drugi pogled na religiju

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
arzuhal

#776 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

triconja wrote: arzulah ova je tema otisla u drugom smjeru cim je neko napao licno misljenje o religiji drugog.
ha?
triconja

#777 Re: drugi pogled na religiju

Post by triconja »

arzuhal wrote:
triconja wrote: arzulah ova je tema otisla u drugom smjeru cim je neko napao licno misljenje o religiji drugog.
ha?
Tema ide vise na ateisti (ili nekonvencionalni vjernici) protiv konvencionalnih, nesto slicno kao tema ateizam,itd. Ima veoma malo pokusaja da se nesto objasni, eto sta sam mislio.
arzuhal

#778 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

triconja wrote:
arzuhal wrote:
ha?
Tema ide vise na ateisti (ili nekonvencionalni vjernici) protiv konvencionalnih, nesto slicno kao tema ateizam,itd. Ima veoma malo pokusaja da se nesto objasni, eto sta sam mislio.
Ma ne mogu se teme držati strogo čistim, može se dosta nečeg pometlati i sl. ali ovakva teme privlače sveopšte "napadanje" :mrgreen:

Mada me Smrcak satr'o svojim ponjava-postovima, tobejarabi...To više nećemo dozvoljavat :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#779 Re: drugi pogled na religiju

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:
Connaisseur Karlin wrote: arzonja, haj'd ja se i ti vec odvno razumijemo oko nasih stavova vezanih za reliigju i religije

moj stav je iz drugacijeg ugla, ali ne eksluzivno licnog, vec povijesnog iliistrazivackog kopariranja iz uglra tradcija kulutra nraoda i drugih drustveih fakotra koji su ujtecali na formiranje religija

drugo , Islam takodjer ima svoj stav i cesto puta drugaciji pogled ka prema krscanstvu i judaizmu, iako su i krscantsvo i judaizam postavili svoje stavove, zato je meni ta potreba kompariranja interesantna; naravno Islam je treca po redu abrahsmaka religija i razumijem da tezi ka izucavanju prethodne dvije religije, ali i druge dvije relgiije imaju svoje stavovoe , a koji bi se trebali prihvatiti kao njihova religijska istina

Ja jako rijetko vidim da se jevreji petaljaju u druge dvjie relgiije, istina, i nemaju jednak razlog kao krscani i muslimani , ali opet , nnemaju namjeru da sebe opravdavaju drugima, jer im drugi interpretiraju njihove Knjige :)

Ako nisam dosadan: ALI KOJE JE TVOJE PITANJE NA KOJE OČEKUJEŠ ODGOVOR!? :lol:

Jer vidim samo tvoje mišljenje i stavove, konstatacije, izjave...Ne kontam šta me konkretno pitaš :mrgreen: Jel treba samo da ovjerim ovo što si rekla, da potvrdim istinitost tvojih tvrdnji?

arzonja, ne moras potvrditi, vec sto je tvoje misjenje o teznji religija da se medjusobno analizriaju, a istovremeno imaju drugaciji pogeld na Boga, Isusa, i slicen primjere? Sto je smisao ili cilj toga? Mozes npasiti i svoj emisjenje o mom postu, zasto ne :)
arzuhal

#780 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote:
arzonja, ne moras potvrditi, vec sto je tvoje misjenje o teznji religija da se medjusobno analizriaju, a istovremeno imaju drugaciji pogeld na Boga, Isusa, i slicen primjere? Sto je smisao ili cilj toga? Mozes npasiti i svoj emisjenje o mom postu, zasto ne :)
Pa ne znam...Ima više razloga ali svi mogu, uslovno kazano, stati pod jedan od dva kišobrana: kišobran istosti i kišobran različitosti. Ako neki vjernik vjeruje i tvrdi da su i judaizam i hrišćanstvo i islam od istog Boga, onda će u svemu tražiti istosti, da bi se što više ljudi približilo zajedničkoj istini. Ako tvrdi da je njegov bog pravi Bog a kod drugih nije, onda će insistirati na različitostima da bi se što više udaljio od laži onih Drugih. Ali ovo se ne ograničava samo na religije proistekle iz poslaničkih vjerozakona iz koljena praoca Ebu Rahima, nego i drugih religija i religijsko-filozofskih sisitema, istočnjačkih, itd.

