Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Ramzess Veliki

#776 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Smrcak15 wrote:
Ramzess Veliki wrote:
Smrcak15 wrote: ... nego ako ti vjera kaze nemoj piti alkohol, to vazi za cijeli svijet, ne bitno da spominje drzavu, uopste je drzava ne bitna u ovom slucaju.
Zar ne pise "nemoj piti vino"? Alkohol kao pojam nigdje se ne spominje u Kur'anu.
Bosna je do dolaska Otmana imala razvijeno vinogradarstvo, pravilo se dobro vino, a kad su stigli Otmani vinogradi su pocupani u skladu sa ucenjem Kur'ana. I pocela je sadnja sljiva i pecenje rakije. Turci su rekli da je vino grijeh, a rakija nije tako da su svi redom bili p'jani do dolaska austrougara.
Ovo je istorijska cinjenica. :D
spominje se hamr--opijat

svaki opijat zabranjen, pa tako i alkohol.
Eto sad ti otkrio sto nije otkrilo i protumacilo cijelo otmansko carstvo, ljudi pokorili pola dunjaluka, sirili islam preko po' svijeta, I ti sad pametniji od svih njih ... :cuga: (ovo je tonik, nije alkohol ... )
Smrcak15

#777 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Ramzess Veliki wrote: Eto sad ti otkrio sto nije otkrilo i protumacilo cijelo otmansko carstvo, ljudi pokorili pola dunjaluka, sirili islam preko po' svijeta, I ti sad pametniji od svih njih ... :cuga: (ovo je tonik, nije alkohol ... )
sta hoces da kazes, da alkohol nije zabranjen po islamu??
Idemedosumom

#778 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Riđs, ja šta je nego zabranjen, za piti.
Euridika
Globalna šefica

#779 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Euridika »

@Smrčak

Šta ti je hamr, ja se te riječi ne sjećam? Doduše, podsjeća me na bosansku riječ hamur (koja je izvedena iz turskog jezika), ali to označava zapršku (preprženo brašno) ili kvasac, odnosno tijesto s kvascem. Doduše, ako ovo značenje kvasac posmatramo u širem smislu, može sugerirati i napitke koji fermentiraju, a na bazi su kvasaca, kao npr. boza ili čak i piva.
Smrcak15

#780 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

kako god se natrabunjali svi mi ovdje svakojakih prica ima li Boga ili nema, ima li zivota poslije smrti ili nema mi smo svakim danom sve vise i vise blizi grobu, ovaj zivot jejedina sansa koju imamo, ko je protraci nema vise popravnog.

ako nema Boga , pa nikom nista, idemo u nistavilo, necem,o biti svjesni svog stanja

a ako ima Boga a radili suprotno njegovima naredjenjima, sta onda ocekivati kad se stane pred njim????

a sta mislite ova situacija, hipoteticki da se prebacimo na onaj svijet kako islam prica

pa ako ja udjem u Raj, a vi koji odbijate BOga i borite se proitv njega udjete u pakao, hipoteticki onako, sta mislis da nas Bog upozna na buducem svijet da se nadjemo na granici dzenneta i dzehennema na neki nacin, kako bi se vi osjecali u tom trenutku ? i jos da kaze, evo ovo je covjek koji vas je pozivao meni a vi ga odbija li pa zato ste tu gdje i jeste.

kako bi se vi osjecali u tom trenutku??
Smrcak15

#781 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Euridika wrote:@Smrčak

Šta ti je hamr, ja se te riječi ne sjećam? Doduše, podsjeća me na bosansku riječ hamur (koja je izvedena iz turskog jezika), ali to označava zapršku (preprženo brašno) ili kvasac, odnosno tijesto s kvascem. Doduše, ako ovo značenje kvasac posmatramo u širem smislu, može sugerirati i napitke koji fermentiraju, a na bazi su kvasaca, kao npr. boza ili čak i piva.
Kur'an
2:219
يَسْأَلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ قُلْ فِيهِمَا إِثْمٌ كَبِيرٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ
arapski Al-Hamr = Opijat

koristi se i za vino.

