pustopoljina wrote:pustopoljina » 16/03/2019 22:16
Hoce kad tad.
Sta im mozes, kad su glupi.
Davno je receno: panta rei.
I nedavno: resistance is futile.
Uklapa se cak i sa zakonom atrakcije.Pa jel' ja fino rekoh:Tmi
A bijelci, Tko drugi.
Doduse, ovaj stormfront me iskljucuje... bad religion, my bad
Hoce kad tad (azijati i crnci biti vecina)
Sta im mozes kad su glupi (pa desnica jaca, fol oni bi se kao branili)
Tmi?
Bijelac, bogme da.
Šo?
Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch
- славянин
#776 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#777 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”Mark Tven wrote:Najjače, članak sa ovom vešću na kliksu komentarišu neke poturice, i prozivaju Obilića i kneza Lazara zlotvorima...![]()
» Mark Tven
poturice komentarišu, poturice banuju.
Banned user for reason “kršenje pravila foruma, vrijeđanje”
» Fudo387
2 mjeseca
-
hAZNADAR
#778 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch
Nisu ni jedan ni drugi bili kokuzi. Brejvik doduse imao socijalnih i psihickih problema. Jednostavno uletili u pogresno drustvo obojica gdje se propagirala mrznja i konzumirala samo jedna vrsta informacija. Za razliku od ostalih u tom drustvu koji se zadrzavaju samo na propagiranju i mrznji - kod ove dvojice je presudila njihova bezdusnost i totalno odsustvo savjesti. Urodjeno ili steceno u razvoju - neznam.uglavnomja wrote:frustracije, ego, kompleksi ...Kaligrafija wrote:P
Mene vise zanima, sta te idiote toliko radikalizuje, imas normalan zivot, posao, djevojku, zene, prijatelje, sta ti ja znam i jedan dan odlucis idem ja rokat po ljudima!?!
raskorak izmedju zelja i mogucnosti paralelno sa uspjehom i napredovanjem useljenika
pise nedje na pocetku teme (mozda je neko vec spominjao, sorry, nemam vremena citati sve) da potice iz siromasne porodice
i tako neki kokuz gleda kako dolaze stranci, i to iz zemalja koje su po svakom indexu ispod njihove, i takvi sticu kuce, aute blabla ... a on i dalje kokuza
potpuno isti scenrio kao breivik
on je smatrao da kao domaci ima pravo da ekstra dobar posao, ekstra placen ... itd a nidje osnove za to, ni skole, ni radnog elana ... samo mjesto rodjenja
mislim upitno je ovo boldirano
vjerovatno nista od toga nije imao u normalnom obliku, par jadova slicnih sebi
Obojica su dio jedne desnicarske internacionale koja ne sljivi ni moral ni etiku ni humanost,... gdje se sve svodi na princip bojnog polja, gdje je u stvarnosti na djelu rat, sukob rasa i kultura i gdje samo brutalna sila pobjedjuje. Pa skontaju da kao vojnici moraju nesto uciniti u odbrani, dati doprinos,.. Isti slucaj kao i sa vehabijama koji nadju sebe i skontaju realnost na nekoj hutbi ili online grupi.
Propaganda cuda cini od normalnih ljudi a kamoli od asocijalnih tipova koji sami od sebe nemaju empatije i savjesti.
- pustopoljina
#779 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch
Naravno da znaju, ako dovoljno dugo radis negdje ili jos udjes u koju familiju.славянин wrote:Pa ne znam u sta onda ti spadas, drevne babiloncehAZNADAR wrote: Bogami nam niko ne zabiberi kao neka braca Slaveni i neki Evropljani. Ne mogu voliti one koji nas najvise gaze ili gledaju sa visoka.
Kada zivis vani u internacionalnom okruzenju tek onda shvatis da nikome ne pripadamo. Bjelci smo al nas inace bijeli ne mirisu kao muslimane, isto tako i Slaveni,.. a muslimanima smo previse bijeli i previse evropski.