Neko ko nije vjernik (sa filozofske, sociološke, kulturoške, itd. pozicije ) će, opet, te istosti i različitosti među religijama posmatrati kao i kroz nekakav evolutivni razvoj religijske misli čovječanstva, vidjeti etape, spojeve originalnih misli i plagijata, itd.
Connaisseur Karlin

#781 Re: drugi pogled na religiju

arzuhal wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Pa ne znam...Ima više razloga ali svi mogu, uslovno kazano, stati pod jedan od dva kišobrana: kišobran istosti i kišobran različitosti. Ako neki vjernik vjeruje i tvrdi da su i judaizam i hrišćanstvo i islam od istog Boga, onda će u svemu tražiti istosti, da bi se što više ljudi približilo zajedničkoj istini. Ako tvrdi da je njegov bog pravi Bog a kod drugih nije, onda će insistirati na različitostima da bi se što više udaljio od laži onih Drugih. Ali ovo se ne ograničava samo na religije proistekle iz poslaničkih vjerozakona iz koljena praoca Ebu Rahima, nego i drugih religija i religijsko-filozofskih sisitema, istočnjačkih, itd.

Neko ko nije vjernik (sa filozofske, sociološke, kulturoške, itd. pozicije ) će, opet, te istosti i različitosti među religijama posmatrati kao i kroz nekakav evolutivni razvoj religijske misli čovječanstva, vidjeti etape, spojeve originalnih misli i plagijata, itd.
hvala, ja posmatram iz kutka nevjernika ( posljedna recenica) :)

malo je neobicno religisjku istinu oslovljavati istinom , mozda bi trebal egsiztirati druga rijec :)
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#782 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

Kutak za slatki trenutak :D
Gojeni H

#783 Re: drugi pogled na religiju

Post by Gojeni H »

Nurudin wrote: Pitanje svih pitanja svakako nije , bar za mene, pitanje društvene organizacije. Čovjek je živio u raznim vrstama organizacije, pod
raznim pravilima i zakonima, raznim oblicima društvenog morala.....i uvijek je problem bio onaj ko tumači zakone i uvijek je
neko bio nezdovoljan jer su ti zakoni korišćeni od drugih ljudi , protiv neke druge grupe ljudi, ili je remećen balans pravde
pojedinac-društvo.
Ako je sve jedna Cjelina i sve je povezano, a jeste, i sve se kreće što je živo, u stalnoj je dinamici, onda se tako kreću
i mijenjaju i pravila. Ona su tu da služe nama, a ne mi njima. Zato su religijski zakoni davno prevaziđeni, to je prirodno.
Oni koji ih žele opet uvesti u prasu, mamuzaju mrtvog konja.
Naravno da je pitanje drustvene organizacije pitanje svih pitanja kako za kolektiv tako i za pojedinca, nikada vise nego u modernom dobu masovnih komunikacija, relativno centralizovanih i jakih drzava, te obavjestajnih i policijskih struktura.

Dva jedina istinski totalitarna rezima u historiji ljudskog roda, boljsevizam i nacizam, nastali su na anti-religijskoj platformi, i uzrok su najveceg stradanja ljudskog roda ikada.
Ta dva rezima su takodje svjedocanstvo potpunog oduzimanja individualizma i podvrgavanja pojedinca volji vodje. U procesu, covjek je potpuno gubio ljudskost i sposobnost rasudjivanja.

Zato je izuzetno naivno misliti da se moze zivjeti sam i ignorisati sile koje pokrecu jedno drustvo.

U kontekstu onoga o cemu govorimo, bez minimuma "pravila" o odnosima medju ljudima, nema zdravog drustva ali ni pojedinca.
Gojeni H

#784 Re: drugi pogled na religiju

Post by Gojeni H »