Hamr je sve ono sto opija razum
Bloo
Globalna šefica

#782 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
I ljubav?
Smrcak15

#783 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
I ljubav?
eh sad ti te fazone, necemo to :D
Euridika
Globalna šefica

#784 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Euridika »

Smrcak15 wrote:

Kur'an
يَسْأَلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ قُلْ فِيهِمَا إِثْمٌ كَبِيرٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ
arapski Al-Hamr = Opijat

koristi se i za vino.

Ja ne nađoh to značenje opijat. Samo vino ili eventualno neko doda slobodnije tumačenje, pa kaže alkoholno piće. Mada je većina značenja vino. Što je i logično, jer je u to doba od alkoholnih pića bilo poznato vino, medovina, i u nekim regijama pivo. I boza, koju gore spomenuh, koju neko računa u alkoholna pića, a neko u bezalkoholna (zbog izrazito niskog postotka alkohola kojeg ili ima ili nema).

Za opijate (u generalnom smislu) se koristi afi(j)un, koji se prevodi kao opijum, što i jeste bila ona poznata vrsta narkotika u doba poslanstva. Ima i hašiš, ili kombinacija ovo dvoje.
Last edited by Euridika on 29/03/2018 11:57, edited 1 time in total.
Smrcak15

#785 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Euridika wrote:
Smrcak15 wrote:

Kur'an
arapski Al-Hamr = Opijat

koristi se i za vino.

Ja ne nađoh to značenje opijat. Samo vino ili eventualno neko doda slobodnije tumačenje, pa kaže alkoholno piće. Mada je većina značenja vino. Što je i logično, jer je u to doba od alkoholnih pića bilo poznato vino, medovina, i u nekim regijama pivo. I boza, koju gore spomenuh, koju neko računa u alkoholna pića, a neko u bezalkoholna (zbog izrazito niskog postotka alkohola kojeg ili ima ili nema).

Za opijate (u generalnom smislu) se koristi af(j)un, koji se prevodi kao opijum, što i jeste bila ona poznata vrsta narkotika u doba poslanstva. Ima i hašiš, ili kombinacija ovo dvoje.
Muhammed je objasnio znacenje rijeci hamr

POJASNIO JE RAZLOG ZBOG CEGA JE ALKOHOL ZABRANJEN, A TO JE OPIJANJE

Od Ibn - Omera, r.a., prenosi se da je rekao: .Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s.: .Sve
sto opija jeste alkohol (hamr), a svaka vrsta alkohola je haram!?..
(Biljeze Muslim, Ahmed,
Ebu - Davud i drugi.)

Od Kajsa b. Sa.da b. Ubadea, r.a., prenosi se da je rekao: .Cuo sam Allahovog
Poslanika, s.a.v.s., da kaze: .Sve sto opija je alkohol (hamr), a svaki alkohol je haram, i
klonite se vina od kukuruza!.. (Vino od kukuruza su pravili Abesinci i zvalo se .el - gubejra..)

Od Aise, r.a., prenosi se da je rekla: .Upitan je Allahov Poslanik, s.a.v.s., o vinu od
meda, a Jemenci su ga pili, pa je odgovorio: .Svako pice koje opija jeste haram!..
(Biljeze
Malik, Ahmed, Es - Safi.i, El - Buhari, Muslim i Ebu - Davud.)
irac300

#786 Re: Ateizam vs. Religija

Post by irac300 »

Smrcak15 wrote:kako god se natrabunjali svi mi ovdje svakojakih prica ima li Boga ili nema, ima li zivota poslije smrti ili nema mi smo svakim danom sve vise i vise blizi grobu, ovaj zivot jejedina sansa koju imamo, ko je protraci nema vise popravnog.

ako nema Boga , pa nikom nista, idemo u nistavilo, necem,o biti svjesni svog stanja

a ako ima Boga a radili suprotno njegovima naredjenjima, sta onda ocekivati kad se stane pred njim????