Samo svoje,... pa i ove crvene i zelene u zabludi,.. doci ce jednom tobe![]()
. Zivio sam ja u internacionalnom okruzenju i nikada nisam imao problema - sve ovo sto pricamo o vjerama itd padne brzo u vodu kada zivis na zapadu (naravno ako se uklopis sa nacinom zivota)
Nisu svi Bosanci muslimani, kako neki belgijanac zna jesi li ti musliman ? Doduse jedino ako ne hodas okolo u arapskoj nosnji i nabijas mu u oci kako si ti musliman / inace ih mnogo , zapravo nikako ne interesuje.
Kada kazes muslimani.. to je ipak sirok pojam jer ok Turci otprilike imaju neke kulture poveznice, dok naprimjer jednom Afghanu ti i Francuz ste otprilike... isto
Naravno da znaju.
Kuhas li tradicionalne stvari za praznike?
Radis li tradicionalne stvari za praznike?
Slavis li ih uopce???
Zasto ne?
Gdje ti je adventni vijenac? Koliko vrsta keksa si napravila?
Farbas li jaja gotovim bojama ili si hippie? Hoces praviti heringsalat/osterpinze/allerheiligenstrizel/vec pomenute kekse?
Je li kod tebe vise ide apfelkren ili eierkren?
fleischchweihe? Itd itd itd
- славянин
#780 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch
Bgm gdje sam ja zivio rijetko ko je kuhao pretezno se narucivalo a mozda sta se i na tavu baci , svi posao ili u kafanu.pustopoljina wrote: Naravno da znaju, ako dovoljno dugo radis negdje ili jos udjes u koju familiju.
Naravno da znaju.
Slavis li ih uopce???
Zasto ne?
Farbas li jaja gotovim bojama ili si hippie? Hoces praviti heringsalat/osterpinze/allerheiligenstrizel/vec pomenute kekse?
Sta su tradicionalne stvari za praznike ? Mislis kao fette des rois kada naprave stariji onaj hljeb pa pazis da ne slomis zub od figuricu (ispravka)?
Koje tradicionalne stvari za praznike ? Sto su svi pjani od 21 decembra do 5 januara
Sto nebi slavio.. sve slavim redom
Ako mislis da stavljaju borice na vrata jer su vjernici malo je to tanak teren, idemo logikom komsije stavile stavim i ja , isto kao kad ogradu pravis moraju sve iste da budu.Bio je jedan komsija doduse... uf (vole i tamo virkiti ko sta cacka u dvoristu
Kakva crna jaja
Ako imaju kolaca za podijeliti uvijek sam brzodosao, doduse i ja njima sam nosio nase baklave i hurmasica i ne da su voljeli nego mozda i previse... doduse malo su bili se naljutili ovi jedni jer im djeca umal secerni sok nisu dozivjela
Last edited by славянин on 16/03/2019 21:50, edited 1 time in total.
-
hAZNADAR
#781 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch
Nemoj ga 2 mjeseca kruha ti,... jest prekrndasio i zasluzio,.. al ako moze krace,... milost.
ne mislim na tvena

ne mislim na tvena
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#782 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch
ne može.
u stvari, neka bude sretan pa je i toliko.
u stvari, neka bude sretan pa je i toliko.
- pustopoljina
#783 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch
Pa evo sad sam ti neke nabrojala?славянин wrote:Bgm gdje sam ja zivio rijetko ko je kuhao pretezno se narucivalo a mozda sta se i na tavu baci , svi posao ili u kafanu.pustopoljina wrote: Naravno da znaju, ako dovoljno dugo radis negdje ili jos udjes u koju familiju.
Naravno da znaju.
Slavis li ih uopce???
Zasto ne?
Sta su tradicionalne stvari za praznike ? Mislis kao fette des rois kada naprave stariji onaj hljeb pa pazis da ne slomis zub od prsten ?
Koje tradicionalne stvari za praznike ? Sto su svi pjani od 21 decembra do 5 januara![]()
Sto nebi slavio.. sve slavim redom![]()
Ako mislis da stavljaju borice na vrata jer su vjernici malo je to tanak teren, idemo logikom komsije stavile stavim i ja , isto kao kad ogradu pravis moraju sve iste da budu.Bio je jedan komsija doduse... uf (vole i tamo virkiti ko sta cacka u dvoristu)
Kakva crna jaja![]()
Ako imaju kolaca za podijeliti uvijek sam brzodosao, doduse i ja njima sam nosio nase baklave i hurmasica i ne da su voljeli nego mozda i previse... doduse malo su bili se naljutili ovi jedni jer im djeca umal secerni sok nisu dozivjela
Sta bi jos?