Nurudin wrote:
Gojeni H wrote:Nevjerovatno koliko se rijeci racionalno i logika upotrebljavaju bez elementarnog znanja sta te rijeci uopste znace.
Nevjerovatno je , da, a pogotovo što ih koriste vjernici .
Ne možeš govoriti da si razuman niti da ima logike , ako si pošten i ne lažeš prvenstveno sebe , da postoji bog koji je istovremeno
sveznajući i pravedan. To je oksimoron i jedino je moguće ako je bog sve što postoji, inače nije logično, čak je izuzetno glupo.
Recimo jedan primjer : ako ste ti i bog razdvojeni i on je taj koji te stvara, a već unaprijed zna, pošto je sveznajući , da ćeš
ti u džehenem , koji te je vrag onda stvarao ?!
Smrletov odgovor , koji je ujedno i odgovor klasičnih dogmata jeste : On zna ali ti ne znaš, pa da se uvijeriš .
To je tako jadan i glup odgovor, da je sramota to reći . Bolje je reći ne znam
Mislim, očigledno 'je da ako te je bog stvorio, da nisi ni postojao , pa koji vrag me onda i stvaraš dokazuješ da sam loš i da
zaslužujem kaznu?!
To je samo jedan primjer očigledne nerazboritosti, a ja sam već rekao da ih ima 1001 , možda čak i doslovno toliko.
Eto zato ja spominjem razum i logiku, a i sam Muhamed često u Kur'anu poziva na razum i ne gleda isto na sve kojima iznosi
kur'anske ajete, pa jednima prijeti paklom, druge raduje dženetom, trećima kaže da ih ne treba zanimati ni jedno od toga
ali im i kaže da razmisle zašto je nekima potrebno prijetiti, a neke mamiti.
Vjernici? I ti si vjernik, samo sto, barem tako izgleda, pripadas vjeri panteizma a ne jednoj od monoteistickih religija, ali i to je vjera.
Logika? Meni je sasvim nelogicno sumnjati u postojanje Boga, ali nekome to ocigledno nije. Da ne bismo lutali, evo sta Wikipedia kaze o logici:
There is no universal agreement as to the exact scope and subject matter of logic (see § Rival conceptions, below), but it has traditionally included the classification of arguments, the systematic exposition of the 'logical form' common to all valid arguments, the study of inference, including fallacies, and the study of semantics, including paradoxes.

Ti polazis od postavke da je Poslanik a.s. autor Kur'ana, muslimani ne. Kur'an je prva pisana knjiga na arapskom jeziku.
Prva knjiga _ mekanski trgovac _ nepostojeca mogucnost ... pohakontas?
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#785 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

Gojeni H wrote:
Nurudin wrote: Pitanje svih pitanja svakako nije , bar za mene, pitanje društvene organizacije. Čovjek je živio u raznim vrstama organizacije, pod
raznim pravilima i zakonima, raznim oblicima društvenog morala.....i uvijek je problem bio onaj ko tumači zakone i uvijek je
neko bio nezdovoljan jer su ti zakoni korišćeni od drugih ljudi , protiv neke druge grupe ljudi, ili je remećen balans pravde
pojedinac-društvo.
Ako je sve jedna Cjelina i sve je povezano, a jeste, i sve se kreće što je živo, u stalnoj je dinamici, onda se tako kreću
i mijenjaju i pravila. Ona su tu da služe nama, a ne mi njima. Zato su religijski zakoni davno prevaziđeni, to je prirodno.
Oni koji ih žele opet uvesti u prasu, mamuzaju mrtvog konja.
Naravno da je pitanje drustvene organizacije pitanje svih pitanja kako za kolektiv tako i za pojedinca, nikada vise nego u modernom dobu masovnih komunikacija, relativno centralizovanih i jakih drzava, te obavjestajnih i policijskih struktura.

Dva jedina istinski totalitarna rezima u historiji ljudskog roda, boljsevizam i nacizam, nastali su na anti-religijskoj platformi, i uzrok su najveceg stradanja ljudskog roda ikada.
Ta dva rezima su takodje svjedocanstvo potpunog oduzimanja individualizma i podvrgavanja pojedinca volji vodje. U procesu, covjek je potpuno gubio ljudskost i sposobnost rasudjivanja.

Zato je izuzetno naivno misliti da se moze zivjeti sam i ignorisati sile koje pokrecu jedno drustvo.

U kontekstu onoga o cemu govorimo, bez minimuma "pravila" o odnosima medju ljudima, nema zdravog drustva ali ni pojedinca.
Ti vidiš samo ono što želiš da vidiš. To je kao ono kad vide u palačinki da piše "Allah" :D
Ja ti davno napisao da već postoje zakoni i društveni sistemi , te da se ja ne zahmetim time previše, niti želim mijenjati svijet.
Danas su civiizovani ljudi već skontali pogubnost religijskog uređenja svijeta i skontali da se zakoni stalno moraju updatovati ,
a ne se držati "božijih" pravila , u kamenu uklesanih. To je meni ok
Zanimljivo i indikativno je, da ti kao musliman, nacističke zločine, recimo prema Jevrejima vidiš kao neopravdane, a za muslimanske
zločine prvih i "najboljih generacija" , ćeš tražiti opravdanje i smatrati ih pravednim.
Kako takvima dati da uređuju društvene odnose ?
Gojeni H

#786 Re: drugi pogled na religiju

Post by Gojeni H »