a sta mislite ova situacija, hipoteticki da se prebacimo na onaj svijet kako islam prica

pa ako ja udjem u Raj, a vi koji odbijate BOga i borite se proitv njega udjete u pakao, hipoteticki onako, sta mislis da nas Bog upozna na buducem svijet da se nadjemo na granici dzenneta i dzehennema na neki nacin, kako bi se vi osjecali u tom trenutku ? i jos da kaze, evo ovo je covjek koji vas je pozivao meni a vi ga odbija li pa zato ste tu gdje i jeste.

kako bi se vi osjecali u tom trenutku??
Ho'š iskreno? Rekao bih Alexu, matere ti, zar nisi mogao naći pismeniju osobu da me poziva??? Nego si našao najvećeg trolla u historiji klix foruma da Te veliča i širi Tvoju riječ.
Dozer

#787 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

A to sto danasnja medicina u masi slucajeva kaze da je cak i pozeljno svaki dan popiti casu vina ili casicu zestine, jer to na razne nacine pomaze nasem organizmu - nema veze, zar ne? :)

Bitnije je i tacnije ono sto je rekao neko prije 1500 godina :-)

Da ne pricamo o tome da jedno picence nije ni priblizno = opijanju. Zna se sta je opijanje.
Euridika
Globalna šefica

#788 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Euridika »

Alkohol nije bio zabranjen u islamu od početka, već je ta zabrana uvedena naknadno. I to samo zato što su džematlije dolazile na namaz mortus pijani, ljuljali se od pijanstva tokom klanjanja namaza, kojeg tačnije i nisu mogli pravilno obavljati - petljali su jezikom, mumljali dok su izgovarali riječi sura i dova, klatili se, padali i sl. Plus, zulumi koje su neki činili u stanju teškog pijanstva je ono što je dovelo do apsolutne zabrane.
Iako ima čak i hadis koji kaže da je mala količina vina zdrava, ali da je problem nemanje mjere u konzumaciji alkohola od strane ljudi. A kako nisu svi ljudi umjereni i kršili bi pravilo o konzumaciji jedne čaše vina, a islam je vjera koja propagira ista prava za sve ljude, to je uvedena zabrana za sve (da je uvedena parcijalna zabrana, tj. samo za one koji "znaju piti", tad bi se oni koji "ne znaju piti" žalili da je islam nepravedan prema njima).
Smrcak15

#789 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

irac300 wrote: Ho'š iskreno? Rekao bih Alexu, matere ti, zar nisi mogao naći pismeniju osobu da me poziva??? Nego si našao najvećeg trolla u historiji klix foruma da Te veliča i širi Tvoju riječ.
a evo da ja koristim visoko akademski jezik, da me jedva razumijete sta pisem , kao to bi vam nesto znacilo, kao to bi bio veci dokaz postojanja Boga i buduceg svijeta??? :D

Nije mudrost da se koristi visokoobrazovani nacin izrazavanja gdje se koriste akadamski termini pa da raja inako jhos vise ne razumiju islam, poenta i mudrost je nesto ne razumljivo pojednostaviti da razumije vecina.
shmizlica

#790 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shmizlica »

nije fora u visoko akademskom načinu izražavanja već u nebulozama koje pišeš :mrgreen:

a to gore strašenje paklom je priča za malu djecu....isto kao i nagrađivanje rajom....mrkva i batina, ništa drugo :mrgreen: umreš i nema te....the end....nahraniš biljke...
Smrcak15

#791 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

shmizlica wrote:nije fora u visoko akademskom načinu izražavanja već u nebulozama koje pišeš :mrgreen:

a to gore strašenje paklom je priča za malu djecu....isto kao i nagrađivanje rajom....mrkva i batina, ništa drugo :mrgreen: umreš i nema te....the end....nahraniš biljke...