Evo-sad je post..petog bio fasing, poceo post, srijeda, do petka svi ribu jedu...sad se razmjenjuju recepti za pinze, pred uskrs ce planuti: jaja, hren i sunka...treba praviti reinling...treba ici na fleischweihe...mislim, ne treba ali skoro svi ce ici...pa onda dolaze duhovi, tjelovo i onaj treci...haj dobro to nista...al cim se jesen prebaci...idu svi sveti, a onda advent i ludilo...kalendari, nema jesti mandarina do svetog nikole...paketic od svetog nikole...pa ko je pravio, a ko kupio vijenac...pa ide keks...
Daj covjece znam katolicki kalendar bolje nego sve islamske praznike plus BH drzavne praznike plus EX YU praznike, ukljucujuci 22.decembar dan jna.
DAN JNA znam!
Kontas?
Ako ces se socijalizirati, bogme ce se znati tko si i tsta si.
- Kaligrafija
#784 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch
Jednom sam ja rekao za nas "bijelce" iz Bosne, i opcenito sa ovih prostora, na jednu temu rasizma prema crncima i bjelackog robovlasnistva nad istim u prethodnim vjekovima...ja da odem u Ameriku ili neku slicnu zemlju i udjem u vecinski crnacki kvart, gdje ne gledaju blagonaklono na bijelce, ja cu u njihovim ocima biti isti ko onaj okorjeli rasista negdje iz picke materine u Americi bez da ista kazem...Odakle on zna da mi nismo moreplovci, da smo mi kita od naroda u vojnom i ekonomskom smislu, da nikad nismo u proslim vremenima haman ni vidjeli crnog covjeka, a kamo li koga kao narod oteli i prisilili da radi i sluzi za dzaba i da bude rob! Zar to nije rasizam iskazan od strane crnog covjeka, zbog nekih nacija kojima je to bio biznis...!?! Pa jarane ljuti se na Holandjane, Engleze, Amerikance, Francuze, Arape, Perzijance, picke materine, sta su ti nasi preci zgrijesili da nas mrzis na nevidjeno...!?! Znaci on iskazuje rasizam rodjen drugim rasizmom...Isto tako cini mi se koliko me pamcenje sluzi, da je @jeza u ledja, rekao na ovu moju konstataciju, da smo mi isto tako bijelci, samim svojim rodjenjem povlasteni, kad odlazimo u te neke zemlje ili budemo rodjeni tamo, bez obzira da li su nasi preci cinili zlocine prema toj odredjenoj rasi ljudi ili nekoj drugoj...! Sto je sasvim tacno! Znaci opet rasizam! Zacarani krug i tako u nedogled...!
- славянин
#785 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch
Dje to ti zivis ? U manastirupustopoljina wrote: Pa evo sad sam ti neke nabrojala?
Sta bi jos?
Evo-sad je post..petog bio fasing, poceo post, srijeda, do petka svi ribu jedu...sad se razmjenjuju recepti za pinze, pred uskrs ce planuti: jaja, hren i sunka...treba praviti reinling...treba ici na fleischweihe...mislim, ne treba ali skoro svi ce ici...pa onda dolaze duhovi, tjelovo i onaj treci...haj dobro to nista...al cim se jesen prebaci...idu svi sveti, a onda advent i ludilo...kalendari, nema jesti mandarina do svetog nikole...paketic od svetog nikole...pa ko je pravio, a ko kupio vijenac...pa ide keks...
Daj covjece znam katolicki kalendar bolje nego sve islamske praznike plus BH drzavne praznike plus EX YU praznike, ukljucujuci 22.decembar dan jna.
DAN JNA znam!
Kontas?
Ako ces se socijalizirati, bogme ce se znati tko si i tsta si.