Nurudin wrote:
Ja ti davno napisao da već postoje zakoni i društveni sistemi , te da se ja ne zahmetim time previše, niti želim mijenjati svijet.
Danas su civiizovani ljudi već skontali pogubnost religijskog uređenja svijeta i skontali da se zakoni stalno moraju updatovati ,
Zanimljivo i indikativno je, da ti kao musliman, nacističke zločine, recimo prema Jevrejima vidiš kao neopravdane, a za muslimanske
zločine prvih i "najboljih generacija" , ćeš tražiti opravdanje i smatrati ih pravednim.
Da, sistemi postoje, koje su stvorili ljudi ... na osnovu medjusobne (ili nametnute) saglasnosti o osnovnim pravilima zajednickog zivljenja. Ljudska historija svjedoci promjene na bolje ili gore, koje uticu na pojedinca i njegovu sposobnost za racionalno razmisljanje.

"Civilizovani" ljudi su ubijali milione ljudi na najgore moguce nacine, sekularnim (ako cemo pravo) industrijalizovanim genocidom, i od 50-ih godina proslog vijeka su sposobni da nas sve pobiju i uniste ljudsku civilizaciju na Zemlji. To sta nam je prihvatljivo a sta ne je pitanje opstanka ljudske civilizacije.

Zlocini nacista nad Jevrejima ne mogu nikako biti "neopravdani". To je najveci zlocin u historiji ljudskog roda, i prijetnja ili lekcija svakom covjeku, bosnjackom narodu napose. Nekima bi i Nijemci mogli posluziti kao primjer ... kako covjek olako izgubi svaki smisao svog postojanja kao jedinke.

Ne znam da sam bilo gdje bilo kada opravdavao bilo kakve zlocine?
Uglavnom nastojim da se oslanjam na kredibilne historijske izvore.

I dalje ne razumijem kako smo posebni i kako se nesto moze nazvati zlocinom ako smo svi jedno?
kerima1

#787 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

Vjernici? I ti si vjernik, samo sto, barem tako izgleda, pripadas vjeri panteizma a ne jednoj od monoteistickih religija, ali i to je vjera.
Logika? Meni je sasvim nelogicno sumnjati u postojanje Boga, ali nekome to ocigledno nije. Da ne bismo lutali, evo sta Wikipedia kaze o logici:
To Halile reci mu, on je izasao iz religije,ali nije religija iz njega.isto je i kod mene. :lol:
kerima1

#788 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

Nurudine kako gledas na Bozije ime -onaj koji divno stvara- pa u prirodi nailazimo na biljke u obliu krsta primjer cetvorolisni cvijet ili u sacu meda jevrejski znak ili povrce ili voce u obliku spolnih organa,a islam propisuje da covjek isti pokrije od javnosti?
Gojeni H

#789 Re: drugi pogled na religiju

Post by Gojeni H »

kerima1 wrote:
To Halile reci mu, on je izasao iz religije,ali nije religija iz njega.isto je i kod mene. :lol:
Naravno. Cuj vjernik :-) ... samo vjerujes u nesto drugo, ha ja.
Gojeni H

#790 Re: drugi pogled na religiju

Post by Gojeni H »

kerima1 wrote:Nurudine kako gledas na Bozije ime -onaj koji divno stvara- pa u prirodi nailazimo na biljke u obliu krsta primjer cetvorolisni cvijet ili u sacu meda jevrejski znak ili povrce ili voce u obliku spolnih organa,a islam propisuje da covjek isti pokrije od javnosti?
:shock: :lol: :lol:

kerima, kerima, ... pa pokrij krastavac.
kerima1

#791 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

Gojeni H wrote:
kerima1 wrote:Nurudine kako gledas na Bozije ime -onaj koji divno stvara- pa u prirodi nailazimo na biljke u obliu krsta primjer cetvorolisni cvijet ili u sacu meda jevrejski znak ili povrce ili voce u obliku spolnih organa,a islam propisuje da covjek isti pokrije od javnosti?