a sta mislis mozda sam ja 100 koraka ispred vas po pitanju nekih stvari, mozda sam ih bolje pohvatao i razumio, pa to sad zbog nerazumijevanja materije vama djeluje kao nebuloza, a sta mozda je to u sustini genijalno nesto...stvari su relativne

sta mislis da se vratimo hipoteticki nazad 2000 Godina u pustinju i onako navecer dok sjedis sa ostalim pastirima uz vatru , kazes im, u buducnosti ce se moci letiti u gomili gvozdja, koje ce biti veca od kuce, imas ces sjedista u toj gomili gvozdja, i dok sjedis u tome i letis iznad oblaka, moci ces direktno da pricas sa svojom familijom koja je na zemlji u svojoj kuci, i ne samo to nego ces i moci da vidis dok pricate.

Sta mislis sta bi ljudi pomislili koja si budaletina od insana kad im nesto Ovako rekao???
mozda bi rekli, sumnjali smo da si budala ali da si ovaka budaletina nismo ni u najludjim snovima mogli pretpostaviti :lol: :lol: :lol: ajde sad bjezi od nas ludjace, cuj letiti iznad oblaka u gomili gvozdja i pricati i gledati svoju familiju koja je u kuci. :-)

a to gore strašenje paklom je priča za malu djecu....isto kao i nagrađivanje rajom....mrkva i batina, ništa drugo :mrgreen: umreš i nema te....the end....nahraniš biljke
ziv ti nama bio poslije smrti pa vidio :D :D
shmizlica

#792 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shmizlica »

sad govoriš o tehnološkim dostignućima i njih porediš sa imaginarnim snovima o raju
shmizlica

#793 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shmizlica »

a možda je i žil vern neki vjerovjesnik :shock: :? :?
Smrcak15

#794 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

shmizlica wrote:sad govoriš o tehnološkim dostignućima i njih porediš sa imaginarnim snovima o raju
vidis da ne pratis sta ti se prica, hipoteticki se vracamo unazad u vremenu i krenemo sa tom pricom, nema tu nikakvih naucnih dostignuca, za njih je to teska fantazija prica

zasto bi tehnoloska dostignuca iz perspektive pustinjski ljudi prije 2000 Godina bila prije prihvatljiva nego postojanje paralelnom univerzuma to jeste raja i pakla u koje se ulazi poslije smrti?

zasto bi oni prihvatli prije pricu da cemo moci letiti u gvozdju iznad oblaka ipricati sa svojom familijom direktno i vidjeti ih dok oni sjede kuci na zemlji prije Raja i Pakla koje se nalaze u univerzumima van naseg univerzuma?

zasto da ta naucna prica prodje kod njih a ovo drugo da ne prodje?
shmizlica

#795 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shmizlica »

Smrcak15 wrote: vidis da ne pratis sta ti se prica, hipoteticki se vracamo unazad u vremenu i krenemo sa tom pricom, nema tu nikakvih naucnih dostignuca, za njih je to teska fantazija prica

zasto bi tehnoloska dostignuca iz perspektive pustinjski ljudi prije 2000 Godina bila prije prihvatljiva nego postojanje paralelnom univerzuma to jeste raja i pakla u koje se ulazi poslije smrti?

zasto bi oni prihvatli prije pricu da cemo moci letiti u gvozdju iznad oblaka ipricati sa svojom familijom direktno i vidjeti ih dok oni sjede kuci na zemlji prije Raja i Pakla koje se nalaze u univerzumima van naseg univerzuma?

bravo ti :mrgreen: zašto bi meni išta gledano iz perspektive pustinjskih ljudi od prije 2000 godina bilo relevantno :?
Dozer