Ne znam ja sam imao druga iskustva (Francuska i Holandija - duzi periodi) Francuze naprimjer.... mnoooogo interesuje vjera
Sv.Nikola ili djedamraz dobro toga ima svugdje doduse opet nisam opazio neke vjerske konotacije.Ja ne kontam stvarno dal ja sam bas 6 godina bas zivio u specijalnom okruzenju ili sta ? Pa francuza je lakse natjerati da pomijesa vino sa kiselom nego u crkvu utjerati
- Kaligrafija
#786 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch
Samo kazes Jehovin svjedok i vise te nikad nece nista pitati, ustvari vise te nece nikad ni kontaktirati...!pustopoljina wrote:Naravno da znaju, ako dovoljno dugo radis negdje ili jos udjes u koju familiju.славянин wrote:Pa ne znam u sta onda ti spadas, drevne babiloncehAZNADAR wrote: Bogami nam niko ne zabiberi kao neka braca Slaveni i neki Evropljani. Ne mogu voliti one koji nas najvise gaze ili gledaju sa visoka.
Kada zivis vani u internacionalnom okruzenju tek onda shvatis da nikome ne pripadamo. Bjelci smo al nas inace bijeli ne mirisu kao muslimane, isto tako i Slaveni,.. a muslimanima smo previse bijeli i previse evropski.
. Zivio sam ja u internacionalnom okruzenju i nikada nisam imao problema - sve ovo sto pricamo o vjerama itd padne brzo u vodu kada zivis na zapadu (naravno ako se uklopis sa nacinom zivota)
Nisu svi Bosanci muslimani, kako neki belgijanac zna jesi li ti musliman ? Doduse jedino ako ne hodas okolo u arapskoj nosnji i nabijas mu u oci kako si ti musliman / inace ih mnogo , zapravo nikako ne interesuje.
Kada kazes muslimani.. to je ipak sirok pojam jer ok Turci otprilike imaju neke kulture poveznice, dok naprimjer jednom Afghanu ti i Francuz ste otprilike... isto
Naravno da znaju.
Slavis li ih uopce???
Zasto ne?
-
aldinjo
#787 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch
Kada čita neko ovaj tvoj post pomislio bi da se radi o nekom evropskom stručnjaku.hAZNADAR wrote: Nisu ni jedan ni drugi bili kokuzi. Brejvik doduse imao socijalnih i psihickih problema. Jednostavno uletili u pogresno drustvo obojica gdje se propagirala mrznja i konzumirala samo jedna vrsta informacija. Za razliku od ostalih u tom drustvu koji se zadrzavaju samo na propagiranju i mrznji - kod ove dvojice je presudila njihova bezdusnost i totalno odsustvo savjesti. Urodjeno ili steceno u razvoju - neznam.
Obojica su dio jedne desnicarske internacionale koja ne sljivi ni moral ni etiku ni humanost,... gdje se sve svodi na princip bojnog polja, gdje je u stvarnosti na djelu rat, sukob rasa i kultura i gdje samo brutalna sila pobjedjuje. Pa skontaju da kao vojnici moraju nesto uciniti u odbrani, dati doprinos,.. Isti slucaj kao i sa vehabijama koji nadju sebe i skontaju realnost na nekoj hutbi ili online grupi.
Propaganda cuda cini od normalnih ljudi a kamoli od asocijalnih tipova koji sami od sebe nemaju empatije i savjesti.
Neka nisi zaboravio spomenuti "vehabije". Za svaki slučaj.
- pustopoljina
#788 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch
Zivio si onako...gledas ih kao u izlogu.славянин wrote:Dje to ti zivis ? U manastirupustopoljina wrote: Pa evo sad sam ti neke nabrojala?
Sta bi jos?
DAN JNA znam!
Kontas?
Ako ces se socijalizirati, bogme ce se znati tko si i tsta si.![]()
Ne znam ja sam imao druga iskustva (Francuska i Holandija - duzi periodi) Francuze naprimjer.... mnoooogo interesuje vjera(praznici koji su bili vjerski sada dodju kao 1. maj opcenarodni praznik
![]()
Sv.Nikola ili djedamraz dobro toga ima svugdje doduse opet nisam opazio neke vjerske konotacije.Ja ne kontam stvarno dal ja sam bas 6 godina bas zivio u specijalnom okruzenju ili sta ? Pa francuza je lakse natjerati da pomijesa vino sa kiselom nego u crkvu utjerati
Sta mislis da ti u holandiji kazu, haj'mo na kupanje za prvi prvi?