Bogami Allah stvara u obliku bas spolnog organa pa vi vidite da se sprdate :D
arzuhal

#792 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

kerima1 wrote: Bogami Allah stvara u obliku bas spolnog organa pa vi vidite da se sprdate :D
Ti znači, dok si bila muslimanka, nisi čitala neke hutbe Dželaludina Sujutija, rahimehullahu te'ala, koje sve idu na način: "Slavljen neka je Onaj koji je stvorio..." pa se onda načinom vrhunskog pjesnika zahvaljuje na tom (nabrajujući i opisujući) stvaranju i zahvaljuje na svemu čemu ti "dijelovi tijela" služe i šta se s njima postiže :mrgreen:

Eeeee... :lol:
kerima1

#793 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

arzuhal wrote:
kerima1 wrote: Bogami Allah stvara u obliku bas spolnog organa pa vi vidite da se sprdate :D
Ti znači, dok si bila muslimanka, nisi čitala neke hutbe Dželaludina Sujutija, rahimehullahu te'ala, koje sve idu na način: "Slavljen neka je Onaj koji je stvorio..." pa se onda načinom vrhunskog pjesnika zahvaljuje na tom (nabrajujući i opisujući) stvaranju i zahvaljuje na svemu čemu ti "dijelovi tijela" služe i šta se s njima postiže :mrgreen:

Eeeee... :lol:
Ja samo znam po prilozenom iz prirode da se Allah ne stidi one stvari izmedju nogu nego javno to pokazuje u prirodi.
Nije Arzo Allah ono za sta ga vi predstavljate, nego je liberalan. :wink:
Gojeni H

#794 Re: drugi pogled na religiju

Post by Gojeni H »

kerima1 wrote:
Gojeni H wrote:

Bogami Allah stvara u obliku bas spolnog organa pa vi vidite da se sprdate :D
Nuto sad :shock:
I meni je ovo izuzetno pitanje za moj duhovno filozofski razvoj. :D
Bloo
Globalna šefica

#795 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

TLR wrote:Ja sam u jednoj od faza, kontao da bi moglo biti i da je On u svojoj biti najprije: Veliki Šaljivdžija.

Kontam, pa ko bi tako čovjeka (fizički) modelirao ... i kreirao cijelu famu oko sasvim normalnih organa, a da nema izvrstan smisao za humor.

Sreća, pa sam rahat barem od te dileme. 8-) :lol:
Meni drag madarski matematicar je boga zvao Veliki fasista :D jer ima sva rjesenja svih matematickih problema u svojoj velikoj knjizi, a ne daaa
Nurudin

#796 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

Gojeni H wrote:
Nurudin wrote:
Da, sistemi postoje, koje su stvorili ljudi ... na osnovu medjusobne (ili nametnute) saglasnosti o osnovnim pravilima zajednickog zivljenja. Ljudska historija svjedoci promjene na bolje ili gore, koje uticu na pojedinca i njegovu sposobnost za racionalno razmisljanje.

"Civilizovani" ljudi su ubijali milione ljudi na najgore moguce nacine, sekularnim (ako cemo pravo) industrijalizovanim genocidom, i od 50-ih godina proslog vijeka su sposobni da nas sve pobiju i uniste ljudsku civilizaciju na Zemlji. To sta nam je prihvatljivo a sta ne je pitanje opstanka ljudske civilizacije.

Zlocini nacista nad Jevrejima ne mogu nikako biti "neopravdani". To je najveci zlocin u historiji ljudskog roda, i prijetnja ili lekcija svakom covjeku, bosnjackom narodu napose. Nekima bi i Nijemci mogli posluziti kao primjer ... kako covjek olako izgubi svaki smisao svog postojanja kao jedinke.

Ne znam da sam bilo gdje bilo kada opravdavao bilo kakve zlocine?
Uglavnom nastojim da se oslanjam na kredibilne historijske izvore.

I dalje ne razumijem kako smo posebni i kako se nesto moze nazvati zlocinom ako smo svi jedno?

:lol: :lol:
HAVANA

#797 Re: drugi pogled na religiju

Post by HAVANA »

Kuku,sad i do krastavca dosli.
Connaisseur Karlin

#798 Re: drugi pogled na religiju

HAVANA wrote:Kuku,sad i do krastavca dosli.
pa, da, ima manje kalorija od banane :D :lol: krastvac hidrira, a od banane se deblja :lol:
HAVANA

#799 Re: drugi pogled na religiju

Post by HAVANA »

Ti bas proucila te plodove.
Connaisseur Karlin

#800 Re: drugi pogled na religiju

HAVANA wrote:Ti bas proucila te plodove.
najzdravija opcija , organskog porijekla, nisu za mene baterije i plastika :lol:

a sad kad vec neozibljno pisemo o vocu i hrani, da dodam ljudi su oduvijek u hrani "otkrivali" religijski simbolizam , ili su ga uevli kao dio religjskog obreda

Baklava - in Greece, it is supposed to be made with 33 dough layers, referring to the years of Christ's life.

:D
Locked