CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"?

Post Reply
hAZNADAR

#776 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by hAZNADAR »

Mirza007 wrote:
Kikibombona wrote:

Ne postoji etnicki cista - tacno je. Ipak, razlika je kada u drzavi imas 90% jednog i 10% ostalih ili kada imas 50% jednih, 30% drugih i 20% trecih. Slican primjer nama je Liban, drzava slicne velicine i pribliznog broja stanovnika, sa tri dominantna naroda/konfesije. Imali su gadan rat, ratovali svi sa svima. Onda im dosli stranci kao nama. I napravili skalameriju kao nama. Imas Irak kao slican primjer. Vecina heterogenih drzava ima problem jer se kad-tad javi zelja u vodecem narodu da dominira ili u manjinskom da pozeli vise vlasti. U takvim drzavama period stabilnosti je ogranicen.

Sto se tice gradjanskih prava... Gradjani su do kosti pokvareni, svih etnija i konfesija. Cijelo drustvo je korumpirano. Veoma smo neuredni, nedisciplinovani, neorganizovani. Zato imamo ovakvu drzavu.

Stranacki lideri i intelektualna elita ne cine nista da emancipuju narod. Niti imaju volje, niti vizije, niti znanja.

Ja ovdje vidim da Hrvati i Bosnjaci jedni drugima guraju prst u oko. Ne bih da zauzimam bilo ciju stranu u ovom sranju. Muka mi je od jednih, drugih i trecih. Svi su neiskreni i svi imaju jedan ideal: sto vise moci i vlasti za sebe. Sve ostalo je supljak.

Gradjanski model je obicna floskula, prazna ljustura. Nema od toga nista. I ove zakone koje imamo se ne provode. Nismo iscrpili ni 10% onoga sto Dejton nudi. Nama je spas da se izlijecimo od kriminala, korupcije i nepotizma, da se obrazujemo, da se naucimo kulturi... da ne budemo divljaci. Nismo savladali ni osnovne korake, nismo se naucili hodati, a pricamo o nekakvim modelima i drzavnim ustrojima. Aj prvo da naucimo da se sporet ne baca u rijeku, da se policajcu i doktoru ne nudi mito, da se ulica prelazi na oznacenom prostoru, da se ne parkira na travnatoj povrsini, da se ne zaposljava preko stele itd itd itd itd itd itd....
Jel' ti stvarno mislis da si ubjedljiv u tvrdnji da "nikome ne zauzimas stranu"?
Pa i to je dio naseg mentaliteta. Znamo svi sta treba i ne treba. Al na kraju lopovluk i korupciju uglavnom pripisemo jednoj politickoj opciji a alternativa koju gotivimo je kao bolja. Kiki nije nista pogrijesio u ovome, sve za potpisati. Ali ljudi ipak i pored potpisa na ovo svoju energiju trose na hajku na zelene ili crvene. Nase politicke podjele su vise socioloske prirode negoli ideoloske, interesne, politicke,... bitno je ne biti papak a papak ima razlicito tumacenje.

Ipak, treba sto vise promovirati istinu da su lopovluk, korupcija,.... dio naseg opceg mentaliteta i kulture - a ne obavezno svojina neke stranke.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#777 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Ako u orginalu DU pise da su "constituents" Bosnjaci, Srbi, Hrvati, gradjani i ostali, zasto samo prva tri costituenta imaju svoje predstavnike u predsjednistvu?

Zato jedno pitanje:

zasto "gradjanske" i "probosanske" stranke. ako su zaista iskreno takve kakvim se zovu, ne upute apelaciju ustavnom sudu BiH, evropskom sudu pravde, i svima kojih se to tice, i da traze da se predsjednistvo BiH prosiri sa 3 clana na 5 clanova. Od novih dva, jedan koji bi prestavljao gradjane BIH, dakle sve one koji bi se opredjelili da glasaju za kandidata sa gradjanske liste i drugi koji bi bio predstavnik ostalih.

Vjerovatno da bi kao "constituents" imali pravo na dio vlasti i na svim nizim razinama.