Ili sta oni jedu za novu..loptice one, nalik na hrvatske krostule tako nekako...mada oni i nisu neki kuhari. Ali eto, recimo, haj da si neki vjernik i ne pijes uz ramazan...a zivis u holandiji i druzis se s njima pravo? Ides s posla na bolekje ili kako vec kazu...a ti ne mozes ni kolu...
Ili nisi bas nikakav musliman (a dragi Bog zna sta je kome u srcu) i jedes i svinjetinu i pijes alk...i samo vices yes, onda nece skontati...tacno...
Samo hocu reci da kad negdje fakat zivis, naravno da se zna.
A ne bih govorila da sam JW, kad nisam, a i mene uzasno nerviraju ti hinjavci...malo se uvlace tebi ko muslimanu da su slicni, malo pravoslavnima...ma svima...i onda te uhvate u bubanj.
-
hAZNADAR
#789 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch
Dzaba, koliko god zivio zivot mimo vjere,.. u nasem slucaju oblacio se kao prosjecni evropljanin, cugao, jeo sve, furao isto,... prije ili poslije skontaju, saznaju,... tvoj background i pola sto te je gotivilo do jucer zauzme distancu. Eh koliko puta sam dozivio da totalno promijene plocu. Dzaba kako izgledas i kako zivis - jel te provali - isti si mu kao i onaj sto hoda u spavacici, pusta bradu i dize prst u zrak.U svom firmama je to bilo pola-pola. Pola te i dalje gotivi jer gledaju kakav si, a pola zauzme distancu jer skontaju da ipak nisi njihova raja. Evropljani, jah,...славянин wrote:Pa ne znam u sta onda ti spadas, drevne babiloncehAZNADAR wrote:Bogami nam niko ne zabiberi kao neka braca Slaveni i neki Evropljani. Ne mogu voliti one koji nas najvise gaze ili gledaju sa visoka.славянин wrote:
Sta cu ja volim Bosance - Slavene - Evropljane pa onda ostale.Rasista nisam mada mozda je rasisticki sada voliti svoju kulturu i narod.Ne zelim nijedan narod ili kultura da nestane.Ljubav da , seks naravno , LGBT njihova stvar meni ne smetaju .
A i muslimani svih sorti, cak i ateisti muslimanskog imena iz Azije i Afrike,... prije ili poslije saznaju neke tvoje rezone i skontaju da si ipak skroz druga raja, pa i ti zauzmu distancu. Nije stvar u vjeri koliko je u kulturi. Bliskoistocnjaci i Afrikanci imaju jednu specificnu kulturu i specificno rezonovanje mimo vjere - i mi nismo dio toga. I tu je pola-pola. Neki te gotive ko covjeka, neki dozivljavaju kao totalnog stranca.
Kako god okrenes - u ovom sukobu civilizacija mi nismo niciji. A tvoji Slaveni koje spominjes kao bracu i kao osjecas neku pripadnost. Iskreno receno - da neko to kaze za Germane, kako voli tu pripadnost i zove Germane bracom - to bi zvucalo malo,... ne bas pozitivno zar ne? Ja ne volim ni kad crnci govore brother za svoje zbog boje koze, to je kao nesto simpa,... da bjelac to kaze to bi zvucalo rasisticki. Tako i ta neka slavenska bratska krv koju spominjes. Drazi su mi neki iz Juzne Amerike nego neki Slaveni koji bi rado da nas nema.
Nemam ja brace bjelaca samo zato sto su rodjeni bijeli, nemam brace Slavena samo zato sto govore slicni, nemam ni brace muslimana buduci da ni sam nisam vjernik. Mogu samo osjecati pripadnost prema onima sto vole BiH i sto imaju zajednicke muke zbog toga. A to nisu babilonci.
Last edited by hAZNADAR on 16/03/2019 22:15, edited 1 time in total.
-
hAZNADAR
#790 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch
Samo usput spomenuto a ne sa namjerom da to istaknem.aldinjo wrote:Kada čita neko ovaj tvoj post pomislio bi da se radi o nekom evropskom stručnjaku.hAZNADAR wrote: Nisu ni jedan ni drugi bili kokuzi. Brejvik doduse imao socijalnih i psihickih problema. Jednostavno uletili u pogresno drustvo obojica gdje se propagirala mrznja i konzumirala samo jedna vrsta informacija. Za razliku od ostalih u tom drustvu koji se zadrzavaju samo na propagiranju i mrznji - kod ove dvojice je presudila njihova bezdusnost i totalno odsustvo savjesti. Urodjeno ili steceno u razvoju - neznam.