#796 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Euridika wrote:Alkohol nije bio zabranjen u islamu od početka, već je ta zabrana uvedena naknadno. I to samo zato što su džematlije dolazile na namaz mortus pijani, ljuljali se od pijanstva tokom klanjanja namaza, kojeg tačnije i nisu mogli pravilno obavljati - petljali su jezikom, mumljali dok su izgovarali riječi sura i dova, klatili se, padali i sl. Plus, zulumi koje su neki činili u stanju teškog pijanstva je ono što je dovelo do apsolutne zabrane.
Iako ima čak i hadis koji kaže da je mala količina vina zdrava, ali da je problem nemanje mjere u konzumaciji alkohola od strane ljudi. A kako nisu svi ljudi umjereni i kršili bi pravilo o konzumaciji jedne čaše vina, a islam je vjera koja propagira ista prava za sve ljude, to je uvedena zabrana za sve (da je uvedena parcijalna zabrana, tj. samo za one koji "znaju piti", tad bi se oni koji "ne znaju piti" žalili da je islam nepravedan prema njima).
Super.
Drugim rijecima, bog se obratio Muhammedu po ovom pitanju i izdiktirao mu zabranu alkohola - kada tacno?
Smrcak15

#797 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

shmizlica wrote:
Smrcak15 wrote: vidis da ne pratis sta ti se prica, hipoteticki se vracamo unazad u vremenu i krenemo sa tom pricom, nema tu nikakvih naucnih dostignuca, za njih je to teska fantazija prica

bravo ti :mrgreen: zašto bi meni išta gledano iz perspektive pustinjskih ljudi od prije 2000 godina bilo relevantno :?
ovo je dokaz da kaskas u progresivnom razmisljanju, procjeni i analizi

to je samo hipoteticki se vratis unazad 2000 Godina kad su stvari nepojmljive bile

isto tako kad ljudi dodju uRaj i pakao, shvatit ce sustinu kako sta funkionise i gdje se sta nalazi, bit ce stvari jasnije, sad je tebi Raj i pakao nejasan i bajka price obicna fantazija, kao sto je hipotetickoj prici kada se vratimo unazad pustinjskim ljudima da ce moci letiti u gvozdju iznad oblaka i pricati sa svojim i gledati ih dok sjede u svojim kucama.

pa kad se dodje u buducnost i vidis kako funkcionise, dobijes ahaaaa osjecaj, znaci to je to sto se pricalo, tako isto je i za Raj i pakao, kada ljudi umru i dodju tamo gdje im je mjesto shvatit ce kao sto bi pustinjski ljudi razumjeli ako bi bili prepabceni u buducnost sta se htjelo reci sa gomilom gvozdja iznad oblaka, i gledanje i pricanje svoje familije dok si inzad oblaka a oni sjede u kuci na zemlji.

razumijes li me sad???
shmizlica

#798 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shmizlica »

ne razumiješ ti mene

tu priču o raju su ispričali ti tvoji pustinjaci koji su sve što što nisu shvatali objašnjavali nadnaravnim i zašto bi ona meni sad bila relevantna kad ja mnoge njima neshvatljive stvari mogu sasvim razložno objasniti.

a taj raj kako ga ti sebi tumačiš je takav da je naprosto nelogičan i u domeni fantazija :mrgreen:
Smrcak15

#799 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

shmizlica wrote: a taj raj kako ga ti sebi tumačiš je takav da je naprosto nelogičan i u domeni fantazija :mrgreen:
taj Raj kako ti ja tumacim, upravo tako tumace astrofizicari poput Briana Green:a i drugih zagovornika teorije struna (string theory) gdje su ukuponovane vise dimenzije i paralalni svjetovi.

ako astrofizicari mogu tvrditi indirektno da postoji Raj i pakao zasto je onda moje objasnjenje nelogicno de nam reci onda??? ako ja govorim isto ono sto govori moderni astrofizicari i sto govori islam, ako se to sve poklapa???

to sto sam ja ispred vas miljama po pitanju shvatanja nekih stvari (bez da se hvalim nesto) neznaci da je fantazija i nelogicno, nego niste jos nadosli na taj nivo da razumijete to sve, pa vam se sve mora crtati ko djeci da bi razumjeli.
Bloo
Globalna šefica

#800 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

@Smrčak

Odvadi malo i ohani.
Locked