Ili im mozda dejtonski ustav ne daje jednaka prava kao i Bosnjacima, Srbima i Hrvatima? :?: :?: :?:
sinuhe

#778 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by sinuhe »

Zavisi od tumacenja. Neki kazu da se predstavnici biraju iz reda nekog naroda a ne da su predstavnici tog naroda kako kazu u slucaju Komsica.
Svi gradjani pa i ostali, su u BiH slobodni da ucestvuju kao kandidati na izborima za bilo koju poziciju.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#779 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

sinuhe wrote:Zavisi od tumacenja. Neki kazu da se predstavnici biraju iz reda nekog naroda a ne da su predstavnici tog naroda kako kazu u slucaju Komsica.
Svi gradjani pa i ostali, su u BiH slobodni da ucestvuju kao kandidati na izborima za bilo koju poziciju.
:roll:

Pozdravljaju te i demantuju Sejdic i Finci. :D
Mirza007

#780 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by Mirza007 »

hAZNADAR wrote: Pa i to je dio naseg mentaliteta. Znamo svi sta treba i ne treba. Al na kraju lopovluk i korupciju uglavnom pripisemo jednoj politickoj opciji a alternativa koju gotivimo je kao bolja. Kiki nije nista pogrijesio u ovome, sve za potpisati. Ali ljudi ipak i pored potpisa na ovo svoju energiju trose na hajku na zelene ili crvene. Nase politicke podjele su vise socioloske prirode negoli ideoloske, interesne, politicke,... bitno je ne biti papak a papak ima razlicito tumacenje.

Ipak, treba sto vise promovirati istinu da su lopovluk, korupcija,.... dio naseg opceg mentaliteta i kulture - a ne obavezno svojina neke stranke.
Taj dio uopce nije sporan. Politicke elite su zbratimljene po pitanjima korupcije. Cak i jedan SDP je jedva docekao priliku kada su dosli na vlast da se dobro potkoze svi odreda. Zato su mi odvratniji od nacionalnih stranaka sto se toga tice.
Ovdje je glavna podjela izmedju onih koji se zalazu za etnokraciju, apartheid i dalje podjele i onih koji su za demokraciju, evropske standarde i vladavinu prava. Tu se mora drzati strana.
Ovo "ne drzim niciju stranu" me podsjeca na ponasanje Unprofora u Sarajevu i "ne zna se ko puca na grad".
Last edited by Mirza007 on 19/12/2018 07:02, edited 1 time in total.
Mirza007

#781 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by Mirza007 »

sinuhe wrote:Zavisi od tumacenja. Neki kazu da se predstavnici biraju iz reda nekog naroda a ne da su predstavnici tog naroda kako kazu u slucaju Komsica.
Nema se sta tumaciti kada jasno u Ustavu BiH clan V pise da se tu radi o clanu Predsjednistva- Hrvatu kojeg biraju glasaci iz izborne jedinice Federacija BiH. Sta tu nije jasno i kakvo jos tumacenje treba. Kolinda je skontala do sada.
sinuhe

#782 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by sinuhe »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote:

CIK je dosta fleksibilan, dokazano vise puta u praksi, tako da gradjanska prava nisu uskracena ni Sejdicu ni Finciju. Istina je samo da bi im kao predstavnicima 'ostalih', ili predstavnicima iz reda ostalih, bilo lakse upasti u Predsjednistvo.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#783 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by malakh »

Kikibombona wrote:
Ne postoji etnicki cista - tacno je. Ipak, razlika je kada u drzavi imas 90% jednog i 10% ostalih ili kada imas 50% jednih, 30% drugih i 20% trecih. Slican primjer nama je Liban, drzava slicne velicine i pribliznog broja stanovnika, sa tri dominantna naroda/konfesije. Imali su gadan rat, ratovali svi sa svima. Onda im dosli stranci kao nama. I napravili skalameriju kao nama. Imas Irak kao slican primjer. Vecina heterogenih drzava ima problem jer se kad-tad javi zelja u vodecem narodu da dominira ili u manjinskom da pozeli vise vlasti. U takvim drzavama period stabilnosti je ogranicen.

Sto se tice gradjanskih prava... Gradjani su do kosti pokvareni, svih etnija i konfesija. Cijelo drustvo je korumpirano. Veoma smo neuredni, nedisciplinovani, neorganizovani. Zato imamo ovakvu drzavu.

Stranacki lideri i intelektualna elita ne cine nista da emancipuju narod. Niti imaju volje, niti vizije, niti znanja.