Neka nisi zaboravio spomenuti "vehabije". Za svaki slučaj.
Ekstremizam je globalni problem. Al OK ako hoces da ovdje pricamo samo o desnicarskom. Ko da gledam da si me vec svrstao negdje cim ti je samo to u prici upalo u oko.
- славянин
#791 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch
Pa otisao bi na kupanje, sto bucnut malo u more onako ili kanal da se smrznes.. od zafrkancijepustopoljina wrote: Zivio si onako...gledas ih kao u izlogu.
Ili sta oni jedu za novu..loptice one, nalik na hrvatske krostule tako nekako...mada oni i nisu neki kuhari. Ali eto, recimo, haj da si neki vjernik i ne pijes uz ramazan...a zivis u holandiji i druzis se s njima pravo? Ides s posla na bolekje ili kako vec kazu...a ti ne mozes ni kolu...
Ili nisi bas nikakav musliman (a dragi Bog zna sta je kome u srcu) i jedes i svinjetinu i pijes alk...i samo vices yes, onda nece skontati...tacno...
A ne bih govorila da sam JW, kad nisam, a i mene uzasno nerviraju ti hinjavci...malo se uvlace tebi ko muslimanu da su slicni, malo pravoslavnima...ma svima...i onda te uhvate u bubanj.
A vidim nazivas jehovine svjedoke hinjavcima jer nisu "tvoji" i drugaciji su - zar nije malo dvolicno optuzivati austrijance i slicno zasto im je cudna tvoja vjera i kultura a drugu odmah nakon toga popljuvati
- insomnia78
#792 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch
Ti si cenim afrikanacHajvan wrote:ma mogu se svi ti srbi, svedi, rusi, njemci, francuzi, spanci. te ostali germani, romani i slaveni upinjat kolko hoce
sjebace ih azijati, arapi i afrikanci kolko u ovom stoljecu
pitanje je samo koliko ce zrtava ovaj put evpropljani napravit… no,ovo su im zadnji trzaji prije nestanka i asimilacije sa jacim genima afrike i azije...
dosta je i njihovog bilo….
- pustopoljina
#793 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch
Dobro, ovo sa distancom ja bas i nisam osjetila..nekad kod nekih idiota..nekad ima neotesanih i glasnih ljudi, pa ne mos' doci do rijeci...ali uglavnom to gledamo kao svoje razlicitosti i nije nekako da se neko iskljucuje zbog toga...hAZNADAR wrote:
Dzaba, koliko god zivio zivot mimo vjere,.. u nasem slucaju oblacio se kao prosjecni evropljanin, cugao, jeo sve, furao isto,... prije ili poslije skontaju, saznaju,... tvoj background i pola sto te je gotivilo do jucer zauzme distancu. Eh koliko puta sam dozivio da totalno promijene plocu. Dzaba kako izgledas i kako zivis - jel te provali - isti si mu kao i onaj sto hoda u spavacici, pusta bradu i dize prst u zrak.
A i muslimani svih sorti, cak i ateisti muslimanskog imena iz Azije i Afrike,... prije ili poslije saznaju neke tvoje rezone i skontaju da si ipak skroz druga raja, pa i ti zauzmu distancu. Nije stvar u vjeri koliko je u kulturi. Bliskoistocnjaci i Afrikanci imaju jednu specificnu kulturu i specificno rezonovanje mimo vjere - i mi nismo dio toga.
Kako god okrenes - u ovom sukobu civilizacija mi nismo niciji. A tvoji Slaveni koje spominjes kao bracu i kao osjecas neku pripadnost. Iskreno receno - da neko to kaze za Germane, kako voli tu pripadnost i zove Germane bracom - to bi zvucalo malo,... ne bas pozitivno zar ne? Ja ne volim ni kad crnci govore brother za svoje zbog boje koze, to je kao nesto simpa,... da bjelac to kaze to bi zvucalo rasisticki. Tako i ta neka slavenska bratska krv koju spominjes. Drazi su mi neki iz Juzne Amerike nego neki Slaveni koji bi rado da nas nema.
