tesko,cak i ima nekih znacajnih pomaka u tom pravcu...al opet,jaki su majmuni jos uvijek.
- Optimus09
- CPT
#791 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Tako nesto je nemoguce cak i kad govoris o godinama.nKrkan wrote:trenutno je nemoguće iznutra promjeniti situciju, jedino da nas neko iz EU čizme stimuliše
extremno poboljšanje bi bilo kad bi plate skočile sa trenutnih 600 maraka na 1200 , u nekih 2-3 mjeseca , tad bi ljudi ko možda razmislili da li da odlaze
- deer_hunter
#792 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Maraschino wrote:
Vise od 60% stanovnistva vani zivi od plate do plate a toliko su ubijedjeni da ce na vrijeme dobiti svoje da bukvalno sto mu je preostalo zadnjeg dana(50-100€) otice i potrositi da ne zanoci.
Hoce na odmor, tesko ili u banku. Obavezno se izdvaja za odmor od tvoje plate i u maj/junu se isplacuje. Crkla masina za sudje, isto u banku ili kako drugacije, renoviranje stana ili kuce...
Bukvalo ste shvatili, tamo pare padaju i kipe na sve strane. Nije tako. Sto ti daju probace na sve nacine i da ti uzmu. Rijetka su zanimanja gdje ti mozes da pregovaras o svojoj plati iz snova i da te on mora platiti, ostalo manje ili vise ili bolje prezivljavanje ali kvalitetno.
Nisam nista bukvalno shvatio,sam kazes da je plata od 1000 maraka(500 eura) u Bosni jednaka onoj od 2500 eura u Njemackoj i Holandiji. Sto je naravno besmislica obicna. Samo ne znam odakle si izvadio tu racunicu, ovo sto ja pricam je licno iskustvo s obzirom da sam zivio u Holandiji 5 godina skoro, a sad zivim u Njemackoj. Znaci samac sa 2500 eura(koji nije kockar npr. ) hladno bez ikakvog odricanja ostavi na stranu tu tvoju platu u Bosni od 1000 KM. A taj u Bosni od tih 1000 KM ako ostavi 200 na stranu neka se udara u g.u.zicu, o cemu pricamo uopste?
- animals
#793 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
I dok je tvoj dedo obilazio pola Evrope, u doba Tita..
nas cetvero je prezivljavalo od invalidske penzije
moga starog koja je bila duplo manja od penzije tvoga dede.. zato smanjite dozivljaje djeco..
moj stari nikad mora nije vidio.. i ja da zalim tvoga dedu..
nas cetvero je prezivljavalo od invalidske penzije
moga starog koja je bila duplo manja od penzije tvoga dede.. zato smanjite dozivljaje djeco..
moj stari nikad mora nije vidio.. i ja da zalim tvoga dedu..
- CPT
#794 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Citave porodice u BIH zive i sa manje od 500KM. Racunica ti je .... Samac moze bp zivjeti bar slicno kao i u DE sa 2500€.deer_hunter wrote:Maraschino wrote:
Vise od 60% stanovnistva vani zivi od plate do plate a toliko su ubijedjeni da ce na vrijeme dobiti svoje da bukvalno sto mu je preostalo zadnjeg dana(50-100€) otice i potrositi da ne zanoci.
Hoce na odmor, tesko ili u banku. Obavezno se izdvaja za odmor od tvoje plate i u maj/junu se isplacuje. Crkla masina za sudje, isto u banku ili kako drugacije, renoviranje stana ili kuce...
Bukvalo ste shvatili, tamo pare padaju i kipe na sve strane. Nije tako. Sto ti daju probace na sve nacine i da ti uzmu. Rijetka su zanimanja gdje ti mozes da pregovaras o svojoj plati iz snova i da te on mora platiti, ostalo manje ili vise ili bolje prezivljavanje ali kvalitetno.
Nisam nista bukvalno shvatio,sam kazes da je plata od 1000 maraka(500 eura) u Bosni jednaka onoj od 2500 eura u Njemackoj i Holandiji. Sto je naravno besmislica obicna. Samo ne znam odakle si izvadio tu racunicu, ovo sto ja pricam je licno iskustvo s obzirom da sam zivio u Holandiji 5 godina skoro, a sad zivim u Njemackoj. Znaci samac sa 2500 eura(koji nije kockar npr. ) hladno bez ikakvog odricanja ostavi na stranu tu tvoju platu u Bosni od 1000 KM. A taj u Bosni od tih 1000 KM ako ostavi 200 na stranu neka se udara u g.u.zicu, o cemu pricamo uopste?
- Bloo
- Globalna šefica
#795 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
To nije "živjeti". To je životariti na kredit.
- CPT
#796 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Kao i EU sa malom platom... prosjecan stancic 250.000+ €, autic bar desetak hiljada jer se vecina vozi xxx kilometara na posao, osiguranja, ovo ono... Zbog toga odlazi u penziju u BIH jer bi u EU bili soc. slucajevi. A u BiH mogu zivjeti haman u hotelu ili bar u boljem domu.Bloo wrote:To nije "živjeti". To je životariti na kredit.
- Bloo
- Globalna šefica
#797 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Srce mi se cijepa.
Što sa EU penzijom dolazi da živi u Bosni.
A gdje će penzioner iz Bosne da živi, a ne životari?
Elem, opet se priča okrenula da nama ljudi koji NE ŽIVE ovdje objašnjavaju kako je nama i "našim" penzićima zapravo pravo dobro ali ne kontamo.
Materemi isto epizoda Twilight zone, samo umjesto Serlinga, naraciju vrši dijasporac.
Elem, opet se priča okrenula da nama ljudi koji NE ŽIVE ovdje objašnjavaju kako je nama i "našim" penzićima zapravo pravo dobro ali ne kontamo.
Materemi isto epizoda Twilight zone, samo umjesto Serlinga, naraciju vrši dijasporac.
- CPT
#798 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Napisao sam ti zasto... Jer to nije bas toliko novca i sto za taj novac moze bolje zivjeti u BiH. Nemaju oni nikakve veze sa BH penzionerima ili njihovima stanjem. Uostalom isto se desava i u drugim drzavama i tu ne mislim samo na Balkan.Bloo wrote:Srce mi se cijepa.
Ljubomora je zahebana stvar...
- dale cooper
#799 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
A hoćemo li mi uošte doživjeti penziju, hoće li biti penzionog sistema uopšte dok mi dođemo do penzije? E ovu su dileme za SerlingaBloo wrote:Srce mi se cijepa.
i Zonu Sumraka.
-
Bodkin
#800 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Kako uvijek ovaj iz njemacke komentarise o primanjima i zivotu u bosni, a ovaj iz bosne o zivotu i primanjima u njemackoj. Zna on iz kiseljaka koliko je 2500 u njemackoj, ili zna onaj iz svecke koliko je 500 u bosni