Ja ovdje vidim da Hrvati i Bosnjaci jedni drugima guraju prst u oko. Ne bih da zauzimam bilo ciju stranu u ovom sranju. Muka mi je od jednih, drugih i trecih. Svi su neiskreni i svi imaju jedan ideal: sto vise moci i vlasti za sebe. Sve ostalo je supljak.

Gradjanski model je obicna floskula, prazna ljustura. Nema od toga nista. I ove zakone koje imamo se ne provode. Nismo iscrpili ni 10% onoga sto Dejton nudi. Nama je spas da se izlijecimo od kriminala, korupcije i nepotizma, da se obrazujemo, da se naucimo kulturi... da ne budemo divljaci. Nismo savladali ni osnovne korake, nismo se naucili hodati, a pricamo o nekakvim modelima i drzavnim ustrojima. Aj prvo da naucimo da se sporet ne baca u rijeku, da se policajcu i doktoru ne nudi mito, da se ulica prelazi na oznacenom prostoru, da se ne parkira na travnatoj povrsini, da se ne zaposljava preko stele itd itd itd itd itd itd....
ni ja ne zelim da zauzimam stranu, ali ne mogu se oteti dojmu da je sve ovo apsolutno nepotrebno. zadnja odluka cika je takva da su svi nezadovoljni i jedno druge bockaju. kada realno pogledamo sliku, dodik ispade najveci patriota jer se zalaze da vlast bude formirana odmah sutra. za drzavu je bolje da se vlast formira sto prije i jebaji ga, onaj ispada najveci drzavnik. mozda ti je ova moja tvrdnja smijesna, ali nazalost tako je. sada povucemo paralelu i shvatimo koliko sda i sve te nacionalisticke stranke ne vole ovu drzavu.

samo prepucavanja i ko ce ga kome šuknuti.

a gradjanski sistem doista nije problem. to je prejednistavan nacin. dosta jednostavniji nego li je sada. samo sto je kod nas problem sto mi nemamo politicare koji ce to dogovoriti, jer ako se krene u raspakivanje ustava, a glavnu rijec ako budu vodili danasnji lideri, dobit cemo vecu lakrdiju od ovoga sto sada imamo.

covjece. u jednoj srbiji, bosnjak moze biti kandidat za predsjednika drzave, a kod nas ne moze. ako me razumijes sta hocu reci.

i vec sam pisao ranije da je ovo prilika da se te tzv gradjanske stranke dokazu. usvoje zakon o rasnoj, etnickoj i nacionalnoj segregaciji, uvedu poreske olaksice na domace proizvode, pokrenu pitanje koliko para iz elektroprivrede bih ide u elektroprivredu hzhb, uvedu zakonsku zabranu negiranja svih ratnih zlocina, usvoje zakon, namjerno kazem zakon, o vrijedanju na nacionalnalnoj osnovi sa enormno velikim kaznama. i vec se napravio neki korak naprijed. zar ne?
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#784 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by malakh »

horkesh wrote:
Zavisi koliko kojima znači posjed zemlje. HDZ namjerava na svojim teritorijama stvoriti katotalibaniju - sve je obilježeno križevima.

S druge strane, šahovnice se često vijore, na primjer, u Travniku, dok se u RS-u odmah hapse ako se na tako šta odvaže.

Ako baš hoćeš izmjeriti slobodni teritorij, razvij ljiljane i vidi dokle ćeš doći.
to je upravo ono guranje prsta u oko jednih drugima. jajce nije niti hrvatski, niti bosnjacki grad. srednja bosna nije niti hrvatski, niti bosnjacki kanton i tako svi trrbamo poceti razmisljati.

nemam problema da vidim sahovnicu ili ljiljane okacene na nekoj privatnoj kuci, sve dok isti meni ne ogranicavaju slobodan boravak ili prolaz korz tu sredinu. ali i te zastave su samo guranje prsta u oko i istrajavanje na nekom inatu.
hAZNADAR

#785 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by hAZNADAR »

Mirza007 wrote:
hAZNADAR wrote: Pa i to je dio naseg mentaliteta. Znamo svi sta treba i ne treba. Al na kraju lopovluk i korupciju uglavnom pripisemo jednoj politickoj opciji a alternativa koju gotivimo je kao bolja. Kiki nije nista pogrijesio u ovome, sve za potpisati. Ali ljudi ipak i pored potpisa na ovo svoju energiju trose na hajku na zelene ili crvene. Nase politicke podjele su vise socioloske prirode negoli ideoloske, interesne, politicke,... bitno je ne biti papak a papak ima razlicito tumacenje.