Nemam ja brace bjelaca samo zato sto su rodjeni bijeli, nemam brace Slavena samo zato sto govore slicni, nemam ni brace muslimana buduci da ni sam nisam vjernik. Mogu samo osjecati pripadnost prema onima sto vole BiH i sto imaju zajednicke muke zbog toga. A to nisu babilonci.
Nekad bas imam taj osjecaj nepripadnosti...i u bosni i u at, a nekad mi je bas super kako je- i jedno i drugo.
- pustopoljina
#794 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch
Ama hinjavci su jer mijenjaju pricu kako misle da je sugovornik hoce cuti.славянин wrote:Pa otisao bi na kupanje, sto bucnut malo u more onako ili kanal da se smrznes.. od zafrkancijepustopoljina wrote: Zivio si onako...gledas ih kao u izlogu.
A ne bih govorila da sam JW, kad nisam, a i mene uzasno nerviraju ti hinjavci...malo se uvlace tebi ko muslimanu da su slicni, malo pravoslavnima...ma svima...i onda te uhvate u bubanj., tanko oni nesto to kuhaju - da sam njihova "vjerska" jela kako ih ti karakterises cekao gladan bi i ja a i oni ostali
, pa ne znam za vjernike ja pijem tako da tu ne mogu nista reci - sto opet ti ne spocitava njihovu vjeru nego samo da ljudi vole popiti - ti ako ne volis da ides sjesti sa ljudima koji piju normalno da ti nece biti lijepo - pa idi u bosni sa rajom u kafanu i budi jedini sto ne pije neces se osjecati da si se "uklopio". Poenta oko jedenja ili ne jedenja jeste sto oni to ne gledaju kroz religioznu prizmu nego kroz prizmu da je to normalno i tako su odrasli,kultura im je takva - sto ne znaci ad oni to gledaju "mi smo krscani a ovaj je neprijatelj musliman" .
A vidim nazivas jehovine svjedoke hinjavcima jer nisu "tvoji" i drugaciji su - zar nije malo dvolicno optuzivati austrijance i slicno zasto im je cudna tvoja vjera i kultura a drugu odmah nakon toga popljuvati
Kad su neki nasi i znaju naravno po imenu ko sam, odmah ide prica- ni mi ne vjerujemo da je isus boziji sin.
Kad se desi neki lik koji vodi ta neka okupljanja i misli da smo mi u tom hotelu austrijanci, poce neku pricu braca krscanska solidarnost, a jednom je isto neki "nas" JW, znao mog druga (srbin) zaustavio nas na ulici da kaze kako je pravoslavlje najorginalnije krscanstvo i ne znam sta je jos poceo drobiti.
Hinjavci.
Ovo drugo, procitaj nekad poslije jos jednom...sve je ok kad si ti musliman samo zato sto se zoves dino i osunetili te kad si bio mali...ali, ne pricam ja o tome.
- славянин
#795 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch
Pa dobro kao cafir meni sve religije tako zvuce, nude sargarepu ako slusas i prihvatas ako ne onda ce te Bog zic zicpustopoljina wrote: Ama hinjavci su jer mijenjaju pricu kako misle da je sugovornik hoce cuti.
Kad su neki nasi i znaju naravno po imenu ko sam, odmah ide prica- ni mi ne vjerujemo da je isus boziji sin.
Kad se desi neki lik koji vodi ta neka okupljanja i misli da smo mi u tom hotelu austrijanci, poce neku pricu braca krscanska solidarnost, a jednom je isto neki "nas" JW, znao mog druga (srbin) zaustavio nas na ulici da kaze kako je pravoslavlje najorginalnije krscanstvo i ne znam sta je jos poceo drobiti.
Hinjavci.
Ovo drugo, procitaj nekad poslije jos jednom...sve je ok kad si ti musliman samo zato sto se zoves dino i osunetili te kad si bio mali...ali, ne pricam ja o tome.
Ne znam ne mogu reci da sam iz vjerske perspektive mogao imati neko konkretno iskustvo.. ali opet gledam to nekako - ako si vjernik neces se druziti ni u Bosni sa kafandzijama i cafircinama
Sto se tice ako oces da demonstriras okolini da si musliman i tako .. pa ne vjerujem da ce te nesto omalovazavati ili slicno a njihov je izbor oce li da se druze sa tobom jel ?
-
_Scarlett_
#796 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch
Nisam to ni ja osjetila jer zivim u zemlji s malim brojem Bosnjaka pa nas ne dozivljavaju uopste. A i zene smo pa je manje vjerovatno da ce nas neko gledati poprijeko.pustopoljina wrote: Dobro, ovo sa distancom ja bas i nisam osjetila..nekad kod nekih idiota..nekad ima neotesanih i glasnih ljudi, pa ne mos' doci do rijeci...ali uglavnom to gledamo kao svoje razlicitosti i nije nekako da se neko iskljucuje zbog toga...
Nekad bas imam taj osjecaj nepripadnosti...i u bosni i u at, a nekad mi je bas super kako je- i jedno i drugo.
Ali imam rodjake u Austriji koji kazu da jeste da Bosnjake preferiraju u odnosu na, recimo, crnce, Turke, Arape, pa i Albance, ali da ih ni ne prihvataju kao totalne equals.
Doduse, niko me nece ubijediti da Austrijanac smatra ni Mitra gastarbajtera iz Sapca ravnim njemu
Btw, ja sam nekako zavoljela bas to da nismo "niciji". Bas specificni, imamo samo sebe. Kostalo nas je i kostace. Ali cini nas posebnim.
Last edited by _Scarlett_ on 16/03/2019 22:35, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#797 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch
insomnia78 wrote:Marina prica nesto za tv na ulici, prolazi kabriolet sa dva arapa unutra koji pocinju dobacivati. Kaze im ona jeste ga dobili na lutriji il ukrali?Bloo wrote:Onda spustiš staklo i dereš se TRavail! Famille! Patrie!insomnia78 wrote:Pa dobro. I ja zadam te pesme. Stanem na semaforu a iz auta dere “Paklenica, Bijelo brdo koridor se pravi, pobjeda na Medarima odavno se slavi”
Viva Petain!
- pustopoljina
#798 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch
Pa da...славянин wrote:Pa dobro kao cafir meni sve religije tako zvuce, nude sargarepu ako slusas i prihvatas ako ne onda ce te Bog zic zicpustopoljina wrote: Ama hinjavci su jer mijenjaju pricu kako misle da je sugovornik hoce cuti.
Hinjavci.
Ovo drugo, procitaj nekad poslije jos jednom...sve je ok kad si ti musliman samo zato sto se zoves dino i osunetili te kad si bio mali...ali, ne pricam ja o tome.![]()
Ne znam ne mogu reci da sam iz vjerske perspektive mogao imati neko konkretno iskustvo.. ali opet gledam to nekako - ako si vjernik neces se druziti ni u Bosni sa kafandzijama i cafircinamaI vice versa jel.
Sto se tice ako oces da demonstriras okolini da si musliman i tako .. pa ne vjerujem da ce te nesto omalovazavati ili slicno a njihov je izbor oce li da se druze sa tobom jel ?
Btw. Biti ateista nije bas tako cool...pogotovo kako jaca konzervatizam.
Nekad mi se cini da je bolje biti druge vjere, nego u razgovoru reci "ma sve su to price za malu djecu".
- славянин
#799 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch
Ne znam koliko imas godina , mozda ste vi stariji to kuca komsiluk ovo ono kafa ujutro - za kojeg Boga navijaspustopoljina wrote: Pa da...
Btw. Biti ateista nije bas tako cool...pogotovo kako jaca konzervatizam.
Nekad mi se cini da je bolje biti druge vjere, nego u razgovoru reci "ma sve su to price za malu djecu".
-
_Scarlett_
#800 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch
Pa bas medju mladima (18-25 god) u Evropi je ovih dana doslo do procvat desnicarstva i konzervativizma. Njima vjera i nije toliko bitna po sebi koliko im je bitna kao dio identiteta.славянин wrote: Ne znam koliko imas godina , mozda ste vi stariji to kuca komsiluk ovo ono kafa ujutro - za kojeg Boga navijasali ... ne znam ja sam eto relativno mladje godine proveo tamo i vala ne sjecam se da smo dosli ikada do teme "sta si ti"
I nece pitati sta si nego ce (nekad) skontati po imenu.