Taj dio uopce nije sporan. Politicke elite su zbratimljene po pitanjima korupcije. Cak i jedan SDP je jedva docekao priliku kada su dosli na vlast da se dobro potkoze svi odreda. Zato su mi odvratniji od nacionalnih stranaka sto se toga tice.
Ovdje je glavna podjela izmedju onih koji se zalazu za etnokraciju, apartheid i dalje podjele i onih koji su za demokraciju, evropske standarde i vladavinu prava. Tu se mora drzati strana.
Ovo "ne drzim niciju stranu" me podsjeca na ponasanje Unprofora u Sarajevu i "ne zna se ko puca na grad".
Nemamo mi jos tu demokratsku svijest,.. treba se jednostavno roditi u takvom sistemu.
I zeleni i crveni su u principu svako na svoj nacin naslijedili i konvertovali mnoge zablude odranije.

SDA je defakto najveca lopovska stranka, najvise nahapali, najvise korupcije,... ali prosto zato sto su bili najduze na vlasti. Isto bi bilo da je i SDP bio. Nema nijedna stranka tajni psiho test gdje za clanstvo primaju samo lopove - odnos prema drustvu, zajednici, (ne)tolerancija,... je dio naseg mentaliteta. A slicno je i na ostatku Balkana, cak i juzne Evrope.

Medjutim - politicko opredjeljenje obicnih ljudi se svodi uglavnom na status. Neko je pri zelenima samo zato sto je to kao in, ono bitno biti vjernik, nacionalista, turkofil,... a neko pri zelenima samo zato sto misli da su zeleni papci i da je in biti ateista, anacionalan, multi,...
I ostatak price je licemjerje gdje prozivas Bakira ili komunjare konstantno i u svemu, to bitnije i od srpskih i hrvatskih nacionalista,... konto price o korupciji gdje nisi nista bolji. A najveca glupost je nase vjecito trpanje morala u politiku.

Na ovoj temi se obradjuje jedan specijalan problem, a takvih je mnogo. Svi ti problemi ipak imaju zajednicki korijen, sve se mora posmatrati i rjesavati mnogo dublje u sustini. Da imamo zajednicki gard i jedinstven nastup - ovakvi specificni problemi i samari poput CIK bi bili manji.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#786 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by Chmoljo »

Kolinda wrote:Hrvatska samouprava je došla nakon nasilnog i bez parlamentarne procedure umanjenja prava Hrvata u FBIH. Ima nas koji smo i tada imali dovoljno godina da se sjećamo pola-pola pa nakon toga 8-5-3...
Ali kraju to sve mene zanima i evo 5 dana postavljam to pitanje, zašto se u KS ne provodio ustav FBIH koji kaže da se ministarska mjesta u Vladi kantona popunjavaju prema popisu iz 1991.a tada bi bilo 6-3-2-1 u KS.
a kako je bez parlamentarne procedure to urađeno?

to drugo, nema dovoljno dobrih hrvata. niko ko bi bio ministar u KS ne glasa za Čovića, tako da to i nisu hrvati, pa onda ne znam i čemu prenemaganje.
Kolinda

#787 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by Kolinda »

Chmoljo wrote:
Kolinda wrote:Hrvatska samouprava je došla nakon nasilnog i bez parlamentarne procedure umanjenja prava Hrvata u FBIH. Ima nas koji smo i tada imali dovoljno godina da se sjećamo pola-pola pa nakon toga 8-5-3...
Ali kraju to sve mene zanima i evo 5 dana postavljam to pitanje, zašto se u KS ne provodio ustav FBIH koji kaže da se ministarska mjesta u Vladi kantona popunjavaju prema popisu iz 1991.a tada bi bilo 6-3-2-1 u KS.
a kako je bez parlamentarne procedure to urađeno?

to drugo, nema dovoljno dobrih hrvata. niko ko bi bio ministar u KS ne glasa za Čovića, tako da to i nisu hrvati, pa onda ne znam i čemu prenemaganje.
Znači slažeš se samnom da je Vlada KS neustavna !?
Mirza007

#788 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by Mirza007 »

sinuhe wrote:
Ima Bosne_Bice Bosne wrote:

CIK je dosta fleksibilan, dokazano vise puta u praksi, tako da gradjanska prava nisu uskracena ni Sejdicu ni Finciju. Istina je samo da bi im kao predstavnicima 'ostalih', ili predstavnicima iz reda ostalih, bilo lakse upasti u Predsjednistvo.
Cuj nisu uskracena?! Pa u kojem ti vremenu zivis? Njima je kao Romu i Zidovu jednostavno zakonski nemoguce biti cak i kandidat za Predsjednistvo. O tome postoji i presuda. Svasta ljudi pisu a mi jos gori sto citamo.
Chmoljo

#789 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by Chmoljo »

Kolinda wrote: Znači slažeš se samnom da je Vlada KS neustavna !?
slažem.

jer se onda i ti slažeš da je hrvatska samouprava bila protivdržavni akt čiji su vinovnici trebali ležati dugogdišnje robije.

tvoj problem je što misliš da, recimo ja, želim "čistu vladu", bez hrvata, ili gluhobilo srba. meni ne smeta ta raspodjela stolica, sve dok rade u interesu građana koje predstavljaju. a ako to ne rade, jebaću im mater, isto kao što i ovima jebem mater. također, jebaću im mater jer rade na štetu BiH a u korist Hrvatske, isto kao što jebem mater kada rade u bilo čiju drugu korist, osim u korist ove države. također, jebaću im mater i kad se šilji kurac na Sarajevu, a u županijama srbi nisu ni konstitutivni.
hizo ramidovic

#790 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by hizo ramidovic »

О чему ви причате?
Па Хрвати и Срби у тзв. Сарајеву не смеју ни Божић да славе а камоли да имају неко министарско место у муслиманској влади Кантона тзв. Сарајева.
horkesh

#791 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by horkesh »

malakh wrote:
horkesh wrote:
Zavisi koliko kojima znači posjed zemlje. HDZ namjerava na svojim teritorijama stvoriti katotalibaniju - sve je obilježeno križevima.

S druge strane, šahovnice se često vijore, na primjer, u Travniku, dok se u RS-u odmah hapse ako se na tako šta odvaže.

Ako baš hoćeš izmjeriti slobodni teritorij, razvij ljiljane i vidi dokle ćeš doći.
to je upravo ono guranje prsta u oko jednih drugima. jajce nije niti hrvatski, niti bosnjacki grad. srednja bosna nije niti hrvatski, niti bosnjacki kanton i tako svi trrbamo poceti razmisljati.

nemam problema da vidim sahovnicu ili ljiljane okacene na nekoj privatnoj kuci, sve dok isti meni ne ogranicavaju slobodan boravak ili prolaz korz tu sredinu. ali i te zastave su samo guranje prsta u oko i istrajavanje na nekom inatu.
Na teritorijama koje je kontrolisala Armija RBiH ćeš vrlo rijetko vidjeti ljiljane, jedino su obavezni na šehidskim mezarjima. Ne sjećam se gdje sam ih vidio u SBK, a najviše sam ih vidio u Stocu.

S druge strane, šahovnica se potpuno slobodno vijori i u područjima koje nije kontrolirao HVO. U gradu Travniku su navijači Hrvatske ovog ljeta potpuno slobodno se vozili centrom grada, slavili... Evo koju je zastavu postavio jedan Bošnjak uoči finala:

Image

Podsjećam da je jedan navijač Hrvatske u RS-u uhapšen jer je nosio dres Vatrenih, također ovog ljeta.

HDZ smatra da su prostori koje je držao HVO apsolutno i jedino hrvatski. Možeš i danas vidjeti gdje su u ratu bile linije po zastavama Herceg-Bosne. U Jajcu su dugo branili povratak Bošnjacima, a u školama se učilo jedino po planu i programu Republike Hrvatske, plus je na svjedočanstvima koja su se izdavala Bošnjacima stajala također šahovnica. Naravno, Jajce je hrvatski kraljevski grad. U Stocu su se bunili i peticije pisali kad je iz učionice škole u kojoj su većinu činili Bošnjaci uklonjen križ.

Hoću reći, u pogrešan rog pušeš. HDZ-ova jedina želja je da omeđi svoje teritorije.
hizo ramidovic

#792 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by hizo ramidovic »

Па српски и хрватски политичари, као знак добре воље и спремности на суживот, давно су нудили компромисно решење тако да територије где су Срби већина буду само српске, где су Хрвати да буду само хрватске а тамо где су тзв. бошњаци већина да буду заједничке и да се ту власт дели равномерно 1/3+1/3+1/3.
Наравно, исламисти су одбили и овај предлог јер желе доминацију над другима.
Ето, а овамо се као залажу за грађанску државу. :oops:
Kolinda

#793 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by Kolinda »

Chmoljo wrote:
Kolinda wrote: Znači slažeš se samnom da je Vlada KS neustavna !?
slažem.

jer se onda i ti slažeš da je hrvatska samouprava bila protivdržavni akt čiji su vinovnici trebali ležati dugogdišnje robije.

tvoj problem je što misliš da, recimo ja, želim "čistu vladu", bez hrvata, ili gluhobilo srba. meni ne smeta ta raspodjela stolica, sve dok rade u interesu građana koje predstavljaju. a ako to ne rade, jebaću im mater, isto kao što i ovima jebem mater. također, jebaću im mater jer rade na štetu BiH a u korist Hrvatske, isto kao što jebem mater kada rade u bilo čiju drugu korist, osim u korist ove države. također, jebaću im mater i kad se šilji kurac na Sarajevu, a u županijama srbi nisu ni konstitutivni.
Zašto onda Klix i ostali vodeći mediji u državi ne vrište na sav glas da se poštuje Ustav. Samouprava je bio loš odgovor na uzurpaciju prava Hrvata a ko je i koliko odgovarao po tom pitanju stvarno ne znam.
A to kurac šilje nad Sarajevom a Srbi nisu konstitutivni opet ima jednu kvaku, pa "Sarajevo" bira 2/3 Srba u dom naroda FBIH i ni malo ih to ne brine. A Srbi nisu konstitutivni jer kako znaš u izvornom ustavu nisu ni postojali a po apelaciji AI (ako se ne varam) su uvedeni. Naravno "županije" namjerno koče taj dio jer očito drže nešto i u rukavu za pregovore.
Chmoljo

#794 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by Chmoljo »

Kolinda wrote:Zašto onda Klix i ostali vodeći mediji u državi ne vrište na sav glas da se poštuje Ustav. Samouprava je bio loš odgovor na uzurpaciju prava Hrvata a ko je i koliko odgovarao po tom pitanju stvarno ne znam.
A to kurac šilje nad Sarajevom a Srbi nisu konstitutivni opet ima jednu kvaku, pa "Sarajevo" bira 2/3 Srba u dom naroda FBIH i ni malo ih to ne brine. A Srbi nisu konstitutivni jer kako znaš u izvornom ustavu nisu ni postojali a po apelaciji AI (ako se ne varam) su uvedeni. Naravno "županije" namjerno koče taj dio jer očito drže nešto i u rukavu za pregovore.
u čemu je problem što iz Sarajeva ide 2/3 Srba? hoćeš reći da nisu dovoljno dobri, kao i Hrvati, kako ono nekad Jugosloven izvali?

Hrvat je, pretpostavljam, katolik, slaven, kockice na dresu, herceg bosna u srcu, Praljaku duši.
Mirza007

#795 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by Mirza007 »

hizo ramidovic wrote:Па српски и хрватски политичари, као знак добре воље и спремности на суживот, давно су нудили компромисно решење тако да територије где су Срби већина буду само српске, где су Хрвати да буду само хрватске а тамо где су тзв. бошњаци већина да буду заједничке и да се ту власт дели равномерно 1/3+1/3+1/3.
Наравно, исламисти су одбили и овај предлог јер желе доминацију над другима.
Ето, а овамо се као залажу за грађанску државу. :oops:
Hizo, svaka ti je zlatna kao i uvijek.
Ako to ponudjeno nije bio kompromis po definiciji, ja stvarno ne znam sta je onda kompromis.
Mirza007

#796 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by Mirza007 »

Chmoljo wrote:
Kolinda wrote:Zašto onda Klix i ostali vodeći mediji u državi ne vrište na sav glas da se poštuje Ustav. Samouprava je bio loš odgovor na uzurpaciju prava Hrvata a ko je i koliko odgovarao po tom pitanju stvarno ne znam.
u čemu je problem što iz Sarajeva ide 2/3 Srba? hoćeš reći da nisu dovoljno dobri, kao i Hrvati, kako ono nekad Jugosloven izvali?

Hrvat je, pretpostavljam, katolik, slaven, kockice na dresu, herceg bosna u srcu, Praljaku duši.
+ mu glas mora vrijediti ko 5 glasova Bosnjaka jer ako tako nije onda su Bosnjaci unitaristi i majorizatori.
Humljanin

#797 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by Humljanin »

Chmoljo wrote: slažem.

Znači , ne smetaju ti Hrvati i Srbi u Sarajevu sve dok rade u interesu građana koje predstavljaju. Zanimljivo..
A šta ako bih ti rekao da uopće ne rade u interesu građana koje načelno predstavljaju? Na stranu to što bi trebali raditi za dobrobit svih građana i svakog pojedinca. Oni bi prije svega trebali predstavljati narode u čije ime i griju fotelje.

I tko to uopće predstavlja te silne sarajevske Hrvate čijim brojem redovito mašete kada se busate u prsa multietničnošću? Tko je autentični glas potreba i problema Hrvata u Sarajevu? A tko predstavlja potrebe Srba?

I usput de mi reci ne bilo ti teško koji to političar uopće radi u korist građana pa da ti to možeš uzeti kao neki relevantan faktor? Pa evo neki dan su sebi opet podigli plaće a ti pričaš o borbi za građane. Ne znam jesi li uopće ozbiljan?

A to za "šiljenje kurca" na Sarajevu možeš pričat maloj djeci.
Sarajevo je de facto država u državi. Uzima duplo više prihoda od poreza nego što je dao u drzavnu kasu zbog pondera 2. A to sve naravno na štetu drugih sredina koje su slabije razvijene.
Što se tiče politike u Sarajevu, ni tu se ne šilji državni zakon ni Ustav ni 5%... Eto sad je formirana vlast u Sarajevu bez ijednog Hrvata. Pa barem da je "pošteni i dobri" Hrvat. Valjda je deficit i takvih koliko su se uhljebili po raznim državnim, kantonalnim i entitetskim institucijama a jedina im je rederenca da imaju navionalnost koja se traži lupom. Koliko je to bolesno ne treba trošiti riječi.
Ja sam prvi da se ne otima mjesto sposobnim Bošnjacima da bi se postavio nesposoban Hrvat kojemu je jedina referenca nacionalnost.
Humljanin

#798 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by Humljanin »

Chmoljo wrote:

Eto to je to licemjerstvo i lažna briga za Srbe i Hrvate.
Samo jedan post iznad si prosipao patetiku i psovao kako ti ne smetaju Srbi i Hrvati dok god rade u interesu onih koje predstavljaju.
E pa ovi ne rade u interesu onih koje načelno predstavljaju. I ti tu ne vidiš problem. A baš me zanima koliko su ti "dobri" Srbi i Hrvati uredili dobra općenito za sve građane, a koliko za svoju guzicu...
To bi bilo zanimljivo vidjeti.

Hrvat nije to što si ti opisao. Hrvat može biti i Nerkez Arifhodžić a i Željko Komšić. Nitko im ne osporava da su Hrvatine. Osporava se to da su izabrani od Hrvata i da zastupaju autentične interese Hrvata.
Ali neznam čemu pišem, kad i ja i ti a i svi mi dobro znamo o čemu se radi, nego se lakše malo praviti glupav. A ostavi se dojam ozbiljnosti kada se saspe salve psovki u komentaru.
Mirza007

#799 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by Mirza007 »

Evo, stigao je i Bezumljanin. Samo je on jos falio. Pogotovo da nam pojasni kako to Sarajevo pljacka ostatak drzave. I zasto Hrvati trebaju birati clana Predsjednistva BiH ako u Ustavu BiH sasvim drugacije pise. Ili da rastumaci kakav je Hrvat Emil Vlajki i ko ga je birao na poziciju potpredsjednika PC iz reda hrvatskog naroda.
Humljanin

#800 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by Humljanin »

Mirza007 wrote:Evo, stigao je i Bezumljanin. Samo je on jos falio. Pogotovo da nam pojasni kako to Sarajevo pljacka ostatak drzave. I zasto Hrvati trebaju birati clana Predsjednistva BiH ako u Ustavu BiH sasvim drugacije pise. Ili da rastumaci kakav je Hrvat Emil Vlajki i ko ga je birao na poziciju potpredsjednika PC iz reda hrvatskog naroda.
Imaš neki argument na ono što sam napisao ili ti onako samo bezveze da nešto napišeš ?
Post Reply